Serie A - souhrn 16. kola

12.12.2009, 20:05, aktualizováno 13.12.2009, 22:40
Komentáře a souhrny
Po včerejším zaváhání Juventusu se ani v neděli nedařilo favoritům. Vedoucí Inter jen remizoval v Bergamu, přesto zvýšil svůj náskok, jelikož AC Milán doma prohrál s Palermem. Catania je se ztrátou poslední, poté co prohrála s Livornem, Siena totiž zdolala Udinese. Vyhrálo i Lazio.

UC Sampdoria - AS Řím 0:0

13.12.2009 20:45

Góly: -

Oba týmy v chladné noci předvedly pěkný fotbal, který nakonec skončil zaslouženou remízou. Blíže k vítězství měli domácí, kteří trefili tyč. Nakonec se však projevila tabulková vyrovnanost a všechny body nezískal ani jeden tým.

V dresu Sampdorie byl od počátečních chvil nepřehlédnutelný Cassano, který po čtrnácti minutách nabil do vápna Maninimu. Jeho volej z patnácti metrů jen těsně minul Sergiovu branku. Římští se nemohli stále rozehřát a v prvním poločase byli prakticky bezzubí. Kromě nepříliš zdařilých střel Taddeie a Riseho domácí branku neohrozili.

To chvíli po půlhodince hry prověřil brankáře hostů ze sedmadvaceti metrů Palombo a Sergio musel vytěsnit míč na roh. Z toho přišlo ještě větší nebezpečí, když Stankevicius rozezvučel tyč a odražený míč chtěl pohotovou hlavičkou uklidit do odkryté branky Pazzini. Nestačil však zacílit přesně a z pár kroků branku minul.

Ve druhé půli se s přibývajícím časem konečně začali ukazovat hosté, kteří nakonec druhou půli naprosto ovládli. Už po sedmi minutách střílel z těsné blízkosti Burdisso, hlavičkoval však nepřesně. Jinak se však přes dobře organizovanou domácí obranu nedostávalo mnoho nebezpečných střel.

I když Řím svého soupeře v druhé půli jasně přestřílel, musel si Castellazzi poradit prakticky jen s jedinou nebezpečnou střelou, kterou na něj vyslal Vučinič. Domácí brankář dokázal včas zareagovat a míč vytěsnil nad břevno. Více střel tak zablokovali sami obránci, než gólman Sampdorie. Jejich spoluhráči v útoku ale byli po změně stran bezradní, a když Cassanova střela byla taktéž zablokována, bylo rozhodnuto, že se body budou dělit.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Inter Milán 1:1

13.12.2009 15:00

Góly: 81. Simone Tiribocchi - 15. Diego Milito

Inter Milán nedokázal naplno bodovat v Bergamu a svému pronásledovateli umožnil stáhnout bodovou ztrátu. To se nakonec díky prohře AC nestalo a konečný bod nakonec znamená, že Milán bude ztrácet na Inter pět bodů. Skóre utkání otevřel Diego Milito, před koncem ale vyrovnal na konečných 1:1 Tiribocchi.

Inter začal na půdě Atalanty dobře, a už po patnácti minutách vstřelil úvodní branku. Diego Milito se v pokutovém území prodral k zakončení, přičemž domácí obrana ho nebyla schopná zastavit - 1:0 pro Inter. Nerazzurri chtěli pochopitelně co nejdříve vstřelit druhou branku a definitivně se uklidnit, Balotelliho rána byla zablokována. Do konce prvního poločasu, který nebyl nikterak ofenzivní, ještě vypálil Acquafresca přímo do náruče Cesara.

Druhý poločas už toho nabídl mnohem více. Vůbec první velkou nebezpečnou šanci měl Ferreira Pinto, ale míč se od něho odrazil vedle. Zanedlouho vstřelil Inter druhou branku, ale Lucio, jenž právě úspěšně hlavičkoval se nacházel v době přihrávky v postavení mimo hru.

Nejspíše klíčový okamžik celého utkání nastal v 64. minutě, Wesley Sneijder obdržel druhou žlutou kartu a Nerazzurri museli dohrávat o deseti. Toho Atalanta náležitě využila, ještě předtím však Eto’ovu střelu Coppola vyrazil. Vyrovnání přišlo v 81. minutě z kopačky Simona Tiribocchiho. Střídající Caserta vyslal skvělý pas a Tiribocchi ho přízemní střelou dopravil do branky - 1:1.

Inter sice hrál v oslabení ale v posledních minutách hry svého soupeře pořádně přitlačil. Ve velké šanci se ocitl Eto’o, ale hradbu domácích těl nepropálil. Když už se mu to přeci jenom podařilo, tak skvělé zasáhl brankář Coppola. Atalanta už výsledek udržela a připisuje si cenný bod.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - AS Livorno 0:1

13.12.2009 15:00

Góly: 88. Tomas Danilevičius

Catania doma nestačila na Livorno a propadla se na poslední místo. Debut trenéru Mihajlovičovi pokazili Mascara, který obdržel červenou kartu a Danilevicius, jenž následně vstřelil jedinou branku utkání. Livorno je aktuálně sedmnácté.

Domácí byli prvními, kteří ohrozili branku soupeře, Morimoto se svým pokusem neuspěl a Martineze neposlední chvíli zastavil Dario Kněževič. Ve 24. minutě měl obrovskou gólovou šanci po parádní přihrávce Llamy Mascara, ale De Lucia předvedl fantastický zákrok a útočníka Catanie z blízka vychytal. Livorno si připsalo první vážný střelecký pokus z kopačky Bergvolda, ale branka z toho nebyla.

O několik minut později se Nico Pulzetti za hraní rukou dožadoval pokutového kopu, avšak rozhodčí byl jiného názoru. Utkání zrovna nebylo příliš divácky atraktivní a spíše se hrálo dosti opatrně, další Mascarův přímý kop skončil v náruči De Lucii.

Capitán Catanie Giuseppe Mascara obdržel v 85. minutě druhou žlutou kartu a musel předčasně do sprch. Hosté pětiminutovou přesilovku využil a za tři minuty po vyloučení Mascary rozhodl utkání ve prospěch Livorna Tomas Danilevicius, který překonal brankáře Andujara se štěstím, když mu pomohla tvář Biagiantiho. Livorno vyhrálo tak trochu překvapivě 1:0.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - ACF Fiorentina 2:1

13.12.2009 15:00

Góly: 12. Giampiero Pinzi, 23. Gennaro Sardo - 5. Riccardo Montolivo

Z favoritů nedokázala vyhrát ani Fiorentina. Ta nechala všechny body ve Veroně domácímu Chievu, které vyhrálo zaslouženě 2:1. Domácí museli otáčet utkání, na Montolivovu branku zareagovali Pinzi a Sardo.

Chievo mělo v prvních dvou minutách obrovskou šanci, Sergio Pellissier totiž hlavou nastřelil břevno. První šanci sice mělo Chievo ale úvodní branku vstřelila Fiorentina. Montolivo z dálky napřáhl a jeho prudká přízemní rána zapadla k levé tyčce- 1:0 pro Violu.

Chievo vzápětí odpovědělo pokusem Abbruscata, brankář Fiorentiny Avramov střelu vytáhl, ovšem na Pinziho pokus už byl krátký - 1:1. Avramov pak dokonce chyboval a Abbruscato jen tak tak, že nedal další gól. Ve 23. minutě dokonali The Flying Donkeys famózní obrat, Sardo se po standardní situaci Luciana trefil hlavou, a bylo to 2:1 pro Chievo.

Fiorentině se pak nedařilo, Gilardino se dožadoval pokutového kopu, ale neuspěl. Ještě do poločasu ztratila Fiorentina Marca Donadela, ten musel pro zranění vystřídat, do hry se tak podíval De Silvestri. Chievo také muselo střídat, zranil se Sardo a na plac přišel Malago.

O co nejrychlejší vyrovnání se dále pokoušel Gilardino, v souboji jeden na jednoho zvolil střelu lobem, ale to k vyrovnávací brance nevedlo. Viola se doslova protrápila celým druhým poločasem, nejnebezpečnější pokus měl na svědomí Vargas, ale minul. Fiorentina tak překvapivě prohrála.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Janov CFC 1:0

13.12.2009 15:00

Góly: 39. Aleksandar Kolarov

Lazio konečně přerušilo dlouhou sérii bez vítězství a na Olympijském stadionu v Římě zdolalo jedinou brankou Kolarova janovský FC. Biancocelesti si tak díky výhře 1:0 bodově polepšili v té nelichotivé situaci a trenér Davide Ballardini prozatím setrvává.

Mourad Meghni odcentroval na hlavu Maura Zarateho, a ten se tak ocitl v první velké šanci utkání. Stalo se tak velice brzy po zahajovacím hvizdu. Na druhé straně poslal Omar Milanetto dlouhý balon a Marco Rossi střelou z první přinutil Musleru k dobrému zákroku. V 18. minutě se domácím zranil Cristian Brocchi a do hry musel Simone Del Nero. Brankář Lazia Nando Muslera musel opět předvést svoje kvality a akrobatickým zákrokem zlikvidoval hlavičku Sculliho.

Také hosté museli v průběhu prvního poločasu střídat, zranil se Milanetto a naskočit musel Zapater. Ve 39. minutě vstřelil úvodní, a jak se později ukázalo i jedinou branku utkání Kolarov. Jeho střílená přihrávka zapadla do branky střežené Scarpim.

Zvýšit ve prospěch Lazia mohl Zarate, jeho přímý kop Scarpi s vypětím všech sil zlikvidoval. Brankář Scarpi měl vůbec dost práce se standardními situacemi Římanů. Další přímý kop vyslal Kolarov a Scarpi byl znovu ve střehu. Vyrovnat mohl Jurič, ale hlavou branku nevstřelil, a o chvíli později oslabil janovský celek Salvatore Bocchetti, jenž viděl za faul na Tomassa Rocchiho červenou kartu. V závěru se Janov snažil, ale vyrovnat se mu nepodařilo. Lazio tak po dlouhé době vyhrálo.

Více informací k zápasu

AC Milán - Città di Palermo 0:2

13.12.2009 15:00

Góly: 46. Fabrizio Miccoli, 62. Mark Bresciano

AC Milán po delší době opět prohrál a ztratil svojí dosavadní neporanitelnost. Rossoneri překvapivě ztratili všechny body doma s Palermem, které vyhrálo 2:0. Sicilský celek se dostal ve druhém poločase do vedení zásluhou Miccoliho, a tentýž hráč připravil i druhý zásah pro Bresciana. Milánští tak nevyužili ztráty vedoucího Interu i včerejší porážky Juventusu.

První šanci zápasu měl na svědomí Miccoli, jenž se dobře uvolnil, avšak jeho střela šla vysoko nad. Větší šance se o chvíli později narodila na druhé straně, z kombinace Ronaldinho-Seedorf mohl těžit Borriello, jenomže mu k míči scházeli centimetry. Další ránu vyslal na branku Milána Mark Bresciano, pálil však vedle. Šance se na obou stranách střídaly, ale šance Borriella a Zambrotty brankou neskončili. První poločas tedy skončil bez branek, a kdo očekával dominanci Milána, tak ten se zmýlil.

Po změně stran totiž přišel první úder. Krásnou střelou se totiž v pokutovém území prezentoval Miccoli a brankář Dida byl naprosto bezbranný - 1:0 pro Palermo. Rossoneri na úvodní branku odpověděli jen jakousi pološancí, kterou měl Borriello. V 62. minutě už to bylo o dvě branky. Střídající Marco Bresciano doklepl míč do prázdné branky, celá akce však začala skvělým individuálním průnikem Miccoliho po pravé straně - 2:0 pro Palermo.

Milán si velmi záhy uvědomil v jak zlé situaci se nachází, na branku Palerma bylo vypáleno velké množství střel, ovšem žádná z nich nebyla natolik gólová. Za zmínku stojí Inzaghiho hlavička, kterou však brankář hostí vychytal. V dresu Rossoneri se hodně snažil Ronaldinho, jenž neustále zaměstnával domácí obranu. V nastaveném čase mohli domácí alespoň snížit, jenomže Pato sám před brankou nepochopitelně selhal. Palermo tak vyhrálo zcela zaslouženě 2:0.

Více informací k zápasu

Parma FC - Bologna FC 2:1

13.12.2009 15:00

Góly: 57. Christian Panucci, 86. Nicola Amoruso - 43. Daniel Osvaldo

Severoitalská Parma nadále pokračuje ve skvělých výkonech a tentokrát si doma poradila s Bolognou. Výhru 2:1 zařídili Panucci a Amoruso, jediný zásah, avšak úvodní branku utkání vstřelil Mudingayi. Utkání nedohrál vyloučený Britos, po jehož faulu neproměnili domácí penaltu.

Parma začala hned od začátku velmi aktivně, obránce Bologni, Davide Bombardini musel likvidovat Lanzafame hlavičku. Lanzafame měl i další šanci, a vůbec celá obrana Bologni byla pod velkým tlakem, Morrone napálil míč do brankáře hostí. Miranteho v brance Parmy poprvé prověřil až Marco Di Vaio, ale branka z toho nebyla. Větší aktivita byl v prvním poločase domácím k ničemu, zvláště, když ve 44. minutě otevřel skóre krásnou pravačkou hostující záložník Gaby Mudingayi - 1:0 pro Bolognu.

Parma vyrovnala ve druhém poločase, respektive v 57 minutě, když Biabyanyho centr dopravil do sítě hlavou veterán Panucci - 1:1. V 70. minutě došlo k nejzajímavějšímu, a možná nejklíčovějšímu okamžiku celého utkání. Miguel Angel Britos fauloval v pokutovém území Dzemailiho a pískala se penalta, samotný Britos obdržel červenou kartu a musel do sprch.

Penaltu ale domácí neproměnili! Naděje Bologni tak stále žila. Jenomže v 85. minutě už dožila. Castelliniho přihrávka proletěla pokutovým územím až k Zaccardovi, ten vrátil míč na malé vápno k Amorusovi, jenž vstřelil rozhodující gól - 2:1.

Více informací k zápasu

AC Siena - Udinese Calcio 2:1

13.12.2009 15:00

Góly: 66. Massimo Maccarone, 90. Abdelkader Ghezzal - 90+3. Gaetano D'Agostino

Siena navázala na poslední výhru a v dnešním utkání porazila Udinese Calcio 2:1. Domácí poslal do vedení Maccarone a v 90. minutě přidal pojistku Ghezzal. Snižující branka Udinese už přišla příliš pozdě. Siena se také po delší době odpoutala z posledního místa.

O první rozrušení před brankou Udinese se postarali Reginaldo a Del Grosso, nicméně úvodní branka z toho ještě nebyla. Nestalo se tak ani po dvou slepených střelách Floro Florese a Ekdal po rohovém kopu nechal vyniknout slovinského brankáře Handanoviče. Před koncem prvního poločasu domácí Siena pěkně zakombinovala, Paolucciho přihrávku však Maccarone brankově nezužitkoval. První poločas toho ale příliš nenabídl.

Udinese, které hrálo ve žlutých dresech se postaralo o jedno překvapení. V základní sestavě totiž nebyl tvůrce hry D'Agostino. Do hry se tento záložník dostal až v 69. minutě. Avšak ještě než se tak stalo se poprvé v utkání změnilo skóre. Nejprve Handanovič prsty zlikvidoval Maccaroneho pokus, ovšem v 66. minutě už musel lovit míč ze své sítě.

Zanedlouho musel Curci likvidovat střelu Lodiho, ale v 90. minutě přišla ze strany domácích pojistka. Andul Ghezzal zpracoval Brandaovo přihrávku a povedeným lobem překonal Handanoviče- 2:0 pro Sienu. Udinese ještě stačilo snížit, ale na další branky už nebyl čas. Střelou z první se prosadil D'Agostino.

Více informací k zápasu

AS Bari - Juventus FC 3:1

12.12.2009 20:45

Góly: 7. Riccardo Meggiorini, 44. Barreto (pen.), 81. Sergio Almirón - 23. David Trézéguet

Juventus Turín se nejspíše ještě nevzpamatoval s vyřazení z Ligy mistrů a v domácí soutěži se hodně trápil. Stará dáma sice byla aktivnější, ale branky stříleli domácí. Na obou stranách byly k vidění hodně kontroverzní penalty, ujala se však jediná, kterou proměnil Barreto.

Bari začalo skvěle, už v sedmé minutě vybojovalo díky aktivnímu presinku balón a Meggiorini s pomocí teče překonal brankáře Buffona - 1:0 pro Bari. Juventus mohl velice brzy vyrovnat, pohlednou kombinaci uvnitř pokutového území však Amauri zakončil bídně. Domácí byli i nadále aktivní, po standardní situaci mohl zvýšit Bonucci, jenomže zblízka Buffonovu branku přestřelil. Ve 23. minutě se podařilo Staré dámě vyrovnat, David Trezeguet dorazil do prázdné branky vyraženou střelu a bylo to 1:1.

Juventus mohl záhy otočit skóre ve svůj prospěch, po závaru před brankou se ocitl v blízkosti Gilleta Amauri, jenomže jeho zakončení postrádalo patřičnou razanci. Před koncem prvního poločasu došlo ke klíčovému okamžiku celého utkání, Barreto totiž v pokutovém území po kontaktu s Cannavarem upadl a rozhodčí nařídil penaltu, nutno podotknout, že velice přísnou. Barreto jí bez problémů proměnil a domácí opět vedli, tentokrát 2:1.

Juventus začal druhé dějství náporem, k míči se dostal Trezeguet a střelou nechal vyniknout Gilleta. O chvíli později zase napřáhl Tiago, ale jeho střela se mezi tři tyče nevešla. Tentýž hráč pak mohl vsítit branku hlavou, ale opět netrefil cíl, přesněji řečeno domácí branku. Tlak Juventusu byl enormní, ovšem i domácí zahrozili, nebezpečnou hlavičku zlikvidoval Buffon, a ještě tak udržel Starou dámu ve hře. Jestliže první penalta byla hodně přísná, tak druhá penalta, odpískaná proti Bari, byla přímo nesmyslná. Almiron se v pokutovém území vůbec nedotkl Grossa, ovšem hlavní sudí viděl všechno jinak. Nicméně Diego jenom potvrdil celé trápení Juventusu a svojí penaltu napálil hodně nad.

Stará dáma se snažila, seč to šlo, ale nebylo jí přáno. V 81. minutě nedokázali hosté odvrátit rohový kop, k míči se dostal Almiron a krásnou přízemní střelou k tyči zvýšil na 3:1. Když posléze Amauri přestřelil, byl s Juventusem konec.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - SSC Neapol 3:3

12.12.2009 18:00

Góly: 75. Joaquín Larrivey, 80. Alessandro Matri, 90. Jeda - 22. Ezequiel Lavezzi, 65. Michele Pazienza, 90+6. Mariano Bogliacino

Úvod 16. kola ligy byl velmi bohatý na branky. Na Sardinii se střetly Cagliari a Neapol a diváci byli svědky šesti branek, na každé straně padly tři kousky. Hostům nestačilo ani dvou brankové vedení a nakonec musel zachraňovat konečnou remízu 3:3 Bogliacino. V závěru utkání byl vyloučen Lavezzi.

Domácí Cagliari mělo první velkou šanci, skvělý pas Alessandra Matriho převzal Cossu, ale brankář Morgan De Sanctis proti němu uspěl. Po čtvrthodině hry mohl Ezequiel Lavezzi poslat svůj tým do vedení, velmi dobře zahraný přímý kop se dostal až ke Quagliarellovi, ale italský útočník byl v ofsajdovém postavení. Když už se Quagliarella vyhnul ofsajdu, tak jeho pokus dobře zlikvidoval Federico Marchetti. Utkání bylo hodně ofenzivní, ve 22. minutě navíc padla první branka. Argentinec Lavezzi prokličkoval domácí obranou a vstřelil gól - 1:0 pro Neapol. Lavezzi následně oslavil branku sundáním dresu, za což uviděl žlutou kartu.

Po změně stran pokračovali hosté v ofenzivním snažení, Marka Hamšíka vychytal Marchetti. Další šance Neapole přišla z rohového kopu, Marchetti prsty vyškrábl mimo. Tlak Neapole nakonec vyvrcholil druhou brankou, další rohový kop totiž Marchetti neodvrátil a Michele Pazienza uvnitř pokutového území zvýšil na 2:0. V tu chvíli by si na Cagliari vsadil málokdo, ale sardinský celek se nevzdal. Matri přesně přihrál střídajícímu Joaquinu Larriveyovi a ten se střelou z první nemýlil - 1:2. V 80. minutě se domácím podařilo vyrovnat, na Matriho povedenou hlavičku byl De Sanctis krátký - 2:2. Vyrovnání bylo pro Neapol obrovským psychickým šokem, a bylo hůře.

V 89. minutě totiž strhli domácí vedení na svou stranu, další střídající hráč, tentokrát Jeda, se dotkl poprvé míče a hlavičkou poslal domácí do vedení. V tu chvíli celý stadion Sant'Elia šílel, ovšem to nebylo všechno. V nastaveném čase udělal za fantastickým dramatem tečku za utkáním Denis, který hlavičkoval a míč do branky dorazil Bogliacino - 3:3. Utkání ještě předtím nedohrál Lavezzi, který obdržel druhou žlutou kartu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán16113235:1436
2.AC Milán1694323:1731
3.Juventus FC1693429:1930
4.Parma FC1684422:2028
5.AS Řím1674525:2225
6.UC Sampdoria1674520:2225
7.AS Bari1666419:1524
8.Chievo Verona1673620:1724
9.ACF Fiorentina1673618:1524
10.Janov CFC1673628:2724
11.SSC Neapol1666424:2424
12.Cagliari Calcio1672725:2123
13.Città di Palermo1665521:2023
14.Udinese Calcio1653819:2118
15.SS Lazio1637610:1516
16.Bologna FC1644817:2416
17.AS Livorno164397:1815
18.Atalanta BC1634915:2513
19.AC Siena16331017:2712
20.Calcio Catania1616914:259

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (373)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele