Serie A - souhrn 5. kola

24.09.2011, 19:59, aktualizováno 25.09.2011, 22:44
Komentáře a souhrny
Atalanta potvrdila formu a prodloužila sérii bez porážky. Chievo porazilo Janov, Siena neměla problémy s Lecce. Druhou remízu 1:1 v řadě si připisuje Juventus, bez branek skončily duely Lazio - Palermo, Cagliari - Udinese a Neapol - Fiorentina. Konečně vyhrály oba milánské velkokluby stejně jako AS Řím.

Parma FC - AS Řím 0:1

25.09.2011 20:45

Góly: 50. Daniel Osvaldo

Luis Enrique stále žije, AS má první výhru v sezoně. Jediná branka, zasazená Osvaldem, stačila ke třem bodům proti nebezpečné Parmě. Římané se ale museli až do úplného konce o výsledek bát.

Zajímavé utkání nabídl souboj mezi AS a domácí Parmou. Enrique začal svou italskou misi dvěma porážkami, pokračovaly dvě remízy a teď konečně vítězství. To se ale vůbec nerodilo snadno, navíc Parma nebezpečně útočila a do posledních minut se nevzdávala naděje na bodový zisk.

Trenér Enrique posunul De Rossiho těsně před obrannou čtveřici na místo, odkud by měl určovat tempo a styl hry, vedle něj umístil Perrottu s Pjaničem. A do útoku poslal spolu s 'Il Capitanem' také Boriniho a Osvalda. Parma nastoupila s Biabianym na křídle a Floccarim na hrotu útoku, jehož podporoval Sebastian Giovinco.

Ten také zařídil první šanci zápasu, po rychle rozehraném rohu hlavičkoval velmi nebezpečně obránce Lucarelli nad bránu, stráženou pro dnešní večer Bogdanem Lobontem. Právě rumunský gólman musel zasahovat také po další Giovincově ráně, předvedl ale dobré reflexy a stav zůstával stejný.

AS se snažilo kombinovat a držení míče se měnilo v neustálé obléhání brány Parmy. Občas to vypadalo, že mají hráči zakázán rychlý přesun dopředu, praktikovalo zdlouhavou rozehrávku s množstvím krátkých narážeček a pasy přes celou šíři hřiště.

Když už někdo z hráčů 'Giallorossi' vystřelil, střela mířila často nad bránu. O to se pokoušeli Totti, Pjanič i De Rossi. Osvaldo se snažil skórovat, ale k jeho smůle byl dnes Mirante velmi dobře připraven. Navíc, ofenzivní výpady á la Riise, předváděné José Angelem, skvěle likvidoval neúnavně se vracející Jonathan Biabiany.

V přestávce bylo asi v římské kabině velmi dusno, trenér nejspíš pořádně procvičil hlasivky a na výsledku to bylo znát. Obránce Burdisso nahradil vedle Heinzeho Kjaera, jenž byl dnes velmi nervózní a jeho zákroky často hraničily s vyloučením. Pět minut po okamžiku, kdy rozhodčí pískl do píšťalky, se Řím dočkal. Aleandro Rosi skvěle nacentroval míč, posadil jej přesně na hlavu útočníka Osvalda a často kritizovaný útočník neměl problémy se zakončením.

Poté mohla srovnat Parma, ale Jonathan Biabiany po chybě Heinzeho hrubě přestřelil. Přitom mu do tandemu nabíhal Sebastian Giovinco. Až do poslední minuty se Parma snažila o vyrovnání a měla k němu také blízko. Dnes jí ale chyběl finální dotyk. Takový, který dnes pro Řím znamenal Osvaldo. AS tak stále dýchá a sebevědomí hráčů může tato výhra velmi povzbudit.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Novara Calcio 2:1

25.09.2011 15:00

Góly: 34. Ezequiel Schelotto, 59. Luca Cigarini - 89. Filippo Porcari

Kouzlo Novary přestává platit, po skalpu Interu Milán nedokázal nováček vyhrát proti dobře hrající Atalantě a prohrál 1:2. Za hosty navíc korigoval Porcari až na konci utkání.

Nováčkovská daň se naplňuje, po úspěšném utkání proti Interu nedokázal tým navázat na skvělý výkon a prohrává. Výraznou šanci na úvod zápasu měl hostující útočník Meggiorini, ale brankář Consigli si s jeho střelou poradil. Novara se snažila tvořit hru a napadat hráče Atalanty, ale dnes neměla svůj den.

Toho mohla využít právě Atalanta, ale Germán Denis svým volejem přestřelil bránu. Atalatntě se postupně dařilo držet míč a především díky silné středové linii ve složení Brighi - Cigarini - Schelotto byla v určitých fázích zápasu mnohem živější a silnější. Právě poslední jmenovaný, argentinský rodák Schelotto, vsítil první branku utkání. Deset minut před přestávkou před bránu Novary nacentroval Bellini a ofenzivní záložník neměl problémy se zakončením.

Také Novara mohla odpovědět, snažil se o to hrdina minulého zápasu Rigoni, ale svou šanci promarnil. Když svou další šanci nepřetavil v gól ani Meggiorini, do kabin šly oba týmy za stavu příznivějšího pro domácí.

Druhou půli začali aktivněji opět domácí, deset minut po přestávce Atalanta zásluhou Cigariniho zdvojnásobila své vedení a průběh zápasu kontrolovala. Schelotto prokazoval, jak cenným hráčem umí být a znamenal neustálé nebezpečí pro obranu Novary.

Rigoni se snažil připomenout svou přítomnost na hřišti, ale jeho aktivita nebyla podporována spoluhráči. To změnil až na konci utkání Porcari, jenž dal kontaktní gól. A mohlo být mnohem hůře, střídající Granoche míč za záda Consilgliho dostal, ale pro ofsajd se branka nepočítala.

Nervózní konec tak skončil výhrou domácích, kteří si tři body zasloužili a naplnili tak své ambice.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - Udinese Calcio 0:0

25.09.2011 15:00

Góly: -

Podobně jako v Římě se zrodila bezbranková remíza i na Sardinii. Cagliari ani Udinese nedokázaly za devadesát minut najít recept na brankáře Agazziho, respektive Handanoviče.

Utkání sice skončilo 0:0, ale především jeho úvod na bezbrankový výsledek nevypadal. Di Nataleho přímý kop bravurně zlikvidoval Agazzi. Předvedl se i jeho slovinský protějšek Handanovič, který zase ztlumil střelu Thiaga Ribeira. Hodně nebezpečně se jevila hlavička Gabriela Torjeho, Agazzi zasahovat nemusel, neboť rumunský útočník zamířil mimo. Ve 12. minutě měl další skvělou příležitost již zmiňovaný Thiago Ribeiro, brankář Handanovič už byl překonán, ale vše z pohledu Udinese zachránil obránce Maurizio Domizzi. Zápas jinak nabídl velmi vyrovnanou partii, na výsledku 0:0 nezměnil nic jak Isla, tak i Di Natale.

Cagliari opět hrozilo prostřednictvím hodně aktivního Thiaga Ribeira, ten svojí pravačkou donutil Handanoviče k dalšímu dobrému zákroku.

Po změně stran už tolik šancí vidět nebylo. Zakončení Asamoaha vytáhl prsty Agazzi. Na druhé straně se už poněkolikáté v zápase opakoval souboj Thiaga Ribeira a Handanoviče a úspěšnější byl opět slovinský brankář ve službách Udinese. Zápas nakonec dospěl ke konci, bezbrankovou remízou se Udinese posunulo na druhou pozici za vedoucí Juventus.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - Juventus FC 1:1

25.09.2011 15:00

Góly: 22. Gonzalo Bergessio - 49. Miloš Krasić

Catania dokázala částečně napravit porážku v Janově a dnes si připsala bod za remízu 1:1 proti Juventusu. Domácí sice vedli zásluhou Bergessia, ale po vyrovnání Krasiče se museli bránit, proto je konečná remíze úspěchem.

Zápas na stadionu Angela Massimina nabídl spousty šancí a celkově dobrý fotbal. Catania začala nebojácně a Bergessio pálil těsně vedle. Vadit mu to příliš nemuselo, neboť za chvíli poslal domácí Elefanti do vedení. Po přihrávce Gomeze ho v pokutovém území neuhlídal Chiellini a pohroma pro Starou dámu byla na světě - 1:0 pro Catanii. Odpověď mohla přijít vzápětí, ale Vidal nepropálil Andujara.

Catania se rozhodně nezatáhla a Buffon málem propustil nenápadnou střelu Alvareze. O pár minut později pálil vedle Bergessio, stejně si vedl i na druhé straně Pirlo. První poločas skončil vedením Catanie, ale skóre se mělo ve druhém poločase změnit.

A stalo se tak hned čtyři minuty po hvizdu. Krasičova střela skončila trošku překvapivě za zády brankáře Andujara a začínalo se od znovu - 1:1. Juventus po vyrovnání ožil a měl spoustu šancích, obzvláště Claudio Marchisio jich měl několik. V prvním případě zasáhl Andujar, ve druhém pálil záložník Juve vedle. Hodně nebezpečné byly průniky Miloše Krasiče po pravé straně, po jednom z nich hlavičkoval vedle Matri.

V ofenzívě hostů přispěl i střídající Pepe a jeho rána Andujara pořádně protáhla. Poslední velkou šanci zápasu měl Alessandro Del Piero, po ukázkovém Krasičově průniku hlavičkoval nad. Starou dámu musely nevyužité šance mrzet, takhle si totiž odváží ze Sicílie pouze bod za remízu 1:1.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Città di Palermo 0:0

25.09.2011 15:00

Góly: -

Lazio se doma opět trápilo a tentokráte si připisuje pouze remízu za výsledek 0:0 s Palermem. Biancocelesti sice měli více ze hry, ale Palermu bohatě stačilo pečlivě bránit a vyrážet do nebezpečných protiútoků.

První šanci zápasu mělo Palermo, konkrétně Pinilla a radost mu pokazil praporek pomezního rozhodčího. Na druhé straně otestovali Tzorvase jeho bývalý spoluhráč z Řecka Cissé a Brazilec Hernanes. V 11. minutě měl velmi dobrou příležitost Pinilla a Federico Marchetti ukázal, že jeho účast na mistrovství světa v JAR nebyla náhodná. Rozhodně se nehrál špatný fotbal, byl to však souboj brankářů, jak Marchetti, tak i Tzorvas se v první pětačtyřicetiminutovce překonat nenechali.

Šance Lazia začaly ve druhém poločase přibývat, Klose před Tzorvasem neuspěl a neujala se ani následné dorážka Djibrila Cissého. Nešlo to ani po standardních situacích, Hernansova střela z přímáku byla sice povedená, jenže neméně povedený byl i zákrok Tzorvase. Stejní akteří na sebe upozornili i o pár sekund později a Tzorvas byl opět úspěšnější, Biancocelesti zahrávali po jeho zásahu pouze rohový kop. Palermo se víceméně bránilo, ale sem tam dokázalo přejít do nebezpečného protiútoku, po jednom z nich pořádně protáhl Marchettiho Iličič.

Domácí se snažili rozhodnout a šance měli, jenže jak Cissé, tak i Klose zkrátka měli smůlu. Palermo si tak z Říma odváží cenou remízu 0:0.

Více informací k zápasu

AC Siena - US Lecce 3:0

25.09.2011 15:00

Góly: 6. Mattia Destro, 53. Emanuele Calaió, 70. Emanuele Calaió

Siena přejela Lecce hladce rozdílem třídy, dva góly vstřelil Emanuele Calaió, jeden přidal mladíček Destro a domácí tak získávají všechny tři body.

Takový průběh asi čekal málokdo, Lecce bylo papírovým favoritem utkání a ve prospěch domácích hovořila podpora fanoušků, spíše než kvalita týmu. To se ale ukázalo jako nesměrodatné, protože útočníci domácího celku dnes opravdu měli svůj den.

Utkání začali aktivněji domácí hráči, v šesté minutě si na D'Agostiniho centr naběhl Mattia Destro a poslal svůj tým do jednobrankového vedení. To ale hostující tým nepoložilo, dál se snažil napadat a střílet, šance měli Cuadrado a Corvia, obě šance ale vyzněly do prázdna. Do konce poločasu se nic vážnějšího nestalo a tak se oba týmy do kabin rozešly za stavu 1:0 pro domácí.

Druhý poločas nakonec nabídl dvě další branky, postaral se o ně právě Calaió. Ještě před ním ale mělo další šanci Lecce, konkrétně to byl Mesbah, ale svou střelu nezakončil právě nejpřesněji. Deset minut po přestávce proto udeřili opět domácí, nahrávku aktivního Destra poslal do levého rohu brány Emanuele Calaió a Siena tak vedla už o dvě branky.

Po hodině hry navíc Lecce oslabil obránce Esposito, který viděl druhou žlutou kartu, přišel tedy červený trest a nucený odchod ze hřiště. Jen pár minut poté přidal svůj druhý gól v zápase útočník Calaió a Siena tak mohla slavit.

Lecce se už nedokázalo vzpamatovat a domů odjíždí s prázdnou. Navíc, výkon mužstva rozhodně nebyl ideální a vedení má na čem pracovat.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - Janov CFC 2:1

25.09.2011 12:30

Góly: 74. Sergio Pellissier, 90+3. Davide Moscardelli - 48. Rodrigo Palacio

Na Bentegodi prostě nebude Janov jezdit rád. Ani dnes mu zápas v Chievu nevyšel, ačkoliv ho měl dobře rozehraný. Vše se zlomilo s červenou kartou pro Dainelliho, po které nakonec domácí dokázali skóre otočit a po Neapoli poráží další vedoucí tým tabulky.

Grifové jeli na Bentegodi s vědomím, že pokud vyhrají, udrží se v čele Serie A. To je nyní po prohře 2:1 pasé. Sestava hostů byla bez překvapení, Chievo rovnou do základu nasadilo uzdraveného Pellissiera.

V prvním poločase sice branka nepadla, ale například v 16. minutě od toho nebylo daleko. Cruzadův volej muselo zastavovat až břevno. Nepříjemná zpráva potkala po půlhodině hry Janov. Při ofenzivní akci se zranil Caracciolo a musel střídat. Na hřiště vyběhl Pratto.

Během toho mělo Chievo ještě větší příležitost než předtím Cruzado. Pellissier vyslal za obranu Lucu Rigoniho, jenže ten šancí pohrdl a napálil míč přímo do Freye. Chvilku před poločasem hrozili také Grifové, Prattův pokus ale zastavil Sorrentino.

Skóre se měnilo až po změně stran, a to hned. Jorquera poslal skvělou kolmici na Palacia, jenž potvrdil letošní skvělou formu a poslal Janov do vedení. Po necelé hodince ale situaci Janovu zkomplikoval Dainelli. Ve vápně totiž, očividně nechtěně, fauloval Pellissiera a nejen, že Chievo kopalo penaltu, ale hostující stoper také dostal červenou kartu.

Pellissier ovšem pokutový kop výrazně odflákl a jeho střelu z kroku vyrazil Frey. Kvůli vyloučení pak musel být obětován Palacio, místo něhož přišel stoper Granqvist. Pellissier ale nakonec zaváhání napravil v 74. minutě, kdy ho soupeř nedokázal pokrýt při rohovém kopu a domácí kapitán skvělou hlavičkou vyrovnal.

Chievo vědělo, že bude mít v závěru navrch, oslabený Janov se jen bránil. Už to vypadalo, že vše vyvrcholí v remízový konec, ale to by na hřišti nesměl být Davide Moscardelli. Stejně jako proti Neapoli ho Di Carlo poslal na hřiště až ve druhém poločase a stejně jako proti Neapoli se mu tento tah vyplatil. Půl minuty před vypršením nastaveného času si totiž Moscardelli naběhl na centr Sarda a další špatné bránění Janovanů mu umožnilo strhnout vítězství na stranu Chieva.

Více informací k zápasu

AC Milán - AC Cesena 1:0

24.09.2011 20:45

Góly: 5. Clarence Seedorf

Na milánském San Siru byli diváci svědky hubeného vítězství domácího AC nad Cesenou. Jedinou branku utkání dal už v páté minutě veterán Clarence Seedorf, výsledkově se tak Milánu povedla generálka na další zápas Ligy mistrů proti naší Plzni.

Herně to ale přeci jenom ještě nebylo ono. Milán srážejí četná zranění a na hře to jde přeci jenom znát. Nicméně začátek utkání byl pro domácí výběr trenéra Allegriho parádní. Už v 5. minutě totiž překvapil brankáře Ravagliu Clarence Seedorf. Záložník s desítkou na zádech se nejspíše pokoušel z levé strany odcentrovat, ovšem míč nabral na razanci i rychlosti a skončil v síti - nádherná branka znamenala brzké vedení Milána 1:0.

Cesena na nic nečekala a také začala útočit, Comotto trefil pouze boční síť a Mutuovu nepříjemnou ránu vyrazil Abbiati. Před koncem poločasu se pokoušel o nůžky Roberto Guana, jenže marně. První poločas vyhrál Milán 1:0, ale do druhého dějství bylo stále vše otevřené.

První šanci druhého poločasu měl Parolo, Abbiati se vyznamenal. Po hodině hry se opět mohl zapsat mezi střelce Clarence Seedorf, zkušený Nizozemec se dostal ke střele poté, co na něj Cassano šikovně pustil přihrávku El Shaarawyho, nicméně nedokázal trefit branku. Na druhé straně se tlačil k hlavičce Ghezzal, k přímému ohrožení branky Milána ale nedošlo. Gól se nedařilo vstřelit ani Milánu, Cassano tvrdě vystřelil a brankář Ravaglia musel vyrážet. Cassano byl v této fázi dost vidět, během další akce se po souboji s Rodriguézem dožadoval pokutového kopu, jenže hlavní sudí Cassana nevyslyšel, byť měl milánský útočník nejspíše pravdu. Cesena se do tlaku nedostávala, Milán jí to nepovolil, přesto se museli Rossoneri bát o výsledek až do konce. Nakonec však vedení uhájili a poprvé v lize vyhráli.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - ACF Fiorentina 0:0

24.09.2011 20:45

Góly: -

Cavani ani Jovetič neskórovali, duel skončil remízou. Mistrovský tah Siniši Mihajloviče vyšel, partu kolem ostrostřelce udržel na uzdě a odváží si bod.

Walter Mazzarri postavil oproti duelu s Chievem nejsilnější možnou sestavu. Ani ta ale nedokázala překonat takticky skvěle postavený tým trenéra Mihajloviče. Cavani, Hamšík i Lavezzi se vešli do základní sestavy a zaručovali strhující podívanou.

Už od začátku utkání se Neapol tlačila do koncovky. Už od začátku utkání se ale také naplňoval plán trenéra Fiorentiny, který tlak domácích očekával a svůj tým na něj pečlivě připravil. Naproti tomu, byla to právě Fiorentina, kdo měl více šancí a celkové držení míče na kopačkách. Tým neukazoval strach z nebezpečného soupeře a působil čerstvým a nebojácným dojmem.

Nejnebezpečnějším hráčem domácího celku byl obránce Juan Zuniga, jehož běh napříč středem hřiště ale nezakončil ani Cavani, ani Lavezzi. Pět minut před koncem namířil Cavani nad branku, největší šanci zápasu měl ale Cesare Natali, zkušený obránce Fiorentiny. Tři minuty před poločasovou přestávkou zahrával Vargas přímý kop a brilantním pasem našel hlavu Nataliho, kterého ale skvěle zneškodnil De Sanctis.

Nic zajímavého se už nestalo a tak se oba týmy do šaten rozešli bez branek.

Ve druhém poločase pokračovalo neapolské dobývání brány Fiorentiny, neúspěšně se o vstřelení gólu snažil Hamšík i Cavani. Velkou šanci měl po hodině hry Hamšík, který napálil míč do náručí Boruce, jinak hra ve druhé půli výrazně zaostávala za tou první. Nebezpečnou ranou zahrozila také Fiorentina, konkrétně to byl Riccardo Montolivo, svůj projektil ale namířil nad bránu.

Ještě jedna zajímavá šance ale diváky zvedla ze sedadel a to když Manuel Pasqual zahrál ve florentském vápně rukou, aby zblokoval centr Zunigy, rozhodčí ale situaci viděl jinak a tak se oba týmy o body dělily.

Velká zásluha patří trenéru Mihajlovičovi, který svému týmu naordinoval výbornou taktiku a eliminoval tak nejnebezpečnější neapolské hráče.

Více informací k zápasu

Bologna FC - Inter Milán 1:3

24.09.2011 18:00

Góly: 66. Alessandro Diamanti (pen.) - 39. Giampaolo Pazzini, 81. Diego Milito (pen.), 87. Lúcio

Kouzlo trenéra Ranieriho funguje, pomalu probouzí dalšího giganta! Bologna nestačila na Inter, jenž vyhrává 3:1 a po chvilkové ztrátě dechu ho opět nabírá.

První zápas se tak Claudiu Ranierimu povedl skvěle, ačkoli Bologna nebyla snadným soupeřem a dokázala i vstřelit gól. V konečném účtování to ale nic neznamená, protože se v dresu 'Nerazzurri' se prosadili útočníci Pazzini i Milito, třetí branku přidal obránce Lucio.

Už od začátku byli aktivnější hosté, už v osmé minutě mohli jít do vedení zásluhou Waltera Samuela, ale brankář Gillet opět prokázal svou třídu a nebezpečí zažehnal.

O několik chvil později mohl toto selhání potrestat Marco Di Vaio, který využil lehkého zaváhání obrany Interu, vstřelit branku ale nedokázal. Julio Cesar v brance milánského týmu měl pro tuto chvíli štěstí.

Inter začal zvyšovat obrátky, kombinační hrou utahoval oprátku kolem krku Bologni a byl za svou snahu odměněn. Pět minut před poločasem našel Forlán Cambiassa, po jehož nahrávce Pazzini v pohodě zavěsil.

Druhý poločas pokračoval ve stejném tempu, aktivnější hosté přehrávali Bolognu po celém hřišti, byli důraznější a tlačili se před bránu Gilleta. Oživující voda trenéra Ranieriho fungovala. To mohl změnit Gaston Ramiréz, jehož skvěle zahraný přímý kop skvěle zneškodnil právě hostující brankář. I ten ale musel kapitulovat. Po faulu Samuela na Portanovu zahrával Diamanti penaltu a s přehledem ji proměnil. Hlasy domácích fanoušků poté zesílily a souboj dostával nový náboj.

Poté přišla pro Bolognu nešťastná chvíle, kvůli zranění musel střídat brankář Gillet, kterého nahradil Federico Agliardi. Smůla domácích ale pokračovala, ve vápně fauloval Morleo pronikajícího Milta a 'Il Principe' se z pokutového kopu nemýlil. Inter strhl vedení znovu na svou stranu a nebylo to vše.

Dvě minuty před koncem hrací doby zahrával záložník 'Nerazzurri' Sulley Muntari přímý kop a míč posadil na hlavu obránce Lucia. Ten překonal brankáře Agliardiho a stanovil konečný výsledek Ranieriho křtu na 3:1 pro hosty.

Premiéra tedy italskému trenérovi vyšla a Inter se díky třem gólům probudil z lehké letargie. Navíc, pro příští kola se mu vrací řada klíčových osobností. Italská liga tedy, zdá se, začíná mít nový náboj!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC42207:38
2.Udinese Calcio42205:18
3.Janov CFC42118:57
4.SSC Neapol42116:37
5.ACF Fiorentina42115:27
6.Città di Palermo42117:67
7.Cagliari Calcio42116:57
 Chievo Verona42116:57
9.AC Siena41214:25
10.SS Lazio41215:55
11.AS Řím41213:35
12.AC Milán41215:65
13.Calcio Catania41212:45
14.Atalanta BC43107:44
15.Novara Calcio41127:74
16.Inter Milán41127:84
17.US Lecce41033:73
18.Parma FC41033:93
19.Bologna FC40132:81
20.AC Cesena40042:70
Bodové odečty
Atalanta BC-6za korupci

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (309)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele