Synot liga - souhrn 2. kola

01.08.2014, 22:05, aktualizováno 03.08.2014, 22:15
Komentáře a souhrny
Stoprocentní je po prvních dvou kolech Slavia, která si poradila s Baníkem Ostrava, po jasné výhře nad Jihlavou se na ni v sobotu dotáhla Sparta. Slovácko, Brno, Dukla a Plzeň mají premiérové výhry v nové sezóně. Liberec se rozešel s Příbramí bez branek...

Viktoria Plzeň - Baumit Jablonec 3:1

03.08.2014 20:15

Góly: 12. Daniel Kolář (pen.), 16. Vlastimil Hrubý (vl.), 65. Milan Petržela - 45. Martin Doležal

Hodně důležité vítězství si připsala Viktoria Plzeň, která před vlastními fanoušky porazila silný Jablonec a drží tím kontakt s čelem ligového pelotonu. Na vedoucí duo pražských "S" ztrácí Západočeši dva body.

Plzeň měla od úvodního hvizdu utkání pod kontrolou. Držela míč na svých kopačkách, trpělivě kombinovala a nepouštěla tím soupeře do hry. Hned ve druhé minutě měl obrovskou šanci Bakoš, ovšem na Hrubého si nepřišel! O chvíli později si Pilař naběhl na přihrávku, když ho nedovoleným zákrokem ve vápně poslal k zemi Pernica a sudí Jílek nařídil pokutový kop. Ten si vzal na starost Kolář a do protipohybu brankáře zkušeně poslal Viktorii do vedení - 1:0.

Netrvalo dlouho a bylo to o dvě branky. Obrovskou chybu si připsal Hrubý, který nedokázal zkrotit Hrošovského centr, načež neposedný mičuda podruhé zamířil do sítě - 2:0! Domácí si dělali na hřišti doslova, co se jim zachtělo. Pilař vymyslel další možnost pro Koláře, ten ale napálil jen Pernicu. Ten samý hráč měl těsně před pauzou ještě další šanci, avšak trefil pouze tyč!

Nedáš - dostaneš. Známé fotbalové rčení přišlo na řadu vzápětí. Kopic svým centrem před brankou hledal Doležala, kterého nedokázal uhlídat Procházka a hostující útočník bez větších potíží snížil na průběžných 2:1. Druhé dějství tak slibovalo ještě pořádné drama.

Baumit po obrátce přidal, začal se tlačit dopředu, ale do výraznějšího ohrožení plzeňské branky se nedostal. Naopak mohlo udeřit na opačném pólu hřiště: Bakoš se šikovně otočil s míčem, ovšem Hrubého svatyni o fous nenašel! Krátce nato ale Kolář vyslal ke zteči Petrželu, jenž sám proti brankáři nezaváhal a přízemní střelou upravil na 3:1. Zbytek utkání už další možnosti nenabídl, Dušan Uhrin mladší si následně mohl vychutnat zasloužené ovace...

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Dukla Praha 0:1

03.08.2014 17:00

Góly: 4. Jean-David Beauguel

Nepovedený týden završila Mladá Boleslav, která po fiasku s Lyonem nestačila v domácí lize na Duklu Praha. Hosté zvítězili díky jediné brance z prvního poločasu, kterou měl na svědomí Francouz Beauguel.

Po výprasku s Lyonem si fotbalisté Mladé Boleslavi chtěli spravit chuť v domácí soutěži, ovšem zápas s Duklou před vlastním publikem se jim nepovedl. Loni třetí tým soutěže zaskočil už ve třetí minutě francouzský útočník Jean-David Beauguel, tedy respektive hrubá chyba golmana Hrušky. Brankář domácích chtěl po malé domů rozehrát do strany, ale míč netrefil ideálně a Beauguel obrovskou chybu potrestal - 1:0 pro Duklu. Za chvíli to mohlo být s Bolkou ještě horší. Hanousek z ideální pozice vypálil, ovšem naneštěstí pro hosty trefil spoluhráče Beauguela. Nicméně kdo čekal ofenzivní snažení Boleslavi, ten musel být zklamán. Svěřenci Karla Jarolíma nepředvedli v prvním poločase vůbec nic.

Karel Jarolím na špatnou hru zareagoval střídáním, kdy do hry namísto Vukadinoviče poslal Milana Lalkoviče. Ale hra domácích nadále trpěla. Po hodině hry byl blízko navýšení Čajič, ale na míč nedosáhl. Krátce na to, po další chybě mladoboleslavských, minul zblízka branku Beauguel! Boleslav měla velké štěstí a stále tak byla ve hře o body. Jenomže na branku Hrušky se začal valit další a další nápor. Beauguel dokonce vstřelil další gól, který ale pro ofsajd nebyl správně uznán.

V 81. minutě se zapotil i gólman Chudý, který musel řešit nepříjemnou ránu Jasmina Ščuka. Po hříchu to ale bylo ze strany domácích vše. Dukla nejtěsnější vedení urputně bránila až do závěrečného hvizdu. Po remíze s Ostravou tak získává poněkud překvapivě všechny body ze hřiště Mladé Boleslavi.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - 1. FK Příbram 0:0

03.08.2014 17:00

Góly: -

Fotbalisté Slovanu měli po ostudném výkonu v Giurgiu na scéně Evropské ligy svým fanouškům co vysvětlovat a určitě je chtěli potěšit lepším výkonem. Předvedená hra ale nebyla lepší než v Giurgiu.

Příbram určitě nepřijela na sever Čech jen bránit, což potvrdila pohledná individuální akce Jakuba Mareše, který po zasekávače před šestnáctkou nepříjemně výpálil. Za chvíli se ocitnul sám před Hroššem Řezníček a Liberec tak měl štěstí, že ještě neprohrával. Celkově byl první poločas zcela v režií hostující Příbrami. Ve 37. minutě se dostal po rohovém kopu k hlavičce Neves a Hroššo skvěle zareagoval. Po přímém kopu Pilíka pak musel předvést další špičkový zákrok. Svěřenci Samuela Slováka nehráli vůbec dobře a v podstatě se to nezměnilo ani ve druhém poločase.

Po hodině hry sice přišla jejich vůbec první gólová šance, což je na domácí tým velmi trýstní bilance, ale Frýdek z dorážky netrefil branku. Pak už se hra zase přesunula před Hrošša. Po Tarczalově ráně se ozvala tyč a míč od brankářových zad málem skončil v brance. Závěr utkání byl z obou stran přeci jenom opatrnější, neboť nikdo nechtěl udělat osudnou chybu a tím přijít o body. V nastaveném čase celého utkání ale přeci jenom mohl rozhodnout ex-liberecký Tomáš Zápotočný. Obránce Příbrami hlavičkoval těsně mimo a domácí si mohli hodně oddychnout.

Remíza 0:0 je vzhledem k průběhu utkání spíše ztrátou pro Příbram.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Vysočina Jihlava 3:0

02.08.2014 20:15

Góly: 47. Tomáš Přikryl, 50. Tomáš Přikryl, 66. Bořek Dočkal

Pražská Sparta přehrála Vysočinu Jihlava na vlastním hřišti a prozatím nadále vládne tabulce první ligy. Sparta jasně dominovala utkání a dokázala se třikrát prosadit. O branky se postarala dvojice Tomáš Přikryl - Bořek Dočkal.

Na první pohled byste řekli jasné utkání. Na ten druhý ale minimálně první poločas nebylo vše tak jednoduché, protože hosté docela drželi se soupeřem krok. Nebýt dvou rychlých branek Tomáše Přikryla a jedné od Bořka Dočkala, Jihlava mohla velmi nebezpečně okrást Spartu o body. Nakonec se však štěstí přiklonilo na stranu zkušenějšího favorita a celek z Vysočiny odjíždí domů bez bodů.

Matějovský dlouhým nákopem poslal míč přímo na kopačku Přikrylovi, ten si ale složitě zpracovával těžký pas a celou akci nakonec zpomalil. Hosté se sice pokoušeli o odpověď, ale to se jim příliš nedařilo. Následně se znovu ozvala Sparta. Přikryl si narazil míč s Matějovským, čímž se mu otevřel volný prostor na levém křídle. Následný centr ránou bez přípravy zakončil Kadeřábek, tomu ale míč nesedl na kopačku ideálně, takže se nakonec otřel jen o horní síť hostující branky.

Dočkal potáhl míč až na dostřel brány, z dvaceti metrů ostře vypálil levačkou a čekal, kam jeho rána doletí. Do sítě to nebylo, protože se defenzíva Jihlavy činila a míč tečovala. Ten tak skončil jen těsně nad břevnem jihlavské branky! Po půlhodině si brankář Bičík dovolil menší chybu, která ale zůstala nepotrestána. Haris Harba dobře vybíhal za obranu, Bičík ještě lépe vstříc míči. Ten ale vyrazil jen k dobíhajícímu Kukoľovi. Ani od něj ale neinkasoval, protože Kukoľ jej sice obešel, ale míč nastřelil do boční sítě.

První půle branky nepřinesla, ta druhá už byla o poznání bohatší. Dvě minuty po návratu ze šaten se totiž prosadili domácí a tribuny jásaly. Skvělou nahrávkou se blýskl Marek Matějovský, který si již poněkolikáté dnes večer načasoval pas na Přikryla, který byl sice tísněn dvěma protihráči, ale rána z jeho kopačky zapadla k tyči.

Brankář Jan Hanuš si musel připadat jako ve zlém snu, protože přetažený centr od Kadeřábka si pohlídal Tomáš Přikryl a jeho jméno svítilo na světelné tabuli podruhé v krátkém čase - 2:0.

Po hodině hry se Jihlava jakžtakž trochu zkonsolidovala, ale Sparta jí zasadila drtivý úder. Matějovský vyzval k dalšímu zakončení Bořka Dočkala, který zpoza vápna napřáhl a zamířil přímo k tyči soupeřovy brány! Utkání bylo víceméně rozhodnuté, protože Jihlavě nezbývaly ani síly ani čas na obrat skóre.

Jihlava se sebrala o pár minut později, když Krejčího hlavičku Bičík pouze vyrazil ke kopačce Mešanoviće, jenž snadno doklepl míč do sítě. Pomezní rozhodčí Urban však viděl v ofsajdu Harbu, jenž se do hry zapojil aktivitou před Bičíkem, takže gól platit nemohl. V další skvělé akci se ocitl Haris Harba, ale jeho rána mířila půl metru mimo sparťanskou branku. Ke konci utkání se ještě dostal do zakončení Kučera, ale na Bičíka si nepřišel.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - FC Hradec Králové 3:0

02.08.2014 17:00

Góly: 63. Aleš Schuster, 77. Jakub Jugas, 90. Miroslav Marković

Brno si připsalo cenné tři body, když dnes jasně zvítězilo nad konkurentem z Hradce Králové. Diváci si přišli na své, když domácí vstřelili tři branky. Hosté sice nebyli výrazně horším týmem, ale nedařila se jim finální fáze.

Hradec Králové měl za sebou celkem povedené utkání prvního kola s Teplicemi, s nimiž se po sympatickém výkonu rozloučil s remízou. Brno se naopak trápilo a Jablonec byl nad jeho síly. Dnešní utkání mezi oběma celky bylo příležitostí pro moravský tým, aby ukončilo dlouhý jedenáctiletý půst, kdy nad Hradcem Králové nedokázalo zvítězit.

Hosté začali poměrně aktivně a především Halilović dostal přihrávku za obranu a pelášil na Hladkého, vrátit se ale stihl Schuster, který si s problémovou situací poradil a vše z pohledu Brna vyřešil. Brno se hodně zlobilo, když v pokutovém území soupeře dost nebezpečně padal Marković a ještě víc, když sudí Hrubeš situaci neposoudil jako faul a penaltu nepískal. Halilović pokračoval ve skvělém výkonu a kdyby zakončoval v další situaci lépe, mohli jít hosté do vedení. Halilović se na kraji vápna zbavil dotírajícího Fischera a vypálil, ale vůbec netrefil bránu.

Brno se nevzdalo a hodlalo odpovědět. Možná to čekal málokdo, ale nevysoký Alois Hyčka si naběhl do pokutového území a stěží hlídán napálil centr Davida Paška do břevna brankáře Koubka. Hyčka se chtěl prosadit a po této hlavičce se pokoušel také o rány po zemi, ale to se mu nevedlo, protože jeho další pokus se mezi tři tyče nakonec nevešel. Poměrně svižně odehraných pětačtyřicet minut bylo za námi a divákům nezbývalo, než doufat, že i přes velká vedra budou hráči ochotní a schopní pokračovat v nastaveném trendu.

Brňané jim vyhověli a deset minut po změně stran mnoho nechybělo ke vstřelení první branky dnešního zápasu. Sýkorův centr přiletěl na hlavu Markoviče, který se ale pro míč musel vracet, takže jeho hlavička v síti neskončila. Po sérii rohových kopů už to ale Brnu vyšlo, když se míč od Sýkory snesl na hlavu Aleše Schustera, a i když si Koubek na míč sáhl, v cestě do sítě mu zabránit nedokázal.

Hradec ale neskládal zbraně a minela brankáře Hladkého málem Brno stála body. Brankář podcenil zakončení soupeře a míč mu vyklouzl z rukavic. Když pomalu skákal za brankovou čáru, rychlý reflex brankáře ještě brance zabránil a míč byl odeslán mimo tři tyče. A to muselo Hradec mrzet, protože patnáct minut před koncem se k dalšímu rohovému kopu postavil opět Sýkora, našel centrem hlavu Jugase a ten navýšil vedení svého týmu! Brno zvládlo porazit svého soupeře více než jasně, když v devadesáté minutě skóroval ještě Miroslav Marković, který si naběhl na skvělý míč od Zavadila.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Bohemians Praha 1905 4:1

02.08.2014 17:00

Góly: 30. Libor Došek, 54. Veliče Šumulikoski, 56. Michal Trávník, 90. Libor Došek - 87. Matúš Mikuš

Libor Došek se stal hlavním hrdinou utkání mezi domácím Slováckem a hosty z Prahy. Klokani nedokázali udržet pozornost ani kanonýra Doška na uzdě a celek z Moravy jim oplatil čtyřmi vstřelenými brankami.

Fotbal v českém prostředí utrpěl jednu velkou ztrátu, která samozřejmě narušila chod dalšího kola první fotbalové ligy. Zesnulému Františku Hrdličkovi vzdali poctu hráči na trávníku i diváci v ochozech. A i když je to pouze chabá náplast na bolavou ránu, alespoň pohled na skóre mohl po skončení utkání těšit.

Bohemians měli první velkou šanci na zvrat v zápase, když Engelmann z pravé strany odcentroval na zadní tyč, kde se zjevil zcela volný Mosquera. Ten ale hlavou z blízka šanci trestuhodně zahodil a minul. Slovácko mělo šanci na odpověď, když domácí mužstvo zahrálo rohový kop nakrátko, obrana Bohemky míč odvrátila k Šumulikoskému, jenž z první pálil, střela byla zablokována. Odražený balon se dostal k Šimkovi, jehož rána se dostala až k brankáři Švengerovi, ten musel zasahovat a odvrátit míč do bezpečí.

Diviš dostal přihrávku na pravou stranu za obranu Klokanů a směřoval do pokutového území, tam vystřelil a díval se, jak jeho nedůrazná rána míří po zásahu obránců soupeře mimo tři tyče. Slovácko se ale brzy dočkalo zaslouženého vedení. Po centru z pravé strany od Valenty zůstal nekrytý ve vápně Libor Došek, který potvrdil, že nechávat tohoto dlouhána nekrytého v pokutovém území se zkrátka nevyplácí. Došek hlavou zavěsil přesně k tyči a Slovácko vedlo.

A ani napodruhé se Bohemka nevyvarovala chyb, když Divišovi chybělo jen velmi málo k tomu, aby zavěsil podruhé. Byl ale natolik překvapen svou šancí, že zazmatkoval a poslal míč mimo. Obdobně se ještě před koncem první půle vedlo Liboru Doškovi, který rovněž hlavičkoval mimo. Slovácko se rozhodlo pět minut po změně stran trochu oživit hru a na trávník se dostal Luboš Kalouda. Ten byl na hřišti sotva čtyři minuty, ale přesto dokázal přihrát na z brankové čáry Veliče Šumulikoskému, který už balon dopravil za záda bezbranného Milana Švengera.

Sotva o minutu později Slovácko dokonalo dílo zkázy, když Diviš proběhl kolem lajny a přihrál na malé vápno Michalu Trávníkovi. Ten zblízka pod břevno poslal brankáře Švengera potřetí do sítě pro míč.

Hodně práce měl také jeho protějšek. Heča si ale nakonec poradil se zakončením Jakuba Rady a následně pokryl také šanci Josefa Jindřiška z volného přímého kopu. Byli to ale hráči Bohemians, kdo se radoval z dalšího gólu. Obrana Slovácka na chvíli zaváhala a toho využil krásně dorážející Matúš Mikuš. Diviš sice v závěru trefil jen tyč soupeřovy brány, ale ještě jeden gól diváci viděli - o minutu později se totiž trefil Libor Došek a uzavřel skóre zápasu.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Baník Ostrava 3:1

01.08.2014 20:15

Góly: 3. Milan Škoda, 76. Jaromír Zmrhal, 85. Martin Latka - 82. Jan Baránek

Červenobílá družina navázala na tříbodový import ze Slovácka a po vítězství nad ostravským Baníkem se alespoň dočasně usadila na samém vrchu ligového pelotonu. SKS se na první místo vrátilo po dlouhých pěti letech, naposledy zde bylo na konci mistrovské sezóny 2008/09.

Vršovický tým začal před vlastními fanoušky aktivně a již po dvou minutách se mohl po zásluze radovat: Baéz, jenž si odbyl premiéru v základní sestavě, po standardní situaci nevázal a okamžitě vystřelil, kulatý nesmysl ještě tečoval Škoda a Pavlenka už reagovat nemohl - 1:0.

Tento moment pochopitelně Slavii dodal potřebný impuls. Úvodní půlhodina se hrála pod domácí taktovkou, další nebezpečné situace však k vidění takřka nebyly. Teprve poté se dostala ke slovu také Ostrava, ani ta ale nedokázala Hrubeše pořádně zaměstnat. Těsně před pauzou pak mohl zvýšit vedení Škoda, kterého ukázkovým centrem našel Vukadinović, mičuda ovšem zamířila těsně vedle ohraničeného prostoru! Slávističtí příznivci přesto mohli být spokojeni.

Po změně stran se herních otěží chopil hostující tým. Dlouho se však k ohrožení červenobílé svatyně nemohl dostat. Nakonec mohl z volného přímého kopu z ničeho nic srovnat krok Greguš, jeho projektil ale zamířil pouze do břevna a od Hrubeše následně balón zamířil do zámezí.

Baník se tlačil dopředu, čímž logicky otevíral zadní vrátka. Toho pak domácí zhruba čtvrthodiny před koncem ukázkově využili, když Škoda po rychlém kontru předal Zmrhalovi, který z vápna napřáhl, a rázem to bylo 2:0! Zdálo se být rozhodnuto. Opak byl ale pravdou: Mensah (o půli nahradil Svěrkoše)se šikovně uvolnil a Baránek hlavou snížil - 2:1. Prakticky vzápětí ale ten samý hráč ve vlastním vápně neuhlídal Latku, jenž po Juharově nabídce uzavřel na 3:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha22005:16
2.Slavia Praha22005:26
3.Viktoria Plzeň21105:34
4.Dukla Praha21101:04
5.1. FC Slovácko21015:33
6.Zbrojovka Brno21013:23
7.Baumit Jablonec21013:33
8.FK Mladá Boleslav21011:13
9.1. FK Příbram20202:22
10.Slovan Liberec20201:12
11.České Budějovice10101:11
12.FK Teplice10100:01
13.Baník Ostrava20111:31
14.FC Hradec Králové20110:31
15.Bohemians Praha 190520022:60
16.Vysočina Jihlava20020:40
Zbývající zápasy
02.08. 17:00FK Teplice - České Budějovice

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (529)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele