Premier League v kostce: Listopad

29.11.2018, 17:20
Názory a komentáře
V říjnové kostce jsem psal o tom, že Slaviša Jokanović je nejblíž k nechvalně známému statusu prvního vyhozeného kouče sezóny. Uplynuly ještě dvě porážky a kletba se naplnila. Fulhamu změna a svěží vítr evidentně prospěl a po sedmi prohrách v řadě přišla první výhra. Claudio Ranieri však bude mít ještě hodně práce - hlavně v defenzivě. Zato Pep Guardiola už evidentně jen sklízí ovoce...

Ukáže se asi až ve vyřazovací fázi Ligy mistrů, Manchester City je každopádně nezastavitelný. Často se těmito frázemi háže a ty tak postrádají váhu. Tohle je však ten jeden výjimečný moment, kdy tomu tak opravdu je. Před remízou v Lyonu vyhráli Citizens osm soutěžních zápasů v řadě a nasázeli při tom 30 gólů. Třicet. Jak dlouho dovede Jürgen Klopp s tímhle strojem držet krok?

Liverpool totiž zůstává jediným dalším celkem, jenž zatím nepoznal hořkost porážky. Chelsea, ta prohrála po ostudném výkonu s Tottenhamem a vyměnila si s městským rivalem dokonce i pozice v tabulce. Vedle toho taky konečně vybouchla časovaná bomba jménem David Luiz, jenž poprvé v sezóně zahrál tak příšerně, jak všichni zlí jazykové od úvodu ročníku předpokládali a v duchu doufali.

Huddersfield a Newcastle naopak zažily šokující reinkarnaci. Zatímco Terriers uhráli ve třech zápasech sedm bodů, Benítez se svým týmem dokonce ani neztratil. Ze dna tabulky se celky vyšvihly z pásma sestupu. Mimořádně se ale trápí Southampton, jenž nevyhrál už osmkrát v řadě. Prosinec by se mohl stát Marku Hughesovi osudným.

TOP 5 gólů měsíce listopadu




TOP 5 zákroků měsíce listopadu




Manažer měsíce listopadu: Pep Guardiola


Tuhle cenu by si zasloužil třeba už v září, kdy taky s Manchesterem City neztratil ani bod. Vždyť co by měl udělat víc? No, tohle. U Pepa Guardioly jsou požadavky o něco vyšší, ale v listopadu mohl jeden nad výkony Citizens jen kroutit hlavou. Tři naprosto dominantní výkony, dokonalá mezihra, perfektní kontrola hry a bezchybné zakončení. 6:1 se Southamptonem, hladkých 3:1 po suverénním výkonu v derby s United a nakonec 4:0 v Olympijském parku.

A to jen z tribuny zhlíží Kevin De Bruyne - člověk si snad ani nechce představovat tu jízdu, až se dostane do top formy i on. Tým okolo Davida Silvy si nicméně udržuje parádní formu. Guardiola může vyměnit tři klíčové ofenzivní hráče a stejně bude jeho systém dokonale fungovat a soupeř si prakticky nečuchne. Vypadá to, že bývalý šéf Barcelony a Bayernu vypiplal svůj mančaft k dokonalosti, aby mohl nastartovat novou anglickou hegemonii.

Zdroj: thenational.ae

Hvězdy měsíce listopadu dle WhoScored.com


1. Leroy Sané (Manchester City) - 8.52
- 3 zápasy, 2 góly, 3 asistence, 7 střel, 4 na bránu, 11 úspěšných průniků (65% úspěšnost), 6 klíčových přihrávek

2. Raheem Sterling (Manchester City) - 8.40
- 3 zápasy, 3 góly, 3 asistence, 8 střel, 4 na bránu, 7 klíčových přihrávek

3. Sergio Agüero (Manchester City) - 8.18
- 3 zápasy, 2 góly, 2 asistence, 8 střel, 3 na bránu, 6 klíčových přihrávek, 6 úspěšných průniků (67% úspěšnost)

4. David Silva (Manchester City) - 8.13
- 3 zápasy, 3 góly, 7 střel, 4 na bránu, 4 úspěšné průniky (80% úspěšnost), 93% úspěšnost přihrávek

5. Harry Kane (Tottenham) - 7.93
- 3 zápasy, gól, asistence, 16 střel, 10 na bránu, 7 úspěšných průniků (64% úspěšnost), 7 vyhraných vzdušných soubojů (54% úspěšnost)

Sestava měsíce listopadu


Autor: Marek Ustohal

Gólman: Hugo Lloris (Tottenham)
Čisté konto udržel jedinkrát, svůj tým ale podržel mnohem víc. Tottenham dokázal být v listopadu stoprocentní a právě Hugo Lloris na tom má obří zásluhu. Nebýt jeho, mohl Wolverhampton divoký zápas klidně celý otočit a ani v utkání na hřišti Crystal Palace nebyli Kohouti ani za mák suverénní. Francouzský gólman ale zazářil a vybojoval pro svůj tým vždycky tři body.

Čestná zmínka: Jordan Pickford (Everton)

Pravý obránce: Trent Alexander-Arnold (Liverpool)
Fanoušci Liverpoolu skryjí hlavu v dlaních, když Jürgen Klopp mladičkého obránce posadí na lavičku na úkor Dejana Lovrena, zatímco skvělý stoper Joe Gomez se uklízí na kraj. Trent Alexander-Arnold má za sebou výtečný měsíc. Vrcholem byl samozřejmě gól z přímého kopu na hřišti Watfordu, ale i předtím si počínal náramně. Proti Fulhamu stál u zrodu bleskového gólu Mohameda Salaha a nepropadl ani proti Arsenalu.

Čestná zmínka: DeAndre Yedlin (Newcastle)

Pravý stoper: Michael Keane (Everton)
Skvěle brání celý Everton, Michael Keane možná těží z toho, že jako jediný stoper odehrál všechny tři listopadové zápasy a největší měrou se tak zasloužil o výsledkový vzestup. Každopádně ale hrál skvěle. Je jen o rok starší než jeho kolegové Zouma s Minou, přesto má díky nepřeberným zkušenostem z Burnley vůdčí roli. Pomohl udržet čisté konto na půdě silné Chelsea i posledně s Cardiffem.

Čestná zmínka: Christopher Schindler (Huddersfield)

Levý stoper: Virgil van Dijk (Liverpool)
Tady už není vlastně ani o čem psát. Čtvrtý měsíc Premier League je za námi a potřetí máme v sestavě Virgila van Dijka, dost možná v současnosti nejlepšího stopera planety. V aktuální formě nemá holandský zadák slabinu. Nikdo z jeho protivníků není silnější ani lepší ve vzduchu, Van Dijk má navíc zatraceně rychlé nohy a skvělé čtení hry. Proti Arsenalu byl možná nejlepší na hřišti a exceloval i při dalších dvou výhrách s čistým kontem.

Čestná zmínka: Yerry Mina (Everton)

Levý obránce: Ben Chilwell (Leicester)
Úsporný měsíc Leicesteru, jen co je pravda. Dva góly vstřelené, ale jen jeden inkasovaný. A Ben Chilwell zažívá asi nejhezčí období kariéry. Probojoval se do základní sestavy anglické reprezentace a v Leicesteru ukazuje proč. Projít přes něj je nadlidský úkol a zároveň si musíte setsakra hlídat záda, protože jinak vám zpoza nich přiběhne mladý levý bek. A třeba i parádně nahraje na jediný gól zápasu jako s Cardiffem.

Čestná zmínka: Andrew Robertson (Liverpool)

Pravý záložník: Raheem Sterling (Manchester City)
Pořád občas působí jako kopýtko, s míčem u nohy to není taková elegance jako u Mahreze nebo Neymara. Sterling se ale pod Guardiolou naučil být smrtelně efektivní. Už nelítá po place jako splašený, každým svým náběhem naopak prakticky tvoří svému týmu šanci. Zpravidla totiž balón dostane do nohy a je z toho gól nebo asistence. Proti Southamptonu explodoval a zařídil čtyři branky, West Ham po jeho skvělé práci inkasoval třikrát. Zatím nejlepší křídlo sezóny? Možná.

Čestná zmínka: Mohamed Salah (Liverpool)

Pravý střední záložník: Gylfi Sigurdsoon (Everton)
Pan Everton. Pokud může Marco Silva někomu děkovat za místo a zároveň za dobré výsledky, je to Gylfi Sigurdsson. Už se zařadil do kategorie hráčů, kteří ani nemusí mít jméno u statistik a stejně jsou na hřišti nepostradatelní. Pohybem, tvorbou hry i vůdčí rolí. Islanďan navíc proti Brightonu nahrál na jeden gól a Cardiff jedinou brankou sám porazil.

Čestná zmínka: Aaron Mooy (Huddersfield)

Levý střední záložník: David Silva (Manchester City) - Hráč měsíce listopadu
Býval to hbitý křídelník, který se zabýval spíš finální fázi než tvorbě hry. V posledních letech shodil hřívu i pozici dolů a zaměřil se na hru s míčem a kreativitu. Teď David Silva obě role spojil a je fascinující, že to není na úkor ani jedné z nich. Španělský záložník zraje s časem a ve dvaatřiceti má životní formu. Dává spoustu gólů, v listopadu se trefil ve všech zápasech, kromě toho má ale hlavní roli i při zakládání akcí. Lepší střední záložník (při vší úctě ke Kantému nebo Eriksenovi a dalším) momentálně v Premier League není.

Čestná zmínka: Ki Sung-yueng (Newcastle)

Levý záložník: Felipe Anderson (West Ham)
Začátek měsíce mu vyšel naprosto famózně. Proti Burnley byl k neudržení a dvěma góly se postaral o velmi cenné vítězství. Je totiž jediné za posledních šest zápasů. Na hřišti Huddersfieldu se další brankou zavdal aspoň o zisk bodu, ale je na to s Arnautovićem sám. Fabianski čas od času zachytá jako bůh, jenže obrana West Hamu veškerou jejich snahu hatí.

Čestná zmínka: Leroy Sané (Manchester City)

Pravý útočník: Harry Kane (Tottenham)
Má to těžké, protože se od něj očekává, že bude dávat hattrick v každém zápase. Harry Kane vyrostl v ikonu Tottenhamu, v jeho lídra a nejlepšího hráče. Zápas s Wolverhamptonem rozhodl vítěznou brankou, totéž se mu povedlo proti Chelsea a s Crystal Palace zase na jediný gól mladíka Foytha de facto nahrál. Přestože nemá zas tak zářné statistiky jako Sterling nebo Sané, jeho přínos pro stoprocentní bilanci Tottenhamu je nenahraditelný.

Čestná zmínka: Salomon Rondón (Newcastle)

Levý útočník: Sergio Agüero (Manchester City)
V sestavě měsíce na Eurofotbalu je vůbec poprvé, přestože by si to zasloužil klidně podruhé nebo potřetí. Agüero si drží stabilně výbornou formu, ať střeleckou nebo herní. Dokonale zapadá do Guardiolova systému a těží z něj. Zazářil proti Southamptonu, kdy se postaral o tři góly. V derby s Manchesterem United zase byla jeho jedna trefa vítězná. V mašinerii Citizens se každý individuální výkon ztrácí, ale Sergio Agüero (snad i díky novému účesu) takřka vždy vynikne.

Čestná zmínka: Richarlison (Everton)

Tabulka Premier League za měsíc listopad


Zdroj: WhoScored.com


Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City13112040:535
2.Liverpool FC13103026:533
3.Tottenham Hotspur13100323:1130
4.Chelsea FC1384128:1128
5.Arsenal FC1383228:1627
6.Everton FC1364320:1522
7.Manchester United1363420:2121
8.AFC Bournemouth1362522:1820
9.Watford FC1362517:1720
10.Leicester City1353518:1718
11.Wolverhampton Wanderers1344512:1516
12.Brighton & Hove Albion1343614:1915
13.Newcastle United1333711:1612
14.West Ham United1333714:2212
15.Huddersfield Town132478:2210
16.Crystal Palace132388:179
17.Burnley FC1323813:279
18.Southampton FC1315710:248
19.Cardiff City1322911:268
20.Fulham FC1322914:338

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (81)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Třetí v lize, konečně tam, kde po právu patříme

Reagovat
FUnk

* V třetí lize

Reagovat
smazaný uživatel

tam ani nevim, jestli jsme kdy byli

Reagovat
Rezan

nejspíš

Reagovat
El Cid z City

Raději si ani nechci představit, kdyby si virgil vybral city..

Reagovat
David143

Reagovat
smazaný uživatel

To už by bylo fakt moc

Reagovat
Muffi

tohle jsi trefil fakt dobře, protože pokud takhle vyrostl v LFC, tak jeho představa v City, kde jde všem výkonnost ještě výš je naprosto brutální.

Reagovat
El Cid z City

Já to myslel trochu jinak, on by z naší obrany udělal naprosto dominantní složku,podle mně je nejlepší na světě,(godín je jinej typ), laporte,stones jsou skvělí,ale fyzickou dominanci virgila zákonitě mít nemohou

Reagovat
diastan

Reagovat
fenixLFC

trent ma za sebou co??? fajn, arsenal som nevidel, ale proti fulhamu bol tragicky a proti watfordu ho zachranil iba ten gol

Reagovat
smazaný uživatel

tiež sa čudujem, že sa nenašiel lepší pravý bek.

Ináč dik za článok, Usty .

Reagovat
Usty

Byli tam Yedlin a Coleman ještě. Jestli byli dohromady v listopadu lepší než TAA, to je fakt těžký posoudit.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, pohoda.

Reagovat
Zaschrona

Coleman akorát dal gól, jinak nic extra. Přesný centr je u něj jak zatmění měsíce na obloze...

Reagovat
LokoLFC

taky nechapu,vzdyt ten kluk neni v nicem extra, krom toho golu nepredvedl nic

Reagovat
Kixi Syhimour

Newcastle 9 bodů

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Stefan Simič dnes v základu AC Milán v EL proti Dudelange.

To je teprve druhý Čech, který snad nastoupil za áčko AC MIlán co?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
David143

Virgil je neuvěřitelný zvíře, momentálně nejlepší stoper planety

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
J0EL

Zrovna po tej chybicke proti PSG, kedy nahral superovi na gol

Reagovat
smazaný uživatel

které?

Reagovat
hona.kub

dobře, že si se zeptal, ty totiž z planety Země určitě nepocházíš

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
pingla

Těch TOP 5 gólů je nějaká perlička nebo to autor myslí vážně? Všechny byly celkem průměrné, žádný TOP tam teda není...

Reagovat
Usty

Tenhle měsíc to byla slabota. Jestli si vybavuješ nějakej lepší, určitě ho přidej do diskuze, lidi ho rádi uvidí

Reagovat
smazaný uživatel

https://youtu.be/LjWQm5B5wZo?t=31

Hlava jak poleno, pravá Anglie!

Reagovat
mayday

Skoro jak Dalmo na Baníku.

Reagovat
Mustang™

Reagovat
fenixLFC

city proti west hamu jak ich vo vapne vykombinvoali az na tribunu pomaly?

Reagovat
pingla

Rondon vs. Cherries

Bamba vs. Brighton

Alexander-Arnold vs. Watford

Největší lahůdka pro mě gól Saného proti West Hamu: https://youtu.be/GQwkypMjSgc?t=173

Reagovat
PP

tady bych vyzdvihnul víc Sterlinga.. Náběh + nahrávka paráda.

Reagovat
pingla

jojo určitě, sedlo si to perfektně, ale prostě to zakončení

Reagovat
Frank Lampard 8

Dva hráči z Tottenhamu v sestavě kola, v pořádku.

Reagovat
smazaný uživatel

Nula z chelsea, taky v pořádku

Reagovat
Mates_Matesović

Já tam Moratu teda nikde nevidím

Reagovat
Cobra

Reagovat
FUnk

Reagovat
Rezan

Reagovat
havrys99

Reagovat
vladis271

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
Edgewalker

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pride

Reagovat
oddy

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bernardo Silva ?

Reagovat
celeb

podla mna velmi podcenovany hrac. Do Barcelony by som ho bral namiesto Rakitica hned. Nielen, ze je velmi kreativny, ale aj jeho zodpovednost smerom dozadu a ochota branit je az dychvyrazajuca. Ak ho niekto nezrakvi, tak ho caka hviezdna kariera (ktora uz vlastne aj zacala).

Reagovat
Keboto

Reagovat
David143

Reagovat
nani92

v USA mali Franka Underwooda, dlhoročného politika, ktorý chcel byť minister zahraničných vecí a ked to nedostal, tak sa ako prejav pomsty stal prezidentom

na Slovensku máme Roberta Fica, ktorý chcel byť prezidentom a ked to nedsotal, tak sa na znak pomsty stane minister zahraničných vecí

Reagovat
Minister

Už len to nám chýba... diplomat Fico.

Reagovat
alcantara

Mal by to byt Blaha, ten by tomu dodal tu pravu nefalsovanu bodku.

Reagovat
Mastný Chobot

Aky je vlastne Blahov nazor na EU? Vyjadruje sa ku vsetkemu, ale k EU som nic nejako nezachytil.

Reagovat
alcantara

Ako predsedu vyboru pre Europske zalezitosti urcite pozitivny Ani neviem, on vedie statusmi triedny boj najma proti americkemu imperializmu. Pri EU sa musi urcite krotit a je usmernovany, uplnu pravdu nepovie nikdy. Ale je to presne ten typ kokota, ktory bude prvy kricat, co vsetko je zle, obmedzujuce, direktivne atd., ale pozitivnu vec resp. vyhody nespomenie nikdy.

Reagovat
Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

Ta Richarlisonova branka V tom samém zápase vstřelil hezčí

Reagovat
Zaschrona

Tak píchl si to kolem Duffyho hezky, blafák taky nebyl špatný, mi přijde tenhle gól hezčí z těch dvou.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se líbil ten první, super brejk Sigurdssona a perfektní zakončení. Ale ok

Reagovat
jk

Hezký. Ty vide jsou fajn

A Mee jako zákrok super

Reagovat
bbbauch

13 kol odehranych, 7 bodu ztrata na LM, 14 na prvniho.. A Edo se skrabe na koulich, misto toho aby toho saska konecne vrazil.

Reagovat
Rezan

uklidni se a smiř se s tím. Pusť si nějaký starý zápas a v klidu počkej až se v Manchesteru něco změní.

Reagovat
bbbauch

Jsem v klidu, smirit se s tim volem nehodlam a na stary zapasy me nebavi koukat bohuzel je nase vedeni totalne neschopny s tim po sportovni strance neco udelat

Reagovat
Svatej

Ten pocit zname

Reagovat
Busby babes

Na to nema koule no.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak může nejlepší hráč měsíce Sané, chybět v sestavě měsíce?

Reagovat
smazaný uživatel

Hráč měsíce je dle WhoScored a sestava podle autora článku.

Reagovat
PP

ten tam měl být určitě..

Reagovat
Azazelo RD

Je vykartovanej.

Reagovat
diastan

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele