Synot liga - preview 25. kola

15.04.2016, 08:48, aktualizováno 17.04.2016, 08:39
Previews
Oba kandidáti na mistrovský titul se dnes představí v akci v rámci 25. kola Synot ligy. Viktoria Plzeň může Spartě alespoň načas odskočit už na rozdíl 12 bodů, pokud vyzraje na Brno. Letenské potom od 18:45 čeká malé pražské derby s Bohemians 1905...
Viktoria Plzeň - Zbrojovka Brno  (neděle 16:45)
V nedělním programu 25. kola české nejvyšší soutěže se představí oba hlavní kandidáti na titul. Jedním z nich je Plzeň, která má k ligovému prvenství nejblíže a v domácím prostředí přivítá Brno.

Plzeň ve Zlíně i s pomocí rozhodčího Patáka natáhla vítěznou sérii na 13 ligových výher. O další tři body bude bojovat v domácích Štruncových sadech proti Brnu, které je jako poslední připravilo o všechny body. Mezi oběma víkendovými koly ještě absolvovali Západočeši odvetu čtvrtfinále tuzemského poháru, v níž neuspěli a byli vyřazeni Mladou Boleslaví. "Samozřejmě vnímáme, jak se liga vyvíjí. Každé utkání až do konce už teď bude těžké, bude to také hodně o hlavě a psychice. Rádi bychom potvrdili body ze Zlína a udrželi před Spartou i po tomhle kole ten nadějný náskok v tabulce. Myslím, že nemá smysl se vracet k nějaké porážce z Brna. Jsem trochu nervózní z toho, že máme zraněné hráče, z toho mám větší obavy než z toho, že hrajeme dvakrát do týdne. Ale už několik zápasů na hráčích pozoruji, že vnímají, že liga finišuje. Kromě kvality se tam objevuje i týmová soudržnost a srdíčko a věřím, že to tak bude až do konce sezony. Brno je v pohodě, přijede mužstvo, které má sebevědomí a potrápí každého favorita. Ale věřím, že to s pomocí fanoušků zvládneme," prohlásil kouč domácích Karel Krejčí, jehož svěřenci mají devítibodový náskok před druhou Spartou. Ta však má jeden zápas k dobru.

Šesté Brno v posledních týdnech vykazuje velice dobrou formu, neboť vyhrálo poslední tři kola. Nyní však narazí na silného soupeře v podobě aktuálního lídra tabulky. Podle Kotalových slov jeho tým nejede do Plzně s poraženeckou náladou. "Plzeň od prohry s námi v Brně neztratila body. Rádi bychom výkon z posledního vzájemného duelu zopakovali, ale jsme realisté. Zápas bude pro nás určitým testem konkurenceschopnosti. Nadcházející utkání s účastníky pohárů nám ukážou skutečnou výkonnost týmu. Nejedeme do Plzně s poraženeckou náladou, chceme se poprat o dobrý výsledek, což znamená neprohrát. Plzeň má výbornou formu, nic nepodcení, protože bojuje o titul. V poháru trenér Krejčí šetřil několik hráčů základní sestavy. Bylo znát, že Plzeň dává přednost lize," míní brněnský trenér Václav Kotal.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Matějů, Baránek, Hejda, Limberský - Vaněk, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kovařík - Holenda.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Hyčka, Košťál, P. Buchta, Keresteš - Pašek, Zoubele, Lacko, Lutonský, Škoda - Řezníček.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 6.50 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - Sparta Praha  (neděle 18:45)
Malé pražské derby bude na programu v neděli v Ďolíčku. Domácí Bohemians hostí Spartu, která stále usiluje o titul.

Klokani mají na kontě sice pouze pět výher, ale i díky deseti remízám mají na předposlední Sigmu náskok pět bodů. To však šest kol před koncem mnoho neznamená a Bohemians potřebují střádat na své konto další body k větší jistotě. Proti Spartě jim to však jde ztuha, například z posledních deseti utkání dokázali se Spartou jen jednou remizovat, jinak vždy prohráli.

"Každý soupeř je těžký, ale musíme říct, že Sparta i Plzeň patří do kategorie mužstev, se kterými se špatně vyhrává. Sparta má nabitý program, nejenom toto období, ale celé jaro. Venku v Evropské lize dokázali vstřelit tři góly, v lize neměli jednoduché zápasy a museli hodně zapnout, aby třeba nyní naposledy vyhráli nad Příbramí. Doufám, že je za podpory fanoušků v Ďolíčku hodně potrápíme a budeme na konci zápasu tím šťastnějším týmem," řekl trenér domácích Roman Pivarník.

Sparta má nabitý program, výborné účinkování v Evropě však právě ukončila, a plně se tak může soustředit na domácí soutěže, především na honbu za Plzní. Aby právě očekávaný zápas s ní příští víkend měl ještě větší náboj, potřebovali by Sparťané na lídra v tomto kole neztratit, ideálně jej i bodově stáhnout.

"Když řeknu, že se na nás zápas s Villarrealem před ligou neprojeví, tak to bude drzé. Když řeknu, že ano, tak budu za sraba. Samozřejmě, že to stopy zanechá, podívejte se na Barcelonu, se kterou se vůbec nemůžeme měřit, ale pokles formy přišel i na ně. Ale snad nás výkon s Villarrealem nakopne, že si na Plzeň udržíme takový odstup, abychom si to s ní tady za týden mohli rozdat o titul," uvedl Zdeněk Ščasný.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Čögley, Krch, Šmíd, Havel - Švec - Acosta, Hubínek, Jirásek, Mosquera - Čížek
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Konaté, Brabec, Kováč, Costa - Šural, Dočkal, Mareček, Frýdek, Krejčí - Juliš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.25 - 4.00 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FK Příbram - Baník Ostrava  (sobota 17:00)
Trápící se Příbram bude doma hostit poslední Baník, jenž se může po 25. kole v případě porážky stát prvním jistým sestupujícím. Domácí se čím dál víc přibližují sestupovým příčkám.

Příbramští v posledních pěti zápasech vyšli čtyřikrát bodově naprázdno, což znamená, že od sestupového pásma mají náskok čtyř bodů. Proto proti beznadějně poslednímu týmu tabulky neberou nic jiného než vítězství. "V sobotu nás čeká úplně odlišný zápas od toho na Spartě. Utkáme se s houževnatým a mladým týmem, který vede velice kvalitní trenér. Na jaře Baník předvádí zajímavý fotbal a bojuje o každý bod. Nicméně my musíme z tohoto zápasu, který je pro nás velice důležitý, získat tři body. Budeme hrát útočně, ale musíme být trpěliví," pronesl kouč domácích Pavel Tobiáš.

Baník je již smířen s pádem do druhé ligy, neboť na záchranu ztrácí třináct bodů. Ale v uplynulém kole slavil vítězství 2:1 nad Slováckem, na to se právě v sobotu pokusí Petrželovi svěřenci navázat. "Příbram bude velice nepříjemný soupeř, který se namočil do hry o udržení. Má s tím velké zkušenosti, ale je to soupeř, který se dá porazit. Fotbalově se s ním přinejmenším můžeme rovnat. Věřím, že naši kluci jsou po Slovácku povzbuzeni. Učím je, aby se nebáli nikoho. Takže do toho nepůjdeme se strachem," řekl kouč hostí Petržela.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Mudra, Zápotočný, Hnaníček, Divíšek - Pilík, Tregler, Rezek, Štípek - Bednář, Šabala.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Dostál, Kaša, Vraštil, Granečný - Ožvolda, Mešaninov - Mondek, Hrubý, Holzer - Červenka.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.25 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - FK Mladá Boleslav  (sobota 17:00)
Zklamání z posledního kola bude chtít napravit Slovácko, které doma v Uherském Hradišti hostí Mladou Boleslav. Ta před týdnem také překvapivě ztratila body.

Slovácko může sezónu dohrávat v poklidu. K sestupovým i pohárovým pozicím má daleko, nachází se v příjemném středu tabulky. Po dobrých jarních výkonech, zejména v domácím prostředí, kdy například Slovácko zdolalo Spartu, přišla před týdnem překvapivá porážka na hřišti téměř odepsaného Baníku. Tu by chtěl Habancův tým před vlastními diváky odčinit a potvrdit, že doma se mužstvu daří. Z jedenácti utkání zde vyhrálo osm.

"Naše poslední dva zápasy byly jako na houpačce. Podali jsme vynikající výkon proti Spartě a následně odehráli hanebný první poločas v Ostravě. Touto prohrou jsme se nedokázali dostat do hry o vyšší příčky v tabulce. Boleslav je po Spartě a Plzni jeden z našich tří nejlepších týmů. Na všech místech v sestavě má nadstandardně kvalitní hráče a je na vítězné vlně. Chceme se vyvarovat ostravského výpadku. Chystám změny minimálně na třech místech v sestavě," uvedl Svatopluk Habanec.

Mladá Boleslav bojuje o vstupenky do Evropy v lize i v poháru, kde se v týdnu probojovala přes Plzeň až do finále. Také v lize jsou na tom Jarolímovi borci dobře, stále drží třetí příčku, přestože před týdnem přišla nečekaná ztráta v silném domácím prostředí. Venku se Středočechům daří o něco méně, i tak však 17 bodů z venkovních hřišť znamená po suverénní Plzni druhý nejlepší zisk společně se Spartou a Slavií.

"Slovácko je na svém stadionu velmi těžkým soupeřem, a pokud nechceme odjíždět s prázdnou, musí všichni hráči zahrát s maximálním nasazením a soustředěním. I při náročném programu chceme uspět a uhájit třetí místo v tabulce," řekl Karel Jarolím.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Rada, Hofmann, Šimko - Šumulikoski - Biolek, Havlík, Daníček, Civič - Koné
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda (Diviš) - Jánoš, Kúdela, Čmovš, Fleišman - Takács, Rada - Čermák, Magera, Kalabiška - Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.60 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - Fastav Zlín  (sobota 17:00)
Teplice v sobotu změří síly se Zlínem. Oba týmy jsou namočeny do záchranářských bojů. V tabulce jsou na tom o bod lépe domácí.

Severočeši získali v dosavadních osmi jarních zápasech osm bodů, kdežto jeho sobotní rival po skvělém podzimu v druhé polovině sezony uhrál jediný bod. Teplickým v tabulce patří desátá pozice a od sestupového pásma drží náskok šesti bodů. Doma nevyhráli poslední tři zápasy a tuto nepříznivou sérii se pokusí proti ševcům prolomit. "Neřešíme, co se nepovedlo, upínáme se na sobotu. Není to poprvé, kdy body nutně potřebujeme. Neděláme body, neděláme výsledky a doma neděláme radost ani lidem. Jsme v kritické situaci, ale věřím, že ji zvládneme," doufá kouč Teplic David Vavruška.

Zlín měl skvělý podzim, ale jaro má bídné, i když v uplynulém kole předvedl dobrý výkon. Proti lídrovi tabulky z Plzně sahal po výhře, ale zápas ovlivnil rozhodčí Paták, jenž mimo jiné uznal vyrovnávací gól Petržely, který zahrál rukou. Západočeši dokázali otočit z 0:1 na konečných 2:1. "Proti Plzni jsme odvedli navzdory prohře velmi dobrý výkon, který by nás měl konečně nastartovat k prvnímu jarnímu vítězství. Propadli jsme se do bezprostředního sestupového ohrožení. Zápas v Teplicích bude z tohoto pohledu pro oba týmy velmi důležitý. Teplice prohrály poslední dva zápasy a jsou na tom podobně jako my, mají jen o bod víc. Věřím, že už konečně prolomíme smolnou sérii," přeje si kouč hostí Bohumil Páník, jehož svěřence dělí od sestupu pět bodů.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Chudý - Hora, Lüftner, Jeřábek, Krob - Soungole, Ljevakovič - Nivaldo, Táborský, Fillo - Vachoušek.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Pazdera, Jugas, Hájek, Hubáček - Janíček, Holík - Vukadinovič, Motal, Koreš - Poznar.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Slavia Praha  (sobota 17:00)
Předposlední Olomouc v sobotu doma přivítá Slavii. Oba týmy mají o co hrát. Zatímco domácím jde o záchranu, to hosté se nevzdávají bojů o postup do Evropské ligy.

Fotbalisté Sigmy v uplynulém kole nenavázali na výhru 6:2 nad Baníkem a z Liberce si odvezli porážku 1:2. Do konce soutěže zbývá odehrát šest zápasů a na záchranu momentálně ztrácejí čtyři body, které se pokusí umazat doma proti sešívaným, nad nimiž vyhráli poslední čtyři vzájemné ligové zápasy. "Podle jmen v kádru je kvalita a síla týmu Slavie jednoznačná. Ambice dopředu deklarovali už od začátku zimní přípravy, je to zkušené a vyvážené mužstvo, nicméně po herní stránce to ještě možná není podle jejich představ. Ale my se nedíváme na to, proti komu hrajeme. My už nemůžeme hodnotit kvalitu soupeře, s každým se dá vyhrát. Musíme do zápasu jít tak, abychom znovu hráli o další naději," říká olomoucký kouč Václav Jílek.

Slávisté v posledních dvou kolech nevsítili gól, pokud nepočítáme vlastní branku Dukly, díky níž i vyhráli na jejím hřišti. Nyní figurují na páté příčce a na pohárové příčky ztrácejí pět bodů. S tímto mankem se něco pokusí udělat na Hané. Tam se však postaví proti neoblíbenému týmu, který ale nemá dobrou formu. "Čeká nás těžké a bojovné utkání, ve kterém budeme muset podat více než stoprocentní výkon. Hráči musí na hřišti nechat úplně všechno. Hrajeme o poháry, Olomouc hraje o záchranu. Nemůžeme se ohlížet, jestli Olomouc hraje o sestup. Chceme na příčky, které by nám zaručovaly pohárové umístění, takže do Olomouce jedeme s tím, že chceme vyhrát," prohlásil trenér hostí Dušan Uhrin ml.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Reichl - Hála, Šindelář, Radakovič, Falta - Navrátil, P. Ševčík, Plšek, Ordoš, Petr - Chorý.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Frydrych, Bílek, Deli, Bořil - Souček - Mihalík, Hušbauer, Barák (Kenija), Zmrhal - Mešanovič.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.20 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - Vysočina Jihlava  (sobota 20:15)
Slovan Liberec bude pokračovat ve svém cíli umístit se na pohárových příčkách. Soupeřem mu bude u Nisy Vysočina Jihlava, která má odlišné starosti.

Slovan se i na jaře prezentuje účinnou hrou, která přináší body, a stále tak drží čtvrtou příčku před dotírající Slavií, na kterou má aktuálně pět bodů náskok. Na třetí Mladou Boleslav navíc Trpišovského tým ztrácí jen jediný bod.

"Jihlava je v zápasech venku nepříjemná. Viděl jsem jejich utkání v Jablonci, v Plzni i na Dukle a hráli velice dobře. Prezentují se poctivou hrou, rychlým přechodem do útoku a mají silnou středovou řadu. Máme z utkání respekt, protože dvakrát za sebou vyhrát doma je těžké. Navíc nás čeká brejkové a pracovité mužstvo. Věřím, že když tohle utkání zvládneme, tak se přiblížíme tomu, aby boj o čelo tabulky byl pro nás nakonec úspěšný. Zápas pro nás bude takovým prubířským kamenem z toho pohledu navázat na poslední dvě vítězství. Kromě dvou hráčů se nám všichni uzdravili, věřím, že i tohle nám pomůže," řekl Jindřich Trpišovský.

Jihlava je díky slušným jarním výsledkům, kdy získala deset bodů na jedenáctém místě. Ve vyrovnané spodní části tabulky má však na předposlední Olomouc k dobru pouze šest bodů. Vysočina letos venku dokázala třikrát zvítězit.

"Rádi bychom v Liberci zopakovali výkon z posledního zápasu proti Teplicím, v němž jsme byli aktivní, vyhrávali osobní souboje, dobře kombinovali a dařilo se nám i zakončení. Liberec bude jiný soupeř, na jaře se mu daří a doma je favoritem. Velkou oporou Slovanu je brankář Koubek, mladí stopeři Hovorka a Pokorný a v útoku je nebezpečný Bakoš. Připravujeme se i na rychlou křídelní hru soupeře. Stále hrajeme o záchranu, za daného rozložení sil by pro nás byla úspěchem i remíza," řekl Michal Hipp.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Sýkora - Breite, Folprecht - Jefremov, Bakoš, Vůch - Luckassen
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Kukol, Krejčí, Tlustý, Urdinov - Kučera, Šulek - Bazal, Hronek, Vaculík - Dvořák
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.20 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - FK Jablonec  (pátek 18:00)
Souboj týmů ze středu tabulky, které měly před sezónou daleko vyšší ambice, bude předehrávkou 25. kola. Dukla hostí na Julisce v páteční podvečer Jablonec.

Dukla má sice utkání se Spartou k dobru, i tak však se svým bodovým ziskem nemůže být spokojená. Na deváté příčce vede skupinu týmů bojujících o záchranu. Na předposlední Sigmu má Dukla šest bodů náskok, na svého pátečního soupeře, který je v tabulce o místo výše má ztrátu pěti bodů. Dukle se nedaří vítězit hlavně venku, doma však bilance také není nijak skvělá. Z jedenácti utkání si připsala pouze pět vítězství. Naposledy Dukla málem překvapila tříbodovým vyloupením obávané mladoboleslavské tvrze, nakonec z toho však byla jen remíza. Domácí půjdou do zápasu hodně okleštěni. Kvůli kartám nenastoupí Berger a Čajič, kvůli zranění Hroššo a Koval, nejistý start panuje u Breznaníka.

"S Jabloncem hrajeme po krátké době znovu a máme jim co vracet. Vypadli jsme s nimi v poháru, ale do poslední chvíle bylo otevřené, kdo postoupí, a já věřím, že motivace jim to vrátit v nás zůstala. Doufám, že bod, co jsme získali v Mladé Boleslavi, potvrdíme a navážeme na výkon z prvního poločasu, na kterém se dá stavět." uvedl Luboš Kozel.

Hosté z Jablonce měli patřit vedle Plzně a Sparty k největším aspirantům na titul, ale nepřesvědčivé výkony drží klub po právu daleko od pohárových příček. Alespoň tedy v lize. V domácím poháru, na který Peltův celek nyní vsadí všechny možné i nemožné prostředky, naopak ke vstupence do Evropy stačí přejít "pouze" přes Spartu a pak ve finále vyřídit Mladou Boleslav. Naposledy Jablonec remizoval bez branek na Slavii. Venku v lize nezvítězil od loňského září. Ani hosté nejsou zdaleka kompletní. Zranění jsou Breda, Kubista a Mingazov, stoprocentně připraveni nejsou Masopust, Beneš a Pernica.

"Musíme se připravit na to, že nás čeká tým, jehož hra je založená na výborné kombinaci. Proto je důležité, abychom jakoukoliv příležitost, kterou si vytvoříme, trestali. Jsme poučení ze dvou pohárových utkání a věříme, že toto třetí utkání pro nás dopadne dobře," řekl před utkáním Zdenko Frťala.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Miloševič, Štetina, Gorkšs, Vrzal - Marek Hanousek, Považanec, Daniel Tetour - Mareš, Beauguel, Manzia
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Bárta - Karavajev, Rossi, Kysela, Hybš - Hübschman - Trávník, Greguš, Pospíšil, Mihálik - Tecl
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň24202249:1562
2.Sparta Praha23172448:1653
3.FK Mladá Boleslav24137452:3146
4.Slovan Liberec24136537:2545
5.Slavia Praha24117632:2140
6.Zbrojovka Brno24114928:3037
7.1. FC Slovácko241031131:3933
8.FK Jablonec24710738:2931
9.Dukla Praha2368930:3226
10.FK Teplice24751231:3926
11.Vysočina Jihlava24751225:4326
12.Bohemians Praha 190524510926:3225
13.Fastav Zlín24741325:4025
14.1. FK Příbram24731429:4424
15.Sigma Olomouc24481224:3920
16.Baník Ostrava24321923:5311

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (756)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele