Premier League - souhrn 38. kola

15.05.2016, 18:00, aktualizováno 15.05.2016, 18:00
Komentáře a souhrny
Arsenal si poradil s Aston Villou a jelikož Tottenham utrpěl debakl v Newcastlu, posouvají se Kanonýři na druhé místo tabulky. Na sedmou pozici se propadl West Ham United, po remíze Manchesteru City má jenom mizivé naděje na Ligu mistrů Manchester United, jehož souboj s Bournemouthem byl odložen...

Arsenal FC - Aston Villa 4:0

15.05.2016 16:00

Góly: 5. Olivier Giroud, 78. Olivier Giroud, 80. Olivier Giroud, 90+2. Mark Bunn (vl.)

Boj o titul byl již sice rozhodnut, ovšem soupeření o druhé místo mezi Tottenhamem a Arsenalem nabral nečekané rozuzlení. Spurs totiž v Newcastlu hrubě zaváhali, zatímco Gunners zvláště díky hattricku Oliviera Girouda přehráli Aston Villu 4:0 a nakonec tak letošní sezonu zakončí na druhém místě. O gólovou tečku se navíc postaral kapitán Mikel Arteta, jenž se s Arsenalem po této sezoně loučí, stejně jako Tomáš Rosický, který však do utkání nezasáhl.

Arsenal do zápasu vstoupil ideálně a vedení se mu podařilo ujmout již po čtyřech minutách. Alexisova patička uvolnila na levém kraji Monreala, jehož centr přistihl obranu Aston Villy v nedbalkách a neobsazený Olivier Giroud snadnou hlavičkou překonal i brankáře Bunna. Kdo v tu chvíli očekával rozdrcení hostí další salvou branek, ovšem musel být zklamán. Domácí totiž ve zbytku první půle nadále drželi míč na kopačkách, ovšem jejich zakončení opakovaně postrádalo přesnost.

Postupně ve svých šancích selhávali Alexis či Jack Wilshere a Mesutu Özilovi tak nadále unikala šance na vyrovnání statistického rekordu v počtu asistencí za jednu sezonu, na nějž mu před zápasem chyběly dva zápisy. Po ztrátě míče navíc Kanonýři často nechávali soupeře podnikat protiútoky do nesrovnané obrany a málem na to jednou doplatili. Jordan Ayew se totiž až nečekaně snadno dostal přes Gabriela a řítil se z úhlu sám na Petra Čecha. Místo zakončení však útočník hostí volil přihrávku, kterou stihnul na poslední chvíli zastavit navrátivší Laurent Koscielny.

Místy letargické publikum se kromě Giroudova gólu probralo k životu ve dvou dalších momentech - to když dorazila informace o gólech Newcastlu v souběžně hraném utkání s Tottenhamem. V případě prohry Spurs totiž mohl Arsenal stále skončit na konečném druhém místě pouze za Leicesterem a nechat za sebou svého odvěkého rivala i po jednadvacáté v řadě. Po první půli byl tento počin na dosah - Gunners vedli 1:0, zatímco Spurs čekalo dotahování dvoubrankového manka.

Ani po změně stran se obraz hry nezměnil. Arsenal sice udržoval převahu, ovšem špatné řešení finální fáze mělo za následek rostoucí znepokojení tribun na Emirates Stadium s vidinou jediné povedené akce Villans a s tím spojeného nečekaného dramatu. S blížící se hodinou dokonce hosté přidali na obrátkách směrem dopředu a vybojovali si řadu rohových kopů, jež však Arsenal bez větších potíží ubránil. Přesto šlo o řádné varování - stále není nic vyhráno. Atmosféře nepřispěly ani zprávy z Newcastlu, kde Tottenham snížil na rozdíl jediného gólu a domácí útočník Mitrović navíc uviděl červenou kartu.

Arsenal se mezitím trápil i nadále, což dvacet minut před koncem jen potvrdil nepřesným přímým kopem Alexis Sánchez. Výbornou příležitost přidat důležitou pojistku dostal střídající Elneny, jenže svou ránu z voleje neukočíroval a vysoko přestřelil, byť se již nacházel v hloubi pokutového území. Tribuny se přesto začaly otřásat radostí, neboť Newcastle i v deseti zásluhou proměněného pokutového kopu navýšil své vedení nad Tottenhamem zpět na rozdíl dvou branek. Drama pokračovalo...

A bylo hned vzápětí ukončeno! Mesut Özil se totiž dokázal po narážečce s Alexisem uvolnit po levé straně a přízemním centrem připravil šanci pro Girouda, jenž svým typickým náběhem na přední tyč uklidil míč vysoko do sítě. Celý stadion s Wengerem v čele si vydechl a hráči se šli hromadně radovat k lavičkám náhradníků za Tomášem Rosickým, Mikelem Artetou a Mathieu Flaminim, kteří se letošní sezonou s Arsenalem loučí.

Od druhé Giroudovy trefy uběhly sotva tři minuty a francouzský útočník již slavil hattrick. Po výborné kolmici Bellerína totiž nejlepší střelec Arsenalu tváří v tvář Bunnovi nezklamal a přízemní ranou poslal Arsenal do nedostižného tříbrankového vedení. Definitivní úsměv na tváři všech příznivců Arsenalu pak dotvořily další dobré zprávy z Newcastlu, kde domácí navýšili své vedení až na neuvěřitelný výprask 5:1...

Povedenou tečku na konečných 4:0 navíc v samém nastavení dodal střídající kapitán Mikel Arteta, byť statistici jeho ránu do břevna označí za vlastní gól brankáře Bunna, od jehož zad nakonec míč doskákal za brankovou čáru. Arsenal tak nakonec svou ve spoustě aspektů neúspěšnou sezonu zakončil na druhém místě, tedy nejlepším ligovém umístění od roku 2005, což ještě umocňuje selhání rivala z Tottenhamu. Petr Čech si navíc díky dnešní nule inkasovaných branek vybojoval i Zlatou rukavici pro brankáře s nejvyšším počtem čistých kont v Premier league.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Leicester City 1:1

15.05.2016 16:00

Góly: 66. Cesc Fàbregas (pen.) - 82. Daniel Drinkwater

Závěr sezóny v přátelském duchu. Před dvěma týdny slavila Chelsea spolu s Leicesterem jejich triumf v Premier League - dnes Ranieriho svěřencům postavila ‚Guard of Honor‘ a v pohledném utkání si s nimi rozdělila body. Na Stamford Bridge padly dvě branky, na Fábregasovu penaltu odpověděl povedenou ranou z dálky Danny Drinkwater.

Chelsea tak v tabulce ještě klesla, byť se zdálo, že už to ani není možné. Sezónu, na kterou bude chtít co nejdříve zapomenout (nebo naopak nikdy?), zakončí loňští mistři až na desátém místě. Leicester si naopak ještě upevnil své suverénní první místo - díky porážce Tottenhamu, který dostal v Newcastlu bůra, ovládli Premier League o deset bodů.

Z penalty otevřel skóre až Fábregas po hodině hry, už v páté minutě už se ale Chelsea dožadovala pokutového kopu po ruce Fuchse. První minuty vyšly lépe domácím, Pedro však po přihrávce Matiće zamířil těsně vedle. Leicester se do ofenzivy začal dostávat až po dvaceti minutách, první střelu na branku měl na svědomí Demaray Gray.

V permanenci byl však spíše protějšek Thibauta Courtoise Kasper Schmeichel, jenž se v prvním poločase měl co otáčet, aby Leicester neinkasoval už do přestávky. Při Pedrově nájezdu měl štěstí, Španěl ho obešel, ale zpětnou přihrávku na Traóreho pokazil. Schmeichel se musel činit hned dvakrát po střelách Cesca Fábregase, v obou případech zasáhl reflexivně jednou rukou, a v obou parádně.

Dvě minuty před koncem se poprvé vlnila síť, Willianův pas sklepl do branky Pedro, jenže v době přihrávky se nacházel v ofsajdu. Skóre se otevřelo až v 66. minutě. Schlupp ve vápně sestřelil Matiće a s pokutovým kopem si na jedničku poradil Cesc Fábregas.

V závěru zápasu ale Chelsea v přátelském a nenásilném tempu lehce zvadla a Leicester se dočkal zaslouženého vyrovnání. Mahrezovu střelu z vynikající pozice ještě Courtois kryl, když ale deset minut před koncem dostal na nějakých 25 metrech až příliš prostoru Danny Drinkwater, byl už Belgičan krátký.

Více informací k zápasu

Everton FC - Norwich City 3:0

15.05.2016 16:00

Góly: 19. James McCarthy, 44. Leighton Baines (pen.), 48. Kevin Mirallas

Pokud lze soudit na základě tohoto utkání (a to spíš nelze), potom je budoucnost Evertonu zářivá. Trenér rezervy Toffees David Unsworth dal dnes rovnou od začátku šanci třem svým oblíbencům a ti se mu odvděčili pěknými výkony, jež podepřely suverénní výhru nad stěží motivovaným druholigistou z Norwiche...

Svůj debut si dnes za Everton odbyli Kieran Dowell (18 let), Tom Davies (17) a nakonec i krajní bek Jonjoe Kenny (19), který naskočil až v průběhu zápasu namísto zraněného Matthewa Penningtona, rovněž hráče rezervy.

A mladíci nehráli žádné sparing partnery, když speciálně Kieran Dowell v ofenzívě často přikládal ruku k dílu a jeho nedokončené sólo ostatně stálo u zrodu první branky, když na něho v 19. minutě parádně navázal James McCarthy, který vyloženě zatloukl uvolněný balon do sítě.

John Ruddy se předtím musel dvakrát krátce po sobě vytáhnout proti Lukakuovi, zatímco Norwich - velice brzy obraný o služby zraněného Martina Olssona, jenž se nyní strachuje o Euro - povětšinu času tápal. Jerome jednou celkem nebezpečně hlavičkoval a pár střeleckých pokusů měl i Redmond, jinak ale Canaries při svém loučení s první ligou mnoho nenabídli.

Naopak Everton ještě před pauzou de facto rozhodl. Barry ve 43. minutě nádherně spatřil Lukakua, kterak zabíhá za obrannou linii Norwiche, Brady zvládl Belgičana akorát okatě zatáhnout za ruku a Baines se potom na penaltovém puntíku nemýlil.

Ve druhé půli už se převážně jen dohrávalo a fanouška Evertonu jistě potěší, že kompletní trojlístek Dowell - Davies - Kenny se rád zapojil do budování útoku, který ústil v Mirallasovu pojistku již ze 48. minuty.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Tottenham Hotspur 5:1

15.05.2016 16:00

Góly: 19. Georginio Wijnaldum, 39. Aleksandar Mitrović, 73. Georginio Wijnaldum (pen.), 85. Rolando Aarons, 86. Daryl Janmaat - 60. Erik Lamela

Finiš Tottenhamu v tomto ročníku Premier League by se odteď klidně mohl nacházet v oxfordském výkladovém slovníku pod pojmem "anticlimax". Všechno vypadalo růžově a tým Mauricia Pochettina dlouho vypadal, že by i mohl sesadit Leicester z trůnu, ovšem k tomu měl nakonec nejenže daleko, on navíc v závěrečném kole skrze potupný debakl na Newcastlu pustil na druhou příčku sousední Arsenal...

Spurs jdou samozřejmě stále přímo do skupinové fáze Ligy mistrů, čímž si splnili veškeré své reálné předsezonní ambice, nicméně tohle bude zkrátka mrzet - a hodně, a dlouho. Pochettino takto nezvládl ani posbírat více bodů než Villas-Boas v sezoně 2012/13 a k dobru už nepřidá ani to očekávané umístění nad Arsenalem, který uhájil čistý štít pod Arsenem Wengerem.

Dnešek ale nebyl pouze o Tottenhamu. Ačkoliv Newcastle už reálně o nic nehrál, pro fanoušky se jednalo o vrcholný den jejich kampaně za udržení Rafy Beníteze v čele sestupujícího mužstva. Kampaň jž obsahuje i petici, a jak vidno, její součástí jsou i hráči, kteří dnes hráli jako z partesu. Tedy v rámci možností, samozřejmě, takový Aleksandar Mitrović si napříkald střihl své typicky schizofrenní představení - dal gól, na další přihrál, a pak se nechal vyloučit za vpravdě odporný zákrok.

Vstup do zápasu Newcastlu značně ulehčil ospalý Tottenhamem, konkrétně Toby Alderweireld, jehož zmařený pokus o odkopnutí balonu vystihl Sissoko, předal míč Mitrovićovi, a jeho příhru už po zemi uklidil do sítě Wijnaldum. Ten takto konečně zaokrouhlil svou gólovou bilanci na 10 ligovch tref.

Straky ještě před poločasem zvládly navýšit své vedení, když Sissokův parádní centr proměnil v gól Mitrović. Tottenham bez suspendovaných Alliho a Dembélého vůbec nevěděl, co si počít, v první půli si vytvořil vlastně jen jednu šanci, a na takové bezradnosti pranic nezměnil ani druhý poločas.

Pochettino o pauze stáhl Masona se Son Heung-minem a Spurs se přeci jen mírně vzchopili: po hodině hry zakombinovali Kane s Dierem, nalevo uvolnili Lamelu a ten z takřka nemožného úhlu nachytal Darlowa. Šance Tottenhamu na comeback vzápětí přiživil ještě Mitrovićův zkrat, který málem ústil ve zlomeninu Walkerovy nohy, ovšem tohle byla zkrátka noc Newcastlu.

Magpies ještě soupeře stihli zchladit třemi knokauty - nejprve si Sissoko na Eriksenovi vymodlil penaltu, aby zvýšil Wijnaldum, poté střídající Rolando Aarons doručil parádní halfvolej a nakonec se radoval i Daryl Janmaat, pro něhož se zřejmě jednalo o rozlučku se St. James Parkem.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Crystal Palace 4:1

15.05.2016 16:00

Góly: 43. Sadio Mané, 61. Graziano Pellè, 75. Ryan Bertrand (pen.), 87. Steven Davis - 64. Jason Puncheon

Southampton se může těšit na Evropu. Solidním výkonem si došel pro poslední tři body a již teď je jisté, že oslaví nejlepší prvoligové umístění za třicet let, které mu dává jistotu evropských pohárů pro příští sezónu. Projev hostů nebyl vyloženě odevzdaný a nikterak nedával najevo myšlenky na finále poháru, nicméně pouze dokumentoval všechny letošní výjezdy Crystal Palace.

Saints moc dobře věděli, že musí od počátku ukázat, jak moc chtějí zvítězit, jasnou převahu však dlouho nedokázali zužitkovat v koncovce. Až ve formě hrající Dušan Tadić rozvířil vzduch u branky Speroniho, toho ale nezaměstnal ani on svým technickým pokusem z 20. minuty, ani Mané, jenž jeho přihrávku usměrnil decimetry od levé tyče.

Oceněný Virgil van Dijk mohl protrhnout smůlu z přímého kopu, tentokrát zase letěl míč o centimetry nad břevno. Až samotný závěr tak nabídl pořádné napětí. Ve 43. minutě nedokázal Delaney a Speroni vyrazit balón do bezpečí a sebevědomý Saido Mané chytrým lobem z první otevřel skóre. Do té doby letargičtí hosté chtěli zareagovat ještě před přestávkou, nicméně rychlý kontr zakončený střelou Warda dokázal zpacifikovat odpočinutý Forster.

A poradil si i s obrovskou šancí Kaikaie po hodině hry, díky jeho kvalitám tak mohl vzápětí pojistit vedení střídající Pellè, který šel důrazně pro hlavičku, na níž si sice Speroni sáhl, nad břevno ji ovšem nevytáhl. Jistější náskok však nevydržel zrovna dlouho a Jason Puncheon, střelec nejkrásnějšího gólu Eagles v sezóně, vrátil hosty do hry. Tentokrát využil práce Adebayora a střelou z hranice vápna do protějšího horního rohu nedal brankáři domácích žádnou šanci.

Saints snad i při vědomí prozatímního stavu na hřišti Stoke nechtěli závěrečné drama a po faulu Mariappy na Maného znovu utekli díky úspěšné penaltě Bertranda, který ke smůle Speroniho zamířil dokonale. Spolupráce dvou nejvýraznějších ofenzivních postav hostů mohla v momentě vrátit vše zpátky, Puncheon ovšem tentokrát mezi tři tyče nezamířil. Hráč podepsaný pod pokutovým kopem tak vše rozhodl tři minuty před koncem, když nechtěně tečoval centr k Davisovi, jenž zblízka potvrdil obrovskou radost Svatých.

Více informací k zápasu

Stoke City - West Ham United 2:1

15.05.2016 16:00

Góly: 55. Gianelli Imbula, 88. Mame Diouf - 23. Michail Antonio

West Ham má za sebou trošku hořký konec jinak parádní sezóny. Kladiváři byli před utkáním na půdě Stoke ve hře o páté místo v tabulce, nakonec však klesli až na sedmou příčku. Do kvalifikace Evropské ligy se tak dostanou pouze v případě, že Manchester United ve finále FA Cupu příští sobotu porazí Crystal Palace.

Přes tým Slavena Biliće se totiž v posledním kole stačil přehnat mocně finišující Southampton a na West Ham zbyla nepohárová pozice. Jelikož ale Rudí ďáblové mohou vedle místenky z Premier League získat lístek do Evropy i z FA Cupu, přepadl by jeden kvalifikační flek právě West Hamu.

V úvodu utkání to přitom nevypadalo, že by se londýnský tým měl trápit. I bez zraněného Dimitriho Payeta se dostali do vedení už po dvaceti minutách hry. Rohový kop Lanziniho posunul Reid k Michailu Antoniovi, ten si míč ramenem dobře zpracoval a pohotově ho napálil přímo k tyči. Tam sice stál Imbula, jenže v cestě do sítě balónu zabránit nedokázal.

Domácí se v mizerném prvním poločase nedostali k jediné střele na bránu, naopak West Ham měl šanci své vedení dokonce ještě zvýraznit. Sakho střílel těsně vedle po přihrávce aktivního Antonia a spolu s Carrollem spálili každý ještě jednu zajímavou příležitost.

Trest přišel krátce po změně stran. Gianneli Imbula si i s trochou štěstí narazil s Joseluem a parádní přízemní ranou k tyči nedal Randolphovi v brance West Hamu šanci. Ani pak se ale Stoke nedostalo do herního rytmu, zatímco Hammers měli ke druhé brance o něco blíž. Valencia ovšem nestlačil svou hlavičku pod břevno a Emenikeho s Antoniem vychytal v krátkém intervalu Shay Given.

Irský gólman byl znovu překonán jedenáct minut před koncem, ale na brankové čáře zakročil proti Kouyatého ráně Glenn Whelan. Udeřilo tak na druhé straně. Na sklonku utkání Charlie Adam málem nachytal Randolpha dalekonosnou ranou z vlastní půle, než rozehrál roh na trestuhodně volného Mame Biram Dioufa. Ebenový útočník na přední tyči vystoupal do výšky a prudkou hlavičkou rozhodl o vítězství Stoke 2:1.

Více informací k zápasu

Watford FC - Sunderland AFC 2:2

15.05.2016 16:00

Góly: 48. Sebastian Prödl, 61. Troy Deeney (pen.) - 39. Jack Rodwell, 51. Jeremain Lens

Rozlučka Quiqueho Sáncheze Florese s Watfordem se zřejmě mohla povést mnohem lépe, ale i mnohem hůře. Nevyzpytatelný zápas poznamenaný kontroverzními výroky rozhodčích skončil remízou 2:2 a Hornets tudíž finišují na 13. příčce...

Fanoušci dali už před výkopem najevo, na čí stranu se po událostech z průběhu tohoto týdne staví - na jedné tribuně rozprostřeli velký banner s obličejem Quiqueho Sáncheze Florese, aby ho vzápětí na tribuně protější hravě zastínila ještě mnohem větší podobizna Gina Pozza, klubového majitele, který Španěla víceméně vyhodil.

To na Sama Allardyce si nikdo z fanoušků stěžovat nebude, ani když veterán odmítl četné žádosti o to, aby ochozům zatancoval. Místo toho bývalý lodivod Blackburnu či West Hamu daroval příznivcům Sunderlandu možnost prohlédnout si nějaké mladé naděje, když v sestavě učinil hned devět změn a podél levé postranní čáry například nechal pobíhat dva dvacetileté debutanty Reese Greenwooda a Toma Robsona.

Tento radikální řež se přitom Allardyceovi nijak nevymstil, jakkoliv Watford odstartoval poměrně slibně a především Almen Abdi zahodil pěknou příležitost. Jordan Pickford byl záhy alespoň nějak otestován Juradem a Akém, zatímco osamocený Prödl trestuhodně hlavičkoval mimo bránu.

To Heurelho Gomes inkasoval, jakmile byl poprvé povolán do akce ve 39. minutě. Tehdy Dame N’Doye na levé straně využil podklouznutí Prödla, a ačkoliv si brazilský golman s první Lensovou střelou poradil, míč se záhy k Nizozemci díky dalšímu Prödlově lapsu opět vrátil a z následného centru již skóroval Rodwell.

Ihned za dvě minuty to málem bylo 2:0. Tehdy defenzívě Watfordu utekl pro změnu Watmore a příhru Lense příkladně zužitkoval v gól, který ovšem nebyl uznán pro ofsajd. A Watford si před obrátkou koledoval ještě jednou, Prödl ovšem ztečoval N’Doyeho střelu mimo.

Po přestávce se proto Hornets vrátili do sedla. Ve 48. minutě si Prödl možná v souboji s O‘Sheou pomohl faulem, toho si však rozhodčí nevšiml, a tak Guediourův roh skutečně byl proměněn v gól. To další dodávka od rohového praporku už ústila v něco docela jiného - branku na druhé straně. O dvě minuty později už se totiž Sunderland ubránil a z protiútoku udeřilo duo Watmore-Lens.

Na to, že v tomto utkání už vesměs o nic nešlo, na sporné okamžiky byl poměrně bohatý, a tak se zanedlouho Sunderland opět marně radoval ze vstřeleného gólu, když asistent usvědčil Lense z dalšího velice převelice těsného ofsajdu. A tak místo toho kontroverzní cestou zahřmělo na druhé straně: sudí v 61. minutě daroval Watfordu penaltu a Deeney poslal Pickforda na opačnou stranu.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Liverpool FC 1:1

15.05.2016 16:00

Góly: 13. Salomón Rondón - 23. Jordon Ibe

Liverpool nedokázal vymazat myšlenky na finále Evropské ligy a přes viditelnou snahu v první půli zaslouženě ztrácí body a riskuje své výlety do ciziny v příštím roce. West Brom končí sezónu devíti zápasy bez vítězství, za svůj závěrečný výkon se ovšem jistě stydět nemusí.

Pokud si stále přijdete mladí, vězte, že opatrný vstup do utkání pomohl famózní individuální akcí protrhnout hráč narozený v roce 1999. Poté, co si s lehkostí ostříleného borce poradil s kvartetem soupeřů, přihrál do vápna Rondónovi, který poslal balón kolem Bogdána k bližší tyči. Jonathan Leko se tak stal vůbec prvním asistentem v Premier League, který přišel na svět až po odchodu Stanleyho Kubricka.

Reds však nemohou nechat všechny své naděje jen do evropského poháru a vyrovnání na sebe nenechalo příliš dlouho čekat. Jordan Ibe dostal přihrávku ještě na vlastní polovině, chytře si ji ale nechal projít a rozeběhl se k exkluzivnímu průniku od pravé lajny až k pokutovému puntíku, odkud přes Olssona poslal balón do sítě. Přes výraznou převahu, která byla důsledkem takřka bezchybných přihrávek, si však hosté šanci na obrat do konce poločasu nevypracovali.

Ledovou sprchu po přestávce tak užuž pouštěl opět Rondón, který si po přímém kopu Gardnera narazil s tyčí, odkrytou část branky však v pádu trefit nedokázal. Předznamenal však dění druhé půle, kdy se hra dokonale vyrovnala a právě agilní útočník Baggies dělal na hřišti největší, leč bezpečný rozruch.

Ztráta otěží zápasu sebrala Reds jakékoliv trumfy, přímočaré akce domácích byli podstatně kousavější, přesto ani ty mnoho práce brankáři nenadělaly. Když už se deset minut před koncem dostal k míči Rondón, jenž hledal na malém vápně Robertse, nenechal se překonat zaskakující obránce. Duel tak nakonec došel tam, kam hodinu mířil - k remíze, za kterou snad o něco více mohou děkovat adepti na titul v Evropské lize. Baggies budou netrpělivě vyhlížet srpen, kdy se jejich čekání na ligové vítězství nuceně protáhne na pět měsíců.

Více informací k zápasu

Swansea City - Manchester City 1:1

15.05.2016 16:00

Góly: 45+1. André Ayew - 5. Kelechi Iheanacho

Manuel Pellegrini se loučí nákupem vstupenek do Ligy mistrů. Nepříliš atraktivním fotbalem, zejména v druhém dějství, došli favorité k důležitému bodu a už jistě za sebou nechají lokálního soka. Hráči Swansea by nejraději v sezóně pokračovali, díky jejímu závěru však alespoň zopakovali bodový zisk i příčku z jejich debutového ročníku v Premier League.

Díky pasivní obraně uvnitř šestnáctky se už po pěti minutách dostal k výborné šanci Sergio Agüero, z pár metrů však napálil míč přímo do brankáře, který nicméně vyrazil jen k Iheanachovi, jenž díky pomalu se zvedajícímu obránci nebyl v ofsajdu a mohl si tak připsat již svou osmou trefu z dvanácti střeleckých pokusů. Neoprávněné naštvání vůči rozhodčímu se navýšilo pár okamžiků poté, to když Montero svým důrazem dopravil míč do sítě, podle sudího ovšem i kvůli strčení do Bacaryho Sagny.

Vlastně z protiútoku mohl už tak narušenou psychiku domácích zasáhnout opět Agüero, i tentokrát ale ve výtečné pozici zklamal a z hloubi vápna trefil boční síť. Smůlu měl přilepenou na kopačkách i ve 26. minutě, kdy mu po skvělém přízemním centru Fernandniha stačilo na malém vápně nastavit správně nohu, Nordfeldt však reflexivním zákrokem vyrazil.

Stále tišší a tišší výkon favorita byl nakonec potrestán dvacet vteřin před vypršením jediné nastavované minuty, když po přímém kopu Ayewa hlavičkoval ve zdi stojící Fernando do protipohybu Harta a rozvlnil tak síť ve vlastní brance.

Okamžitě po změně stran mohl vrátit vedení hostům Mangala, jen kdyby neposlal hlavičku po centru De Bruyneho těsně nad břevno. Brzy poté se odhodlal ke střele ze zdánlivě nesmyslného úhlu odhodlal Navas a nadělal Nordfeldtovi velké problémy, když nohou vyrazil pouze k Iheanachovi, tomu se však v jasné šanci zamotal míč mezi nohy.

Ač každý věděl, že se Citizens nutně snažit o vítězství nemusí, vstup do druhé půle dával divákům na Liberty Stadium naději na výbornou podívanou. Jenže nestalo se tak, hosté postupem času logicky stále více myslely na obranu a v útoku se přes špatně vyspalého Agüera jen těžko vymýšlelo něco překvapivého. Swans tak po pěti vzájemných duelech konečně píší alespoň bod a z těžkého závěru (Liverpool, West Ham, Man. City) píší parádních sedm bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Leicester City382312368:3681
2.Arsenal FC382011765:3671
3.Tottenham Hotspur381913669:3570
4.Manchester City381991071:4166
5.Southampton FC381891159:4163
6.Manchester United371891046:3463
7.West Ham United381614865:5162
8.Liverpool FC3816121063:5060
9.Stoke City381491541:5551
10.Chelsea FC3812141259:5350
11.Everton FC3811141359:5547
12.Swansea City3812111542:5247
13.Watford FC381291740:5045
14.West Bromwich Albion3810131534:4843
15.Crystal Palace381191839:5142
16.AFC Bournemouth371191744:6442
17.Sunderland AFC389121748:6239
18.Newcastle United389101944:6537
19.Norwich City38972239:6734
20.Aston Villa38382727:7617
Zbývající zápasy
15.05. 16:00Manchester United - AFC Bournemouth

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (981)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele