Primera División - preview 26. kola

06.03.2015, 08:50, aktualizováno 09.03.2015, 08:32
Previews
Tečku za šestadvacátým kolem udělá duel mezi Córdobou a Getafe. Půjde o ryze záchranářský zápas, přičemž nůž na krku mají především domácí, kteří jsou poslední a na nesestupové pozice ztrácejí už sedm bodů, zatímco hosté z madridského předměstí se drží těsně nad čárou...
Córdoba CF - Getafe CF  (pondělí 20:45)
Pondělní dohrávku šestadvacátého kola La Ligy obstará záchranářský souboj mezi Córdobou a Getafe. Pro domácí je zápas jedna z posledních možností, jak se dostat na dostřel soupeřům na lichotivějších místech tabulky. Madridští by rádi navázali na zlepšené výkony z posledních týdnů.

Córdoba se v uplynulých týdnech dostala do pozice jednoznačného outsidera ligy. Zelenobílí stále dlí na posledním místě tabulky a prohráli už dlouhých šest kol v řadě. Novoroční vzedmutí, při kterém Andalusané zvítězili nad Granadou a Vallecanem, tak nemělo dlouhého trvání a pokud Córdoba honem nezačne sbírat body, bude mít brzy jistou cestu do Segunda División.

"Getafe hraje také o hodně, ale my po nich musíme jít naplno. Toto je ohromně důležitý zápas, zisk tří bodů je pro nás nyní klíčový," burcoval své spoluhráče před zápasem Iňigo López, jenž má velké zkušenosti se záchranářskými starostmi. Dvaatřicetiletý obránce už uspěl v soubojích o udržení v dresech Granady či Celty Vigo, v poslední době jej však sužovala zranění. "Nyní už jsem připraven. Trénuji s mužstvem už více než měsíc a pokud přijde příležitost, chci ji beze zbytku využít a pomoci týmu," uvedl López.

Getafe ale v lize také zatím nemá nic jisté. Celek z předměstí Madridu se z klidného středu tabulky propadl na rozdíl pouhých čtyř bodů od prvního sestupového místa a z venkovního utkání si naposledy přivez body ještě před Vánoci. Nad vodou tak svěřence Pabla France drží domácí utkání, při cestě na Estadio Nuevo Arcángel by ale měli nepříjemnou venkovní bilanci přemoci, aby se jim lépe dýchalo na konci sezóny.

Domácím na hřišti nepomůže vykartovaný obránce Aleksander Pantič, v řadách Getafe budou kvůli zranění chybět Lago, Diawara a Lafita. Utkání začíná v pondělí ve 20:45, hlavním arbitrem bude Alfonso Álvarez Izquierdo.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Barcelona - Rayo Vallecano  (neděle 12:00)
Barcelonské čeká nedělní zápas šestadvacátého kola Primera División už ve 12:00. Na Camp Nou přijede Rayo Vallecano, za které minulý týden válel Alberto Bueno. V katalánské metropoli to však bude mít čtyřgólový střelec těžké, domácí jsou na vítězné vlně, což ve středu potvrdili postupem do finále španělského poháru.

Barcelona zažívá vynikající období. Katalánci se rychle otřepali z nečekaného direktu od Malagy a připisují si důležitá vítězství. Po velmi přesvědčivém výkonu proti Manchesteru City získali skvělou pozici do odvety osmifinále Ligy mistrů, díky klopýtnutí Realu a výhře v Granadě mají na dostřel první příčku v La Lize a v semifinále Copy del Rey ve středu hladce vyřadili Villarreal.

"Cítíme se opět lépe a lépe. V týmu se sice nic podstatného nezměnilo, ale naše nálada šla v posledních týdnech nahoru. Čím více bude pohody na hřišti, tím lépe pro nás," komentoval aktuální formu svého klubu domácí záložník Rafinha. Dvaadvacetiletý Brazilec by se po nedávném zranění Sergia Busquetse mohl dostat do základní jedenáctky proti Rayu. "Nehrajeme v záložní řadě úplně stejnou pozici, to by mě musel Luis Enrique chtít hrát obránce. Na druhou stranu nemám problém hrát na jakémkoli postu," uvedl Rafinha.

Hosté z hlavního města se na zápas v Katalánské metropoli těší. "Je to zápas, kterého se už nikdo nemůže dočkat. Za sezónu je podobných utkání málo, takže jsem velice natěšený," prohlásil třeba záložník Blesků Jozabed Sánchez, jenž si svými výkony stále častěji říká o start v základní jedenáctce Paco Jémeze a i v Barceloně by mohl být na hřišti od první minuty. "Hlavně si to chci užít. Byl to můj velký sen už od malička hrát na takovém stadionu. Nedokážu říci, jaký plán má v hlavě trenér, práce přes týden byla stejná jako vždy. Pokud ale dostanu příležitost, doufám, že se mi bude dařit," řekl Jozabed, jenž právě v neděli oslaví čtyřiadvacáté narozeniny.

Barcelonští se musí obejít bez dvou významných opor. Do zápasu nebude moci naskočit již zmiňovaný Sergio Busquets, jenž si přivodil zranění v zápase s Villarealem, a mimo hru je také vykartovaný Neymar. Na straně hostí se neobjeví hříšníci Baena s Castrem a ze zdravotních důvodů nejspíš nebudou moci nastoupit ani Fatau a Toňo. Zápas odstartuje úderem pravého poledne, role hlavního arbitra připadla Jesúsi Gilu Manzanovi.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.05 - 15.00 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Espanyol Barcelona  (neděle 17:00)
Rozdíl mezi poklidným středem tabulky a nepříjemným bojem o udržení v Primera División je letos ve Španělsku obzvláště malý. Jak v posledních týdnech ukazuje kupříkladu Elche, stačí povedená šňůra několika zápasů a rázem je všechno jinak. Nedělní odpoledne nabídne přímý souboj dvou týmů zapadajících do této škatulky, Realu Sociedad a Espanyolu.

Domácí Sociedad má na svém stadionu Anoeta velmi slušné výsledky, naposledy dokonce přestřílel ambiciózní Sevillu 4:3. Přesto tato kanonáda byla spíše raritou mezi střelecky chudými zápasy, což si dobře uvědomuje manažer David Moyes. "Máme se střílením gólů problém. Nebyli jsme tak provázaní, jak bych si představoval, ale dali jsme čtyři branky Seville, což bylo velmi dobré."

"Začínáme trochu více držet míč, ale i tak si nevytváříme šance," pokračoval skotský manažer. "Máme stále hodně na čem pracovat. Snažíme se pro to udělat maximum a snad se výsledky brzo dostaví. Chceme dosáhnout větší kreativity, abychom dávali více gólů. Zároveň se musíme postarat o to, abychom byli patřičně pevní v obraně. Budu spokojený, i když vyhrajeme z jediného gólu po rohu."

Kdyby Sociedad proti Espanyolu prohrál, nacházel by se po šestadvaceti kolech pouhé tři body nad prvním sestupovým místem. V případě vítězství se naopak dotáhne ke svému katalánskému sokovi ve středu tabulky na rozdíl pouhých dvou bodů. "Espanyol sem přijede s plánem hrát trochu hlouběji a ztížit nám naši tvorbu hry," doplnil Moyes. "Když jsem byl jmenován do funkce, prohlásil jsem, že prioritou číslo jedna je vyhnout se sestupu. Na tom se nic nemění."

Espanyol během týdne postihla rána v podobě vyřazení ze semifinále Copa del Rey, o což se postaral Athletic. Nyní mají Katalánci možnost zchladit si žáhu na jiném baskickém soupeři. "Nejdůležitější nyní bude zapomenout na pohár a pokračovat v naší práci tak, jako doposud," tvrdí Lucas Vázquez. "Zůstala nám pachuť v ústech, která ještě dobrých pár dní vydrží, ale musíme se plně soustředit na ligu a bojovat s nasazením o tři body."
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Elustondo, Ansotegi, Martínez, Yuri - Pardo, Granero - Prieto, Canales, Castro - Agirretxe
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - López, González, Moreno, Duarte - Vázquez, Sánchez, Abraham, Sevilla - García, Caicedo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.25 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Celta Vigo  (neděle 19:00)
Villarrealu se povedlo zastavit Real Madrid a získat od něj bod. Ve sbírání bodů by rád pokračoval také proto, že už se nemůže spoléhat na případný triumf v Copa del Rey. Jeho sezona ale není ztracená, o čemž se zřejmě brzy přesvědčí Celta Vigo. Ta ale dokáže potrápit nejednoho favorita.

Vyprávět by o tom mohlo třeba madridské Atlético. To přijelo v polovině února k zápasu do Viga jako horký favorit a kandidát na výhru, ale Estadio Balaídos opouštělo bez bodu a ponížené. Postaraly se o to zásahy dvojice Nolita a Fabiána Orellany. Tato dvojice si poradila s obranou Colchoneros a naopak přispěla k tomu, že slovutní útočníci Atlética neskórovali ani jednou. Stejným poměrem poté Celta Vigo vyzrála nad Deportivem La Coruňa a mohla slavit.

Minulé kolo už ale třetí zásah nepřidala, protože na domácím stadionu jen remizovala. Po celý zápas byla domácí Celta Vigo lepším týmem, zaslouženě se brankou Michaela Krohn-Dehliho dostala do vedení, a přesto nakonec s Elche pouze remizovala 1:1. Dvě minuty před koncem totiž udeřil David Lombán z pokutového kopu. I díky tomuto bodu je Celta Vigo nyní na osmé příčce. Boj o záchranu, který je u Viga poměrně častým jevem, se tak mění na boj o evropské příčky.

A nyní Celta narazí na dalšího konkurenta. Kdysi ztracené sebevědomí je zpět, což potvrzuje také střelec Celty Joaquín Larrivey. V rozhovoru pro deník Marca Larrivey uvedl: "Chceme zůstat při té filozofii, která nás dovedla na vítěznou vlnu. Tento tým má velký potenciál a myslím, že můžeme dojít daleko. Před sezonou jsme si rozhodně nemysleli, že budeme tak vysoko. Hlavním bodem bylo to, že jsme začali střílet branky. Nějaké šance jsme měli také předtím, ale neproměňovali jsme je. Teď se prostě něco změnilo k lepšímu a vše se daří. Tento tým se vždycky snažil hrát útočně, ale teprve několik zápas zpět se nám daří proměnit naše šance."

"Proti nám bude Villarreal, který jsem já osobně vždycky rád vídal v televizi. Líbí se mi jeho útočný styl, to, jak rychlí jsou na míči a neustále napadají. Bude to pro nás hodně těžké klání, ale my ho chceme zvládnout. Očekáváme náročný zápas se skvělým soupeřem, ale proto do něj chceme dát všechno. Doufám, že si nějaké body odvezeme zpět do Viga. Na El Madrigal nesmíme dělat chyby, protože nás za to soupeř hned potrestá," uvědomuje si Larrivey.

A má pravdu, protože Villarreal potřebuje získat znovu sebevědomí. To ztratil především po zápase s Barcelonou. A když teď vypadl z boje o Copa del Rey, bude se soustředit jen a pouze na La Ligu. O branky se postaralo duo Neymar a Luis Suárez za hosty, zatímco domácí alespoň na chvíli rozradostnil Jonathan do Santos. Netrvalo to ale dlouho a po utkání mohl v kabině Villarrealu vládnout smutek. Ten ale není odůvodněný, protože podle Jaumeho Costy se nic na cílech Villarrealu nemění.

V pozápasovém rozhovoru Costa dodal: "Mrzí nás, že nejdeme do finále, protože jsme skončili těsně pod vrcholem a byli jsme opravdu blízko. Myslím, že se nemáme za co stydět ani proti Barceloně, protože jsme jí alespoň jednu branku vždy vstřelili. Je škoda, že to nestačilo, ale odvedli jsme dobrou práci. Nemusí nás to úplně zdrtit, protože naše sezona tady nekončí. Máme toho ještě hodně před sebou a naše cíle se nemění. Chtěli jsme do pohárů a to pořád ještě můžeme. Pořád bojujeme na dvou frontách, takže o tom, jestli byla tato sezona úspěchem, se budeme bavit až po jejím skončení."

"Celta Vigo, proti které hrajeme příště, je tým, který má hodně kvality. Hraje opravdu jako jeden celek, nasazení hráčů je obrovské a teď se jim daří. Nesmíme je podcenit, protože to pak špatně dopadá. Uvidíme, jak vše zvládneme, ale cílem jsou tři body," dodává Costa.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Valencia CF  (neděle 21:00)
Nesmírně atraktivní souboj čeká diváky v neděli večer na stadionu Vicente Calderóna v Madridu, kde se tamní Atlético střetne se silnou Valencií. Domácí by si vítězstvím upevnili bronzovou příčku, pokud by ale uspěli Netopýři, na pozici zajišťující start v základní skupině Ligy mistrů by poskočili právě oni.

Kouč Atlética Diego Simeone už dříve avizoval, že největším rivalem jeho svěřenců je právě Valencie, s níž se utkají o kýžené třetí místo v tabulce. Úřadující španělští šampioni tak letos spíše jen z povzdálí sledují souboj o titul a hlídají si především náskok na čtvrtou pozici. Ten se ale po ne úplně čekaných výpadcích s Vigem a Sevillou ztenčil na pouhé dva body a vzhledem k poslednímu vzájemnému zápasu s Valencií, který Rojiblancos prohráli 3:1, Madridské v neděli rozhodně nečeká lehká práce.

"V posledním venkovním zápase jsme vybojovali cennou remízu se Sevillou, takže jsme v tabulce neklesli. Víme, že se na nás Valencie dotahuje a že to bude náročné utkání, ale tentokrát nám kryjí záda naši skvělí fanoušci," vyjádřil naději na dobrý výsledek domácí obránce Jesús Gámez, jenž se po zranění svých kolegů a díky spolehlivým výkonům stal oporou zadní řady Atlética. "Takový jsem byl vždycky, ve fotbale i v soukromém živote - spolehlivý a pracovitý. Jen zřídka si na něco stěžuji a jsem šťastný, když mohu svým dílem přispět k úspěchu týmu. Při každé příležitosti, kterou dostanu na hřišti, se snažím prokázat, že mi trenér může stoprocentně věřit," zakončil devětadvacetiletý rodák z Malagy.

Poslední výsledky hostů působí přece jen o něco přesvědčivěji než ty Atlética. Los Che si aktuálně drží vítěznou čtyřzápasovou šňůru a v posledním zápase si poradili i s nevyzpytatelným Realem Sociedad, jehož na svém hřišti porazili 2:0. I díky tomu si svěřenci Nuna Espírita Santa vypracovali sedmibodový náskok na pátou Sevillu a nyní atakují třetí příčku Atlética. "Jako celek máme jasný cíl a každý z nás si to velmi dobře uvědomuje. Proto nemyslíme dál než na příští zápas. Máme před sebou náročné utkání proti týmu, jenž hraje Champions League a je před námi i v ligové tabulce," poodhalil odhodlání v kádru Valencijských záložník Enzo Pérez, jenž v Estudiantes de La Plata shodou okolností dříve trénoval právě pod koučem svého nadcházejícího soupeře.

"Pod Simeonem jsem trénoval zhruba šest měsíců, než odešel do Itálie. Jeho styl trénování se určitě vyvinul, jeho tým jen velmi málo ztrácí balón a po případné ztrátě okamžitě napadá a nic vám nedaruje. Přesně tohle na nás také čeká. Budeme jim muset jejich herní styl co nejvíc znepříjemnit a plnit pokyny trenéra," uvedl Pérez na adresu Diega Simeoneho, jenž by se po podpisu nové smlouvy s Atléticem měl stát nejlépe placeným zaměstnancem klubu. V žebříčku manažerů La Ligy se tak zařadí hned za Carla Ancelottiho.

Domácí se budou muset obejít bez svého druhého nejlepšího střelce Antoine Griezmanna, jenž stejně jako Miranda pyká kvůli kartám. Netopýři nemůžou počítat Paco Alcácerem. Hlavní sudí Santiago Jaime Latre poprvé foukne do píšťalky v neděli ve 21:00. Kdo bude po šestadvacátém kole okupovat třetí místo?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.60 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Sevilla FC  (sobota 16:00)
Do konce ligového ročníku Primera División možná stále zbývá dlouhých třináct kol, ovšem z pohledu Sevilly již sezona v podstatě finišuje. Kvůli nedávným ztrátám totiž Andalusané ztrácí na vysněnou čtvrtou příčku již sedm bodů, a tak na půdu Deportiva La Coruňa nejedou pro nic jiného, než tři body.

Naposledy sevillští ztratili v domácím zápase s obhájcem ligového titulu Atléticem Madrid po bezbrankové remíze 0:0. Udrželi tak sice svou letošní neporazitelnost na vlastním stadionu (jako jediní v celé lize), jenže hlavní konkurent z Valencie v témže kole vyhrál a odskočil svému rivalovi o další dva body dále. Nyní svěřence Unaie Emeryho čeká výjezd do Galicie a snaha napravit mizernou venkovní formu, o níž vypovídá statistika sedmi porážek z posledních dvanácti utkání na hřišti soupeře.

"Stále optimisticky vyhlížíme kvalifikaci do Ligy Mistrů," nevzdává se útočník Sevilly Carlos Bacca. "Musíme uvažovat ve velkém, tím pádem uvažovat o Lize Mistrů, a abychom toho docílili, musíme začít vyhrávat naše venkovní zápasy."

Udržené čisté konto proti Atlétiku bylo v poslední době spíše raritou. Není divu, že se Bacca nechal slyšet, jak by podobnou defenzivní spolehlivost bylo příhodné udržet a přihodit pár gólů k tomu z proměněných šancí. "I když jsme dali ve většině zápasů jeden nebo dva góly, často jsme také inkasovali. Ale zlepšuje se to, protože proti Atléticu, tedy velmi silnému týmu s ohromnou silou směrem dopředu, jsme si počínali velmi dobře. Teď je nutné předvést to samé i s La Coruňou a zvítězit. Nebude to lehké, protože Deportivo je na vzestupu, ale myslím, že jsme v dobré formě, sebevědomí i motivovaní," uzavřel kolumbijský kanonýr.

Depor se do tohoto kola vstupoval těsně nad hranicí sestupu s tříbodovým polštářem od osmnácté příčky. Jak ovšem Carlos Bacca správně poznamenal, poslední dobou je galicijský celek v ráži, což dokazuje zisk osmi bodů z posledních šesti zápasů. Ve hře je také určitá odplata za debakl 4:1 ze sevillského hřiště. K němu však nebudou moci přiložit ruku k dílu Cavaleiro, Postiga, Toche i Salomao, zatímco na druhé straně nadále chybí brankář Beto se záložníkem Danielem Carriçem.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Juanfran, Lopo, Sidnei, Luisinho - Borges, Bergantiňos - Rodríguez, Pérez, Cuenca - Riera
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Coke, Pareja, Kolodziejczak, Navarro - Iborra, Krychowiak - Vidal, Banega, Vitolo - Bacca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Athletic Bilbao - Real Madrid  (sobota 18:00)
Real Madrid má za sebou poměrně nepovedené utkání s Villarrealem. Každá ztráta se pro královský klub rovná selhání, takže se hráči nyní budou chtít předvést. Při návštěvě Baskicka je ale nečeká nic snadného, protože Bilbao čerstvě žije postupem do finále Copa del Rey.

Lídr La Ligy v minulém kole trochu klopýtl, a ačkoli si udržel první místo, remíza s Villarrealem jej musí mrzet. První poločas nenabídl žádnou branku a hrál se poměrně vyrovnaný fotbal. Pět minut po změně stran se nejprve z pokutového kopu prosadil Cristiano Ronaldo, na kterého reagoval o dvanáct minut později Gerard Moreno a body se dělily. Real Madrid má i přesto náskok dvou bodů na druhou Barcelonu, ale nesmí zaváhat.

Vzhledem k tomu, že Barcelona začíná po prohře s Málagou opět startovat své motory ztělesněné především smrtícím trojzubcem v podání Lionela Messiho, Luise Suáreze a Neymara, další bodová ztráta by mohla znamenat, že se po tomto kole dočkáme změny na čele Primera Division. Především ale celý španělský fotbal čeká již v tomto měsíci slavné El Clásico, které by mohlo hodně napovědět, kdo že bude na konci sezony slavit titul. O tom, jak je El Clásico důležité, nepochybuje ani trenér Carlo Ancelotti.

Italský stratég v rozhovoru pro oficiální internetové stránky Realu Madrid prozradil: "Tým se neustále zlepšuje a rozrůstá. Je pravda, že jsme minule ztratili body s Villarrrealem, což mě samozřejmě mrzí, ale myslím, že La Liga se bude rozhodovat až v úplném závěru sezony, ne teď. Teď se chceme soustředit jen na nás a na to, že máme dva body náskok před druhou Barcelonou."

Ancelotti pokračuje: "Není to moc, ale zajišťuje nám to vedení. Zatím vedeme ligu my a z toho chceme vycházet. Teď nás čeká Athletic Bilbao, což je náročný soupeř. Umí hrát hodně nebezpečně, napadá a může nám znepříjemnit celý zápas. Je to dobrý tým, ale my jsme přesvědčeni, že jej můžeme porazit. Pokusíme se hrát na nejvyšší možné úrovni, produkovat dobrý fotbal a udělat našim fanouškům radost," dodává italský trenér.

Pokud se chce Real Madrid inspirovat, jak porazit Bilbao, měl by se podívat na poslední vzájemný zápas. Královský klub na své půdě naprosto dominoval a svému soku nadělil pět branek. Za domácí vstřelil už třetí hattrick v sezóně Cristiano Ronaldo a dvě trefy přidal Francouz Karim Benzema. V Bilbau to je něco jiného, protože na stadionu San Mamés naposledy Bílý balet remizoval jen 1:1. Po hodině hry se tehdy trefil mladý útočník Jesé a za Bilbao srovnal Ibai Gómez. Sílu okamžiku tehdy neunesl Cristiano Ronaldo, který se nechal vyloučit a Real se až do konce utkání o bod bál.

Trenér Carlo Ancelotti bude postrádat záložníka Jamese Rodrigueze a obránce Sergia Ramose, ale k dispozici mu bude německý záložník Sami Khedira. Mnoho zranění nemá ani jeho soupeř. Bilbao se raduje z posledního soutěžního utkání, když si v rámci Copa del Rey poradilo s Espanyolem Barcelona poměrem 2:0. Na střelecké listině se objevila jména Aritze Adurize a Xabiera Etxeity, takže Lvi postoupili do finále proti Barceloně. Také minulé ligové klání se Athleticu povedlo, když se proti Eibaru jako jediný hráč prosadil Carlos Gurpegi deset minut před koncem první půle. Naváže Bilbao na dobrý výsledek, nebo se Real nechá inspirovat posledním vzájemným utkáním?
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, Etxeita, Laporte, Balenziaga - Gurpegi, Rico - Susaeta, Beňat, Muniaín - Aduriz
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Carvajal, Pepe, Varane, Marcelo - Bale, Silva, Kroos, Isco - Ronaldo, Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 4.50 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Elche CF - UD Almería  (sobota 20:00)
Sobotní večer nabídne ve Španělsku ostrý boj o záchranu, který svedou Elche s Almeríí. Oba celky doposud získaly čtyřiadvacet bodů, oba se potácí na samotné hraně sestupu a oba tak potřebují nutně bodovat. Jednoduše typický "šestibodový" zápas se zvláště vysokou důležitostí.

V tomto duchu se k tomuto sobotnímu střetnutí alespoň vyjadřoval trenér Almeríe Juan Ignacio Martínez s poznámkou, že již neexistuje žádný prostor pro chyby. Situace andaluského celku je o to povážlivější, že organizace FIFA mu nedávno strhla tři ligové body kvůli stále nesplacenému dluhu za příchod Michaela Jakobsena. Danský klub Aalborg se tak sice své úplaty stále nedočká, ovšem může být aspoň klidný, že FIFA dělá vše pro to, aby tento dluh vymohla. Španělé se ještě odvolali k poslední možné instanci, tedy sportovní arbitráži, a tak tento tříbodový odpočet prozatím zůstává nepravomocný.

Spoléhat se však na rozhodnutí ve vlastní prospěch může být zrádné, a tak Almería musí prolomit nedávnou mizernou formu právě výhrou nad Elche. "Nemáme už žádný prostor pro chyby. Body, které nezískáme teď, už nepůjde nikdy dohnat, protože nejsme na začátku sezony. Zbývají už jen tři měsíce," varuje trenér Martínez.

Předchozí duel těchto dvou celků dopadl na hřišti Almeríe remízou 2:2, a tak je záhodno pohlížet i na vzájemnou bilanci po obou zápasech, která na konci sezony při rovnosti bodů hraje prim. "Elche je naším přímým konkurentem, máme stejný počet bodů a ve hře je také vzájemný zápas, který se může ukázat při zachraňování vysoce důležitým," dodal kouč hostí. Ve snaze zvítězit mu však nemohou vypomoci Thievy Bifouma, Míchel Macedo a také Edga Méndez, všichni kvůli karetním trestům. Na opačné straně absentuje pouze veterán Sergio Pellegrín, zatímco nejlepší střelec Jonathas de Jesús i obránce Enzo Roco se vrací do sestavy.

"Je škoda, že máme mimo hru tolik hráčů, ale ve zbytek naší soupisky mám plnou důvěru. Jsem přesvědčený, že zvládnou soupeři konkurovat na té nejvyšší možné úrovni," dodal na závěr Martínez.
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Tytoń - Suárez, Roco, Lombán, Cisma - Adrián, Pasalic - Rodríguez, Fajr, Ňíguez - Jonathas
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Julián - Navarro, Dos Santos, Trujillo, Dubarbier - Vélez - Silva, Verza, Corona, Jonathan - Hemed
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Granada CF - Málaga CF  (sobota 22:00)
Jak Granada, tak Malaga vstupovaly do nové sezony s cílem zachránit se v Primera División. Zatímco prvnímu jmenovanému klubu se to doposud hrubě nedaří, jejich andaluští sousedé se vší vážností dokonce bojují o kvalifikaci do evropských pohárů.

Z pohledu domácích již jde podle slov trenéra Ábela Resina o kritickou situaci, neboť čas rychle utíká. Bodová propast mezi oběma soupeři z jihu Španělska je ohromující - Malaga se svými jednačtyřiceti body nasbírala více než dvakrát tolik, co její sobotní soupeř o devatenácti bodech. Granadští momentálně na první nesestupovou příčku ztrácejí nepříjemných pět bodů, zatímco Malaga zase hodlá dohnat čtyřbodové manko na šestý Villarreal.

Pro Resina nicméně rozdílná forma obou celků neznamená nic, na co by se chtěl před zápasem vymlouvat. "Potřebujeme se naučit, jak vyhrávat zápasy v klíčových momentech. Je k ničemu vítězit, když o nic nejde, je nutné získat tři body právě teď, protože čas rychle utíká."

"Myslím, že mí hráči jsou ještě soustředěnější než kdy jindy,"
pokračoval trenér Granady. "Cítí velký smysl pro zodpovědnost a vědí, že jde o klíčový zápas. Jsou si vědomí, jakým způsobem musí do zápasu vletět, a že potřebují zvítězit za každou cenu. Na nikoho jiného se nemůžeme ohlížet, musíme se starat jen a jen o sebe. Když nevyhrajete své vlastní zápasy, je úplně jedno, jak si počínají druzí."

Granadě bude v cestě za kýženým vítězstvím chybět duo Bangoura - Mainz kvůli zraněním a také Adrian Colunga se svým karetním trestem. Do hry se naopak vrací Emanuel Insúa, Youssef El-Arabi a Piti.

Na straně hostí vládne nesporně lepší nálada, čemuž odpovídají i přehodnocené sezonní cíle. "Chybí nám třináct zápasů do konce, což je stále dost bodů. Hlavní bude, abychom ukázali naše ambice, náš hlad a touhu po zlepšení," prohlásil trenér Malagy Javi Gracia. "Strávili jsme slušnou porci sezony na sedmém místě a nevíme, jestli se dostaneme do Evropy, nebo ne, ale musíme ze sebe vydat to nejlepší, abychom se mohli posunout."
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Oier - Nyom, Babin, Murillo, Insúa - Iturra, Rico - Ibáňez, Márquez, Piti - Córdoba
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Angeleri, Weligton, Boka - Darder, Camacho - Samuel, Horta, Castillejo - Juanmi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Levante UD - SD Eibar  (pátek 20:45)
Páteční předehrávka 26. kola nejvyšší španělské ligy slibuje hodně napínavou bitvu, třebaže se možná nejedná o ty nejslavnější celky. Domácí Levante se totiž pohybuje těsně nad příčkami znamenajícími sestup, takže má o co hrát. A Eibar by zase rád navázal na dobrý úvod do sezony mezi španělskou elitou.

Oba soupeři se poměrně dobře znají z působení v Segunda Division, kde spolu sehráli množství zápasů. Zatímco jejich utkání v druhé nejvyšší lize často mnoho branek nepřinesla, zápasy v první lize jim sedí mnohem víc. Když se spolu oba týmy v rámci La Ligy setkaly naposledy, byla k vidění přestřelka v podobě šesti branek. Na jejím konci si oba celky body jen rozdělily. Levante sice na Estadio Municipal de Ipurua ještě před poločasem vedlo o dvě branky, ale domácí se nevzdali a dorovnali. Hostující Víctor Casadesús pak vstřelil branku deset minut před koncem, ale ani to Eibar nezlomilo a v nastavení se prosadil zkušený útočník Federico Piovaccari.

Máme se tedy na co těšit. V mnohem horší pozici - ač by se to při pohledu na tabulku nemuselo zdá - se ocitají hosté. Ti mají za sebou sérii šesti zápasů, ze kterých vždy odešli jako poražený tým. K tomu připočtěme remízu s Córdobou a je jasné, že Eibar vyhrál naposledy 10. ledna v utkání s Getafe. Za poslední tři zápasy vždy Eibar obdržel jen jednu branku, ale i ta jeho soupeři pokaždé stačila. Naposledy sehrál utkání 25. kola s Athleticem Bilbao a tomu stačila přesná hlavička Carlose Gurpegiho.

Forma Levante také není oslnivá a často se střídají dobré výsledky s těmi horšími. Za poslední tři zápasy hned dvakrát Levante prohrálo a žehrat může především na hodně děravou defenzívu. Nejprve dostalo pět branek od Barcelony, následně se Levante vzchopilo a vyhrálo nad Granadou. Naposledy se ale opět činila jeho obrana, která obdržela čtyři branky od Raya Vallecana. Hlavním hrdinou byl Alberto Bueno, který v utkání zaznamenal všechny čtyři branky svého celku a zničil marné Levante.

Záložník Rubén Garcia si uvědomuje, že Levante už se nesmí dopustit dalších takových ztrát. Na sestupové příčky má Levante totiž náskok jen jednoho jediného bodu. Na tiskové konferenci Garcia zdůraznil: "V pátek večer máme další šanci bodovat a musíme ji využít naplno. Potřebujeme znovu vyhrát a dostat se do boje o vyšší příčky. Je to pro nás jako finále, každý zápas od tohoto musíme vnímat, jako by byl náš poslední. Jedině s takovým nasazením máme šanci něco dokázat," uvědomuje si Garcia.

"Máme výhodu v tom, že hrajeme doma. Tady na Ciutat de València se nám poměrně daří a cítíme se daleko sebevědomější. Navíc je náš soupeř vlastně jedním z přímých konkurentů v boji o přežití v La Lize, takže naše hra tomu musí odpovídat. Musíme neustále tlačit, nespoléhat na nulu vzadu. Pokud bychom hráli na remízu, nic by nám nemuselo vyjít. Ale my jsme rozhodnuti dát do toho všechno a sehrát skvělý duel. Naši fanoušci už si zaslouží další radost z výhry a my se chceme posunout zase o něco výš," plánuje záložník Rubén Garcia.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Morales, Navarro, Ramis, Toňo - Xumetra, Simao, Camarasa, García - Barral, Uche
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Jaime - Bóveda, Anibarro, Navas, Lillo - Errasti, García - Capa, Arruabarrena, Del Moral - Piovaccari
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.20 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid25201475:2361
2.FC Barcelona25192470:1559
3.Atlético Madrid25173550:2254
4.Valencia CF25165445:2153
5.Sevilla FC25144742:3046
6.Villarreal CF25136639:2345
7.Málaga CF25125829:2941
8.Celta Vigo2588926:2532
9.Espanyol Barcelona25951132:3632
10.Athletic Bilbao25861122:3130
11.Rayo Vallecano25921428:4329
12.Real Sociedad25691028:3627
13.SD Eibar25761225:3427
14.Getafe CF25751322:3526
15.Deportivo La Coruña25671220:3825
16.Elche CF25661322:4524
17.Levante UD25571321:4822
18.UD Almería25661322:3921
19.Granada CF253101216:4019
20.Córdoba CF25391318:3918
Bodové odečty
UD Almería-3za dluh za přestup hráče

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1016)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele