Primera División - souhrn 26. kola

06.03.2015, 22:36, aktualizováno 09.03.2015, 22:40
Komentáře a souhrny
Poslední Córdoba neudržela vedení nad Getafe. Barcelona rozstřílela Rayo a posunula se na první místo před Real Madrid, jenž podlehl Bilbau. Atlético se rozešlo nerozhodně s Valencií, Villarreal přestřílel Celtu. Tři body mají rovněž Real Sociedad, Granada, Elche, Sevilla a Levante...

Córdoba CF - Getafe CF 1:2

09.03.2015 20:45

Góly: 78. Florin Andone - 87. Fede Vico (vl.), 90+2. Juan Rodríguez

Už už se zdálo, že Córdoba dokráčí k vítězství, když v 78. minutě vsítil branku na 1:0 Florin Andone. Domácí však náskok ztratili v samém závěru zápasu po vlastním gólu Fede Vica a brance Juana Rodrígueze v nastavení. Poslední tým tabulky tak utrpěl sedmou porážku v řadě, Getafe poskočilo na dvanáctou příčku.

Navzdory tomu, že se potkaly dva týmy ze spodní poloviny tabulky, nabídl první poločas velmi zajímavou podívanou. Hned v 9. minutě se po chaosu před brankou domácích dostal k dorážce Álvaro, ale domácí gólman míč nakonec odklidil do bezpečí. Rozhodčí při této akci pravděpodobně okradl Getafe o penaltu neboť Crespo zahrál v pádu rukou, hra však pokračovala dále.

Další zajímavé akce přišly po dvaceti minutách hry. Domácí Ekeng vyslal na zteč dlouhým míčem Ghilase, jenže alžírskému útočníkovi střela vůbec nesedla. Na druhé straně vyslal po narážečce se Sarabiou nebezpečnou střelu Pedro León. Vzápětí po něm pálil na opačné straně hřiště domácí Carabia, jeho technická střela ale rovněž skončila vedle. Ofenzívní fotbal pokračoval, v 36. minutě se zapotil hostující gólman Guaita, jenž vytlačil dobrou střelu Campabadala nad břevno, a o dvě minuty nato musel likvidovat přízemní pokus Bebého.

Po změně stran se tempo hry uklidnilo a šancí výrazně ubylo. Přibylo faulů a na pořádnou akci si diváci museli počkat až do 69. minuty. To domácí García vysunul za obranu střídajícího Andoneho, proti němuž ale na hranici sebeobětování vyběhl Guaita. Míč tak mohli Madridští odvrátit do bezpečí. Zasloužené branky se Córdoba dočkala v 77. minutě. Ekeng vybídl do sprintu Florina Andoneho, ten si obhodil obránce Nalda a nekompromisně propálil vše, co stálo před ním - 1:0!

Dobře odpracovaný zápas ze strany zelenobílých ale zhatil jejich kolaps v závěrečných minutách. V 87. minutě dal Fede Vico nádhernou branku patičkou, na svůj oblouček za padajícího brankáře Saizara však nebude vzpomínat v dobrém, neboť znamenal pro Getafe důležitou vyrovnávací banku - 1:1! Córdoba se hnala za druhým gólem, místo toho ale zanedlouho opět inkasovala. Ve druhé minutě nastavení se po rohovém kopu Sarabii dostal k hlavičce Juan Rodríguez, který přesnou střelou k tyči pečetil dokonalý obrat svého týmu - 1:2! Na další zvrat už nezbyl čas a Getafe si tak nakonec z Córdoby veze šťastnou výhru.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Valencia CF 1:1

08.03.2015 21:00

Góly: 33. Koke - 78. Shkodran Mustafi

Očekávaný souboj o třetí místo mezi Atléticem a Valencií nakonec skončil nerozhodně 1:1. Domácí většinu zápasu vedli zásluhou Kokeho, nicméně třináct minut před koncem srovnal skóre Shkodran Mustafi. Madridští uhájili třetí místo, Los Che se však za nimi stále drží jen s jednobodovým mankem.

Podle očekávání byl zápas od první minuty vyrovnaným bojem. Oba manažeři vsadili na fyzicky nadmíru zdatné hráče a většina hry v první půli se odehrávala ve středu hřiště. Valencie nezaznamenala za první poločas jedinou střelu na bránu, Atlético pouze jedinou, zato úspěšnou.

V 33. minutě zahrávali domácí přímý kop po faulu na Garcíu. Míč doputoval od Torrése a ramena Tiaga až k nabíhajícímu Kokemu. Ten se s ničím nepárala a jeho pumelice přesně zapadla vedle tyče - 1:0! Protesty hostů proti sporné Tiagově asistenci se nesetkaly úspěchem a tak mohl Koke svůj návrat po zranění pořádně oslavit.

Po změně stran pokračoval náročný boj o každý centimetr území a přibývalo faulů i žlutých karet. Valencijští za celý zápas nasbírali hned sedm žlutých napomenutí a v závěru byl ještě po druhé žluté vyloučen Javi Fuego. Domácí obdrželi pět žlutých kartónků. Atlético si nicméně svůj náskok hlídalo a mělo dokonce šance přidat pojišťující branku. Hlavička Garcíi se ale neujala a do branky se nevešel ani pokus Tiaga. Ten stál v 70. minutě před zcela odkrytou brankou, ze dvou metrů ale nastřelil pouze břevno!

Zmařená tutovka musel domácí hodně mrzet zejména o sedm minut později. Hostující Parejo se postavil k přímému kopu z levé strany a svůj centr zakroutil parádně na domácí branku. Míč se odrazil od břevna a k následné dorážce hlavou se dostal dravý Mustafi - 1:1! Vyrovnání nesli domácí těžce a například Gabi si musel svou frustraci vybíjet na zařízení střídačky. Atléticu už nepomohl k výhře ani nejlepší střelec týmu Mario Mandžukič ani vyloučení Fuega v samotném závěru. Utkání tak skončilo remízou 1:1.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Celta Vigo 4:1

08.03.2015 19:00

Góly: 41. Giovani dos Santos, 45. Mateo Musacchio, 73. Luciano Vietto, 84. Gerard Moreno - 50. Augusto Fernández

Villarreal rozstřílel Celtu Vigo čtyřmi góly. Hostům z Viga sice dal nějakou naději kontaktní gól Augusta Fernandeze, ale v poslední fázi utkání Villarreal opět zabral a odskočil svému soupeři na rozdíl dvou branek. Kanonádu domácího celku zařídili Giovani dos Santos, Mateo Musacchio, Luciano Vietto a Gerard Moreno, který uzavřel skóre zápasu.

Celta Vigo stále drží devátou příčku La Ligy. Villarreal je aktuálně na šesté pozici a dál sní o Lize mistrů. Dnes to byl z jeho strany se vším všudy povedený zápas. Domácí tým potěšil své fanoušky povedenými kombinace, rychlou hrou, čtyřmi góly a především třemi body do tabulky. Skvělé utkání prožil také netradiční střelec Mateo Musacchio, který s kapitánskou páskou na ruce vstřelil branku. Do útoku se postavilo trio Joel Campbell, Giovani dos Santos a Gerard Moreno. Celta Vigo spoléhala na dvojici Nolito a Charles.

Po šesti minutách se hnal do útoku Mallo, který si několikrát nabíhal do vápna a chystal se vystřelit, ale jeho pokus byl včas zablokován obranou domácího celku. Marcos z dálky nastřelil míč k bráně, Costa si pohrál s dotírajícími obránci, ale k zakončení se už nedostal. Přesto jeho akce vyvolala obdiv v řadách fanoušků. Brankář Sergio Asenjo byl do akce volán poté, co se k míči ve vápně snadno dostal Nolito a rozhodl se zakončovat. V té chvíli ale včas dorazil na své místo brankář Asenjo. Kdyby se Nolito včas rozhlédl, viděl by před bránou neobsazeného spoluhráče Charlese, který by doklepával prakticky do prázdné.

Po pětadvaceti minutách se k míči znovu dostal Nolito, ale dobře vyběhl brankář Sergio Asenjo a svému protihráčovi zmenšil střelecký úhel. Po půlhodině hry Rukavina z nelehké pozice tvrdě vypálil na bránu Celty, kde se s touto ránou musel poprat Álvarez. Chvíli se nic převratného nedělo, ale v posledních pěti minutách se strhla ofenzíva domácích a Celta na ni nedokázala reagovat. Pět minut před koncem se na polovině dostal k míči Giovani dos Santos, obehrál jednoho protihráče a přesprintoval s míčem až do pokutového území. Tam si poradil také s brankářem Álvarezem - 1:0.

Celta možná chtěla reagovat, ale jakýkoli odpor ukončil Mateo Musacchio. Ten si ve vápně naskočil na brilantně zahraný rohový kop a hlavou usměrnil míč o sítě - 2:0.

Villarreal chtěl pokračovat v krasojízdě také po změně stran, ale byla to trochu překvapivě Celta, která se snažila více kombinovat. Agresivnější napadání a zlepšený herní styl - to vše se nakonec Celtě alespoň trochu vyplatilo, protože pět minut po změně stran se jí povedlo vstřelit nadějný gól. Nolito dobře našel z přímého kopu naběhlého Fernándeze, který hlavičkou umístil balón do levého dolního rohu - 2:1.

Hosté mohli srovnat krátce po hodině hry, když se do šancí dostali Mallo a López, ale střely ani jednoho z nich svůj cíl nenašly. Na hřiště se dostal Luciano Vietto a chvíli mu trvalo, než našel svůj rytmus. To se mu ale zdárně povedlo dvacet minut před koncem, když zvýšil na 3:1. Vietto se pohyboval na hraně ofsajdu, prokázal skvělé zrychlení a díky několika málo krokům se dostal před svého strážce. Dostal se sice také mimo střelecký úhel, ale to mu nevadilo a ve skluzu prostřelil svého soupeře.

Deset minut před koncem se do zakončení dostal Charles, ale s jeho ranou z větší vzdálenosti si brankář Asenjo poradil. O pár minut později tak mohl v klidu přihlížet, jak Gerard Moreno naběhl do vápna, dostal skvělou nahrávku a prostřelil brankáře Sergia Álvareze přesně mezi nohama - 4:1.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Espanyol Barcelona 1:0

08.03.2015 17:00

Góly: 38. Sergio Canales

Real Sociedad potvrdil dobrou domácí formu a přehrál Espanyol 1:0. Nutno však dodat, že Baskové na toto vítězství dosáhli se značnou pomocí jindy výtečného brankáře Casilly, jenž nakonec jedinou branku utkání vlastní chybou věnoval Sergiu Canalesovi.

Casillův špatný odkop z osmatřicáté minuty totiž přistál právě u záložníka Sociedadu, který neměl žádný problém nabídnutou příležitost přetavit v gólové zakončení. Přestože se ve zbytku zábavného utkání urodila celá řada šancí, žádná již neskončila úspěšným zakončením, a tak se La Real posouvá na jedenáctou příčku v průběžném ligovém pořadí.

Hned od úvodního hvizdu bylo na stadionu Anoeta pořádně živo. Hostující kapitán Sergio García málem obelstil soupeřovu obranu v jedenácté minutě, když pronikl do pokutového území a předložil míč Felipemu Caicedovi. Jeho kolega na hrotu útoku však v zakončení selhal a vysoko přestřelil. Na opačné straně zase pokoušel štěstí Gonzalo Castro, ovšem na brankáře Casillu si nepřišel.

Ještě v šestatřicáté minutě mohl být Sociedad nespokojen, neboť ani jeden z dvojice Xabi Prieto a Sergio Canales nezvládl včas vystrčit nohu, aby usměrnil prudký střílený centr až do sítě. Zato hned dvě minuty nato se již domácím dýchalo mnohem lépe. Casillův odkop se hrubě nevyvedl a skončil na hranici pokutového území u Canalese, jenž si prvním dotykem míč zpracoval a druhým zakončil s přehledem do odkryté branky. Ještě do poločasu se snažil vyrovnat García, ale trefil pouze náruč gólmana Rulliho.

Hned minutu po změně stran měl blízko k navýšení skóre znovu aktivní Canales, jenže Rubén Duarte ještě stihnul včas předvést kvalitní obranný zákrok a hrozbu zažehnal. Domácí i nadále odmítali spokojit se s hubeným náskokem, ale Casilla při střele Agirretxeho i hlavičce Granera druhou hrubku v zápase neudělal. Espanyolu to však nebylo nic platné, neboť v ofenzivě povětšinou tápal a vyrovnat se mu nepodařilo ani v samotném závěru, když si Rulli pohlídal Caicedovu hlavičku po standardní situaci a udržel tak důležité čisté konto.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Rayo Vallecano 6:1

08.03.2015 12:00

Góly: 6. Luis Suárez, 49. Gerard Piqué, 56. Lionel Messi (pen.), 63. Lionel Messi, 68. Lionel Messi, 90. Luis Suárez - 80. Alberto Bueno (pen.)

Barcelona rozstřílela Rayo 6:1 a ve velkém stylu se posunula na první příčku Primera División. Hattrick si připsal Lionel Messi, dvě branky přidal Luis Suárez a jednou se trefil Gérard Piqué. Jediný gól hostí vstřelil deset minut před koncem z penalty Alberto Bueno. Zápas nedohrál Dani Alves ani hostující Tito.

Očekávaný mač začal pro Blaugranas nejlépe, jak mohl. Už v 5. minutě totiž Xavi našel na hranici ofsajdové linie volného Luise Suáreze, jenž svůj únik na branku stráženou Cristianem Álvareze zakončil nechytatelnou střelou pod břevno - 1:0! Utkání tak od první chvíle mělo očekávaný vývoj, ve velké pohodě hrající Barcelonští svého soupeře přehrávali a bylo otázkou, s jak velkou náloží dnes Madridští odjedou. Na rozdíl dvou branek mohl hned v 9. minutě zvyšovat Pedro, přihrávka před prázdnou branku od hbitého Suáreze k němu ale nedoputovala.

Rayo hrálo sympaticky a snažilo se s nepříznivým vývojem něco udělat, nicméně domácí brankář Bravo neměl se střelami hostů ze střední vzdálenosti příliš problémů. Ve 21. minutě se do zakončení tlačil po dalším přesném pasu Pedro, neodbytný obránce Tito ale subtilnímu útočníkovi znemožnil kvalitní zakončení. Rayo tak ještě mohlo zápas zdramatizovat, ve 30. minutě proletěl Trashorrasův přímý kop jen těsně kolem svatyně domácích. Do kabin se tak šlo za stavu 1:0 pro domácí.

Krátce po změně stran přidala Barcelona uklidňující druhou branku. Po rohovém kopu z pravé strany zazvonila za Álvarezem tyč, dezorientovaní hosté pak už nedokázali dostat míč z nebezpečného prostoru, a tak mohl Gérard Piqué dotlačit míč do brány - 2:0! Prakticky konec jakýchkoli nadějí pro Blesky přišel v 54. minutě. Tito fauloval ve vápně Suáreze a sudí nekompromisně nařídil pokutový kop. Hostující obránce se musel poroučet po druhé žluté kartě do sprch a k míči se postavil domácí miláček Messi. Jeho střelu mu však Álvarez chytil! K oslavám chycené penalty už ale nedošlo, jelikož rozhodčí Jésus Gil Manzano nařídil opakování kopu kvůli příliš brzkému vběhnutí hráčů Raya do pokutového území. Na druhý pokus už se Argentinský střelec nemýlil a zvýšil na 3:0!

Diváci poznali, že je o vítězství domácích rozhodnuto a stadionem se nesly mexické vlny na počest postupu na první místo tabulky. V oslavné atmosféře přišel vzápětí další gól Blaugranas. Psala se 63. minuta, když přízemní střelu Suáreze vyrazil gólman hostů jen před sebe a Messi snadno doklepl míč do sítě - 4:0! Uběhlo jen dvanáct minut od penalty a hattrick byl na světe. V 68. minutě se skvělý Argentinec po pasu Pedra proháčkoval až před odkrytou branku a pohodlně přidal pátý gól svého týmu!

O vzrušení se deset minut před koncem postaral domácí Dani Alves, jenž ve vápně nesmyslně srazil unikajícího Buena a za hrubý faul dostal rovnou červenou karu. Sám Bueno se postavil k exekuci pokutového kopu a bez potíží si připsal pátou branku v posledních dvou utkáních - 5:1! Poslední slovo ale měli přece jen Katalánci. Suárez měl v poslední desetiminutovce hned tři obrovské šance, gólově ale skončila až ta poslední z 90. minuty. Ex-liverpoolského forvarda vyslal na Álvareze Messi, Suárez obešel gólmana a přízemní střelou upravil na konečných 6:1 pro domácí!

Více informací k zápasu

Granada CF - Málaga CF 1:0

07.03.2015 22:00

Góly: 57. Ignacio Camacho (vl.)

Andaluské derby v pozdní sobotní večer nakonec vyznělo překvapivě lépe pro Granadu, která porazila Malagu těsně 1:0. Nešťastníkem utkání se stal Ignacio Camacho, jenž si vstřelil vlastní gól, na který již hosté nedokázali zareagovat.

Nutno dodat, že nešlo o nezasloužené vítězství, neboť Granada byla na stadionu Los Carmenes lepším celkem. K výhře však potřebovala až přispění hostujícího záložníka a poprvé po pěti zápasech znovu najíždí na vítěznou vlnu. Ztráta na první nesestupovou pozici rázem činí zdánlivě snadno dosažitelné tři body. Malaga naopak pohrdla stíháním pohárových konkurentů nad sebou a zůstává sedmá.

Jako první pokoušel střelecké štěstí domácí Javi Márquez, ovšem gólman Carlos Kameni si jeho přímý kop z jedenácté minuty ohlídal. Nedlouho poté pálil nad břevno kamerunského gólmana Emanuel Insúa. Dalším, kdo Kameniho pořádně prověřil, byl Piti, a následně znovu aktivní Márquez, jenže ani jeho rána levačkou nedokázala pohnout bezbrankovým skóre navzdory silné granadské snaze.

Odpovědí hostů byla nepřesná střela Samú Garcíi po vyvedené týmové kombinaci. Tentýž hráč ještě do poločasu v další střelecké pozici opět netrefil branku. Když se pak neprosadil ani Robert Ibaňez po přihrávce Youssefa El-Arabiho díky Kameniho dobrém pokrývání prostoru, šlo se do kabin za bezbrankového stavu. Rozčarování granadských z neproměněných šancí však po změně stran vzalo brzy za své, neboť se jim dostalo nečekané pomoci. V sedmapadesáté minutě Camacho sehrál roli smolaře, když jej Ibaňezova hlavička trefila do zad a odrazila se za bezmocného Kameniho do sítě.

Na opačné straně zkoušel do třetice prolomit obranu Granady Samú Castillejo, ale tentokrát si pro změnu nepřišel na pozorného brankáře Oiera. Sám nešťastník Camacho málem odčinil svůj vlastenec, jenže po hezkém sólovém průniku trefil pouze brankovou konstrukci. V závěru se navíc místo tlaku hostí konalo spíše kontrolované útočení Granady ve snaze pojistit si vedení. To se nakonec sice nepovedlo, ale svěřence Abela Resina to mrzet nemusí. Výhra 1:0 se počítá, tím spíše v lokálním derby.

Více informací k zápasu

Elche CF - UD Almería 1:0

07.03.2015 20:00

Góly: 6. Víctor Rodríguez

Přímý souboj o záchranu zvládlo lépe Elche, které na svém stadionu porazilo Almérii těsně 1:0. O jedinou branku utkání se postaral Víctor Rodríguez již v páté minutě. Domácí pak zahodili celou řadu slibných příležitostí a druhá trefa večera jim byla přísně odepřena rozhodčím kvůli údajnému faulu, přesto je nic z toho v konečném součtu mrzet nemusí, zaslouženou výhru slaví tak jako tak.

Ze strany Elche šlo o zasloužené vítězství po výtečném výkonu plném energie a kvality. Z posledních pěti ligových kol tak tento celek zvládl nasbírat již velmi slušných deset bodů a rázem se z přímého sestupového ohrožení vyšplhal až na čtrnáctou příčku. Almería naopak zůstává na prvním ze sestupových míst, bodová vzdálenost mezi oběma celky narostla po sobotě na šest bodů.

Lepší vstup do utkání přitom měli hosté. Ze svých útočných snah však nevytěžili ani pořádnou šanci, natožpak gól, a tak místo toho naopak inkasovali. Z prvního pořádného útoku Elche totiž hostující obranu nachytal Jonathas de Jesús, jasně nejvýraznější postava domácího celku nejen v tomto zápase, ale celé sezoně obecně. Brazilský šutér sebral míč na levé straně hřiště, pohrál si s obráncem Ximem Navarrem a po vydařené kličce poslal jemný oblouček směrem k Rodríguezovi, jenž pohodlně zblízka zavěsil na 1:0.

O rychlé vyrovnání se mohl postarat Tomer Hemed, jenže u Zongova kvalitního centru selhal. Minutu nato se málem tento omyl izraelského útočník Almérii vymstil. Aaron Ňíguez unikl po levém křídle, prorazil si cestu až do pokutového území a jal se pohotově střílet, ovšem Sebastian Dubarbier stihnul včas jeho ránu zablokovat. Odražený míč se však odrazil k Mariu Pasalicovi, jenž pro změnu ztroskotal na Navarrově bloku, který gólovou střelu odvrátil nad břevno.

Ještě stále v hektické první půli mohlo Elche žehrat na kruté rozhodnutí rozhodčího v případě Enza Roca, jehož hlavička po Fajrově rohovém kopu sice zapadla k radosti domácích do sítě, avšak bezprostředně poté se bujarý povyk změnil v rozčarování, neboť tento gól nebyl uznán pro domnělý faul čilského hráče na brankáře Juliána Cuestu. Almérii tento důležitý moment zdánlivě probral a ve zbytku utkání již byla Elche více než vyrovnaným soupeřem. Dubarbier však trefil pouze brankovou konstrukci a Corona ztroskotal na výtečném zákroku brankáře Tytoně. Žádný gól nepadl ani po změně stran, a tak Elche slaví důležitou výhru v cestě za záchranou.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Real Madrid 1:0

07.03.2015 18:00

Góly: 26. Aritz Aduriz

Dějí se nám to ale ve španělské La Lize zajímavé věci! Real Madrid dnes večer potvrdil, že v jeho týmu není vše úplně v pořádku a prohrál. Nejenže ztratil tři body za prohru s baskickým Athleticem Bilbao, ale především se musí hodně obávat a doufat, že v zítřejším klání Rayo Vallecano obere o body suverénní Barcelonu. Pokud by Barcelona vyhrála, měla by La Liga nového lídra.

Aritz Aduriz opět potvrdil svoji extratřídu a dnes rozhodl. Jeho jediná branka znamená, že Real Madrid opět prohrál a riskuje ztrátu svého místa. Do základní linie se dnes dostali mimo jiné Karim Benzema, Cristiano Ronaldo a Isco. Ani tyto hvězdy ale nedokázaly spasit Real proti dobře hrajícímu soupeři. Jediným střelcem se po 26 minutách stal Aritz Aduriz. Skvělé utkání odehrál také brankář Gorka Iraizoz. Před ním působila čtveřice Iraola, Gurpegi, Etxeita a Balenziaga. Adurize podporovala trojice ofenzivních hráčů v podání Muniaína, Williamse a de Marcos.

Athletic Bilbao vyhrálo nad Realem Madrid poprvé od roku 2010. Výsledek znamená, že pokud Barcelona vyhraje zítra v poledne nad Rayem, posune se na první příčku La Ligy. V prvních momentech hry byl lepší Real Madrid a například akce Cristiana Ronalda byla velmi zajímavá. Pepe, který byl adresátem nahrávky, ale o míč přišel. Po deseti minutách hry se Real usídlil ve vápně svého soupeře, ale Benzemův projektil k první brance utkání nevedl.

Real sice měl častěji míč na kopačkách, ale žádnou výtečnou šanci si připravit nedokázal. Muniaín nepřesně nacentroval z levé strany, ale k ničemu to nebylo - Casillas rozehrál od své branky. Bílý balet si nedokázal vypracovat žádnou velkou šanci, což ho mrzelo. Celý stadion San Mamés vybuchl v extázi poté, co nádherný centr Mikela Rica směřoval do vápna Realu, kde se do vzduchu ukázkově položil Aritz Aduriz! Ten ukázal, že zakončovat stále ještě umí a Casillas byl bez šance - 1:0 pro Basky.

Tým trenéra Carla Ancelottiho nedokázal za celý první poločas zamířit přesně na bránu Gorky Iraizoze. Zatímco první poločas v podání Realu Madrid hostům nevyšel, do druhé půle vstoupili hráči Bílého baletu jako by pokropeni živou vodou. Především útočná spolupráce mezi Portugalcem Cristianem Ronaldem a Francouzem Karimem Benzemou byla pro domácí tým hodně nebezpečná. Na centr prve jmenovaného si naskakoval francouzský šutér, ale minul. Ronaldo následně nedokázal usměrnit centr Garetha Balea do brány.

Po akci Isca se Benzema dostal s míčem na levou stranu, ale Ronaldo nebyl připraven nahrávku převzít. Po hodině hry se Karim Benzema dostal k hlavičce ve vápně soupeře, ale poslal míč pouze mimo branku. Velkou práci měl brankář Gorka Iraizoz, kterého neustále zaměstnávali Ronaldo a Benzema. Byl to ale Aritz Aduriz, kdo se mohl stát opět hrdinou. Zkušený střelec se pověsil do vzduchu a jeho hlavička skončila jen na tyči! Následně Iraizoz musel vytáhnout další skvělý zákrok, aby zlikvidoval šanci Ronalda.

Sedm minut před koncem se štěstí usmálo také na Athletic Bilbao, když dlouhý nákop Garetha Balea překvapil brankáře Iraizoze a skončil na tyči! Od ní se odrazil zpět do hřiště a tam na něj čekal střídající Javier Hernandez. Nakonec ale ani to gólem neskončilo. Rozhodčí Alberto Undiano Mallenco nakonec nastavil jen tři minuty a poslal domácí tým do kabin slavit. Real Madrid se musí obávat zítřka.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Sevilla FC 3:4

07.03.2015 16:00

Góly: 28. Oriol Riera, 72. Oriol Riera, 90+3. Lucas (pen.) - 33. Vitolo, 52. Vitolo, 65. Kévin Gameiro (pen.), 83. Sidnei (vl.)

Sice za zbytečně dramatických okolností, ale přece. Asi takto lze z pohledu Sevilly charakterizovat její venkovní utkání na hřišti Deportiva La Coruňa, kde Andalusané zvítězili po divoké přestřelce 4:3. Vzhledem k tomu, že všechny čtyři předchozí sevillské výlety mimo vlastní stadion skončily porážkou, a Oriel Riera brzy poslal Depor do vedení, schylovalo se zprvu k velkému zklamání...

Záložník Vitolo však ještě v prvním poločase zvládl vyrovnat a krátce po změně stran se dokonce postaral o obrat. Ještě veseleji bylo z pohledu hostů díky proměněné penaltě Gameira, ovšem zpět na rozdíl jediného gólu záhy upravil skóre Riera. Díky vlastní brance Sidneie ale Deportivo utrpělo další zásah do ambicí vyrovnat, který se nakonec ukázal být klíčovým. V nastaveném čase ještě jednou dokázal snížit Lucas Pérez z penalty, ale víc už domácí nestihli. Sevilla se tak drží na pátém místě, nyní se čtyřbodovou ztrátou na Valencii, která navíc v neděli cestuje na horkou půdu Atlétika Madrid. Depor zůstává na hranici sestupu.

Galicijský celek přitom zpočátku úspěšně držel soupeře na uzdě a nic nenasvědčovalo tomu, že postupem času dostane hned čtyři góly. První velkou šanci zazdil domácí Lucas Pérez po Luisinhově přihrávce, když z hloubi pokutového území útočník Deportiva zamířil pouze vedle bližší tyče. Přesto se pár minut nato domácí i tak dostali do vedení. Sidnei ve středu hřiště vybojoval míč a poslal jej Pérezovi, jenž obratem vybídl k úniku Ivana Cavaleira po pravém křídle. Portugalský rychlík následně napálil míč do šestnáctky, kde na bližší tyč naběhl Riera a z prvního doteku zkušeně skóroval.

Málokoho by překvapilo, kdyby se zaskočená Sevilla v tu chvíli alespoň do přestávky nezmohla vůbec na nic, opak byl však pravdou. Vitolo unikl po levém kraji hřiště a poslal kolmici na Carlose Baccu. Kolumbijský útočník nic neuspěchal, počkal si na náběh autora přihrávky a předložil mu míč zpět, aby vyrovnal na 1:1.

Po změně stran navíc Vitolo potvrdil svou skvělou formu, když těžil z dobré práce Dioga Figueirase s Aleixem Vidalem, a skóroval podruhé v zápase. Ani to španělskému šikulovi nestačilo a obranu Deportiva terorizoval nadále. Zoufalý Pablo Insúa jej musel faulovat ve vlastním pokutovém území, což neuniklo pozornosti rozhodčího, a střídající Kevin Gameiro navýšil vedení Sevilly na příjemný dvoubrankový náskok.

Po brzkém Rierově druhém gólu odpoledne z bezprostřední blízkosti se domácí mohutně tlačili za vyrovnáním, jenže tím také nechávali okénka ve vlastní obraně. Právě toho z protiútoku využil Gameiro ve spolupráci s nezastavitelným Vitolem, jehož centr si nešťastně srazil do vlastní sítě Sidnei. Hélder Costa pak v nastaveném čase sice Deportivu vybojoval výhodu pokutového kopu, který Pérez proměnil, ale víc branek již v utkání nepadlo. Sevilla tak uhájila důležité vítězství 4:3, které by mělo obnovit její sebedůvěru v zápasech na cestách.

Více informací k zápasu

Levante UD - SD Eibar 2:1

06.03.2015 20:45

Góly: 65. David Barral, 67. Kalu Uche - 55. Saúl Berjón

Levante dvěma góly v rozmezí dvou minut otočilo vývoj utkání a v páteční předehrávce s Eibarem si bere tři body. Za hosty se nejprve prosadil Saul Berjón, ale na něj reagoval David Barral. O pouhé dvě minuty později dokonal velký obrat Kalu Uche, který rozhodl.

Už ve třetí minutě se centr Moralese snášel k obraně Eibaru, ale ta si s míčem poradila. Brankář Jiménez musel zasahovat po další akci, ale neměl problémy si stáhnout vysoký míč pod svou ochranu. V deváté minutě prošel k vápnu Xumetra, který se pokusil z úhlu překonat brankáře Jiméneze, ale napálil jen bránícího Daniho Garciu, od něhož se míč odrazil do zámezí.

O chvíli později se míč dostal k Larovi, ale jeho centr byl hodně nepřesný. Velmi zajímavou střelu si připsal Camarasa, který prošel do vápna a tvrdě vystřelil, ale branka z toho nebyla. Eibar mohl do vedení dostat volný přímý kop, ale Javi Lara překopl kromě obranné zdi také bránu soupeře. Eibar se pokoušel vstřelit první gól dlouhým nákopem do vápna Levante, ale včas zasáhl David Navarro. Pět minut před koncem první půle si další přímý volný kop vzal na starosti Rubén Garcia, ale nastřelil jen brankáře Jiméneze.

O chvíli později mohl málem Eibar slavit kýženou vedoucí branku jinak nezáživné první půle. Po narážečce se do vápna dostal Manu del Moral a namířil si to přesně k tyči. Jeho projektil ale dostal mimo nebezpečí obětavý zákrok Navarra.

Do druhé půle hosté přímo vlétli a brankář Mariňo měl co dělat, aby udržel šance domácího týmu ve hře. Musle totiž zlikvidovat krásnou akci Berjóna a nadvakrát míč ukryl ve své náruči. Jeho obrana mu moc nepomáhala, ale Mariňo se vyznamenal. Eibar se rozhodně chtěl dostat do vedení, ale narážel na Mariňa. Levante kontrovalo pokusem Barrala, který zakončoval centr Moralese. Nakonec ale ani Mariňo nedokázal zabránit prvnímu gólu utkání.

Deset minut po změně stran se do vedení dostal Eibar. Zprava odcentroval Bóveda, do jehož přihrávky se včas a správně vložil Saul Berjón a krásnou ranou poslal míč mimo dosah brankáře Mariňa - 1:0 pro hosty.

Vedení Eibaru ale netrvalo moc dlouho. Jen deset minut po inkasované brance zleva pronikl do vápna El Zhar, přihrál na Toňa a od něj se míč dostal k nabíhajícímu Davidovi Barralovi. Ten sice stál zády k bráně, ale přesto dokázal zakončit - 1:1.

O dvě minuty později Levante dokonalo famózní obrat. Do vápna si nabíhal útočník Nabil El Zhar, ale upadl. Obrana Eibaru začala zmatkovat a při snaze odkopnout míč z vápna nabídla míč všudypřítomnému Kaluovi Uchemu. Ten si míč lehce zpracoval a propálil brankáře Jaimeho Jiméneze - 2:1 pro Levante a obrat byl dokonán.

Na výsledku už nic nezměnila ani šance Piovaccariho, který se snažil o prosmýknutí se po pravém křídle, jenže těsná obrana jej nikam nepustila. Další duel mezi brankářem Jaimem Jiménezem a Camarasou skončil opět ve prospěch brankáře. Veškeré šance hostujícího Eibaru definitivně pokazil Dani García, protože za svůj zákrok dostal druhou žlutou kartu, takže byl vyloučen. Eibar tím pádem klesá na třináctou příčku. Levante je na šestnácté příčce a na kontě má 25 bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona26202476:1662
2.Real Madrid26201575:2461
3.Atlético Madrid26174551:2355
4.Valencia CF26166446:2254
5.Sevilla FC26154746:3349
6.Villarreal CF26146643:2448
7.Málaga CF26125929:3041
8.Athletic Bilbao26961123:3133
9.Celta Vigo26881027:2932
10.Espanyol Barcelona26951232:3732
11.Real Sociedad26791029:3630
12.Getafe CF26851324:3629
13.Rayo Vallecano26921529:4929
14.SD Eibar26761326:3627
15.Elche CF26761323:4527
16.Deportivo La Coruña26671323:4225
17.Levante UD26671323:4925
18.Granada CF264101217:4022
19.UD Almería26661422:4021
20.Córdoba CF26391419:4118
Bodové odečty
UD Almería-3za dluh za přestup hráče

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (961)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele