Premier League - souhrn 23. kola

31.01.2017, 22:41, aktualizováno 01.02.2017, 22:58
Komentáře a souhrny
Středeční program načala demolice West Hamu rukama Man City, naopak United nad Hullem vyhrát nedokázali. Šlágr mezi Liverpoolem a Chelsea skončil remízou 1:1. Arsenal překvapivě podlehl Watfordu, ztratil také Leicester, jenž prohrál s Burnley. Crystal Palace veze body z Bournemouthu, zatímco Swansea zvládla důležité klání se Southamptonem...

Manchester United - Hull City 0:0

01.02.2017 21:00

Góly: -

Z posledních 22 ligových výjezdů Burnley a Hull odjížděly s prázdnou z osmnácti, když ale vezmeme ty čtyři úspěšné výlety, polovina z nich zahrnuje triumfální návraty z Old Trafford, což rozhodně není dobrá vizitka pro Josého Mourinha, jehož tým už potřetí v řadě v Premier League nevyhrál...

Manchester United přirozeně dominoval, ale pokud už si zrovna nějakou solidní šanci vytvořil, narazil na neprůstřelného Eldina Jakupoviće v brance Tigers. Na něm si v první půli vylámal zuby Ibrahimović se svou dalekonosnou ranou i Pogba se svou vlastní tvrdou bombou. Mezitím Maguire na druhé straně měl v dobré pozici hlavičkovat lépe.

V druhé půli se s dalším, tentokrát nepřesným pokusem vytasil Ibrahimović, ten nejtěžší zákrok si ale Jakupović musel schovat až na Matovu střelu zpoza zadní tyče. Pogbova kroucená střela se rovněž stala Švýcarovou kořistí, a tak nakonec mohl slavit Hull, kdyby se Markovićův projektil pouze neodrazil od tyče.

Manchester United takto natáhl svou ligovou neporazitelnost už na 14 zápasů, se způsobem, jakým něčeho takového dosáhl, však určitě nebude spokojen. Red Devils nevypadali příliš zkoncentrovaně, když Marcus Rashford přišel o míč rovnou 21krát, a ničemu příliš nepomohlo ani poločasové vysvlečení Rooneyho.

Více informací k zápasu

Stoke City - Everton FC 1:1

01.02.2017 21:00

Góly: 7. Peter Crouch - 39. Ryan Shawcross (vl.)

Peter Crouch to dokázal. Když mu v sedmé minutě Marko Arnautović na stříbrném podnose naservíroval míč před odkrytou klec Evertonu, 36letý čahoun nepohrdl a stal se 26. fotbalistou v historii Premier League, který dosáhl na metu jedné stovky branek. Povedlo se mu to téměř 15 let po prvním úderu...

Byl to krásný okamžik i pro nezaujaté diváky: historicky nejstarší autor sté branky v Premier League (doposud se z tohoto titulu těšil Ryan Giggs) samozřejmě v rámci oslavy nezapomněl předvést svého proslulého robota a zároveň zřetelným gestem z celého srdce děkoval Arnautovićovi za asistenci.

To jediné, co potom zbývalo k dokonalosti, bylo výsledné vítězství Stoke City, kterého se ovšem Crouch nedočkal. Vyrovnáno bylo ve 39. minutě, a to dosti nešťastnou cestou - když si Ryan Shawcross srazil centr Seamuse Colemana do vlastní sítě. Původně ještě sice Potters měli naději, když se mával Lukakuův ofsajd, po diskuzi rozhodčích ale nakonec byl gól uznán.

A dalšího se již diváci na Britannia Stadium nedočkali, přestože se obě strany snažily. Stoke byl kontroverzním rozhodnutím viditelně nabuzený a Crouch okamžitě volejem poděsil hostující fandy, přičemž Robles záhy v souboji jeden na jednoho odmítal Arnautoviće.

Svůj debut za Stoke si následně málem osladil Saido Berahino, jeho pokus ale z čáry vyhlavičkovával Funes Mori. Na druhé straně zase brankář Grant výborně likvidoval prudkou hlavičku mladíka Daviese.

Více informací k zápasu

West Ham United - Manchester City 0:4

01.02.2017 20:45

Góly: 17. Kevin De Bruyne, 21. David Silva, 39. Gabriel Jesus, 66. Yaya Touré (pen.)

Chtělo to "božský" zásah, aby Manchester City zase hrál skvělý fotbal. Guardiolův výběr smetl West Ham z olympijského stadionu, za což do velké míry vděčí Gabrielu Jesusovi. Nebyl to však jen on, výtečně zahrála úplně celá ofenzivní pětka včetně De Bruynea a Saného. Ten přihrál na jednu branku Davidu Silvovi, skóre pak z penalty uzavíral Yaya Touré.

Z pohledu hostů to byl skutečně koncert, a to především v prvním poločase. Takový závan léta, kdy Manchester City válcoval nejen celou Anglii, ale v předkole Ligy mistrů i Evropu. Do dvaceti minut do bylo už 2:0 a Slavenu Bilicóvi se jistě vybavila dosud nejtěžší porážka v klubu 0:5 z FA Cupu se stejným soupeřem.

Tentokrát se ovšem do role hlavního mesiáše vtělil Gabriel Jesus, jenž si odbyl ligový debut v základní sestavě, a u prvního gólu hned asistoval Kevinu De Bruynemu. Belgičan využil nepřesného pasu Cresswella a celou akci zakončil přesnou ranou k tyči. O chvíli později ryšavý šikula na levé straně uvolnil Saného, který rychlostně potupil Byrama i Fontého a předložil míč před prázdnou bránu Davidu Silvovi.

Krátce před koncem poločasu se pak gólově prosadil i zmíněný devatenáctiletý Brazilec, ale ani on neměl pozici zrovna náročnou. Vedle něj a De Bruynea totiž zazářil i Leroy Sané, další mladá naděje Citizens. Německý záložník skvěle vystihl přihrávku Obianga a obratem vyslal do nájezdu Sterlinga. Ten jen posunul míč před prázdnou bránu a Gabriel Jesus vděčně zvýšil už na 3:0.

West Ham se v prvním poločase dostal do šance jedinkrát, a to když prohrával ještě o dva góly a mohl tím pádem zabojovat o zvrat. Andy Carroll se na půlící čáře proměnil ve špílmachra a tvůrce hry, když po technických radovánkách vyslal do nájezdu Cresswella. Ten ale tváří v tvář Caballerovi zpanikařil a místo střely vypustil spíš vesmírnou sondu.

Po změně stran se nic nezměnilo, Man City dál diktovalo a pohodově si dokráčelo pro čtvrtý gól. De Bruyne poslal další skvostný pas do vápna, kde Fonté fauloval Sterlinga a následoval pokutový kop. Ten s přehledem proměnil Yaya Touré a bylo definitivně po zápase. Guardiola prostřídal a tempo hry výrazně opadlo.

Tomu odpovídal i závěr zápasu, kdy byl nebezpečnější domácí celek. Olympijský stadion si tak užil alespoň trošku příjemného vzrušení, byť gól oslavovat nemohl. Willy Caballero má totiž o něco lepší formu než Claudio Bravo a nájezd Snodgrasse zlikvidoval. Překonal ho jen Michail Antonio, ale ten se v momentě Lanziniho přihrávky nacházel v postavení mimo hru.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Chelsea FC 1:1

31.01.2017 21:00

Góly: 57. Georginio Wijnaldum - 24. David Luiz

Takhle nějak by mohl vypadat zápas dvou nejlepších týmů Premier League. Kromě úvodních minut obou poločasů, kdy Liverpool přejel Chelsea fantastickým presinkem, byla na obou stranách vidět obrovská vůle po vítězství, náboj i fotbalová kvalita. Zápas na Anfield Road nakonec skončil zaslouženou remízou 1:1, byť blíže k vítězství měl lídr tabulky...

Jak jsem zmínil, úvody poločasů vycházely o mnoho lépe domácím, což platilo i pro začátek utkání. Z velkého tlaku a obrovské územní převahy však Liverpool vytěžil jedinou střelu Wijnalduma, kterou Courtois dokázal vyrazit. Když pak presink Reds polevil, mohla se Chelsea nadechnout k odpovědi.

Ta přišla v pětadvacáté minutě, když Lallana fauloval za vápnem agilního Hazarda. David Luiz využil nekoncentrovanosti Simona Mignoleta, a přestože se k přímému kopu chystal Willian, byl to právě brazilský stoper, kdo dokonalou ranou k tyči otevřel skóre. Belgický brankář se rozčiloval zbytečně, sudí Clattenburg skutečně do píšťalky foukl.

O chvíli později ale Liverpool podržel u centru Williana, jenž jen o fous minuli nabíhající borci Chelsea. Mignolet pak včas zareagoval a vyrazil balón na roh. Po obrátce se Kloppova parta vypjala k neuvěřitelnému výkonu. Blues vinou ďábelského napadání absolutně nestíhali a vyjma jedné pološance Mosese se nedostali k blízkosti brány.

Zato Liverpool zaslouženě vyrovnal - krátce po změně stran sice sám před bránou fatálně selhal Firmino, ale v sedmapadesáté minutě už Anfield Road explodovalo. Hendersonův bochánek na levé straně vápna převzal Milner a následný centr uklidil do sítě Giorginio Wijnaldum.

Jenže historie se opakovala a Liverpool nedokázal udržet lídra tabulky pod zámkem. V utkání naopak začal kralovat N’Golo Kanté, který ve druhém dějství předvedl neuvěřitelný výkon korunovaný 12 úspěšnými obrannými zákroky. A čtvrt hodiny před koncem měla Chelsea zlatou šanci rozhodnout.

Po chybě Lovrena se do brejku pustil Diego Costa, jehož ve vápně zastavil až Matip - faulem. Sám poškozený se chopil pokutového kopu, ale Simon Mignolet perfektním zákrokem udržel výsledek vyrovnaný. Tak to vydrželo až do závěrečného hvizdu, přestože se oba celky snažily vstřelit druhu banku, seč jim síly stačily. Pedro ale branku těsně minul a Firmino hlavičkoval přímo do Courtoise.

Remíza vyhovuje spíše Chelsea, která i díky ztrátám Arsenalu s Tottenhamem zase odskočila zbytku pole, na který shlíží s náskokem 9 bodů. Liverpool je čtvrtý o další bod zpět.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Crystal Palace 0:2

31.01.2017 20:45

Góly: 47. Scott Dann, 90+2. Christian Benteke

Bournemouth pokračuje v nevýrazných výkonech, jelikož ani tentokrát nebyl na svém stánku úspěšný - v duelu s Crystal Palace inkasoval v druhém poločase dvě branky a svému sokovi tak po vyrovnaném boji podlehl.

Na samém počátku utkání zahrozili dvakrát domácí - ze střední vzdálenosti pálil nejprve King, o chvíli později také Stanislas, oba fotbalisté však branku Hennesseyho o pár decimetrů minuli.

To na druhé straně se na hranici vápna uvolnil agilní Zaha a pohotovou střelou protáhl Boruce, ten si však s jeho zakončením dokázal poradit. Do kabin se proto odcházelo za nerozhodného stavu.

První branka přišla hned zkraje poločasu druhého. Rohový kop hostí ještě obránci Bournemouthu zvládli odvrátit, jenže Puncheon míč vrátil do ohně, na přední tyči jej prodloužil Delaney tak šikovně, že za sebou našel úplně osamoceného Danna, který balón uklidil do protipohybu brankáře domácích.

Bournemouth se pokusil odpovědět skrz standardní situace, hlavička Kinga po jednom z přímých kopů však z dobré pozice mířila jen těsně nad. K vyrovnání nevedla ani kombinace Frasera s Ibem, po níž druhý jmenovaný centroval do ohně a nechybělo mnoho, aby se Dann zapsal mezi střelce i na druhé straně hřiště. S trochou štěstí však míč naštěstí pro hosty do vlastní sítě nenasměroval. Domácí v náporu nepolevovali, ale překonat Hennesseyho se nepodařilo ani Wilsherovi, který z přímého kopu orazítkoval tyč.

A když v nastaveném čase po chybě Francise našel Townsend ve vápně zcela volného Bentekeho, který překonal Boruce podruhé, bylo jasné, že si Sam Allardyce na lavičce Crystal Palace připíše svou druhou výhru.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Watford FC 1:2

31.01.2017 20:45

Góly: 58. Alex Iwobi - 10. Younès Kaboul, 13. Troy Deeney

Střetnutí Arsenalu s Watfodem měl být pro domácího favorita jen snadný zápas před velkým testem v boji o titul na Stamford Bridge, ovšem místo toho jsou Kanonýři ve znevýhodněné pozici ještě před víkendem. Watford totiž stejně jako loni v FA Cupu na Emirates Stadium překvapil a vypracoval si brzké dvoubrankové vedení, které mu navzdory snížení Alexe Iwobiho přineslo velecenné vítězství 2:1.

Jednoznačným favoritem zápasu byl sice Arsenal, ovšem první poločas patřil bezesporu hostům. Watford na soupeře vyrukoval s aktivním napadáním, a zatímco Heurelho Gomes nemusel předvést jediný zákrok, Petr Čech musel hned během úvodní čtvrthodiny dokonce dvakrát lovit míč ze sítě. Nejprve si cestu za záda českého brankáře proklestila rána Younese Kaboula, kterou nešikovně tečoval Aaron Ramsey do Čechova protipohybu. Ještě hůře bylo pro Kanonýry tři minuty nato, když dravý průnik Etienna Capoueho sice Čech dokázal zneškodnit, jenže odražený míč již Troy Deeney s přehledem přetavil v druhý gól zápasu.

Aby toho pro smolaře večera Ramseyho nebylo málo, musel záhy odejít ze hřiště kvůli svalovému zranění a potíže Arsenalu ve středu zálohy se při absencích Cazorly, Xhaky a Elnenyho se tak ještě více rozrostly.

Ani s dvoubrankovým mankem ale Arsenal nedokázal přejít do útoku a nadále se za hustého deště trápil, zatímco agresivní hra Watfordu slavila úspěch a Čech musel dokonce předvést kvalitní zákrok proti ráně Janmaata. První půle tak skončila překvapivým, ovšem zcela zaslouženým vedením hostí 2:0 a jakékoli naděje Gunners na zisk ligového titulu visely na vlásku.

Po změně stran se však doposud frustrovaní diváci na Emirates Stadium dočkali zcela jiného obrazu hry. Arsenal byl najednou plný života a přišpendlil Watford k vlastní bráně bez jediné chvilky na odpočinek. Velká šance střídajícího Thea Walcotta, který hned v poločase nahradil neviditelného Girouda, ještě ztroskotala na výtečném Gomesovi, stejně jako rána Alexe Iwobiho, avšak druhý jmenovaný se ještě před uplynutím hodiny hry přece jenom dočkal. Jemný oblouček Alexise Sáncheze na zadní tyč přistál až u Iwobiho, který šikovně do protipohybu obránců i Gomese snížil na rozdíl jediného gólu.

Šest minut před koncem měl vyrovnání na noze střídající Lucas Pérez, jenže jeho tvrdá rána bez přípravy se pouze odrazila od břevna Gomesovy branky zpět do hry. Ani mocný závěrečný tlak Arsenalu během pětiminutového nastavení nepřinesl vyrovnání a Watford si tak z Emirates Stadium odváží překvapivé vítězství 2:1.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Leicester City 1:0

31.01.2017 20:45

Góly: 88. Sam Vokes

Neuvěřitelné. Burnley se zase povedlo proměnit nevýrazný domácí výkon v hubené vítězství, čímž potvrdil úchvatnou formu na Turf Moor. Vyhráli tam už devátý letošní zápas a v domácí tabulce jim patří šokující třetí místo. Leicester naproti tomu dál klesá tabulkou, kromě šestnácté pozice navíc "ukořistil" status nejhoršího obhájce titulu v anglické historii.

Po senzačním zlatu z minulého ročníku se tak Lišky blíží opačnému pólu tabulky. Z 23 kol uhráli jen 21 bodů, což je absolutní minimum, co se šampionů týče. Ranieri se skutečně musí ohlížet na nejnižší pozice, vždyť sestupová umístění jsou vzdálená pouhé dva bodíky.

V prvních minutách přitom Foxes nevypadali vůbec zle, Fuchsův centr musel Heaton skvělým zákrokem vyrážet. Burnley se naproti tomu v prvním poločase zmohl jen na ostřelování Schmeichelovy brány z vnějšku. Mohli se ale dožadovat penalty za Drinkwaterovo přistrčení Keana. Další diskutabilní okamžik vznikl, když Heaton vyrazil ránu Mahreze a Vardy skončil na zemi při snaze o dorážku.

Rozhodlo se až v závěrečné čtvrthodině, která patřila domácím. Z pravé strany nejprve do vápna pronikl Gray, ale Schmeichel vytáhl proti jeho střele výtečný zákrok. Na situaci z 88. minuty už byl ale i on krátký. K hlavičce po rohovém kopu se dostal Keane a střídající Sam Vokes prodloužil jeho míč do brány.

Opakovaný záběr nicméně ukázal, že si balón zpracoval rukou, než výhru Burnley si tak fanoušci Premier League budou nejspíš vychutnávat další pochybení Mikea Deana.

Více informací k zápasu

Middlesbrough FC - West Bromwich Albion 1:1

31.01.2017 20:45

Góly: 17. Álvaro Negredo (pen.) - 6. James Morrison

Jedním z utkání, jenž v úterý večer nabídla Premier League, byl také souboj mezi sestupem ohroženým Middlesbrough a výborně hrajícím WBA. Papírové předpoklady se potvrdily už v šesté minutě, když šel West Brom do vedení. Postaral se o to Darren Fletcher, jenž míč dostal k Jamesi Morrisonovi, a ten přesnou ranou na hranici vápna dokázal Valdése překonat. Albion vedl 1:0.

Ve třinácté minutě mohli hráči hostí přidat druhý gól, když Bruntova střela jen těsně minula břevno branky gólmana Middlesbrough. O tři minuty později však už měli WBA zcela jiné starosti - po faulu na Álvara Negreda, který se odehrál ve vápně, foukl rozhodčí do píšťalky a nekompromisně ukázal na značku pokutového kopu. K exekuci této standardní situace se postavil sám faulovaný španělský útočník a poslal balon k levé tyči Fosterovy branky. Anglický gólman ve službách WBA volil tyč pravou, takže bylo vyrovnáno na 1:1.

Ve čtyřicáté minutě tečoval jeden z hráčů hostí balon, jenž doletěl do vápna WBA po centru a málem si tak dali Pulisovi svěřenci vlastní gól, brankář Foster se však zaskvěl parádním zákrokem a udržel stav zápasu na skóre 1:1. O šestnáct minut později pak mohli jít do vedení právě hráči West Bromu, ale Rondónova střela skončila jen na tyči.

Další branky už druhá půle nenabídla a oba týmy se tak rozešly smírně a berou po bodu. Utkání bylo vyrovnané i na střely na branku, na které Middlesbrough zvítězil 6:5.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Tottenham Hotspur 0:0

31.01.2017 20:45

Góly: -

Tottenham si v honbě za vedoucí Chelsea připisuje nečekanou ztrátu, když poněkud překvapivě pouze remizoval na půdě Sunderlandu. Hostům se za celý zápas nepodařilo prorazit obrannou vozbu domácího celku, který si za svůj srdnatý výkon v podstatě i zasloužil.

První vážnější příležitost si vytvořil Sunderland, kdy se po dlouhém pasu Rodwella do zakončení propracoval Defoe, jeho pokus však obránci Spurs s vypětím všech sil zblokovali na rohový kop. I další nebezpečí přišlo z kopaček domácích hráčů - dlouhý nákop totiž Dier odvrátil pouze k Borinimu, který se následně protlačil až do pokutového území, ovšem svůj pokus z výhodné pozice nasměroval pouze do náručí brankáře Vorma.

Poté se už osmělil i favorit celého střetnutí. Nejprve se povedenou střelou ze střední vzdálenosti prezentoval Wanyama, Manone ale byl připraven. Následně došlo k velmi kontroverzní situaci - Dembelé na hranici vlastního vápna získal míč a řítil se do rychlého brejku, který ale velmi nevybíravým zákrokem zastavil Rodwell. Rozhodčí však k vyloučení nesáhl a tento červený zákrok ocenil pouze žlutou kartou.

Druhou půli odstartoval střelou z volného přímého kopu Eriksen, brankáře Sunderlandu však příliš nevystrašil. To se povedlo až Walkerovi, jeho tečovanou střelu Mannone pouze sledoval a očima tlačil nad břevno vlastní branky. Po následném rohovém kopu měl největší šanci v dosavadním průběhu Wanyama, kterého přesným centrem na zadní tyči našel Son, jenže záložník Tottenhamu odkrytou svatyni minul.

A když se v závěru neujala ani tečovaná střela Alliho, která mířila těsně nad, či hlavička Diera po rohovém kopu, které také chyběla přesnost, museli se hosté po bezbrankové remíze spokojit pouze s jedním získaným bodem.

Více informací k zápasu

Swansea City - Southampton FC 2:1

31.01.2017 20:45

Góly: 38. Alfie Mawson, 70. Gylfi Sigurdsson - 57. Shane Long

Liberty Stadium ve Swansea nabídlo v úterý zápas mezi domácím celkem z Walesu a Southamptonem. Soupeř pražské Sparty v letošním ročníku Evropské ligy vstoupil do utkání lépe, když už ve třetí minutě mohli jít hosté do vedení po akci Shanea Longa. Jeho střela však skončila pouze na boční síti branky, jenž klasicky v případě Swansea střežil Lukasz Fabianski.

Do vedení tak šli ve třicáté osmé minutě domácí Labutě - na centr Gylfiho Sigurdssona si skvěle naběhl Alfie Mawson a hlavou poslal míč do branky - Forster byl na jeho hlavičku krátký a Swansea tak vedlo 1:0.

Ještě do konce první půle mohli Swans své vedení zvýšit, když ve čtyřicáté páté minutě střílel na branku hostí Gylfi Sigurdsson. S jeho střelou si však Fraster Forster v brance Sotonu poradil na výbornou a vytáhl balon na rohový kop.

Po návratu z kabin na druhé dějství se Sotonu podařilo vyrovnat. V padesáté sedmé minutě našel v šestnátce povedeným centrem Ryan Bertrand Shanea Longa, jenž přesnou střelou překonal Fabianského a stav utkání byl srovnán.

O třináct minut později se Swansea podařilo vstřelit druhý gól, a nepřekvapivě u toho znovu byl Gylfi Sigurdsson. Islandský bombarďák dostal přihrávku od Luciana Narsingha a výtečnou ranou překonal Forstera.

Další gól už utkání nenabídlo, Swansea porazilo Soton 2:1 a získalo tři body, což v současnosti znamená průběžné sedmnácté místo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC23182348:1656
2.Tottenham Hotspur23138245:1647
3.Arsenal FC23145451:2547
4.Liverpool FC23137352:2846
5.Manchester City23144547:2846
6.Manchester United23119333:2142
7.Everton FC23107634:2437
8.West Bromwich Albion2396831:2933
9.Stoke City2378829:3529
10.Burnley FC23921225:3329
11.West Ham United23841129:4028
12.Southampton FC23761023:2827
13.Watford FC23761027:3927
14.AFC Bournemouth23751132:4126
15.Middlesbrough FC23491019:2621
16.Leicester City23561224:3821
17.Swansea City23631428:5221
18.Crystal Palace23541432:4119
19.Hull City23451420:4717
20.Sunderland AFC23441520:4216

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1079)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele