Synot liga - souhrn 1. kola

25.07.2014, 19:55, aktualizováno 27.07.2014, 22:08
Komentáře a souhrny
Sparta úspěšně vykročila do české nejvyšší soutěže, v prvním zápase uspěla na půdě Bohemians. Plzeň jenom remizovala v Příbrami, Jablonec odstartoval výhrou nad Brnem, Slavia si veze body z půdy Slovácka. V neděli Mladá Boleslav těsně vyhrála na hřišti Jihlavy a Liberec remizoval na jihu Čech...

Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec 1:1

27.07.2014 20:15

Góly: 43. Štěpán Koreš - 21. David Pavelka

Domácí tým dokázal sehrát vyrovnanou partii s favoritem z Liberce. Ten sice v utkání vedl od dvacáté minuty, když se prosadil David Pavelka, ale na tři body to nakonec nestačilo. Budějovice zabraly a výsledkem bylo srovnání ještě do konce první půle.

Budějovice mohly několikrát jít i do vedení, ale na svém místě byl v včas brankář Hroššo, který svůj tým několikrát podržel. Jako ve čtvrté minutě, když se málem domácí dostali do vedení. Po rychlé akci centroval z levé strany na zadní tyč Koreš, míč letěl na nekrytého Horu. Toho ale skvěle vychytal brankář Hroššo. Hora však míč vrátil proti noze Benátovi, jehož střelu na brankové čáře vykopl Sackey. Brunclík už nemířil přesně a jen sledoval, jak míč letí nad bránu.

Prvních deset minut patřilo Dynamu a Liberec se musel spíše bránit. Po jejich uplynutí se ale role postupně začaly měnit a Slovan se pokoušel více promluvit do ofenzivní fáze hry. Příkladem byla šance Kevina Luckassena, který šel téměř sám na bránu a jeho lob jen těsně minul tyč! Po dvaceti minutách se Liberec už definitivně oklepal z prvotního náporu soupeře a jal se útočit.

Vyšlo mu to o chvíli později, když si ve vápně míč zpracoval David Pavelka, kličkou odstavil Mateje Podstavka a ranou pod břevno nedal brankáři Zdeňku Křížkovi žádnou šanci - 1:0 pro Liberec.

Dynamo se nechtělo smířit s negativním výsledkem a Kalod na levé straně přešel lehce přes Mudru. Následně si všiml nabíhajícího Hory a posílal střílený míč do vápna. Hora ale - strážen soupeřem - minul. Slovan spoléhal mimo jiné na Hadaščoka, který předal míč doleva na Šurala, jehož střelu vykopl brankář Křížek na hranici velkého vápna. Tam stál pohotový Pavelka, ale domácí gólman si poradil i s jeho dorážkou. Když už se Liberec viděl v šatnách coby vítěz první půle, přišla rána.

Kalod u postranní čáry vyhrál hlavičkový souboj a míč mířil do vápna. Tam se jej snažil odkopnout Sackey, ale vůbec se mu to nepovedlo. Balon se vrátil před brankáře Hrošša, který ho vyrazil ještě hůř a volný Štěpán Koreš ho poslal do sítě! Dynamo se dočkalo vyrovnání a začalo se od znova.

Hodně sporný okamžik se udál po změně stran, když Karišik ve vápně držel a fauloval Lengyela, ale sudí Franěk do píšťalky nepískal. Skvělým výkonem se blýskl Koreš, který neustále kličkoval a brankář Hroššo měl co dělat, aby jeho spolupráci s Horou zastavil. Hora měl na kopačce vedoucí gól, ale ani z velké blízkosti nedokázal po chybě Fleišmana vstřelit gól a míč napálil nad! V další tutovce opět selhal. A následně jen sledoval, jak si na Hroššovi vylámal zuby také spoluhráč Škoda. I díky Hroššovi se Liberec ubránil a získal bod.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - FK Mladá Boleslav 0:1

27.07.2014 17:00

Góly: 25. Jasmin Ščuk (pen.)

Jediná branka rozhodla o osudu dnešního utkání mezi domácí Jihlavou a Mladou Boleslaví. Hostům se povedla útočná akce po pětadvaceti minutách, z níž sudí Ardeleánu nařídil pokutový kop. K jeho exekuci si stoupl Jasmin Ščuk a brankář Hanuš byl na jeho pokus krátký.

Jihlavě se na domácím stadionu proti Mladé Boleslavi dlouho dařilo, ale každá série jednou končí. Ta jihlavská skončila hned v prvním zápase nového ročníku, když si všechny tři body odvážejí hosté díky jedinému gólu. Boleslav potvrdila dobrou formu i větší zápasovou praxi, protože už má za sebou dva zápasy druhého předkola Evropské ligy. I dnes byla šťastnějším týmem, ale zčásti to bylo také pasivitou domácích.

V první větší šanci se ocitl Ďuriš, který si naběhl před vápno, obešel bránícího protihráče a vypálil. Obrana Jihlavy ale pokus na poslední pokus zablokovala a vyrazila na rohový kop. Hodně aktivní byl Lukáš Magera, ale nejprve mu nevyšlo zakončení z volného přímého kopu, následně se nepopasoval ani s dobrou pozicí a míč skončil jen v náručí brankáře Jana Hanuše. Po první dvacetiminutovce se skóre konečně pohnulo, i když k tomu oba celky měly dlouho dost daleko. Marek fauloval ve vápně Miljana Vukadinoviče a rozhodčí odpískal pokutový kop.

Odpovědnost na sebe vzal Jasmin Ščuk, krátce s rozeběhl a s přehledem překonal brankáře Hanuše. Mladá Boleslav vedla na Vysočině o jednu branku a hodlala svůj náskok minimálně udržet.

Možné vyrovnání měl v dresu domácích zařídit především Haris Harba, na něhož létaly dlouhé nákopy až překvapivě často. Obránci Mladé Boleslavi si za chvíli zvykli na monotónní projev soupeře a centry na rozběhnutého hráče v poklidu likvidovali. A tak se Harba musel sám ujmout konstruktivní rozehrávky. Harba založil akci Jihlavy a možná mohl nahrávat na volnějšího Klimenta, ale rozhodl se zakončovat sám. Ještě v poločasové přestávce tohoto řešení nejspíš litoval.

Po snaze Klimenta se k rozehrání rohového kopu dostal Kukoľ, který našel hlavičkujícího Šourka, ale jeho zakončení z brány dostal pohotový Smejkal. Po hodině hry opět tempo ztratilo na rychlosti a oba celky se v kombinaci trápili. Jihlavané chtěli této situace využít a pokoušeli se zatlačit svého soupeře pod tlak, ale příliš se jim to nedařilo. Deset minut před koncem se do akce snažil dostat Miljan Vukadinovič, ale jeho pokus zastavil Krejčí.

Tři minuty před koncem utkání se do zakončení dostal Pavel Šultes, který si naběhl na střed, kličkou oklamal protihráče a míč napálil k tyči, ale ten se nakonec díky skvělému zákroku brankáře Hanuše stočil mimo bránu. I díky tomu se Mladá Boleslav dočkala tří bodů. To samé o pohledné hře ale nemohli říct diváci, protože oba celky se dnes spíše trápily.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Slavia Praha 1:2

26.07.2014 20:15

Góly: 33. Michal Trávník - 74. Milan Škoda, 76. Bekim Balaj

Fotbalisté Slavie vyhráli v úvodním kole první ligy v Uherském Hradišti nad Slováckem 2:1 a na sedmý pokus vstoupili do nového ročníku vítězstvím. Domácí vedli díky brance Michala Trávníka, pražský celek ale po přestávce díky dvěma gólům Milana Škody a Bekima Balaje v rozmezí čtyř minut skóre otočil.

Trenér Slovácka Habanec nechal jen na lavičce novou posilu Kaloudu, ve středu pole dal přednost talentovanému Trávníkovi. Právě Trávník se již v 6. minutě ocitl sám před brankářem Hrubešem, šanci svou zbrklostí zahodil

Slavia, která v létě prošla rozsáhlou obměnou a nastoupila poprvé pod vedením staronového trenéra Miroslava Beránka, hrála zezadu a spoléhala na rychlé brejky. Právě po jednom z nich Juhar našel volného Milana Škodui, který hlavičkoval do tyče.

Slovácko však přeci jen dokázalo územní převahu využít. Postaral se o to ve 33. minutě Trávník, kterému po Radově centru přihrál v pádu hlavičkou Kerbr.

Po přestávce tlak domácích zesílil, ale bez výsledku. Slavia se ke kloudnější akci dostala až v 73. minutě a hned z toho bylo vyrovnání, když se po rohu trefil Škoda. Branka do té doby suverénním Slováckem otřásla a o čtyři minuty bylo ještě hůř, protože po chybě obrany Balaj strhnul vedení na stranu Pražanů.

Slovácko se sice v závěru nadechlo k náporu a pokusilo se vyrovnat, ale bez výsledně a počtvrté za sebou vstoupilo do nové sezony porážkou.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - FK Teplice 0:0

26.07.2014 17:00

Góly: -

Bezbrankovou remízou vstoupili do nového ročníku české ligy fotbalisté Hradce Králové a Teplic. Zejména pro Severočechy je výsledek 0:0 velkým zklamáním. Votroci si za svůj výkon bod zasloužili.

Hradečtí Votroci se chtěli po roční pauze na nejvyšší scéně pořádně předvést a ukázat, že nehodlají hrát jenom o záchranu. Teplice zaskočili první akcí už ve druhé minutě, ale Prokešovi utekl míč a bylo po nebezpečí. Hradec byl i nadále aktivnějším týmem na hřišti, Halilovič krásným centrem vybídl Černého, který z nadějné pozice přestřelil. Teplice se dostaly do hry až před koncem prvního poločasu. Nivaldo nepříjemnou ranou prověřil Koubka a po faulu Rojka hosté kopali přímý kop. Votroci ho přežili bez vážnější újmy a z další akce Teplicím pořádně zatopili. Šikovný Halilovič svojí prací vytvořil prostor pro Prokeše, ten těsně minul branku.

Ve druhém poločase se hrál podobný fotbal. Teplice rozhodně neměly utkání pod svojí kontrolou, Grigar musel před Černým schovat míč do rukavic. V 71. minutě si Teplice vytvořily obrovskou příležitost. Vůch přehodil Koubka, ale míč minul branku. Na druhé straně zase protáhl Grigara Kotiš.

Zápas směřoval k bezbrankové remíze, ale jeho závěr byl hodně dramatický. Litsingi zazdil nadějnou šanci a minutu před koncem odmítl vítězství Dvořák, který byl po centru Halilovič ve stoprocentní šanci. Teplice samozřejmě zachránil famózním zákrokem Grigar. A když selhal i Litsingi, rozešly se oba tábory bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Viktoria Plzeň 2:2

26.07.2014 17:00

Góly: 43. Tomáš Zápotočný, 62. Jakub Řezníček - 7. Marek Bakoš, 45. Pavel Horváth (pen.)

Úřadující vicemistři z Plzně vstoupili do nové sezony první fotbalové ligy remízou 2:2 na hřišti Příbrami. Favorit sice dvakrát vedl po brankách Bakoše a Horvátha z penalty, ale bojovní domácí dokázali vždy odpovědět zásluhou Zápotočného a Řezníčka. Plzeň tak v Příbrami ztratila potřetí během posledních čtyř vzájemných utkání a od zahraničního soustředění stále čeká na vítězství.

Trenér Plzně Dušan Uhrin mladší po prohře 0:3 v Superpoháru se Spartou udělal hned pět změn v sestavě, když posadil reprezentanty Koláře, Rajtorala, Hejdu, Tecla a také Kovaříka, naopak poprvé v soutěžním utkání za Plzeň nastoupil jiný reprezentant Vaněk či navrátilec z bundesligy Pilař.

V útoku dostal šanci zkušený Bakoš a hned se odvděčil gólem. Už v sedmé minutě poslal kapitán Horváth hezký centr za obranu, kam si nabíhal právě nepokrytý slovenský útočník a propálil gólmana Boháče. Pro Bakoše, který se v minulé sezoně potýkal se zdravotními problémy, to byl první ligový gól od září a teprve druhý za posledních 15 měsíců.

V 19. minutě mohla Plzeň zvýšit, ale aktivní Vaněk po náběhu za obranu trefil jen tyč. Naopak vzápětí mohlo udeřit na druhé straně, když se Řezníček řítil se dvěma spoluhráči proti dvěma plzeňským obráncům, ale přečíslení nevyřešil dobře a jeho střelu zablokoval Procházka.

Příbram se však dočkala vyrovnání těsně před poločasem, dlouhý nákop do vápna z přímého kopu přiťukl Pilík Zápotočnému a příbramský kapitán propálil vše před sebou.

Jenže ještě do odchodu do kabin odpověděl i plzeňský kapitán Horváth. Bakoš po hezké individuální akci vypálil, brankář Boháč střelu neudržel a následně fauloval Petrželu, který byl u vyraženého míč první. K nařízené penaltě se postavil Horváth a střelou do středu protrhl plzeňské penaltové prokletí.

Příbram se ale nevzdala a po změně stran znovu dokázala srovnat. Pilík poslal křížný pas za obranu, kam si nabíhal Řezníček a příbramský kanonýr z úhlu mířil přesně pod břevno.

Zaskočená Plzeň na chvíli vypadla ze hry a nedařilo se jí strhnout vedení zpět na sou stranu. Naopak Příbram ještě několikrát zahrozila, ale své akce nedotáhla k úspěšnějšímu konci.

A když Plzeň nevytěžila nic ani ze závěrečného tlaku, odvezla si jen bod. Nenaladila se tak ideálně na 3: předkolo Evropské ligy, které ji čeká už ve čtvrtek v Rumunsku proti Petrolulu Ploješť.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Zbrojovka Brno 2:0

26.07.2014 17:00

Góly: 37. Tomáš Čížek, 87. Martin Pospíšil

Vítěznou premiéru mají za sebou fotbalisté Jablonce, kteří pod vedením trenéra Jaroslava Šilhavého porazili Brno 2:0. Výhru Baumitu nastartoval v prvním poločase zkušený Čížek a definitivní pojistku přidal až těsně před koncem nově příchozí Pospíšil.

Jen na lavičce náhradníků zůstal Tomáš Jun, jeho jmenovec, reprezentační záložník Hübschman, dokonce ani tam. Úvod utkání byl opatrný, a tak se diváci dočkali výraznějšího momentu až ve 36. minutě. Zkušený Tomáš Čížek si navedl míč do středu a parádní ranou do šibenice zajistil Baumitu vedení 1:0. Golman Hladký se mohl natahovat jak chtěl, ale proti této ráně neměl nejmenší nárok. Bohužel v prvním poločase to byla jediná akce, která stála za zmínku. Brno nepřijelo na Střelnici jenom bránit, avšak obrana Jablonce byla pozorná a působila jistým dojmem.

Trenér Šilhavý nejspíše nebyl, i přes vedení, s výkonem svých svěřenců spokojen, protože jak jinak si vysvětlit velkou aktivitu domácích na začátku druhého poločasu. Pospíšil dokonce postupoval sám na Hladkého, ale ten předvedl dobrý zákrok. Další tři minuty na to tentokrát postupoval Čížek a rovněž jako Pospíšil nebyl úspěšný. Hladký výrazně držel šance hostů na bodový zisk. Po hodině hry zakončoval po spolupráci s Rossim Kopic, jenže netrefil branku.

Až v 63. minutě si vytvořila první velkou šanci Zbrojovka a stála za to. Pašek se položil do centru a orazítkoval břevno. Šest minut před koncem zápasu bylo ve vápně Jablonce pořádně horko, ale vše vyřešil z pohledu Baumitu sudí, který odpískal útočný faul.

Definitivní rozhodnutí přišlo až tři minuty před koncem. Pospíšil využil šikovného prostrčení a s přehledem překonal Hladkého - 2:0. Zbrojovka se alespoň na korekci nezmohla a Jablonci podlehla dvougólovým rozdílem.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Baník Ostrava 0:0

25.07.2014 20:15

Góly: -

Baník s Duklou mají za sebou ligovou premiéru. Oba celky ale byly vidět méně, než by diváci rádi. Po padesáti minutách to platilo i doslova, protože na půlhodinku vypadl proud. A i když se poté vše spravilo, skóre nikdo změnit nedokázal.

Trochu kontroverzní utkání s mnoha zvraty přinesl úvodní duel mezi ostravským Baníkem a Duklou Praha. Před utkáním jsme se dočkali jak oslav stého zápasu pod vedením trenéra Luboše Kozla na lavičce Dukly, tak minuty ticha za někdejšího hráče pražského celku. K tomu po padesáti minutách vypadla světla a utkání muselo být přerušeno. O mnoho ale diváci nepřišli, protože v tu chvíli byl stav utkání bezgólový.

Dukla před sezonou ztratila útočníka Zbyňka Pospěcha, který hledá štěstí v Německu. Baník na druhou stranu o žádnou velkou oporu nepřišel a trenér Svědík může dál pilovat kádr k dokonalosti. To se mu dařilo i v prvních minutách zápasu, když se Baník několikrát dostával k nebezpečnému zakončení. Z prvního brejku ale neudeřil a napodruhé mu to díky včasnému defenzivnímu zákroku také nevyšlo.

Po dvaceti minutách hra trochu ztratila tempo, a i když se Baník často ocital v dobrém úhlu pro zakončení, jeho rány byly spíše propagačního rázu. Dukla pořádně zahrozila po půlhodině hry, když se dostal do náběhu před bránu domácí Aldin Čajić, který hlavičkoval přímo doprostřed brány. Tam se ale včas ukázal brankář Jiří Pavlenka, který se štěstím reflexivně míč vyrazil na břevno své svatyně! S balonem si pak jeho obránci už poradili.

Pět minut před koncem první půle musel střídat Baník, když byl ze hry stažen Lindpere. Toho nahradil čerstvý Derrick Mensah. Ani po minutě nastavení se diváci gólu nedočkali a hráči mohli do šaten. Dvě minuty po návratu z kabin se pokoušel prosadit Václav Svěrkoš, který ale nemířil přesně. Dorážející Narh poslal míč do míst, kde stál připravený brankář Chudý. Necelých deset minut po změně stran se ale na Julisce opět přestalo hrát a tentokrát byla pauza nuceně delší.

Vypadlo totiž umělé osvětlení. A ani enormní snaha diváků nahradit jej podsvícením mobilních telefonů nevedlo k úspěchu. Více než třicet minut trvalo, než se opět podařilo nahodit generátory a spustit světla. Diváci určitě doufali, že se bude na co dívat. Jenže sudí Paták příliš mnoho práce neměl. Hodně aktivně si počínal hostující Francis Narh, dvacetiletý útočník se ale nedokázal prosadit. Po hodině hry se pokoušel k šanci propracovat střídající Davor Kukec, ale chyběla mu přesnost při rozehrávce.

Kukec byl hodně vidět, když deset minut před koncem utkání proběhl s míčem u nohy do vápna a střelou pořádně protáhl brankáře Chudého. Po delší době bez šance diváci ochutnali pocity napětí. Z branky se ale neradovali.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Sparta Praha 1:2

25.07.2014 18:00

Góly: 56. Michal Šmíd - 26. Martin Nešpor, 54. Josef Hušbauer

Fotbalisté Sparty vykročili za obhajobou titulu vítězstvím, když v úvodním kole první ligy vyhráli na hřišti pražského rivala Bohemians 1905 2:1. Letenský celek poslal do vedení Nešpor po velké chybě brankáře, druhou branku přidal Hušbauer, za domácí snížil Šmíd.

Do sestavy Sparty se po zranění vrátili Hušbauer s Costou, naopak stále chyběli Matějovský s Krejčím. Posledního jmenovaného nahradil na levé straně zálohy Přikryl a byl to právě on, kdo se v už ve třetí minutě dostal do první velké šance, sám proti Havránkovi ale neuspěl.

Bohemians, které poprvé v soutěžním utkání vedl nový trenér Pivarník, zahrozili v 19. minutě. Brankář Bičík nejprve vyrazil tvrdou Moravcovu střelu přímo k Mikušovi, který však z dorážky trefil pouze břevno a následný závar už hostující obrana zažehnala.

O sedm minut později už se skóre měnilo. Domácí gólman Havránek si tak dlouho pohrával s malou domů od Brabce, až ho o míč obral Nešpor a pro odchovance Bohemians nebyl problém skórovat do prázdné branky.

"Měl jsem to odpálit pryč, ale vymýšlel jsem hlouposti a byl jsem za to potrestaný," řekl v poločasovém rozhovoru pro Českou televizi Havránek.

Devět minut po přestávce se po Lafatově přiťuknutí povedeným volejem trefil Hušbauer, z dvougólového vedení se však Sparta radovala jen chvíli. Vzápětí totiž po dlouhém Radově centru snížil hlavou Šmíd.

Po hodině hry byli Klokani blízko k vyrovnání, když ale dlouhý Radův nákop z přímého kopu Bičíka nezaskočil a v závěru neuspěl na druhé straně ani Lafata hlavou z malého vápna, Bohemians potřetí za sebou prohráli se Spartou shodně 1:2. V nejvyšší soutěži navíc nedokázali letenského rivala porazit ani na čtrnáctý pokus.

Sparta naopak neprohrála ani ve čtvrtém soutěžním utkání v nové sezoně. V Ďolíčku navázala na výhru 3:0 ze Superpoháru s Plzní a vítězství 7:0 a remízu 1:1 z druhého předkola Ligy mistrů s Levadií Tallinn.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Baumit Jablonec11002:03
2.Sparta Praha11002:13
 Slavia Praha11002:13
4.FK Mladá Boleslav11001:03
5.1. FK Příbram10102:21
 Viktoria Plzeň10102:21
7.České Budějovice10101:11
 Slovan Liberec10101:11
9.Baník Ostrava10100:01
 Dukla Praha10100:01
 FC Hradec Králové10100:01
 FK Teplice10100:01
13.Bohemians Praha 190510011:20
 1. FC Slovácko10011:20
15.Vysočina Jihlava10010:10
16.Zbrojovka Brno10010:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (513)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele