Serie A - souhrn 19. kola

09.01.2016, 16:56, aktualizováno 10.01.2016, 22:43
Komentáře a souhrny
Neapol si zastřílela na hřišti Frosinone a při zaváhání ostatních konkurentů se posunula do čela pelotonu. Další výhru přidal Juventus, Inter naopak podlehl Sassuolu a Fiorentina nestačila na Lazio. Smírně se rozešly AS Řím a AC Milán...

UC Sampdoria - Juventus FC 1:2

10.01.2016 20:45

Góly: 64. Antonio Cassano - 17. Paul Pogba, 46. Sami Khedira

Juventus využil nečekaného zaváhání Interu a po výhře na půdě Sampdorie Janov poskočil už na druhé místo za vedoucí Neapol. Stará dáma na Marassi udávala tempo a po brankách Pogby a Khediry si vytvořila náskok, který už nepustila. Korigaci výsledku měl na svědomí Cassano a v nastavení uviděl červenou kartu Moisander.

Sampdoria se od samého počátku soustředila spíše na defenzívu a Juventus nechala tvořit, což nemohlo přinést dobrý výsledek. V první čtvrthodině hry vyslal na Viviana nepříjemnou střelu Hernanes, ale brankář Námořníků jí dokázal ztlumit. O minutu později už Stará dáma vedla, Paul Pogba špatně odvrácený balón napálil rovnou z první na branku a i když to nebyla střela razantní, měla přesnost a skončila v síti.

Juventus si lepší začátek nemohl přát, Doria teď musela útočit, nicméně do žádné velké příležitosti se v průběhu prvního dějství nedostala. Ani Juve už nebylo tolik nebezpečně, přesto nakonec stačilo málo a o vítězi bylo prakticky rozhodnuto hned z kraje druhého poločasu. Paulo Dybala prostrčil míč na netradičního zakončovatele Khediru, který před Vivianem jen tak píchl míč a Juventus už vedl 2:0. Po hodině hry mohli hosté zvyšovat, ale ani střela Dybaly a ani šance Moraty gólem neskončily. Místo třetí branky nakonec přišlo nečekané snížení. Antonio Cassano v pádu trefil míč přesně k tyči a Sampdoria ještě žila.

Domácí celek Vincenza Montelly na okamžik ožil a mohl srovnat, ale krom možnosti Fernanda si nic dalšího nevypracoval. V nastaveném čase ještě uviděl červenou kartu za faul na Zazu Niklas Moisander, ovšem žádný vliv na konečný výsledek už to nemělo. Juve tak využilo zaváhání Interu a dostalo se už na druhé místo se dvoubodovou ztrátou na vedoucí Neapol.

Více informací k zápasu

Turín FC - Empoli FC 0:1

10.01.2016 15:00

Góly: 56. Massimo Maccarone

Mizérie Turína pokračuje. Dnes nedokázalo porazit Empoli a připsalo si další porážku. O jedinou branku utkání se postaral veterán toskánského celku Massimo Maccarone.

Turínu šlo o hodně. Empoli je sice možná ve formě, ale kdyby se mu nedařilo, málokdo by se divil. Empoli nemá pohárové ambice. Turín je ale znám jako těžký soupeř s ambiciózním projektem. Jeho ztráty jsou pro nadšené turínské tifosi stále náročné na přijetí. Takže když se Granatě nedaří, je to veřejností daleko více pranýřováno.

Dnes se Turín rozhodl pro hráče jako Maksimović, Glik, Peres nebo Molinaro v obraně. Do útoku se postavil Belotti a také Jozef Martinez, který rozhodně nedostává moc šancí. Hosté vyběhli na trávník s hráči jako Skorupski, Barba, Saponara, Paredes nebo Livaja s Maccaronem.

Belotti se jako první zapojil do vážnější akce, našel Bruna Perese a sledoval, jak brazilský obránce přetahuje centr do vápna. Tím celou akci vlastně zpomalil. O první vážnou střelu na bránu se postaral vysoký útočník domácích Andrea Belotti, kterému se zatím stále nedaří naplnit vysoká očekávání. Ani jeho kolega v útoku moc štěstí neměl, protože pokus Jozefa Martineze měl skončit první brankou.

Mladý útočník postupoval na Skorupskiho sám, ale mladý brankář si skvěle počkal a vychytal jej! Empoli se pokusilo kontrovat především střelou Massima Maccaroneho, který pálil z otočky ve vápně. Jenže rána letěla nad bránou Padelliho. Brankář Padelli trochu zaspal při standardní situaci Empoli, když obránce Mario Rui z nařízeného volného přímého kopu pálil do břevna!

Další obrovskou šanci spálil těsně před odchodem do kabin útočník domácích Jozef Martinez, který sice šel opět sám na brankáře, ale tentokrát netrefil ani bránu a svou střelu poslal těsně vedle! Turín se pokoušel vstřelit branku ihned po změně stran, protože věděl, že musí hodně přidat, pokud chce tři body. Ke střele se nejprve dostal Marco Benassi, ale pálil z osmi metrů hodně nepřesně!

V dresu Empoli vstal z lavičky Manuel Pucciarelli a Daniele Croce, kteří vystřídali dvojici Marko Livaja a Marcel Büchel. Empoli tou dobou vůbec nehrálo podle svých představ. A tyto změny znamenaly rovněž změnu skóre. O pár minut později totiž Manuel Pucciarelli dostal míč k nabíhajícímu Massimu Maccaronemu, který z úhlu pohodlně prostřelil brankáře Padelliho a Empoli vedlo o gól!

Padelli musel být pozorný také proti střele Rickyho Saponary, ale svou úlohu zvládl. Massimo Maccarone spolupracoval s Rckym Saponarou také o chvílí později, ale to mladý hráč nastřelil míč jen do vyběhnutého Padelliho! Dvacet minut před koncem utkání se do další zajímavé pozice dostali také hráči Turína, když obránce Bruno Peres z velké vzdálenosti pálil. Brankář Skorupski měl plné ruce práce, ale nakonec míč vyrazil mimo tři tyče! Jinak jej ale Turín moc neohrozil a nakonec se ze tří bodů radovalo Empoli.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Janov CFC 0:2

10.01.2016 15:00

Góly: 79. Blerim Džemaili, 81. Leonardo Pavoletti

Krize Atalanty Bergamo nezná mezí. Dnes se jí nepovedlo porazit Janov a od hostujících Grifů dostala dvě branky. Tím pádem je Atalanta už na 11. místě, zatímco Grifové jsou zatím sedmnáctí.

Atalanta chtěla dnes konečně protrhnout smůlu a postoupit tabulkou nahoru. Na domácím stadionu nasadila hráče jako Sportiello, Toloi, Paletta, Kurtić nebo Denis s Gómezem. Takže žádná slabá sestava, která by měla mít problémy s upadajícím janovským CFC. Hosté nastoupili do utkání v poměrně očekávané sestavě. Příležitost dostali Suso, Tachtisids, Muňoz, Rincón nebo Pavoletti.

O první průnik do obrany Janova se pokoušel mladý útočník Marco D'Alessandro, ale neměl moc štěstí. Jeho technika sice byla ucházející, leč zakončení nepatřilo mezi jeho přednosti. Janov se ale po úvodním zákopu dostával dopředu a chtěl se usídlit na polovině svého soka s větší pravidelností. Hostům se dostalo šance zahrávat přímý volný kop, jenže mladík Suso si s ním neporadil podle představ.

V dalších minutách se ale nic nedělo a do hry obou soupeřů se vkrádala nepřesnost za nepřesností. Pavoletti obdržel míč za obranu, avšak v době přihrávky se nacházel v ofsajdu, čímž celá jeho snaha skončila. Po centru od záložníka Lucy Cigariniho se chtěl do zakončení dostat obránce Paletta, ale na jeho pokus si počkala obrana hostí. Týmu trenéra Edyho Rejy se stále nedařilo dostat svého soupeře pod tlak.

Až těsně před odchodem do šaten se hostům povedlo zahrozit. Tomas Rincón si naběhl k hranici pokutového území, napřáhl ke střele a trefil břevno! Do druhé půle už nenastoupil nevýrazný mladík Suso, jenž v Janově hostuje z milánského AC. Jeho místo zaujal Diego Capel, o poznání zkušenější hráč. Snad až po hodině hry vypálil Luca Cigarini na bránu, ale Mattia Perin neměl s jeho pokusem příliš mnoho starostí.

Následně vystřídal Rigoniho Dzemaili a rázně promluvil do vývoje utkání. Nejprve se Diego Capel rozhodl zakončovat, jenže do jeho střely padl Davide Brivio. Následně už se Janov přeci jen dočkal, ačkoli nebyl nijak výrazně lepší. Deset minut před koncem si na Rincónův centr naběhl právě záložník Blerim Dzemaili a z první jej v akrobatické pozici usměrnil do brány! Janov vedl o jednu branku.

Pokud se Atalanta chtěla nadechnout k závěrečnému tlaku, nevyšlo jí to. O pouhé dvě minuty se totiž skóre měnilo znovu a znovu v její neprospěch. Mladík Diego Laxalt totiž pláchl svým obráncům a ve vápně viděl nabíhajícího Leonarda Pavolettiho. Ten využil své centimetry a ve skluzu dopravil míč do sítě. Orobici tak znovu prohráli a jejich sezona se začíná komplikovat. Janovské CFC na druhé straně předvedlo další dobrý a nebojácný výkon, takže bere tři body.

Více informací k zápasu

Hellas Verona - Città di Palermo 0:1

10.01.2016 15:00

Góly: 27. Franco Vázquez

Ani po polovině soutěže nebude mít Hellas na své kontě vítězství. Veronský celek, který ještě nevyhrál doma v dalším zápase podlehl Palermu a zůstává v kritickém, sestupovém ohrožení. Jedinou trefu utkání obstaral Vázquez.

Koho jiného doma porazit, když ne trápící se Palermo. Fanoušci už doufali, že se letos dočkají prvního vítězství, ale jejich miláčci je opět zklamali.

Začalo se opatrně a až skoro po dvaceti minutách přišla první velká šance domácího celku. Giampaolo Pazzini zakončoval z oblasti značky pokutového kopu, ale Sorrentino dobře zasáhl a pokus zneškodnil. Vzápětí byl Pazzini v dalších dvou stoprocentních příležitostí, ale ani z dorážky nedokázal dostat míč do sítě. To byly klíčové okamžiky celého zápasu, těžko říci, jak by se utkání vyvíjelo, kdyby šel Hellas před vlastním publikem do vedení. Krátce na to totiž přišel trest a Palermo se ujalo vedení. Franco Vázquez převzal na hranici ofsajdu balón a pohotovou střelou zajistil Sicilanům vedení.

Hellas se z tohoto direktu nemohl vzpamatovat. Další šanci Palerma měl po hodině hry hlavičkující Goldaniga, ale Golliniho nepřekonal. Závěrečný tlak si domácí vytvořit nedokázali a opět prohráli. Kouč Delneri má od svého příchodu stále o čem přemýšlet, podobně jako Mandorlini nevyhrál a je jasné, že problém tkví někde jinde než v trenérovi.

Více informací k zápasu

Frosinone Calcio - SSC Neapol 1:5

10.01.2016 15:00

Góly: 81. Paolo Sammarco - 20. Raúl Albiol, 30. Gonzalo Higuaín (pen.), 59. Marek Hamšík, 60. Gonzalo Higuaín, 71. Manolo Gabbiadini

Neapol zesměšnila Frosinone na jeho hřišti pěti góly a připsala si jednoznačné tři body. Neapol dnes odpoledne opět bavila hrou, která jí přinesla kýžené výsledky.

Neapol byla jasným favoritem a navíc chtěla využít zaváhání hned několika svých konkurentů v boji o mistrovský titul. Domácí celek spoléhal na hráče jako Ciofani, Diakité, Blanchard nebo Crivello v obraně, zatímco do útoku se postavili Ciofani a Dionisi.

Neapolský soupeř měl spadeno na tři body, zatímco domící chtěli spíše nezklamat příchozí fanoušky a třeba si připsat nějaké body do boje o záchranu. Partenopei vsadili na obranu v podání Hysaj, Albiol, Koulibaly, Strinić. Do zálohy se dostal opět Marek Hamšík, Gonzala Higuaína podporovali Mertens a Callejón. Od prvních minut se Neapol snažila určovat tempo hry a dostat soupeře pod tlak.

Už ve třetí minutě Marek Hamšík hledal dlouhým centrem ve vápně naběhlého Gonzala Higuaína, jenže tomu vystavil stopku obránce Blanchard. Po devíti minutách Allan kombinoval se Strinićem, výsledkem čehož byl lob přes brankáře Zappina. Zappino sice už byl venku z brány, ale nakonec se stihl vrátit a míč poslat mimo bránu!

Velkým strašákem pro hráče domácího celku byl na stadionu Comunale Matusa Gonzalo Higuaín. Argentinský šutér si seběhl na střed po krásné konbinaci s Callejonem a obhazoval si svého strážce. Jenže byl Paganinim faulován. Dries Mertens se sice postavil k míči, ale napálil jej jen do nejbližšího protihráče ve zdi Frosinone! Až po dvaceti minutách se Neapol konečně dostala do kýženého vedení. Po centru od rohového kopu měl brankář Zappino pocit, že byl faulován. Jenže tím jen dostal Raul Albiol prostor pro zakončení nohou a Partenopei vedli - 1:0.

Po další krásné kombinaci se dostal do šance Gonzalo Higuaín, který převzal míč ze středu pole a obehrál dva své soupeře. Jenže pak zakončil jen do Blancharda, který míč vyvezl mimo nebezpečné území. Neapol v tu chvíli svého soupeře jednoznačně v pohodě přehrávala a jeho obranou postupovala jako nůž máslem. Ale často ji zradila nepřesnost nebo nepochopení ofenzivních hvězd.

Pro jednoduché a efektivní kombinace Neapole měli domácí hráči pochopení a nijak výrazně je nenarušovali. Po další chybě v rozehrávce domácích se hnal na bránu Slovák Marek Hamšík a předkládal míč na penaltu Gonzalu Higuaínovi. Crivello se jej dotkl a sudí Paolo Tagliavento ihned nařídil penaltu. Tu samozřejmě někdejší bomber z Realu Madrid bez obtíží proměnil.

Frosinone se dlouho nemohlo osmělit. Snad až po třiceti minutách mu vyšel jeden protiútok. Jenže tečovaná střela od Sammarca nemohla brankáře Reinu vyděsit. Krátce před změnou stran si Gonzalo Higuaín obhazoval protihráče na kraji vápna, jenže jeho střela nakonec byla tečována. Neapol i ve druhé půli pokračovala v rychlých kombinacích a pohledném fotbale, který Frosinone nestíhalo eliminovat.

Naopak. S míčem u nohy se rozeběhl Marek Hamšík, kterému Higuaín odtáhl dva obránce. A protože neměl nikoho do kombinace, míč napálil přesně k tyči! 3:0 pro Neapol.

No a než jsem tohle stihl dopsat, tak se skóre měnilo opět. Gonzalo Higuaín si zpracoval míč do běhu, proskočil s ním mezi dvěma obránci a obešel také posledního. Pak už měl před sebou jen brankáře Zappina, kterému udělal kličku a pohodlně vstřelil čtvrtou branku Partenopei!

Asi půl hodiny na hřišti se dočkal také poměrně nevyužívaný Manolo Gabbiadini, který vystřídal produktivního Gonzala Higuaína. To ale stále nebylo všechno, nebezpečí nebylo o nic menší. Právě ke Gabbiadinimu se dostal míč po chybě obrany Frosinone a mladý italský střelec z první poslal krásný oblouček k tyči brány!

V dresu Neapole dostali šanci také mladíci El Kaddouri a Chalobah, ale jednalo se spíše o údržbu skvělého výsledku. Deset minut před koncem utkání se o jednu zajímavou střelu pokusil ještě mladý bek Hysaj, ale nakonec brankář Zappino vyškrábl jeho technický pokus mimo. Brankář Reina ale čisté konto nakonec neudržel, protože jej po přiklepnutí Toneva prostřelil Sammarco.

Více informací k zápasu

Bologna FC - Chievo Verona 0:1

10.01.2016 15:00

Góly: 79. Simone Pepe

Boloňa sice v týdnu vyhrála na půdě AC Milán, ale dnes se musela doma sklonit před Chievem. Fly Donkeys zvítězili nejtěsnějším rozdílem a poskočili na desáté místo. Autorem vítězné trefy je Simone Pepe.

Na stadionu Renato Dall'Ara se nehrál bůhvíjaký fotbal. První poločas byl na stoprocentní šance skoupý. Výraznějším momentem bylo střídání už ve třinácté minutě v podání Chieva, kdy hrací plochu opustil zraněný Hetemaj, jehož nahradil Simone Pepe. Ve 36.minutě pak došlo ke klíčovému okamžiku celého utkání. Frey fauloval ve vlastní šestnáctce Giaccheriniho a penalta byla na světě. Mattia Destro vzal tíhu okamžiku na svá bedra, ale selhal. Bizzarri stačil jeho pokus nohou vyrazit a zapříčinil se o to, že poločas skončil 0:0.

Ani ve druhém dějství se tempo hry nezměnilo. Divácí se povětšinou nudili, ale bezbrankové remízy se nakonec nedočkali. Jedenáct minut před koncem zápasu se dostal k odvrácenému balónu Simone Pepe a přesnou ranou na vzdálenější tyč rozjásal hostující fanoušky.

Chievo se za tohoto stavu zakopalo před vlastní šestnáctkou a výsledek už nepustilo. Boloňa tak nenavázala na vítězství ze San Sira a Chievu podlehla nejtěsnějším rozdílem.

Více informací k zápasu

Inter Milán - US Sassuolo 0:1

10.01.2016 12:30

Góly: 90+5. Domenico Berardi (pen.)

Velké překvapení se odehrálo na San Siru, kde domácí Inter Milán nestačil na Sassuolo brankou z pokutového kopu v páté minutě nastavení! Nerazzurri tak nabídli první příčku Neapoli. Osudovou penaltu proměnil Domenico Berardi.

Vše přitom mohlo dopadnout úplně jinak, kdyby Inter promněnil velké příležitosti na začátku utkání. Mauro Icardi a především Adem Ljajič měli stoprocentní příležitosti. Balkánský fotbalista byl před Consiglim úplně sám, ale svojí střelu poslal těsně vedle branky. To Inter muselo mrzet. Na druhé straně ohrozil Handanovičovu branku z přímého kopu Nicola Sansone, ale slovinský brankář předvedl perfektní zákrok. Šance pokračovaly na obou stranách, v 19.minutě hlavičkoval těsně nad Ljajič a krátce na to před Berardim na poslední chvíli zasáhl Handanovič. Sassuolo zaměstnávalo brankáře Interu hlavně ze standardních situacích, Sansoneho další pokus, stejně jako Berardiho střelu vyrazil na rohový kop. Zahanbit se nenechal ani Consigli, jenž před koncem poločasu pro změnu lapil krásnou střelu Ljajiče.

Atraktivní první poločas vystřídala o něco méně záživnější druhá půle, tedy zejména její začátek. V 60.minutě vyslal na branku Sassuola další ránu Ljajič, ale ani tentokrát nebyl úspěšný. Ljajič v dresu Nerazzurri byl hodně aktivní a všechny šance šly zejména skrzně něho. Čtvrthodiny před koncem zazdil další šanci a čas na rozhodující branku se oběma týmům krátil.

Inter každopádně stupňoval svůj tlak a do stoprocentní tutovky se dostal i střídající Rodrigo Palacio. Před prázdnou brankou zasáhl obětavým zákrokem Peluso! A zahrozilo i Sassuolo. V 82.minutě v akrobatické pozici zakončil Berardi a Handanovič vytáhl další skvělý zákrok. Inter ale zahazoval a zahazoval. Kouč Roberto Mancini nejspíše kroutil hlavou, co všechno jsou jeho svěřenci schopni zahodit. Utkání mířilo do remízového konce, když v tom to přišlo. Ve čtvrté minutě nastavení povalil Miranda ve vápně Defrela a sudí odpískal pokutový kop! Domenico Berardi ho proměnil a Sassuolo senzačně na Interu vyhrálo 1:0.

Více informací k zápasu

AS Řím - AC Milán 1:1

09.01.2016 20:45

Góly: 4. Antonio Rüdiger - 50. Juraj Kucka

AS se ve večerním duelu rozešlo s milánským AC remízou, která v podstatě nic neřeší. A že by se fanoušci dočkali vypjatého dramatu nebo množství šancí, to se také říct nedá.

Souboj o vše. Pro oba trenéry se jednalo o možná poslední šanci, jak si alespoň do příštího kola zajistit setrvání na lavičce jejich klubu. Pokud by prohráli, mohlo by to znamenat jejich konec. Domácí AS dnes nemohlo počítat s Edinem Džekem, takže jeho místo opět zaujal mladík Sadiq Umar. Vedle něj fungovali opět Falqué a Gervinho. Jen lavička zbyla na nedoléčeného Mohameda Salaha a Francesca Tottiho.

V dresu hostí se na starou známou půdu vrátil obránce Alessio Romagnoli, který v AS fotbalově vyrůstal. Jedním ze záložníků byl Andrea Bertolacci. Návrat se netýkal vyřazeného Alessia Cerciho, jen lavička zbyla na obránce Méxese. V bráně opět dostal přednost mladík Donnarumma. Do útoku se vedle Carlose Baccy postavil Luiz Adriano.

Hned na úvod se AS pustilo do svého soupeře s vervou. Sadiq Umar se mohl opět prosadit velmi rychle, podobně jako v minulém kole. Tentokrát ale neproměnil svou šanci a brankář Donnarumma celou situaci zachránil. AC si laxním přístupem koledovalo a následoval trest. Z nařízené standardní situace poslal míč do vápna Miralem Pjanić, obrana AC zaspala a obránce Antonio Rüdiger dopravil z první míč do sítě - 1:0 pro domácí!

Po autovém vhazování si míč mezi dvěma protihráči prohodil Sadiq Umar a nahrával do druhé vlny na Pjaniće, ale tomu míč nesedl. Od té doby se AC přesunulo dopředu, ale jeho snaha o vstřelení branky nebo vytvoření nátlaku vypadala hodně nejistě. Domácí hráči poměrně dobře a flexibilně bránili, navíc vyráželi do nebezpečných protiútoků. S Gervinhovou rychlostí si ale poradili buď obránci AC, nebo jej zastavil praporek pomezního rozhodčího.

Antonio Rüdiger mohl brzy vstřelit další branku, když si naskočil na míč od Miralema Pjaniće. Jenže jeho zakončení zastavilo břevno milánské branky! Na opačné straně pádil na bránu Vlků Jack Bonaventura, ale jeho pokus nenadělal brankáři Sczcesnymu moc problémů. Na dlouhý míč si za obranu Giallorossi zaběhl brazilský útočník Luiz Adriano, který sice přehodil brankáře Szczesnyho, ale mířil vedle!

Jakmile se míč odlepil od nepřítomného Hondy a dostal se k Abatemu, AC spustilo rychlou narážečku, kterou musel likvidovat obětavý Antonio Rüdiger. Jinak se ale ani jeden z týmů už do konce první půle do větší šance nedostal. Do druhé půle už nenastoupil pilíř domácí obrany Kostas Manolas, ale jeho místo zaujal zkušený Brazilec Leandro Castán.

Nástup do druhé půle ale vyšel lépe hostím. Domácí obrana zaspala při přetaženém centru z pravé strany od Hondy, na který Alessandro Florenzi nedoskočil. Míč tak ve vzduchu sebral Juraj Kucka, který měl lepší timing, a poslal míč přes brankáře Szczesnyho do sítě!

A milánský celek přitvrdil. Na další pas špatně vybíhal Szczesny, takže málem hlavičkoval pohotový Adriano! I proto vstal z lavičky Mohamed Salah, který měl útoku AS dodat nápad, rychlost a efektivitu. Střídal i trenér Siniša Mihajlović, který stáhl Luize Adriana a na hříště poslal navrátilce Kevina-Prince Boatenga. Opět byl k vidění fotbal bez tempa, nasazení, vášně...

Pak se mohl stát slavným Juraj Kucka. Antonio Rüdiger totiž kolosálně ztratil míč v blízkosti vlastního vápna, obral jej o něj Boateng a servíroval balon do vápna. Tam jej propustil Bacca na nabíhajícího Kucku, u kterého nikdo nebyl. Slovenský záložník ale pálil vysoko nad bránu! AS v tu chvíli přestalo hrát a dopouštělo se nepřesností.

Milánský celek převzal aktivitu a jednoduchými pasy vpřed byl blízko druhému gólu. Bacca na míč nedosáhl, rychlý protiútok AC napálil stejný hráč jen do břevna! Aby si trenér Garcia udobřil fanoušky Vlků a pokusil se ještě "něco udělat" s výsledkem, poslal do hry ikonického útočníka Francesca Tottiho. Utkání pomalu spělo ke konci a asi nikdo z fanoušků nemohl říct, že by si utkání nějak zvláště užíval.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - SS Lazio 1:3

09.01.2016 18:00

Góly: 90+4. Facundo Roncaglia - 45. Keita Baldé, 90. Sergej Milinković-Savić, 90+6. Felipe Anderson

Lazio sice rozhodně nebylo favoritem, ale přesto dokázalo domácí Violu porazit. Fiorentina klopýtla v boji o kýženou první příčku a navíc inkasovala tři branky. Tlak na římského trenéra Stefana Pioliho je tak zase o něco menší.

Utkání bylo hodně dramatické především na závěr, protože ze čtyř branek padly hned tři až v 90. minutě a v následném nastavení. Na domácí straně se prosadil jen Facundo Roncaglia, i když jeho branka v 94. minutě už nemohla nic změnit. Za Biancocelesti se totiž trefili Balde Diao, Sergej Milinković-Savić a poslední branku měl na svědomí ještě střídající Felipe Anderson.

Tradiční domácí defenzíva byla složená z trojice Roncaglia, Gonzalo Rodríguez a Astori. O útok se starali především Fernández, Kalinič a Valero, což mělo být pro hosty velkým nebezpečím. Lazio se ocitá každé kolo pod velkým tlakem a o vyhození trenéra Pioliho se píše prakticky neustále. Dnes mu měli pomocnou ruku podat především Milinković-Savić, Biglia a Parolo v záloze, pak obránci jako Konko, Maurício, Hoedt a Radu.

V první šanci se objevoval poměrně snadno a často útočník Nikola Kalinić jako největší hrozba pro římskou obranu. Jenže poprvé špatně zpracoval míč, pak se o něj postarali stopeři před Berishou. K míči se při volném přímém kopu Matias Fernandez, který si užívá života ve Florencii o to víc, že s ním klub nedávno prodloužil smlouvu. Ale zkušený chilský záložník se mu dnes gólem neodvděčil.

Lazio se do análů utkání zapisovalo především žlutými kartami a dlouho mu trvalo, než si vypracovalo nějakou šanci. Do náznaku šance se Lazio dostalo až po třiceti minutách hry. Balde Diao Keita dostal přihrávku za obranu a ze strany šel sám na brankáře, jenže rumunský brankář celou situaci zvládl a míč rukou vyrazil. Lazio tou dobou hodně přidalo a málem bylo odměněno. Sergej Milinković-Savić se dostal k hlavičce, kterou směřoval pod břevno. Tam si však na něj počkal Davide Astori a míč odhlavičkoval z čáry!

První půle spěla ke svému konci bez branek, tempo hry upadalo. Až před koncem se měnilo skóre. Po rychlém protiútoku dostal chytrou narážečkou míč do prostoru před vápnem Keita Balde Diao a prostřelil svého soupeře! Lazio se tak těsně před koncem první půle ujalo vedení!

Jak první poločas skončil, tak hosté začali i druhou půli. Keita neměl dost a hnal se hned zkraje do další šance. Pak se Pioliho svěřenci uchýlili k šetření času, což jim vydrželo ještě nějakých dvacet minut. Fiorentina tou dobou nevěděla, jak se dostat blíže k brance a její obvyklá kombinační hra jí dnes moc nešla. Velký podíl na konečném výsledku má také obrana Lazia, která dnes odváděla skvělou práci.

Patnáct minut před koncem se oči fanoušků Violy upínaly k Giuseppemu Rossimu, který střídal a měl do hry vnést čerstvé síly. Rossi se ihned dostal do zakončení, jako by si chtěl vybojovat stále místo v sestavě a setrvání ve Florencii. Etrit Berisha si ale vše pohlídal a míč za svá záda nepustil. Po rychlé akci mohl rozhodnout Alessandro Matri, který se objevil sám před brankářem. Jenže dvě minuty před koncem brankáře neprostřelil.

Drama ale přišlo o pár minut později. Nejprve se do zakončení po chybě obránců dostal Sergej Milinković-Savić, který měl původně namířeno právě do Fiorentiny. Pak ale malou naději vykřesal Facundo Roncaglia, jehož pokus z větší vzdálenosti brankář Berisha neudržel. Naštěstí pro Lazio zabralo a ještě v šesté minutě nastaveného času rozhodl na definitivní podobu 3:1 Felipe Anderson, který se rozeběhl do pootevřené obrany Violy a technickým pokusem překonal Tatarusanua!

Více informací k zápasu

Carpi FC - Udinese Calcio 2:1

09.01.2016 15:00

Góly: 26. Lorenzo Pasciuti, 70. Lorenzo Lollo - 72. Duván Zapata

Carpi si po remíze na Laziu doma vyšláplo na Udinese a vyhrálo 2:1. Domácí tak dali odpověď svým kritikům, že boj o záchranu rozhodně nevzdávají. Za Carpi se prosadili Pasciuti a Lollo, za hosty vstřelil jedinou branku Zapata.

Začátek utkání toho příliš nenabídl. Hrálo se opatrně a první vážnější šance přišla až po čtvrthodině, střelu hostujícího Lodiho zastavil brankář Belec. Na druhé straně se zase dostal do koncovky veterán Zaccardo a své kvality musel prokázat i Karnezis. Každopádně ve 26. minutě se poprvé změnilo skóre a to ve prospěch domácích fotbalistů. Na centrovaný míč si naskočil Lorenzo Pasciuti a Karnezis byl bez šance - 1:0 pro Carpi. Domácí se ještě v průběhu prvního poločasu dožadovali penalty, ale sudí jejich volání správně nevyslyšel, neboť Bianco pádu hodně přidal.

Udinese potřebovalo ve druhém dějství alespoň srovnat a na plac poslalo kanonýra Di Nataleho. Ale byli to opět domácí, kdo zahrozil. V 60. minutě se dostal za obranu Lasagna a Karnezis musel vytáhnout kvalitní zákrok. Obrana Zeber se ale nepoučila a za dalších deset minut už domácí vedli 2:0. Ve vápně Udine došlo k závaru a až Lorenzo Lollo dostal míč do sítě.

Udine bylo ve špatné pozici, ale rychle dokázalo alespoň snížit. K Duvánovi Zapatovi se šťastně odrazil balón a bylo to 2:1. Zebry měly ještě dostatek na času na vyrovnání a velkou šanci měl Felipe, který ale orazítkoval břevno! Hostům se v závěru tlak nedařil a nepomohlo ani čtyřminutové nastavení.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol19125238:1541
2.Juventus FC19123433:1539
3.Inter Milán19123424:1239
4.ACF Fiorentina19122537:1938
5.AS Řím1997336:2234
6.US Sassuolo1887323:1731
7.Empoli FC1993724:2330
8.AC Milán1985625:2329
9.SS Lazio1983823:2727
10.Chievo Verona1975725:2126
11.Atalanta Bergamo1973920:2324
12.Udinese Calcio1973918:2724
13.UC Sampdoria1965828:3023
14.Turín FC1864822:2322
15.Bologna FC19711120:2522
16.Città di Palermo19631019:2921
17.Janov CFC19541019:2619
18.Frosinone Calcio19431220:4115
19.Carpi FC19351117:3414
20.Hellas Verona19081112:318

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (541)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele