Synot liga - preview 10. kola

16.10.2015, 08:39, aktualizováno 18.10.2015, 08:46
Previews
Jedním zápasem pokračuje rovněž nedělní program Synot ligy. Sparta, která po vítězství Plzně nad Zlínem přišla o první příčku, cestuje na hřiště Příbrami...
1. FK Příbram - Sparta Praha  (neděle 15:00)
V neděli je na programu jediný a závěrečný zápas 10. kola Synot ligy. Příbram se Spartou tedy uzavřou první třetinu tuzemské nejvyšší soutěže.

Sparta bude v neděli hájit čelo tabulky, aby si udržela pozici lídra tabulky, musí v Příbrami uspět. Tam by ráda proti domácímu týmu navázala na poslední čtyři vyhrané vzájemné ligové zápasy. "Hra Příbrami se mění podle toho, jestli hraje Bednář, nebo ne. Příbram je bojovné mužstvo, má zkušenou obranu a spoustu mladých. Navíc o hráčích jako Pilík a Rezek se vůbec nemusíme bavit, protože jsou hodně zkušení," řekl asistent trenéra hostí Stanislav Hejkal. V letenské sestavě budou chybět oba zranění Vácha s Breznanikem. Sparťané nastoupí proti několika bývalým hráčům v čele s Romanem Bednářem, nad jehož startem však visí otazník.

Příbram zatím zcela nenapodobuje loňský ligový ročník, v němž skončila na pátém místě. Aktuálně figuruje v tabulce o sedm příček níže. V posledních šesti kolech vyhrála pouze jednou. Nyní doma přivítá Spartu, kterou dokázala v lize porazit pouze dvakrát a navíc ji v domácím prostředí nedala gól již předlouhých 472 minut. "Snažíme se složit co nejlepší obrannou čtveřici a pracujeme na defenzivě na každém tréninku. Takže doufám, že to přinese své ovoce a přestaneme dostávat laciné branky. Sparta je elitní tým ligy, bude to složité a bude to o tom, jak k tomu přistoupí hráči a jak moc budou odvážní. Musíme se naučit hrát těžké zápasy a doma ztrácet body nechceme," zdůraznil příbramský trenér Pavel Tobiáš, jehož tým má nejhorší obranu v lize.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Sus, Dosoudil, Zápotočný, Divíšek - Štípek, Hnaníček, Pilík, Suchan, Rezek - Bednář.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Mareček, Holek, Costa, Frýdek - Fatai, Dočkal, Jiráček, Matějovský, L. Krejčí - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.00 - 4.00 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Jablonec - Slavia Praha  (sobota 14:30)
Šlágrem 10.kola domácí Synot ligy bude bezesporu duel mezi Jabloncem a pražskou Slavií. Baumitu se zatím příliš nedaří, zatímco Slavia už šest kol nenašla přemožitele. Utkání na severu Čech budou doprovázet patřičná bezpečnostní opatření.

Jablonec se před reprezentační přestávkou zrovna nepyšnil dobrou formou. Prohrál doma s Mladou Boleslaví a ve Zlíně jen remizoval 2:2. A s celkovým osmým místem také zatím nemůže panovat spokojenost. Jablonečtí jsou ale po přestávce připraveni věci zvrátit ve svůj prospěch.

"V reprezentační pauze jsme zapracovali rovnoměrně na věcech, které doposud nebyly podle našich představ. Naše ambice se ale nemění, chceme pohárové příčky a chceme proti Slavii dosáhnout a hrát na vítězství," nechal se slyšet asistent trenéra Jiří Chytrý. Baumit v posledních dvou sezonách se Slávií ani jednou neprohrál a rád by v tomto duchu pokračoval i nadále. Jinak je ale celková bilance hodně vyrovnaná a to i v dobách minulých, kdy Slavia hrála o špičku a Jablonec nikoliv.

Současná Slavia už ale zase vyžaduje respekt. Tým pod vedením trenéra Dušana Uhrina mladšího už šest kol v řadě neprohrál a v derby dokonce vyhrál nad Spartou 1:0 a poprvé v historii převzal "klíč města Prahy". Slavia chce pochopitelně v dobrých výsledcích pokračovat, i když to na Střelnici nebude mít jednoduché. "Je to pro nás důležité utkání, jde nám o hodně. Jde o to, abychom hráli dobrý fotbal, nejedeme tam s defenzivní taktikou. Chceme uspět," prohlásil kouč Dušan Uhrin ml.

Souboj s Jabloncem bude pikantní hned pro několik hráčů Sešívaných, kteří na severu Čech působili. Jedním z nich je i obránce Tomáš Jablonský: "Po reprezentační pauze jsme natěšení na další zápas. Jablonec má určitě větší ambice než být uprostřed tabulky, takže zápas to bude každopádně těžký. Z mého působení v Jablonci vím, jak těžce se u nich vítězí, ale myslím, že jsme letos několikrát venku ukázali velkou týmovou sílu a věřím, že ji prokážeme i v Jablonci." Dobrou zprávou pro trenéra Uhrina je kompletní kádr. Marodka se vypráznila a k dispozici dokonce bude i Jan Štohanzl.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Karavajev, Beneš, Pernica, Hanousek - Hübschman - Masopust, Greguš, Pospíšil - Tecl, Wágner
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Mikula, Latka, Deli, Jablonský - Souček, Zmrhal - Voltr, Kenia, Štohanzl - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.55 - 4.00 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FK Teplice - Vysočina Jihlava  (sobota 17:00)
V rámci desátého kola se proti sobě postaví také ve formě hrající Teplice, které doma přivítají naopak trápící se Jihlavu.

Teplicím se pod novým koučem a s obměněným kádrem nevydařila úvodní kola, v poslední době však žlutomodří začínají sbírat body a získávat sebevědomí. Z posledních čtyř utkání opanovali vítězně hned tři a v tabulce se dostali do její horní poloviny, na tři body od čtvrté Mladé Boleslavi. "Jihlava má dobrý tým, který nenaplňuje předpoklady, které má. Je to podobné jako s Baníkem, jednou ten tým prostě vyhrát musí, tak doufám, že si ještě počká," podotkl teplický trenér David Vavruška.

Jihlava se dál utápí v krizi a po necelé třetině soutěže dává na vědomí, že se společně s Baníkem a Bohemians vážně hlásí do souboje o záchranu. S těžkým losem v úvodu ročníku si Jihlava jakžtakž poradila - remizovala se Spartou a porazila Jablonec, poté však, i navzdory výměně trenéra, získala pouze bod a aktuálně sbírá především porážky. Pouhých pět bodů znamená v tabulce jednobodový náskok na sestupové pozice. "Teplice jsou velmi silné . Rozhodně si nemůže dovolit opakovat náš výpadek ze zápasu v Příbrami, kde jsme v průběhu dvaceti minut inkasovali tři branky. Vyříkali jsme si i pohárovou prohru v Olomouci, kde jsme podali bezkrevný výkon," poznamenal jihlavský trenér Milan Bokša.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Hora, Lüftner, D. Jablonský, Krob - Vondrášek, Breite, Vachoušek, Fillo - Bratanovič, Potočný
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Marek, Kryštůfek, J. Krejčí, Mišůn - Jánoš, Demeter - Fulnek, Mešanovič, Vaculík - Batioja
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Baník Ostrava  (sobota 17:00)
V Uherském Hradišti se představí Baník, který před reprezentační přestávkou v lize poprvé zvítězil. O bodové stvrzení tohoto úspěchu se pokusí i proti Slovácku, které však vzhledem k řadě ztrát body také potřebuje sbírat.

Slovácko začalo sezónu dobře, z posledních čtyř utkání však vyhrálo jen jednou a v tabulce pozvolna padá do její druhé poloviny. Doma jsou Habancovi svěřenci tradičně silní, letos to potvrdili proti Dukle, Příbrami i Bohemians, pouze když přijel do Uherského Hradiště silnější tým z Liberce, domácí tým padl. A protože se v poslední době nedaří Slovácku sbírat body ani venku, musí zabrat proti poslednímu Baníku. "Nemůžeme se dívat na postavení Baníku na dně tabulky a také ani na to, že dosud získal jen čtyři body. Nedá se nic podcenit. Stačí připomenout naši jarní domácí prohru s Hradcem Králové, který na tom byl podobně jako Baník. Navzdory vysoké prohře v minulém kole na Spartě jsme odvedli s výjimkou posledních dvaceti minut dobrý výkon," poznamenal domácí kouč Svatopluk Habanec.

Baník je smutným tématem letošní sezóny, s nepříjemným osudem se však snaží porvat a i díky nemohoucnosti soupeřů mu aktuálně chybí vlastně jen bod k posunu mimo sestupové pozice. V posledním kole dokázal poprvé zvítězit, když doma přehrál Sigmu. Proti dalšímu moravskému soupeři by tak rád ve sběru bodů pokračoval. "Slovácko už několik sezon dokazuje, že je v domácím prostředí velmi nebezpečný a silný soupeř. Ale my chceme podat takový týmový výkon, který nás může přivést k úspěchu," přeje si ostravský kouč Radomír Korytář.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Kuncl, Hofmann, Břečka, Reinberk - Šumulikoski - Hlúpik, Sadílek, Havlík, Civič - Diviš
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - M. Dostál, Kaša, Machovec, Holzer - Lásik, Ježdík - Narh, Kukec, De Azevedo - Červenka
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.20 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - Zbrojovka Brno  (sobota 17:00)
Desáté kolo, a tedy desátý pokus připsat si první vítězství pro Bohemians. Klokani doma přivítají Zbrojovku, která si v klidu hoví ve středu tabulky.

Velmi zlý vstup do soutěže zažívají Bohemians. Z devíti utkání dokázali získat pouze čtyři body za čtyři remízy, to vše navíc v úvodních pěti kolech, to znamená, že aktuálně Bohemians mají za sebou šňůru čtyř utkání bez bodu. V tabulce se na ně bodově dotáhl i Baník. Doma jsou Klokani vůbec nejhorším týmem, dokázali zde získat pouhé dva body a vstřelit pouze dva góly ve čtyřech utkáních. "Brno je mužstvo, které má dobrou organizaci hry, výborně brání v kompaktním bloku, z něhož přecházejí do útoku. Má osobnosti Zavadila a Řezníčka, kteří dokážou být rozdílovými hráči. My si šance vytváříme, ale góly nedáváme," řekl domácí trenér Roman Pivarník.

Zbrojovka naopak chytla úvod soutěže a na svém kontě má již čtyři vítězství, z toho jedno dokonce i zvenku, když při poslední návštěvě Prahy překvapila na Dukle. Poté však doma ostudně padla s Teplicemi a přes reprezentační přestávku měl trenér Kotal k výkonu svých svěřenců jistě co říct. Do Vršovic tak Brno jede odčinit poslední domácí zápas. "Od Bohemians čekám bojovný výkon. V podobných zápasech nám může úspěch zaručit jen maximálně koncentrovaný výkon bez hrubých chyb," řekl brněnský trenér Václav Kotal.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Pauschek, Škerle, Šmíd, Šírl - Jindřišek - Bartek, Hubínek, Jirásek, Mosquera - Schick
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - R. Buchta, Košťál, P. Buchta, Keresteš - Pašek, Chrien, Lacko, Zavadil, Michal Škoda - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.75 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sigma Olomouc - Slovan Liberec  (sobota 17:00)
Desáté kolo české nejvyšší soutěže se bude hrát i v Olomouci, kde domácí celek přivítá třetí Liberec. Zatímco Hanáci se trápí a v tabulce se pohybují ve spodní části, to hosté ztrácí dva body na vedoucí Spartu.

Sigma si z devíti zápasů připsala pouze jedno vítězství, pak čtyři remízy, zbytek prohry. V tabulce ji tedy náleží třináctá příčka s tříbodovým náskokem od sestupového pásma. I když Liberec letos válí a s Hanáky prohrál pouze jednou ze sedmi posledních vzájemných měřeních sil, je podle olomouckého trenéra Kalvody k poražení. "Z Liberce jde trošku strach, ale pořád říkám, že jde hrát s každým. Každý je k poražení. Ale o tom se nesmí jen tak vykládat. Pokud hráči neprodají na hřišti to, co v nich je, to na co mají, potom jsou výsledky takové, jaké máme. Hrajeme doma, potřebujeme zvítězit," prohlásil trenér Leoš Kalvoda, jenž by měl mít všechny hráče k dispozici.

Liberec se veze na vítězné vlně, v posledních pěti kolech pouze jednou ztratil body a v tomto ligovém ročníku prohrál pouze jednou. V reprezentaci navíc zazářili Šural s Pavelkou. V Olomouci proti nováčkovi soutěže jsou Severočeši favority. Liberecký kouč se však obává, že reprezentační pauza by mohla jeho týmu uškodit. "Je vždy nepříjemné, když máte formu a vypadnete z toho. Měli jsme hodně hráčů pryč a zraněných, v jednu dobu nás trénovalo osm. Mužstvo je pohromadě od čtvrtka, snažíme se ho maximálně připravit. Chceme navázat na úspěšné výsledky, ale víme, že Olomouci se úplně nedařilo. Hraje o život, takže to bude těžké," řekl trenér hostí Jindřich Trpišovský, jenž by měl postrádat šest zraněných Sýkoru, Bartošáka, O. Koláře, Rabušice, Obročníka a Douglase.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
M. Buchta - Hála, Radakovič, Hubník, Vepřek - Houska, Rajnoch - Moulis, Ordoš, Navrátil - Chorý.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Mudra (Kerbr) - Jefremov, Pavelka, Shala, Bartl - Šural, Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Viktoria Plzeň - Fastav Zlín  (sobota 20:15)
Plzeň chce i v sobotu proti Zlínu v desátém kole Synot ligy pokračovat ve vítězném tažení, to ševci se pokusí velkého favorita potrápit. V případě sobotního vítězství půjdou Krejčího svěřenci poprvé do čela tabulky.

Západočechům se pod vedením nového trenéra Karla Krejčího nadmíru daří. Pod ním totiž v lize vyhráli všech pět utkání. A plánuje se šestá výhra v řadě, neboť v Plzni si nepřipouštějí nic jiného než vítězství. Pro Krejčího bude mít tento zápas zvláštní náboj, ve Zlíně totiž působil dva roky jako hráč. "Dva roky jsem tam působil jako hráč, manželka tam má rodinu. Zlínu vyšel vstup do sezony, ukazují, že jdou správnou cestou, je tam pokora a hlad po úspěchu. Během pauzy jsme ale potrénovali, doléčili zranění, takže věřím, že budeme pokračovat na vítězné vlně," míní domácí trenér Krejčí, jenž se bude muset obejít bez obou rekonvalescentů Řezníka a Pilaře a zraněného Vaňka.

Sedmý Zlín sbírá body hlavně doma, z celkových čtrnácti bodů uhrál venku pouze čtyři. Navíc na hřištích Mladé Boleslavi a Sparty inkasoval dohromady osm gólů. Podobný průběh se očekává i ve Štruncových sadech. Ševci ale do Plzně nejedou s poraženeckou náladou. "Domácí jsou vysokým favoritem. Pokud chceme v takovém zápase uspět, tak musíme k dobrému bránění přidat rychlé protiútoky. Prostě hrát náš poctivý fotbal," řekl zlínský trenér Bohumil Páník, jehož tým by měl nastoupit v kompletním složení.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Rajtoral, Baránek, Procházka, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, D. Kolář, Kovařík - Ďuriš.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Holý - Pazdera, Jugas, Janíček, Hubáček - Matejov, Živulič, Holík, Koreš - Železník, Poznar.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.18 - 7.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - FK Mladá Boleslav  (pátek 20:15)
Po jednom víkendu s reprezentačním fotbalem se na program vrací opět ligová soutěž. V předehrávce desátého kola přivítá Dukla na Julisce Mladou Boleslav.

A domácí mají co napravovat. V dosavadním průběhu dokázali zvítězit pouze dvakrát, v obou případech doma. Před vlastními fanoušky ještě remizovali s Bohemians a padli se Zbrojovkou. Aktuálně Dukla táhne sérii tří utkání bez vítězství, během které dvakrát remizovala na hřištích soupeřů. Takovým tempem však body přibývají pomalu a Kozlův výběr se aktuálně nachází až na jedenáctém místě. Trápí jej především defenziva - Dukla v této ligové sezoně udržela čisté konto jen proti mistrovské Plzni. Domácí nastoupí kompletní, i se sedmigólovým Bergerem.

"Mladá Boleslav patří mezi nejlepší mužstva ligy vůbec a svědčí o tom i počet vstřelených branek. Navíc díky jejich posledním výsledkům, kdy porazili venku Jablonec a doma přehráli Příbram, budou mít velké sebevědomí. Ale mají i své slabiny a každá série někdy končí. Já doufám, že skončí ta jejich vítězná a nám se konečně podaří dotáhnout utkání do vítězného konce," řekl trenér Luboš Kozel.

Hosté jsou naopak ve formě a sérii pěti utkání bez porážky budou chtít protáhnout i v Praze. Poslední tři utkání Mladá Boleslav ovládla vítězně. Středočeši jsou nejlépe střílejícím týmem ligy, alespoň gól dokázali vstřelit v každém utkání, navíc se můžou pyšnit průměrem více než dvě a půl branky na zápas. Ve formě hraje nejen reprezentant Skalák, ale také Magera, který dal v posledních pěti ligových zápasech pět gólů. Hosté se musí obejít bez Poloma, Hůlky a Fabiána.

"I bez čtyř reprezentantů jsme v přípravě pracovali na navýšení jistoty naší kombinační hry, kterou se chceme prosadit proti každému soupeři bez rozdílu, zda hrajeme doma, či venku," uvedl trenér Karel Jarolím.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
F. Rada - Miloševič, Štetina, Gorkšs, Vrzal - Marek Hanousek, Čajič (Daniel Tetour), Považanec - Berger, Krmenčík, Přikryl
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Bořil, Vraštil, Kúdela, Fleišman - Ščuk, J. Rada - Zahustel, Čermák, Skalák - Magera.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.55 - 3.30 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha962121:520
2.Viktoria Plzeň962119:920
3.Slovan Liberec953119:1018
4.FK Mladá Boleslav952224:1717
5.Slavia Praha943215:815
6.FK Teplice942318:1414
7.Fastav Zlín942311:1414
8.FK Jablonec934215:1213
9.1. FC Slovácko941412:1713
10.Zbrojovka Brno94149:1413
11.Dukla Praha924315:1510
12.1. FK Příbram931514:2110
13.Sigma Olomouc91448:167
14.Vysočina Jihlava91268:195
15.Bohemians Praha 190590458:144
16.Baník Ostrava91178:194

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (561)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele