Primera División - preview 18. kola

04.01.2014, 08:41, aktualizováno 06.01.2014, 08:58
Previews
Real Madrid bude proti Celtě Vigo snižovat náskok Atlétika Madrid a Barcelony, které o víkendu poodskočily na rozdíl osmi bodů. Hosté bojují o záchranu a nyní jsou těsně nad sestupovými pozicemi. Ve druhém pondělním utkání hostí Rayo Villarreal, jehož Sevilla odsunula z pohárových pozic.
Real Madrid - Celta Vigo  (pondělí 19:00)
Real Madrid přivítá v pondělí na svém stadionu Celtu Vigo. Domácí potřebují s šestnáctým celkem tabulky naplno bodovat, aby udrželi reálnou naději na boj o titul. Pro Celtu by naopak jakýkoli bodový zisk měl cenu zlata.

Real Madrid tentokrát zimní přestávku nevyplnil velkými transfery hráčů, kouč Carlo Ancelotti si v týmu ponechá Xabiho Alonsa i Ikera Casillase, o nichž se nejvíce spekulovalo, že by se na nový rok mohli s klubem rozloučit. Zkušený španělský brankář by měl v Realu hrát zejména v pohárových zápasech a v Lize mistrů, zatímco bývalý středopolař Liverpoolu Alonso by podle Ancelottiho měl v dohledné době prodloužit krátící se smlouvu. "Žádný z hráčů neodejde, ani nikoho nového nepřivedeme. Přestupové okno je pro nás uzavřené," rezolutně ukončil téma možných přestupů Ancelotti.

Bílý balet nyní čeká nelehký úkol - dohnat pětibodovou ztrátu na vedoucí dvojici. K tomu však musí ve svém prvním ligovém utkání v roce 2014 porazit trápící se Celtu Vigo. Hráči Realu si zlepšili sebevědomí na soustředění v Dauhá, kde porazili francouzské PSG 1:0. K úspěchu by měl Madridským navíc dopomoci i Gereth Bale, jenž se již plně zotavil ze zranění lýtka a nechybí v nominaci pro nadcházející zápas.

Hosté mohou proti Realu pouze překvapit. V lize vyhráli z posledních pěti utkání pouze jediné a celkově mají na kontě jen šestnáct bodů. Od sestupové propasti je dělí jediný bod. Na druhou stranu je tým Luise Enriqueho celkem úspěšný ve venkovních zápasech, z nichž vytěžil tři ze svých čtyř letošních výher.

Utkání začíná v 19:00 a hlavním sudím bude Alfonso Álvares Izquierdo.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
D. López - Marcelo, S. Ramos, Pepe, Carvajal - Modrič, X. Alonso - C. Ronaldo, Isco, D. María - Benzema
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Aurtenetxe, cabral, D. Costats, H. Mallo - Rafinha, Oubiňa, Á. López - Nolito, Charles, A. Fernández
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.08 - 11.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Villarreal CF  (pondělí 22:00)
Zajímavý souboj slibuje pondělní dohrávka, v níž se utkají Rayo Vallecano s Villarrealem. Zatímco domácí bojují o holé žití či nežití v Primera División, Žlutá ponorka má o poznání příjemnější starosti, byť poslední dobou neoplývá ani zdaleka tak dobrou formou, jako ze začátku sezony.

Jediný získaný bod z posledních tří zápasů má za následek pozvolný propad Villarrealu ligovou tabulkou a čím dál více se vzdalující vidinu kvalifikace do evropských pohárů. Po sérii špatných výsledků je třeba se především vyvarovat defenzivních lapsů, tedy alespoň tak to vidí brankář Sergio Asenjo, jenž u ligového nováčka hostuje tuto sezonu z Atlética Madrid. "Je načase reagovat a využít našich zbraní k zisku tří bodů."

"Nabrali jsme nyní čerstvé síly jak fyzicky, tak mentálně a nyní musíme znovu navázat na dřívější vítězství z počátku sezony," burcuje Asenjo. Poslední výhra Villarrealu se již datuje k 24. listopadu, kdy Žluté ponorce podlehlo Levante. Rayo na druhé straně uspělo sice nedávno proti Valladolidu, ovšem šlo o čtvrté kolo ligového pohár, nikoli ligu samotnou. Tam naposledy mohl madridský celek slavit výhru nad Celtou Vigo skoro před dvěma měsíci.

Potíže pro domácí nabírají na obrátkách díky absencím Viery se Zé Castrem i Johanem Mojicou. Další možnou ztrátou je navíc případný odchod Lea Baptistaa, o jehož služby projevil zájem další adept na sestup Real Betis, či anglický protějšek s podobnými potížemi, West Ham United. O jednadvacetiletého člena širšího kádru Atlética Madrid je zájem na všech frontách, čehož si je dobře vědom i trenér Paco Jémez. "Jestli Leo odejde do Betisu, přeju mu i Betisu jen to nejlepší."
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Tito, Gálvez, Saúl, Nacho - Baena, Trashorras - Lass, Bueno, Perea - Viera
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Musacchio, Dorado, Costa - Aquino, Trigueros, Bruno, Pérez - Uche, Giovani
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Getafe CF  (neděle 12:00)
Primera División pokračuje nedělním programem, který v poledne započne Sevilla s Getafe. V souboji dvou ambiciózních celků z horní poloviny tabulky půjde o hodně, vždyť oba kluby od sebe momentálně dělí jen tři body a mají blízko k příčkám zajišťujícím kvalifikaci do evropských pohárů.

Přestože madridský klub nezastihl závěr zimní části sezony v dobré formě a prohrál hned tři z posledních čtyř utkání, stále se nachází na slibné osmé příčce i osmifinále Copa del Rey. Výlet do Sevilly, která je na tom ještě o fous lépe, pořádně ověří kvality Getafe, vždyť Andalusané drží sérii čtyř výher a jedné remízy v nedávných pěti kolech. Jaime Gavilán se ovšem zastrašit formou soupeře nenechá. "Není to žádné překvapení, jde jen o výsledek dřiny, kterou všichni vkládáme a pravidelně ukazujeme," poukazuje záložník Getafe na doposud slibné výsledky svého klubu.

"Doufáme, že se budeme i nadále zlepšovat stejnou rychlostí i v novém roce 2014, že se ještě zdokonalíme. Člověk by nikdy neměl být spokojen se svými počiny. Jsme v dobré pozici a máme před sebou jasné cíle, kvalifikace do Evropy je na dosah. Musíme ukázat ambice a vyžadovat od sebe jen to nejlepší," uvedl sebevědomě Gavilán.

Jak už bylo výše zmíněno, sedmá Sevilla jde do zápasu v dobré formě. Jedinou kaňkou na přípravě andaluského celku je nejistá budoucnost klubového kapitána Ivana Rakitiće. Chorvatský reprezentant se letos těší výborné formě, což láká hned několik předních evropských klubů, zvláště s ohledem na jeho kontrakt, jenž vyprší za rok a půl, a prodloužení smlouvy v Seville je stále v nedohlednu. Když se právě na možnost dlouhodobého setrvání u svého současného zaměstnavatele ptali Rakitiće novináři, odpověděl vyhýbavě: "Prozatím není co říct, všichni jsme si užili dovolenou, téměř jsem ani nepoužíval svůj mobil."

"Všichni si společně sedneme a pohovoříme, pak se uvidí, co bude dál," pokračoval Rakitić. "Každý ví, že jsem vždy připravený vydat ze sebe na tréninku i každém zápase všechno a život ve zdejším městě si užívám. Fanoušci to vědí, miluju to, že mohu být součástí Sevilly," dodal klubový kapitán o poznání optimističtěji na závěr.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Fazio, Carriço, Navarro - Cristóforo, Mbia - Reyes, Rakitić, Vitolo - Bacca
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Valera, López, Alexis, Escudero - Borja, Mosquera - León, Sarabia, Castro - Ciprian
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Elche CF  (neděle 16:00)
V neděli zavítá na stadion slavné Barcelony nováček z Elche. Domácí potřebují potvrdit vedoucí pozici a vysokým vítězstvím poodskočit druhému Atléticu. Hostující hráči se naopak budou snažit neutržit již čtvrtou porážku v řadě.

Barcelona vstoupila do zimní přestávky se sérií pěti vítězných zápasů v řadě v rámci tří různých soutěží. Svěřenci Gerarda Martina tak úspěšně překonali herní krizi z přelomu listopadu a prosince. Další dobrou zprávou je zlepšující se zdravotní stav Lionela Messiho, jenž už nyní trénuje naplno a při novoročním otevřeném tréninku Barcelony, který navštívilo více než třináct tisíc fanoušků, se blýskl hattrickem. V pořádku je již také brankář Victor Valdes, který je připraven vrátit se po 44 dnech do základní sestavy.

Elche přijíždí na Camp Nou ve velmi svízelné pozici. Tým Frana Escribá nezvládl poslední tři utkání a klesl na čtrnáctou příčku, pouhé dva body od sestupových míst. Kouč valencijského klubu však na předzápasové konferenci nenaznačoval poraženeckou náladu. "Na tohle utkání se těšíme, a i když víme, že to budeme mít velmi obtížné, víme, že získat body nebude nemožné. To, že se jim vracejí zranění hráči, pro nás není dobrá zpráva, ale Barcelona je nesmírně silná s nimi i bez nich. Upřímně mě příliš nezajímá, jestli budou hrát," reagoval na návrat dvou klíčových hráčů Barcelony trenér Escribá, jehož klub ještě nikdy v historii na Camp Nou nevyhrál.

Elche budou v neděli scházet vykartovaní Coro a Suárez, za Barcelonu nebude moci kvůli kartám nastoupit Busquets. Utkání začíná v 16:00 a hlavním sudím bude David Fernández Borbalan.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - J. Alba, Mascherano, Piqué, Montoya - Iniesta, A. Song, Xavi - Neymar, Fábregas, Pedro
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Toňo - E. Albácar, Pelegrín, Botía, Sapunaru - J. Márquez, C. Sánchez, R. Pérez - Fidel, Boakye, C. Gil
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.06 - 15.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CA Osasuna - Espanyol Barcelona  (neděle 18:00)
Osasuna bude v neděli v podvečer hostit na svém stadionu hosty z Barcelony. Espanyolu se závěr loňského roku vydařil a nyní doufá v úspěch i proti Pamploně, která na stadionu El Sadar rozhodně neoplývá sebejistotou. Domácí však chtějí nový rok začít úspěšně, aby se vyhnuli sestupovým starostem.

Pamplonští si nutně potřebují vylepšit bilanci na domácím hřišti, vždyť zde zatím zvítězili v dosavadním ročníku pouze dvakrát. Základem úspěchu by pro svěřence Javi Gracii mohl být výkon, který domácí podali v posledním domácím utkání proti Realu Madrid, když proti favoritovi vydřeli remízu 2:2. "Zatím nám schází dost bodů, a čím méně zápasů odteď vyhrajeme, tím složitěji budeme zvládat zápasy v závěru sezóny. Obvykle jsme získávali většinu bodů pro záchranu z domácích utkání, k tomu se nyní musíme vrátit," upozornil na tiskové konferenci záložník Pamplony Lolo.

Hráči Espanyolu mohou být před zápasem s Osasunou o něco klidnější než jejich soupeř. Od Pamplonských dělí svěřence mexického kouče Javiera Aguirreho celých sedm bodů a v případě úspěchu mohou Katalánci atakovat lichotivou osmou příčku. "Toto utkání nám řekne, jak na tom jsme. Jedná se o velmi důležitý zápas. Zatím jsme nedosáhli ničeho, přestože se nám před Vánoci dařilo. Čeká nás velmi náročný měsíc a naši hráči budou mít dostatek příležitostí ukázat, co v nich je," uvedl na předzápasové tiskovce Aguirre.

Domácí nebudou moci nasadit zraněné duo Miguel de Las Cuevas a Nino, kvůli kartám navíc bude stát i Damia Abella. V řadách hostů visí otazník nad startem Sergio Garcii, jenž společně s Gabrielem Torjem musel vynechat čtvrteční trénink. Zápas začíná v 18:00 a hlavním sudím bude Ignacio Iglesias Villanueva.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
A. Fernández - Damiá, Arribas, Loties, M. Bertrán - F. Silva, Puňal - Cejudo, Torres, Armenteros - O. Riera
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Capdevila, H. Moreno, Colotto, J. López - Álex, D. López - Simao, S. García, Stuani - J. Córdoba
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.10 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Sociedad - Athletic Bilbao  (neděle 20:00)
Šlágr nedělního programu bude k vidění večer v San Sebastiánu, kam na půdu Realu Sociedad zavítá Athletic. Půjde o souboj čtvrtého s pátým, přičemž Athletic si může svou pozici udržet i porážce navzdory, jeho náskok totiž momentálně činí čtyři body.

Toto baskické derby tak bude sledováno ještě ostřeji, než za jiných okolností, boj o Ligu mistrů tomu dodává zvláštní punc. Oba celky navíc do zápasu půjdou v oslnivé formě, byť přerušené zimní přestávkou. Zatímco domácí pod vedením Jagoby Arrasateho zvládli suverénně všechny poslední čtyři zápasy, v nichž nastříleli úctyhodných čtrnáct branek, Athletic drží vlastní neporazitelnost hned pět zápasů za sebou.

"Půjde o velmi atraktivní zápas, který má všechny předpoklady pro správné derby, jaké bychom chtěli vídat rok co rok," pochvaluje si kouč hostů Ernesto Valverde. Ten již má za svou kariéru spoustu zkušeností s podobnými střety, ať už jako hráč Athleticu, nebo jako trenér během svého prvního působení na tamější lavičce v letech 2003 až 2005. Jeho protějšek naopak zažije premiéru a patřičně se na ni těší.

"Samozřejmě je to pro mne zvláštní událost," přitakává Jagoba Arrasate. "Derby je zápasem, který v zápasovém rozpisu hledáte už s předstihem, a zvláště zapamatováníhodný je v případě vítězství. Jakmile zápas započne, stejně ale zapomenete, že jde přímo o derby, jen se soustředíte na hru vašeho týmu tak, jak je to jen ve vašich silách."

Arrasate dále ocenil kvality Athleticu a jeho ohromný posun oproti nepovedené loňské sezoně. "Athletic je dobrý tým, jsou zaslouženě čtvrtí v tabulce, sbírají více bodů než loni, nenechávají se tak často překvapit v defenzivě z protiútoků, a naopak nyní mají jednu z nejlepších obran v lize. Budou náročným soupeřem, ovšem, jak ostatně vždycky říkám, když předvedeme kvalitní výkon, máme dobrou šanci na vítězství."

Domácím budou chybět zranění Estrada se Zurutuzou, avšak pozitivní zprávou je návrat Carlose Martíneze i Xabiho Prieta. Athletic má k dispozici takřka celý kádr, ale Valverde i tak favorizuje Sociedad z důvodu výhody domácího prostředí, které je více požene za třemi body. Arrasate se však nenechal uchlácholit: "Neztrácím čas staráním se o to, jestli jsme či nejsme favority, protože hrajeme na Anoetě. Je to derby, oba týmy si vedou velmi dobře a čeká nás intenzivní soutěživý fotbal."
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - C. Martínez, González, I. Martínez, Ángel - Bergara, Pardo - Vela, Prieto, Griezmann - Agirretxe
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Gurpegi, Laporte, Balenziaga - Iturraspe, Rico - Susaeta, Ander, Muniain - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.40 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Atlético Madrid  (sobota 16:00)
Atlético Madrid bude usilovat o postavení prvního týmu španělské nejvyšší soutěže a pomoci by mu k tomu mohl zápas s domácí Málagou. Madridský tým je nyní na druhém místě, ale na lídra z Katalánska mu chybí jen lepší skóre. Dočkáme se v sobotu odpoledne změny na prvním místě?

Týmu trenéra Diega Simeoneho k tomu stačí jediné - pokud vyhraje nad Málagou, alespoň na pár hodin se ocitne v pozici lídra La Ligy. Pověstný stánek La Rosaleda ale není snadné překonat, domácí umějí být velice nepříjemným soupeřem. Motivace ale stojí především po boku Atlética, které po dlouhé stíhací jízdě chce za každou cenu vytvořit tlak na tým trenéra Gerarda Martina. To ostatně potvrzuje i jeden z tahounů týmu, brazilský obránce Filipe Luis. Vyznavač Simeoneho filozofie o tom, že nejdůležitější zápas je vždy ten nadcházející, dostal na tiskové konferenci prostor, aby popsal náladu v kabině.

"V našem týmu teď nikdo nemyslí na Barcelonu. Znám své spoluhráče i trenéry, každý se plně soustředí jen na Málagu a náš duel s ní. Víme, že nás nečeká snadné utkání a že je to utkání velice důležité. Mohlo by hodně napovědět o dění v tabulce. Málaga je navíc velmi silný protivník a víme, že na La Rosaledě se nám ne vždy úplně dařilo. Body proti Málaze by byly srovnatelné jako tři body proti Barceloně. Ještě ale uplyne plno času, než se s Blaugranas utkáme tváří v tvář, takže do té doby musíme napnout všechny síly, pokusit se vyhrávat a soustředit se jen na nás," dodává odhodlaně Filipe Luis.

Pro Atlético to bude jedna z největších zkoušek. I když pomineme fakt, že se kolem situace střelce Diega Costy "motá" nejeden významný klub, i tak bude mít trenér Diego Simeone několik důvodů k obavám. Mimo hru je například svědomitý kapitán Gabi nebo útočník Raul Garcia a je otázka, jak si celek bez jejich vůdčích charakterů poradí. Na druhou stranu, k zápasu by mohl nastoupit José Sosa, který v Madridu hostuje do konce sezony z Metalistu Charkov. Sosa měl několik nabídek a jedna dorazila také z Málagy. Nakonec se ale tvořivý záložník rozhodl pro Atlético a své rozhodnutí by případnou vstřelenou brankou jen podpořil.

Absence klíčových hráčů naopak nijak neznepokojuje Filipeho, který ohledně svého kapitána dodal: "Je jasné, že budeme muset hrát trochu jinak a Gabi s Raulem nám budou chybět. Máme ale dostatek kvality i kvantity na to, abychom Málagu přehráli i bez nich. Líbí se mi, jak se Málaga dokázala poprat s nepříznivou situací a vzhledem k těžkému úvodu do sezony otočila osud. Teď hraje výborně a pro nás to nebude snadné."

Filipeho slova dokládají především dva poslední ligové duely Málagy, která si nejprve poradila s Getafe a následně si tři body vzala i po utkání s Elche. Desátý celek tabulky by se v případě tří bodů mohl posunout až na osmé místo, což je vzhledem k mizernému úvodu opravdu dobrá pozice. Trenér Bernd Schuster byl často kritizován za výsledky celého týmu, fanouškům se při vzpomínce na atraktivně se vyvíjející minulou sezonu rozhodně nemůže dobře usínat. Schusterovi je vyčítána také herní laxnost a konzervativní pojetí hry.

Přesto za ním stojí celý kádr, což na tiskové konferenci jasně vyjádřil záložník Duda. "Jdeme si pro tři body, nic jiného nás zajímat ani nemůže. Pokud zvítězíme, dostaneme se na dvacet tři bodů, takže lidé už nebudou mluvit o nějaké krizi, jak slyšíme doteď," doufá Duda v umlčení kritických ohlasů.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Gámez, Sánchez, Weligton, Antunes - Darder, Camacho - Portillo, Morales, Eliseu - Cruz
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Luis - Turan, Koke, Tiago, Torres - Costa, Villa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 4.10 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Valladolid - Real Betis  (sobota 18:00)
Estadio José Zorrilla uvítá v sobotu odpoledne souboj dvou celků, jejichž forma je téměř kritická. Real Betis v roli hostí ještě nedávno absolvoval zápasy Evropské ligy. Jenže v domácí soutěži se plouží kolem posledního místa. Real Valladolid také neoplývá oslnivou formou a patří mu až sedmnáctá příčka.

Domácí stadion se příliš často z výhry či krásné podívané radovat nemohl, protože ve Valladolidu posbíral tým trenéra Juana Ignacia Martineze pouhopouhých devět bodů ze čtyřiadvaceti možných! To je tristní bilance, kterou musí Martinezovi svěřenci rychle napravit, pokud se chtějí vyhnout sestupu. Sám trenér uznává, že situace Realu Valladolid není růžová a středobodem jeho snah by měla být právě forma na domácí půdě.

Na tiskové konferenci trenér Martinez řekl: "Musíme začít od toho, abychom vyhrávali doma, to je základ. Chceme si zajistit s předstihem klid a nebát se o sestup, takže musíme bojovat. První a největší šancí, jak ukázat, že jsme toho schopní, je vítězství proti Realu Betis. Také tenhle tým je v potížích, čehož bychom rádi využili v náš prospěch. Tento zápas je pro nás velice důležitý, protože v něm chceme ukázat, že jsme se od minule něco naučili. Utkání s Espanyolem Barcelona pro nás nedopadlo dobře, ale snažili jsme se napravit své chyby a pracovat na nich. Když si vzpomenu na utkání se Celtou Vigo, tak to bylo něco jiného, hráči bojovali a bylo na nich vidět, že chtějí vyhrát. Stejného ducha chci vidět i proti Realu Betis. Doma zkrátka musíme nechat co nejméně bodů a naopak to všem soupeřům pořádně znepříjemnit," uvedl odhodlaně trenér Martinez.

Problémem by pro trenéra Juana Ignacia Martineze mohla být široká řada absentujících hráčů. Poslední trénink před sobotním utkáním totiž kvůli zdravotním obtížím zmeškali hráči jako Patrick Ebert, Heinz Barmettler, Gilberto Alcatraz nebo Oscar Gonzalez a jejich nasazení je ve hvězdách. Situace Realu Betis je ale snad ještě horší - tradiční celek sídlí až na posledním místě a na svého sobotního soupeře ztrácí už pět bodů.

Na začátku prosince se dokonce bez práce ocitl trenér Pepe Mel, protože kritika na jeho hlavu již byla neúnosná. Po něm se na lavičku posadil zkušený harcovník Juan Carlos Garrido, který ale ve dvou prvních zápasech příliš spokojenosti projevit nemohl. Jeho noví svěřenci prohráli zápas s Realem Sociedad i naposledy s Almeríí. Brazilský obránce Paulao také nepatřil ke spokojeným, když po zápase řekl: "Moc nás to mrzí, nezasloužili jsme si prohrát. Almería měla jedinou střelu na bránu a dala z ní gól. Není snadné to přijmout, ale je to fotbal, ne matematika. Občas prostě děláte všechno, co dělat můžete, ale není to nic platné. My jsme profesionálové a musíme se s tím umět vyrovnat. Teď nás čeká skoro existenční zápas s Realem Valladolid, který se pokusíme vyhrát a odlepit se ode dna tabulky. Jsem si jistý, že se zvedneme a zůstaneme v Primera Division i následující ročník," prohlásil Paulao odhodlaně.
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Rukavina, Valiente, Rueda, Peňa - Rubio, Rossi - Omar, Larsson, Bergdich - Guerra
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Sara - Chica, Paulao, Amaya, Dídac - Carlos, Nono, Reyes, Verdú - Molina, Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.55 - 3.25 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valencia CF - Levante UD  (sobota 20:00)
Rozporuplnou sezonu zatím zažívají oba soupeři, které proti sobě los La Ligy postavil. Domácí Netopýři z Valencie jen marně mávají křídly a zatím se jejich střídavé vzlety a pády dějí v okolí jedenácté příčky. Levante si na své konto připisuje ještě větší porci zklamání a nyní je až třinácté.

Valencia už musela dokonce sáhnout k razantnímu opatření, když ukázala dveře trenéru Djukićovi. Ten si tedy nakonec nedokázal poradit s velkými ambicemi tradičního klubu a možná také hvězdnými manýry hráčského výběru, což se mu v souvislosti se špatnými ligovými výsledky nakonec stalo osudným. Po dlouhém vyjednávání byl na jeho místo dosazen Juan Antonio Pizzi, který na vlastní žádost opustil Argentinu a nyní chce Valencii pomoci zpět do Evropy.

A čeká ho vskutku dlouhá a těžká práce, neboť současné místo v tabulce rozhodně nenaplňuje příznivce Valencie optimismem a sváteční radostí. Pro argentinského trenéra Pizziho se bude jednat o první formální představení v roli hlavního kouče, navíc jej čeká utkání na domácím hřišti. Bude mít stadion Mestalla důvod k oslavě i po jeho skončení? V to doufá nejeden domácí hráč. Příkladem je Michel Herrero, který strávil několik let po nejrůznějších hostováních a zavítal také do Levante. Teď by se ale rád popral o místo v sestavě a dokázal novému šéfovi, že je hoden valencijského dresu.

Při charitativní návštěvě tamní nemocnice se Michel setkal s reportéry a naznačil jim své pocity z nového trenéra. "Teď vůbec nechci přemýšlet o odchodu z týmu, i když jsem v novinách něco četl. Nejsou to sice jen spekulace a pár týmů se o mne zajímá, ale nyní se soustředím jen na Valencii a na to, abych se novému trenérovi ukázal v nejlepším světle. Nikdy sice není příjemné být svědkem vyhození svého trenéra, ale profesionálové s tím musí počítat. Teď je tu nový trenér a s ním přišla i změna ovzduší. Začínáme od začátku a chceme uspět hned napoprvé," říká optimisticky Michel.

"Společně jsme sice zažili jen dva týdny, ale každý tady je motivovaný a rádi bychom se odvděčili také fanouškům. Moc se s trenérem ještě neznáme, ale každým dnem je to lepší a zkoušíme plně pochopit jeho filozofii. S Levante jsem zažil skvělý minulý rok a rád na něj vzpomínám. Bude to samozřejmě hodně speciální utkání, pro mě i fanoušky, ale moc rád bych jej vyhrál. Když bychom získali tři body, byl by to skvělý začátek nového roku. Mám sice své bývalé spoluhráče pořád rád, ale na hřišti to přátelé nebudou," varuje Michel s úsměvem hráče Levante.

Ani jeden z týmů se nemůže chlubit svou aktuální formou, protože Valencia posbírala tři body z dvanácti možných a Levante prohrálo pět zápasů z šesti. Co se týče základních sestav, pro Levante není dobrou zprávou stav portugalského záložníka Sergia Pinta, který kvůli žaludečním potížím pravděpodobně nenastoupí. Jak si při svém ostrém debutu povede trenér Pizzi?Poslední vzájemné utkání na tomto stadionu skončilo pohlednou remízou 2:2.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Pereira, Costa, Mathieu, Bernat - Romeu, Parejo - Feghouli, Jonas, Piatti - Postiga
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Navas - López, Vyntra, Adoua, Nikos - Diop, Simao - Ríos, García, Ivanschitz - Barral
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UD Almería - Granada CF  (sobota 22:00)
Španělský fotbal se po zimní přestávce znovu začíná probouzet prvním novoročním kolem. V posledním zápase sobotního programu se utkají Almería s Granadou v zápase šestnáctého s dvanáctým.

Po sedmnácti odehraných kolech činí rozdíl mezi oběma celky pouhé čtyři body, a tak i dvanáctá Granada nemá vůbec nic jisté, co se záchranářských starostí týče. Almeríi totiž může hřát jen jediný bodík, který ligového nováčka dělí od zóny sestupu. Záložník hostů Fran Rico také správně předpokládá, že utkání venku bude těsnou záležitostí. "Čeká nás těžký zápas, který nepřinese mnoho branek. Tým, který dokáže strhnout výhru na svou stranu, bude nakonec ten, kdo nastoupí lépe koncentrovaný a zvládne drobnosti ve svůj prospěch."

"Do přestávky jsme vstoupili s dvaceti body, za což můžeme být šťastní, byť chceme ještě víc," neskrývá ambice Rico. "V domácím prostředí jsme se zlepšili a i venku zůstáváme silným soupeřem, do Almeríe se těšíme."

"Abychom vyhráli, musíme věřit svému hernímu stylu. Ten nám zatím vychází, hrajeme uvolněně a zároveň v určitých fázích zápasu soustředěněji, vážněji, dokážeme v zápasech dominovat. Snad budeme mít i štěstí a v Almeríi zvítězíme," dodal ještě k utkání záložník Granady.

Sobotní střetnutí je prvním z dvojice utkání proti soupeřům z podobné oblasti tabulky, kde se Granada nachází. V pátek totiž na stadion Granady přijede Valladolid, a tak mají Andalusané ideální příležitost bodovat a zároveň i obrat své blízké konkurenty o možné zisky. Rico si uvědomuje důležitost těchto dvou kol, avšak kladl důraz na to, aby soustředění doposud padalo výhradně na nejbližší zápas. Výhra o sobotní noci by byla vítaným vstupem do nového roku.
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Rafita, Trujillo, Torsiglieri, Dubarbier - Azeez, Tébar - Vidal, Verza, Barbosa - Díaz
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Foulquier, Diakhaté, Mainz, Angulo - Yebda, Iturra, Rico - Piti, El-Arabi, Brahimi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.20 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona17151149:1246
2.Atlético Madrid17151146:1146
3.Real Madrid17132249:2141
4.Athletic Bilbao17103426:2133
5.Real Sociedad1785433:2329
6.Villarreal CF1784527:1828
7.Sevilla FC1775532:2926
8.Getafe CF1772820:2723
9.Espanyol Barcelona1764722:2322
10.Málaga CF1755719:2220
11.Valencia CF1762923:2920
12.Granada CF1762915:2220
13.Levante UD1755717:2520
14.Elche CF1745816:2317
15.Celta Vigo1744921:2716
16.UD Almería1744917:3216
17.Real Valladolid1736821:2915
18.CA Osasuna17431014:2815
19.Rayo Vallecano17411216:4013
20.Real Betis17241115:3610

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (429)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele