18. kolo
05.01.2014 20:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Real Sociedad - Athletic Bilbao 2:0

Baskické derby ovládl jasně Real Sociedad, který porazil v domácím prostředí Athletic 2:0 díky brankám v závěru obou poločasů. Rozdíl mezi oběma kluby se tak v přímém boji o čtvrté místo snížil na pouhý jeden bod.

V závěru první půle poslal domácí do vedení Antoine Griezmann, a přestože měli hosté následně jasně více ze hry, dostatek dobrých příležitostí si stejně vytvořit nedokázali. V nastaveném čase pak na konečných 2:0 pro Sociedad upravil Rubén Pardo z povedeného protiútoku.

Utkání slibovalo napínavou podívanou, neboť už tak lákavé baskické derby nabíralo dodatečný rozměr díky dobré formě i tabulkovému postavení obou zúčastněných. Vzhledem k naprosté nedostižnosti první trojky Barcelona, Atlético Madrid, Real Madrid, figurují Athletic se Sociedadem jako ti nejlepší ze zbytku ligy, kteří se poperou o zbývající místo, zaručující možnou kvalifikaci do cenné Ligy mistrů.

Lepší vstup do zápasu měli hosté, kteří skrze Herreru s Laportem jako první pokoušeli štěstí, byť postrádali přesnost. Na druhé straně se do první vážnější příležitosti dostal Carlos Vela, ovšem ani on, aní Imanol Agirretxe o chvíli později po centrované přihrávce aktivního Vely rovněž neuspěli. I díky větší vzdušné dominanci vypadali svěřenci Ernesta Valverdeho nebezpečněji a první gól Athleticu při hlavičkách Gurpegiho či Adurize visel ve vzduchu. Jak už to tak ale bývá, udeřilo na druhé straně.

Pardův zakroucený roh našel na levé straně pokutového území Griezmann, jenž sice napoprvé brankáře Iraizoze neprostřelil, jenže míč se vrátil přímo francouzskému křídelníkovi na nohu a napodruhé již Griezmann nezaváhal. Svým dílem přispěl i clonící Vela, byť se nakonec střely na přední tyč nedotknul. Gól do šatny Athleticem notně otřásl, a tak nebylo divu, že po změně stran měl více ze hry Sociedad.

Domácí málem zdvojnásobili své vedení s pomocí hostující obrany, která si hned ve dvou případech mohla vstřelit vlastní gól. Nejprve Mikel Rico tečoval nešťastně Griezmannův rohový kop přímo kolem tyče vlastní branky, a poté Mikel Balenziaga poslal další roh, tentokrát z kopačky Parda, znovu těsně vedle. V průběhu poločasu se sice Athletic zlepšil, avšak ve finální fázi to skřípalo i nadále. Byť měli hosté jasně větší držení míče, vypracovali si žalostně málo dobrých příležitostí a Sociedad i nadále hrozil z ojedinělých brejků.

Zajímavou šanci zahodil ranou zpoza šestnáctky Herrera, když jen nalezl náruč brankáře Brava. Aduriz o chvíli nato poslal míč po centru zleva jen centimetry vedle branky. S ubývajícím časem rozčarování Athleticu úměrně nabíralo na intenzitě, což však mělo za následek i větší odkrývání defenzivy. Přesně toho v samotném nastavení využil Pardo, jenž se dostal do šestnáctky a po přihrávce Seferoviće zkušeně přidal druhý a zároveň poslední gólový zásah večera.

Autor: Martin Kantor / soccernet.com

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
Robík

2:3

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
Pharrell

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
RS

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:2 2x muniain

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle Valverde prokoučoval....Pokud v poločase za stavu 1:0 raději střídá (slabého) Balenziagu a Toquera tam pošle na posledních 10 minut, tak nevím co čeká. Celý druhý poločas neschopnost poslat míč na bránu. Muniaín zbytečně tahal, Rico na mě něpůsobí vůbec jistě. Chyběla tomu přímočarost a větší tah na bránu. Sociedad dobře bránil, vůbec se nedivím tomu kde jsou. Skvělá organizace hry, něco podobného co dva roky zpátky u Athleticu. Boj o poháry letos bude velice zajímavý!

Reagovat
RS

Zase na druhou stranu, kdyby Gurpegi proměnil tu hlavičku z rohu, mohlo to být jinak.

My jsme přečkali tlak, pak jsme to tam dotlačili. Klasicky jsme se ale prosazovali jen z křídel, co není Illara, tak to středem prostě nejde

Pak už nám stačilo jen bránit, do vápna jsme Bilbao nepustili.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ta šance Gurpegiho byla velká, ale pořád chápu že to nemusí proměnit. Spíš nechápu, že jsme nevystřelili pořádně na bránu zpoza vápna, několikrát se to zasekávalo a pak se to zadrbalo, ale to i proto, že jste skvěle vraceli blok. To vám dařilo. Ale měli jsme kopat penaltu tuším za stavu 1:0 Ta ruka byla jasná!!! :D

Reagovat
RS

Střely jste skoro neměli, to je pravda.

A ruka byla jasná, od Ansotegiho. :D Ale těch ruk tam bylo víc i uvás, i unás, Třeba jak to Griziho trefilo do ruky při zpracování, pak šel sám na bránu.

Reagovat
RS

...reakce na dufse

Reagovat
smazaný uživatel

No ruk tam bylo požehnaně :D Ale výsledek spravedlivý, slbuje to ještě boj o tu LM. Ty peníze z ní se hodí každému, ale Villareal po nich půjde taky. Ti je potřebujou asi nejvíc. Mě by stačil 5. flek, mám na to vsazeno

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele