Serie A - souhrn 18. kola

06.01.2011, 14:30, aktualizováno 06.01.2011, 22:44
Komentáře a souhrny
Milánské AC vyhrálo v Cagliari a pojistilo si vedení v tabulce. Juventus doma nestačil na Parmu, Lazio jenom remizovalo v Janově. Trenéru Leonardovi vyšla premiéra na lavičce Interu, který porazil třetí Neapol. Palermo porazilo Sampdorii, AS Řím přestřílel Catanii a doma uspělo i Udinese.

Inter Milán - SSC Neapol 3:1

06.01.2011 20:45

Góly: 3. Thiago Motta, 37. Esteban Cambiasso, 55. Thiago Motta - 25. Michele Pazienza

Thiago Motta připravil pro Leonarda skvělou premiéru na lavičce Interu Milán. Obhájce titulu zvítězil v klíčovém duelu s Neapolí a právě bývalý záložník Janova byl ústřední postavou zápasu, když vstřelil dva góly. Třetí přidal Cambiasso a Nerazzurri vyhráli 3:1.

Utkání na San Siru začalo ve velkém stylu, už ve třetí minutě si mohli domácí tifosi poprvé zakřičet "gól". Skvělou akci vymysleli Panděv s Thiagem Mottou, který ji uzavřel skvělým volejem, proti kterému neměl De Sanctis šanci. Během další patnácti minut padly hned tři žluté karty, vysloužili si je Chivu, Aronica a Javier Zanetti. Pak už ale zase padl gól. Běžela 25. minuta, Lavezzi kopal rohový kop, na ten si naběhl Pazienza a přesnou hlavou vyrovnal. Inter nezvládl bránění.

Za pár minut už mohla Neapol vést, Cavani vyslal Maggia, ale pravý záložník hostů branku v dobré pozici netrefil. Inter okamžitě odpověděl, Chivu poslal do vápna nebezpečný centr, Milito se dostal před svého strážce, ale v těžké pozici minul. Nerazzurri se však dočkali druhé branky už po třech minutách. Maicon zprava skvěle odcentroval, Esteban Cambiasso podobně dobře načasoval svůj náběh a hlavičkou vrátil domácím vedení. Do kabin se tak šlo za stavu 2:1.

Hned po přestávce měla Neapol šanci na vyrovnání, Lavezziho pas našel Cavaniho, ten přistrčil Hamšíkovi, slovenský záložník ale pod tlakem Cambiassa netrefil. V 55. minutě přišlo přesně to, co potřeboval Inter - pojišťující gól. Panděvův rohový kop našel hlavičku Thiaga Motty a ten se do míče opřel takovou silou, že mohl slavit druhý gól. Čtvrthodiny před koncem mohl ze stejné situace akorát na druhé straně hřiště odpovědět Maggio, ale ten Lavezziho roh poslal hlavou vedle brány. V závěrečných minutách si již Inter vítězství pohlídal a dotáhl se na sedmé Udinese, přičemž má stále dva zápasy k dobru.

Více informací k zápasu

Brescia Calcio - AC Cesena 1:2

06.01.2011 15:00

Góly: 50. Éder - 33. Luis Jiménez, 41. Luca Ceccarelli

První vítězství na půdě soupeře si snad Cesena nemohla načasovat lépe. Cavallucci Marini zvítězili v klíčové bitvě v boji o udržení nad Brescií a opustili sestupové příčky a ještě mají zápas k dobru.

Pro obě strany to bylo první vzájemné střetnutí v rámci Serie A a opět zvítězila Cesena, stejně jako loni v Serii B. Lauro měl dnes na svědomí první vážnější příležitost, když chyboval a Andrea Caracciolo se ocitl v šanci. Domácí útočník ještě hledal Edera, ale ten na míč nedosáhl. Ve 33. minutě se poprvé měnilo skóre, v neprospěch Brescie. Další chybičku vyrobil Zebina, míč se dostal k Luisi Jimenezovi a ten neváhal a propálil Sereniho. Cesena ještě do poločasu zvýšila vedení, první branku mezi italskou elitou si připsal Luca Ceccarelli. Další špatné odkopnutí míče mu zařídilo parádní volej pod břevno.

Pár minut po změně stran sice Brescia vstřelila kontaktní gól, když Filippiniho míč do branky nekompromisně usměrnil Eder, ale víc už toho domácí nezvládli. Na druhé straně se Giaccherini snažil o akrobatické zakončení, ale netrefil branku. Debut v dresu Ceseny si připsal také Paolo Sammarco a málem byl hned gólový, ale nakonec mu zakončení nevyšlo.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - AC Milán 0:1

06.01.2011 15:00

Góly: 85. Rodney Strasser

Až branka Rodneyho Strassera znamenala přísun důležitých tří bodů pro AC Milán ze hřiště Cagliari. Ve vyrovnaném utkání diváci příliš šancí neviděli. Premiéru si odbyl Antonio Cassano.

Milán začal na horké sardinské půdě aktivněji, do první větší šance se dostal Robinho, chyběla mu však přesnost. Cagliari se ale rozhodně nenechalo zahanbit, Andrea Lazzari to zkoušel hned dvakrát a velkou porci štěstí měli Milánští po zakončení Caniniho, ten orazítkoval tyč.

I druhý poločas zahájil o něco lépe Milán. Pato se ocitl sám před brankářem, ale bohužel pro hosty celou šanci zazdil. Ještě v lepší pozici byl na druhé straně Nené, brankář Abbiati vyrobil obrovskou hrubku, Nené jeho chybný výkop zachytil a postupoval sám na branku, Abbiati ale celou záležitost odčinil.

Vyrovnané utkání pokračovalo příležitostí Robinha, ten si ale příliš předkopl míč. Horko bylo i před milánskou branku, v závaru se ale nenašel nikdo z domácích, kdo by dopravil míč do sítě. Utkání pomalu směřovalo k bezbrankové remíze, když v tu se pro Milán zrodil nový hrdina jménem Rodney Strasser. Parádní akci Robinha s Cassanem zakončil neomylně a poslal AC do důležitého vedení 1:0. Cagliari se z tohoto úderu nevzpamatovalo, Milán po zbytek utkání v poklidu hru kontroloval.

Více informací k zápasu

Janov CFC - SS Lazio 0:0

06.01.2011 15:00

Góly: -

Šancí bylo mnoho, dokonce i branková konstrukce zazněla, ale fanoušci nakonec odcházeli z Marassi zklamaní. Janov ani Lazio totiž nakonec branku vstřelit nedokázali, a tak každý získává po bodu. Zejména pro Grify, proti kterým čaroval výtečný Muslera, to asi bude zklamání.

V domácí jedenáctce se po dlouhých měsících na marodce objevil Boško Jankovič a nepodal vůbec špatný výkon. Naopak v nominaci již nefiguroval Raffaele Palladino, jenž odešel výměnou za Antonelliho a Paloschiho do Parmy. Antonelli s Paloschim ale v dnešním duelu nefigurovali, protože jsou zranění. Na lavičce Lazia zase chyběl potrestaný kouč Edy Reja, a tak mužstvo od čáry koučoval Giovanni Lopez.

Sergio Floccari připravil první vážnější šanci pro Maura Zarateho, jenže hostující útočník v zakončení až příliš váhal a na Eduarda nakonec nevyzrál. Argentinský štírek pak mohl vstřelit gól z jiné pozice, když pálil z halfvoleje, jenže do cesty se mu postavil Kaladze a statečným zákrokem hlavou míč zastavil.

Hned po změně stran vypálil nepříjemně z 20 metrů Hernanes a Eduarda muselo zachraňovat břevno. Na druhé straně se pak výtečně předvedl gólman Muslera. Ten musel v krátkém sledu zlikvidovat hned tři velké šance. Nejprve hrudí vychytal střílejícího Toniho, pak vyrazil dělovku Jankoviče a vzápětí si poradil i s Toniho hlavičkou. Jankovič v dalším útoku vyslal za obranu kapitána Rossiho, ale Muslera proti němu vyběhl a připsal si další povedený zákrok. I díky němu tak Lazio uhrálo remízu 0:0.

Více informací k zápasu

US Lecce - AS Bari 0:1

06.01.2011 15:00

Góly: 78. Stefano Okaka

Extrémně důležité vítězství zaznamenalo poslední Bari. To se sice díky výhře 1:0 v derby nad Lecce ode dna tabulky neodpoutalo, přesto však má tříbodový zisk nesmírnou hodnotu. Hrdinou utkání se stal autor jediné trefy Okaka.

Toto derby před utkání doprovázely obavy z nepokojů mezi fanoušku, takže se původně mělo hrát za zavřenými dveřmi. Nakonec se ale diváci na stadion dostali, a to díky zvláštnímu "identifikačnímu průkazu".

V samotném derby toho pak příliš k vidění nebylo. První šanci zápasu si vypracovali domácí, brankář Gillet musel být ve střehu po zakončení Fabiana, které vyplynulo z rohového kopu. Na druhé straně se řítil do nebezpečné příležitosti Vitalii Kutuzov, ale na poslední chvíli ho zastavit předchozí aktér šance Lecce Fabiano. Nebezpečí pro branku Bari znamenala dvojice Ruben Olivera a Edward Ofere, druhý jmenovaný Gilleta prověřil z hlavičky, zatímco Uruguayec branku netrefil.

Ani ve druhém poločase to nebyla ofenzivní podívaná, ovšem na rozdíl od prvního dějství se diváci dočkali kýžené branky.

Krásný centr si ukázkově zpracoval na prsa Okaka a neméně dokonale i zakončil - 1:0 pro Bari. Poslednímu celku se tak jeho přestup z Říma náramně vyplácí, tedy alespoň pro tuto chvíli. Závěr utkání nezvládl domácí Giacomazzi, ten po druhé žluté kartě uviděl logicky červenou a musel před časně (pár minut) do sprch. Lecce už na vyrovnání či na jakýkoliv zvrat nemělo sílu.

Více informací k zápasu

AS Řím - Calcio Catania 4:2

06.01.2011 15:00

Góly: 5. Marco Borriello, 47. Marco Borriello, 86. Mirko Vučinić, 90. Mirko Vučinić - 29. Matías Silvestre, 37. Maxi López

Celkem šest branek bylo k vidění na Olympijském stadionu v Římě. Catania sehrála s Římem velmi vyrovnanou partii, dokonce mohla pomýšlet na bodový zisk, neboť po půli vedla. Giallorossi ale nakonec překvapení nedovolili, čtyři branky si spravedlivě rozdělili Borriello a Vučinič.

Římané vstoupili do utkání více než dobře, Mariano Andujar v brance Catanie lehce zaváhal, čehož využil Marco Borriello a vsítil první branku utkání. Po půlhodině hry se radovali hosté z vyrovnání, prosadil se hlavičkující Silvestre a nic na tom nezměnil ani obranný zákrok Simplicia. Záložník Říma míč z branky vykopl, ale ten už dávno celým oběhem přešel brankovou čáru - 1:1.

A pro domácí bylo ještě hůře, ve 38. minutě Gomez poslal parádní kolmici, obrana Říma zůstala jako zmražená a adresát přihrávky Maxi Lopez se lišácky zbavil Sergia a zakončil do prázdné branky - 2:1 pro Catanii.

Hned dvě minuty po úvodním hvizdu druhého poločasu Řím srovnal. Obránce Riise jen tak tak stihl přihrát do stoprocentní šance Borriellovi, ten si s takovouhle šancí hravě poradil a vyrovnal na 2:2. Catania se ale zlobila, byla přesvědčená, že míč před přihrávkou už jasně přesáhl brankovou čáru, opakovaný záznam to ale plně neprokázal.

Pět minut před koncem vstřelil vítěznou trefu domácích Mirko Vučinič, vytáhlý Černohorec stál na hraně ofsajdu, a byť byl držen za dres, dokázal se prosadit - 3:2 pro AS Řím. Mirko Vučinič se do konce zápasu zapsal mezi střelce ještě jednou, spolu s Francescem Tottim postupovali sami na jediného obránce, kapitán Totti pak poslal neomylnou přihrávku, kterou Vučinič lehce zužitkoval - 4:2 pro AS Řím.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - Chievo Verona 2:0

06.01.2011 15:00

Góly: 14. Alexis Sánchez, 25. Antonio Di Natale

Hodně dobré tři body si dnes připisuje Udinese. Zebrette totiž hráli celou hodinu bez vyloučeného Pinziho, Di Natale navíc neproměnil penaltu, ale přesto Udinese zvítězilo 2:0. Skóre otevřel Sanchez a parádní ranou upravil na konečných 2:0 Di Natale.

Bianconeri do zápasu vletěli jako uragán a gólman Sorrentino měl plné ruce práce. Nejprve likvidoval Alexise Sancheze, pak na zadní tyči Mauricia Islu. Tady ale brankář hostů pokaždé uspěl. Jinak tomu bylo ve 14. minutě, kdy Di Nataleho dlouhý pas přesně našel Sancheze, ten se s míčem v šestnáctce otočil a zakončil podél Sorrentina - 1:0. Druhý zásah přišel po deseti minutách. Rohový kop se vrátil zpět k exekutorovi Di Natalemu, jenž z levé strany pokutového území úžasnou ranou vymetl vzdálenější růžek branky. Sorrentino neměl proti skvěle umístěné střele nárok - 2:0.

Uplynula další desetiminutovka a tentokrát přišla dobrá zpráva pro Chievo. Za faul na Cesara dostal druhou žlutou kartu Giampiero Pinzi a musel předčasně opustit hřiště. Jenže hostům to příliš nepomohlo. O chvilku později naopak mohli potřetí inkasovat. Kwadwo Asamoah ale nastřelil břevno. Pět minut před koncem první půle fauloval ve vápně Cesar a Di Natale mohl přidat svůj druhý gól, jenže branku trestuhodně z pokutového kopu přestřelil.

Ani ve druhé půli nebylo na domácím mužstvu znát, že by hrál o desíti a hře absolutně dominoval. Hlavy hostujícím obráncům neustále motal Alexis Sanchez, ale Sorrentino za svá záda už další gól nepustil.

Více informací k zápasu

Bologna FC - ACF Fiorentina 1:1

06.01.2011 15:00

Góly: 5. Marco Di Vaio - 67. Mario Santana

První zápas Bologně pod novým vlastníkem, který ji zachránil od bankrotu, vyšel tak napůl. Rossoblu již pod křídly kávového magnáta Massima Zanettiho remizovali s Fiorentinou 1:1. Na gól Di Vaia z páté minuty po změně stran odpovídal Santana.

Bologna dnes asi nemohla začít lépe. V páté minutě využil hodně špatného bránění soupeře Marco Di Vaio a po Casariniho centru hlavou úplně volný pohodlně zakončoval. V útoku Violy byl schopen hrozit jen mladý Khouma Babacar, jenž donutil Viviana k prvnímu většímu zákroku. Ještě do přestávky musel dlouholetý fanoušek Fiorentiny v brance Bologně zastavit pokus De Silvestriho.

Ještě blíže byl Babacar brance ve druhé půli, to jeho parádní volej olízl tyč. Na druhé straně opět hrozil Di Vaio, nejprve střílel a pak do nebezpečné pozice vysílal Gimeneze, ale ten ze situace nic nevytěžil. Když musel v 66. minutě opustit hřiště Marchionni, byl očividně s volbou kouče Mihajloviče nespokojen, což na atmosféře v táboře hostí nepřidalo. Včera totiž šokoval Adrian Mutu, když bez svolení opustil trénink a čeká ho trest. Střídání se ale nakonec Fialkám více než vyplatilo. Na hřiště se totiž dostala Santana a po pár vteřinách vyrovnal, když na zadní tyči doklepával míč po Babacarově střele.

Skóre mohl zcela otočit Alberto Gilardino, kterému připravil skvělou pozici svým centrem Santana, jenže zkušený útočník hlavou trefil jen břevno. Také Adem Ljajič mohl vstřelit rozhodující gól, ale branku netrefil a Fiorentina si z Bologně odváží bod.

Více informací k zápasu

Città di Palermo - UC Sampdoria 3:0

06.01.2011 15:00

Góly: 37. Fabrizio Miccoli, 50. Giulio Migliaccio, 79. Massimo Maccarone

Zajímavé utkání mezi Palermem a Sampdorií vyznělo lépe pro domácí Sicilany. Palermo nasázelo do sítě Blucerchiatti tři branky a slaví poměrně hladké vítězství 3:0. Osudným se Sampdorii stalo Trio M - Miccoli, Migliaccio, Maccarone.

Hned na úvod by neuškodilo zmínit, že ačkoliv utkání skončilo jednoznačným výsledkem 3:0, příliš šancí se nerodilo a bůhvíjaká podívaná to také nebyla. Jako první na sebe upozornilo Palermo, prostřednictvím Iličiče ale branku nevstřelilo. Na druhé straně zahrozila Sampdoria po rohovém kopu, kdy se Tissone dostal ke střele a Sirigu musel zasahovat.

Na první branku zápasu si museli diváci počkat do 37. minuty, to se přesnou přihrávkou předvedl talentovaný Javier Pastore a zkušený Fabrizio Miccoli otevřel účet tohoto utkání - 1:0 pro Palermo. Miccoli se mohl zanedlouho trefit ještě jednou, ránamu pro tentokrát nesedla. V závěru prvního poločasu se do své první opravdové šance dostal kanonýr Giampaolo Pazzini, bohužel pro hosty trefil jen boční síť.

Krátce po změně stran zvýšil vedení Palerma Migliaccio. Miccoli vyzval k centru Balzarettiho a jeho přesný oblouček zužitkoval hlavou právě zmiňovaný Migliaccio - 2:0 pro Palermo. Sampdoria měla tu smůlu, že krátce před tím zazdil tutovku Guido Marilungo. Jedenáct minut před koncem vstřelili domácí poslední třetí branku, Iličič přihrál Maccaronemu, který uvnitř pokutového území zamířil přesně k tyči - 3:0 pro Palermo.

Více informací k zápasu

Juventus FC - Parma FC 1:4

06.01.2011 12:30

Góly: 60. Nicola Legrottaglie - 41. Sebastian Giovinco, 48. Sebastian Giovinco, 62. Hernán Crespo (pen.), 90+3. Raffaele Palladino

Pořádnou lekci uštědřili fotbalisté Parmy favorizovanému Juventusu. Stará dáma doma podlehla 1:4 a ztratila možnost přiblížit se prvnímu místu. Utkání hodně poznamenalo vyloučení Felipeho Mela, ten ale dostal červenou kartu naprosto zaslouženě. Katem Juve se stal paradoxně Sebastian Giovinco.

Den "blbec” začal pro Juventus velmi brzy vynuceným střídáním Fabia Quagliarelly, ten se zranil a na plac musel Amauri. Mnohem horší rána však přišla po čtvrthodině hry, Felipe Melo zůstal po souboji na zemi a svého protihráče kopl kopačkou do obličeje! Hlavní sudí vše viděl velmi dobře a odměnil Brazilce za brutální počin červenou kartou.

Parma využila početní výhodu až před koncem prvního poločasu, ještě před tím dokázal šance hostů pochytat Storari. Ve 40. minutě už byl ale krátký, proti hlavičce Gobbiho ještě vytáhl fantastický zákrok, ale proti dorážce Giovinca už nemohl nic udělat - 1:0 pro Parmu. Autor branky Giovinco svůj zásah kvůli vazbám na Juventus příliš neslavil.

Utrpení Juventusu prvním poločasem neskončilo, právě naopak. Krátce po změně stran prošel Valianiho centr až k Giovincovi a ten mohl podruhé svůj tým "sejmout" - 2:0 pro Parmu. Stará dáma se i za tohoto stavu nevzdávala, Pepeho volný přímý kop orazítkoval tyčku! O chvíli později už se domácí dočkali snížení, na rohový kop si naskočil obránce Legrottaglie a nekompromisní hlavičkou snížil - 1:2.

Tento výsledek měl ale jepičí život, Parma si dvoubrankové vedení vzala zpět hned za dvě minuty. Crespo si šikovně došel pro pokutovým kop, a pak ho sám bezpečně proměnil - 3:1 pro Parmu. S Juventusem už bylo v tuto chvíli hotovo, ještě v posledních vteřinách se brankář Storari proměnil v hokejového brankáře. Obrana Juve ho nechala naprosto napospas hostující ofenzívě a Palladino vstřelil čtvrtou branku svého týmu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AC Milán18123330:1339
2.SS Lazio18104424:1634
3.SSC Neapol18103527:2033
4.AS Řím1895426:2232
5.Juventus FC1887333:2131
6.Città di Palermo1893632:2230
7.Inter Milán1675423:1526
8.Udinese Calcio1882823:2126
9.UC Sampdoria1758418:1623
10.Janov CFC1764713:1522
11.Parma FC1857618:2122
12.Chievo Verona1856719:2121
13.Calcio Catania1856716:2221
14.Bologna FC1857617:2421
15.Cagliari Calcio1855819:1720
16.ACF Fiorentina1755717:1820
17.AC Cesena1753913:2118
18.Brescia Calcio18431113:2315
19.US Lecce18431116:3515
20.AS Bari18351012:2614
Bodové odečty
Bologna FC-1nezaplacené daně

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (730)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele