Primera División - souhrn 24. kola

20.02.2015, 22:44, aktualizováno 23.02.2015, 22:39
Komentáře a souhrny
Real Madrid naplnil roli favorita a vyhrál v Elche. Villarreal zdolal Eibar a drží se na pohárových místech. Athletic udolal Vallecano. Atlético si poradilo s Almeríí a dotáhlo se o tři body za Barcelonu, která překvapivě podlehla Málaze. Výhry slavily rovněž Getafe, Valencia, Celta Vigo, Real Sociedad a v pondělí také Levante...

Levante UD - Granada CF 2:1

23.02.2015 20:45

Góly: 88. Víctor Camarasa, 90+4. David Barral - 13. Youseff El Arabi (pen.)

Hodně zajímavé utkání nám nakonec nabídla pondělní dohrávka La Ligy. Granada dlouho vedla nad Levante, ale po vyloučení inkasovala dvakrát a tři body mají domácí.

Už ve třetí minutě se málem radovali hostující fanoušci, když do vápna Levante přilétl zajímavý a především přesný centr. K němu se nejrychleji dostal Youseff El Arabi, jenže neprostřelil výborného brankáře Mariňa. Domácí Levante nic nevymyslelo a jeho aktivita byla nulová. Radovali se naopak hosté. Faul ve vápně byl potrestán nařízenou penaltou. K ní se postavil Youseff El Arabi a poradil si náramně. Granada vedla po třinácti minutách o jednu branku.

Levante se pokoušelo reagovat, ale jeho kombinace postrádaly smysl a především přesnost. Jejich hra připomínala spíše hektickou honbu za srovnáním bez jakéhokoli konceptu a nápadu. Deset minut před koncem první půle se do velké šance dral Youseff El Arabi. Střelec první branky utkání ještě nahrával na lépe postaveného Colungu, ale ten nepropálil brankáře. Do další šance se dostával David Barral, ale nevystřelil ideálně. A v nastavené minutě se zajímavým pokusem prezentoval ještě Márquez, ale ani on nemířil přesně.

Ani druhá půle nenabízela nic záživného. Levante sice zahrávalo několik rohových kopů v krátkém intervalu, ale nic z nich nevytěžilo. Následně střílel García z pětadvaceti metrů, ale jeho zakončení taktéž postrádalo razanci. Chvíli poté dobíhal Jason nahrávku z hloubi pole, ale u míče byl dříve brankář Olazábal. Následný centr na přední tyčku byl odvrácen pozornou obranou Levante, které ještě stihlo založit protiútok. Vše zkazila nepřesná nahrávka.

Granada směřovala k vítězství, ale plány jí výrazně narušila minuta 72., kdy Colunga fauloval úplně zbytečně. Za zákrok v rozporu s pravidly byl také vyloučen a Levante dostalo šanci hrát více než 20 minut v početní výhodě. Na hřiště se poté dostal Víctor Casadesús, ale jeho první kontakt s míčem nebyl ideální. Patnáct minut před koncem mohl rozhodnout El Arabi, ale ztroskotal na brankáři. Zápas vypadal, že už se bude jen dohrávat, ale pokud někdo odešel dřív, musel litovat.

Deset minut před koncem se na hřišti strhla mela, kterou sudí vyřešili udělením červených karet pro domácího Ramise a hostujícího El Arabiho. Granada se najednou ocitla v devíti mužích a to se výsledek brání špatně. Přesvědčil ji o tom Victor Camarasa, který byl ve správnou chvíli na správném místě. Brankář Olazábal se nedohodl se svou obranou a vyběhl pro míč, ten ale těsně před ním odhlavičkovali jeho spoluhráči právě k Camarasovi. Ten jej poslal do opuštěné brány a bylo zaděláno na drama.

Když se Granada začala soustředit na bránění remízového výsledku, David Barral ji donutil vypít pohár hořkosti až do dna. Barral si zaběhl za obranu, zpracoval si nahrávku a propálil brankáře Olazábala podruhé!

Více informací k zápasu

Elche CF - Real Madrid 0:2

22.02.2015 21:00

Góly: 56. Karim Benzema, 69. Cristiano Ronaldo

Real Madrid úspěšně využil zaváhání Barcelony a díky výhře 2:0 na půdě Elche znovu drží v čele Primera División slušný čtyřbodový náskok. Obě branky padly až po změně stran, první vstřelil Karim Benzema, jehož záhy doplnil Cristiano Ronaldo.

Kdo by to byl řekl, že jen pár týdnů po drtivé prohře Realu 4:0 v městském derby s Atléticem Madrid bude z pohledu postavení v ligové tabulce zase vše při starém... Přesto tomu tak nyní je, neboť Barcelona překvapivě ztratila všechny body domácí prohrou s Malagou. Real naopak po úspěšné štaci v Lize mistrů na hřišti Schalke, kde vyhrál 2:0, stejný výsledek zopakoval rutinním výkonem i v domácí soutěži během pozdního nedělního večera.

Již od začátku si hosté jasně vzali herní iniciativu na svá bedra a Cristiano Ronaldo brzy rozezvučel brankovou konstrukci a poté přihlížel, jak jeho další dalekonosnou ránu vyráží konečky prstů brankář Tytoń. V jednadvacáté minutě pak mohl portugalský kanonýr spílat jen sám sobě, neboť excelentní přízemní centr Garetha Balea z pravé strany jej našel přesně na zadní tyči před odkrytou bránou, jenže Ronaldo ve finální fázi nečekaně selhal.

Šest minut před koncem první půle pak Karim Benzema přece jen dostal míč do sítě, a to způsobem nanejvýš úchvatným. Po dalším Baleově centru se totiž francouzský forvard zavěsil do vzduchu a trefil míč akrobatickými nůžkami přesně k tyči. K velkému zklamání jak Benzemy samotného, tak všech fanoušků krásných branek ovšem rozhodčí tento zásah neuznali kvůli domnělému postavení mimo hru, které nedokázaly pořádně rozsoudit ani opakované záběry.

Po změně stran poprvé pořádněji zahrozilo i Elche, avšak Iker Casilla byl při ráně Ňígueze připraven zasáhnout. Jedenáct minut po začátku druhé půle tak zaslouženě slavili průlom bezbrankového skóre hosté z Madridu. Ronaldo se po levé straně procpal až do pokutového území, odkud vybídl k zakončení Benzemu, jemuž sice první řádný pokus zakončit znemožnil vracející se Lombán, ale odražený míč dokázal francouzský reprezentant přesvědčivě uklidit do sítě.

Na druhém zásahu Realu z devětašedesáté minuty již nic šťastného nebylo. Po vydařeném centru Isca se totiž pověsil do vzduchu Cristiano Ronaldo a již svým pátým gólem hlavou v této sezoně se stal nejlépe hlavičkujícím hráčem v Primera División, co se nastříleného počtu branek týče. V tu chvíli již bylo o dělbě bodů v podstatě rozhodnuto, Real si závěr zápasu s přehledem pohlídal a může se mu na čele ligy dýchat opět o něco volněji.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - SD Eibar 1:0

22.02.2015 19:00

Góly: 71. Luciano Vietto

Stejně jako v Bilbau i ve Villarrealu rozhodla o výhře domácích jediná branka. Postaral se o ni v 71. minutě Luciano Vietto. Díky mladému Argentinci si Žlutá ponorka stále drží pevné místo v nejlepší šestici, fotbalisté Eibaru musí skousnout pátou porážku v řadě.

S velkými šancemi Villarrealu se roztrhl pytel po deseti minutách hry. Nejprve se naprosto sám před gólmanem Iruretou ocitl v 11. minutě Campbell, v jasné příležitosti ale trestuhodně netrefil bránu. O tři minuty později bleskovým sklapnutím nohou zneškodnil gólman Eibaru průnik Morena. A do třetice nevyšla domácím velká možnost v 16. minutě. Dloubáček Campbella sice přesně našel před brankou hostů Morena, ten ale nedokázal ze vzduchu sklepnout míč a balón proletěl zcela mimo. Baskové tedy přežili infarktový vstup do zápasu a po zbytek první půle už se bránili o poznání účinněji. Žlutá ponorka však nadále držela míč a diktovala tempo. Ve 24. minutě vyslal na bránu soupeře nepřesnou dělovku domácí Gómez. Zbytek prvního dějství už vyplnily především nepřesnosti a boj mezi šestnáctkami.

Po změně stran pokračovala dominance šestého celku tabulky. Ve 49. minutě se do slibné šance po chybě v rozehrávce Eibaru hnal Giovani, čáru přes rozpočet mu však skvělým skluzem udělal stoper Ekiza. Úporná obrana Basků slavila úspěch až do 71. minuty. To Dos Santos vymyslel geniální přihrávku patou na Vietta a do té doby spolehlivý Irureta si neporadil s překvapivou střelou šajtlí jedenadvacetiletého Argentince - 1:0!

Zasloužené vedení domácích mohl o pár chvil později zdvojnásobit Gómez, avšak Irureta vytáhl parádní zákrok a tygřím skokem vyrazil míč letící do šibenice. Villarreal si už do konce zápasu náskok pohlídal, Eibar byl dopředu podobně jako v posledních zápasech bezzubý. Tři body upevnily Žluté ponorce postavení na pohárové šesté příčce, Eibar zůstává jedenáctý.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Rayo Vallecano 1:0

22.02.2015 17:00

Góly: 86. Aritz Aduriz

Athletic udolal Rayo díky převaze v druhé půli korunované brankou Aritze Adurize v 86. minutě. Ziskem plného počtu bodů Baskové přeskočili v tabulce právě Vallecanos a okupují dvanáctou pozici. Madridští jsou o dvě příčky níže.

Domácí začali zápas pěkně zostra, už ve 4. minutě pálil ve vápně nebezpečně hlavou Aduriz a o pár chvil později vyslal nebezpečný projektil těsně kolem branky López. Na druhé straně byl aktivní především Kakuta. Třiadvacetiletý Francouz byl blízko skórování po přímém kopu v 10. minutě, míč musel až v leže krotit domácí gólman Iraizoz. V polovině první půle měl na hlavě úvodní branku zápasu domácí Laporte, jeho pokus hlavou ale zneškodnil brankář Toňo. V závěru prvního dějství dokonce Rico dostal míč do sítě hostů, slibnou akci ale zastavil zdvižený praporek pomezního.

Do druhé půle šly Blesky bez zraněného brankáře Toňa, jehož nahradil druhý gólman Álvarez. I tak byli hosté na začátku druhé půle lepším mužstvem. Krátce po hvizdu pálil dobře ze střední vzdálenosti Fatau a ve 49. minutě rozjel slibný protiútok Baptistao, jenže pokazil finální přihrávku a míče se zmocnil kapitán Bilbaa Iraola.

Domácí postupně začali dominovat na míči a uzamkli Rayo na jeho polovině. Blízko branky se ocitl Rico, jenže minul těsně pravou tyč. Nepřesně skončily i další šance domácích, jako třeba Laporteho rána nad nebo promarněná tutovka Williamse v 80. minutě. Utkání tak spělo k bezbrankové remíze. Tu však odmítl necelých pět minut před koncem Aritz Aduriz.

Rozhodující akce zápasu začala na hranici vápna hostů po laciné ztrátě míče, na levé straně se poté dobře uvolnil Balenziaga, jenž po neúspěšné střele posunul hlavou míč na nabíhajícího Adurize. A rodák ze San Sebastianu pohodlně uklidil míč do sítě - 1:0!

Hosté už se ve zbytku utkání na nic vážnějšího nevzmohli a utrpěli čtrnáctou porážku v sezóně. Bilbao si připisuje důležité tři body, které Baskům dávají dostatečný polštář na sestupové příčky i sebevědomí do bojů v Evropě i španělském poháru.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Sevilla FC 4:3

22.02.2015 12:00

Góly: 16. Imanol Agirretxe, 48. Xabi Prieto (pen.), 81. Alejandro Arribas (vl.), 90. Xabi Prieto - 43. Timothée Kolodziejczak, 67. Carlos Bacca, 78. Kévin Gameiro (pen.)

Na nedělní šlágr čtyřiadvacátého kola jsme si nakonec nemuseli dlouho počkat, neboť hned krátce po poledni se stadion Anoeta v San Sebastiánu změnil v hotovou střelnici a diváci ani nedýchali až do samotného konce. V poslední minutě totiž výhru Realu Sociedad nad favorizovanou Sevillou v poměru 4:3 vystřelil kapitán Xabi Prieto.

Sociedad tak zvládl zvítězit poprvé za poslední čtyři zápasy a znovu potvrdil pověst týmu, jehož herní kvalita přímou úměrou vzrůstá s kalibrem svého soupeře. Přesvědčili se o tom v Baskicku již Real Madrid, Barcelona i obhájce titulu Atlético Madrid, a nyní stejně tak Sevilla.

Po brankách Agirretxeho a Kolodziejczaka bylo ještě v poločase skóre nerozhodné 1:1, ovšem po změně stran se již s góly roztrhl pytel. Nejprve vrátil domácím vedení Prieto, avšak sevillští dokázali skvěle zareagovat a brankami Baccy s Gameirem dokonce průběžný stav otočili ve svůj prospěch, který drželi ještě deset minut před koncem. Pak si ovšem Arribas nešťastně vsítil vlastence a radost na tváři domácího manažera Davida Moyese zapříčinil v nastaveném čase znovu kapitán Xabi Prieto. Ztráta Sevilly na čtvrtou Valencii tak narostla o další tři body celkem na bodů pět a sen o Lize mistrů se začíná pomalu ale jistě vzdalovat...

Hosté přitom vstoupili do utkání slibně bez jakékoli známky únavy ze čtvrtečního působení v Evropské lize. I tak se však ujali vedení Baskové, když po čtvrthodině hry Zaldúa z pravé straně našel centrem Agirretxeho, jenž z voleje uklidil míč placírkou do sítě. Ani pak Sociedad neustal se svou ofenzivní smrští a vytvořil si několik slibných šancí na zdvojnásobení svého vedení, jenže ani Sergio Canales v příležitosti největší nedokázal svou střelu umístit jinam než přímo do brankáře Sergia Rica. Sevilla tak dostala možnost trestat, jíž záhy využila prostřednictvím hlavičky Kolodziejczaka po Deulofeuově rohovém kopu.

Hned dvě minuty po změně stran šli domácí znovu do vedení. Hostující Trémoulinas totiž při rohovém kopu Sociedadu složil na zem Canalese a nařízený pokutový kop s přehledem jemnou střelou doprostřed proměnil Xabi Prieto. Řada tak byla znovu na Seville, která se s nastalým tlakem vypořádala mistrovsky. První dva pokusy Banegy s Arribasem sice ještě neuspěly, přestože v obou případech chybělo jen málo, avšak nakonec hosty mrzet nemuselo ani nastřelení břevna Danielem Carriçem.

V osmašedesáté minutě totiž přece jen Banegou zahranou standardní situaci úspěšně hlavou napálil do sítě Carlos Bacca a bylo vyrovnáno. Zaskočený Sociedad si pak mohl oddychnout, když odražený míč po ráně Dioga Figueirase spadl k nohám Trémoulinase před zívající odkrytou bránu, avšak domácí bek Ansotegi zvládl na brankové čáře obětavou hlavičkou zasáhnout. Přesto Baskové obratu skóre zabránit nedokázali. Iňigo Martínez totiž ve vlastní šestnáctce zablokoval ránu soupeře loktem a pokutový kop proměnil střídající Kevin Gameiro.

Ani v tu chvíli se však tento dramatický zápas nevyčerpal, ba naopak. Prietův kroucený centr způsobil devět minut před koncem ve vápně hostí takový zmatek, až si míč nešťastně srazil do vlastní branky Alejandro Arribas. O okamžitou odezvu se pokoušel Denis Suárez, ovšem minul. Ze strany Sociedadu zdánlivě poslední šanci zápasu nedokázal proměnit Pablo Hervias kvůli výtečnému zákroku brankáře Rica. Přesto z jeho rány zpoza šestnáctky vznikl alespoň rohový kop a díky přesnému centru Parda na přední tyč, kde hlavou přesně zakončil Prieto, se Real Sociedad mohl radovat ze strhujícího vítězství 4:3.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Celta Vigo 0:2

21.02.2015 22:00

Góly: 46. Charles, 82. Joaquín Larrivey

Sobotní večer byl na Pyrenejském poloostrově ve znamení galicijského derby mezi Deportivem La Coruňa a Celtou Vigo, z nějž vzešli vítězně druzí jmenovaní po prvenství 2:0. Oba góly padly až v druhém poločase, když se nejprve krátce po změně stran trefil Charles a na samotném konci utkání pojistil zisk tří bodů Joaquín Larrivey.

Celta tak ovládla obě tato vyhrocená měření sil, neboť i v domácím zápase s Deportivem, hraném v září loňského roku, brala všechny body za výhru 2:1. Tentokrát hostům usnadnilo dovedení zápasu do vítězného konce i vyloučení stopera Deporu Alberta Lopa z třiasedmdesáté minuty. Díky druhému vítězství v řadě se svěřenci Eduarda Berizza posunuli na osmou příčku před barcelonský Espanyol se ziskem jednatřiceti bodů. Deportivo naopak zůstává přikováno nebezpečně blízko sestupovým vodám na patnáctém místě.

Ještě před zápasem si pustil pusu na špacír obránce Pablo Insúa, jehož prohlášení, že to Depor je největším klubem v Galicii, si očividně hráči Celty vzali pořádně k srdci. Domácí brankář Fabricio se tak musel pořádně ohánět od začátku utkání, aby vyrazil prudkou ránu Augusta Fernándeze nad břevno. Na opačné straně během zábavné úvodní desetiminutovky zase zahrozil křídelník Lucas, avšak mířil nepřesně.

Fabricio se pak musel vypořádat s ranou Nolita a jeho protějšek Sergio v brance Celty zase potřeboval vytáhnout svůj první zákrok večera po další ráně aktivního Lucase. Ještě do poločasu pokoušel střelecké štěstí Celso Borges z přímého kopu, ale svou dalekonosnou pumelici nakonec nedokázal stlačit pod horní tyč Sergiovy branky. První půle tak skončila bez branek.

Smírný stav však po změně stran vydržel sotva pár vteřin. Uběhlo jich přesně šestatřicet, když se totiž vyvedeným zakončením prosadil hostující Charles. Vše z pohledu Deportiva začalo ztrátou míče hluboko na polovině Celty, čehož hosté využili k bleskurychlému protiútoku po pravé straně hřiště, odkud Fabian Orellana poslal do šance Charlese. Brazilský útočník zachoval chladnou hlavu a jemným obloučkem přes bezmocného Fabricia okamžitě utišil rozbouřené tribuny stadionu Riazor, jen s výjimkou sektoru hostí.

Domácí trenér Víctor Fernández zareagoval nasazením Isaaca Cuency s Helderem Costou a záhy dvacet minut před koncem málem srovnal Oriol Riera, jenže místo gólové radosti mohl nakonec jen schovat obličej do rukou, když jeho rána z bezprostřední blízkosti orazítkovala pouze brankovou konstrukci. Tři minuty nato utrpěly šance Deporu na závěrečný tlak tvrdou ránu, neboť Lopo za faul na Charlese uviděl druhou žlutou kartu a musel předčasně opustit trávník.

V samotném závěru tak místo vyrovnání přišla gólová pojistka na straně hostí, když se prosadil střídající Larrivey, jenž využil zaváhání soupeřovy obrany a doklepl míč do prázdné brány. Kdyby se pro letošní sezonu určoval největší tým v Galicii podle výsledků v derby, Celta Vigo by vyšla jako jasný vítěz.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - UD Almería 3:0

21.02.2015 20:00

Góly: 13. Mario Mandžukić, 20. Antoine Griezmann, 29. Antoine Griezmann

Atlético Madrid s velkým přehledem přehrálo Almeríi 3:0 a upevnilo si třetí příčku. O svém vítězství rozhodli Rojiblancos už v první půli, kdy se trefil z penalty Mario Mandžukič a dvě branky pak ještě přidal Antoine Griezmann. Almería po třinácté porážce v sezóně setrvává v boji o udržení.

Domácím velmi pomohla brzká branka. Ve 12. minutě byla za údajný faul Dos Santose na Godína nařízena penalta, ke které se postavil Mario Mandžkič. Chorvatský reprezentant se s ničím nepáral a zkušeně poslal míč do protipohybu brankáře Juliána - 1:0! Podruhé se míč ocitl v síti hostů o sedm minut později. Mandžukič vyslal na zteč Griezmanna, jenž svůj samostatný únik zakončil na výbornou - 2:0!

Atlético mělo utkání zcela pod kontrolou a ve 29. minutě po hlavičce Mandžukiče mohl už na 3:0 zvýšit z otočky znova Antoine Griezmann! Atlético si po zbytek poločasu hlídalo vysoký náskok a svého soupeře prakticky do ničeho nepustilo.

Almería po změně stran přidala, ale aktivita hostů vyústila jen v povedenou střelou Corony v 60. minutě. Míč však proletěl jen těsně kolem Moyovy svatyně. Ještě před tím se do hry dostal navrátilec do dresu Atlética Fernando Torres, jenž na hrotu domácích okamžitě hýřil aktivitou, nicméně ani dnes se gólově neprosadil. Almería byla dopředu bezzubá a Atlético v klidu dokráčelo za vítězstvím. Jedinou komplikací pro Simeoneho tak bylo jen zbytečné vyloučení levého beka Siqueiry v nastavení druhé půle.

Více informací k zápasu

Córdoba CF - Valencia CF 1:2

21.02.2015 18:00

Góly: 74. Nabil Ghilas (pen.) - 38. André Gomes, 81. Pablo Piatti

Drama až do posledních minut bylo k vidění v sobotním klání Córdoby s hosty z Valencie. Netopýři sice vyhráli, ale stálo je to hodně úsilí. Córdoba podala velmi dobrý výkon, ale na body to nakonec nestačilo. Zatímco první poločas nepřinesl mnoho atraktivní podívané, druhý už byl mnohem lepší.

Pod dohledem arbitra Undiana Mallenca se do základní formace seřadili například Pablo Piatti, Rodrigo nebo Rodrigo de Paul. Na Alvara Negreda už nezbylo místo. Od prvních minut se do zápasu dostal také obránce José Luis Gayá, který díky skvělým výkonům zaujal několik nejlepších týmů v Evropě. Za Córdobu se od prvních minut dostali na hřiště Héldon, Bebe nebo Ghilas. Deset minut před koncem první půle se hosté dostali do vedení po brance Andrého Gomese. Domácí ale ve druhém poločasu srovnali gólem Nabila Ghilase. Deset minut před koncem zápasu se ale favoriti nadechl k útoku a výsledkem byl vedoucí gól Pabla Piattiho.

Domácí tým byl od začátku mírně aktivnější a například pokus Bebeho nebyl vůbec špatný. Po šesti minutách se pokoušel zakončovat záložník Andre Gomes, ale míč trefil jen kolenem. O pouhé dvě minuty později se do šance dostal Bebe, který se zdánlivě lehce zbavil protihráče a vypálil. Jeho tvrdá rána pravačkou byla velmi zajímavá, ale brankář Alves byl včas na místě a míč vyrazil.

Parejo centroval ke vzdálenější tyči, kde skákavý míč nadělal potíže domácím, ale míč včas odpálil Crespo. Po patnácti minutách se dlouhý pas dostal na Rodriga, který hlavičkoval. Nebyl ale přesný ani důrazný. Dalších patnáct minut tempo utkání polevilo a Valencia se snažila ukolébat svého soupeře. Střela Rodriga de Paula mířila sice zajímavě do brány, ale brankář Mikel Saizar si celou situaci včas pohlídal.

Ke konci poločasu se ale Valencia konečně ujala vedení. A byla to akce hodně pohledná. De Paul vyprodukoval perfektní pas k protější straně vápna. Tam si naběhl Andre Gomes a krásnou ranou odraženou o zem pokořil brankáře Saizara poprvé - Valencia vedla o jednu branku.

Deset minut po změně stran se do zajímavé šance dostal záložník Daniel Parejo. Ten se rozhodl nahrávat ještě pod sebe, ale na jeho vybídku nikdo nereagoval. Córdoba se snažila vstřelit vyrovnávací branku, ale jen těžko přecházela přes pozornou a dobře pracující zálohu soupeře. Dvacet minut před koncem se Fausto Rossi snažil najít některého ze svých spoluhráčů ve vápně a míč se nesl na hlavu Nabila Ghilase, ale jeho zakončení nebylo z nejpřesnějších. Patnáct minut před koncem zápasu Pablo Piatti při snaze o bránění podťal Heldona a ten se ochotně skácel k zemi. Sudí Undiano Mallenco nařídil pokutový kop a ten proměnil Ghilas.

Deset minut před koncem utkání se dostal střelec domácího týmu do dalšího zakončení, když mu míč sklepl Andone. Ghilas se ale tentokrát neprosadil. A brzy toho litoval. Pablo Piatti sice jednu penaltu zařídil, ale také se dokázal vykoupit. Právě on totiž rozhodl o třech bodech pro Netopýry. Balon mu připravil střídající Alvaro Negredo a i když Piatti netrefil míč ideálně, nakonec proskákal až do brány i přes snahu vyběhnuvšího brankáře Mikela Saizara. Valencia nakonec tři body udržela a nyní je na čtvrtém místě. Córdoba je stále poslední, i když předvedla poměrně solidní výkon.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Málaga CF 0:1

21.02.2015 16:00

Góly: 7. Juanmi

Příprava Barcelony na úterní osmifinále Ligy mistrů nemohla dopadnout hůře. Katalánský velkoklub totiž překvapivě podlehl na domácí půdě Malaze 0:1, o jedinou branku utkání se postaral útočník andaluského celku Juanmi.

První a nakonec i poslední gól padnul již v sedmé minutě, kdy Dani Alves trestuhodně umožnil jednadvacetiletému Juanmimu zakončit, a Barcelona se od té chvíle pořádně nevzpamatovala až do samotného konce. Hosté naopak převedli výtečný zodpovědný výkon, který se neomezil pouze na bezhlavé bránění v hlubokém bloku, nýbrž i na nebezpečné protiútoky v dostatečném počtu hráčů, které barcelonské nutily hlídat si stále i zadní vrátka.

Barcelonští tak propásli jedinečnou možnost se alespoň dočasně posunout na první místo ligové tabulky a místo toho dali Realu Madrid příležitost znovu se odtáhnout na rozdíl čtyř bodů. Do toho navíc přichází boj o čtvrtfinále Ligy mistrů, v němž Barcelona zavítá na půdu Manchesteru City.

Rozdíl v tabulce mezi oběma celky činil před úvodním hvizdem propastných jednadvacet bodů, a to přesto, že Malaga na sedmém místě prožívá až nečekaně vydařenou sezonu. Barcelona navíc držela šňůru jedenácti vítězství v řadě napříč všemi soutěžemi a navzdory úternímu měření sil v rámci pohárové Evropy ani nijak nešetřila své nejlepší hráče. Do sestavy tak nakoukli všichni přední hráči včetně hvězdného útočného tria Messi-Neymar-Suárez, snad jen s výjimkou Javiera Mascherana, jenž zůstal na lavičce náhradníků.

Přesto domácí vstoupili do zápasu velmi vlažně a publikum na Camp Nou bylo definitivně umlčeno v sedmé minutě, kdy se Alves snažil poslat brankáři Bravovi "malou domů", jenže svému pasu nedal dostatečnou razanci. Míče se tak zmocnil Juanmi, barcelonského brankáře obešel a poklidně zavěsil do odkryté sítě - 1:0. O okamžitou odpověď se pokoušel Rafinha s táhlou střelou do horního růžku, ovšem gólmana Carlose Kameniho zastoupil na brankové čáře stoper Weligton.

Barcelona i nadále jako obvykle diktovala tempo hry s míčem na kopačkách, ovšem její plynulost a tvorba šancí s tím tentokráte ruku v ruce nešly. Většina střeleckých pokusů mířila mimo tři tyče, jak tomu bylo v případě Piquého, Alby i Messiho, a když už se Iniesta dokázal trefit do branky, stál proti němu připravený Kameni. Malaga navíc nadále testovala nejistou obranu domácích a Samú Castillejo hezkou patičkou připravil další šanci Juanmimu. Tentokrát však Claudio Bravo stihnul zasáhnout, byť poněkud neortodoxně.

Ani po změně stran se svěřencům Luise Enriqueho nedařilo navázat na své nesporné úspěchy z posledních týdnů. Nepomohla ani nasazení Rakitiće s Pedrem, byť právě druhý jmenovaný měl nakonec asi největší šanci na vyrovnání. Sedm minut před koncem však španělský reprezentant napálil míč pouze do boční sítě. Když pak v samotném nastavení trefili Luis Suárez i následně Gérard Piqué pouze náruč Kameniho, mohla Malaga slavit nečekané a velmi sladké vítězství z horké katalánské půdy.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Espanyol Barcelona 2:1

20.02.2015 20:45

Góly: 33. Pablo Sarabia, 57. Álvaro Vázquez - 89. Anaitz Arbilla

Getafe si dokázalo poradit s Espanyolem Barcelona a potvrdilo dobrou domácí formu. Deset tisícovek diváků na Coliseum Alfonso Perez se v páteční předehrávce radovalo z branek Pabla Sarabii a Alvara Vazqueze za domácí. Espanyol korigoval minutu před konce díky Arbillovi, ale na body jeho trefa nestačila.

Postupná kombinace domácích v prvních minutách nepřinášela kýžený požadavek. Až poté, co se do akce zapojil Pedro León a rychlou narážečkou akci zrychlil, se do útoku dral Pablo Sarabia. Nakonec ale zahrál rukou a celý útok tím ukončil. Pablo Sarabia je výborný technik a jeho rychlost také není k zahození, takže když byl tento hráč u míče, pro obranu hosté to zpravidla znamenalo problémy. Jako v situaci po centru do vápna, když Sarabia vystřelil ve vápně přes dva obránce, ale brankář Francisco Casilla jeho ránu vykryl.

Dlouhé pasy vpřed slavily úspěch a hostům způsobovaly nemalé problémy. Po dalším pasu za obranu se s míčem u nohy řítil do šance Pedro León, který sice není zrovna nejrychlejším mužem planety, ale přesto se dostal před svého strážce. Ačkoli Leónovi nabíhal spoluhráč, rozhodl se zkušený záložník pro individuální zakončení své akce a vypálil. Jeho rána z úhlu ale zamířila mimo tři tyče.

Přesně po půlhodině hry se Espanyol ubránil jen s velkým štěstím, protože míč už málem překročil brankovou čáru, ale pozorná obrana nakonec vykopla míč. Getafe to ale příliš vadit nemuselo, protože jen o pár minut později se centr ze strany dostal od Alexise před bránu, tam se objevil Pablo Sarabia a ve výskoku dopravil míč nohou do brány - 1:0 pro madridský celek.

Pět minut po změně stran se situace téměř navlas stejně opakovala, když další centr do vápna zakončoval Pedro León, ale brankář Casilla vytáhl prvotřídní zákrok a na brankové čáře míč vykopl. Dnešní večer ale nepatřil Casillovi. Hlavní hvězdou byl především útočný záložník Pablo Sarabia, který dostal míč na straně. Nic si nedělal z toho, že před ním couvají dva protihráči, ale efektní kličkou se protáhl skrz ně a došel až do vápna. Tam nacentroval pod sebe a připravený Alvaro Vazquez navýšil vedení!

Inkasovat mohl i na druhé straně celkem nevyužívaný brankář Jonathan López. Po hodině hry k němu do vápna pelášil s míčem u nohy Lucas Vázquez. Míč měl dost daleko před sebou, takže zvolil skluz. Tím zajel do obětavého brankáře Lópeze, kterého to sice bolelo, ale nedostal gól. Duel mezi stejnými hráči se opakoval také o pár minut později, když Vázquez zkoušel tvrdou ránu. Brankář López se ale nenechal překonat a vyboxoval míč mimo. Přesto domácí neudrželi čisté konto. Minutu před koncem totiž z velké dálky napřáhl Anaitz Arbilla a prostřelil všechno před sebou. Ani jeho krásný gól ale na body nestačil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid24200474:2260
2.FC Barcelona24182467:1456
3.Atlético Madrid24172550:2253
4.Valencia CF24155443:2150
5.Sevilla FC24143742:3045
6.Villarreal CF24135638:2244
7.Málaga CF24115826:2738
8.Celta Vigo2487925:2431
9.Espanyol Barcelona24851131:3629
10.Real Sociedad2469928:3427
11.SD Eibar24761125:3327
12.Athletic Bilbao24761121:3127
13.Getafe CF24751220:3226
14.Rayo Vallecano24821424:4126
15.Deportivo La Coruña24661220:3824
16.UD Almería24651322:3923
17.Elche CF24651321:4423
18.Levante UD24571219:4422
19.Granada CF243101115:3719
20.Córdoba CF24391218:3818

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (415)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele