38. kolo
15.05.2016 16:00 CET
4 : 0
(1:0)

Reportáž

Arsenal díky hattricku Girouda porazil Aston Villu a končí na druhém místě!

Boj o titul byl již sice rozhodnut, ovšem soupeření o druhé místo mezi Tottenhamem a Arsenalem nabral nečekané rozuzlení. Spurs totiž v Newcastlu hrubě zaváhali, zatímco Gunners zvláště díky hattricku Oliviera Girouda přehráli Aston Villu 4:0 a nakonec tak letošní sezonu zakončí na druhém místě. O gólovou tečku se navíc postaral kapitán Mikel Arteta, jenž se s Arsenalem po této sezoně loučí, stejně jako Tomáš Rosický, který však do utkání nezasáhl.

Arsenal do zápasu vstoupil ideálně a vedení se mu podařilo ujmout již po čtyřech minutách. Alexisova patička uvolnila na levém kraji Monreala, jehož centr přistihl obranu Aston Villy v nedbalkách a neobsazený Olivier Giroud snadnou hlavičkou překonal i brankáře Bunna. Kdo v tu chvíli očekával rozdrcení hostí další salvou branek, ovšem musel být zklamán. Domácí totiž ve zbytku první půle nadále drželi míč na kopačkách, ovšem jejich zakončení opakovaně postrádalo přesnost.

Postupně ve svých šancích selhávali Alexis či Jack Wilshere a Mesutu Özilovi tak nadále unikala šance na vyrovnání statistického rekordu v počtu asistencí za jednu sezonu, na nějž mu před zápasem chyběly dva zápisy. Po ztrátě míče navíc Kanonýři často nechávali soupeře podnikat protiútoky do nesrovnané obrany a málem na to jednou doplatili. Jordan Ayew se totiž až nečekaně snadno dostal přes Gabriela a řítil se z úhlu sám na Petra Čecha. Místo zakončení však útočník hostí volil přihrávku, kterou stihnul na poslední chvíli zastavit navrátivší Laurent Koscielny.

Místy letargické publikum se kromě Giroudova gólu probralo k životu ve dvou dalších momentech - to když dorazila informace o gólech Newcastlu v souběžně hraném utkání s Tottenhamem. V případě prohry Spurs totiž mohl Arsenal stále skončit na konečném druhém místě pouze za Leicesterem a nechat za sebou svého odvěkého rivala i po jednadvacáté v řadě. Po první půli byl tento počin na dosah - Gunners vedli 1:0, zatímco Spurs čekalo dotahování dvoubrankového manka.

Ani po změně stran se obraz hry nezměnil. Arsenal sice udržoval převahu, ovšem špatné řešení finální fáze mělo za následek rostoucí znepokojení tribun na Emirates Stadium s vidinou jediné povedené akce Villans a s tím spojeného nečekaného dramatu. S blížící se hodinou dokonce hosté přidali na obrátkách směrem dopředu a vybojovali si řadu rohových kopů, jež však Arsenal bez větších potíží ubránil. Přesto šlo o řádné varování - stále není nic vyhráno. Atmosféře nepřispěly ani zprávy z Newcastlu, kde Tottenham snížil na rozdíl jediného gólu a domácí útočník Mitrović navíc uviděl červenou kartu.

Arsenal se mezitím trápil i nadále, což dvacet minut před koncem jen potvrdil nepřesným přímým kopem Alexis Sánchez. Výbornou příležitost přidat důležitou pojistku dostal střídající Elneny, jenže svou ránu z voleje neukočíroval a vysoko přestřelil, byť se již nacházel v hloubi pokutového území. Tribuny se přesto začaly otřásat radostí, neboť Newcastle i v deseti zásluhou proměněného pokutového kopu navýšil své vedení nad Tottenhamem zpět na rozdíl dvou branek. Drama pokračovalo...

A bylo hned vzápětí ukončeno! Mesut Özil se totiž dokázal po narážečce s Alexisem uvolnit po levé straně a přízemním centrem připravil šanci pro Girouda, jenž svým typickým náběhem na přední tyč uklidil míč vysoko do sítě. Celý stadion s Wengerem v čele si vydechl a hráči se šli hromadně radovat k lavičkám náhradníků za Tomášem Rosickým, Mikelem Artetou a Mathieu Flaminim, kteří se letošní sezonou s Arsenalem loučí.

Od druhé Giroudovy trefy uběhly sotva tři minuty a francouzský útočník již slavil hattrick. Po výborné kolmici Bellerína totiž nejlepší střelec Arsenalu tváří v tvář Bunnovi nezklamal a přízemní ranou poslal Arsenal do nedostižného tříbrankového vedení. Definitivní úsměv na tváři všech příznivců Arsenalu pak dotvořily další dobré zprávy z Newcastlu, kde domácí navýšili své vedení až na neuvěřitelný výprask 5:1...

Povedenou tečku na konečných 4:0 navíc v samém nastavení dodal střídající kapitán Mikel Arteta, byť statistici jeho ránu do břevna označí za vlastní gól brankáře Bunna, od jehož zad nakonec míč doskákal za brankovou čáru. Arsenal tak nakonec svou ve spoustě aspektů neúspěšnou sezonu zakončil na druhém místě, tedy nejlepším ligovém umístění od roku 2005, což ještě umocňuje selhání rivala z Tottenhamu. Petr Čech si navíc díky dnešní nule inkasovaných branek vybojoval i Zlatou rukavici pro brankáře s nejvyšším počtem čistých kont v Premier league.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

5:0, Rosa rozlučka

Reagovat
Pharrell

3:1

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Wengere, Rosický v základu!

Reagovat
N.Gin

Super Tom do zakladu!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Daníčku to si říkáš expert? Prej poprvý co by v historii PL skončili Spurs před Arsenalem? Copak taková sezóna 92/93, 94/95 nebo to se jako PL nepočítá?

Reagovat
josepe

Wenger je zmrd, Rosa není ani na lavce, to si nezaslouží

Reagovat
Melda

Tyvogy, tak on ho opravdu neenchal hrát

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele