Serie A - preview 18. kola

05.01.2016, 08:40, aktualizováno 06.01.2016, 08:56
Previews
Po včerejší předehrávce nabízí Serie A dneska zbytek zápasů 18. kola. Udinese se střetne s Atalantou, AC Milán přivítá Bolognu, Sassuolo si to rozdá s Frosinone, Lazio hostí Carpi, Palermo čeká Fiorentina a odpolední program uzavře duel Chieva s AS Řím. Inter zajíždí na hřiště Empoli a Neapol večer přivítá Turín...
Udinese Calcio - Atalanta Bergamo  (středa 12:30)
Ve středu po poledni zahájí své utkání celky Udinese a Atalanty Bergamo. Ty vyběhnou na trávník stadionu Friuli, aby vylepšily svá dosavadní postavení v tabulce. Udinese je třinácté, Atalanta devátá.

Zatímco Udinese se před přestávkou nabudilo překvapivým vítězstvím 1:0 na hřišti Turína, Atalanta podruhé v řadě padla, když nestačila na silnou Neapol. V tabulce je na tom ale stále lépe klub z Bergama.

Domácí v této sezoně podávají hodně nevyrovnané výkony. Na konci listopadu sice zahájili třízápasovou soutěžní neporazitelnost, ale následně utržili stejný počet porážek. S jednadvaceti body jim patří třinácté místo a přeci jenom už se jim dýchá volněji, náskok sedmi bodů na sestupové pozice se v tuto chvíli zdá být dostatečný.

Atalanta si vede ještě lépe, v tabulce je devátá a pod Edym Rejou se jí daří hrát i atraktivní fotbal. Závěr roku se jí ale nevydařil podle představ, porážku na Chievu a doma s Neapolí teď bude chtít odčinit proti neoblíbenému soupeři.

Zebry totiž na Atalantu v posledních letech umí. Nedávno dokonce ve vzájemném souboji postoupily do dalšího kola Italského poháru (3:1), dvakrát se trefil nestárnoucí Antonio Di Natale.

Udine se musí vypořádat s absencemi Merkela, Koného, Domizziho a Wagueho. A podobně jsou na tom i Bergamaschi, kde vedle potrestaného Paletty do hry nezasáhnou Carmona, Pinilla a Raimondi.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Piris, Danilo, Felipe - Widmer, Badu, Lodi, Fernandes, Edenílson - Théréau, Perica
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Conti, Toloi, Cherubin, Dramé - Grassi, De Roon, Cigarini - D'Alessandro, Denis, Gomez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Milán - Bologna FC  (středa 15:00)
S velkým očekáváním vstupuje do nového roku 2016 AC Milán. Slavný klub i v této sezoně spíše paběrkuje, nicméně od pohárových pozic ho zas tolik nedělí. Milán v zápase s Boloňou završí papírově snadnější los s celky bojujícími o záchranu.

Milán před svátky sehrál tři důležité duely s Carpi, Hellasem a Frosinone a získat dokázal jen pět bodů. To je na svěřence trenéra Mihajloviče poměrně špatný počin, přeci jen se očekával plný bodový zisk ve všech případech. Posledním z týmů, které jsou namočeny do bojů o záchranu a které se střetnou s Milánem je Boloňa, pyšnící se paradoxně vynikající formou. Domácím patří v tabulce až šesté místo, navíc sedmé Sassuolo má pořád zápas k dobru. Ztráta na evropské poháry činí čtyři body, na Ligu mistrů pak bodů sedm.

Boloňa vstoupila do sezony nejhorším možným způsobem a dlouho byla úplně poslední. Nicméně vedení neotálelo a přivedlo zkušeného kouče Roberta Donadoniho, který začal s úspěšným tažením za záchranou. Poslední kolo před Vánocemi sice Boloňa s Empoli nezvládla, ale před tím dokázala získat za osm kol šestnáct bodů! A osmnáctému Frosinone odskočila už na pět bodů.

Milán odehrál s Boloňou řadu bitev a i když je samozřejmě úspěšnější, ne vždy zvládl roli favorita dle představ. Boloňa naposledy šokovala San Siro v prvním kole sezony 2008/2009, při debutu hvězdného Ronaldinha. Ten sice svými kouzly a čáry oslňoval publikum, ale porážce 1:2 nezabránil. A bůhvíjaké to nebylo ani při posledním setkání, které Milán ovládl jedinou brankou Maria Balotelliho čtyři minuty před koncem.

Ani po přestávce se nedali do kupy marodi Ménez, López a Balotelli. Trenéru Mihajlovičovi bude scházet i talentovaný stoper Romagnoli, jehož do hry nepustí počet nasbíraných žlutých karet. Posilou by ale měl být Kevin Prince Boateng, který už po svém návratu do města módy může začít hrát. Beze ztrát se to neobejde ani v táboře hostí. Na San Siru se s velkou pravděpodobností neobjeví zranění Krafth, Rizzo, Crisetig a Brienza.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Méxes, Alex, De Sciglio - Honda, Montolivo, Bertolacci, Bonaventura - Bacca, Niang
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Rossettini, Oikonomou, Gastaldello, Masina - Taider, Diawara, Donsah - Mounier, Destro, Giaccherini
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Juventus FC - Hellas Verona  (středa 15:00)
Do Turína přijede tým, pro něhož při poslední formě platí slovo outsider se vším všudy. Hellas Verona za posledních deset utkání Serie A nevyhrál a nyní to bude mít také extrémně těžké. Juventusu se vrací forma i body po pomalejším začátku poztrácené.

Stará dáma už je na čtvrté pozici a její forma i nadále přetrvává. Pryč jsou rozpačité začátky, zpátky je optimismus většiny fanoušků, z nichž někteří dokonce na začátku sezony odepisovali svůj celek z boje o titul. Jedno je ale jisté - Juventus není radno odepisovat. V duchu sloganu Rockyho Balboy: dokud není poslední kolo, pak Juventus stále hraje o titul.

Teď mu kalendář Serie A nadělil ještě jeden opožděný dárek, protože alespoň podle papírových předpokladů by tohle měla být jednoznačná záležitost. Juventus má zpět své sebevědomí a hrdost, protože už sedm zápasů po sobě vyhrál, dokázal navíc postoupit i ze skupiny Ligy mistrů, která vypadala na počátku hodě náročná. A zatímco mnozí žehrali odchodu Carlose Téveze, před očima jim roste nový hráč podobného rozměru.

I díky skvělé formě mladíka Paula Dybaly a zlepšených výkonů Maria Mandžukiće se Juventus opět dostává kupředu. V zadních řadách ční jistota jménem Giorgio Chiellini, kterému se pokusí sekundovat také stále častěji nasazovaný stoper Daniele Rugani. Do sestavy by se ostatně mohl podívat také nyní. Staré dámě se povedlo také minulé kolo, i když ne tak suverénně, jak by si možná představovala.

Po skvěle sehraném derby v rámci Coppa Italia měl Juventus v pohodě navázat na předchozí výkon, když se utkal s nováčkem z Carpi. Začátek ale turínskému gigantu nevyšel podle představ a nakonec mohl být trenér Allegri rád i za těsnou výhru. V nastaveném čase si totiž Leonardo Bonucci vstřelil vlastní branku a utkání tak ještě zdramatizoval. Teď by se o něco podobného rád pokusil také další hodně podceňovaný celek.

Fakt, že proti Veroně se nebude hrát úplně snadno, si uvědomuje například Juan Cuadrado. Ten v rozhovoru pro Mediaset zmínil: "Bude to trochu náročnější utkání, protože přichází po zimní přestávce. Byli jsme na dovolené, možná jsme mohli vypadnout z tempa. Takže si nesmíme myslet, že výhra přijde sama. Vždycky se ale snažíme vyhrávat a je jedno, jestli proti nám stojí slavný celek nebo ne."

"O Scudetto bojuje několik týmů, ale my jsme Juventus a naše cíle musí být vždycky ty nejvyšší. Proto chceme uspět nejen na poli Serie A, ale také v Lize mistrů. Samozřejmě nás čeká velmi náročný soupeř, ale pokud chcete být nejlepší, musíte se měřit s těmi nejlepšími. Jsme skvělá parta lidí, spíš rodina než sportovní tým. A to nám dodává sílu procházet těžkými obdobími."

Hellas je posledním týmem Serie A, za posledních deset utkání ve všech soutěžích vyhrál jen jednou. Což není moc pozitivní zpráva. Naposledy si rozdělil body se Sassuolem, když se do správné sítě opět trefil veterán Luca Toni. Na něj se trenér Delneri bude moci spoléhat také nyní, ale nebude mít k dispozici Jacopa Salu. Kromě toho je zraněná dvojice hráčů Romulo a Albertazzi.

Juventus Turín má také několik absencí, i když nejsou tak citelné jako u soupeře. Zraněné je duo mladých záložníků Pereyra a Lemina. Leonardo Bonucci jako pilíř zadních řad překonal chřipku a na zápas bude připraven. V utkáních mezi Hellasem Verona a Juventusem Turín tradičně padá mnoho branek. Za poslední tři utkání ve všech soutěžích dohromady jsme viděli už 15 branek!
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Rugani, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Khedira, Marchisio, Pogba, Alex Sandro - Morata, Dybala
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Gollini - Pisano, Bianchetti, Moras, Souprayen - Hallfredsson, Viviani - Wszolek, Ionita, Siligardi - Toni
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.18 - 7.00 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - Frosinone Calcio  (středa 15:00)
Mezi největší překvapení letošního ročníku Serie A patří bezesporu výkony Sassuola. Neroverdi se překapivě zapojili do bojů o evropské poháry a s jedním zápasem k dobru ztrácejí na pátý AS Řím jen pět bodů. V tomto kole vyzvou o záchranu bojující Frosinone a o favoritovi utkání není pochyb.

Sassuolo je se sedmadvaceti body na sedmém místě, ovšem jeden zápas mají stále k dobru za neodehrané utkání s Turínem. Pravda, výkony už nejsou tak přesvědčivé jako na začátku sezony, stále však Di Francescova družina pravidelně sbírá body. Za deset kol prohrála třikrát, čtyřikrát zvítězila a třikrát si rozdělila body, jako v minulém kole s Hellasem.

Jestliže se Sassuola letos záchranářské práce netýkají, pak to samé neplatí o Frosinone. To mělo pod Stellonovým vedením několik světlých chvilek, díky kterým se na chvíli dostalo z pásma sestupu, ale tři porážky v řadě před sváteční pauzou vrátily nováčka zpátky do reality. Hosté postupně nestačili na Chievo, Palermo a AC Milán a společně s Carpi a Hellasem patří mezi největší adepty na sestup.

Sassuolo se s Frosinone nikdy neutkalo na půdě Serie A, ovšem bohatý je jejich výčet zápasu z nižší soutěže. Vzájemná bilance pak jasně hovoří ve prospěch Sassuola, které vyhrálo za posledních pět let všechna střetnutí. Na druhou stranu, poslední vzájemný souboj je už čtyři roky starý.

Domácí určitě nastoupí bez zraněného Terranovy a chybět bude i potrestaný Missiroli. Ani v táboře Frosinone není situace nikterak dramatická, suspendovaný je Soddimo a dvojici Rosi, Carlini do hry nepustí zranění.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vršaljko, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Pellegrini, Magnanelli, Laribi - Berardi, Falcinelli, Sansone
Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Leali - Ajeti, Diakité, Blanchard - Ciofani, Chibsah, Gucher, Gori, Pavlović - Ciofani, Dionisi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - Carpi FC  (středa 15:00)
Lazio Řím začne nový rok zápasem proti papírovému outsiderovi, týmu FC Carpi. Před přestávkou se Biancocelesti nabudili vítězstvím na půdě Interu Milán a ve stejném trendu chtějí pokračovat i na Stadio Olimpico.

Vítězný zápas s Interem by mohl představovat zlom ve vývoji této sezony, tedy alespoň v to všichni příznivci Biancocelesti doufají. Do té doby byly totiž výkony Lazia hodně bídné. Sedm zápasů bez vítězství znamenaly výrazný propad tabulkou a v současnosti činí ztráta na evropské poháry už devět bodů. To se od loni třetího celku nečekalo, zvláště když kádr zůstal pohromadě a ještě posílil.

Na druhou stranu domácím se daří na evropské scéně a ve hře jsou i v italském poháru, kde přes Udinese postoupili do další fáze.

Bohužel velkým problémem v této sezoně je početná marodka a nejinak tomu bude i v utkání s Carpi. Stefano Pioli nebude moci počítat s celou plejádou hráčů, na marodce stále zůstávají De Vrij, Lulić, Kishna, Marchetti, Gentiletti a Basta. K dispozici nebudou ani vykartovaní Biglia a Milinković-Savić.

Kompletní nebude ani Carpi. Fedele, Bubnjic, Bianco i Matos mají zdravotní potíže. Kouč Castori ale má z čeho vybírat a věří, že i s Laziem jeho tým může sehrát vyrovnanou partii. V posledním kole Carpi nestačilo na Juventus, kterému podlehlo se vztyčenou hlavou 2:3. Každopádně deset bodů za sedmnáct kol je málo a nováček soutěže bude mít co dělat, aby nejvyšší italskou soutěž zachránil.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Berisha - Konko, Hoedt, Mauricio, Radu - Onazi - Candreva, Cataldi, Parolo, Felipe Anderson - Matri
Carpi FC - pravděpodobná sestava:
Belec - Letizia, Zaccardo, Romagnoli, Gagliolo, Gabriel Silva - Cofie, Marrone, Lollo - Lasagna, Borriello
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - AS Řím  (středa 15:00)
Celek z hlavního italského města je pod neustálým tlakem. Další zápas na lavičce Giallorossi má před sebou trenér Rudi Garcia a opět musí uspět, pokud se nechce obávat o svoji budoucnost. Bez mnoha zraněných hráčů přijede do Verony.

Římský celek má před sebou náročné utkání ve venkovním prostředí. Proti Chievu Verona se mu příliš nedaří a ve vzájemných duelech těchto dvou celků moc branek nepadá. Nyní se navíc zdá, že minimálně ze strany hostí bude utkání ještě méně záživné. AS prochází starou známou krizí, která každoročně začíná debaklem od evropského velkoklubu na poli Ligy mistrů. Tentokrát to byla Barcelona. A sezona AS se dá rozdělit na dobu Před utkáním s Barcou a Po něm.

Od hrozivě vypadajícího utkání na Camp Nou se římská kabina opět složila, hvězdy přestaly zářit a projev týmu neustále upadal. Celé situaci moc nepřidalo ani napětí, které vládne v táborech oficiálních příznivců a jejich častá absence na zápasech domácích i venkovních. Mužstvu docházely síly a trenér Rudi Garcia byl velmi blízko od vyhazovu. Svou sesli si zachránil až v minulém kole, i když možná ne nastálo.

V rámci 17. kola se AS utkalo s Janovem a dokázalo odpovědět na tragický výkon proti Spezii, která Vlky vyřadila z Coppa Italia. Proti Janovu se AS dostalo do vedení po menším tlaku a brance Alessandra Florenziho. Ačkoli byl v utkání dvacet minut před koncem vyloučen kritizovaný Edin Džeko, přesto AS vyhrálo. Dokonce se mu povedlo skóre ještě navýšit, když se na konci prosadila vycházející hvězdička Sadiq Umar.

I přes špatnou sérii výsledků, která se promítá i do nálady kabiny a projevu hráčů na hřišti, brankář Wojciech Szczesny stále věří v mistrovský titul. V rozhovoru pro média zmínil: "Teď je před námi druhá část sezony, která pro nás bude klíčová. Každý tady chce nechat špatné věci z minulého roku za námi a posunout se vpřed. Samozřejmě je naším cílem pořád mistrovské Scudetto, na tom se nic nemění."

Edin Džeko tedy kvůli červené kartě rozhodně hrát nebude. Nebude ale jedinou absencí v týmu hostujícího celku. Postižen bude především střed záložní řady, protože diskvalifikováni jsou také bojovník Radja Nainggolan a Džekův krajan Miralem Pjanić. To ale není všechno. Právě ve chvíli, kdy se mladému záložníkovi Salihu Ucanovi blýskalo na lepší časy, se turecký talent zranil. K tomu připočítejme zranění Kevina Strootmana.

Ani domácí nebudou kompletní, i když jejich ztráty jsou oproti AS minimální. Trenér Rolando Maran nemůže počítat jen s dvojicí Izco, Mattiello. Do hry by se měl zapojit útočník Alberto Paloschi, i když toho by mohly rozrušovat neustálé zvěsti o jeho přestupu do Atalanty Bergamo. Chievo je nyní na příjemné 11. pozici, což je vzhledem k jeho obvyklým sestupovým starostem vlastně pozitivum.

A stejně se na to dívá i trenér Maran. "Jakou známku bych si dal za první část? Asi sedmičku. Osmička by ukazovala, že už nemáme moc co zlepšovat. A šestka zase, že si nevěříme. Ale hrajeme dobře, všichni tu bojují a společně chceme vytvořit lepší Chievo. Naším cílem je stále nejprve záchrana, pak uvidíme, co se bude dít dál," zůstává Maran nohama na zemi. Při posledním měření sil se body dělily za bezbrankovou remízu. Jinak je ale Chievo v malinko lepší formě než Vlci.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizarri - Cacciatore, Gamberini, Dainelli, Gobbi - Castro, Radovanović, Hetemaj - Birsa - Paloschi, Meggiorini
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Maicon, Manolas, Rüdiger, Digne - Florenzi, De Rossi, Vainqueur - Salah, Gervinho, Iago Falqué
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.30 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Città di Palermo - ACF Fiorentina  (středa 15:00)
Palermo stále nemůže najít optimální rytmus a těžce ho bude hledat i po novém roce ve vzájemném souboji s Fiorentinu. Hosté jsou velkým favoritem, na vedoucí příčku ztrácejí jen bod a za posledních osm kol prohráli jen jednou.

Nedaří se a nedaří. Palermo už zkusilo všechno, změnu trenéra i herního stylu, ale stále to není ono. Navíc to teď vypadá, že se na Sicílii odehraje spíše boj o záchranu, než útok na pohárovou Evropu. Palermo před svátky rozstřílelo Frosinone 4:1 a už se zdálo, že se výsledkově zvedne. Jenomže následně přišel zápas na Sampdorii Janov a další porážka, která uvrhla Sicílany na průběžné šestnácté místo, jen čtyři body nad hranicí sestupu.

To Fiorentina je jiné káva. Sice s jistými potížemi prošla do další fáze Evropské ligy, ale v Serii A jsou zatím výkony Violy vynikajicí a byli by dokonce ještě lepší, nebýt občasných výpadků. Fiorentině se s výjimkou zápasu na Interu zatím nedaří zvládat zápasy s přímými konkurenty o Scudetto. S Juventusem, Neapolí i Římem prohrála a zbytečně ztratila například doma s Empoli. Svěřenci trenéra Paula Sousy naposledy zdolali houževnaté Chievo 2:0 a využili tak zaváhání vedoucího Interu, na který aktuáně ztrácejí jen jeden bod.

Na stadionu Renza Barbery se mají diváci na co těšit. V posledních letech totiž ve vzájemných soubojích padá poměrně hodně branek. Při posledních dvou výhrách Violy v minulé sezoně padlo dohromady celkem dvanáct branek!

Palermu bude scházet vykartovaný Gonzalez a také nedoléčený Vitiello. Na druhé straně má trenér Paulo Sousa výtečnou pozici, k dispozici totiž bude mít kompletní kádr.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Struna, Goldaniga, Andělkovič, Lazaar - Hiljemark, Jajalo, Čočev - Brugman - Vazquez, Trajkovski
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Roncaglia, Rodríguez, Astori - Bernardeschi, Vecino, Badelj, Alonso - Iličič, Borja Valero - Kalinić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.60 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Empoli FC - Inter Milán  (středa 18:00)
Do toskánské metropole jede lídr z Milána, aby si pojistil první příčku. Nebezpečně se na něj dotírají další uchazeči o postavení prvního celku tabulky a Inter navíc v minulém kole nestačil na římské Lazio. Jak si poradí s nažhaveným domácím celkem?

Empoli pokračuje ve skvělé krasojízdě, která byla k vidění už v minulé sezoně. Po jejím skončení a odchodu trenéra Maurizia Sarriho možná kdekdo očekával, že se Empoli opět promění v jednosezónní překvapení, které se následně bude pohybovat kolem sestupových vod. Ambiciózní tým ale dokazuje, že ne veškerý kredit musí jít jen na účet současného stratéga z Neapole.

Empoli totiž také v letošní sezoně pod novým vedením ukazuje koncepční práci, schopnost sázet na mladé a potenciální hráče a především chuť hrát pohledný fotbal. A to je něco, na co spoléhá také trenér Giampaolo. Ostatně, právě pohledná a kombinační hra by podle jeho názoru měla dělat Interu Milán velké problémy.

V rozhovoru pro média Marco Giampaolo před utkáním sdělil: "Bude to hodně náročné a vyčerpávající utkání proti týmu, který umí vyhrávat za všech okolností. Inter sice nehraje příliš na krásu, ale velmi účelně. Vyhrává i tehdy, když v zápase nedominuje. Jsou na tom dobře fyzicky a mají skvělé individuality. Zároveň ale hrají skvěle jako celý tým, takže nás čeká náročný duel."

"Analyzovali jsme zápasy Interu a musím přiznat jednu věc: Inter prohrál pokaždé jen s týmy, které hrají krásný fotbal. Prohrál s Fiorentinou, Laziem a Neapolí. Jsme tým, který je stavěn tak, aby hrál pohledný a rychlý fotbal, ale uznávám, že to na Inter vůbec nemusí stačit. Nalézáme se na skvělé pozici v tabulce, ale to nám nesmí stoupnout do hlavy. Stále musíme být pokorní a ochotní se zlepšovat," dodal trenér Giampaolo.

Jeho hráči mu dělají radost a nejinak tomu bylo v minulém kole ještě před svátky. Empoli protáhlo šňůru čtyř utkání, ze kterých si pokaždé odneslo tři body. Naposledy to bylo hodně těsné a za výhry musí Empoli děkovat především skvěle hrajícímu veteránovi Massimu Maccaronemu. Právě jeho dvě branky notně přispěly ke konečné výhře 3:2 nad domácí Bolognou.

Empoli může počítat s prakticky kompletním kádrem, který nezahrnuje jen dvojici hráčů Mchedlidze, Tonelli. Právě absence druhého jmenovaného by ale pro obranu Empoli mohla být klíčovou ztrátou. Také Inter se bude muset obejít bez dvou absentující hráčů. Do utkání nezasáhne zkušený veterán Vidić a také záložník Felipe Melo, který stojí kvůli kartám.

Lídr tabulky z města módy má na své pronásledovatele k dobru jen jeden bod, hned za ním je Fiorentina. Pak se o první místo uchází také Neapol a samozřejmě znovu nastoupivší Juventus Turín. Interu se ale nepovedlo minulé kolo, i když první příčku kvůli tomu neztratil. Narazil na římské Lazio, které se vzepjalo k dobrému výkonu a po dvou brankách hrdiny Antonia Candrevy vyhrálo 2:1.

Trenér Roberto Mancini proto doufá, že tentokrát bude mít jeho celek více štěstí. V rozhovoru pro Inter Channel před utkáním prozradil: "Doufám, že nastoupíme v dobré formě. Pro nás jsou začátky a konce vždycky trochu ošemetné, jinak ale hrajeme dobře. Trošku nám trvá, než se dostaneme do tempa. A pokud jde o tak často zmiňované přestupy, tak leden je měsíc skvělý pro noviny, ale my se staráme jen o další zápas," dodal zkušený stratég Mancini.
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Barba, Costa, Mario Rui - Zielinski, Paredes, Büchel - Saponara - Pucciarelli, Maccarone
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D'Ambrosio, Miranda, Murillo, Telles - Brozović, Medel, Kondogbia - Perišić, Icardi, Ljajić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.20 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SSC Neapol - Turín FC  (středa 20:45)
Na stadion San Paolo do Neapole zavítá Turín, který rozhodně není v dobré náladě. Optimální pohodu ztrácí s každým bodem, rozloučil se s pohárem a nyní bude muset najít sílu na dalšího schopného protivníka. Domácí si totiž brousí zuby na první místo.

Turín by se rád konečně zvedl z mizérie, kterou završil minulý rok. Neapol zase bude doufat, že se jí podaří navázat na předsevzetí před začátkem sezony a podaří se jí získat mistrovské Scudetto. Měsíc leden bude v tomto směru hodně zajímavý a mohl být mnohé napovědět. Domácí by rádi využili také toho, že soupeř nebude v plné síle. Neapol produkuje líbivý a rychlý fotbal, i když občas nepříjemně zaváhá.

Jako například proti Bologně nebo naposledy při remíze s mátožným AS. Vzhledem k tomu, v jaké formě se ale ocitají mnozí další účastníci boje o titul, se nejedná o nepřekonatelné ztráty. Pokud se něco Neapoli stále vyčítá, pak je to její přílišná závislost na jedincích. Především na argentinském šutérovi Gonzalu Higuaínovi. A vidět to bylo také v minulém kole elitní italské soutěže.

V něm se Partenopei utkali s Atalantou Bergamo a nebýt Gonzala Higuaína, kdo ví, jak by to s nimi dopadlo. Na první branku Marka Hamšíka totiž domácí ještě odpověděli. Pak se ale dvakrát dostal ke slovu někdejší kanonýr Realu Madrid a bylo po utkání. Neapol znovu potvrdila, že s Higuaínem na hrotu se jedná o velmi nebezpečného soupeře schopného potrestat sebemenší chybu.

Aktuálně je tým trenéra Maurizia Sarriho na třetím místě a na první Inter ztrácí jen jeden jediný bod. Bude se spoléhat také na domácí prostředí, kde to neapolským jde. Paradoxně ale více čistých kont udržela Neapol mimo své území. Zatímco pod Vesuvem zvládla neinkasovat čtyřikrát, venku přidala ještě jedno čisté konto. Proti Turínu se jí doma dařilo také dobře, když si minule poradila poměrem 2:1. Naposledy s ním ale venku v Turíně prohrála.

Vysoká očekávání ohledně výkonu Neapole mají také diváci a fanoušci. Novinářka Mikaela Calcagno, která pracuje pro Mediaset v rozhovoru pro Radio Kiss Kiss Napoli zmínila: "Zítra očekávám skvělý výkon a krásnou hru ze strany Neapole. V této fázi sezony je klíčové neztrácet body a pokud se Partenopei chtějí poprat o první místo, pak musí neustále potvrzovat dobré výsledky. Bude to náročné, ale Neapol má všechny trumfy v rukou."

Jediným absentujícím hráčem, který bude trenéru Mauriziu Sarrimu hodně chybět, je záložník Jorginho. To soupeř je na tom mnohem hůř a ze základní jedenáctky mu chybí několik zvučných jmen. Mimo hru jsou Obi, Avelar, Maksimović, Amauri nebo Farnerud. A právě pro Maksimoviće to mohl být zajímavý duel, protože se neustále spekuluje o jeho přesunu do Neapole. Ta dokonce již učinila nabídku na mladého stopera v hodně 20 milionů eur.

Turínu závěr fotbalového roku moc nevyšel. Poté, co v derby v rámci poháru Coppa Italia dostal čtyři branky od Juventusu Turín, nestačil k překvapení mnohých ani v minulém kole Serie A na Udinese. Jedinou branku utkání měl na svědomí Stipe Perica, který se prosadil pár minut před koncem první půle. Turín je proto až na dvanácté příčce a bude mít co dělat, pokud se chce dostat zpět do kontaktu s evropskými poháry. První krok k tomu může udělat, pokud porazí Neapol.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Allan, Valdifiori, Hamšík - Callejon, Higuaín, Insigne
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Bovo, Glik, Moretti - Bruno Peres, Benassi, Vives, Baselli, Molinaro - Quagliarella, Belotti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Janov CFC - UC Sampdoria  (úterý 20:45)
Další kolo nejvyšší italské ligy je po pár týdnech zpět a abstinence mnohých fanoušků končí. A aby toho nebylo málo, nové kolo v úterý večer otevře lahůdkový souboj plný emocí - janovské derby.

Přístavní a rušné město se v týdnu znovu rozproudí. Cílovou destinací stovek a tisíců nadšenců bude stadion Luigi Ferraris, který se otevře jako mohutná aréna pro dva nesmiřitelné rivaly. Domácí Grifové si plánují vyřídit neuzavřené účty s městským sokem - Sampdorií. Blucerchiati v poslední době totiž Grify jasně převyšují. Za pět posledních vzájemných duelů vyhrálo CFC jen jednou.

Oba janovské celky jsou zatím pro jejich fanoušky zklamáním. Především fanoušci Blucerchiati pak dlouho toužebně očekávali, že se věci pod trenérem Vincenzem Montellou změní. Ale žádná rapidní změna nebo náhlá série výher nepřichází a ani s novým trenérem jejich tým nevyhrává. Respektive se mu to nedařilo až do minulého kola. V něm se ale Sampdoria konečně probrala.

Její stadion navštívilo sicilské Palermo, které ale nakonec odjíždělo bez bodů. Kýžené a dlouhoočekávané vítězství totiž domácímu celku zařídily branky Roberta Soriana a slovenského talentu Davida Ivana. I díky těmto třem bodům se Doria zvedla na současnou 14. příčku a na jejím kontě je aktuálně 20 bodů. To je samozřejmě ještě dost vzdálená pozice od míst, kde by chtěl prezident Ferrero být, ale ukazuje krok správným směrem.

V něj doufá i záložník Fernando. Brazilský talent se loni v létě stal nejdražší posilou tohoto období a zatím patří mezi svetlější momenty Dorie. V rozhovoru pro oficiální stránky klubu někdejší záložník Šachtaru Doněck prozradil: "Už se nemůžu dočkat, až vyběhnu na trávník. Derby je pro mě osobně vždycky něco extra. Jsem hodně motivován, protože se nám zase daří a já se po osobní stránce cítím stále lépe. Emoce budou jiskřit, což mám na fotbale hodně rád."

Trenér Montella navíc nemá žádnou větší absenci. Obránce Silvestre s kapitánem Sorianem jsou pouze v karetním ohrožení. To domácí CFC je na tom trochu hůře. Do utkání určitě nenastoupí Diego Perotti. Zkušený Argentinec je jednak zapojen do přestupových spekulací s římským AS, ale především má stopku na dvě utkání. Menší zranění pak postihlo Tina Costu a Cissokha.

Grifové se jen těsně vznášejí nad sestupovými příčkami, od kterých je dělí jen dva body. Janovský celek vyhrál z deseti posledních utkání jen jedno, posledních pět soutěžních klání pak prohrál. Ani minulé kolo mu mnoho radosti nepřineslo, protože na Stadio Olimpico se ze tří bodů radovalo AS. Před koncem poločasu poprvé obranu CFC pokořil Alessandro Florenzi, na kterého pak i přes vyloučení Edina Džeka navázal Sadiq Umar. Dokáže se CFC vzpamatovat, nebo Montellova družina potvrdí zlepšenou formu?
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Izzo, De Maio, Burdisso - Ansaldi, Rincon, Dzemaili, Rigoni - Gakpé, Pavoletti, Laxalt
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Silvestre, Zukanović, Regini - Ivan, Fernando, Soriano - Carbonero, Cassano, Éder
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.35 - 3.00 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Inter Milán17113323:1136
2.ACF Fiorentina17112433:1535
3.SSC Neapol17105231:1335
4.Juventus FC17103428:1433
5.AS Řím1795332:1832
6.AC Milán1784524:2128
7.US Sassuolo1676320:1527
8.Empoli FC1783623:2227
9.Atalanta Bergamo1773719:1924
10.SS Lazio1772820:2623
11.Chievo Verona1764721:1822
12.Turín FC1664621:2022
13.Udinese Calcio1763815:2421
14.UC Sampdoria1755724:2620
15.Bologna FC17611019:2419
16.Città di Palermo1753917:2618
17.Janov CFC1744915:2316
18.Frosinone Calcio17421117:3414
19.Carpi FC17241115:3310
20.Hellas Verona1708912:278

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (558)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele