Primera División - souhrn 18. kola

04.01.2014, 17:50, aktualizováno 06.01.2014, 23:52
Komentáře a souhrny
Barcelona si poradila s Elche a vrátila se na první místo tabulky před Atlético, Real Madrid na to zareagoval triumfem nad Celtou. Valencia uspěla proti Levante, Sevilla neměla problémy s Getafe, Almería si poradila s Granadou, Osasuna porazila Espanyol, Betis po remíze ve Valladolidu zůstává poslední, baskické derby ovládl Real Sociedad...

Rayo Vallecano - Villarreal CF 2:5

06.01.2014 22:00

Góly: 66. Nery Castillo, 90. Nery Castillo (pen.) - 10. Ikechukwu Uche, 12. Jérémy Perbet, 41. Jérémy Perbet, 58. Ikechukwu Uche, 64. Ikechukwu Uche

Villarreal navzdory oslabené sestavě převálcoval sestupem ohrožené Rayo Vallecano a odváží si z předměstí Madridu všechny body za výhru 5:2. Zajímavostí je, že o všech sedm branek se postarali pouze tři hráči - na straně domácích korigoval debakl Nery Castillo, za hosty skóroval hattrick Uche, jehož dvěma zásahy doplnil Perbet.

Villarreal si tak připisuje ideální vstup do nového roku a může s klidem zapomenout na sérii porážek z konce ročníku minulého. Svěřenci trenéra Marcelina se sice museli obejít bez hráčů jako Cani či Giovani dos Santos, přesto vypadali po zimní přestávce tak svěže, že obrana Vallecana nestačila hned od samého úvodu. Při pohledu na vousaté poslední vítězství Raya z počátku listopadu však nejde až o tolik překvapivý fakt.

První šanci zápasu si přesto připsali domácí, brankář Sergio Asenjo musel vytáhnout parádní zákrok, aby vytlačil Gálvezův přímý kop z třiadvaceti metrů. Gól však záhy padl na straně druhé. V desáté minutě Perbetův centr zleva nalezl přesně Ikechukwu Ucheho, jenž zblízka snadno doklepl míč do sítě. Asistent úvodní branky se následně sám zapsal i na listinu střelců, když hned o dvě minuty později znovu z bezprostřední blízkosti vsítil druhou branku utkání po Piňově centru znova z levé strany.

Byť se Rayo sympaticky snažilo s nepříznivým vývojem utkání něco dělat, seč mu síly stačily, Asenjo se zaskočit nenechal. Nejprve gólman Villarrealu opět parádně vyškrábl ránu Saula a poté měl i notnou dávku štěstí, že Jonathan Viera trefil pouze tyč. Když pak neuspěl ani Bangoura zpoza šestnáctky, přišlo podle starého známého pravidla potrestání na opačné straně. Čtyři minuty před koncem první půle dokonal skvělý poločas Žluté ponorky skvělý Perbet, jenž chladnokrevně proměnil přihrávku Gómeze.

Jakékoli naděje na zdramatizování zápasu vzaly za své v 57. minutě, kdy Uche přesně zakončil Aquinův centr, a nigerijský útočník hned osm minut nato dokonal svůj hattrick. Tentokrát šlo o jednoduchou dorážku poté, co brankář Cobeňo dokázal ránu Triguerose z přímého kopu vyrazit pouze před sebe. Přesto se Vallecanu alespoň povedlo zmírnit debakl a trochu vylepšit skóre díky dvěma zásahům Castilla. U prvního překonání Asenja byl strůjcem branky Viera, v druhém případě mexický útočník během nastaveného času proměnil pokutový kop, nařízený po faulu Ucheho na Roberta Trashorrase.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Celta Vigo 3:0

06.01.2014 19:00

Góly: 67. Karim Benzema, 82. Cristiano Ronaldo, 90. Cristiano Ronaldo

Real Madrid porazil Celtu Vigo 3:0 a zase jednou stáhl ztrátu na vedoucí příčky na pět bodů. Utkání bylo dlouho vyrovnané, ale po úvodním gólu Benzemy z 67. minuty přetáhli domácí zápas jednoznačně na svou stranu, když se dvěma přesnými zásahy ještě blýskl Cristiano Ronaldo. Real zůstává třetí, Celta Vigo se propadla do sestupového pásma.

Zápas rozhodně nebyl v jednoznačné režii domácího celku, hráči Celty dělali Bílému baletu dlouhou dobu pořádné problémy. Už v 6. minutě si Charles převzal dlouhý míč a sám se z poloviny hřiště řítil na Lópeze, brazilský útočník však se svou šancí naložil bídně a nechal pouze vyniknout gólmana Lópeze. Celkově byli sice domácí dle očekávání lepším týmem, ale svou územní převahu nedokázali přetavit do vyložené gólové příležitosti.

Úporná obrana hostů slavila úspěch po celý první poločas. Ve 28. minutě letěla povedená Modričova střela jen těsně nad Yoelovu bránu, naopak hosté mohli kontrovat do otevřené obrany Realu, ale Charles svou hlavičku umístil nepřesně. Po prvních pětačtyřiceti minutách tak bylo skóre bez branek.

Druhý poločas nabídl více než pětašedesáti tisícům diváků stejný obraz hry jako první dějství. Hra Realu na poctivou defenzívu Celty Vigo vůbec neplatila a stadionem se začal místy ozývat i nespokojený pískot. V 64. minutě naskočil do hry domácí miláček Gereth Bale a jeho přítomnost jakoby oživila celou útočnou vozbu domácích. Už o tři minuty později totiž Bale vyslal přihrávku do vápna Celty, kde si balón převzal Rodríguez, jenž přihrál přesně na kopačku Benzemy, a francouzský forvard obloučkem poprvé donutil Yoela kapitulovat - 1:0!

Realu první gól nesmírně pomohl a v další fázi zápasu už Bílý balet hrál přesně to, co potřeboval. Celta se na nic výrazného nevzmohla a Real mohl v klidu čekat na další chybu hostů. Nejaktivnější hráč domácích Cristiano Ronaldo pak svůj opět vynikající výkon podtrhl dvěma brankami. Nejprve v 82. minutě doklepl na zadní tyči Carvajalův přízemní pas za záda Yoela a v samém závěru si počíhal za obranou hostů na centr Geretha Balea a svou devatenáctou a dvacátou trefou v tomto ročníku stanovil konečné skóre na 3:0 pro Real Madrid.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Athletic Bilbao 2:0

05.01.2014 20:00

Góly: 43. Antoine Griezmann, 90+3. Rubén Pardo

Baskické derby ovládl jasně Real Sociedad, který porazil v domácím prostředí Athletic 2:0 díky brankám v závěru obou poločasů. Rozdíl mezi oběma kluby se tak v přímém boji o čtvrté místo snížil na pouhý jeden bod.

V závěru první půle poslal domácí do vedení Antoine Griezmann, a přestože měli hosté následně jasně více ze hry, dostatek dobrých příležitostí si stejně vytvořit nedokázali. V nastaveném čase pak na konečných 2:0 pro Sociedad upravil Rubén Pardo z povedeného protiútoku.

Utkání slibovalo napínavou podívanou, neboť už tak lákavé baskické derby nabíralo dodatečný rozměr díky dobré formě i tabulkovému postavení obou zúčastněných. Vzhledem k naprosté nedostižnosti první trojky Barcelona, Atlético Madrid, Real Madrid, figurují Athletic se Sociedadem jako ti nejlepší ze zbytku ligy, kteří se poperou o zbývající místo, zaručující možnou kvalifikaci do cenné Ligy mistrů.

Lepší vstup do zápasu měli hosté, kteří skrze Herreru s Laportem jako první pokoušeli štěstí, byť postrádali přesnost. Na druhé straně se do první vážnější příležitosti dostal Carlos Vela, ovšem ani on, aní Imanol Agirretxe o chvíli později po centrované přihrávce aktivního Vely rovněž neuspěli. I díky větší vzdušné dominanci vypadali svěřenci Ernesta Valverdeho nebezpečněji a první gól Athleticu při hlavičkách Gurpegiho či Adurize visel ve vzduchu. Jak už to tak ale bývá, udeřilo na druhé straně.

Pardův zakroucený roh našel na levé straně pokutového území Griezmann, jenž sice napoprvé brankáře Iraizoze neprostřelil, jenže míč se vrátil přímo francouzskému křídelníkovi na nohu a napodruhé již Griezmann nezaváhal. Svým dílem přispěl i clonící Vela, byť se nakonec střely na přední tyč nedotknul. Gól do šatny Athleticem notně otřásl, a tak nebylo divu, že po změně stran měl více ze hry Sociedad.

Domácí málem zdvojnásobili své vedení s pomocí hostující obrany, která si hned ve dvou případech mohla vstřelit vlastní gól. Nejprve Mikel Rico tečoval nešťastně Griezmannův rohový kop přímo kolem tyče vlastní branky, a poté Mikel Balenziaga poslal další roh, tentokrát z kopačky Parda, znovu těsně vedle. V průběhu poločasu se sice Athletic zlepšil, avšak ve finální fázi to skřípalo i nadále. Byť měli hosté jasně větší držení míče, vypracovali si žalostně málo dobrých příležitostí a Sociedad i nadále hrozil z ojedinělých brejků.

Zajímavou šanci zahodil ranou zpoza šestnáctky Herrera, když jen nalezl náruč brankáře Brava. Aduriz o chvíli nato poslal míč po centru zleva jen centimetry vedle branky. S ubývajícím časem rozčarování Athleticu úměrně nabíralo na intenzitě, což však mělo za následek i větší odkrývání defenzivy. Přesně toho v samotném nastavení využil Pardo, jenž se dostal do šestnáctky a po přihrávce Seferoviće zkušeně přidal druhý a zároveň poslední gólový zásah večera.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Espanyol Barcelona 1:0

05.01.2014 18:00

Góly: 33. Alvaro Cejudo

Osasuna na svém hřišti zvládla nesmírně důležité utkání, když porazila hostující Espanyol Barcelona 1:0. Autorem jediné branky se stal Álvaro Cejudo, ale velký podíl na vítězství Pamplony měl i domácí brankář Andrés Fernández, který předvedl několik vynikajících zákroků. Pamplona se tak vymanila ze sestupových příček, Espanyol je desátý.

Utkání začalo velmi svižně, už ve třetí minutě zakroutil Armenteros přímý volný kop jen těsně nad Casillovu branku. Hosté odpověděli vzápětí vyloženou šancí Sergio Garcíi, ani on se však mezi tři tyče netrefil. Tempo hry poté maličko opadlo, diváky zvedla ze sedaček pouze vydařená rána Davida Lópeze, se kterou měl domácí gólman Fernández plné ruce práce, ale nakonec ji zlikvidoval.

V 33. minutě mohl stadion El Sadar konečně zajásat. Hostující obrana vyrobila obrovskou hrubku, když si Javi López nešťastně zpracoval míč a omylem posunul Álvara Cejuda do vyložené šance. Devětadvacetiletý Španěl nabízenou šancí nepohrdnul a nekompromisně propálil Casillu - 1:0!

Po změně stran se Espanyol vzepjal k mnohem lepšímu výkonu. Svého soupeře přehrával, ale kýžený gólový efekt se ne a ne dostavit. Hosté byli s každou další zahozenou šancí nervóznější, což dokreslil i kouč Javier Aguirre, který byl po protestech v 63. minutě hlavním rozhodčím vykázán na tribunu. V 70. minutě se přesto dostali hostující fotbalisté do další vyložené šance. Rychlý protiútok však González zakončil pouze do připraveného Fernándéze, který své mužstvo už poněkolikáté podržel nad vodou.

V závěrečné desetiminutovce se Osasuna dostala pod velký tlak hostů, ale Espanyolu se v útoku vůbec nedařilo. Ani jeden z mnoha centrovaných míčů nenašel svého adresáta, a když rozhodčí neuznal ani reklamovanou ruku Oiera v pokutovém území, odcházeli hráči Espanyolu ze hřiště se sklopenou hlavou. Naproti tomu Pamplonští slaví zisk tří bodů, a ukončení třízápasové série bez vítězství.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Elche CF 4:0

05.01.2014 16:00

Góly: 7. Alexis Sánchez, 16. Pedro, 63. Alexis Sánchez, 69. Alexis Sánchez

Barcelona si i bez Messiho a Neymara, který naskočil na posledních deset minut, hladce poradila s Elche v poměru 4:0 a vrátila se na čelo ligy. Obě chybějící superhvězdy plně nahradil Alexis Sánchez, jenž si připsal hattrick. Vynikající zápas odehrál také Pedro, který jednu branku vstřelil a na druhou nahrál.

I ty nejmenší obavy o výsledek zahnali hráči Barcelony během prvních šestnácti minut. První gólovou akci rozjel už v 7. minutě Jordi Alba, jenž se protáhl za obranu Elche a poslal milimetrový pas na nabíhajícího Alexise, a pětadvacetiletý chilský reprezentant z první propálil bezmocného brankáře Toňa - 1:0! Vzápětí ukázalo své kvality i Elche, když Fidel z hranice šestnáctky vysunul Boakyeho a ghanský forvard nastřelil tyč Valdésovy brány! Barca však v 16. minutě odpověděla tím nejlepším možným způsobem. Cesc Fabregas vymyslel ideální kolmici na hbitého Pedra, jenž si skvěle převzal balón, obešel Toňa a s přehledem zasunul míč do prázdné branky - 2:0!

Druhý inkasovaný gól poslal Elche do hluboké defenzívy, ze které se hosté jen těžko dostávali. Nicméně i přes velké množství šancí Katalánců, mezi nimiž byl i volný kop ze šesti metrů kvůli malé domů hostujícího týmu, se do konce poločasu skóre nezměnilo.

Hned po změně stran přišla pro Barcelonské příležitost potvrdit své vedení. Ve 47. minutě sestřelil Săpunaru v pokutovém území Fabregase a sudí neváhal s nařízením pokutového kopu. K míči se postavil kapitán domácích Xavi, ale svou střelu vyslal jen těsně vedle levé tyče! Zahozená penalta však Blaugranas nemusela mrzet dlouho. O patnáct minut později si Pedro naběhl na kolmici Iniesty a naservíroval balón přesně na nohu Alexise Sáncheze, ten s proměněním vyložené situace neměl nejmenší problém - 3:0!

Utkání definitivně rozhodl v 69. minutě svým třetím gólem Alexis. A stál za to. Po faulu Botíi dal sudí výhodu volného přímého kopu domácímu mužstvu. K jeho exekuci se postavil právě chilský útočník a krásnou technickou střelou překonal zeď i nešťastného Toňa - 4:0! Alexis zaznamenal svůj vůbec první hattrick v dresu katalánského velkoklubu a navíc navýšil své konto vstřelených branek už na jedenáct přesných pokusů.

Elche dnes rozhodně nepředstavovalo pro Barcelonské tvrdý oříšek, zápas se posledních dvacet minut spíše dohrával. Na poslední desetiminutovku ještě potěšil svou přítomností na hřišti více než čtyřiašedesát tisíc fanoušků Neymar, ani on se už však mezi tři tyče netrefil a utkání tak skončilo zaslouženým vítězstvím Barcelony 4:0.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Getafe CF 3:0

05.01.2014 12:00

Góly: 34. Vitolo, 55. Carlos Bacca, 77. Ivan Rakitić

Sevilla úspěšně navázala na formu z minulého roku, s přehledem rozdrtila Getafe 3:0 a posunula se tak na šestou příčku v ligové tabulce. Góly Vitola, Carlose Baccy a Ivana Rakitiće byly zaslouženou odměnou za herní dominanci domácích, kteří se svému nedělnímu soupeři vzdálili na rozdíl šesti bodů.

Getafe se naopak může taktak udržet v horní polovině tabulky, neboť ze současného devátého místa ještě madridský celek může vyšoupnout Espanyol, jestliže si poradí na hřišti Osasuny. Dnes od úvodních minut byli hosté pod tlakem. Sevilla zahrozila nejprve dvěma hlavičkami, s nimiž si brankář Moyá poradil. Následně se ještě Bacca s Vitolem pouze zastřelovali, avšak Kevin Gameiro se již průlomu skóre přiblížil na dosah. Francouzský útočník domácích však z úhlu nastřelil jen brankovou konstrukci.

Sevillu ale neproměněné šance dlouho mrzet nemusely, hned po půlhodině hry se totiž dočkala zaslouženého vedení. Z protiútoku, který v podstatě založil brankář Beto kvalitním zákrokem po ráně Colungy, se hra přesunula k druhé brance, kde se zásluhou kolmé přihrávky Baccy ocitl ve skvělé příležitosti Vitolo, jenž z několika metrů nezaváhal. Getafe se okamžitě pokusilo kontrovat ranami Escudera s Pedrem Leónem, ani jedna však Beta nemohla polekat.

Deset minut po změně stran navíc Carlos Bacca, jenž se těší excelentní formě, přidal druhý gól zápasu. Útočník Sevilly zblízka překonal Moyu podruhé po skvělé hlavičkové pobídce Fazia. Když už se zdálo, že Getafe vrhne všechny síly do útoku, aby ještě utkání zdramatizovalo, přišla branka číslo tři. V 77. minutě znovu skvělý Bacca pobídl ke střele Rakitiće, jehož přízemní střelecký pokus z kraje šestnáctky krásně zapadl do sítě. Brankář Moyá si v závěru ještě několikrát musel sáhnout na míč, aby konečný výsledek nevypadal ještě drastičtěji, a když Marko Marin přestřelil v závěru zblízka branku, skončil zápas výhrou Sevilly 3:0.

Více informací k zápasu

UD Almería - Granada CF 3:0

04.01.2014 22:00

Góly: 14. Sebastiàn Dubarbier, 28. Verza (pen.), 79. Aleix Vidal

Almería zvládla domácí utkání s Granadou na jedničku a suverénně bere všechny body za výhru 3:0. Posunula se tak na vzdálenost čtyř bodů od sestupového pásma, přičemž rozdíl mezi oběma celky je nyní jen jednobodový.

Hned ve čtrnácté minutě otevřel skóre Sebastian Dubarbier, těsně před uplynutím půlhodiny hry se k němu přidal i Verza z pokutového kopu díky faulu Mainze na Soriana, a rázem bylo o výsledku takřka rozhodnuto. Tatam je nejistota Almérie při vedení, jak tomu bylo na počátku sezony, tentokrát si domácí svůj náskok pohodlně pohlídali a ještě přidali třetí branku zásluhou Vidala jedenáct minut před koncem. S trochou štěstí mohlo být utkání větší drama, jenže Riki v největší šanci hostů trefil pouze břevno. Druhá výhra v řadě a úspěšný vstup do nového roku po zimní přestávce musí Almérii jistě těšit, byť Osasuna může současný čtyřbodový náskok nováčka stáhnout zápasem s Espanyolem.

Hned v úvodu utkání Helder Barbosa, jenž v Almérii působí na hostování z portugalské Bragy, hlavičkoval v zajímavé pozici vedle. Přesto se domácí na první gól příliš dlouho nenačekali. Argentinec Sebastian Dubarbier s chladnou hlavou umístil Vidalův centr zprava za záda brankáře Karnezise a rozradostnil domácí fanoušky poprvé. Čtyřiatřicetiletý Fernando Soriano následně pohrdl možností poslat Almérii do dvoubrankového vedení, když zblízka přestřelil, ovšem v osmadvacáté minutě donutil kapitána Granady Mainze k faulu v pokutovém území a Verza penaltu bezpečně proměnil.

Gólman domácích si přišel na své až za stavu 2:0, kdy Yacine Brahimi zkoušel zakroutit míč do sítě z hranice šestnáctky. Esteban však byl pozorný a míč vyrazil nad. Fran Rico následně hlavou mířil nepřesně a zdálo se, že Granada se pozvolně přece jen dostává do tempa, ovšem v klíčové chvíli Riki napálil hlavou po centru Brahimiho pouze břevno. Stav 2:0 tak zůstal zachován až do 79. minuty, kdy Soriano připravil palebnou pozici Vidalovi, jenž zblízka vstřelil třetí a zároveň poslední gól zápasu.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Levante UD 2:0

04.01.2014 20:00

Góly: 42. Pablo Piatti, 73. Sofiane Feghouli

Nový trenér na lavičce Valencie přinesl do její hry až nečekaně rychlé zlepšení, neboť Netopýři si v prvním zápase pod Pizzim poradili s Levatne. Sobotní program tak po nezáživné remíze Realu Valladolid s Realem Betis napravil reputaci atraktivní La Ligy a diváci na stadionu Mestalla viděli alespoň dvě branky.

Juan Antonio Pizzi po příchodu z Argentiny evidentně vnesl do kádru Valencie osobitý herní styl a první pozitivní výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Netopýři totiž dnes večer porazili Levante a v tabulce se posunují zase o něco výš. Tři body jim zajistily trefy Pabla Piattiho z konce první půle a Sofiana Feghouliho z konce té druhé.

Už úvodní minuty naznačily, že Valencia rozhodně nebude jen bránit a že se každý z hráčů bude chtít před novým šéfem pořádně vytáhnout. Napadání Heldera Postigy sice úspěch ještě nepřineslo, ale diváci alespoň měli důvod tleskat povedené akci. Po patnácti minutách vyslal obránce Antonio Barragán do šance spoluhráče Jonase, který řádně vystrašila Keylora Navase. Jeho projektil ale nakonec zamířil vedle brány, takže se Navas zas tak strachovat nemusel. Netopýři byli po celou první půli jasně lepším týmem, ale často jim nevycházela kombinace.

První poločas chtěl průnikem a razantní střelou pootočit ve svůj prospěch Sofiane Feghouli, ale jeho akce skončila nepřesnou střelou mimo tři tyče. Přesto se ještě v rámci úvodního dějství Valencia mohla radovat. Pablo Piatti využil odrazu míče od protihráče El Adouy a napálil míč do opačného rohu brány, než v jakém se právě Keylor Navas nalézal - 1:0.

Sofiane Feghouli možná neprožíval zrovna povedenou sezonu, ale pod novým trenérem chtěl zářit a evidentně se mu dařilo. Další rána z kraje druhého poločasu totiž mířila pod břevno. Naštěstí pro Levante se ale do vzduchu vymrštil Navas a ránu soupeře zneškodnil. Po hodině hry se kvůli chybě domácí obrany k míči dostal Barral, ale špatně zahranou "malou domů" nevyužil podle svých představ. Toho využil Feghouli, který zdánlivě lehce a bez problémů přešel přes obranu soupeře až do vápna a prostřelil marně zasahujícího Keylora Navase!

Druhá vstřelená branka měla jediný efekt - Valencia dostala klid na rozehrávku a umně kombinovala s pocitem, že Levante se na větší tlak nezmůže. Snad kromě šance Garcíi to byla pravda, protože Levante dnes opravdu nebylo pro Valencii důstojným soupeřem. Efekt nového trenéra zabral, Valencia si bez větších potíží připisuje cenné tři body a je na osmém místě.

Více informací k zápasu

Real Valladolid - Real Betis 0:0

04.01.2014 18:00

Góly: -

Utkání na Estadio José Zorrilla nám příliš mnoho krásy nenabídlo, diváci se nedočkali ani jednoho gólu. Oba týmy si tedy připisují na svá konta bod a v neúplné tabulce osmnáctého kola se pro ně příliš mnoho nemění. Valladolid je šestnáctý, kritická je pozice posledního Realu Betis.

Sezonu plnou děsivých momentů hodných zapomenutí prožívá tradiční klub Real Betis. V rámci Evropské ligy se mu možná dařilo nad očekávání, ale domácí soutěž je pro něj plný utrpení. Nepříznivý stav už také dosáhl své první oběti, kterou se stal propuštěný trenér Pepe Mel. Jeho místo zaujal Juan Carlos Garrido. Ani jeho přítomnost ale Betisu zatím příliš neprospívá, protože jej i po osmnáctém kole čeká jen smutná poslední příčka.

Do prvních šancí se dostávali právě hosté, i když brankáře Mariňa nejvíc ohrožovali spíše vlastní spoluhráči. Ve snaze odhlavičkovat míč mimo nebezpečí jej přímo na bránu tečoval obránce Valiente a Mariňo měl plné ruce práce, aby padající míč vytlačil alespoň nad břevno. Největší útočnou zbraní v dresu Realu Betis je bezpochyby střelec Molina, ale jeho ustrážení dnes večer šlo soupeřovým obráncům bravurně, takže za prvních patnáct minut se Molina nedostal do zakončení ani jednou.

Až po dvaceti minutách našel Molinu spoluhráč Castro a naběhnutého útočníka musel dobrým zákrokem likvidovat Diego Mariňo. Svou úlohu nakonec zvládl, takže se Real Valladolid mohl opět soustředit na útočení. A protože napadání Valladolidu vůbec nebylo špatné, Real Betis se často osvobozoval pouhými odkopy od brány. Domácí Fausto Rossi po půlhodině hry také brankáře neprostřelil, to se nepovedlo ani na druhé straně útočícímu Castrovi.

Ofenzivně laděné duo hostí v podání Rubén Castro - Jorge Molina nadále pokračovalo v kombinační hře, ale ani jeden z útočníků trenéra Garrida nerozradostnil - jejich projektily totiž létaly s jistou pravidelností mimo tři tyče. Po hodině hry se pokoušel prosadit opět mladík Fausto Rossi, ale jeho zpracování a následná střela také změnu skóre neznamenaly. Do velké šance se jen o pár minut později přiřítil Jesus Rueda, který ale dobře zahraný rohový kop hlavičkoval těsně mimo! Hra plná nepřesností a špatně načasovaných přihrávek celkovému diváckému dojmu z utkání také nepřidala, mimo mířily i projektily Francisca Chicy a Daniela Larssona.

S výsledkem již nic neudělal ani střídající Chuli, který si vyměnil místo s Castrem. Rána střídajícího hráče sice mířila na bránu, ale nakonec si brankář Guillermo Sara mohl oddechnout. V jedné z posledních šancí dnešního nevýrazného utkání se ocitl Jorge Molina, který mohl vytlačit Real Betis alespoň částečně mimo poslední místo, ale neschopnost i kus štěstí jej od gólu odradily. Real Betis už zkoušel mnoho variant, ale vzhledem k výsledku jej čeká ještě velmi dlouhá cesta za záchranou. Nicméně, výborná zpráva to není ani pro Real Valladolid, od něhož domácí fanoušci jistě čekali víc.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Atlético Madrid 0:1

04.01.2014 16:00

Góly: 71. Koke

Jediný gól stačil Atléticu Madrid ke třem bodům, které mu navíc zajistily první příčku v nedohraném kole La Ligy. Alespoň na pár hodin se díky tomu Simeoneho tým posouvá do čela tabulky, Barcelona má ale zápas k dobru.

Mladičký záložník Koke se nedávno reportérům svěřil s tím, že by rád reprezentoval španělský výběr také v Brazílii. K tomu ale prý potřebuje pravidelně hrát a ukázat se. Pokud je to tak, dnes odpoledne určitě udělal další významný krok ke konečnému výběru seniorské reprezentace. V utkání proti silné Málaze se totiž stal jediným střelcem utkání a navíc si jeho Atlético díky tomu zajistilo náskok před druhou Barcelonou.

Z počátku utkání se aktivity ujali domácí hráči, ale ani jedna z kombinací jim ke gólu nepomohla. Když to nešlo přihrávkami, museli to hráči trenéra Bernda Schustera zkusit individuálně. Nejprve se do průniku dostal Antunes, po něm se kolem Godína proběhl také Eliseu. Soubojů Eliseua s Filipem jsme ostatně viděli ještě mnoho a drtivá většina z nich vyzníval ve prospěch domácího hráče, neboť Filipe často nestíhal pokrývat jeho rychlost. Mezi třemi tyčemi Málagy dlouhodobě září Willy Caballero, který se musel postavit tváří v tvář Kokemu, když jej mladý záložník prověřil z volného přímého kopu.

Trenér Diego Simeone mohutně podporoval své hráče a hnal je do útoku, což se mu pokoušel vyplnit Juanfran. Jeho průnik do vápna nepokryla domácí obrana právě nejlépe a zasahovat tak musel brankář Caballero. Ten si se zakončením Juanfrana poradil na výbornou, s dorážkou mu pomohl vracející se Vitorino Antunes. Aby se brankář Courtois nenudil, do útoku přispěchala také Málaga. Jmenovitě se do zakončení dostal Samuel Sánchez, mladý útočník perfektně vypálil a nechal vyniknout svého soupeře.

Do konce první poloviny zajímavého utkání jsme se žádné branky nedočkali, i když se nedá říct, že by hráči jednoho nebo druhého celku složili zbraně. Často jim ale chybělo štěstí či klid v koncovce, takže se skóre neměnilo. Madridský tým ale rozhodně nemohl být spokojen, protože se mu jednak příliš nevedlo eliminovat rychlé kontry domácích, jednak nedokázal vstřelit gól a tím uvést Barcelonu pod tlak.

Ke zvýšení ofenzivních snah měl pomoci útočník Adrián, který vystřídal nevýrazného Olivera Torrese. Ten měl podporovat útočné duo v podání David Villa - Diego Costa. Právě na jeho bránění asi Málaga dost pracovala, protože hvězda Atlética se téměř nedostala k míči. Pět minut po změně stran se pokoušel dostat do vápna opět aktivní Juanfran, který kombinoval s Ardou Turanem a málem se mu povedlo zakončit. Nevýrazný herní projev Atlética dlouho nemohli fanoušci hostí snášet, takže se turecký reprezentant Arda Turan rozhodl vypálit. Jeho projektil rozhodně nebyl špatný, i když mu do brány pár centimetrů scházelo.

Dvacet minut před koncem hrozil ranou Antunes, ale Courtois si poradil a založil rychlý protiútok. S první ranou si sice Willy Caballero poradil, ale na dorážku volného Kokeho již reagovat nedokázal a pro míč se vracel za svá záda - 1:0.

Madridský tým se tím dostal do pozice, která mu vyhovuje a bez větších problémů udržoval míč mimo brankáře Courtoise. Belgický talent si tedy mnoho zákroků připisovat nemusel a pečlivě bránící řada před ním dostatečně pokrývala nebezpečné situace. Málaga sice vrhla všechny síly do útoku a vzadu se často objevovalo pouze duo stoperů, ale ani zvýšený počet hráčů před bránou Atlética nevedl k dalšímu gólu v dnešním utkání. Po uplynutí nastavených minut mohl sudí Teixeira Vitienes bez starostí odpískat konec a La Rosaledu rozesmutnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona18161153:1249
2.Atlético Madrid18161147:1149
3.Real Madrid18142252:2144
4.Athletic Bilbao18103526:2333
5.Real Sociedad1895435:2332
6.Villarreal CF1894532:2031
7.Sevilla FC1885535:2929
8.Valencia CF1872925:2923
9.Getafe CF1872920:3023
10.Espanyol Barcelona1864822:2422
11.Málaga CF1855819:2320
12.Levante UD1855817:2720
13.Granada CF18621015:2520
14.UD Almería1854920:3219
15.CA Osasuna18531015:2818
16.Elche CF1845916:2717
17.Real Valladolid1837821:2916
18.Celta Vigo18441021:3016
19.Rayo Vallecano18411318:4513
20.Real Betis18251115:3611

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (371)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele