Serie A - preview 16. kola

12.12.2015, 08:46, aktualizováno 14.12.2015, 08:58
Previews
Italská dohrávka nám přinese utkání mezi Laziem a janovskou Sampdorií. Rozdíl mezi oběma celky je pouze tříbodový, přesto zabrat potřebují obě strany...
SS Lazio - UC Sampdoria  (pondělí 20:45)
Dohrávku 16.kola italské Serie A obstarají trápící se celky Lazia a Sampdorie Janov. Oba týmy získaly za posledních pět kol pouze jeden bod. Římský celek může alespoň částečně těšit postup do dalšího kola Evropské ligy.

Lazio naposledy zvítězilo koncem října, kdy porazilo FC Turín 3:0. Jenže od té doby šla forma rapidně dolů a již neuvěřitelných šest kol Lazio nedokázalo zvítězit. A co více, jen v jednom případě dokázalo bodovat a to doma s Palermem 1:1. Zkrátka svěřencům trenéra Pioliho se nedaří a nedaří. Sám kouč však věří, že vše zlé se zase obrátí v dobré a Lazio se co nejdříve vrátí do bojů o pohárovou Evropu.

Mnohem lepší je to samozřejmě na evropské scéně. Biancocelesti ovládli svojí skupinu před francouzským Saint-Étienne, ukrajinským Dněpropetrovskem a norským Rosenborgem Trondheim. Už před posledním kolem se Saint-Étienne mělo Lazio jisté první místo a tak si mohlo ve Francii dovolit remizovat 1:1.

Sampdoria také startovala v Evropské lize, ovšem jen v její kvalifikační části. Ostudné vyřazení od srbské Vovodiny Novi Sad se nepodařilo napravit ani v lize. Sampdoria stejně jako Lazio šest kol nedokázalo zvítězit, naposledy prohrálo se Sassuolem 1:3, ještě předtím pak utrpělo čtyřbrankový debakl s AC Milán.

Favoritem zápasu je Lazio. Výhodu bude mít nejen v domácím prostředí Olympijského stadionu, ale také ve vzájemné bilanci. Sampdoria totiž dokázala naposledy Lazio porazit před pěti lety.

Trenér Stefano Pioli stále nemůže počítat s nizozemským stoperem De Vrijem, chybějí ale i další hráči základní jedenáctky jako Onazi, Lulić, Kishna nebo potrestaný Mauricio. Sampdoria je v tomto ohledu v mnohem lepší pozici, neboť jí bude scházet jen Krstičič.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Hoedt, Gentiletti, Radu - Bíglia, Parolo - Candreva, Milinković-Savić, Keita - Klose
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Silvestre, Zukanovič, Regini - Carbonero, Palombo, Barreto - Soriano - Éder, Muriel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Milán - Hellas Verona  (neděle 15:00)
Další pokus získat první vítězství v sezoně uskuteční veronský Hellas, ovšem nebude to mít vůbec snadné. Svěřenci kouče Luigiho Delneriho zavítají na San Siro, kde je přivítá AC Milán. Rossoneri mají po minulém kole co napravovat, špatný herní dojem a ztrátu bodů za remízu 0:0 odčiní jen tříbodovým ziskem.

AC Milán nezačal svojí zápasovou pouť s celky bojujícími o záchranu dobře a s Carpi ostudně remizoval 0:0. Dobrý nebyl ani herní projev a tak se má kouč Siniša Mihajlovič opět nad čím zamýšlet. Zápas na Carpi rozhodně nebyla náhoda, mnohé o milánské bezzubosti napověděl zápas italského poháru s Crotone, který Rossoneri sice získali ve svůj propěch, ovšem až v prodloužení.

Přitom už to vypadalo, že se AC zvedne. Zvláště vysoká výhra nad Sampdorií mnohé slibovala. Pozitivem tak alespoň zůstává zlepšená defenzivní činnost. Brankář Gianluigi Donnarumma udržel z šesti případů už třikrát čisté konto.

Pokud se ale někomu vůbec nedaří, pak je to Hellas. Jako jediný z celé dvacítky týmů ještě v lize nevyhrál a jeho čekání na tři body se týden co týden prodlužuje. Prozatím nepomohla ani výměna kouče. Luigi Delneri sice začal vítězně postupem v italském poháru, ale v lize vesměs navázal na Mandorliniho práci a ve své ligové premiéře doma prohrál s Empoli 0:1.

Hellas už dokázal AC několikrát zaskočit. V sezoně 2013/2014 při svém dlouholetém návratu do Serie A zvítězil v úvodním kole senzačně 2:1 a body si od té doby dokázal odvézt i ze San Sira. Bylo tomu tak v posledním vzájemném střetnutí v loňské sezoně, kdy se oba týmy rozešly smírně 2:2.

Milán i Hellas trápí rozsáhlá marodka. Ze strany domácích dlouhodobě absentuje Ménez, jehož ještě doplňují Diego López, De Jong a Antonelli. Před posledním kolem se marodka Hellasu úspěšně redukovala, ale nyní je zase všechno jinak. Navíc zraněné Farese, Romula, Albertazziho, Matuzalema, Gomeze a Pazziniho ještě doplňují vykartovaní Rafael a Hallfredsson.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Alex, Romagnoli, De Sciglio - Cerci, Kucka, Montolivo - Bonaventura, Bacca, Niang
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Gollini - Pisano, Bianchetti, Moras, Souprayen - Jankovič, Ionita, Viviani, Hallfredsson - Tupta, Toni
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Na Stadio Marc'Antonio Bentegodi nás čeká další zajímavý souboj dvou týmů, které se snaží vystoupit ze škatulky a posunout se vzhůru tabulkou. Jedná se o domácí Chievo Verona a především Atalantu Bergamo, která umí sehrát napínavé klání i s lecjakým favoritem.

Pár kol v říjnu a listopadu se Chievu vůbec nepovedlo. Až od třináctého kola se zdá, že tým našel správný rytmus a dokáže i vyhrávat. Za poslední tři kola vyhrál dvakrát, když si poradil postupně s Carpi a naposledy s Frosinone. Hrát proti nováčkům evidentně veronskému celku sedí a je v tom dobrý. Minulé kolo znamenalo výhru především díky závěru. V něm se trefil Alberto Paloschi a v nastaveném čase také Riccardo Meggiorini.

O cílech a přednostech svého celku mluvil zkušený obránce Dario Dainelli hned po utkání s nováčkem. V rozhovoru pro oficiální klubové stránky zmínil: "Začínáme vždycky od toho, že nechceme dostat gól. Když se nám tohle podaří, pak je jistota výhry hned větší. Ať už jsme úspěšní nebo ne, vždycky je to zásluha celého týmu, od útočníka až po brankáře. Jsme moc rádi, že jsme minule nedostali ani jeden gól. Máme potřebné odhodlání a bojovného ducha, abychom to zvládali i dál."

V týmu Chieva se vždy počítá především se záchranou. Teď máme na programu 16. kolo a cíl je téměř splněn, protože Chievo má v tuto chvíli na kontě už 19 bodů. To ukazuje, že trenér Rolando Maran odvádí dobrou práci. Do utkání s Atalantou nezasáhne zkušený křídelník Simone Pepe, který stojí kvůli kartám. Stále ještě není jasné, zda se dá dohromady také Castro.

V týmu Atalanty zřejmě nebude připraven útočník Mauricio Pinilla. Hrát nebude ani Migliaccio, jenž stále není fit. Naopak je ale dobrou zprávou Rafael Tóloi a fakt, že absolvoval už čtvrteční trénink se zbytkem týmu. Hráčem, který Atalantě hodně pomáhá zapomenout na odchod mladíka Baselliho do Turína, je nizozemský záložník Marten de Roon.

Někdejší záložník Vitesse se během krátké chvíle vypracoval v klíčovou postavu celého týmu a vydatně pomáhá podporovat jak obranu, tak především útok. Není divu, že si jeho výkonů všimly i ostatní týmy. Mezi ně patří například Palermo, Carpi, Fiorentina nebo AC Milán. Sám hráč ale nikam nespěchá a užívá si život v Bergamu, především pak po výhře nad AS a Palermem.

V rozhovoru pro L'Eco di Bergamo poznamenal: "Vím o zájmu Milána, ale nikam se nechystám. Jsem tu spokojený, dobře jsem zapadl a líbí se mi tady. Někdo mě přirovnává třeba ke Strombergovi, ale na to musím ještě hodně ukázat. Mám několik cílů a jeden z nich je, abych dal alespoň pět branek za tento ročník. Doufám, že se nám povede i to další utkání," přeje si mladý hráč.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Cesar, Frey, Gamberini, Gobbi - Castro, Rigoni, Hetemaj - Birsa - Paloschi, Meggiorini
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Raimondi, Paletta, Cherubin, Brivio - De Roon, Cigarini, Kurtić - Moralez, Denis, Gomez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.10 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Empoli FC - Carpi FC  (neděle 15:00)
Na stadionu Carla Castellaniho vyzve domácí Empoli předposlední tým soutěže FC Carpi. Azzurri se pyšní výtečnou formou, tři zápasy v řadě neprohráli a poskočili až do středu tabulky na desáté místo. Hosté ale přicestují s jistou dávkou sebevědomí, v minulém kole totiž oloupili o body AC Milán.

Jen dva celky dokázaly od začátku října Empoli porazit a sice Juventus a AS Řím, naopak neuspěly celky jako Janov, Lazio nebo Fiorentina. Naposledy s Empoli padl i poslední Hellas Verona, kterému nepomohlo ani domácí prostředí. Začátek sezony přitom Azzurri nevyšel a panovaly pochybnosti, zdali se dokáže tým po odchodu kouče Maurizia Sarriho dát do kupy. Kouč Giampaolo to v tuto chvíli zvládá dobře a s aktuální desátou pozicí musí panovat spokojenost.

Do zajímavé formy se dostává i předposlední tým soutěže FC Carpi. Nováček si po senzační výhře v Janově vyšlápl i na mnohem slavnější AC Milán, který obral o body výsledkem 0:0. Carpi nehrálo s Rossoneri vůbec špatně a bod si z tohoto pohledu zasloužilo. Trenér Castori věří, že jeho tým je schopen uspět i v Empoli.

Oba týmy se naposledy střetly v sezoně 2013/2014 pochopitelně na půdě druholigové Serie B a úspěšnější bylo Empoli. Zatímco ale na hřišti Carpi 2:0 vyhrálo, doma jen remizovalo 1:1. Sestavy obou celků se už od té doby poměrně proměnily.

Domácí kouč Giampaolo se musí vypořádat s absencemi Cosiče, Mčedlidzeho a Krunjiče. O něco lépe je na tom Carpi, jemuž bude scházet jen duo Fedele - Bubnjić.
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Tonelli, Costa, Mario Rui - Buchel, Paredes, Zielinski - Saponara - Livaja, Maccarone
Carpi FC - pravděpodobná sestava:
Belec - Zaccardo, Romagnoli, Gagliolo, Letizia - Pasciuti, Cofie, Lollo, Martinho - Lasagna - Borriello
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - AS Řím  (neděle 18:00)
Nedělní program zahrnuje také ostře sledovaný duel mezi domácí Neapolí a Římem. Zatímco domácí jsou ve formě a potvrzují to i v pohárech, hosté z Věčného města tápou, kde se dá.

Stadio San Paolo v neděli uvádí napínavý duel, který by mohl mnohé napovědět o tom, kdo se stane vládcem Itálie. Třetí Neapol ztrácí na první Inter Milán jen dva body a získat by je chtěla právě proti svému rivalovi. Římské AS si zase potřebuje napravit reputaci a trenér Rudi Garcia chce dokázat, že s týmem umí hrát také fotbal. Na atraktivní pojetí fotbalu si nemohl vybrat lepšího soupeře, protože právě tohle je part pro trenéra Sarriho a jeho Partenopei.

Neapol se pod vedením zkušeného a ještě nedávno neznámého stratéga proměnila ve stroj na góly i epické zápasy. Zároveň to ale není zemanovský "hurá fotbal", protože v Neapoli se hodně dbá na defenzívu a organizovanou součinnost všech řad. Z Neapole je proto vyrovnaný a vyvážený tým, který má v kádru mnohé individuality.

Největší hrozbou pro Vlky a jejich chabou defenzívu bude zřejmě argentinský šutér Gonzalo Higuaín, který se nachází v oslnivé formě a pod Sarrim herně vyzrál. Nyní se společně s brankářem Reinou a Lorenzem Insignem stal hybnou silou a rozhodujícím hráčem. Vidět to bylo i z posledního ligového klání, v němž Neapol změřila síly s Bolognou. Utkání jí nevyšlo, prohrála 3:2, ale právě Higuaín vstřelil ony dva góly.

O tom, že Neapol není jen Higuaín, se mohl přesvědčit také další tým. Konkrétně to byla polská Legia Varšava, která zavítala na San Paolo v rámci posledního klání skupinové fáze Evropské ligy. A cesta zpátky musela být hodně náročná, neboť polský celek dostal 5 branek! Svůj koncert předvedl například podceňovaný Belgičan Dries Mertens, trefili se také Nathaniel Chalobah, Lorenzo Insigne a José Callejón.

Utkání muselo stát hráče domácích hodně sil, ale Dries Mertens nepochybuje, že se celý tým dá dohromady. V rozhovoru pro Sky Sport prohlásil: "Jsem moc rád za to, že jsem dal dva góly. Chtěli jsme v tomto utkání ukázat, že i naše lavička má svou úroveň a je pro tým cenná. S Bolognou nám to moc nešlo, takže teď dáme všechno do utkání s Římem. To bude skvělý zápas a my chceme tři body."

Do utkání nenaskočí snad jen Manolo Gabbiadini, v ohrožení pro další zápas by v případě žlutého trestu byl záložník Allan. To Římané mají situaci mnohem náročnější. Nejenže na ně pískají vlastní fanoušci a prezident James Pallotta se dohaduje s nimi i zástupci města, ale AS trápí i marodka. Na ní jsou Torosidis, Strootman a Ponce, zcela fit není ani kapitán Totti. Kvůli kartám stojí obránce Maicon, Gervinho také není připraven na 90 minut.

Řím vyhrál naposledy před více než měsícem a zažívá krizi. Trenér Rudi Garcia se ocitá pod neustálým tlakem, ale vedení stojí při něm. Zatím. AS totiž nemá dobré výsledky a především se trápí herně. Naposledy se protrápilo k remíze s BATE Borisov a ještě mělo štěstí, že svůj skvělý den prožil brankář Wojciech Szczesny, který několikrát zachránil domácí od potupy.

Ani v Serii A to není moc dobré a za posledních pět zápasů AS vyhrálo jen jedno - římské derby s podobně raněným Laziem. Od Atalanty dostalo dvě branky, vyšlo střelecky naprázdno a vedení neudrželo ani v minulém kole. Utkalo se s Turínem a v nastaveném čase mu darovalo pokutový kop! Čtvrté AS má zatím 28 bodů a nepříjemně se na něj dotahují blízcí soupeři. Proti Neapoli bude mírným outsiderem, což je ale možná ideální scénář.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Allan, Jorginho, Hamšík - Insigne, Higuaín, Callejón
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Florenzi, Manolas, Rüdiger, Digne - Pjanić, De Rossi, Nainggolan - Falqué, Džeko, Salah
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.80 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Juventus FC - ACF Fiorentina  (neděle 20:45)
Největším tahákem šestnáctého kola je bezesporu duel Juventusu a Fiorentiny. Stará dáma se v Serii A rozehrála k dobrým výsledkům a atakuje první trojici.

Juventus si už s předstihem zajistil postup do osmifinále Ligy mistrů, v úterý však mohl rozhodnout o tom, z jaké to bude pozice. Na půdě vítěze Evropské ligy Sevilly mu stačila remíza, aby celou skupinu vyhrál, ovšem zápas nezvládl a po porážce 0:1 ho čeká nevýhodná pozice pro další los. V osmifinále tak může dojít na reprízu finále s Barcelonou, nebo střetnutí s Bayernem či Realem Madrid.

Dobrou zprávou je ale domácí forma. Po špatném začátku se Stará dáma rozehrála a před tímto kolem ztrácela na vedoucí Inter Milan "jen" šest bodů. Svěřenci trenéra Allegriho pětkrát v řadě zvítězili, třikrát v řadě dokonce udrželi čistý štít. Naposledy formu Juventusu okusilo Lazio, které v Římě padlo 0:2.

Z druhého místa postoupila do jarních bojů evropských pohárů i Fiorentina. Situaci ve skupině Evropské ligy si dvěma domácími porážkami sama zkomplikovala, ale nakonec díky venkovním výkonům a výhře 1:0 nad Belenenses postoupila. Daří se jí i v domácí soutěži. Šest kol po sobě neokusila hořkost porážky a na vedoucí Inter Milán ztrácí čtyři body. V posledním kole si bez problémů poradila s Udinese, když vyhrála 3:0.

Fiorentině se proti obhájci prvenství příliš nedaří. Za posledních pět let ho dokázala v lize porazit jen v jednom případě. Jednou zvítězila i v Turíně, v prvním zápase poháru, ale jelikož odvetu zvládl výrazně lépe Juventus, stejně to na postup nestačilo.

Juventusu se postupně vyprazdňuje marodka, stále však na ní najdeme jména, která by usilovala o základní sestavu. Zdravotní potíže mají Pereyra a Hernanes. Fiorentina je na tom lépe, scházet jí bude jen Blaszczykowski.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Pogba, Marchisio, Asamoah, Alex Sandro - Mandžukič, Dybala
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Roncaglia, Rodríguez, Astori - Bernardeschi, Badelj, Vecino, Alonso - Iličič, Borja Valero - Kalinić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.40 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Janov CFC - Bologna FC  (sobota 15:00)
Na stadion Marassi zavítá v sobotu odpoledne Bologna, aby se tam utkala s domácími Grify. Hodně speciální bude utkání především pro Mattiu Destra, který za Janov kdysi hrával. Nyní střelecky táhne právě Bolognu.

Mattia Destro se vrací na místo činu, protože právě v Janově jeho kariéra nabírala na obrátkách. Po několika letech v římském AS vyslyšel volání Bologně a odteď střílí branky právě v dresu Felsinei. Po úvodních kolech se Bologna hodně trápila a vše vyústilo až ve změnu trenéra. Delia Rossiho nahradil Roberto Donadoni a jeho svěřenci zabrali. A to dokonce tak, že si v minulém kole poradili i s Neapolí!

Jeden z hlavních uchazečů o mistrovský titul zvaný Scudetto dokonce odcházel do kabiny po poločasové přestávce za nepříjemného stavu 2:0 ve prospěch soupeře. Tento zápas byl zatím nejpovedenějším utkáním pro Destra, protože v něm dal dvě branky. A ta druhá se nakonec ukázala jako rozhodující, neboť Neapol díky Gonzalu Higuaínovi nakonec vstřelila dvě branky.

Svého svěřence, který se za své výkony opět dostal do hledáčku Antonia Conteho coby reprezentačního trenéra, chválí i jeho nadřízený. Trenér Roberto Donadoni o Destrovi prohlásil: "Od té doby, co jsem do Bologně přišel, Destro neustále ukazuje kvality, kvůli kterým byl koupen. Vyzrál, je klidnější a mnohem více soustředěný. Prospívá mu zdejší atmosféra i to, že nemusí hrát pod tlakem. Stává se z něj klíčový element mého mužstva," dodal Donadoni.

Teď je Bologna na 15. místě, na jejím kontě je aktuálně 16 bodů. Když se spolu oba kluby střetly naposledy, zrodila se nijak zajímavá remíza 0:0. Předtím ale vyhrála právě Bologna, když se jako jediný prosadil veterán Alessandro Diamanti. K dispozici pro utkání s Janovem nebudou Adam Masina a Emanuele Giaccherini.

Janov prožívá hodně nestabilní a výsledkově chabé období. Vyhrál sice nad Sassuolem, ale následně dvakrát prohrál. Bez bodů odcházel také v minulém kole, kdy nestačil na milánský Inter. Grifové jsou nyní na 16. místě o skóre za Bolognou, což z jejich vzájemného střetu dělá ještě emotivnější záležitost. Trenér Gian Piero Gasperini stále nemůže počítat s útočníkem Leonardem Pavolettim, jinak má k dispozici takřka kompletní kádr.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Izzo, Burdisso, Ansaldi - Figueiras, Rincon, Tino Costa, Laxalt - Lazovic, Perotti, Gakpé
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Rossettini, Oikonomou, Gastaldello, Morleo - Donsah, Diawara, Brienza - Rizzo, Destro, Mounier
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
US Sassuolo - Turín FC  (sobota 18:00)
Sassuolo hostí v sobotu večer turínské FC v souboji dvou týmů, které ještě před nedávnem působily ve druhé nejvyšší lize. Postupem času ale získávají reputaci jako nebezpeční soupeři, kteří nyní bojují pospolu o šanci na evropské poháry.

Není to tak dávno, co se oba soupeři potkávali ve druhé nejvyšší italské soutěži. Poslední jejich vzájemné dostavení v Serii B se odehrálo v květnu 2012 a tehdy se radoval domácí Turín. A soudě podle aktuální formy, mohl by se radovat i v sobotu. Sassuolo totiž nepodává stabilní výkony. Stačí, aby mu delší dobu chyběl například Domenico Berardi, a Sassuolo není schopné na své výkony navazovat.

Zejména přelom listopadu a prosince Neroverdi nezvládli. Tým trenéra Eusebia Di Francesca prohrál s Janovem a také v rámci Coppa Italia s Cagliari. K tomu ještě remizoval s Fiorentinou, kde však podal dobrý výkon. A to samé zopakoval také v minulém kole, když narazil na Sampdorii Janov. Té se pod vedením nového trenéra Vincenza Montelly nedaří a Sassuolo si vychutnalo tři body za výhru 3:1.

Zvláště první půle vyzněla jasně pro Sassuolo a po 40 minutách už vedlo 3:0. Třetí branku vstřelil mladík Lorenzo Pellegrini. Záložník, který s fotbalem začínal v juniorských týmech AS Řím, po utkání a premiérovém gólu zmínil: "Jsem šťastný a moc spokojený nejen proto, že jsem dal gól, ale především za výhru celého týmu. Původně jsem byl zvyklý dávat hodně branek, protože jsem až do 14 let hrál útočníka. V záloze mi to ale jde a baví mne to," dodal mladý záložník.

Sassuolo se opět bude muset obejít bez pomoci mladé hvězdy Domenica Berardiho, který má ještě na jeden zápas stopku kvůli kartám. Kromě něj nebudou hrát ani zranění Magnanelli a Terranova. To Turín má situaci ještě těžší, protože na jeho marodce můžeme nalézt jména jako Farnerud, Maksimovic, Avelar, Obi nebo Gaston Silva. Kvůli kartám pak nebude moct nastoupit ani obránce Bruno Peres.

Turín by chtěl navázat na dobré výkony z posledních týdnů a dní. Postupně vyhrál nad Atalantou Bergamo, Bolognou a v pohárovém klání také nad Cesenou. Minulé kolo tolik štěstí neměl, ale nakonec mohl být spokojen. V duelu s římským AS totiž sice prohrával, ale v nastaveném čase druhé půle se z penalty trefil Maxi López a srovnal na konečných 1:1.

Ani teď to Granata nebude mít snadné. A dobře to ví i zkušený obránce Emiliano Moretti. "Je před námi velmi náročný duel proti skvělému soupeři. Sassuolo hraje skvěle a dokáže uhrát dobré výsledky. Přesto si tam jedeme pro tři body. Nebojíme se, protože věříme našemu trenérovi a celému týmu," dodal Moretti na adresu Sassuola.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vršaljko, Cannavaro, Acerbi, Longhi - Missiroli, Duncan, Laribi - Defrel, Floccari, Sansone
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Bovo, Glik, Moretti - Zappacosta, Acquah, Vives, Baselli, Molinaro - Quagliarella, Belotti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Città di Palermo - Frosinone Calcio  (sobota 18:00)
Palermo už dělí od sestupové propasti pouhý bod a pokud nezvládne domácí souboj s Frosinone, bude po šestnácti kolech mezi třemi nejhoršími týmy. Sicilané v posledních dvou kolech nejenže vyšli bodově naprázdno, ale ještě u toho stihli šestkrát inkasovat.

Hra se totiž ani pod Davidem Ballardinim nelepší. Porážka s Juventusem by se ještě dala pochopit, ale tříbrankový příděl v Bergamu už nikoliv. Mezitím ještě Palermo vypadlo z domácího poháru, když nestačilo na třetiligovou Alessandrii a pokud nechce mít na konci sezony existenční problémy, musí pořádně zabrat.

Záchranářské prace má i Frosinone, ale s tím se od začátku sezony počítalo. Zatím si nevede úplně špatně, byť se aktuálně nachází na osmnácté pozici. Svěřenci trenéra Stelloneho nasbírali čtrnáct bodů a teprve v minulém kole přišli o pětizápasovou domácí neporazitelnost. V zápase s Chievem ale měli pořádnou kopu smůly. Nejenže neproměnili své šance, ale rozhodující branku inkasovali až dvě minuty před koncem z pokutového kopu.

Palermo se doma představí bez Djurdeviće a Vitiella. Hosté jsou na tom podobně, k dispozici

Půjde o první vzájemný souboj těchto soupeřů. Není to sice dávno, co i Palermo hrálo nižší soutěž, v ročníku 2013/2014 si postupem znovu zajistilo účast v Serii A, ale Frosinone si pro změnu ve stejnou dobu zajišťovalo postup do Serie B.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Rispoli, Goldaniga, Gonzalez, Lazaar - Hiljemark, Jajalo, Čočev - Brugman - Vazquez, Gilardino
Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Leali - Rosi, Diakité, Blanchard, Crivello - Paganini, Gori, Sammarco, Soddimo - Ciofani, Dionisi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - Inter Milán  (sobota 20:45)
Zápas, který se odehraje na Stadio Friuli v sobotu večer, by mohl vypadat jako jednostranná záležitost ve prospěch Interu. Udinese ale rozhodně má šanci a navíc je to tým, se kterým se Interu dlouhodobě nehraje úplně snadno.

Inter Milán možná nehraje pokaždé úplně pohledný fotbal, ale přesto je na čele nejvyšší profesionální ligy v Itálii. Čelo Serie A je velmi vyrovnané a mezi prvním Interem a třetí Neapolí je mezera jen pouhých dvou bodů. Nerazzurri nestačili v poslední době jen na Neapol, která má v kádru jednoho rozdílového hráče, Gonzala Higuaína. A zatímco jednomu argentinskému šutérovi se daří, druhému (polo-argentinskému) nikoliv.

Mauro Icardi zatím spíše herně i výsledkově tápe a zatím se trefil jen čtyřikrát. Vydatně jej ale zastupují jiní. Zejména srbský talent Adem Ljajić, který nečekaně zapadl do kolektivu a daří se mu střílet ty správné branky v tu správnou chvíli. V devíti zápasech, do nichž zatím za Inter nastoupil, dal dvě branky. Obě ale znamenaly tři body. Trefil se i v minulém utkání s Janovem, v němž získal pro Inter tři body gólem z 59. minuty.

Inter si zoufale chtěl udržet první místo, o které po Neapoli přišel. Utkání s Janovem pro něj bylo další zkouškou a navíc jej musel dohrávat bez vyloučeného Danila D'Ambrosia. Vše se nakonec povedlo a Inter se vrátil na první příčku Serie A. A mladého útočníka chválí i redaktor Gazzetty Luca Calamai: "Říkám to už od dob, kdy válel za Fiorentinu. Má v sobě neuvěřitelný talent a potenciál, jen se mu musí chtít. Pro mne je ještě zásadnějším hráčem než třeba Mohamed Salah."

Ačkoli se to může zdát těžko uvěřitelné, Inter s Udinese moc hrát neumí. Za posledních deset zápasů dokázal Zebry z Udine porazit jen třikrát! Naposledy mu to ale vyšlo, když Friuli vyloupil díky zásahům od Maura Icardiho a Lukase Podolskiho. Je pravda, že Udinese tou dobou hrálo dokonce o devíti lidech. A podobné pocity zřejmě bude trenér Stefano Colantuono mít také nyní při pohledu na rozsáhlou marodku.

Chybět mu bude mnoho hráčů, kteří by asi jinak nastoupili v základní sestavě. Týká se to jmen jako Kone, Heurtaux, Zapata, Merkel nebo Badu. To ale není všechno, protože kvůli kartám nebudou moci nastoupit ani Felipe a Danilo. Inter na tom tak špatně není. Kvůli kartám nenastoupí posledně vyloučený Danilo D'Ambrosio, dále pak Nemanja Vidić a Davide Santon.

Udinese zažilo povedený přelom listopadu a prosince, když si poradilo se Sampdorií Janov, Chievem Verona a v poháru také s Atalantou Bergamo. Minulé kolo ale znamenalo pro Bianconeri tvrdý návrat do reality a konec dobré série. Utkali se totiž s Fiorentinou a inkasovali od ní tři branky. Trefili se Kalinić, Iličič a kapitán Gonzalo Rodríguez. Teď se Udinese pokusí v náročném programu zastavit dalšího giganta.

O tom, jak těžké utkání bude, mluví ikona Udinese, Antonio Di Natale. Hráč, který musí odrážet spekulace médií o konci vlastní kariéry, v rozhovoru pro Udinese TV zmínil: "Bude to hodně náročné, protože Inter je velmi silný protivník. Dostávají málo branek a ke skórování jim stačí jen chvilka. My jsme ale také dobrý tým, který dlouho vydrží takticky i fyzicky. Doufám, že se nám povede získat tři body a sehrát dobrý duel," přeje si Toto Di Natale.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Wague, Domizzi, Piris - Widmer, Badu, Lodi, Iturra, Edenilson - Di Natale, Thereau
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Nagatomo, Murillo, Miranda, Telles - Brozović, Medel - Biaiany, Ljajić, Perišić - Jovetić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.30 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Inter Milán15103218:933
2.ACF Fiorentina15102330:1232
3.SSC Neapol1594228:1231
4.AS Řím1584330:1828
5.Juventus FC1583422:1127
6.US Sassuolo1575319:1426
7.Atalanta Bergamo1573518:1524
8.AC Milán1573519:1824
9.Turín FC1564521:1922
10.Empoli FC1563617:2021
11.Chievo Verona1554620:1619
12.SS Lazio1561817:2419
13.Udinese Calcio1553714:2018
14.UC Sampdoria1544721:2516
15.Bologna FC1551916:2116
16.Janov CFC1544715:2016
17.Città di Palermo1543813:2315
18.Frosinone Calcio1542914:2614
19.Carpi FC1524913:2710
20.Hellas Verona1506910:256

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (509)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele