Premier League v kostce (38. kolo)

21.05.2016, 22:56
Názory a komentáře
Dobojováno! Poslední kolo sezóny 2015/16 bylo ovlivněno ‚hoax‘ incidentem s bombou na toaletách Old Trafford. S bombou, která se nakonec ukázala být tréninkovým předmětem pro čichací psy. V neděli se tak odehrálo pouze devět utkání a Manchester United s Bournemouthem uzavřely ročník až v úterý.

Tehdy už však o nic nešlo. Hlavním motivem 38. kola Premier League letos nebyl boj o titul, ba ani souboj o záchranu. Nejpodstatnější otázky anglického fotbalu již byly zodpovězeny a pozornost byla upřena na bitvu o čtvrté místo. Manchesteru City však stačila k jistotě kvalifikace Ligy mistrů remíza, které Citizens na hřišti Swansea dosáhli.

Překvapivým vítězem "finále" Premier League byl Southampton, jenž deklasoval Crystal Palace a poskočil na úžasné šesté místo tabulky. Saints v tabulce vyšoupli favorizovaný West Ham, který nestačil na Stoke a vložil své evropské naděje do rukou Manchesteru United ve finále FA Cupu.

Rudí ďáblové nakonec v prodloužení udolali Crystal Palace 2:1 a kromě West Hamu z toho má radost i Southampton. Zatímco Kladivářům díky tomu spadla do klína vstupenka do předkola Evropské ligy, svěřenci Ronalda Koemana půjdou z šesté pozice přímo do základních skupin.

Závěr sezóny znamenal také anglickou derniéru pro několik takřka legendárních hráčů Premier League. Dlouhých deset let strávil na Ostrovech i český reprezentant Tomáš Rosický, který sice od Wengera nedostal šanci rozloučit se v utkání, ale spoluhráči mu to vynahradili po zápase. Arsenalu dávají vale i Arteta s Flaminim. Po dekádě se loučí gólman Evertonu Tim Howard, naopak John Terry v Chelsea podepsal novou smlouvu.
Zápas 38. kola: Newcastle vs. Tottenham

Dnes už víme, že gól Edena Hazarda na Stamford Bridge byl pro Tottenham absolutní knockout. V jakémsi záchvatu stihli Kohouti Chelsea ošklivě pokopat, načež definitivně upadli do bezvědomí. Po domácí porážce se Southamptonem Mauricio Pochettino musel skousnout debakl od sestupujícího Newcastlu, po kterém Spurs spadli dokonce až na třetí místo za Arsenal. Magpies je rozdrtili 5:1, a to i přesto, že hráli skoro půl hodiny bez vyloučeného Aleksandara Mitroviće.



Podrobnější záznam v lepší kvalitě, včetně toho z Match of the Day od BBC, si můžete prohlédnout zde.

Gól 38. kola: Danny Drinkwater

Leicester na Stamford Bridge slavil a šampaňské opět teklo proudem. Nejkrásnější gól kola však vsítil Danny Drink’water‘. Záložník Foxes převzal míč dobrých 25 metrů od branky, napřáhl a vykouzlil fantastickou ránu přesně k tyči.



Zákrok 38. kola: Glenn Whelan

Potřetí v řadě vzešel zákrok kola z utkání West Hamu, podruhé ho udělal soupeř Kladivářů a podruhé (!) to nebyl brankář. Ve 36. kole fantasticky zasáhl Michail Antonio, v nedělním "finále" Premier League zachránil Stoke City od porážky Glenn Whelan. Proti tečované střele prokázal své reflexy i mrštnost a na brankové čáře odpálil balón doslova za vteřinu dvanáct.



Hráč 38. kola: Olivier Giroud

Jeho patnáct zápasů bez ligové branky Arsenalu v boji o ligový titul rozhodně nepomohlo. Olivier Giroud nejspíš načasoval formu na evropský šampionát, a zachránil tak sezónu Gunners alespoň od úplné pohromy. V šlágru s Man City jedním gólem ztvrdil pro severolondýnský celek Ligu mistrů, v neděli pak hattrickem posunul Arsenal na druhé místo před sesypané Kohouty z Tottenhamu.



Břídil 38. kola: Aleksandar Mitrović

Dal gól, připsal si asistenci - a je tak pravděpodobně "nejlepším" břídilem kola v této sezóně. Aleksandar Mitrović totiž v 67. minutě znehodnotil svůj výkon odporným šlapákem do holeně Kyla Walkera, který se dá klasifikovat jako čistý "leg-breaker". Po faulu navíc nezapomněl završit svou podlost simulováním. Přestože Newcastle nakonec Tottenham smetl 5:1, srbský útočník dostal za své vyloučení červenou kartu i ode mě. A to i proto, že minimálně první čtyři zápasy příští sezóny prosedí na tribuně.



Sestava 38. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Víťovi Horákovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Inkasoval pouze z penalty a Leicester podržel hlavně před přestávkou. Kasper Schmeichel vytáhl tři parádní zákroky a pomohl k remíze 1:1 na hřišti Chelsea. Tottenham naproti tomu v posledním kole selhal, a to i kvůli produktivitě Daryla Janmaata. Obránce Newcastlu jeden gól dal, na další nahrál a měl velký vliv na výhru 5:1.

V obraně ho doplnila dvojice Arsenalu - Laurent Koscielny a Nacho Monreal. Francouzský stoper se činil především v defenzivě (7 přerušení útoku soupeře), zatímco levý bek Gunners kromě jednoho parádního zákroku před vlastní brankou také asistoval u vítězného gólu Girouda. Sebastian Prödl pak jeden gól do sítě Sunderlandu dokonce sám vstřelil.

Asi nejlepší zápas sezóny odehrál Gareth Barry, který uprostřed zálohy Evertonu řídil hru jako v nejlepších letech. Rozdával balóny, založil akci před druhým gólem a soupeřům odebral parádních osm míčů. Skvěle zahrál taky Sadio Mané, jednoznačně nejnebezpečnější hráč Southamptonu v utkání s Crystal Palace. K výhře 4:1 pomohl gólem a vybojovanou penaltou. Hru Newcastlu pak skvěle řídil kapitán Moussa Sissoko. Kromě jedné asistence mohl sám několik gólů i vstřelit.

Na EURO patrně naladil formu Wayne Rooney. Z hloubky pole je v posledních zápasech výborný, lítá po celém hřišti jako správný kapitán a proti Bournemouthu předvedl i "Xaviho". Jeho obloučky za obrany byly geniální, obzvlášť ten gólový na Younga neměl chybu. Rooney navíc další gól vstřelil. Branka a asistence vynesla sestavu kola taky Jeremainu Lensovi. Všichni se však museli sklonit před hattrick-hero Olivierem Giroudem, o jehož výkonu se dočtete výše.
Statistické okénko 38. kola

- Aston Villa nasbírala za celou sezónu jen 17 bodů a zařadila se na třetí místo negativní historické tabulky; méně bodů získalo jen Derby v sezóně 07/08 (11) a Sunderland ještě o dva roky dříve (15)

- Wes Morgan je teprve třetím hráčem v poli v historii Premier League, který nepropásl ani jednu jedinou minutu v sezóně, kdy zároveň vyhrál titul (Gary Pallister 92/93 - Man Utd, a John Terry 14/15 - Chelsea)

- Harry Kane s 25 góly vyhrál zlatou kopačku pro nejlepšího střelce Premier League; stal se tak prvním anglickým nejlepším kanonýrem od Kevina Phillipse (99/00)

- Aleksandar Mitrović se stal teprve šestým hráčem historie Premier League, který v jediném utkání dal gól, připsal si asistenci a dostal červenou kartu

- Wayne Rooney skóroval proti Bournemouthu a završil stovku gólů vstřelenou na Old Trafford; víc dokázal na jediném stadionu nastřílet jen Thierry Henry (114 na Highbury)

Nejlepší sestava a nejhezčí gól Premier League 2015/16

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Víťovi Horákovi.


Nejlepší sestavu sezóny 2015/16 podle Premier League v kostce už znáte díky speciálnímu článku All-Stars. O její grafickou podobu včetně náhradníků a nejlepšího manažera jsem Vás však ochudit nechtěl. Nejlepším hráčem sezóny je, stejně jako podle samotných anglických fotbalistů, Riyad Mahrez - ten získal od našeho grafika Víti Horáka speciální královskou kartu.

Jelikož je sezóna u konce, můžeme i tady na Eurofotbalu určit nejhezčí gól Premier League. Souhrn osmi nejlepších branek ročníku dala dohromady BBC a velmi snadno se s nimi dá ztotožnit. Odborníci Match of the Day zvolili jako nejkrásnější gól Dele Alliho proti Crystal Palace - je však na Vás, kdo vyhraje branku sezóny tady na EF. Hlasujte nahoře v anketě!



Čtenářům, fanouškům i kritikům Premier League v kostce bych chtěl poděkovat za všechny komentáře, pozornost, přízeň i nepřízeň v sezóně 2015/16. Jen díky Vám se může rubrika i celá anglická redakce Eurofotbalu posouvat dál. Od srpna až do dnešního dne nasbíraly články Premier League v kostce více než 330 tisíc zobrazení, což je vskutku pozoruhodné číslo. Takže ještě jednou díky a na viděnou v příští sezóně i s tím nejlepším v nejatraktivnější soutěži světa!


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Všechny kostky na jednom místě najdete zde.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (686)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele