Synot liga - souhrn 28. kola

15.05.2015, 19:53, aktualizováno 18.05.2015, 19:53
Komentáře a souhrny
Plzeň vyhrála nad Jihlavou a slaví zisk titulu! Mladá Boleslav remizovala s Jabloncem, Slavia porazila Duklu. Ostrava přestřílela České Budějovice, Liberec si poradil s Hradcem Králové, Teplice se rozešly s Příbramí smírně. Sparta doma rozstřílela Slovácko, minimálně oddálila mistrovské oslavy Plzně a pojistila si druhé místo. Brno nebere proti Bohemians 1905 ani bod....

Viktoria Plzeň - Vysočina Jihlava 2:0

18.05.2015 18:00

Góly: 38. Roman Hubník, 42. František Rajtoral

Hráči Plzně získali třetí mistrovský titul. Viktoria porazila v utkání 28. ligového kola Jihlavu 2:0 a v čele tabulky si vytvořila nedostižný šestibodový náskok před loňským šampionem Spartou, s níž má lepší vzájemnou bilanci. O dnešní výhře Západočechů rozhodli svými góly na konci prvního poločasu obránci Roman Hubník s Františkem Rajtoralem.

Plzeň navázala na ligové triumfy ze sezon 2010/11 a 2012/13 a třetím titulem se v samostatné ligové historii dotáhla na Liberec a pražskou Slavii. Zároveň si zajistila účast v mistrovské části předkol Ligy mistrů, z níž vede papírově snazší cesta do základní skupiny.

Jihlava dokázala jako jeden ze tří týmů v této ligové sezoně Plzeň porazit a před vyprodanou Doosan Arenou zpočátku trápila favorita i tentokrát. Západočeši sice začali závarem a následnou nepřesnou Rajtoralovou střelou, ale pak se většinu první půle nemohli prosadit. První gólovou šanci naopak měla Vysočina. Míč se v deváté minutě dostal až k Jánošovi, který z deseti metrů těsně minul.

Plzeň nastoupila bez potrestaných záložníků Vaňka s Hořavou, které ve středu pole nahradili Hrošovský a obvyklý stoper Procházka. Místo něj dostal v lize poprvé od 20. kola šanci v základní sestavě Baránek. Západočeši jako by si na změny museli zvyknout a zahrozili až ve 24. minutě, kdy Holenda tečoval Kovaříkův centr těsně mimo.

V závěru první půle domácí přidali a během čtyř minut rozhodli o vítězství. V 38. minutě hlavičkoval po centru Kolář, hostující brankář Hanuš vyrazil míč před sebe, kde jej do sítě doklepl Hubník. Podle televizního záběru však stál zřejmě v ofsajdu. Plzeňský stoper navázal na gól z minulého kola, v němž pomohl k výhře 2:0 na Spartě.

Ve 42. minutě Plzeňští svůj náskok pojistili. Pravý obránce Rajtoral se přes několik jihlavských hráčů probil až před Hanuše a důrazem přes padajícího Marka dotlačil míč za čáru. Dal svůj čtvrtý gól v jarní části ligové sezony.

Po změně stran už Viktoria s přehledem kontrolovala průběh. V 66. minutě mohl zvýšit střídající Mahmutovič, který se zasekávačkou zbavil obránce, ale Hanuše neprostřelil. Bosenský útočník se neprosadil ani v 87. minutě, kdy obešel Hanuše, ale prázdnou branku netrefil.

Vzápětí se za skandovaného potlesku vestoje podívala na hřiště i plzeňská legenda Horváth, kterého trápí zranění a po sezoně ukončí kariéru. Pak už domácí mohli začít s oslavami.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Dukla Praha 2:0

17.05.2015 18:00

Góly: 36. Levan Kenia, 89. Marek Červenka

Fotbalisté Slavie v malém pražském derby porazili doma Duklu 2:0 a po 28. kole první ligy si definitivně zajistili záchranu. Utkání v Edenu rozhodli v úvodním poločase Gruzínec Levan Kenija a v poslední minutě střídající Marek Červenka. Slavia tak v samostatné nejvyšší soutěži udržela proti dejvickému soupeři neporazitelnost.

Po oboustranně opatrném úvodu vyprodukoval první střelu až v 11. minutě hostující Marek Hanousek, ale mířil nepřesně. Podobně se svým pokusem naložil i další hráč Dukly Čajič. Slavia poprvé vážněji zahrozila ve 28. minutě: Mikula našel přesným centrem v šestnáctce osamoceného Pitáka a ten hlavičkoval do tyče.

Ve 36. minutě už se domácí mohli radovat. Kenija skóroval povedenou technickou ranou, která se ještě otřela o břevno. Gruzínský záložník ještě před pauzou vyslal do šance Zmrhala, ale ten Radovu branku minul.

Dukla vstoupila do druhé půle lépe a brzy dostala míč do slávistické branky. Zásah Bergera však nebyl uznán kvůli ofsajdu Přikryla, jenž bránil ve výhledu gólmanovi Berkovcovi. Slavia se po změně stran do útoku moc nepouštěla a spíš bránila těsný náskok. Hosté sice drželi míč, ale větší šanci si dlouho vypracovat nedokázali, až v 78. minutě střídající Mareš nápálil z přímého kopu břevno.

Krátce poté nepřidal pojistku Slavie Baéz, když tváří v tváří ztroskotal na brankáři Radovi, z dalšího protiútoku neuspěl ani Vukadinovič. Berkovec ještě v závěru vytáhl hlavičku Přikryla. V poslední minutě přece jen přidal druhou branku domácích střídající Červenka. Slavia vyhrála teprve druhé z posledních jedenácti kol, naopak Dukla venku potřetí za sebou prohrála bez vstřelené branky.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Baumit Jablonec 1:1

17.05.2015 18:00

Góly: 13. Lukáš Magera - 69. Ruslan Mingazov

Šlágr mezi Mladou Boleslaví a Jabloncem skončil remízou 1:1, což nepomohlo ani jednomu z týmů. Zatímco domácí stále nemají jisté čtvrté místo, hostům se výrazně vzdálila možnost zisku druhého místa a tím i kvalifikace do Ligy mistrů.

Úvod patřil spíše domácím, kteří se dostali do dvou solidních příležitostí. Bořil ve vápně oslovil Skaláka, ovšem ten svojí přízemní střelou minul branku. Jablonec se snažil kombinovat a trpělivou hrou se dostat do šance, ale obrana Boleslavi pracovala dobře. Také další šance patřila domácím a opět u toho byl Skalák. Nicméně ani jeho další střelecký pokus se mezi tři tyče nevešel. Ale o minutu později už domácí vedli. Lukáš Magera si ve vápně udělal prostor a nepříliš razantně vystřelil, i tak to ale stačilo, Hrubý nedokázal míč zachytit a inkasoval - 1:0 pro Mladou Boleslav. Ve 22.minutě předvedl pěknou akci Kopic a dokonce rozvlnil síť, naneštěstí pro hosty jen tu boční. Šance Jablonce začínaly přibývat, Crnkić střílel vedle v další šanci nedosáhl na balón. Ve 32.minutě zase nedokázal trefit branku Zahustel.

Mladoboleslavští museli už v prvním poločase střídat. Michal Ďuriš si přivodil zdravotní problémy a přenechal místo Tomáší Wágnerovi. Dvě minuty před koncem prvního poločasu vyrobil další hrubku Hrubý, ale Zahustel jí nedokázal potrestat.

Kouč Baumitu Jaroslav Šilhavý nebyl spokojen s výkonem svých svěřenců a o přestávce nachystal hned dvojí střídání, na plac poslal brankáře Špita a útočníka Doležala. Jablonec se tlačil dopředu, ale po hodině hry si vytvořila šanci Mladá Boleslav. Střelu Zahustela lapil zkušený Špit. Domácí stále drželi jednobrankové vedení, ale hostům se nakonec přeci jenom podařilo vyrovnat. Mingazov se ocitl ve vápně zcela osamocen a nechytatelnou hlavičkou dal na 1:1.

Hodně aktivní byl v utkání Ondřej Zahustel, za nerozhodného stavu 1:1 se řítil sám na Špita, jenže stejně jako v předchozích případech zaváhal. Na druhé straně nadvakrát neuspěl Doležal! Pár minut před koncem se hra nastěhovala před Špita, ten ale nadále odolával, nepřišel si na něj ani Kamil Vacek. Zápas nakonec do remízového konce dospěl, což je ale v konečném důsledky ztrátou pro oba tábory.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FC Hradec Králové 2:0

17.05.2015 17:00

Góly: 12. Miloš Karišik, 25. Josef Šural

Liberec doma dokázal porazit Hradec Králové 2:0 a je definitivně zachráněn! Naopak Hradec nejvyšší ligu opustí, ve zbývajících dvou kolech už nemůže dohnat vzniklou ztrátu. Všechny branky padaly pod Ještědem už v prvním poločase, trefili se Karišik a Šural.

Hradec potřeboval v tomto utkání zvítězit, jedině tak by si uchoval šanci na záchranu, jenže zápas na stadionu U Nisy začal až příliš ustrašeně. Pavelkovu ránu ještě Koubek vyrazil, ale o minutu později už se domácí radovali. Frýdek posadil centr na hlavu Karišika, který hlavou otevřel skóre - 1:0 pro Liberec.

Votroci sice po inkasované brance ožili, ale byl to znovu Liberec, kdo rozvlnil síť. Ve 25.minutě předvedli domácí nacvičenou situaci, Frýdkovu střelu Koubek neudržel a Josef Šural z úhlu vstřelil druhý gól - 2:0. Hradec tedy po první půlhodině prohrával už 0:2 a jestli ještě chtěl pomýšlet na záchranu, potřeboval vstřelit tři branky. Ale Liberec hrál ve velké pohodě a ještě do konce prvního poločasu mohl navýšit skóre. Těsně před odchodem do šaten zkoušel obstřelit Koubka Šural, ale scházela mu větší přesnost.

Druhý poločas začali domácí, nejspíše i s vědomím dvougólového náskoku, vlažně a Hradec toho mohl využít, ale Aleš Čermák hlavičkoval z malého vápna trestuhodně mimo branku. Byla to ale jediná šance Hradce na dlouhou dobu. Čtvrthodiny před koncem zahrozil zase Liberec, Šural ani Karišik neuspěli a odmítli se tak podruhé v zápase zapsat mezi střelce.

Hradec věděl, že se jeho čas chýlí ke konci, Liberec mu vůbec nic nedovoloval a utkání se v podstatě jenom dohrávalo. Sudí ještě přidal navrch tři minuty nastaveného času, ale během nic se nic důležitého neodehrálo. Liberec zvítězil 2:0 je zachráněn, Haradec sestupuje o soutěž níž.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice 4:3

17.05.2015 17:00

Góly: 4. Matej Sivrič, 44. Jakub Šašinka, 74. Michal Frydrych, 88. Davor Kukec - 16. Richard Kalod, 19. Tomáš Janotka, 71. Jaroslav Machovec

Parádní fotbal s pořádně hořkým koncem pro České Budějovice viděli diváci na ostravských Bazalech. Baník celý zápas tahal za kratší konec, ale nakonec zvítězil 4:3 a hostující Dynamo tím odsoudil do druhé ligy. Rozhodující trefu zařídil Jirásek.

České Budějovice byli postaveny před hotovou věc, zápas na Bazalech museli vyhrát, jinak je čekal sestup do druhé ligy. Jihočeši ale vstoupili do zápasu špatně, už ve 4.minutě odvedl výbornou práci tělem Šašinka a Matěj Sivrić přesnou střelou k tyči poslal Baník do vedení - 1:0. Dynamo už nemělo na co čekat a vrhlo síly do ofenzívy, ve 14.minutě musel tahat důležitý zákrok Pavlenka, ale za další dvě minuty už inkasoval. Richard Kalod si naběhl na centrovaný míč a hlavou srovnal na 1:1. Hned za další tři minuty zatáhl do vápna míč Kalod, přihrávkou našel lépe postaveného Janotku a ten strhl vedení na stranu Budějovic.

Domácí se nehodlali s výsledkem smířit a ještě do poločasu měli šance na vyrovnání. Foltyn odvedl skvělou práci a Sukupa zablokovala budějovická obrana na rohový kop. Hra se začala přelévat ze strany na stranu, Pešek špatně zakončil a na druhé straně zase Křížek dokázal odolat náporu domácích. Křížek držel naděje domácích až do 44.minuty, pak už náporu neodolal a inkasoval. Jakub Šašinka si naběhl na centr a srovnal na 2:2.

Ofenzivní hody pokračovaly i po změně stran, Petr Benát mohl Budějovicím vrátit vedení, ale Pavlenka ho skvěle vychytal. Krátce na to při další akci nemusel zasahovat, neboť rána šla mimo branku. Dynamo se nevzdávalo a dvacet minut před koncem zápasu si vzalo vedení opět zpátky, Jaroslav Machovec vyslal nenápadnou střelu a ta skončila za Pavlenkovými zády. Ale odpověď Baníku byla blesková, stoper Frydrych si při rohovém kopu našel ve vápně místo a poslal balón do sítě - 3:3.

Hosté museli otevírat hru a Baníku se naskýtaly šance na rozhodnutí. Pět minut před koncem vyzkoušel pozornost Křížka Sivrić a dvě minuty před koncem rozhodl zápas Kukec. Proti jeho krásné ráně z hranice pokutového území se Křížek natahoval marně. Baník vyhrál 4:3 a má jistotu záchrany, České Budějovice po odvážném výkonu odjíždějí s prázdnou a příští sezonu budou hrát jen druhou ligu.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FK Příbram 1:1

17.05.2015 15:00

Góly: 51. Roman Potočný - 45. Aleš Matějů

Fotbalisté Příbrami udrží pátou příčku i po tomto kole. Rozhodla o tom remíza 1:1 v Teplicích. Hosté se mohli v případě vítězství dokonce posunout na čtvrtou příčku, ale vedení, které jim zajistil Matějů neudrželi - srovnal Potočný.

Byl to přímý souboj o pohárovou Evropu či spíše o páté místo, které jí může za určitých okolností zajistit. I když ani čtvrté místo ještě není nereálné.

Každopádně lépe začali Teplice, po centru Jakuba Hory zakončoval Vachoušek a z dorážky netrefil branku Krob. Na druhé straně pokoušel štěstí ze standardní situace Zeman, ale Grigar si s jeho pokusem v pohodě poradil. Poté tempo zápasu opadlo a dalšího velkého okamžiku se diváci dočakli až těsně před přestávkou. Brankář Grigar vyrobil obrovskou hrubku, takže se míče zmocnil Aleš Matějů a střelou do prázdné branky zajistil Příbrami vedení. Pro golmana Grigara to už bylo několikáté selhání v této sezoně, což je rozhodně na zamyšlení.

Teplice tedy prohrávali po prvním poločase 0:1 a vidina Evropské ligy se jim vzdalovala.Po změně stran tedy domácí nastoupili patřičně nabuzení a hned z kraje Jakub Hora orazítkoval tyč. Nemuselo ho to příliš mrzet, protože hned za dvě minuty Teplice skutečně srovnali. Potočný se ve vápně natlačil do centru a i když ho trefil poněkud podivně, míč skončíl v síti - 1:1.

Obě strany pak měly šance na vstřelení důležitého druhého gólu. Nejprve Balász zblízka netrefil branku a po něm Pilík donutil k zákroku Grigara. Po kontaktu Balásze s Matěju se domácí dožadovali penalty, ale marně. Čtyři minuty před koncem měl na kopačce rozhodnutí Bednář, ovšem trefil jen Grigara. Příbram tedy remizovala v Teplicích 1:1 a udržela páté místo.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - 1. FC Slovácko 5:2

15.05.2015 20:30

Góly: 5. Pavel Kadeřábek, 11. David Lafata, 18. Lukáš Vácha, 21. Václav Kadlec, 52. Václav Kadlec - 14. Michal Trávník, 42. Jaroslav Diviš

Sparta Praha rozmetala Slovácko pěti brankami a na chvíli oddálila mistrovské oslavy Plzně! Domácí si poradili se svým sokem jednoznačně především díky skvělému prvnímu poločasu. V něm se diváci na stadionu Generali Arena rozhodně nenudili, protože viděli celkem šest branek!

V dresu domácích vyběhli na trávník záložníci Dočkal, Vácha a Matějovský, kteří podporovali trojici útočníků Lafata, Kadlec a Krejčí. Hosté z Moravy přivezli defenzivní středopolaře jako Valenta a Havlík, před nimiž nastoupila tříčlenná řada v podání Diviš, Trávník, Kerbr. Jediným hrotovým útočníkem byl vysoký dlouhán Došek, který si oblékl i kapitánskou pásku.

V prvních minutách zápasu se hra přelévala z jedné strany na druhou. Po rychlém kontru Slovácka centroval obránce Kuncl, který však míč přetáhl a ten tak nikoho ze spoluhráčů nenalezl. Hodně aktivní byl zejména Václav Kadlec, který nejprve sklepával míč pro Marka Matějovského, aby o chvíli později rozehrál důležitou akci svého týmu. Našel dobrou nahrávkou Bořka Dočkala, který s ničím neváhal a všiml si nabíhajícího Pavla Kadeřábka. Tomu také adresoval míč a Kadeřábek si tváří v tvář brankáři Hečovi poradil!

To byl úvod jako hrom a rozhodně nebyl akcím konec. O pouhých šest minut později už to bylo o dvě branky, když předvedla ofenzíva Sparty další krásnou akci. První pokus Dočkalovi sice nevyšel, ale druhý centr do vápna už ano. Ve vápně si jej našel skvěle nabíhající útočník David Lafata, který přesnou hlavičkou poslal míč ke vzdálenější tyči a Sparta navýšila svůj náskok - 2:0 pro domácí.

I hosté se ale činili a rozhodně se nevzdávali. Reinberk udržel míč i ve chvíli, kdy to nebylo úplně snadné. To se mu však nakonec povedlo a těžit z toho mohl Michal Trávník. Ten se nalézal v pokutovém území, kde dostal míč. Trávník na nic nečekal a místo razance zvolil techniku. Jeho přesně umístěný obstřel brankáře Štěcha trochu překvapil a Slovácko vstřelilo kontaktní branku!

Sparta nadále tlačila. Václav Kadlec se sice ještě z branky radovat nemohl, ale o chvíli později tleskal spoluhráči Váchovi. Lukáš Vácha se dostal k odraženému míči ve vápně a s přispěním teče dal další gól! Po dvaceti minutách už byla z utkání spíše exhibice domácího týmu a jasné to muselo být i brankáři Hečovi. Ten dnes inkasoval pětkrát.

Zásah číslo čtyři měl na svědomí právě agilní Václav Kadlec. Standardní situaci měli sice k dispozici hosté z Uherského Hradiště, ale nepohlídali si zadní vrátka. Do nich vklouzl Bořek Dočkal, který nahrál lépe postavenému Václavu Kadlecovi a ten završil svůj osmdesátimetrový sprint přesnou ranou!

Ani Slovácko nehodlalo složit zbraně a hrozivě vypadající skóre kosmeticky upravovalo. Jiřího Valenty si nikdo v pokutovém území příliš nevšímal, takže se rozhodl vypálit a dobře udělal - jeho ránu před brankářem domácího výběru tečoval Jaroslav Diviš - 4:2!

Pět minut po změně stran Spartě málem vyšla spolupráce mezi Markem Matějovským a Václavem Kadlecem. Po nesobecké nahrávce prve jmenovaného mířil Václav Kadlec dobře, ale do cesty se mu postavilo břevno! Ani branková konstrukce už jej ale nezastavila v další akci. Bořek Dočkal našel přízemním centrem opět Václava Kadlece, který byl trestuhodně nehlídán a propálil z místa, kde se obyčejně kope penalta, všechno, co mu stálo v cestě!

Po hodině hry jen těsně vedle tyče pálil Konaté, který měl jako střídající hráč plno sil. O chvíli později se pokoušel pálit také Marek Matějovský, ale ani jemu rána příliš nesedla. V závěru zápasu měl ještě jednu velkou šanci Hlúpik, ale brankář Štěch si poradil.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Bohemians Praha 1905 0:1

15.05.2015 18:00

Góly: 79. Elvis Bratanović

Bohemians Praha dokázali zvítězit na hřišti Zbrojovky Brno a získali tři body. Ty jim zařídil střídající Elvis Bratanović, který se trefil deset minut před koncem utkání.

Brankář Dušan Melichárek musel už po dvou minutách likvidovat zajímavé zakončení hlavou, když jeho pozornost zkoušel Radek Šírl. Neuspěl. O pár minut později se domácí Zbrojovka Brno dostala do skvělé šance, kterou ale trestuhodně nevyužila. Sýkora doběhl u vápna skákající balon, krásně sklepl dobíhajícímu Vávrovi a ten pálil ze středu malého vápna na bránu. Brankář Zlámal si připsal první důležitý zákrok.

O patnáct minut později se situace opakovala, i když v obráceném gardu. Vávra sklepl balon pro Sýkoru, ale ten napálil balon jen do nejblíže postaveného obránce. Volný přímý kop Zavadila mířil jen těsně vedle tyče. O chvíli později se Vávra dostal do další obrovské šance. V prostředí, odkud se normálně kope penalta, se musel otáčet za míčem. Jenže otočku nezvládl a míč napálil nepřesně. Zbrojovka se dlouho nedokázala prosadit a prsty, často doslova, v tom měl vynikající brankář Zlámal, který likvidoval jednu dobrou šanci soupeře za druhou.

Veselo měl i brankář Melichárek na opačné straně pole, i když se do práce nedostával tak často. Jeho pozornost prověřil Moravec, ale shledal, že jeho sok v bráně je dostatečně připraven. Po faulu na Radu těsně za vápnem poslal z dobré šance míč Mikuš jen do zdi!

Poměrně nezajímavá podívaná pokračovala i po změně stran. V prvních minutách jsme se dočkali spíše boje o míč a jedné žluté karty, která byla udělena Miroslavu Kerestešovi. Pět minut po začátku druhého dějství Duda rozehrál přímý volný kop na Moravce, který vystřelil. I s pomocí teče brněnské obrany však jeho projektil skončil jen na břevně! Dorážka hlavou už mířila vedle, takže stav platil stále bezbrankový.

Jinak se ale nadále nedělo nic zajímavého. Po hodině hry se podařilo dostat míč do vápna soupeře Jugasovi, jenže jeho spoluhráči reagovali na vývoj událostí až příliš pozdě. Poměrně nudný zápas spěl ke svému konci bez náznaku vzrušení či špetky tlaku na té či oné straně. Bezgólový stav utkání byl ale přeci jen odmítnut!

Deset minut před koncem utkání se hostujícímu celku podařilo překonat domácí defenzívu díky Elvisi Bratanovićovi, který sice strávil na hřišti jen patnáct minut, ale i to mu stačilo. Krásnou ranou do rohu překonal domácího brankáře Dušana Melichárka, kterému jeho obránci moc nepomohli. Domácí Brno se sice ještě snažilo dostat míč do vápna soupeře co nejdřív, ale dnes se mu nedařila rozehrávka. Do další šance se dostával střelec první branky, ale tentokrát mu byl máván ofsajd.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň28223363:1969
2.Sparta Praha28203553:1863
3.Baumit Jablonec28177451:2058
4.FK Mladá Boleslav281261039:3342
5.1. FK Příbram281171035:3840
6.FK Teplice28911839:2938
7.Dukla Praha281071128:3837
8.Bohemians Praha 190528971231:3834
9.1. FC Slovácko28961339:4433
10.Vysočina Jihlava28961329:3533
11.Zbrojovka Brno28961330:3933
12.Baník Ostrava28881222:3632
13.Slavia Praha28871338:4231
14.Slovan Liberec286121034:3830
15.FC Hradec Králové28571623:5022
16.České Budějovice28571627:6422

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (314)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele