Serie A - preview 20. kola

14.01.2017, 09:37, aktualizováno 16.01.2017, 08:02
Previews
Už podruhé během krátké doby na sebe narazí celky Turína FC a AC Milán. Ve čtvrtek se z postupu do dalšího kola Coppa Italia radoval milánský celek, když proti Býkům otočil nepříznivý stav. Ligová "odveta" však bude jiná - už jen proto, že dějištěm bude tentokrát Turín...
Turín FC - AC Milán  (pondělí 20:45)
Už podruhé během krátké doby na sebe narazí celky Turína a AC Milán. Ve čtvrtek se z postupu do dalšího kola Coppa Italia radoval milánský celek, který otočil proti Býkům nepříznivý výsledek. Ligová "odveta" však bude jiná, už i proto, že hostitelem bude tentokrát Turín.

Turín se po nepříjemné třízápasové sérii bez zisku jediného bodu pomalu navrací do optimální formy, což ukázal při vítězném zápase s Janovem a koneckonců i remíze na půdě Sassuola. Turín je tak v tabulce na osmém místě, ovšem na evropské poháry poměrně ztrácí. Všechny týmy před ním totiž v posledních kolech vítězí, pokud by však porazil Milán, stáhl by náskok sedmé Atalanty na rozdíl tří bodů.

Souboj s Milánem bude pikantní nejen proto, že se skrze něj může Granata přiblížit evropským pohárům, ale také proto, že oba týmy spolu sehrály zajímavou partii ve čtvrtek v rámci Coppa Italia, kde bylo úspěšnější AC. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak srbský trenér Siniša Mihajlovič, jenž ještě minulou sezonu AC vedl a který v podstatě Montellovi postavil základní stavební kameny v podobě talentovaných fotbalistů jako např. Donnarummy či Romagnoliho.

V Turíně nečeká Rossoneri vůbec snadná práce, ba naopak. Už čtvrteční duel ukázal, že Granata má svojí sílu. V neprospěch Milána hraje i fakt, že všechny konkurenční týmy v boji o Ligu mistrů vyhrály a díky tomu spadl na šesté místo. Stále však nesmíme zapomínat, že je tu jednak zápas s Turínem a pak navíc odložené utkání s Boloňou. Rossoneri jinak mají poměrně dobrou formu, i když v lize se střelecky trápí. Ze tří naposledy odehraných duelů vsítili jen jeden gól proti Cagliari.

Granata se musí obejít bez zkušeného Molinara i dvojice někdejších Římanů Castana a Iaga Falqué. Ztráty má i Milán, i když o něco menší, protože jak Mati Fernandéz, tak i Luca Antonelli nepatří do základní jedenáctky. Dlouhodobě je zraněný Montolivo.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Zappacosta, Rossettini, Moretti, Barreca - Benassi, Valdifiori, Obi - Itturbe, Belotti, Ljajič
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Paletta, Romagnoli, De Sciglio - Kucka, Locatelli, Bertolacci - Suso, Bacca, Bonaventura
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.34 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Cagliari Calcio - Janov CFC  (neděle 12:30)
Fotbalisté Cagliari se sice pohybují ve druhé polovině tabulky, ale s dostatečným odstupem na sestupové pozice. Neznamená to však, že by pro ně zápas s Janovem neměl žádnou váhu, naopak. Pokud totiž svého soka porazí, přeskočí ho v tabulce.

Cagliari bylo blízko tomu, aby získalo na slavném San Siru s AC Milán alespoň bod, ale zásah Carlose Baccy čtyři minuty před koncem všechno změnil. Cagliari se zpátky na Sardinii vracelo nejenže bez bodu, ale také s vědomím, že si příští zápas nezahraje zkušený stoper Bruno Alvés, jenž uviděl v nastavení červenou kartu. I přes porážku má Cagliari stále více než dobrý náskok na sestupové pozice a proto může hrát uvolněně. Janov sice v posledních letech nepatří mezi oblíbené soupeře, ale Cagliari s ním má celkově vyrovnanou bilanci.

Patnáctého prosince Grifové doma udolali silnou Fiorentinu 1:0 a od té doby jako by se po dobrých výsledcích slehla zem. Následovala šokující porážka s Palermem a těsné prohry s Turínem i Římem. V důsledku toho spadl Janov až na dvanácté místo, mimochodem do míst, kde se pohybuje městský konkurent Sampdoria a také Cagliari.

Pro tým chorvatského kormidelníka Juriče je to jistě velké vystřízlivění, vždyť na Luigi Ferraris nezdolal jen Fiorentinu, ale také slavné velkokluby AC Milán a koncem listopadu i Juventus! Grifové se tak budou chtít co nejrychleji vrátit na vítěznou vlnu a začít mohou na Sardinii.

Vyloučení Bruna Alvése v minulém zápase není jedinou absencí, kterou musí kouč Rastelli řešit. Chybí i další zkušený fotbalista Padoin či Ionita s Melchiorrim. Oslabený bude i Janov. Útočník Pavoletti odešel do Neapole, brankář Perin je zraněný stejně jako Veloso a Birarschi.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Rafael - Isla, Ceppitelli, Capuano, Pisacane - Dessena, Di Gennaro, Barella - Farías, Sau, Borriello
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Lamanna - Izzo, Burdisso, Muňoz - Lazovič, Rigoni, Cofie, Laxalt - Ninkovič, Ocampos - Simeone
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.90 - 3.30 - 2.53
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UC Sampdoria - Empoli FC  (neděle 15:00)
Sampdoria má další šanci na spásu a zlepšení reputace i svého postavení. Proti bude toskánské Empoli, na jehož návštěvu se hodně těší trenér domácích Marco Giampaolo.

Sampdorii se hodně daří hrát s Empoli takový fotbal, který přináší výsledky. Už sedm utkání proti němu neprohrála a nyní má další zbraň - trenéra Giampaola. Zkušený taktik zdělil Empoli po odcházejícím Mauriciu Sarrim a následně si s toskánským klubem udělal solidní jméno. Měl k němu vždy dobrý vztah a teď jej čeká střet. Utkání o mnoho, protože Sampdoria se nutně potřebuje nastartovat.

Aktuálně se jí příliš nedaří a opět padá do průměru. Nebo spíše podprůměru, protože jí nyní patří až 13. místo, což ambicím majitele Ferrera zkrátka stačit nemůže. V minulém kole Doria těsně nestačila na Neapol, čímž jen protáhla svou sérii utkání bez výhry na číslo 4. Pro utkání s Empoli navíc nebude moci nastoupit karetní hříšník Silvestre a zranění jsou Viviano, Sala či Carbonero.

Pokud je v Janově něco pozitivního, pak je to forma zlepšujícího se útočníka Luise Muriela. Ten pomáhá týmu svou technikou, asistencemi či šesti góly. Sám navíc myslí jen na Dorii, třebaže o něj stojí věhlasnější týmy: "Mám rád prostředí Sampdoria, město i klub. Je tu cítit nadšení, klid na práci i prostor pro zlepšení. Vím, že se zde můžu zlepšovat stranou tlaku, což mi pomáhá. Někdy možná Dorii opustím a půjdu jinam, ale nyní to rozhodně neplánuji."

Ani Empoli nebude kompletní. Jeho celek už opustil zkušený útočník Alberto Gilardino, který bude hledat štěstí v Pescaře. Zraněni pak jsou obránci Zambelli a Barba. Přestože je Empoli až 17. a sestupovou propast cítí na zádech, jeho forma se zlepšuje. Dokázalo již porazit Cagliari a naposledy i Palermo, jemuž dal jediný gól "Big Mac" Maccarone. Dobrou práci vedle něj odvádí i Levan Mčedlidze.

V rozhovoru pro Radio Lady zkušený univerzál pronesl: "Fyzicky i psychicky se cítím velmi dobře a můj stav se zlepšuje neustále. Jsem ale hlavně rád, že se daří celému týmu. To je pro mě vždycky to nejdůležitější. Doufám, že se nám podaří sehrát v Janově dobré utkání a povezeme si domů další body."
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Pereira, Škriniar, Regini, Pavlović - Barreto, Torreira, Linetty - B. Fernandes - Quagliarella, Muriel
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Bellusci, Cosić, Pasqual - Krunić, Dioussé, Croce - Saponara - Pucciarelli, Mčedlidze
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.64 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - AS Řím  (neděle 15:00)
Vztahy mezi AS Řím a Udinese mají dlouhého trvání. Zvláště pro trenéra Luciana Spallettiho se jedná o srdeční záležitost, která získá na důležitosti již v neděli odpoledne. Vlci totiž cestují na stadion Friuli, aby čelili Delneriho partě.

Římskému týmu se proti Udinese tradičně daří a je to jeden z jeho opravdu oblíbených soků. Posledních sedm vzájemných střetů v rámci Serie A se Zebrami AS vyhrálo a jeho fanoušci se při tom ještě královsky bavili - Vlci udržují průměr 2,3 gólů na zápas, samozřejmě vstřelených. Hned v prvním kole této sezony se jednalo o ničivý debakl v podání skóre 4:0 pro AS, když se dvěma penaltami blýskl Argentinec Diego Perotti.

Teď by však AS mohlo klopýtnout, protože trenér Luciano Spalletti musí řešit několik potíží. Především má problémy s množstvím zraněných hráčů. Kromě dlouhodobých marodů jako Alessandro Florenzi nemá k dispozici ani Diega Perottiho, který se rovněž zranil. K tomu připočítejme odchod Juana Iturbeho na hostování do Turína a především reprezentační povinnosti Egypťana Mohameda Salaha.

Je tedy jasné, že hlavní problém ofenzivně laděného mužstva bude ležet v útoku. Ke všemu se ještě v minulém kole vykartovali hráči jako Antonio Rüdiger a Daniele De Rossi. Toho by měl zastoupit již uzdravený Leandro Paredes, zatímco do hry se vehementně chystá také Stephan El Shaarawy nebo kapitán Francesco Totti. Minulé kolo Serie A alespoň přineslo Vlkům radost, protože se jim povedlo vyhrát nad domácím Janovem po vlastní brance obránce Izza.

Před duelem v Udine má AS další cíl. Ten sdělil uzdravený obránce Kostas Manolas, který prohlásil: "Naším hlavním cílem je vyhrávat proti menším týmům, což se nám v minulosti nedařilo. Často jsme se dopustili nějakých chyb, zaváhali jsme nebo nějak podcenili soupeře. Poslední dobou jsme sebevědomější a daří se nám mnohem lépe. Bude to proti Udinese hodně náročné kvůli našim absencím, ale nemůžeme se na to vymlouvat."

Z Udinese už do Říma putovalo několik osobností, z nichž ta nejaktuálnější je trenér Spalletti. Tou druhou je jeho oblíbený záložník David Pizarro, který za AS nastupoval velmi dlouho a připsal si řadu úspěchů. Před pár dny navštívil někdejšího trenéra a prohodil pár slov i na adresu Zeber. "Udinese pořád sleduji, protože ho mám v srdci. Je to skvělý klub, který vychovává výborné hráče. Musím uznat, že trenér Delneri s ním teď udělal kus práce a je radost se na něj dívat. Bude to pro AS hodně nebezpečné, protože Udinese je odhodlaným týmem," dodal.

Ani Udinese nebude kompletní. Zpátky k tréninku se mu sice vrátil obránce Felipe nebo zraněný bek Widmer, ale nezahrají si záložníci Badu, Wague nebo Matos. Do hry by měl hned od začátku naskočit český talent Jakub Jankto. Domácí Udinese je nyní na desátém místě, na kontě má 25 bodů a reálně pomýšlí na to, že bude prohánět mnohem věhlasnější celky v boji o případné poháry. Vždyť na osmý Turín ztrácí jen čtyři body, Fiorentina je pak vzdálena jen dva body!

Mohlo být mnohem lépe, jenže minulé kolo se Zebrám moc nepovedlo. Po sérii čtyř dobrých zápasů bez porážky ukončily neslavně s milánským Interem, který díky dvěma gólům Chorvata Ivana Perišiće nakonec otočil slibně se vyvíjející utkání ke svému prospěchu. Povede se Zebrám poskočit ze středu tabulky díky výhře nad starým známým?
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Faraoni, Danilo, Felipe, Samir - Fofana, Hallfredsson, Jankto - De Paul - Zapata, Théréau
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Fazio, Manolas, J. Jesus - B. Peres, Strootman, Paredes, Emerson - Nainggolan, El Shaarawy - Džeko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.35 - 3.70 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SS Lazio - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Přímý souboj o evropské poháry uvidí Stadio Olimpico v Římě. Lazio se totiž poměří s překvapením letošní sezony Atalantou Bergamo. Odstup těchto týmů je jen dvoubodový, přičemž lépe je na tom Lazio, které přeci jenom bude v roli favorita a to i proto, že v Atalantě na přelomu roku zažívají menší přestupové zemětřesení.

Atalanta svůj první zápas v novém roce vyhrála, Chievo doslova přejela na jeho hřišti 4:1 a stále zůstává v těsném kontaktu s evropskými poháry. Je však otázkou, jakým směrem se bude vývoj Bergamaschi ubírat. O mladé hráče je velký zájem a vedení klubu už dalo najevo, že mu nedělá problém některé své akvizice prodat. Koneckonců již odešli do Fiorentiny golman Sportiello či do Interu Milán Roberto Gagliardini. Caldara se zase od roku 2018 upsal Juventusu, Pinilla se vrátil do Janova a odešel i zkušený obránce Stendardo. Navíc velký zájem je o středopolaře Francka Kessiého, jenž momentálně reprezentuje svojí vlast na africkém šampionátu. Vedení se však porozhlédlo i po posilách a alespoň za Sportiella přivedlo náhradu, z Aston Villy podepsalo na dvouroční hostování s opcí brankáře Golliniho.

Trenéra Giana Piera Gasperiniho tak čekají složitější chvíle a je nutno si přiznat, že Atalanta bude vinou těchto faktorů určitě oslabena. Proti Laziu tak bude v pozici outsidera, i když na něj ztrácí jen dva body a má jinak velice povedenou formu.

Vítězně do nového roku vstoupilo i Lazio. Proti Crotone se tedy pořádně nadřelo, ale nakonec povinné tři body získalo. Jedinou trefu obstaral až v devadesáté minutě Ciro Immobile. Také Biancocelesti patří do okruhu týmů, které vážně bojují nejen o Evropskou ligu, ale také o Ligu mistrů. Vždyť na třetí Neapol ztrácejí jen jeden bod a na druhý AS Řím body čtyři. Atalanta dokázala v minulosti Lazio několikrát nepříjemně zaskočit a celkově vzato s ním nemá vůbec špatnou vzájemnou bilanci. Naposledy však Laziu podlehla, v prvním kole prohrávala před vlastními diváky už 0:3 a i když se nakonec ještě vzchopila, na více než porážku 3:4 se nezmohla.

Laziu nepomůže Baldé Keita, který je na šampionátu v Africe, stejně jako hostující Kessié. Zatímco u Lazia tím výčet absentéru končí, u Atalanty začíná. Dalšími, kdo na trávník Olympijského stadionu nevyběhnou budou Carmona, Cabezas a Dramé.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Bastos, De Vrij, Radu - Felipe Anderson, Parolo, Bíglia, Lulič - Milinkovič, Alberto - Immobile
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Berisha - Toloi, Caldara, Masiello - Conti, Grassi, Freuler, Spinazzola - Kurtič - Petanga, Gómez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.30 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - Città di Palermo  (neděle 15:00)
Marodkou decimované Sassuolo přivítá na Cittá del Tricolore celek bojující o záchranu, a sice Palermo. Před sezonou se očekávalo, že se bude Sassuolo pohybovat v tabulce výše, jenže realita je v polovině soutěže jiná - Sassuolo je konkurentem Palerma v boji o záchranu. Dobrou zprávou pro Sassuolo je uzdravení Domenica Berardiho.

Neroverdi loni skončili v tabulce šestí a mohli se těšit z postupu do Evropské ligy. Zde však díru do světa neudělali, vypadli už v základní skupině a mimo to se jim začaly bortit plány i v domácí soutěži. Sassuolo v podzimní části vyhrálo pouze pět zápasů a hned jedenáct jich prohrálo. Není tedy divu, že místo útoku na evropské poháry se bude bojovat o záchranu.

Sassuolu se opravdu vůbec nedaří a právě s Palermem má vůbec nejhorší formu z celé Serie A. Už čtyři zápasy nedokázalo vyhrát, naposledy si jen rozdělilo body za bezbrankovou remízu s Turínem.

Formou neoplývá ani Palermo, ale zde se věci přeci jenom hnuly k lepšímu. Především výhra v Janově je hodně ceněná, v následujícím kole pak Sicilané remizovali 1:1 s Pescarou, což už tak slavné není a o porážce v Empoli ani nemůže být řeč. Palermo je s deseti body osmnácté, ale na o stupínek vyšší příčku ztrácí poměrně dost - sedm bodů!

Bylo to už zmíněno a trvá to prakticky celou probíhající sezonu. Sassuolo zkrátka trápí jedno zranění za druhým a to natolik, že je ze hry prakticky celá jedenáctka loňské úspěšné sestavy. Od stopera Cannavara přes jiné zkušené borce jako Biondiniho, Magnanelliho, Gazzolu, Missiroliho nebo Pellegriniho. Na odchodu je navíc stoper Francesco Acerbi, jehož oslovil Leicester City. Vedení pochopitelně muselo reagovat a přivedlo záložníka Alberta Aquilaniho, dobrou zprávou je i uzdravení Domenica Berardiho. Jeho start od začátku však není pravděpodobný.

Také Palermo na tom není bůhví jak dobře. Pro karty si nezahraje Cionek a ze hry je čtveřice Rajkovič, Giuliano, Sallai a Andělkovič.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Lirola, Letschert, Acerbi, Peluso - Aquilani, Sensi, Mazzitelli - Politano, Defrel, Ragusa
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Posavec - Goldaniga, Gonzalez, Pezzella, Rispoli - Jajalo, Gazzi, Aleesami - Henrique, Quaison - Néstorovski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.60 - 5.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - Delfino Pescara  (neděle 15:00)
Pescara cestuje pod Vesuv, aby se pokusila o zázrak. Je totiž jediným týmem v celé soutěži, který vyhrál jen jednou. A vzhledem k formě jeho oponenta není moc pravděpodobné, že by se celek trenéra Odda dočkal druhé výhry právě proti Sarriho partě.

Neapol sice před několika měsíci přišla o svého střelce číslo jedna a mnozí jí predikovali rychlý pád. Pravdou ale je, že Neapol má i bez služeb mladého útočníka Arkadiusze Milika nejlepší útok v celé soutěži. A ten teď otestuje obrannou práci Pescary. Což pro ni není moc dobrá zpráva, protože Pescara tápe a opírá se o hodně matné výkony především v obraně.

Neapol je na třetím místě a stíhá vedoucí duo v podání Juventusu s římským AS. V minulém kole si Partenopei poradili se Sampdorií Janov, třebaže po půlhodině prohrávali po vlastní brance Hysaje. Trochu jim pomohla i červená karta pro Matíase Silvestreho, po níž hráli hosté v oslabení. Neapol pak zužitkovala fyzické síly i zkušenosti, aby díky zásahům Italů Gabbiadiniho s Tonellim vyhrála.

Mezi tímto utkáním a duelem s Pescarou si ještě střihla pohárové utkání se Spezií, které rovněž vyhrála. Trenér Sarri nemusí řešit příliš mnoho starostí, rozhodně ne tolik jako jeho soupeř. Chybět mu budou Koulibaly, Ghoulam, El Kaddouri a zřejmě ještě Milik, třebaže už se připojil k týmového tréninku. Dobrou zprávou je kromě něj také alternativa v podání nově příchozího Leonarda Pavolettiho, který by měl začít alespoń na lavičce.

Bez něj se trenér Sarri opíral hodně o formu tria Mertens, Insigne a Callejón, které si především zásluhou prostředního jména často dělalo s obranami soupeřů, co se mu zachtělo. Dries Mertens se ostatně trefil také při posledním vzájemném střetu, který Neapoli přinesl jeden bod za remízu 2:2. Belgický útočník v pozici falešné devítky vstřelil oba góly svého celku.

Celku, který podle mnoha stále hraje ten nejlepší fotbal v Itálii. Myslí si to například někdejší trenér Edy Reja, který pro Corriere dello Sport prohlásil: "Neapol má skvělý kádr, prakticky bez chyb. Navíc má po delší době také solidní a velmi kvalitní lavičku, takže se při střídání kvalita příliš nesnižuje. S Neapolí jsem stále velmi spojen a podporuji ji. Podle mého názoru trenér Sarri hraje se svým týmem nejpohlednější fotbal v Itálii."

I proto to Pescara bude mít hodně složité. Na San Paolo ji čeká téměř nesplnitelná mise, se kterou by měl potíže i známý agent Ethan Hunt. Delfíni jsou z formy, postrádají celou řadu hráčů a jak již bylo řečeno, vyhrávání jim dělá obří problémy. Aktuálně sídlí až na 19. místě a nezdá se, že by se z něj měli hnout jiným směrem než dolů. Chybí jim Bovo, Mitrita, Campagnaro, Vitturini, Gyömber, Zampano, Pepe, Brugman nebo Bahebeck.

Dva góly dostali od Crotone, ještě o jednu branku víc jim nadělila Bologna a v minulém kole to také nebylo ono. Záchranářský souboj se všemi emocemi, které k tomu patří, svedla Pescara s Palermem. Utkání se jí ale nepodařilo, prohrávala prakticky hodinu a srovnání přišlo až v nastavení druhé půle. Stále tak má jen devět bodů a stahují se nad ní mračna.

Přesto je trenér Massimo Oddo rozhodnut zanechat na San Paolu dojem. "Máme velké problémy s absencemi, v obraně máme jen tři dostupné hráče. Nabízí se samozřejmě varianta s trojčlennou obranou, ale není to jisté. Každopádně se nechceme na absence vymlouvat a jedeme do Neapole proto, abychom sehráli výborné utkání. Dáme do toho všechno a pokusíme se domácím život hodně znepřijemnit."
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Tonelli, Albiol, Strinić - Zieliński, Diawara, Hamšík - Callejón, Mertens, L. Insigne
Delfino Pescara - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Maloku, Stendardo, Coda - Benali, Verre, Cristante, Memushaj, Crescenzi - Caprari - Gilardino
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 9.20 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Juventus FC  (neděle 20:45)
Juventus se pokusí získat větší náskok na čele italské první ligy, ale nebude to mít vůbec snadné. Jede totiž do Florencie, aby se zde utkal s nevyzpytatelnou a silnou Fiorentinou. Fialky se zase nutně potřebují zvednout.

Další ze soubojů s dlouhou tradicí a velkým nábojem nás čeká ve Florencii. Na stadionu Artemia Franchiho se představí velikán z Turína, aby zde potvrdil pověst kata Fialek. Dlouhodobě vychází ze vzájemných střetů lépe a vítězně. V neděli večer má Fiorentina další velkou šanci ukázat, že se s ní musí počítat a že boj o evropské poháry ještě nevzdává.

Její aktuální pozice jí totiž moc nefandí a ukazuje něco jiného. Celek z města renesance je až na devátém místě a nálada v jeho táboře není moc přívětivá. Trenér Paulo Sousa je přirozeně ambiciózním mužem, který ale přes dobrou práci neustále naráží na nedostatek financí a z toho pramenící neschopnost dostat Fialky mezi elitu na trvalo. Navíc musí odrážet útoky movitějších klubů, které se zajímají o jeho klenoty.

Jedním z takových je chorvatský šutér Nikola Kalinić. Zkušený útočník si udělal ve Florencii solidní renomé, takže na sebe volání ze stále častěji lačnící Číny nenechalo dlouho čekat. Dokonce se zdálo, že Kalinić už se utkání s Juventusem nedočká a obránci Staré dámy si budou moci vydechnout. Tak to ale není, Kalinić do utkání nastoupí a dost možná ve Florencii zůstane.

Prohlásil to alespoň trenér Sousa, který na tiskové konferenci sdělil: "Nový rok sice Nikola nezačal úplně dobře a musel odrážet mnoho spekulací. To samozřejmě váš klid nijak neposílí a naopak hrozí, že se přestanete soustředit. Nikola je však profesionál, takže trénuje na 100 procent, pracuje na sobě a já jsem s ním spokojen. Je nominován, cítí se dobře a já mu nadále věřím," zmínil portugalský stratég.

Jeho Fiorentina poslední dobou tápe a pokud nepočítáme pohárové utkání s Chievem, pak moc radosti svým fandům nedělá. V dohrávce 3. kola prohrála s Janovem, pak padla i proti Laziu. Nakonec si rozdělila body s Neapolí po divokém závěru. Do utkání s Juventusem nebude trenér Sousa moci povolat brankáře Dragowskiho, nová akvizice v podobě Sportiella připravena bude.

Juventus na opačné straně několik absencí má. Chybět mu budou hráči jako Dani Alves, Mattiello, Benatia nebo Lemina, kteří nejsou zdravotně v pořádku. Ani to ale Juventus nezastavilo a v poslední době opět navazuje na stálé výkony hodné jeho formátu. Za deset minulých soutěžních duelů prohrála Stará dáma všehovšudy dvě utkání, z nichž jen jedno se vztahovalo na první ligu.

I proto jsou Bianconeri stále na prvním místě, pronásledováni římským AS a třetí Neapolí. Naposledy jednoznačně přejeli Boloňu, které nasázeli tři góly. O dva z nich se postaral Gonzalo Higuaín, jednu trefu měl na svědomí mladý talent Paulo Dybala. Teď bude chtít Juventus navázat na dobré výkony proti Fialkám, protože s nimi za posledních 17 vzájemných duelů prohrál jen jednou!

Trenér Massimiliano Allegri ale ví, že jeho celek musí ještě mnohé uhrát. "Je před námi hodně náročná sada zápasů, mezi nimi máme několik přímých konkurentů v boji o první místa. Tohle utkání bude jedno z klíčových v celé sezoně, protože máme za sebou prohru v Superpoháru a chceme se našim divákům odvděčit za jejich podporu výhrami. Celkově mám z naší hry dobrý pocit, ale je potřeba ukázat naše schopnosti i proti Viole."
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Tomović, Rodriguez, Astori, Oliveira - Vecino, Badelj - Chiesa, Iličić, Bernardeschi - Kalinić
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Cuadrado, Khedira, Marchisio, Sturaro, Alex Sandro - Higuaín, Dybala
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.25 - 3.46 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Crotone - Bologna FC  (sobota 18:00)
Poslední Crotone ještě zdaleka nic nevzdává a další možnost, jak se odrazit ode dna, bude mít v domácím prostředí proti Boloni. Ani hosté se v tabulce nepohybují vysoko, jsou až patnáctí, byť s poměrně bezpečným odstupem od sestupových pozic.

Crotone dosud nasbíralo pouze devět bodů a společně s Pescarou je v tomto ohledu nejhorším týmem Serie A. Soutěž pro nováčka utíká rychle a v zápase s Bolognou dosáhne přesně poloviny. Nicolův výběr však jakoby se stále nemohl aklimatizovat a týden co týden ztrácí body, kde se dá. Prohrál jak v 17. kole na hřišti Udinese, tak i v 19. na půdě římského Lazia. Domácí zápas s Juventusem byl přeložen na 8. února.

Špatné výsledky Crotone jdou pochopitelně ruku v ruce s předváděnou hrou. Pitagorici jsou velmi málo produktivní, dohromady nastříleli jen čtrnáct branek (v tomto ohledu je horší pouze Empoli s jedenácti vstřelenými brankami).

Každopádně i navzdory těmto faktům už se domácí nemohou dočkat dalšího startu před vlastním publikem. Na stadionu Ezio Scida se naposledy hrálo 10. prosince minulého roku a bylo z toho vítězství domácích 2:1 nad Pescarou. Dobrou vizitkou je i statistika posledních čtyř domácích zápasů, během nich si totiž Crotone připsalo sedm bodů!

Ačkoliv jeho soupeř zaujímá až patnácté místo, bude papírovým favoritem. Bologna minulý týden padla v Turíně s Juventusem jasně 0:3, ale kolo předtím stejným výsledkem triumfovala ona na půdě Pescary. Také Bologna své 18. kolo musela odkládat, což zároveň znamená, že se venku představí potřetí za sebou.

Oba týmy už se potkaly v 1. kole a z hubeného vítězství se radovala Bologna. Tři body jí zařídil až pár minut před koncem útočník Mattia Destro.

Domácím bude chybět pouze Tonev, jinak má kouč Nicola kádr pohromadě. To se však nedá říci o hostech, ti se musejí vypořádat s absencemi Sadiqa, Verdiho, Helandera a Alžířana Taidera.
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Rosi, Ceccherini, Ferrari, Martella - Rohden, Capezzi, Crisetig, Palladino - Trotta, Falcinelli
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Torosidis, Maietta, Gastaldello, Masina - Nagy, Viviani, Džemaili - Di Francesco, Destro, Krejčí
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.97 - 3.06 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inter Milán - Chievo Verona  (sobota 20:45)
Inter stoupá tabulkou vzhůru a jeho hra se zlepšuje stejně jako výsledky. Tým trenéra Pioliho vyhrává zápas za zápasem a potvrdit to bude chtít také před vlastními fandy. Ti se už těší na houževnatě bránící Chievo.

Fanoušci Interu mají zase o něco veselejší život. Jednak vedení klubu podporované čínskými majiteli přivedlo mladého Itala s velkým potenciálem, což italští fanoušci již delší dobu neviděli. Kromě toho demonstrovali nákupem mladého záložníka Gagliardiniho dispozice pro nákupy za vysoké ceny. Především je ale všudypřítomný optimismus podporován výsledky na hřišti, které mají stoupající tendenci.

Čtyři duely v rámci ligy a všechny přinesly tři body. Naposledy si Inter poradil s Udinese, třebaže ani na stadionu Friuli se výhra nerodila vůbec snadno. Po brance Jakuba Jankta dokonce hostující mužstvo prohrávalo, ale nakonec jej spasily zásahy Ivana Perišiće, který rozhodl na konci obou poločasů. Aktuálně je Inter na sedmém místě, přičemž na Evropskou ligu a AC Milán ztrácí jen tři body.

Jedinou větší nepříjemností pro trenéra Pioliho je absence diskvalifikovaného Marcela Brozoviće, místo něhož se ale našla rychlá náhrada. Tou by mohl být právě mladý Roberto Gagliardini, o němž kolují zvěsti v podobě základní jedenáctky už proti Chievu. Velký talent, který se během posledního půlroku vypracoval z neznámého mladíka v oporu Atalanty, by měl nastoupit od prvních minut.

A sám se nemůže dočkat: "Tohle angažmá je pro mě splněným snem, hrozně se těším. Ta představa, že obléknu tak slavný a tradiční dres, je pro mě fascinující. Přicházím s velkými očekáváními, ale nebojím se tlaku. Naopak si myslím, že pro mě bude dobrou motivací. Přeji si zapůsobit a strávit tady hodně času. Především chci ale pomoci mým novým spoluhráčům v cestě za úspěchy," míní Gagliardini.

Hosté přijedou mnohem více oslabeni. Chybět mu totiž budou zranění hráči jako Hetemaj, Rigoni, Sardo, Cacciatore nebo Bressan. Ke všemu ještě Chievo bojuje s hodně nepříjemným prostředím, ve kterém se mu dlouhodobě nedaří. Když vyhrál v Miláně naposledy, psalo se datum 15. prosince 2001, což už je hodně zaprášený úspěch. A ani ty trochu novější nejsou nijak pozitivní. Chievo už tři soutěžní utkání prohrálo a ani jeho jindy pověstná obrana není tou nejpevnější řadou. Ve třech minulých duelech dostala už osm branek!

I toho si je trenér Maran vědom: "Čeká nás výlet na San Siro, kde se nám moc nedaří. Navíc stojíme proti velmi silnému soupeři. Znám velmi dobře trenéra Stefana Pioliho a bude to hodně těžké, protože je to výborný stratég a skvělý motivátor. Inter hraje hodně ofenzivní fotbal. My se ale přesto nevzdáváme předem a chceme tam uhrát co možná nejlepší výsledek," plánuje trenér Chieva.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D'Ambrosio, Miranda, Murillo, Ansaldi - Gagliardini, Kondogbia - Candreva, Joao Mario, Perišić - Icardi
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Frey, Gamberini, Dainelli, Gobbi - Castro, Radovanović, De Guzman - Birsa - Pellissier, Meggiorini
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.25 - 7.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC18150339:1445
2.AS Řím19132440:1841
3.SSC Neapol19115342:2238
4.SS Lazio19114433:2137
5.AC Milán18113428:2036
6.Atalanta Bergamo19112631:2235
7.Inter Milán19103630:2233
8.Turín FC1985636:2729
9.ACF Fiorentina1876528:2427
10.Udinese Calcio1974825:2625
11.Chievo Verona1974820:2425
12.Janov CFC1965821:2323
13.UC Sampdoria1965822:2623
14.Cagliari Calcio19721027:4323
15.Bologna FC1855817:2520
16.US Sassuolo19531124:3318
17.Empoli FC19451011:2617
18.Città di Palermo19241316:3610
19.Delfino Pescara18161114:339
 FC Crotone18231314:339

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (422)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele