Serie A - souhrn 18. kola

05.01.2016, 22:44, aktualizováno 06.01.2016, 22:42
Komentáře a souhrny
Inter Milán vyhrál 1:0 v Empoli a drží vedení před Fiorentinou, která uspěla v Palermu. Neapol odpověděla výhrou nad Turínem a další výhru přidal Juventus. Římské AS se rozešlo smírně s Chievem, Lazio překvapivě ztratilo s Carpi, Milán doma dokonce prohrál s Bolognou...

SSC Neapol - Turín FC 2:1

06.01.2016 20:45

Góly: 16. Lorenzo Insigne, 41. Marek Hamšík - 33. Fabio Quagliarella (pen.)

Neapol si doma poradila s Turínem a prohloubila jeho smutnou sérii. Naopak domácí se mohou radovat z povedeného výkonu a tří bodů. Ty jim zajistila spolupráce mezi Lorenzem Insignem a Slovákem Markem Hamšíkem, kteří se zapsali do střelecké listiny.

Neapol chtěla odpovědět ostatním uchazečům o titul co možná nejlepším výsledkem, ale dnes večer ji nečekal snadný soupeř. Domácí se pod Vesuvem utkali s Turínem. Granatě se sice v posledních týdnech moc nedaří, ale nikdy je není dobré podceňovat.

V dresu Neapole jsme dnes od prvních minut viděli na hrací ploše brankáře Reinu nebo záložníka Davida Lópeze. Vedle něj se postavil také Mirko Valdifiori, tedy rozhodně ne nejsilnější složení záložní formace. Turínský celek vsadil na hráče jako Bovo nebo Glik, na stranách figurovali Peres a Molinaro. Do útoku se postavila dvojice Belotti a Quagliarella, coby někdejší hráč Neapole.

Partenopei se od prvních momentů oakmžitě drali do útoku a velmi častým adresátem míčů se stal podle očekávání El Pipita - Gonzalo Higuaín coby rozdílový hráč a nejlepší střelec ligy. Brankáře Padelliho se snažil překonat také José Maria Callejón, který si narazil míč se spoluhráčem a zakončoval, ale zkušený Padelli se mu vrhl pod nohy a zneškodnil jeho akci.

Po deseti minutách kolotoč nahrávek Neapole znovu rozjel a hosté se málem nestíhali ubránit. Aktivní José Callejón se dostal k míči ve středu pole a kousek za vápnem se rozhodl pro krásnou střelu. S ní měl Padelli obrovské potíže, ale nakonec ji dokázal dostat mimo tři tyče. Po patnácti minutách už se ale ani Padelli nezmohl na odpor. Překonal jej Lorenzo Insigne, který naprosto jedinečným zakončením poslal nahrávku od Callejóna do sítě!

Lorenzo Insigne trefil parádně a brzy mohl přidat další branku. Skvěle jej našel Gonzalo Higuaín, ale mladý útočník nakonec mířil mimo tři tyče. Vzápětí se osmělil také Turín, konkrétně hráč, který Neapol velmi dobře zná. Fabio Quagliarella ale hlavičkoval jen do prostoru, kde byl Reina. Následně však ani Reina nedokázal zabránit gólu, protože Faouzi Ghoulam fauloval pronikajícího Perese a z nařízené penalty se Quagliarella nemýlil!

Přesto to nebylo vše a v prvním poločase padla ještě jedna branka. Tentokrát na druhé straně, protože ji měl na svědomí Marek Hamšík. Jako správný kapitán poslal slovenský záložník míč skrze nohy brankáře Padelliho a mohl děkovat Lorenzu Insignemu za krásnou nahrávku do běhu - 2:1 pro Neapol.

Hned po změně stran se José Callejón málem znovu dostal do šance a ještě nahrával na Gonzala Higuaína. Jenže argentinský šutér další branku Neapole nepřidal. Po zákroku polského stopera Kamila Glika, který ránu Gonzala Higuaína zastavil rukou, se Neapol dostala k zahrávání volného přímého kopu. Ten nakonec zazvonil o břevno, kam jej nasměroval Lorenzo Insigne!

Gonzalo Higuaín se dostával do zajímavé střelecké pozice také o chvíli později, kdy zpoza vápna prověřil brankáře Padelliho a jeho reflexy. Zkušený veterán ale nakonec míč dostal pod kontrolu. A jako poslední v zápase zahrozil střídající Belgičan Dries Mertens, který se ocitl v šanci, ale nakonec jeho zakončení proletělo kousek vedle tyče.

Turín sice bojoval a díky penaltě Fabia Quagliarelly byl blízko bodům, ale ty si dnes nakonec připisuje Neapol. Koneckonců, byla aktivnější a vyhrála zcela po právu. Granata je nyní na 14. příčce, zatímco domácí jsou díky třem bodům třetí.

Více informací k zápasu

Empoli FC - Inter Milán 0:1

06.01.2016 18:00

Góly: 45+1. Mauro Icardi

Inter Milán si nakonec poradil s Empoli, které sice srdnatě bojovalo, ale na body to nestačilo. O jedinou branku se v první půli postaral Mauro Icardi.

V podvečer nás v toskánské metropoli čekal souboj dvou celků, které produkují zajímavý fotbal. Inter sice nehraje nejatraktivněji z celé ligy, ale na druhou stranu ji vede. Empoli se snaží hrát fotbal především na krásu. Dnes se o to v jeho dresu starali převážně Saponara, Paredes, Maccarone nebo Zieliński.

Inter chtěl po svátích znovu obnovit svůj nárok na mistrovské Scudetto, i když se mu proti ofenzivním celkům moc nedaří. Dnes se o místo na slunci prali zejména Brozović, Kondogbia, Perišić nebo Ljajić. V bráně opět nastoupila jistota, která jistotou Interu zřejmě ještě na pár let zůstane - Samir Handanović.

Interu chvíli trvalo, než se dostal do tempa. K prvnímu náznaku šance mu ostatně pomohla nepozornost v obraně Empoli, když jeho obránci neodvrátili míč do vápna. Ten se pak dostal k Srbu Ljajićovi, který jej předkládal Icardimu. Jenže včas zasáhl Barba. Sympatickou akci Interu a centr D'Ambrosia musela zase řešit Costa.

Po průniku zkušeného veterána Massima Maccaroneho se musel k faulu uchýlit obránce Jeison Murillo, ale nakonec z přímého volného kopu samotného Maccaroneho Samir Handanović neinkasoval. Míč jen vyrazil a o zbytek se postarali jeho obránci. Empoli se pouštělo poměrně často do přímočarého útočení pomocí rychlých kombinací a kolmic vpřed. Utkání a zákroky soupeře museli domácí hráče hodně bolet a často se ocitali na zemi.

K bráně Samira Handanoviće se ale dostávali především díky nahrávkám do druhé vlny a následné střelbě. Jako tomu bylo v případě Saponary a potom i Zielińskiho. Interu dělala problém souhra mezi obranou a útokem, protože Empoli velmi dobře napadalo hru svého soka. Po třiceti minutách musel brankář Samir Handanović rychle z brány ven, aby zastavil dlouhý pas na Pucciarelliho. Při zákroku a především pádu se pak zranil. Nakonec ale střídán být nemusel.

Do další zajímavé šance se Inter dostal především díky bojovnosti záložníka Kondogbiy, který si počínal jako tank a v pokutovém území Empoli udržel míč i proti dvěma soupeřům. Balon pak předkládal Ivanu Perišićovi, který jej ale z první napálil hodně vysoko nad! Právě ve chvíli, kdy se už asi hráči domácího Empoli viděli v šatně, přišel trest.

Ivan Perišić skvěle potáhl míč po straně k vápnu, tam si všiml nabíhajícího Maura Icardiho a kapitán hostí jemně tečoval míč do sítě! Vstřelil svůj osmý ligový gól a Inter těsně před poločasem vedl.

Do druhé půle vstoupil odvážně například Manuel Pucciarelli, který se nezdráhal a po dvou protihráčích, které obešel, vypálil. Brankáře Samira Handanoviće ale víc ohrozil Riccardo Saponara, který vystihl špatnou rozehrávku Interu a vypálil - mířil jen do slovinského brankáře. Po přiťuknutí od Saponary se do rány z úhlu položil mladý Polák Zieliński, jenže mířil mimo.

Nerazzurri opět vedli o gól, což jim bohatě stačilo. Svěřenci trenéra Manciniho proto nikam nespěchali, v klidu kombinovali a v závěrečných minutách drželi míč dost daleko od vlastní brány. Postupně se na hřiště dostali i Fredy Guarín a Stevan Jovetić, ale ani s nimi na hrací ploše nevypadala hra Interu nebezpečněji. Naopak tlačilo Empoli, které pár minut před koncem svého soka sevřelo. Jenže branku vstřelil pouze hostující tým.

Více informací k zápasu

AC Milán - Bologna FC 0:1

06.01.2016 15:00

Góly: 82. Emanuele Giaccherini

AC Milán doma překvapivě nestačil na Boloňu a ukázal, že dosáhnout na evropské poháry i v tomto roce bude asi nad jeho síly. Zápas rozhodl jedinou trefou osm minut před koncem Emanuele Giaccherini.

Zápas s Boloňou byl čtvrtým zápasem s týmem, který hraje o záchranu. Před tím Milán jen remizoval s Carpi a Hellasem a porazit dokázal jen Frosinone. Nyní pro změnu prohrál a Sinišu Mihajlovičovi se nebude dobře spát.

První poločas ovládli domácí borci, kteří si vypracovali celkem tři velmi solidní gólové příležitosti. V úvodu se ale mohli ujmout vedení hosté, ale po zaváhání brankáře Donnarummy dobře zasáhl na brankové čáře stoper Mexés. Pak už přišly ony zmiňované šance Milána. Ve 26.minutě nejprve nepřekonal z úhlu Miranteho Honda a po něm ze stejné pozice neuspěl i Niang. Pět minut před koncem prvního poločasu zazdil velkou příležitost Bonaventura, když znovu fantasticky zasáhl brankář Mirante a v nastavení znovu uvedl domácí útočníky do zoufalství dalším výborným zákrokem. Oba celky šly tedy do šaten za nerozhodného stavu 0:0.

Bezbranková remíza pochopitelně nebyla Milánu příliš po chuti. Hned z kraje se poněkolikáté v zápase vytáhl Mirante, když zneškodnil pokus Hondy. Boloňa hrozila ojediněle, zato však pořádně nebezpečně. V 50.minutě se před Donnarummou zjevil Giaccherini, ale jeho pokus s lobem mu nevyšel. Rossoneri jakoby následně hráli v křeči, vytrvalý tlak si vytvořit nedokázali a nakonec i jako první inkasovali. V 82.minutě dostal přesný pas za obranu Giaccherini a neomylně zakončil - 1:0 pro Boloňu.

Milán se na odpověď nezmohl. Minutu před koncem mohl pojistit výsledek Destro, ale proti Donnarummovi neobstál. Každopádně Boloňa jednobrankový náskok uhájila a po letech si veze ze San Sira všechny body.

Více informací k zápasu

Juventus FC - Hellas Verona 3:0

06.01.2016 15:00

Góly: 8. Paulo Dybala, 45. Leonardo Bonucci, 82. Simone Zaza

Juventus Turín si podle očekávání zcela suverénním způsobem poradil s bezbranným Hellasem Verona a po další Dybalově show se posouvá na dočasné druhé místo. Hosté naopak nadále propadají skepsi a beznaději, třebaže předvedli bojovný výkon.

Juventus chtěl potvrdit zlepšující se formu i v dalším utkání a dnes přivítal trápící se Hellas. Hodně dlouhou dobu se spekulovalo o možnostech, které trenéru Allegrimu skýtá slabší soupeř, ale nakonec se mnoho změn v předpokládané sestavě nekonalo. Před Buffonem nastoupil Caceres, Rugani zůstal na lavičce. Do hry se dostali i Khedira nebo Pogba, vedle Dybaly se postavil Morata.

Hellas bojuje o záchranu a zatím se mu jeho snaha moc nevyplácí. Dnes odpoledne chtěl překvapit a v podstatě neměl co ztratit. V základní jedenáctce jsme se dočkali mimo jiné Helandera, Hallfredssona, Siligardiho nebo veterána Pazziniho.

Juventus samozřejmě potvrzoval pozici jasného favorita a od prvních minut se usídlil na polovině veronského týmu, s míčem pevně zakotveným na svých kopačkách. Do vápna Hellasu pronikl argentinský zázrak Paulo Dybala, který ještě servíroval míč před bránu. Tam si pro něj sbíhal obránce Stephan Lichtsteiner a pálil jen těsně vedle! Stará dáma pokračovala v tlaku a brzy byla za svou hru odměněna.

V osmé minutě byl totiž Souprayenem faulován jeden z domácích borců a k nařízené standardní situaci se postavil Paulo Dybala. Skvěle napodobil svůj velký vzor, kterým je argentinský kouzelník Carlos Tévez, a ranou k tyči nedal brankáři Gollinimu žádnou šanci zasáhnout!

Hellas se ale rozhodně nechtěl nechat zahanbit a Giampaolo Pazzini vyzkoušel pozornost brankáře Buffona poměrně snadno. Jeho pohotová rána ale našla jen rukavice brankáře Buffona. Na opačné straně musel parádní zákrok vytáhnout také Gollini, který zasahoval proti ráně francouzského záložníka Paula Pogby.

Ke slovu se dostal také nevýrazný a často spílaný Álvaro Morata, který se pokusil o nepříjemnou střelu a nakonec mířil jen do skvělého brankáře Golliniho, jenž míč vytěsnil mimo. Ten musel zasahovat také po půl hodině hry, když jej pořádně protáhl záložník Claudio Marchisio. Pak se Juventus na delší dobu kreativně odmlčel.

Aby se ozval před odchodem do kabin. Na skvělý pas od faulovaného Paula Dybaly si v závěru naběhl obránce Leonardo Bonucci a tvrdou hlavičkou jej poslal nekompromisně do sítě - 2:0!

Juventus dál pokračoval v obléhání brány hostujícího Hellasu a usídlil se na jeho polovině také zkraje druhého dějství. Někteří příznivci Staré dámy se možná vyděsili po skluzu Hallfredssona proti Dybalovi, ale nakonec byl argentinský šikula zpět na trávníku jen po pár momentech. Hellas stále nevěděl, jak otevřít pečlivou obranu svého soka, i když snahu mu upřít nelze.

Juventus pohodlně vedl, měl na své straně dostatek kvality na udržení současného stavu a vpředu vychvalovaného mladíka Paula Dybalu. Hellas poslal do hry novou krev, přišli Juanito a Urby Emanuelson. Ale ani jeden z nich se dlouho nedostával do tempa. Unaveného Samiho Khediru na opačné straně nahradil mladík Stefano Sturaro.

Následné minuty působily dojmem, že se dohrávají pouze z povinnosti. Juventus sice kontroloval průběh hry, ale nijak vážně se do útočení nedral. Hosté zase neměli síly ani kvalitu na zdramatizování zápasu. Rozdíl mezi Moratou a Zazou ukázal střídající Ital deset minut před koncem, když si naběhl na skvělou nahrávku z hloubi pole, obešel brankáře Golliniho a chladnokrevně zakončil do prázdné brány.

Více informací k zápasu

US Sassuolo - Frosinone Calcio 2:2

06.01.2016 15:00

Góly: 22. Gregoire Defrel, 74. Diego Falcinelli - 16. Federico Dionisi, 45. Arlind Ajeti

Jen remízu 2:2 si připsalo Sassuolo proti o záchranu bojujícímu Frosinone. Domácí dokonce tahali za kratší konec, když pokaždé dotahovali náskok soupeře.

V zápase, ve kterém nakonec padly čtyři branky se rozhodně bylo na co dívat. Oba celky totiž krom dvou vstřelených branek zazdily několik velmi zajímavých příležitostí. Lépe do zápasu vstoupilo Frosinone, které bylo po úspěchu hladovější. Hned z kraje se pokoušel o nebezpečné sólo Ciofani a za chvíli se ve vápně dožadoval penalty Sammarco. Hosté hrozili a po čtvrthodině hry šokovalo domácí stánek vstřelenou brankou. Rána Federica Dionisiho měla skončit v Consigliho rukavicích, avšak míč brankáři vyklouzl a skončil v síti.

Sassuolo s odpovědí neváhalo. Floro Flores před brankou ještě neuspěl, ale krátce na to vypálil Defrel a s pomocí výrazné Ajetiho teče srovnal na 1:1. Tempo hry v dalším průběhu poločasu trochu opadlo a až před odchodem do šaten se zase začali dít věci. Pavlovićův rohový kop našel ve vápně Ajetiho, který přesnou hlavičkou odčinil předcházející nešťastný moment v podobě gólové teče do vlastní sítě.

Domácí výběr po přestávce přidal plyn a byl mnohem aktivnější. Vyplývalo to z logiky průběžného výsledku a Sassuolo mělo opravdu spousty šancí. Jenomže se je nedařilo proměňovat, postupně ztroskotali Berardi, Peluso nebo Duncan. Až čtvrthodiny před koncem se Neroverdi dočkali, Duncan odvedl na malém vápně penzum práce, přiťukl míč Falcinellimu, který bez přípravy srovnal na 2:2. Di Francescovi svěřenci pak vycítili šanci na zvrat a byli jemu velmi blízko. Nebezpečná Berardiho rána skončila těsně vedle a v nastavení netrefil před brankou míč Vršaljko! To byly pro hosty kritické momenty. Ve třetí minutě nastavení uviděl druhou žlutou kartu Pellegrini, ale krátká přesilovka Frosinone už vliv na výsledek neměla.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Carpi FC 0:0

06.01.2016 15:00

Góly: -

Dobře nový rok nezačalo Lazio, které doma nenašlo recept na obranu Carpi. Biancocelesti tak nenavázali na vítězství proti Interu a nadále se plácají ve středu tabulky.Na Stadio Olimpico se nehrál vůbec dobrý fotbal.

A konečná remíza 0:0 je vzhledem k tomu, co se na hřišti dělo nejspíše zasloužená. V prvním poločase se o nejvíce nebezpečný moment postaralo Carpi, jmenovitě Di Gaudio, jehož ostrý pokus prolétl těsně vedle branky. Lazio pak sice častěji drželo míč, ale do žádného velkého tlaku se nedostalo a o nebezpečné koncovce už vůbec nemůže být řeč.

Stefano Pioli na špatný první poločas zareagoval střídáním, ale žádné pokropení živou vodou to teda nebylo. Zápasu chybělo snad všechno, tempo, nasazení a góly. Neurodily se ani zajímavé šance a nakonec není divu, že utkání skončilo bezbrankovou remízou. V závěru utkání doprovodil domácí fotbalisty do šaten pískot fanoušky, neboť výkon římského celku byl opravdu trýstní. Lazio zůstává na desátém místě, Carpi je s jedenácti body předposlední.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - AS Řím 3:3

06.01.2016 15:00

Góly: 44. Alberto Paloschi, 58. Dario Dainelli, 86. Simone Pepe - 7. Umar Sadiq, 37. Alessandro Florenzi, 71. Iago Falqué

Chievo Verona slaví vydřenou remízu s římským AS. Hosté sice rychle vedli o dvě branky, ale ani za této nepříznivé situace se Chievo nevzdalo. Veronský celek zabral a rozhodující branku vstřelil pár minut před koncem.

Trenér Rudi Garcia se stále bojí o místo a jeho obavy mu určitě neulehčil pohled na množství absencí. I proto dnes základní jedenáctka favorita z Věčného města byla přinejlepším poslepovaná. Největší absence se týkaly zálohy, takže jsme se dočkali Vainqueura, Florenziho a Falquého. Velkou šanci dostal hned od prvních minut mladý hrot Sadiq Umar, jehož podporovali Salah a Gervinho.

Chievo si chtělo tři body nechat doma a trenér Rolando Maran měl navíc k dispozici prakticky celé mužstvo. Tříčlenná záložní řada Chieva fungovala ve složení Castro, Hetemaj a radovanović, do útoku se opět postavil čerstvý oslavenec Alberto Paloschi a zkušený parťák Meggiorini. Pod dohledem sudího Irratiho chtěli Mussi Volanti překvapit dalšího favorita.

Zatímco domácí se spoléhali na postupný útok a kombinaci přes nesehraný střed římské zálohy, AS chtělo využít rychlosti po stranách. Hosté z Věčného města si ale samozřejmě museli dávat pozor také na zadní vrátka a brankář Wojciech Szczesny se několikrát ocitl v permanenci. Vyzkoušel jej Valter Birsa a po něm kopem přes hlavu také veterán Riccardo Meggiorini, který však narazil na dobrý zákrok polského mladíka.

Udeřilo proto na druhé straně. Gervinho pláchl s míčem, obtočil se kolem tří protihráčů a následně předložil míč na střed. Tam se dobře pohyboval mladíček Sadiq Umar, který dostal míč do brány a prožil další skvělé chvíle! Talentovaný hráč z juniorky si tak připsal svou druhou soutěžní branku mezi dospělými.

A hosté nadále hrozili z rychlých protiútoků. Jednou se jim situace málem vymstila, když se do útoku dostal Alberto Paloschi, jenže toho zastavil ofsajd ještě před střelou. Vlci z hlavního města ale jinak působili kompaktním dojmem a byli poměrně zatažení. Další špatná zpráva pro fanoušky domácích se stala po dvaceti minutách, kdy musel střídat Meggiorini kvůli svalovému problému.

Po třiceti minutách hry se do úniku dostal znovu mladík Sadiq, který si obhodil soupeře a oklamal také brankáře, jenže pak míč nasměroval jen do boční sítě! Přesto se AS do konce první půle prosadilo znovu. Jak se zakončuje protiútok a samostatný postup na soupeřovu bránu, ukázal Sadiqovi Alessandro Florenzi. Střelou na zadní tyč překonal Albana Bizzarriho - 2:0 pro hosty!

Přeci jen se však do obrany AS vloudila chybička, když si Inglese udělal místo ve vápně římského celku. Jeho pokus Szczesny vyrazil jen na tyč, od které se odrazil k oslavenci Albertu Paloschimu. Chievo tak těsně před koncem první půli mělo naději.

Začátek druhého dějství zastihl v lepším rozmaru AS, když se dostal do šance do té doby nepříliš viditelný Mohamed Salah. Egyptský útočník si našel odražený míč deset minut po změně stran, jenže nedokázal překonat zkušeného Bizzarriho! AS neproměňovalo šance a trest byl nevyhnutelný. Po hodině hry si totiž na rohový kop naběhl razantní obránce Dario Dainelli a v pádu srovnal na 2:2!

Chievo se dostalo do varu a začalo přebírat aktivitu. Jenže nedokázalo uhlídat Iaga Falquého. Někdejší hráč Janova si navedl míč na silnější nohu a krásnou ranou vrátil římskému celku vedení v zápase!

Ani to ale římskému celku na výhru nestačilo, protože jeho obránci si opět vybrali slabší chvíli a inkasovali. Pouhých pět minut na hřišti stačilo střídajícímu Simonemu Pepemu k tomu, aby se z přímého volného kopu prosadil! Rozhodnutí musela podpořit až technika, ale nakonec se Chievo mohlo radovat z vydřeného bodu.

Více informací k zápasu

Città di Palermo - ACF Fiorentina 1:3

06.01.2016 15:00

Góly: 77. Alberto Gilardino - 13. Josip Iličić, 42. Josip Iličić, 90+3. Jakub Błaszczykowski

Minimálně na pár hodin se na první příčku před Inter posunula Fiorentina. Fialky předvedly zodpovědný výkon a na horké sicilské půdě bez probléu zvítězily 3:1. Dvě branky si připsal Josip Iličič, jednu přidal Jakub Blaszczykowski.

Palermo nehraje v této sezoně Serie A zrovna dobře a proto postavení Fiorentiny v roli favorita nebylo vůbec překvapivé. Hosté vykročili za vítězstvím od úvodní minuty a také se velmi brzy dostali do vedení. Nikola Kalinić ještě ve velké příležitosti neuspěl, ale za tři minuty vše vynahradil jeho kolega z útoku Josip Iličič. Ten se rychlostí blesku prohnal kolem Goldanigy a prostřelil brankáře Sorrentina - 1:0 pro Fiorentinu. Hra se následně trochu uklidnila a druhou trefu si Viola schovala až na 42.minutu. Iličič si za hranicí šestnáctky zpracoval balón a krásnou ranou do šibenice zvýšil už na 2:0.

Domácí celek nebyl vůbec nebezpečný. Vážněji dokázal zahrozit až po hodině hry a to se skvěle vytáhnul Tatarusanu. Brankář Violy reflexivně vyrazil teč Astoriho, jenž si tak málem vstřelil vlastence. Palermo se nakonec přeci jenom gólu dočkalo a zápas zdramatizovalo. V 77.minutě si neomylně naskočil na centr Alberto Gilardino a snížil.

Hosté ale hráli lépe, výsledek dokázali bez problému držet a nakonec v nastaveném čase přidali ještě jednu branku. Rychlý protiútok na hraně ofsajdu zakončil Jakub Blaszczykowski a bylo takřikajíc vymalováno. Fiorentina zvítězila 3:1 a minimálně na pár hodin poskočila na první místo.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - Atalanta Bergamo 2:1

06.01.2016 12:30

Góly: 22. Cyril Théréau, 45. Stipe Perica - 75. Marco D'Alessandro

Fotbalisté Udinese zvítězili v domácím utkání nad Atalantou Bergamo 2:1, když po celý zápas byli jasně lepším týmem. Zebry si vytvořily náskok už v prvním poločase, trefili se Théréau a Perica, hosté pouze korigovali brankou D'Alessandra.

Udine začalo hodně aktivně a defenzívu Atalanty testovalo od prvních minut. Po 180 sekundách se naskytla velká možnost Théréauovi, ten si dobře zpracoval balón, ale jeho následná rána skončila těsně nad. Théréau se připomněl i v patnácté minutě, další nepříjemnou ranou, stejně jako v prvním případě těsně netrefil branku.

Hosté si tato dvě varování příliš k srdci nevzali a ve 22. minutě byli po zásluze potrestáni. Po rohovém kopu dobře hlavičkoval Felipe, Sportiello sice pokus vyrazil, ale na pohotovou dorážku Théréaua už byl krátký - 1:0 pro Udine. Tím nepříjemnosti pro Atalantu neskončily. Po půlhodině hry musel opustit hrací plochu zraněný Dramé a jeho místo zaujal Brivio. Těsně před koncem poločasu pak přišla pro hosty další rána, Fernandes poslal do vápna fantastický centr a hlavičkující Stipe Perica, jenž dostal přednost před Di Natalem, zvýšil už na 2:0.

Také do druhého dějství vstoupili lépe domácí fotbalisté. Hned zkraje mohl zvyšovat už na rozdíl tří branek aktivní Théréau, ale jelikož se nacházel v ofsajdu, veškeré vzrušení bylo zbytečné. Hra Bergamaschi směrem dopředu byla hodně bezzubá a řecký gólman Karnezis byl takřka bez práce. V závěrečné dvacetiminutovce opět spaloval šance Théréau a když už se prosadil, stál opět v ofsajdu.

Až v 75. minutě hosté nečekaně zdramatizovali hru. Uvnitř vápna se nejlépe zorientoval Marco D'Alessandro a Karnezisovi nedal žádnou šanci. Atalanta měla na vyrovnání necelých dvacet minut, což byla pořád velká porce času. Ale Zebry si náskok zkušeně hlídaly a byly nadále aktivnější, rána střídajícího Zapaty prolétla těsně vedle. Sudí přidal navrch ještě pět minut nastaveného času, ale ani během něho další branka nepadla.

Více informací k zápasu

Janov CFC - UC Sampdoria 2:3

05.01.2016 20:45

Góly: 69. Leonardo Pavoletti, 81. Leonardo Pavoletti - 18. Roberto Soriano, 39. Éder, 49. Roberto Soriano

Janovské derby bylo podívanou vypjatou až do posledních okamžiků. Sampdoria jasně vedla, ale domácí se nevzdali a nakonec utkání pořádně zdramatizovali. Nechybělo mnoho, aby mohli nakonec brát bod.

Slavné janovské derby bylo tradiční ochutnávkou začátku nového kola a fanoušci obou táborů doufali, že uvidí kvalitní fotbal. Viděli toho ale hodně málo, protože od prvních minut se vinou několika dělobuchů na hrací ploše hráči spíše hledali.

V dresu domácích se mezi tři tyče postavil opět mladý brankář Mattia Perin, před ním obránci De Maio, Izzo a Burdisso. Na hrot útoku si stoupl vysoký zakončovatel Leonardo Pavoletti, kterého podporovali Lazović a Laxalt. Na lavičce náhradníků byl připraven mladík Suso, který přišel teprve před nedávnem z AC Milán.

Hosté se spoléhali na Viviana, De Silsvestriho nebo Reginiho pokud jde o obrannou činnost. S kapitánskou páskou se do zálohy postavil Roberto Soriano, který měl podporovat zejména dvojici útočných tykadel Eder a Cassano. Zpočátku se ale do hry dostávali spíše domácí hráči. Centr od rohového praporku hledal a našel mladíka Izza, jehož zakončení mířilo těsně vedle.

Sampdoria se chvíli nemohla dostat do tempa, tak to zkoušela spíše z dálky. Pokus Soriana a pak i Edera ale mířil vedle. Ke střele se odhodlal také univerzální obránce Ervin Zukanović, který krásnou ranou protáhl mladého brankáře Perina a ten musel vytáhnout míč nad břevno. Co už ale zastavit nedokázal, to byla rána Roberta Soriana. K němu míč dopravil krásnou nahrávkou z první Fernando a kapitán hostí z voleje překonal Perina!

Po třiceti minutách se zranil Lorenzo De Silvestri a musel střídat. Ještě předtím ale sledoval nebezpečný pokus Diega Laxalta, který krásnou ranou málem zaskočil brankáře Emiliana Viviana. Nakonec však byl zkušený Ital u tyče včas. Skóre se měnilo na opačné straně. Pět minut před koncem prvé půle se po dalším vybojovaném míči Fernanda dostal balon na hranici vápna k Ederovi, který jej umístil přesně k tyči - 2:0 pro Dorii!

Janov musel přidat,ale v zakončení byl žalostně neefektivní. Něco se muselo změnit, takže do druhé půle už nenastoupili Dzemaili a Ntcham. Do hry se naopak dostaly nové posily Rigoni a Suso. Jenže to byla opět Doria, která se prosadila. Pět minut po příchodu obou jedenáctek na hrací plochu, se míč dostal po rychlé kombinaci k osamocenému Sorianovi. Ten si z druhé vlny naběhl skvěle a ještě lépe umístil míč - 3:0.

Sampdoria zvolnila tempo i obraz hry, Janov se chytal stébel. Jeho nepravidelné a pravidelně nepřesné rány mířily mimo, kombinačně to také nebylo ono. Lazović se sice několikrát opřel do míče, ale pokaždé pálil hodně mimo. Až dvacet minut před koncem utkání se prosadili i domácí. Brankáři Vivianovi zkazil čisté konto Leonardo Pavoletti, který využil svých centimetrů a hlavičkoval přesně.

To ale rozhodně nebylo vše. Grifové se chopili šance a o pouhou minutu později mohli vstřelit další branku! Opět to byl Lazović, který se prosmýkl do zakončení, jenže se vylámal zuby na své technice a v obrovské šanci poslal míč mimo! Svou šanci dostal také Luis Muriel, který vystřídal unaveného Antonia Cassana. Známý bouřlivák tak už jen z lavičky pozoroval, jak Leonardo Pavoletti využil šťastného odrazu míče, obhodil si brankáře Viviana a hlavou míč dopravil do brány!

Janov se díky tomu dostal na rozdíl jedné branky a nechtěl se smířit s padnutím před vlastními tifosi. Gakpého střela mířila těsně vedle, Moisander si málem vstřelil vlastní branku. Nebýt Vivianova reflexivního zákroku, body by se dělily. V poslední akci utkání pak Barreto pálil do břevna domácí svatyně!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Inter Milán18123324:1139
2.ACF Fiorentina18122436:1638
3.SSC Neapol18115233:1438
4.Juventus FC18113431:1436
5.AS Řím1896335:2133
6.US Sassuolo1777322:1728
7.AC Milán1884624:2228
8.Empoli FC1883723:2327
9.Atalanta Bergamo1873820:2124
10.SS Lazio1873820:2624
11.Udinese Calcio1873817:2524
12.Chievo Verona1865724:2123
13.UC Sampdoria1865727:2823
14.Turín FC1764722:2222
15.Bologna FC18711020:2422
16.Città di Palermo18531018:2918
17.Janov CFC18441017:2616
18.Frosinone Calcio18431119:3615
19.Carpi FC18251115:3311
20.Hellas Verona18081012:308

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (444)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele