Primera División - preview 24. kola

20.02.2015, 08:19, aktualizováno 23.02.2015, 08:44
Previews
Tečku za čtyřiadvacátým kolem udělá záchranářský souboj mezi Levante a Granadou. Oba celky mají před vzájemným zápasem po devatenácti bodech a jen jeden z nich se může dostat do kontaktu s nesestupovými pozicemi, pokud dnešní duel neskončí nerozhodným výsledkem...
Levante UD - Granada CF  (pondělí 20:45)
Souboj na život a na smrt uvnitř sestupových vod svedou domácí Levante a Granada. Ze sedmi vzájemných duelů se čtyřikrát radovalo Levante, ale to se nyní vzpamatovává z debaklu od Barcelony.

Levante má s Granadou dobrou zkušenost. Alespoň pohled do minulosti jej může těšit, protože poslední dva duely dokázalo Levante vyhrát. Naposledy se urodila těsná výhra a na stadionu v Madridu byl jediným střelcem hostující Rubén García. Utkání mělo zároveň emotivní náboj, což bylo vidět z množství faulů, vysokého tempa a osmi žlutých karet. Minulé kolo se ale Levante nepovedlo. Provinční celek přicestoval na Camp Nou, aby se zde utkal s Barcelonou. Domácí si ale poradili a rozstříleli svého soka pěti brankami. Hattrick vstřelil Lionel Messi, jednu branku přidali Luis Suárez a Neymar.

Utkání bylo debutem pro novou posilu Levante, Jasona. Ten po utkání vzpomínal: "Jsem moc rád, že na mě trenér vsadil, vděčím mu za mnohé. Mám ze zápasu rozporuplné pocity. Na jedné straně jsem zažil svůj debut a hrál jsem na tak slavném stadionu proti těm nejlepším hráčům na světě. Na druhé straně jsme nedali ani jeden gól a pro celé mužstvo to bylo potupné. Příští zápas bude o mnoho lepší."

"Pondělní utkání bereme jako finále. Nic jiného to pro nás není. Potřebujeme hrát dobře, abychom si udobřili naše fanoušky a získali sebevědomí. Potřebujeme tři body, abychom měli další naději na setrvání v La Lize. Pro nás je důležitý každý zápas, ale když hrajete proti přímému konkurentovi v boji o záchranu, je to ještě mnohem vážnější událost. Musíme do toho dát naprosto všechno a odevzdat maximum. Budeme bojovat vším, co máme. Až do posledního dechu, abychom mohli na sebe být hrdí," burcuje Jason.

Granada v minulém kole neztratila tolik bodů. Dokázala totiž remizovat s baskickým Bilbaem. Předtím ale dostala dvě branky od Villarrealu, takže nyní je na 18. místě a má stejný počet bodů jako devatenácté Levante. Hráčem, který by jí mohl pomoci, je Rubén Rochina. Ten se definitivně uzdravil ze série nešťastných zranění, která jej limitovala. A je rozhodnut být platným hráčem. "Je to na trenérovi, ale cítím se fajn. Ještě nikdy v kariéře jsem neprožil tak špatný rok, neustále jsem byl zraněný a pořád se to obnovovalo. Teď už je to snad za mnou. Musíme porazit našeho konkurenta a já budu připraven, pokud mě trenér povolá," dodal zkušený hráč.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.00 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Sociedad - Sevilla FC  (neděle 12:00)
Nedělní program čtyřiadvacátého kola odstartují v pravé poledne Real Sociedad se Sevillou. Zatímco domácí se musí nervózně ohlížet přes rameno na chvost tabulky, Andalusané potřebují naplno bodovat, aby se udrželi na dostřel čtvrté Valencie, která již svůj zápas v tomto kole dokázala ovládnout.

Aktuální umístění Sociedadu by však nemělo hosty zmást: průběžná třináctá příčka je způsobena především tragickou formou na hřištích soupeře, kde svěřenci Davida Moyese nedokázali za celou dosavadní sezonu zvítězit ani jedinkrát. Všechna jejich prvenství tak přišla na domácí půdě, o čemž se mimo jiné přesvědčily i takové těžké váhy, jako Real Madrid, Atlético Madrid či Barcelona. Ty všechny svedli Baskové porazit, a jestli se ambiciózní Sevilla hodlá řadit mezi ligovou špičku, musí být v neděli opravdu na pozoru. Právě proti těm nejlepším předvádí Sociedad své nejkvalitnější výkony.

"Kvůli různým důvodům a okolnostem nám bylo odepřeno získávat tři body i z několika venkovních zápasů," posteskl si domácí brankář Geronimo Rulli. "Hráli jsme se stejným herním stylem i nasazením, jaké předvádíme doma, ale vždycky kvůli něčemu v posledních minutách ztratíme dva body."

"Sevilla bude v neděli opravdu náročným protivníkem," pokračoval gólman Sociedadu. "Jsme odhodlaní zahrát lépe, abychom doma bodovali naplno. Na Anoetě jsme silní, právě tady získáváme většinu našich bodů. Nedělní zápas je tak velmi důležitý, abychom naši domácí formu udrželi i nadále."

Ani příchod Davida Moyese do katastrofálně rozehrané sezony nic výrazně na výsledcích Sociedadu nezměnil. Posledních osm zápasů pod vedením skotského manažera skončilo vítězstvím Basků ze San Sebastiánu pouze jedinkrát, a tak je bodová rezerva na sestupové příčky pouze pětibodová. "V naší pozici je dalších deset týmů," poukazuje Rulli na značnou vyrovnanost letošního ligového ročníku. "Každý tým dokáže porazit kohokoli jiného, je to letos opravdu hodně vyrovnané. Každá výhra dokáže značně zamíchat pořadím a toho se musíme držet."

Sevilla poslední dobou poněkud ztrácí dech, o čemž svědčí čtyři prohrané ligové zápasy z posledních osmi. Kapitán Fernando Navarro tak dobře ví, že v boji o vysněné čtvrté místo je třeba zabrat a nic nepodcenit: "Je nám jasné, že to bude náročný zápas proti soupeři, kterému i s jeho značnou hráčskou kvalitou letošní sezona nevychází. Potřebujeme tři body."
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldua, Ansotegi, Martínez, La Bella - Pardo, Granero - Prieto, Canales, Castro - Agirretxe
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Figueiras, Arribas, Kolodziejczak, Navarro - Carriço, Iborra - Reyes, Banega, Vitolo - Bacca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.30 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Athletic Bilbao - Rayo Vallecano  (neděle 17:00)
Athletic se v neděli pokusí vrátit Bleskům porážku z úvodu sezóny. Athletic má nabitý program a musí se popasovat hned se třemi soutěžemi, možné únavy domácích by na San Mamés mohli využít Madridští, kteří se v La Lize drží v poklidném středu tabulky.

Sotva se Lvi vrátili z úspěšného výletu do italského Turína, už se musí Valverdeho družina soustředit na domácí soutěž. Ve čtvrtek si na půdě Evropské ligy vybojovali slibnou pozici do odvety prvního kola vyřazovací části, když díky brankám Iňakiho Williamse a Carlose Gurpegiho remizovali s italským soupeřem 2:2. Právě střelec první branky se zapsal do historie baskického celku, jelikož se stal prvním fotbalistou tmavé pleti, jenž dal branku v dresu Los Leones. Klub hrdý na svou politiku angažování hráčů jen z baskického regionu však neustoupil z nastoupeného kurzu, Williams se narodil a vyrostl v Bilbau.

Nabitý program Basků se ale podepsal na špatných výsledcích v Primera División. Athletic se aktuálně drží až na nelichotivé čtrnácté pozici s mizivou šancí zopakovat si letošní evropskou pouť. Z posledních deseti utkání vyhráli Lvi jediné a na sebevědomí domácím nepřidal ani debakl 2:5 od Barcelony z předminulého kola, v posledním ligovém zápase pak Valverdeho výběr jen remizoval v Granadě 0:0. Může se tedy klidně stát, že Rayo si ze San Mamés přece jen nějaký ten bod odveze.

"Chceme vyhrávat v každém zápase. Jsme jen jedno vítězství od osmého místa a stále se chceme dívat především na horní patra tabulky. Athletic nezačal sezónu dobře, ale stále je to velký tým. V posledních letech se pohybovali vždy těsně pod vrcholem. Rozhodně je nesmíme podceňovat," uvedl před zápasem středopolař Blesků Alex Moreno.

Vallecanos v minulém kole ukončili třízápasovou sérii porážek a vyšlápli si na favorizovaný Villarreal. "Po tom vítězství nám spadl obrovský kámen ze srdce, jsou to pro nás zlaté body," komentoval poslední zápas Moreno. Díky tomu mají Madridští již sedmibodový náskok na sestupové pozice a dokonce mají o dva body více než jejich nadcházející soupeř.

Athleticu bude v utkání chybět jen zraněný Iturraspe, naproti tomu se po jednozápasové pauze vrací do Valverdeho kádru Xabier Etxeita. Rayo se musí obejít jen bez náhradního gólmana Davida Cobeňa. Zápas začíná v 17:00, hlavním sudím bude David Fernández Borbalan.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Blaneziaga, Laporte, Gurpegi, Marcos - Rico, José - Muniain, Beňat, Susaeta - Aduriz
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Toňo - Nacho, Amaya, Castro, Tito - Jozabed, Fatau - Kakuta, Bueno, Licá - Baptistao
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.60 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Villarreal CF - SD Eibar  (neděle 19:00)
Pátý soutěžní zápas v patnácti dnech čeká v neděli večer Villarreal. Žlutá ponorka hostí Eibar, který si z prvního vzájemného zápasu v letošní sezóně odnesl bod za remízu 1:1. Baskové se ale momentálně brodí v těžké krizi, takže Villarreal má dobrou možnost odčinit výpadek z posledního ligového kola.

Villarrealu sice nevyšel první semifinálový zápas španělského poháru ani následný ligový zápas na hřišti Vallecana, ve čtvrtek však Marcelinův tým udolal na El Madrigalu Red Bull Salzburg 2:1 a v Evropské lize tak má nakročeno do další části vyřazovací fáze. Povzbudivá výhra by tak mohla dodat domácím potřebné sebevědomí pro utkání s nevyzpytatelným Eibarem.

"Chceme v lize opět nalézt naši minulou formu poté, co jsme prohráli s Rayem. Ta porážka pro nás byla velkým zklamáním, ale nyní proti Eibaru musíme být znova silní. Nemůžeme si dovolit ztrácet body před vlastními diváky, jdeme jednoznačně za vítězstvím," prohlásil před zápasem domácí Denis Čeryshev, jenž na sebe výrazně upozornil skvělým výkonem proti Salzburgu. Rodák z Nižného Novgorodu ale odmítl po vydařeném zápase spekulovat o svém návratu do domovského Realu Madrid. "Na řeči o mém návratu do Realu je stále ještě příliš brzy. Velmi si vážím šance, kterou jsme ve Villarrealu dostal. Moc si to tu užívám i proto, že mou prioritou je hrát a to bych nevyměnil za nic na světě. Až přijde ten pravý moment pro návrat, budu o tom uvažovat," zakončil čtyřiadvacetiletý Rus.

Baskové v současnosti nepůsobí tak dravým dojmem jako v první polovině soutěže. Eibar prohrál poslední čtyři ligové zápasy, když postupně nechali všechny body konkurenčnímu San Sebastianu, Atléticu, La Coruňi a Elche. V řadách týmu Gaizky Garitana však ještě není místo pro paniku. "Jsem optimista. Uhráli jsme už sedmadvacet bodů a žádný soupeř nám je nedal zadarmo. Villarreal má obrovskou sílu a lepší kvalitu než my. To nám ale nezabrání hrát naplno, také máme své silné stránky," uvedl před zápasem hostující kouč.

Hostům nepomůže potrestaný Federico Piovaccari ani zraněný obránce Abraham. Naopak Manu Moral dostal po zlomenině lícní kosti od klubových lékařů zelenou, nicméně jeho tvář bude zdobit ochranná maska. Villarreal nehlásí žádné nové absence. Utkání odstartuje v 19:00, do píšťalky bude foukat Mario Melero López.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Costa, Dorado, Musacchio, Rukavina - Gómez, Trigueros, Pina, Campbell - Giovani, Moreno
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Lillo, Navas, Aňibarro, Bóveda - García, Borja - Lara, Arruabarrena, Saúl - Lekič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Elche CF - Real Madrid  (neděle 21:00)
Po úspěšné německé štaci v průběhu týdne musí Real Madrid obrátit svou pozornost z Ligy mistrů zpět na domácí soutěž, kde jej čeká venkovní zápas v Elche. To se v posledních týdnech těší výtečné formě, kterou se pokusí potvrdit v zápase z kategorie těch nejtěžších.

Zvláštní příchuť bude mít toto utkání pro domácího Adriána Gonzáleze. Šestadvacetiletý záložník totiž prošel právě akademií Realu a za to, že nyní patří k předním postavám v Elche, vděčí z velké části právě madridskému klubu, který mu před lety dal šanci prorazit ve velkém fotbale. "Jsem velmi vděčný za vše, co mi Real Madrid poskytl."

Vzhledem k postavení svého týmu v ligové tabulce však González musí své sympatie alespoň pro nedělní zápas odložit stranou. Elche sice zvládlo poskočit z ligového dna výše díky dvěma výhrám v řadě (a celkově čtyřem z posledních šesti kol), ale stále zůstává pouze na první nesestupové sedmnácté příčce. "Mám velkou radost z toho, jak se daří mi i celému týmu. Pokud takto budeme pokračovat, dosáhneme svého cíle, tedy záchrany v La Lize," pokračoval González.

"Bodovat proti Realu Madrid je stejně tak důležité, jako proti kterémukoli soupeři, který má stejné plány jako my. Abychom proti Realu vyhráli, bude třeba nastoupit s velkým nadšením. Nacházíme se zrovna v dobré formě a musíme si uvědomit, že když v tom budeme pokračovat, není důvod, abychom nezvítězili pokaždé, bez ohledu na to, proti komu budeme hrát," věří optimisticky González.

Zrovna Bílý balet však představuje pořádný oříšek, a to pro každého soupeře na světě. Naposledy se o tom přesvědčilo Schalke, které ani doma na svého favorizovaného soka nestačilo a podlehlo mu v rámci osmifinále Ligy mistrů 0:2. Zdá se tak, že stále nedávná drtivá prohra 0:4 od městského rivala Atlétika Madrid na svěřence Carla Ancelottiho nezanechala žádný negativní vliv. Na Elche má navíc Real příjemné vzpomínky, neboť v domácím zápase letos pohodlně zvítězil 5:1 hlavně díky čtyřem trefám Cristiana Ronalda.
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Tytoń - Suárez, Roco, Lombán, Albácar - Adrián, Pasalic - Rodríguez, Fajr, Ňíguez - Jonathas
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Carvajal, Pepe, Varane, Marcelo - Lucas, Kroos, Isco - Bale, Benzema, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 13.00 - 6.50 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Málaga CF  (sobota 16:00)
Barcelona se v novém kalendářním roce těší výtečné formě, která přímo souvisí s formou její největší hvězdy Lionela Messiho. I na svoje poměry prožívá argentinský ostřostřelec období mimořádné efektivity, nyní se o tom v sobotu bude moci přesvědčit také Malaga.

Messiho loňské statistiky čítající jednačtyřicet branek by u leckoho jiného značily navýsost špičkově vyvedenou sezonu, ne tak u drobného génia Barcelony. Za vše hovoří jeho statistiky z předchozích let, kdy zvládl nasázet rovných šedesát (sezoně 2012-13) či neuvěřitelných třiasedmdesát branek (sezona 2011-12). K loňskému úpadku se navíc přidaly i možné rozpory v Messiho daňových záznamech, které jen přilily olej do ohně, co se týče možného odchodu několikanásobného držitele Zlatého míče pryč z Barcelony.

Nyní je však vše zdánlivě zapomenuto. Série jedenácti vítězných zápasů za sebou posunulo Barcelonu ve všech soutěžích kupředu a zvláště v Primera División její forma znovu nahání strach vedoucímu Realu Madrid, který drží před čtyřiadvacátým kolem jediný bod náskoku.

"Cítím se dobře," potvrzuje Lionel Messi. "Jsem šťastný, jak nám teď všechno jde. Chci pokračovat v pomáhání týmu. Minulý rok pro nás nebyl velmi dobrý, měli jsme příliš mnoho problémů na hřišti i mimo hřiště. Ale doufám, že letos se všechno změní."

Messimu je sice stále teprve sedmadvacet, ale sám již uznává, že po dobré dekádě plnohodnotně vrcholového fotbalu na té nejvyšší možné úrovni již argentinský střízlík uznává, jak bude muset svou hru přizpůsobit. "Nemám už 17, 18, 19, 20 nebo 21 let, kdy ještě vaše tělo necítí každou drobnou bolístku. S přibývajícím věkem je to cítit čím dál víc. Nyní se už musím během poločasové přestávky o dost víc snažit a byl opatrný, co vůbec jíst."

"Hodně jsem se od svého příchodu sem změnil,"
pokračoval Messi ve vyprávění. "Jsem již vyspělejší a naučil jsem se dost věcí jak na hřišti, tak mimo hřiště. Ještě je ve mně zbytek toho starého Messiho, ale ne moc."

"Starý Messi" ve své aktuální podobě dříme přinejmenším, co se týče návratu výtečných statistik na scénu. Letošní sezona již Messimu přinesla sedmatřicet gólových radostí a celou řadu asistencí. Malaga jako host na Camp Nou bude mít co dělat, tím spíš přijíždí jako sedmý celek tabulky, který své momentální výhodné postavení nebude chtít zrušit.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.08 - 11.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Córdoba CF - Valencia CF  (sobota 18:00)
V sobotu večer se Valencia pokusí vyhrát potřetí v řadě v La Lize, když přijede navštívit Córdobu. Ta je zatím poslední a její aktuální forma moc důvěry nevzbuzuje. Córdoba prohrála poslední čtyři zápasy. Podaří se jí prolomit smůlu a překonat favorizované Netopýry.

Valencia utrpěla dva ligové šrámy, když remizovala s Celtou Vigo a prohrála s Málagou. Od té doby se ale ambicióznímu tmu opět daří a poslední dvě utkání se Valencii povedla. Nejprve si Netopýři přivezli domů výhru z Barcelony, když tamní Espanyol porazili o jednu branku. A jen jediný zásah jim stačil také v minulém kole La Ligy. Do Valencie zavítalo Getafe a nakonec odjelo pokořeno proměněnou penaltou Alvara Negreda dvacet minut před koncem. Z hlediska Valencie to možná nebyl úplně ideální výkon, ale tři body byly zachráněny. I díky nim je Valencia na kýženém čtvrtém místě, které úporně hájí před dotírající Sevillou.

Na pátý celek má náskok dvou bodů, což rozhodně není moc. Na druhou stranu, i Atlético, které je na třetí příčce, umí zaváhat. A od Valencie je vzdáleno jen tři body. Valencia může těžit z minulých zkušeností proti Córdobě. Těch sice nemá mnoho, protože se oba týmy potkaly teprve jednou, ale první měření sil na Mestalle rozhodně hovořilo právě pro Valencii. V pátém kole Primera Division se jako první trefil Paco Alcácer již v průběhu první půle, čtyři minuty nato navýšil náskok bek José Luis Gayá. Po změně stran upravil na konečných 3:0 záložník Sofiane Feghouli.

Valencia pokračuje ve vyhrávání a kvalifikace do Ligy mistrů je zatím poměrně blízko. Přesto ale hráči necítí žádný tlak, což dodává záložník Andre Gomes. "Necítíme žádný tlak od fanoušků ani trenéra. Nemyslíme na žádné specifické umístění, neklademe si konkrétní cíle. To nám hodně ulehčuje práci. Jediné, na co se soustředíme, je vyhrávání. Zatím se nám to daří a chceme v tom pokračovat. Valencia je klub, který je založen na principu vyhrávání. Cílem každého zápasu jsou tři body a my je chceme získat za každou cenu."

"Přesně víme, co máme na hřišti dělat, jaké je naše místo a co je naším cílem. Náš trenér je mistr v tomto ohledu a my jsme vždycky perfektně připraveni. Někdy to tak ale je, že uděláme hloupou chybu. Začneme si myslet, že už máme všechno vyhrané a ztratíme koncentraci. To se někdy stává každému. Pak je snadné inkasovat. V zápase s Córdobou jsme favority, ale počítáme s tím a celkem si to užíváme. Bude to hodně důležitá bitva, protože je jasné, že když jste favorit, očekává se od vás vítězství. Vzhledem k rozdílu mezi oběma kluby by si někdo mohl myslet, že to bude snadné. Ale tak to není - v opravdovém fotbale nejsou žádní lehcí soupeři, dnes se ta linie stírá pořád víc a víc. Nesmíme se nechat překvapit," míní Gomes.

Córdoba v posledních týdnech prožívá strastiplnou formu. Z posledních deseti zápasů vyhrála jen dva, ale poslední čtyři prohrála. V minulém kole dostala tři branky od Sevilly a ještě přišla o vyloučeného Patricka Ekenga Ekenga. O první gól se postaral Grzegorz Krychowiak, další dvě trefy si rozdělili Carlos Bacca a Vicente Iborra. Córdoba se netrefila ani jednou a opět podala mizerný výkon. Dvacet minut navíc dohrávala Sevilla také v početním oslabení, takže se síly vyrovnaly, ale na hře Córdoby se to nijak neprojevilo.

Córdobě bude v utkání chybět obránce Iago Bouzón, který je po operaci. Kromě něj také hříšník z minulého kola Ekeng Ekeng. Valencia bude postrádat především Paca Alcacera. Mladý útočník měl původně chybět jen dva až tři týdny, ale jeho zranění se neléčí moc dobře a není jisté, kdy se mladík dá dohromady. Poradí si Netopýři s Córdobou i bez něj, nebo se domácí konečně vzpamatují?
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Campabadal, Pantić, Crespo, Edimar - Rossi, Deivid - Bebe, Ramos, Ghilas - Andone
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Cancelo, Mustafi, Otamendi, Gayá - Parejo, Fuego, Gómes - Feghouli, Negredo, Piatti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.30 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - UD Almería  (sobota 20:00)
Atlético se bude snažit dát zapomenout na výpadek z minulého kola a na domácí půdě proti Almeríi si půjde pro jasné tři body. Andalusané již tři zápasy v řadě neprohráli a alespoň bod by se jim do tuhého záchranářského snažení hodil. Madridští ale body na stadiónu Vicenteho Calderóna zpravidla nerozdávají.

Ztráta Atlética Madrid na vedoucí příčku se po porážce ve Vigu prohloubila už na sedm bodů. Úřadujícím šampionům se tak vidina obhajoby postupně ztrácí, avšak v kabině se letošní výsledky Madridských zatím nehodnotí příliš negativně. "Taková ztráta pro nás není nijak skličující. Držíme si třetí místo a tým pracuje výborně. Naším cílem zůstává Liga mistrů a uvidíme, o co budeme případně hrát na konci sezóny," uvedl před zápasem domácí obránce Jesús Gámez, jenž do Simeoneho výběru přišel vloni po dlouholetém působení v Malaze.

Podobně smířlivý tón ale po zápase s Celtou nevolil právě charismatický kouč Simeone, jenž prohru 0:2 vzal jednoznačně na sebe. "V prvním poločase jsem nezvolil dobré rozestavení. Ztratili jsme pětačtyřicet minut kvůli mému špatnému rozhodnutí. Popravdě jsme postrádali rovnováhu, odevzdávali moc míčů v záloze a nedokázali jsme posloužit útočníkům," komentoval Cholo zápas, který rozhodly dvě branky Galicijských ve druhé půli.

Almería se po několikazápasovém půstu konečně zvedla a po třech utkáních bez porážky se částečně vymanila z ohrožení. Příchod nového kouče Juana Ignacia Martíneze se tak vedení klubu jednoznačně vyplácí, na první sestupovou příčku už má Almería náskok čtyři body. Zásluhu na tom mají především vítězství proti Getafe a Córdobě, v posledním kole pak Andalusané po divoké první půli remizovali s Moyesovým Realem Sociedad 2:2.

Hosté si nicméně uvědomují své šance a k utkání přistupují s chladnou hlavou. "Budeme čelit jednomu z nejlepších týmů La Ligy, který není úřadujícím mistrem náhodou. Jedeme do Madridu s cílem odehrát dobré utkání, což je jediná cesta, jak si vysloužit pozitivní výsledek. Zatím jsme ve venkovních zápasech dokázali uhrát slušné výsledky, proč bychom tedy nemohli proti Atléticu zopakovat totéž?" komentoval nadcházející utkání útočník Tomer Hemed.

Na straně domácích bude chybět zraněný Koke, hostům nemůže pomoci rovněž zraněný Rubén. Zápas začíná v sobotu od 20:00, hlavním sudím bude Antonio Mateu Lahoz.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Ansaldi, Giménez, Godín, Juanfran - Turan, Tiago, Gabi, Ňíguez - Mandžukič, Griezmann
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Julián - Dubarbier, Santos, Trujillo, Macedo - Verza, Corona - Bifouma, Soriano, Wellington - Hemed
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Celta Vigo  (sobota 22:00)
Celta Vigo se podle všeho vrací na scénu v plné fazoně, o čemž se v sobotu přesvědčí Deportivo La Coruňa, které svého lokálního rivala v rámci prestižního galicijského derby vyzve na tvrdý souboj o lepší výchozí pozici do tabulky. Před zápasem samotným rozvířil vody štenkrování a odvážných výstřelků Pablo Insúa, pro nějž je největším klubem v Galicii jednoznačně Deportivo "ve všech myslitelných ohledech."

Hostující útočník Nolito dlouho s opovědí neotálel a na tiskové konferenci prohlásil: "Pro mě jsou v Galicii týmy dva, Celta i Depor. Insúu respektuju, ale příliš mě nezajímá, co všechno zrovna říká. Musíme se nejprve domluvit na hřišti. Ještě minulý týden by Celtě nikdo nevěřil ani nos mezi očima, ale proti Atléticu jsme nakonec uhráli tři body, a to zaslouženě," poznamenal střelec Celty k nedávné výhře svého týmu nad obhájcem titulu z Atlética Madrid. Vigo se díky tomu posunulo v průběžné ligové tabulce na devátou příčku.

"Upřímně si myslím, že derby nemá žádného favorita, každý může vyhrát," pokračoval Nolito. "Možná jsou mírnými favority oni, protože hrajou doma, zatímco od nás se čekají tři body."

Celta se bude muset obejít bez početné řady hráčů Huga Malla, Borjy Obuiny či Carlose Planase. Na opačné straně zase podobné řešení poskytovali Hélder Postiga, Luis Fariňa, Salomao a Toche.

Depor nedávno předvedl rovněž výtečně rozehraný zápas přímo na horké půdě Realu Madrid. Přesto porážku 2:0 odvrátit nedokázal, madridští tentokrát působili odhodlanějším a koncentrovanějším dojmem. Podle Insúy však zápas s Celtou nabírá na ještě větší důležitosti ne třeba zmíněný výkon i výsledek ze stadionu Santiaga Bérnabeua.

"Body jsou to stále stejné, ale kdybych si měl vybrat jeden zápas, kdy se zvítězí, dávám přednost derby," prohlásil Insúa. "Bude to pro nás obzvláště speciální zápas. O moc víc napínavou bitvu abyste v lize pohledali, lepší derby nenajdete. Soboty se již nemůžeme dočkat," dodal hráč Deportiva na závěr.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.20 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Getafe CF - Espanyol Barcelona  (pátek 20:45)
Páteční večer je v La Lize ve znamení souboje "menšího El Clásica" - madridského Getafe a barcelonského Espanyolu. Ačkoli zápasy těchto dvou týmů nedosahují takové proslulosti jako utkání jejich movitějších městských konkurentů, stále se jedná o velmi zajímavá střetnutí.

Pokud sázíte na přesné skóre, je v tomto zápase záhodno vsadit na skóre 2:0. To se v poslední době ustálilo mezi oběma soupeři jako velmi časté. Za posledních pět vzájemných duelů skončil zápas poměrem 2:0 čtyřikrát! Dvakrát se radoval Espanyol, dvakrát Getafe. Katalánský tým byl úspěšnější na domácí půdě, když v minulém utkání vyhrál. O branky se za Espanyol postarali Sergio García a Christian Stuani, který se trefil pět minut před koncem zápasu.

Právě postava Sergia Garcii, zkušeného útočníka a kapitána, je dlouhodobým symbolem Espanyolu. Jednatřicetiletý hráč samozřejmě svými výkony a věrností přitahuje jak fanoušky svého klubu, tak i zájemce z jiných zemí. A v poslední době mu na stole přistálo několik zajímavých nabídek. Proč je nepřijal, i když se jeho týmu třeba příliš nedařilo? V rozhovoru pro klubovou televizi Garcia vysvětluje: "Kapitán nikdy neopouští loď. Stoupá s ní a klesá, ale nikdy neutíká z boje. Měl jsem dvě naprosto luxusní nabídky, ale rozhodl jsem se zůstat."

"Cítím, že tohle jsou moji lidé. A tohle že je můj domov. Cítím se tu skvěle, tak proč bych odcházel? Miluji klub i jeho fanoušky, vycházím se spoluhráči a baví mě fotbal. Moje srdce mi řeklo, že nesmím odejít. Tak jsem ho poslechl. A ukázalo se, že jsem se rozhodl dobře, protože se nám teď daří, mě i po té individuální stránce. Doufal jsem, že tím rozhodnutím nepotěším jen sebe, ale také moji rodinu a fanoušky. A víte co? Jen za včerejšek mi napsalo několik lidí, jak jsou vděční, že z klubu neodcházím."

Garcia ví, že jeho spoluhráče čeká v pátek velmi náročné utkání. "Páteční zápas pro nás bude hodně důležitý. Náš soupeř je hodně nebezpečný a když mu necháme jen trochu prostoru, bude nás umět potrestat. Já ale vím, že moji spoluhráči jsou ve výborné kondici, daří se nám a proto odevzdáme na hřišti maximum sil, abychom si odnesli tři body a zlepšili své postavení v tabulce," dodává matador Espanyolu.

Getafe zažilo ostrý pád do reality. Poté, co klub trochu překvapivě porazil favorizovanou Sevillu, si vylámal zuby na dalším účastníkovi boje o evropské poháry. Nestačil na Valencii, kterou jediným gólem dvacet minut před koncem spasil Alvaro Negredo. Getafe ale nepodalo špatný výkon a stejný bude chtít zopakovat také proti Espanyolu. Do hry se mu navíc vrací záložník José Cañas, který v základní sestavě pravděpodobně nahradí záložníka Victora Sáncheze. Ten obdržel příliš mnoho karet.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Jona - Alexis, Naldo, Velázquez, Lago - Sarabia, Rodríguez, Lacen, Yoda - Sammir, Alvaro
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Arbilla, Gonzalez, Moreno, Duarte - Vázquez, Abraham, Caňas, Sevilla - Stuani, Caicedo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.10 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid23190472:2257
2.FC Barcelona23182367:1356
3.Atlético Madrid23162547:2250
4.Valencia CF23145441:2047
5.Sevilla FC23143639:2645
6.Villarreal CF23125637:2241
7.Málaga CF23105825:2735
8.Espanyol Barcelona23851030:3429
9.Celta Vigo2377923:2428
10.SD Eibar23761025:3227
11.Rayo Vallecano23821324:4026
12.Real Sociedad2359924:3124
13.Athletic Bilbao23661120:3124
14.Deportivo La Coruña23661120:3624
15.Getafe CF23651218:3123
16.UD Almería23651222:3623
17.Elche CF23651221:4223
18.Granada CF233101014:3519
19.Levante UD23471217:4319
20.Córdoba CF23391117:3618

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (803)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele