Serie A - preview 24. kola

09.02.2018, 08:16, aktualizováno 11.02.2018, 08:37
Previews
AS Řím hraje doma s Beneventem, očekává se hladká výhra a posun v tabulce možná až na třetí místo - k tomu Giallorossi vedle vlastní výhry potřebují i další nezdar Interu. Sampdoria změří síly s Hellasem Verona, Chievo hostí Janov, Turín se střetne s Udinese a nedělní program začne v Sassuolu...
US Sassuolo - Cagliari Calcio  (neděle 12:30)
Sassuolo a Cagliari se potkají ve vzájemném souboji, po němž případný vítěz odskočí od sestupových příček. Ani jeden tým přitom nemá nejlepší formu, domácí jsou šestnáctí, hosté na tom jsou o dvě příčky a dva body lépe...

Sassuolo koncem listopadu vyměnilo trenéra, Cristiana Bucchiho nahradil Beppe Iachini a s týmem dokázal vyhrát tři zápasy v řadě, k nimž přidal i cennou remízu s AS Řím. V tuto chvíli je ale forma znovu špatná, z dalších čtyř duelů nedávný účastník Evropské ligy vytěžil jenom bod a před týdnem musel strávit debakl 0:7 od Juventusu.

Nejlepší formu nemá ani Cagliari, to ovšem může těšit poslední výhra nad SPALem, sardinský celek před vlastními diváky zvítězil 2:0 a jeho náskok na sestupové pozice čítá příjemných sedm bodů.

Sassuolo by se jistě nebránilo opakování historie a zatím posledního vzájemného souboje na jeho půdě, v předposledním kole loňské sezony mělo skvělý vstup, po třinácti minutách vedlo o tři branky a sardinského soupeře nakonec poslalo domů s výpraskem 2:6. Dařilo se mu i v prvním letošním měření sil (1:0).

Domácím budou chybět Cristian Dell’Orco a Timo Letschert, v útoku se naopak objeví nová akvizice z Fiorentiny Khouma Babacar a po odpykání disciplinárního trestu se vrací Edoardo Goldaniga. Cagliari přicestuje kompletní.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Lirola, Goldaniga, Acerbi, Peluso - Duncan, Missiroli, Magnanelli - Politano, Babacar, Berardi
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Rafael - Andreolli, Ceppitelli, Castán - Faragò, Barella, Cigarini, Padoin - Joao Pedro - Farias, Pavoletti
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.41 - 4.08
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chievo Verona - Janov CFC  (neděle 15:00)
Jen dva body a dvě příčky v tabulce od sebe dělí dnešní soupeře v Serii A. Zatímco Janovu patří po třiadvaceti odehraných kolech třináctá pozice se čtyřiadvaceti body, Chievo je s 22 body patnácté.

Poslední zápas se přitom hostům z Janova povedl na výbornou. Na hřišti Lazia totiž podali povedený výkon a ze stadionu favorita si odvezli všechny tři body. Stalo se tak zásluhou Diega Laxalta, jenž do té doby vyrovnané utkání v nastaveném čase hlavičkou rozhodl.

To Chievo rozhodně tolik důvodů k radosti nemá. Veronští získali z posledních sedmi ligových utkání pouze jeden bod za domácí remízu s Udine, jinak kráčejí od porážky k porážce. Tu zatím poslední, byť těsnou, jednogólovou, si připsali na hřišti Atalanty Bergamo.

Pozornost bude samozřejmě na straně domácích upřena na Emanuela Giaccheriniho. Šikovný záložník mužstvo posílil na konci zimního přestupového období na hostování z Neapole, která bojuje o titul s Juventusem a pohybuje se tak na zcela opačném pólu tabulky. K dispozici má trenér domácího celku i Samuela Bastiena, mladý Belgičan dostal proti Juve červenou kartu a již si za to odpykal jednozápasový trest.

Janovu kvůli zranění chybějí Miguel Veloso a Armando Izzo a minimálně do března s nimi hosté počítat nemůžou. Mimo jsou i Aleandro Rosi (toho na pozici pravého křídelního beka nahradí zřejmě Pedro Pereira) a jeho skorojmenovec Guieseppe Rossi, jemuž také zdravotní stav nedovolí do duelu zasáhnout.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Depaoli, Bani, Gamberini, Jaroszynski - Bastien, Radovanovic, Hetemaj; Birsa - Meggiorini, Inglese
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Biraschi, Spolli, Zukanovic - Pedro Pereira, Rigoni, Bertolacci, Hiljemark, Laxalt - Pandev, Galabinov
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.07 - 3.07 - 2.68
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Bologna FC  (neděle 15:00)
Více než dva měsíce. Tak dlouho čeká Inter na ligové vítězství. To poslední přišlo 3.prosince, od té doby svěřenci Luciana Spalettiho tři body získat nedokázali. Po osmi po sobě jdoucích zápasech bez výhry tak visí ve vzduchu překonání nelichotivého rekordu - ještě nikdy v historii klubu se nestalo, že by Inter nedokázal po sobě v lize nevyhrát devětkrát.

Zakopaný pes je především v produktivitě - od své poslední výhry, kterou Nerazzurri zaznamenali proti Chievu, Inter nedokázal dát v utkání víc než jeden gól. V posledních osmi duelech dal dokonce branek pouze pět.

Dokonce i vyhlášený ostrostřelec a hvězda týmu Mauro Icardi, který si jinak v aktuálním ročníku připsal gólů už 18, během této nepříjemné série pálil přesně jen dvakrát. Ještě v daleko větší střelecké krizi je pak Antonio Candreva, který čeká na trefu v Serii A už předlouhých 29 zápasů. Takhle dlouho šňůru bez vstřelené branky ještě v nejvyšší italské soutěži v jakémkoliv klubu nikdy nezažil.

Ani Boloňa nepřijíždí na San Siro zrovna v oslnivé formě - z posledních pěti zápasů vyhrála jen jediné a pokud milánské trápí neefektivní koncovka, problém Rossoblu spočívá v defenzivě - ve čtyřech posledních střetnutích dostali boloňští hned osm gólů a celkově jich v sezoně inkasovali již 35.

Kromě hřiště navíc má momentálně dvanáctý tým tabulky problém i v kabině - vztah trenéra Roberta Donadoniho s ofenzivní hvězdou mužstva, kterou je Mattia Destro, se údajně vyostřil natolik, že útočníkova další budoucnost v klubu je značně nejistá. I proto se očekává, že v nejbližší době bude dostávat v základní sestavě přednost Rodrigo Palacio.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovic - D'Ambrosio, Skriniar, Miranda, Cancelo - Vecino, Borja Valero; Candreva, Brozovic, Perisic - Icardi
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Mbaye, Gonzalez, Helander, Masina - Poli, Pulgar, Dzemaili - Di Francesco, Destro, Palacio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.40 - 7.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - Hellas Verona  (neděle 15:00)
Jen jednou za posledních sedm let se Hellasu povedlo porazit janovského soka, který si jinak pravidelně bere ve vzájemných duelech všechny body. Jen málokdo by Hellasu věřil také dnes, protože zatímco se trápí, Doria bojuje o poháry.

Sampdoria bude jasným favoritem domácího utkání na Marassi, kde si od tří dala ligové dostaveníčko s Hellasem. Celek z Verony urazí cestu dlouhou necelé tři hodiny, ale je velmi pravděpodobné, že se pak bude stejnou trasou vracet z horší náladě, protože karty jsou rozdány jasně. Janovský celek si hodlá připsat další body, které by mu pomohly v boji o poháry.

V nich si zatím vede přinejmenším statečně, neboť v nabité konkurenci zvládá obrat o body nejednoho rivala. Poté, co si Doria poradila s AS Řím na jeho stadionu, získala bod také proti Turínu. Domácí remíza proti Mazzarriho týmu ji musela ale trochu mrzet, protože přišla o vedení a ještě dohrávala proti oslabenému soupeři, takže výsledek mohl být ještě lepší.

Trenér Marco Giampaolo ale říká: "Naším cílem je držet se blízko pohárových pozic. Nejsme tím nejzkušenějším týmem, naši soupeři mají třeba větší kapitál nebo více zkušeností. My ale bojujeme jako jeden tým, máme hlad po úspěchu a hodláme hrát skvělý fotbal. Ten s sebou samozřejmě někdy nese porážky a více chyb, ale klademe na sebe hodně vysoké nároky. Věřím v práci na hřišti, místo abychom plnili stránky médií."

Trenér Giampaolo se bude muset obejít bez klíčového ofenzivního záložníka Dennise Praeta, který je dlouhodobě zraněn. Z karetních důvodů nebude moci využít ani dvojici Vid Belec - Gastón Ramírez, takže je pravděpodobné, že se za dvěma útočníky objeví Gianluca Caprari jakožto stažený útočník. Hostům schází jen služby dřívějšího velkého talentu, Alessia Cerciho.

Hellas trápí především jeho postavení v tabulce, které napovídá, že by fanoušci v tradičním městě mohli velmi brzy chodit na fotbal za mnohem levnější vstupenky. Radost jim to ale neudělá, protože podle mínění mnohých si druhou ligu nezaslouží. Svými výkony však Hellas také mnoho radosti nerozdává, neboť mu patří až předposlední příčka.

Na jeho kontě je zatím jen 16 bodů a na vině je kromě hodně nestálé formy především obrana. Ta je největším problémem Hellasu, což ukazuje už 46 inkasovaných gólů! Poté, co si Hellas překvapivě snadno poradil s Fialkami a nadělil Fiorentině čtyři góly, inkasoval jednu branku od AS Řím.

Tomu ale rychlý gól v minulém kole stačil a Hellas se tak opět musel sklonit. Na Janov nemá moc dobré vzpomínky, protože zde naposledy proti Dorii dostal čtyři branky. Většina z pamětníků je již pryč, ale trenér Pecchia přesto nemá klidné spaní.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Bereszyński, Silvestre, Ferrari, Murru - Torreira, Barreto, Linetty - Caprari - Quagliarella, Kownacki
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Ferrari, Caracciolo, Vuković, Fares - Romulo, Büchel, Valoti - Kean, Matos, Petković
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.76 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turín FC - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Mazzarriho Turín doma v neděli odpoledne hostí další zajímavý celek, který je navíc jeho sousedem v tabulce. I Zebry z Udine mají dostatek důvodů k optimismu a hodlají se dostat před svého soupeře. Poslední vzájemné duely obou soupeřů značí vzácnou vyváženost.

Za posledních patnáct utkání, které spolu sehrály týmy Turína a Udinese, si každý ze soupeřů připsal šest výher a šest porážek. Třikrát se body dělily, což ukazuje na vzácnou vyrovnanost výkonů. Obecně ale forma těchto dvou týmů zase tak vyrovnaná není a právě to tyto ambiciózní kluby stojí větší posun v tabulce.

Na lavičce Turína sedí a pokyny udává stratég Walter Mazzarri, který vystřídal Sinišu Mihajloviće. Býci by hodně rádi do Evropy a zatím se zdá, že Mazzarri by mohl být tím správným mužem, který s přispěním píle a času dokáže Granatu dostat zpátky na velkolepější scénu. Ve čtyřech dosud trénovaných duelech ještě neprohrál a připsal si dvě výhry a dvě remízy. Tu poslední proti Sampdorii ale nesl hodně těžce, za což byl dokonce disciplinárně potrestán.

Komise mu ale jeho trest snížila na jediné utkání, takže právě proti Udinese Mazzarri na lavičce sedět nebude. Možná i proto burcuje Andrea Belotti fanoušky k větší podpoře než dřív. "Máme před sebou dva velmi těžké duely. Čeká nás Udinese a pak hrajeme s Juventusem, takže budeme potřebovat opravdu každou podporu. Naši fanoušci pro nás vždycky byli a budou velkou oporou a hnací silou a já věřím, že díky nim dokážeme dokráčet hodně daleko."

Belotti naposledy střídal dvacet minut před koncem utkání, přeci jen se léčí po vážném zranění. Nyní už by ale měl být připraven od první minuty. To neplatí o obránci Lyancovi a také karetním hříšníkovi Acquahovi. Kvůli stejnému disciplinárnímu trestu se do dresu neobleče Danilo, k němuž se jako absentér přidává ještě zraněný bek Ali Adnan.

Udinese rovněž nedávno změnilo trenéra a s ním se začalo také blýskat na lepší časy. Herně a především výsledkově je to úplně jiný tým a Massimo Oddo za to sklízí zaslouženou chválu snad ze všech stran. V posledních deset kolech Serie A Udinese prohrálo jen jednou, když nestačilo na Lazio, ale jinak se v nabité konkurenci drží povážlivě blízko pohárům.

A jak vyrovnaný střet dopadne? Někdejší kanonýr David Di Michele má jasno. Prošel oběma kluby a říká: "Samozřejmě je pro mě hodně zajímavé sledovat střet právě těchto dvou týmů. Myslím, že zápas skončí remízou 1:1. A neříkám to z přehnané lásky k oběma týmům, ale zkrátka si myslím, že jsou oba v tak dobré formě, že není možné určit jednoznačného vítěze," přemýšlí Di Michele.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Sirigu - De Silvestri, N’Koulou, Burdisso, Molinaro - Obi, Rincon, Baselli - Iago Falque, Belotti, Niang
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Larsen, Nuytinck, Samir - Widmer, Barák, Behrami, Jankto, Pezzella - De Paul - Lasagna
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.83 - 4.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Řím - Benevento Calcio  (neděle 20:45)
Nedělní večer nabízí v Itálii bitvu domácího AS Řím a Beneventa, která by podle papírových předpokladů měla nabídnout více branek. Ty jsou obecně velkým problémech domácích Vlků, ale právě proti Beneventu se jim daří.

Ostatně, jen málokterému týmu se proti nováčkovi z Beneventa nedařilo. Čarodějky zatím nekouzlí úsměvy na tvářích vlastních fanoušků, ale jejich představení mnohdy působí spíše omračujícím dojmem. Beneventu se vůbec nedaří, a to ani na jedné straně hřiště. I když to kolem Vánoc vypadalo na prudké zlepšení, náhlé výhry pominuly stejně rychle.

Minulé tři duely Benevento opět prohrálo, opět v nich nedalo ani jeden gól a dohromady ještě osm branek dostalo. A to může být rádo, že Neapol naposledy hrála na půl plynu. I tak ale Benevento prohrálo, patří mu nyní stále až poslední příčka a jeho konto s body vůbec neroste. Pouhých sedm bodů není k údivu, když vezmeme k ruce fakt, že obrana Beneventa dostala už 51 gólů! Další chce vstřelit AS.

Domácí klub, kterému se rovněž pro barevnou kombinaci dresů říká Giallorossi, se nebude muset obávat několika hráčů soupeře. Jedná se o Ricka Karsdorpa, Radju Nainggolana, Bruna Perese nebo Lorenza Pellegriniho s Maximem Gonalonsem. Zpět na lavičku se podívá Patrik Schick, který byl nominován, stejně jako Daniele De Rossi. Hosté se musí obejít bez Brignoly a zřejmě také bez Cataldiho, který není zcela fit.

Docela emotivní utkání čeká na mladého křídelníka Marca D‘Alessandra, odchovance právě AS Řím. Ten v rozhovoru pro Mediaset uvedl: "Je jasné, že pro mě AS bude vždycky znamenat něco speciálního. Strávil jsem v jeho barvách spoustu času. Nebyl jsem ale připraven na ten tlak a tak velkou pozornost, nezůstal jsem v AS kvůli vlastním chybám. Teď bych se k tomu postavil jinak. Pravda je, že teď jsem soupeř a přijedu s jasným cílem vyhrát."

Vlkům se zase tak moc nedaří, i když slova o krizi už nejsou slyšet tak často. Římský celek vyhrál za posledních deset soutěžních duelů jen dvakrát a trenér Di Francesco se musel ohánět, aby z týmu dostal víc. To se mu z velké části povedlo v minulém kole, když změnil rozestavení a díky rychlému gólu Cengize Ündera zvítězil i v oslabení nad Hellasem.

Teď přichází další soupeř, který bojuje o záchranu. Vyhovovat by mu mohlo především to, že AS má velké potíže se střelbou branek. Za deset minulých utkání nasázel jen sedm branek! Pravda ale je, že třeba proti Beneventu se jeho střelci nijak zpátky nedrželi a celkové skóre 4:0 bylo jen zlomkem šancí, které si Vlci vypracovali. Dvakrát se prosadil Edin Džeko, který hodlá zapomenout na přestupové trápení právě góly.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Alisson - Florenzi, Manolas, Fazio, Kolarov - Gerson, Strootman - Ünder, Defrel, El Shaarawy - Džeko
Benevento Calcio - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Letizia, Djimsiti, Costa, Venuti - Memushaj, Sandro, Djuričić - Guilherme, Coda, D'Alessandro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 8.33 - 18.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SPAL 2013 - AC Milán  (sobota 15:00)
Kdybyste hledali datum, kdy naposledy milánský velkoklub prohrál v první lize se Spalem, jednalo by se o datum, kdy asi většina z dnešních čtenářů EF nebyla na světě. V sobotu odpoledne se AC na půdu tápajícího nováčka opět dostaví.

A z jeho formy nebude mít mužstvo působící ve Ferraře žádnou velkou radost. Milánský celek se totiž naučil neprohrávat a pod vedením trenéra Gennara Gattusa spřádá opět velkolepé cíle. No dobře, to je trochu přestřelené, ale potom, co si fanoušek AC musí vytrpět každou sezonu, se aktuální trend zdá téměř zázračným.

Vlastně v mnohém připomíná současné Lazio. Od té doby, co vedení přestalo primárně kupovat drahé posily a začalo od pozice trenéra, se AC daří. Po Montellovi se na lavičku prvního týmu postavila hráčská legenda a nedávno licencovaný trenér Gennaro Gattuso a výsledky začínají pomalu nabírat na síle. Už sedm duelů v řadě AC neprohrálo a aktuálně sídlí na osmém místě Serie A.

To je samozřejmě pořád dost daleko od vysněných pohárových pozic, ale slibný základ v mužstvu je, a to včetně důvěry v trenéra i hráče navzájem. Žurnalistka Monica Colombo na adresu Gattusa řekla: "Určitě je to muž na správném místě, protože dokázal usměrnit hráče a udělat z nich fungující tým. Možná nemá tolik zkušeností jako jiná hvězdná jména, ale rychle se učí a nebojí se říkat věci na rovinu. Za tu krátkou dobu Milán určitě pozvedl," míní v rozhovoru pro Milan TV.

Naposledy se A proti Spalu postavilo v září loňského roku a zvítězilo nad svým sokem jednoduše 2:0. Jak asi každý předpokládá, vítězství ve vzájemných duelech má na kontě daleko víc právě AC. Celkem je to dvacet výher za 33 odehraných duelů. Spal nad AC vyhrál jen jednou, ale to už je hodně dávná doba. Psal se totiž červen 1957!

Ani současná forma Spalu nijak neukazuje, že by se interval šedesáti let neměl prodloužit. Za deset posledních duelů se Spal radoval z výhry jen jednou, což mu moc nadějí na záchranu nedává. A že to bylo s posledním Beneventem, to také není příliš optimistické. Spal dostal už 42 branek a obrana je jeho nejslabším místem. A to i přesto, že v bráně působí mladý talent.

Jmenuje se Alex Meret a právě on je často mužem, který drží Spal nad vodou. A jeho agent, Federico Pastorello, mu věští zářnou budoucnost. "Je skoro až neuvěřitelné, jak skvěle se zvládá prosazovat na tak vysoké úrovni i přes svůj mladý věk. Roste každým zápasem a už nyní patří mezi opory mužstva. Boj o záchranu zocelí každého člověka a já vím, že se Alex bude dál rychle zlepšovat."
SPAL 2013 - pravděpodobná sestava:
Meret - Cionek, Salamon, Felipe - Lazzari, Viviani, Kurtić, Grassi, Mattiello - Paloschi, Antenucci
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Bonucci, Romagnoli, Rodriguez - Biglia, Kessie, Bonaventura - Suso, Cutrone, Calhanoglu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.79 - 3.46 - 1.89
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Crotone - Atalanta Bergamo  (sobota 18:00)
Před třinácti lety se Crotone podařilo překvapit celek z Bergama a ještě v rámci druhé nejvyšší soutěže si s Atalantou poradilo. Serie A však k němu už tak laskavá není a v ní naopak vítězí Atalanta. A často poměrně značným rozdílem, což by ráda naplnila také nyní.

Za poslední tři vzájemné duely v rámci první ligy se Atalanta vždy radovala z výhry a ještě si v nich proti Crotone udržuje průměr tří vstřelených branek na zápas. Zvláště při posledním klání v Bergamu se domácí radovali z jasného výsledku 5:1, který domácím fandům dodal potřebný klid a hráčům rovněž. Ti pak zvládli dokonce i projít náročnou skupinou Evropské ligy a nyní se jedná o poměrně sebevědomý celek.

Tým trenéra Gasperiniho setrvává v pozicích kolem evropských pohárů a reálně hrozí zavedenějším týmům, že je vystřídá. I když Orobici trochu dochází dech a ne vždy hrají na sto procent, stále ji patří více než solidní sedmé místo s tím, že ztrácí jen dva body na šestou Sampdorii Janov. Vyloženě špatnou výchozí pozici nemají Orobici ani v poháru, kde prohráli jen o jednu branku s Juventusem a chystají se mu v odvetě ještě zatopit.

Boj na tolika frontách je další věcí, na kterou si mladý celek musí zvykat. Ale trenér Gasperini nechce Crotone podcenit přílišnými změnami v sestavě. "Hrát na hřišti Crotone není snadné pro nikoho. Je to tým, který bojuje až do posledního dechu a dokud je šance. Už v minulém ročníku jsme viděli, co umí, takže jej nesmíme podcenit. I když nás čeká Borussia, nepodceníme soupeře a budeme hrát naplno. Věřím, že si povedeme dobře, máme za sebou skvělé zápasy," míní Gasperini.

V rámci ligy už jeho hráči dvakrát udrželi čisté konto a soupeři nasázeli celkem čtyři góly. Teď budou hráči La Dea postrádat tři spoluhráče - zraněné Rizza s Gómezem a Caldarou. Obdobně je na tom také Crotone, které se snažilo vyplnit limity mimo jiné také na přestupovém trhu. Nyní se potýká pouze s absencemi zraněných Sampirisiho a Martelly. Kromě jiného jej samozřejmě trápí postavení v tabulce, protože Crotone je až sedmnácté.

Jeho náskok na poslední trojku činí pouhé tři body. A může za to také jeho útočná linie, která zatím nastřádala jen osmnáct zásahů. S kreativitou pak má Crotone pomáhat dvojice Federico Ricci a Ahmed Benali, kteří přišli v lednu. Už tři zápasy po sobě ale Crotone neprohrálo a kromě vítězství nad Hellasem si připsalo hlavně cennou remízu s Interem Milán v minulém kole. Tu chce nyní minimálně zopakovat proti dalšímu favoritovi.
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Faraoni, Ceccherini, Capuano, Pavlović - Barberis, Benali, Mandragora - Ricci, Trotta, Budimir
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Berisha - Toloi, Masiello, Palomino - Hateboer, Freuler, De Roon, Cristante, Spinazzola - Iličić - Petagna
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.58 - 3.54 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SSC Neapol - SS Lazio  (sobota 20:45)
Neapol vyhrála sedm ligových zápasů v řadě a nyní si brousí zuby na další zářez. V sobotu večer na ní čeká atraktivní duel, na vlastním trávníku přivítá římské Lazio...

Domácí naposledy nezískali tři body přesně před dvěma měsíci v utkání s Fiorentinou (0:0), od té doby zvládli všechny soutěžní duely s výjimkou pohárového čtvrtfinále proti Atalantě. Po páteční předehrávce jsou v tabulce na druhém místě o dva body za Juventusem, dnešní výhra je tak případně posune zpět na zlatou příčku.

Fanoušky Neapole včera znovu vystrašil Faouzi Ghoulam. Alžírský obránce si na přelomu října a listopadu poranil kolenní vazy a nyní pomalu chystal návrat, během pátečního tréninku mu ovšem praskla čéška a musel na operaci. Nejčernější prognózy hovořily až o roce bez fotbalu, nakonec se ovšem nevyplnila a Ghoulam bude do měsíce znovu trénovat.

Nejedná se o jediný dlouhodobý zdravotní problém domácích, jelikož na marodce stále zůstává útočník Arkadiusz Milik. Stoprocentně v pořádku není ani Raúl Albiol a v uplynulých dnech měli zdravotní potíže rovněž Lorenzo Insigne, Dries Mertens a José Callejón. Chřipka se zase pokoušela o obránce Elseida Hysaje.

Zatímco Neapol drží od začátku sezony laťku hodně vysoko, Laziu se poslední dva zápasy nepovedly. Nejprve dvakrát nevyhrálo na půdě AC Milán, nejprve v lize padlo 1:2, aby si následně z prvního semifinále poháru odvezlo bezbrankovou remízu. Rozčarování pak přišlo v pondělí po domácí porážce od Janova.

Po závěrečném hvizdu byl vidět především Felipe Anderson, trenér Simone Inzaghi nebyl spokojen s přístupem ofenzivního Brazilce a došlo na hádku. Vše málem přerostlo až v potyčku, které zabránil až Lucas Leiva. Felipe Anderson byl po tomto incidentu vyřazen z prvního týmu a v sobotu večer hrát nebude.

"Raději bych teď hrál proti jinému soupeři, ale takový je zkrátka kalendář. Po prohře s Janovem došlo na spoustu řečí, na druhou stranu si sami můžeme za to, že jsou na nás kladena taková očekávání. Proto chceme vyhrát už teď," říká Inzaghi.

Lazio to na Neapol poslední dobou příliš neumí a naposledy jí porazilo v květnu 2015, v posledním kole sezony tehdy na půdě soupeře vyhrálo 4:2 a vedle tří bodů si do hlavního města odvezlo i místenku v předkole Ligy mistrů. Od té doby ovšem Neapol vyhrála čtyři z pěti utkání při skóre 15:2, naposledy římský celek smetla v září výsledkem 4:1.

"Ta prohra z prvního letošního zápasu? Utkání jsme si zanalyzovali. Odehráli jsme skvělý první poločas, pak přišla zranění a porážka. Od té doby jsme ovšem vyhráli devět utkání v řadě," upozorňuje Inzaghi.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Koulibaly, Chiriches, Mario Rui - Allan, Jorginho, Hamšík - Callejon, Mertens, Insigne.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Caceres, De Vrij, Radu - Marusic, Parolo, Leiva, Milinkovic-Savic, Lulic - Luis Alberto - Immobile.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.58 - 4.89
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Juventus FC  (pátek 20:45)
Vskutku zajímavý zápas čeká v pátek večer na Federika Bernardeschiho. Šikovný ofenzivní hráč a v současné době člen kádru Staré dámy totiž do Turína zamířil právě z Fiorentiny, která je dnešním soupeřem Juventusu. 23letý Ital zatím nedostává v aktuální sezoně tolik příležitostí, kolik si asi před přestupem představoval, v základu šel jen do pěti zápasů Serie A a jinak chodí na hřišti vždy až v průběhu duelu coby střídající hráč. Je ale pravděpodobné, že na hřišti svého bývalého klubu se dnes objeví od první minuty.

Povedl se mu totiž poslední ligový duel. Sassuolo Juventus doma na Allianz Stadium rozdrtil vysoko 7:0 a Bernardeschi byl vidět. Připsal si přihrávky na dva góly a je pravděpodobné, že v sestavě zůstane i pro dnešní zápas - na úkor jiné letní posily "bíločerných", kterou je Brazilec Douglas Costa.

Personální změna se dá naopak očekávat ve středu zálohy. Do utkání na hřišti Violy zřejmě nezasáhne zraněný Blaise Matuide a jeho místo uprostřed pole tak zaujme klubová ikona Claudio Marchisio. Na postu pravého beku se pak dá čekat spíše Stephan Lichsteiner místo De Sciglia a na druhé straně obrany se zřejmě fanoušci Juve může těšit na Asamoaha místo Alexe Sandra.

Fiorentina se musí nutně obejít bez svého muže na pravém kraji defenzivy, jímž je Vincent Laurini. Ten si ze souboje s Boloňou odnesl zranění chodidla a do očekávaného utkání s několikanásobným mistrem nezasáhne. Nahradí ho German Pezzella, jenž je naopak trenérovi znovu k dispoziic poté, co si odpykal jednozápasový distanc.

První střetnutí obou soupeřů v této sezoně se odehrálo už v srpnu a těsné vítězstí 1:0 Juventusu na domácím hřišti zajistil Mario Mandžukič. Zda se bude favorit radovat znovu, či mu porážku z podzimní části sezony dnes Fiorentina oplatí, se uvidí už za pár hodin.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Pezzella, Milenkovic, Astori, Biraghi - Benassi, Badelj, Veretout, Gil Dias - Simeone, Chiesa
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Benatia, Chiellini, Asamoah - Khedira, Pjanic, Marchisio - Bernardeschi, Higuain, Mandzukic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.74 - 3.46 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol23193150:1460
2.Juventus FC23192259:1559
3.SS Lazio23144558:2946
4.Inter Milán23129238:1845
5.AS Řím23135533:1744
6.UC Sampdoria23115742:3238
7.Atalanta Bergamo23106735:2736
8.AC Milán23105830:3035
9.Udinese Calcio231031036:3233
10.Turín FC23712433:2933
11.ACF Fiorentina2387833:2931
12.Bologna FC23831228:3527
13.Janov CFC23661118:2524
14.Cagliari Calcio23731322:3424
15.Chievo Verona23571121:4022
16.US Sassuolo23641314:4122
17.FC Crotone23551318:4020
18.SPAL 201323381223:4217
19.Hellas Verona23441522:4616
20.Benevento Calcio23212013:517

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (509)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele