Serie A - preview 7. kola

03.10.2015, 09:00, aktualizováno 04.10.2015, 08:52
Previews
Fiorentina se vyhoupla do čela tabulky a svou pozici bude hájit doma proti Atalantě. Neporažené Sassuolo se představí v Empoli, Inter se na půdě Sampdorie chce vrátit na vítěznou vlnu. Juventus se střetne s Bolognou, na Lazio čeká souboj s Frosinone a kolo zakončí atraktivní duel mezi AC Milán a Neapolí...
Empoli FC - US Sassuolo  (neděle 12:30)
Trápící se Empoli vyzve v neděli krátce po poledni Sassuolo a obejít se bude muset bez svého klíčového záložníka Riccarda Saponary i trenéra Giampaola. Za šest kol vybojovali Azzurri jen čtyři body, kdežto Sassuolo jich má na svém kontě hned dvanáct.

Po loňské skvělé sezoně zažívá Empoli menší vystřízlivění, alespoň tedy v úvodu sezony. Zatímco pod koučem Sarrim vše skvěle fungovalo, pod Colantuonem to zatím úplně nejde. Empoli sice obralo o body nového zaměstnavatele svého někdejšího kouče Neapol, vyhrát dokázalo i na novém stadionu Friuli, ale to bylo z jeho strany vše. Aktuální sedmnáctá pozice je velmi znepokojující a zkrátka toskánský celek musí zabrat. Vždyť domácí v minulém kole nestačili ani na nováčka Frosinone, které díky výhře 2:0 vůbec poprvé v historii v Serii A zvítězilo.

Sassuolo, to je oproti Empoli úplně jiná písnička. Svěřenci trenéra Di Francesca vlétli do nového ročníku Serie A jako uragán a po šesti kolech jim patří senzační čtvrtá příčka! A co více, Sassuolo je dosud jediným týmem, který ještě neprohrál! Hostům fantasticky vyšel i závěr poslední sezony, společně s ním a startem v této sezoně to dělá celkem 11 neprohraných ligových zápasů za sebou.

Hostům se podařilo vyrovnat se s odchodem Simona Zazy i úvodní absencí talentovaného Domenica Berardiho. Italský reprezentant do 21 let se zatím střelecky trápí, ale nemusí ho to mrzet, aktuální čtvrté místo vyhovuje týmu daleko více, než případné Berardiho popředí v tabulce ligových kanonýrů.

Sassuolo naposledy remizovalo 1:1 s Chievem a to před zraky vlastních diváků. Co se týče Empoli, s ním má lepší vzájemnou bilanci, ovšem poslední měření sil dopadlo výhrou Azzurri 3:1.

Jak už bylo avizováno, domácím bude chybět tahoun Riccardo Saponara a to je dost citelná ztráta. Absentovat nebude sám, dalšími, kteří nezasáhnou do zápasu s Neroverdi, budou Mčedlidze, Paredes, Cosić, Dermaku a Croce. Kouč Giampaolo si bude na tribuně odpykávat trest, na lavičce ho zastoupí asistent Martusciello. Kompletní nebudou ani hosté. Se zraněními laborují Antei, Acerbi, Longhi i střelec Floccari.
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Tonelli, Barba, Mario Rui - Zielinski, Ronaldo, Dioussé - Krunić - Pucciarelli, Maccarone
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vršaljko, Cannavaro, Terranova, Peluso - Missiroli, Magnanelli, Duncan - Berardi, Defrel, Floro Flores
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Città di Palermo - AS Řím  (neděle 15:00)
Francouzský trenér Rudi Garcia nemá na vybranou. Pokud by v Palermu neuspěl, mohl by jej čekat konec na lavičce AS Řím. Vlci však na Palermo moc vyzrát neumí a už tři roky s ním nevyhráli. Palermo se však nyní ocitá v krizi.

Jediný zápas by mohl rozhodnout o tom, zda trenér Rudi Garcia zůstane u kormidla lodi zvané AS Řím, nebo zda se činovníci a majitel klubu budou rozhlížet po někom jiném. Tým z hlavního města Itálie totiž nepodává takové výkony, jaké si fanoušci a vedení představují. Sportovní ředitel Walter Sabatini přivedl do týmu několik hráčů světové třídy, ať už se jedná o Edina Džeka, Mohameda Salaha nebo Lucase Digneho. Zatím ale tým navzdory mohutným investicím neodevzdává očekávané výkony.

Za posledních pět zápasů AS vyhrálo jen jednou, když si poradilo s nováčkem z Carpi. Tomu sice nasázelo pět branek a jen jednu obdrželo, ale tento výkon nemůže být měřítkem. AS totiž v posledních týdnech předvádí mátožné výkony na poli Serie A i Ligy mistrů. V Serii A prohrálo se Sampdorií Janov a remizovalo se Sassuolem. V obou případech Vlci předvedli výkon bez zájmu a plný stereotypního držení míče. Fanoušky a kritiky Garciova systému sice na chvíli umlčela remíza s Barcelonou, ale další návrat do Ligy mistrů AS pořádně zhořkl.

Giallorossi zavítali do Borisova, aby se tam utkali s místním BATE. Před zápasem byli jasnými favority, jenže naprosto nečekaně zaspali začátek střetnutí. Po třiceti minutách domácí tým senzačně vedl už 3:0 a AS pokračovalo ve stereotypním výkonu. Ke konci se sice trefili Gervinho a Vasilios Torosidis, přičemž šanci spálil Salah a Florenzi nastřelil jen břevno, ale přesto se za svůj výkon AS muselo stydět. Logicky se tak kritika rozprostřela na trenéra Garciu, který trvá na rozestavení i hráčích bez jakékoli změny a sportovního ředitele Sabatiniho.

Aktuálně totiž AS postrádá plnohodnotnou náhradu za dlouhodobě zraněného Kevina Strootmana, což se projevuje velmi silně. Nevyřešena zůstává také otázka stoperů, protože Leandro Castán se vrací po roční pauze a Antonio Rüdiger je zraněn. Rovněž útok zaznamenal velké změny a AS konečně dostalo útočníka schopného nastřílet dvacet branek v sezoně. Jenže Edin Džeko se v zápase proti Carpi zranil. A stejně na tom je kapitán Francesco Totti. Kromě nich bude chybět ještě záložník Seydou Keita.

Ani Palermo nebude mít úplně kompletní kádr. Budou mu scházet hráči jako Bolzoni, Morganella nebo Djurdjević. Navíc se trenér Beppe Iachini musí stejně jako jeho římský kolega vypořádat s kritikou. Palermo za posledních pět zápasů vyhrálo jen jednou, hned tři poslední utkání pak skončila prohrou. Minulé kolo znamenalo smolnou porážku od Turína, které vyhrálo i v devíti lidech 2:1! Vlastní branku si tehdy vstřelil nešťastník Giancarlo González.

Palermu hodně schází talentovaný útočník Paulo Dybala, který byl za velké peníze prodán do Juventusu Turín. Člověk by čekal, že tak bystrý obchodník jako Maurizio Zamparini místo něj ihned najde náhradu. On ale prodal ještě mladíka Belottiho a úlohu prvního střelce tak plní veterán Alberto Gilardino. A tomu se zatím moc nedaří. Přesto je zkušený Ital odhodlán předvést se proti Římu. V rozhovoru pro média sdělil: "Hodně se těším na to, až vstřelím první branku v novém působišti. Je to už dlouhá doba a já vím, že na mě trenér i spoluhráči spoléhají. Chceme získat tři body, i když to bude hodně těžké proti tak skvělému soupeři," uvědomuje si Gilardino.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Struna, Gonzalez, El Kaoutari, Lazaar - Hiljemark, Jajalo, Rigoni - Vazquez, Trajkovski - Gilardino
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Florenzi, Castán, Manolas, Digne - Nainggolan, De Rossi, Pjanić - Gervinho, Salah, Iago Falque
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.50 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UC Sampdoria - Inter Milán  (neděle 15:00)
Nevyzpytatelná Sampdoria přivítá v těžkém zápase Inter Milán. Hosté se vzpamatovávají z nepříjemného direktu od Fiorentiny a na stadionu Luigi Ferraris se hodlají vrátit zpět na vítěznou vlnu.

Sampdoria je po šesti kolech na devátém místě a klidně to mohlo být mnohem lepší, nebýt zcela zbytečných ztrát. Domácí na jednu stranu dokázali porazit silný AS Řím či remizovat na půdě Neapole, ale na druhou také prohrát v Turíně nebo v Bergamu. Právě porážka v Bergamu byla posledním počinem Námořníků, kteří tak nepotvrdili zisk tří bodů proti římskému AS. Každopádně od doby vyřazení v předkole EL od Vojvodiny Novi Sad jsou vyhlídky Sampdorie mnohem optimističtější. Nyní jí na vlastním hřišti čeká Inter Milán, který byl ještě donedávna stoprocentní a překonal svůj vlastní klubový rekord.

Po pěti výhrách obdržel Inter pořádnou facku a po domácím debaklu s Fiorentinou opustil první příčku. Milánským se vůbec nevydařil vstup do zápasu, po půlhodině už prohrávali 0:3 a navíc hráli bez vyloučeného stopera Mirandy. Roberto Mancini po zpackaném zápase svůj tým zkritizoval, na druhou stranu zdůraznil, že není třeba panikařit. Od minulých sezon jde totiž stále o výborný start.

Inter na Sampdorii dlouhodobě umí. Poslední střetnutí sice prohrál, ale jinak má mnohem lepší vzájemnou bilanci. V dubnu loňského roku dokonce vyhrál na Marassi 4:0.

Námořníky trápí nejen nevyrovnané výkony, ale také početná marodka. Kouč Walter Zenga nebude moci nasadit Codu, De Silvestriho, Cassaniho, Silvestreho a Christodoulopoulose. Také Manciniho družina hlásí ztráty, zranění jsou Dodó, D'Ambrosio a klíčový muž prvních zápasů Stevan Jovetič. V minulém kole obdržel červenou kartu Miranda a tedy ani on do bitvy se Sampdorií nezasáhne.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Pereira, Moisander, Zukanović, Mesbah - Soriano, Fernando, Barreto - Correa - Muriel, Éder
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Santon, Ranocchia, Murillo, Juan Jesus - Felipe Melo, Medel, Kondogbia - Ljajič - Perišič, Icardi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.50 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Udinese Calcio - Janov CFC  (neděle 15:00)
Na Stadio Friuli se utkají dva celky, které jsou na tom v tabulce úplně stejně. Třinácté Udinese Calcio a čtrnáctý FC Janov. Zatímco Grifové nahráli všechny body doma, Udine triumfovalo výhradně na půdách soupeřů.

Udinese dohromady nasbíralo šest bodů, ale ani jeden z nich nedokázalo vybojovat doma. Výhry 1:0 na Juventusu a 2:1 na Boloni se samozřejmě počítají, ale situace by byla mnohem klidnější, kdyby se podařilo alespoň v jednom ze tři domácích zápasů bodovat. Zebry tak v konečném součtu nevykročily dobře a proti Janovu budou usilovat o nápravu. I přes vítězství na půdě Boloni nebyl kouč Colantuono úplně spokojen: "Byla tam některá pozitiva, stejně jako byla ve druhém poločase proti Milánu. Znovu jsme připustili špatný start, ale ve druhém dějství jsme to napravili."

Grifové v minulém kole znovu potvrdili, že se jim proti AC Milán mimořádně daří a slavnějšího soupeře porazili potřetí za sebou. Celkově si připsali druhou výhru a se šesti body jim patří čtrnácté místo, jen v těsném závěsu za třináctým Udine. Jinak se ale týmu trenéra Giana Piera Gasperiniho daří obdobně, jako nynějšímu soupeři. Pouhá dvě vítězství a umístění až ve druhé polovině tabulky je zklamáním, na druhou stranu tým výrazně oslabily letní odchody klíčových hráčů.

Janovští tedy na první body zvenčí čekají a na Stadio Friuli by nemuseli být bez šance. Zebry, jak bylo zmíněno, doma ještě nezískaly ani bod. Hosté také už dva roky s Udine neprohráli, ale i přesto se o pozici favorita hovořit nedá.

Zebry hlásí několik klíčových absencí, mimo jsou Guilherme, Merkel, Zapata i Heurtaux. To všechno jsou v podstatě hráči základní jedenáctky, takže kouč Colantuono bude mít co dělat, aby je nahradil. Podobná je situace i na opačné straně, dlouhodobě scházejí Muňoz, Costa, Ansaldi a také Goran Panděv, jenž pyká za vyloučení v utkání s Laziem. Po operaci ramene je naopak v pořádku brankář Perin.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Wague, Danilo, Piris - Edenílson, Badu, Lodi, Fernandes, Adnan - Théréau, Di Natale
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Lamanna - De Maio, Burdisso, Marchese - Cissokho, Rincón, Džemaili, Laxalt - Perotti - Pavoletti, Capel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SS Lazio - Frosinone Calcio  (neděle 18:00)
Římské Lazio je jasným favoritem dalšího duelu. V něm totiž Stadio Olimpico navštíví nováček z Frosinone, který v prvních kolech sbíral kromě zkušeností jen těžké údery. Poslední dobou se mu ale daří trochu víc.

Ještě na začátku sezony byl trenér Stefano Pioli zralý na vyhazov, protože se s týmem nedostal do Ligy mistrů a hned poté utrpěl debakl od Chieva Verona. Vedení se ale neunáhlilo a Pioliho podrželo. Teď si může gratulovat, protože Lazio je zase ve formě. Z posledních pěti zápasů nevyšlo Laziu jen utkání s Neapolí, od které dostalo pět branek. Od té doby ale opět šlape, a to jak na poli Serie A, tak i v pohárech. Růst formy má za následek samozřejmě i růst bodů na kontě, těch má nyní Lazio 12 a je na pátém místě.

V minulém kole si poradilo s Hellasem Verona, když jej porazilo 2:1. Nebylo to sice nic snadného a Hellas díky Helanderově brance rychle vedl, ale Lazio opět ukázalo, že se nevzdává. Díky zásahům Biglii a Parola otočilo vývoj zápasu a vyhrálo. Právě schopnost otáčet zápasy, které se nevyvíjejí příliš dobře, Laziu pomohla také v posledním soutěžním utkání v rámci Evropské ligy. Římský celek sice se Saint-Étienne prohrával, ale i díky oslabení soupeře nakonec vyhrál 3:2.

Vzhledem k tomu, že první duel Evropské ligy Laziu tak úplně nevyšel, se fanoušci mohou radovat z první výhry. A radost má samozřejmě i šéf Claudio Lotito. Ten po vyhraném utkání řekl: "Vítězství, kterého jsme dnes večer dosáhli, je něco jedinečného. Je totiž naším prvním v této sezoně evropských pohárů. A zdaleka nechceme, aby bylo i naším posledním. Naším cílem je dostat se do vyřazovacích bojů Evropské ligy co možná nejdříve. Jsme sice teprve na začátku a v Evropě se mnohému učíme, ale přesto chci vyjádřit díky svým hráčům i trenérskému týmu, který nás skvěle připravil," dodal nadšený Lotito.

Lazio nebude mít kompletní kádr. Stále mu totiž budou chybět opory týmu v podobě střelce Miroslava Kloseho nebo talentovaného obránce Stefana de Vrije. Kvůli kartám navíc nemůže hrát ani stoper Maurício. Frosinone má kádr k dispozici úplný. A figuruje v něm i obránce Mobido Diakité, který má na Lazio mnoho vzpomínek. Nastupoval za něj totiž v letech 2007 až 2012.

Frosinone bude pro Lazio tak trochu neznámá, protože jakožto nováček sbírá první zkušenosti. Vstup mezi italskou elitu se sice Frosinone vůbec nepovedl, ale poslední kola ukazují, že ani Frosinone nedá svou kůži zadarmo. Za první čtyři kola nevyhrálo ani jednou, jenže pak přišla nečekaná remíza 1:1 s turínským Juventusem a hráčům narostla křídla. To potvrdili i v minulém kole, když narazili na atraktivního soka z Empoli. Poradili si s ním skvěle a díky brankám Dionisiho a Soddima brali tři body poprvé v sezoně.

Frosinone se nevzdává ani před duelem s Laziem. Svědčí o tom slova mladíka Paganiniho. Hráč nosící stejné příjmení jako slavný houslista zmínil: "Lazio bude jedním z nejtěžších soupeřů, s jakým jsme zatím hráli. Je to kádr se skvělými hráči. My se ale nevzdáváme dopředu a budeme bojovat stejně, jako jsme to dělali v posledních týdnech. Naším cílem je samozřejmě záchrana. To je naše Scudetto. Rádi bychom nasbírali co nejvíce bodů a přispěli k tomu, že naši fanoušci budou šťastní," doplnil rodák z Říma.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Hoedt, Gentiletti, Lulić - Parolo, Biglia - Candreva, Milinković, Felipe Anderson - Djordjević
Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Leali - Rosi, Diakité, Blanchard, Pavlović - Tonev, Sammarco, Gori, Soddimo - Dionisi, Ciofani
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Juventus FC - Bologna FC  (neděle 18:00)
V neděli se Bologna pokusí zastavit velmi negativní sérii, kterou má proti turínskému Juventusu. Poslední mistr Itálie sice zažívá na své poměry špatný vstup do nového ročníku, ale pravidelně si spravuje chuť v Lize mistrů.

Od roku 2001 spolu tyto dva celky sehrály přesně 25 zápasů. Bologna z těch všech vyhrála jen jedno jediné utkání, když Juventus porazila na začátku roku 2011. Od té doby se Felsinei marně snaží o tři body proti Staré dámě. A na ty to nevypadá ani v této sezoně, protože Bologně se zatím návrat mezi italskou elitu vůbec nedaří. Přes mohutné investice a obměnu kádru včetně zkušeného trenéra Delia Rossiho Bologna zatím nenaplňuje očekávání fanoušků a mnoho jejích hráčů zůstává daleko za očekáváním.

Za šest dosud odehraných kol si Bologna připsala jen jednu výhru, když v souboji dvou nováčků zvládla porazit Frosinone. Od té doby ale odehrála další dva zápasy a v nich opět vyšla bodově naprázdno. V minulém kole se Bologna sice dostala do vedení díky brance Anthonyho Mouniera, jenže po hodině hry se Udinese probralo a začalo otáčet vývoj utkání ve svůj prospěch. Nejprve se trefil Emmanuel Badu a i ten poslední bod Bologni sebral střelec Duván Zapata, který se trefil pět minut před koncem utkání.

Mnozí fanoušci si tak možná pokládají otázku, kde se stala chyba. Jednu z interpretací nabízí například Beppe Savoldi, který v rozhovoru pro Tuttomercatoweb uvažoval: "Bologna myslí jen na záchranu. Ani to se ale nemusí podařit, pokud se něco rapidně nezmění. Problémů je několik. Zaprvé je to tím, že přišla z druhé ligy a na tempo té první si musí chvíli zvykat. Především ale problém vidím v tom, jak moc se kádr změnil. Za tu krátkou dobu je v něm tolik nových tváří, že prostě nemají šanci se sehrát a naučit se ty systémy."

Bologna koupila mladého útočníka Mattiu Destra, aby vyřešil její problémy se střílením branek, ale někdejší hráč AC Milán nebo AS Řím se zatím netrefil ani jednou. "Destro má talent a pracuje na něm, ale Bologna má za ním hráče, kteří jej nezásobují potřebnými nahrávkami. Je hrozně odříznutý a bez podpory. Pokud se bude víc hráčů hlásit vpředu pole a Destro na to nebude sám, pak z něj poroste skvělý hráč. Bologna je pro takové hráče ideálním místem, protože má všechno a zároveň tam není takový tlak," dodává Savoldi.

Několik hráčů Felsinei přijde o atraktivní duel s turínským celkem. Platí to pro Donsaha, dále pro někdejšího juventina Giaccheriniho a pro Zuculiniho. Ani trenér Massimiliano Allegri nebude mít kompletní kádr, protože mu v něm stále budou scházet Marchisio, Mandzukić a také Sturaro. Juventus má naopak Bolognu mezi oblíbenými soupeři, protože poslední čtyři zápasy vyhrál a při třech z nich nedostal ani jednu branku.

Juventusu se po turbulentním startu do nové sezony začalo opět dařit po utkání s Manchesterem City. V minulém kole ale Juventus nepříjemně vyzkoušela Neapol a shledala, že pro ni Stará dáma nepředstavuje zase takovou hrozbu. Za Partenopei se prosadili Insigne a Higuaín, zatímco čest Juventusu hájil mladík Mario Lemina. Jak už to v této sezoně ale bývá, Juventus si opět spravil chuť na poli Ligy mistrů. Na svém stadionu vyzval Sevillu a vyhrál nad ní 2:0 díky brankám Álvara Moraty a Simoneho Zazy. Dokáže navázat na tento úspěch?
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Rugani, Bonucci, Chiellini - Cuadrado, Lemina, Hernanes, Pogba, Alex Sandro - Zaza, Morata
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Ferrari, Oikonomou, Gastaldello, Masina - Taider, Diawara, Rizzo - Brienza, Destro, Mounier
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Atalanta Bergamo  (neděle 20:45)
Fotbalisté Fiorentiny budou hájit výsostné postavení v čele Serie A doma proti Atalantě, která se pod Rejovým vedením neustále zlepšuje. Oba týmy spojuje jen jedna dosavadní porážka a to z druhého, respektive prvního kola.

Fialky zaváhaly právě ve druhém kole s Turínem, jinak všechna ostatní utkání zvládly za tři body. Dařit se začalo i na evropské scéně. V prvním kole základních skupin Evropské ligy si Viola připsala těsnou porážku s Basilejí, ale ve čtvrtek vše napravila a na hřišti portugalského Belenenses zvítězila jednoznačně 4:0. Trenér Paulo Sousa tak má mnoho důvodů ke spokojenosti, zdá se, že týmu funguje naprosto všechno. Defenzíva v čele s brankářem Tatarusanem inkasovala v šesti zápasech sice čtyřikrát, ale z toho třikrát v Turíně a jednou při vítězném zápase na Interu. Skvělý je také útok, koneckonců čtyři branky v síti Interu či Belenenses jsou toho důkazem.

Daří se i Atalantě. Bergamaschi sice hned na úvod prohráli s Interem, ale to až brankou v nastaveném čase. Od této ztráty už hosté jenom bodují. Naposledy si na vlastním stadionu Atleti Azzurri D'Italia poradili se Sampdorií 2:1.

Favoritem zápasu bude Fiorentina a to nejen díky své formě, ale i vzájemným zápasům. Bergamaschi dokázali naposledy vyhrát v dubnu 2012, jinak od té doby pokaždé s Fiorentinou prohráli.

Domácím bude chybět Gilberto, Bakić a Pasqual. K dispozici už je ale Giuseppe Rossi, který mimochodem skóroval v onom zápase EL proti Belenenses. Atalanta je na tom podobně, zraněné je trio Estigarribia, Pinilla a Brivio.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Roncaglia, Rodríguez, Astori - Blaszczykowski, Vecino, Badelj, Alonso - Iličič, Borja Valero - Kalinič
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Masiello, Paletta, Toloi, Dramé - Grassi, De Roon, Kurtič - Moralez, Denis, Gomez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.60 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Milán - SSC Neapol  (neděle 20:45)
Největším tahákem kola bude bezpochyby souboj milánského AC s Neapolí. Hosté se po špatném vstupu rozjíždějí, nicméně na venkovní výhru stále čekají. Na druhou stranu Milánu se proti Parthenopei nedaří, za poslední čtyři roky je dokázal porazit jen jednou.

AC Milán má pod trenérem Sinišou Mihajlovičem následující bilanci - šest zápasů, z toho tři porážky a tři výhry. To není žádná sláva. Rossoneri naposledy podlehli neoblíbenému Janovu 0:1 a to většinu klíčových hráčů z loňské úspěšné sezony od Janova vykoupili. Milánu by si vzhledem k letním investicím i faktu, že nehraje evropské poháry, mělo dařit mnohem lépe. Na druhou stranu přišlo několik nových hráčů a to chce vždycky nějaký čas. Potenciál v týmu rozhodně je.

Neapol v týdnu startovala v Evropské lize a znovu si vedla velmi dobře. Po debaklu Brugg si Napolitáni poradili i s Legií Varšava a po dvou kolech mají plný počet bodů s úchvatným skóre 7:0. Situace se po pomalejším rozjezdu lepší i v domácí soutěži. Výhrou nad Juventusem si hosté protáhli sérii neporazitelnosti na pět kol v řadě, avšak remízy se Sampdorií, Empoli či Carpi jsou pochopitelně ztrátou.

Parthenopei zatím těží zejména z domácího prostředí, protože venkovní vystoupení tolik přesvědčivá nejsou. Na první venkovní ligovou výhru Neapol stále čeká. Dočká se jí na slavném San Siru? Historie vzájemných soubojů je z posledních let příznivá, AC sice loňskou sezonu doma vyhrálo, ale stalo se tak po čtyř letech!

Rossoneri budou bez mladého stopera Romagnoliho, ten se v posledním zápase opět vykartoval a jeho místo nejspíše zaujme Ely, neboť Mexés ještě nebude po zranění úplně fit. Trenér Mihajlovič bude postrádat také Méneze, Nianga, Balotelliho a Abateho. Neapol bude mít na San Siru jednu velkou výhodu, neschází jí totiž žádný hráč.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego López - De Sciglio, Zapata, Ely, Antonelli - Kucka, Montolivo, Bertolacci - Bonaventura - Bacca, Luiz Adriano
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Allan, Jorginho, Hamšík - Callejón, Higuaín, Insigne
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.40 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Carpi FC - Turín FC  (sobota 18:00)
O favoritovi tohoto střetnutí snad ani nemůže být sporu. Je to hostující Turín, který díky skvělému vstupu do sezony patří do první trojice! Nyní se Býci utkají o body s Carpi, které už bylo nuceno sáhnout ke změně trenéra, aby zabránilo přívalu špatných výsledků.

Turínské FC patří ke zjevením mezi italskou elitou. Klub budovaný s vizí a za pomoci úsilí spolu s rozvážnými obchody vzkvétá a buduje si pozici mezi nejlepšími. Kádr, který má na starosti trenér Giampiero Ventura spoléhá na sílu týmu s několika nadějnými jednotlivci. A ačkoli v týmu nenajdeme žádnou velkou či draze placenou hvězdu, Granata je nebezpečným soupeřem schopným potrápit kohokoli. Aktuálně třetí tým tabulky má na kontě 13 bodů a čtyři výhry.

Ta poslední pochází z minulého kola, v němž Turín sehrál zajímavý duel s Palermem. To je na stadionech soupeřů poloviční, což potvrdilo také proti Býkům. Hodně zvláštní duel prožil Giancarlo Gonzalez, který si nejprve vstřelil vlastní branku a dostal Býky do vedení. Dvacet minut před koncem se sice stejný hráč trefil také do té správné sítě, ale protože se o výstavní trefu před ním postaral Marco Benassi, tři body bral právě Turín.

Problém by pro Turín mohl nastat proto, že trenér Ventura musí počítat s množstvím zraněných hráčů. To se týká celé řady opor včetně jmen jako Farnerud, Maksimovic, Avelar, Gazzi nebo Bruno Peres. Otazkou tedy je, zda se turínský celek chlubí dostatečně kvalitním a širokým mužstvem, aby zvládl utkání proti Carpi. Ačkoli ještě nedávno Turín patřil k týmům, které bojovaly o ryzí zachování prvoligové příslušnosti, dnes je doba naprosto jiná. Toho si všímá i fotbalová veřejnost.

Turín už jednou ochutnal chuť evropských pohárů a rád by se do nich zase vrátil. Takový Alessandro Sgrigna v tom vůbec nevidí problém. Podle hráče, který působil v Turíně stejně jako v Carpi, Turín patří do Evropy a minimálně o páté místo bude bojovat. "Turín je skvělý tým, protože má dobré vedení a správní lidé jsou na těch správných místech. Ten kádr je neustále vylepšován a zkvalitňován, což se projevuje. Hraje krásný fotbal plný akcí a kombinací, přitom ale sází na mládí. I proto je tak sympatický - snaží se mít v kádru hodně Italů. Podle mě by se měl již tento rok pokusit o Evropu. Do pátého místa by se měl vejít," myslí si Sgrigna.

Proti Turínu se postaví zatím poslední Carpi. To ještě ani jednou nevyhrálo a zatím má na kontě jen dvě remízy a čtyři porážky. Tu poslední si nováček soutěže připsal v minulém kole, když nestačil na AS Řím. Od Vlků dostal dokonce pět branek! Sympatické ale je, že ve čtyřech utkáních Carpi alespoň jednou skórovalo. Nyní se jej pokusí zachránit trenér Giuseppe Sannino. A před ním je opravdu hodně náročný úkol.

Ale Sannino, který má dostatek zkušeností s prvoligovým fotbalem, se výzev nebojí. "Máme jasný cíl a tím je záchrana. Odteď všichni v klubu budou pracovat na maximum proto, abychom se zachránili. Bude to sice náročné, ale já věřím, že se nám to povede. Máme v týmu několik skvělých hráčů a pokusíme se nasbírat co nejvíc bodů. Hned na úvod proti nám stojí Turín, což je hodně náročný soupeř. Bude ale zajímavé sledovat, jak moji hráči zareagují na takovou výzvu," myslí si Sannino. Ani ten nebude mít plný kádr, protože mu budou chybět Marrone, Wilckzek, Spolli a ještě Benussi.
Carpi FC - pravděpodobná sestava:
Brkić - Zaccardo, Romagnoli, Gagliolo - Letizia, Bianco, Cofie, Fedele, Silva - Matos - Borriello
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Bovo, Glik, Moretti - Zappacosta, Benassi, Vives, Acquah, Gaston Silva - Quagliarella, Maxi Lopez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.20 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Chievo Verona - Hellas Verona  (sobota 20:45)
Atraktivní Derby di Verona je na programu již v tuto sobotu večer. A mohlo by mnohé napovědět. Například to, zda je forma Chieva z úvodu sezony jen náhodou. Nebo zda se Hellas dokáže prát o body i bez zraněného Luky Toniho.

Verona je přímo zrozena k dramatickým bojům. Ty mezi sebou vášnivě sváděly třeba rody Monteků a Kapuletů. Novodobými hrdiny jsou fotbalové týmy Hellasu a Chieva, které spolu svedou souboj o prestiž i tři body již tuto sobotu večer. Který z nich zvítězí? Nebo nakonec dojdou smíru, podobně jako jejich předchůdci? Větší šance jsou dávány Chievu a to z jednoho prostého důvodu - v této sezoně ja na hony vzdáleno tradičnímu Chievu z let minulých.

Oba celky se nalézají v kontrastní formě. "Domácí" Chievo začalo letošní sezonu lépe, než by možná i jeho fanoušci očekávali. V prvních dvou kolech si Mussi Volanti připsali šest bodů a impresivní skóre 7:1. Potom, co vyloupili Lazio Řím, remizovali s Juventusem a prohráli s Interem Milán. V dalším utkání však konečně opět našli recept na tři body, když překvapivě zvítězili nad turínským FC. Minulé kolo pak znamenalo střet s ambiciózním Sassuolem, který vyústil v konečnou remízu. Sassuolo skvěle začalo díky brance Defrela, na kterou však odpověděl o pár minut později Alberto Paloschi.

Ačkoli se Chievu daří a poměrně se mu vyhýbají i zranění, derby je něco zcela jiného. Moment, který zachvátí celé město a nehledí na to, kdo je v tu chvíli právě favoritem. To si uvědomují i hráči Chieva. Obránce Nicolas Frey před ostře sledovaným zápasem zmínil: "Je jedno, kdo je v tabulce výš, v derby se ten rozdíl smývá. Oba tábory do toho jdou naplno, což z derby dělá jedinečnou záležitost. Nechceme samozřejmě našeho soupeře podcenit, takže ze sebe musíme vydat maximum. Utkání v minulých letech jasně ukázala, že i ten mnohem horší může vyhrát," připomíná Frey.

Tím horším je teď jednoznačně Hellas. Na vině je mimo jiné také množství absencí, která se neistále kupí. Do hry nemůže zasáhnout hned několik opor základní sestavy, přičemž mimo jsou Fares, Toni, Marquez, Romulo, Ionita, Gomez a Siligardi. Hellas je stále bez výhry a trenér Andrea Mandorlini se ocitá pod stále větším tlakem. Výhru v derby by velmi potřeboval. Minulé kolo pro něj znamenalo vrásky na čele, protože Hellas doplatil na nepozornost. Nad Laziem sice vedl díky brance Helandera, ale Biancocelesti utkání po zásazích Biglii a Parola otočili.

Těžký zápas očekává proti rivalovi i Boško Janković. Zkušený veterán v rozhovoru pro oficiální klubový web řekl: "Nadchází velmi důležitá bitva a my k ní musíme přistupovat velmi odpovědně. Jsme jeden tým a musíme táhnout za jeden provaz. To, jak jsme silní, se ukazuje právě v dobách těžkostí. Mohu ujistit naše fanoušky, že na hřišti klidně i vypustíme duši, když to bude třeba," dodal sebevědomý Janković.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Frey, Gamberini, Cesar, Gobbi - Castro, Rigoni, Hetemaj, Birsa - Paloschi, Meggiorini
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Pisano, Moras, Helander, Souprayen - Sala, Viviani, Greco, Hallfredsson - Janković, Pazzini
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.25 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.ACF Fiorentina650111:415
2.Inter Milán65017:515
3.Turín FC641111:613
4.US Sassuolo63309:612
5.SS Lazio64028:1112
6.AS Řím632113:711
7.Chievo Verona632110:411
8.Atalanta Bergamo63218:511
9.UC Sampdoria631212:910
10.SSC Neapol623112:79
11.AC Milán63038:99
12.Città di Palermo62137:87
13.Udinese Calcio62046:96
14.Janov CFC62043:66
15.Juventus FC61236:75
16.Frosinone Calcio61144:84
17.Empoli FC61146:114
18.Hellas Verona60335:93
19.Bologna FC61053:93
20.Carpi FC60246:152

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (552)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele