Premier League - preview 26. kola

03.02.2018, 08:42, aktualizováno 05.02.2018, 10:54
Previews
Pondělní dohrávku v Anglii pro jednou obstarají samotní obhájci. Antonio Conte je v čele Chelsea pod tlakem a na půdě Watfordu, který doma letos poprvé vystoupí bez Marca Silvy na lavičce, tudíž musí bezpodmínečně uspět...
Watford FC - Chelsea FC  (pondělí 21:00)
Dokonalá příležitost odčinit ostudný výkon a výsledek z předchozího kola. Liverpool si včera s Tottenhamem rozdělil body a Chelsea má nyní příležitost oběma sokům v boji o TOP 4 odskočit o další dva body. Po bezprecedentní domácí porážce 0:3 s Bournemouthem mají svěřenci Antonia Conteho opravdu co napravovat - na hřišti Watfordu to však rozhodně nebude snadné.

Fanoušci Premier League pořád ještě Hornets nemůžou odpustit necitlivé odejití Marca Silvy, kterého vedení Watfordu poslalo k šípku před dvěma týdny, aniž by mu poděkovalo za své služby. Celek z periferie Londýna tak jen potvrdil svou roli nejhůře koncepčně pracujícího klubu v celé Premier League.

O záchranu se momentálně musí starat celá polovina elitní soutěže, Watford nevyjímaje. Byť uprostřed tabulky, na osmnáctou příčku shlíží s pouhým tříbodovým náskokem, za což fans viní tragickou formu z nedávných měsíců. Z posledních dvanácti ligových pokusů vyhráli Hornets jedinkrát a celkem nasbírali zoufalých šest bodů.

Nic, na čem by se dalo stavět - na Vicarage Road věří, že kromě nového kouče Javiho Garcii by mohl situaci vylepšit i produkt barcelonské akademie Gerard Deulofeu, jenž slunné Španělsko opustil na do konce sezóny. Při remíze 0:0 už odehrál 88 minut a něco podobného musíme očekávat i proti Chelsea.

Ta teď dostává jednu facku za druhou. Fanoušci musí přihlížet mediální válce Antonia Conteho s vedením, které mu není schopné přivést vysněné posily, do toho Chelsea v první půlce ledna třikrát v řadě nedala gól a nakonec vypadla s Arsenalem v boji o postup do finále ligového poháru. Korunu však Hazard a spol. nasadili ve středu, kdy takřka v plné sestavě surreálně doma prohráli 3:0 s Bournemouthem.

Právě belgický křídelník v zápase bez útočníka trpěl v roli falešné devítky a stejný osud jej čeká i nyní. Morata je totiž zraněný, Batshuayi už pálí v Německu a Giroud dle Conteho zvyku naskočí maximálně z lavičky. Mimo hru je ještě Christensen, zatímco David Luiz i Willian se po zranění hlásí mezi plně připravené.

Watford nesmí počítat s Nathanem Chalobahem, Willem Hughesem, Miguelem Britosem či s dalšími zadáky Waguém a Femeníou. Otazník pak visí i nad Tomem Cleverleym. Ať s ním, nebo bez něj, Hornets se pokusí přerušit již plnoletou sérii třinácti zápasů proti Chelsea bez vítězství (od září 1999).
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Mariappa, Kabasele, Prödl, Holebas - Cleverley (Pereyra), Capoue, Doucouré - Deulofeu, Gray, Richarlison
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Azpilicueta, Cahill, Rüdiger - Moses, Kanté, Fábregas (Bakayoko), Alonso - Willian, Hazard, Pedro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.99 - 4.02 - 1.64
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Crystal Palace - Newcastle United  (neděle 15:15)
Crystal Palace se sice v posledních měsících podařilo dříve beznadějnou sezonu převrátit naruby, Roy Hodgson však stále nemá vyhráno. Eagles živí pouze dvoubodový náskok na sestupovou pozici a zrovna tohle je jeden ze zápasů, kde se má lámat chleba. Newcastle doplňuje čtveřici 24bodových týmů a rovněž nutně potřebuje vítězit...

Na tým, který celých osm kol čekal na první branku sezony, je sbírka 26 bodů pro Crystal Palace opravdu úctyhodným počinem. CP se od začátku nového roku nehnulo z jižní části země a po výhře v Southamptonu na londýnských trávnících uhrálo tři různé typy výsledků. Po domácí výhře nad Burnley přišly ztráty na Arsenalu a West Hamu, které je nyní nutno řádně vykompenzovat.

Newcastle od Vánoc vyhrál jediný zápas ve Stoke-on-Trent a zůstává tak v pořádně zapeklité pozici. Benítezův tým sice příliš často neprohrává, tři body mu však tradičně také zůstávají upřeny. Situaci navíc španělskému kouči komplikují potíže nové posily Islama Slimaniho se stehnem. Mimo hru zůstávají i Lejeune s Gámezem; o post mezi tyčemi se s ex-Sparťanem Dúbravkou popere již uzdravený Elliott.

Roye Hodgsona naproti tomu trápí zjištění, že až do konce sezony kvůli zlomenině kotníku nevyužije aktuálně nejlepšího střelce mančaftu Bakaryho Saka. Jeho místo v sestavě tak možná zastoupí Yohan Cabaye a hodně si Londýňané slibují od nově příchozího Nora Sorlotha. K návratu se chystá stoper Sakho.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.33 - 3.94
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Liverpool FC - Tottenham Hotspur  (neděle 17:30)
K jubilejnímu 150. střetnutí se chystají dva elitní anglické týmy této sezony, které dělí pouhé dva body. Liverpool je na tom aktuálně lépe a hájí třetí příčku o skóre před Chelsea, Spurs ale pod tlakem zlepšeného Arsenalu dozajista půjdou za vítězstvím. Podaří se jim zlomit kletbu Anfieldu?

Pochettinova parta na podzim ve Wembley dominovala a slavila výhru 4:1, v Liverpoolu to však tradičně bývá jiná písnička. Takzvaný "double" nad Reds naposledy Londýňané udělali v sezoně 2010/11 a Anfield celkově z posledních 23 pokusů dobyli všehovšudy jednou jedinkrát. Liverpool tam přitom v lize nenašel přemožitele už 14krát po sobě, takže nemá úplně proč být nervózní.

Přesto před nedělním šlágrem nelze vyloučit žádný výsledek. Byť to Reds na silné soupeře doma pod Jürgenem Kloppem umí, nedávno na Anfieldu vyhořeli ve čtvrtém kole FA Cupu s WBA a jejich obávaná ofenzíva si stále dokáže vybrat výjimečné volno, jako koncem ledna na půdě Swansea. Naopak Tottenham je od porážky s Man City neporažen a vypadá konzistentně, byť i jeho útočná vozba si měla počínat výrazně lépe při lednových remízách 1:1 se Southamptonem a West Hamem.

Ofenzívu Tottenhamu během posledního přestupového období vyztužil Lucas Moura, do dnešního šlágru však zatím nezasáhne, neboť v uplynulých dnech sotva trénoval. Naopak Aurier, Winks a Alderweireld, zdá se, učinili poslední krůčky v rámci svých procesů rekonvalescence.

Jürgen Klopp na druhé straně patrně nevyužije Adama Lallanu, když nechce riskovat obnovené problémy se stehenním svalem. Naopak Virgil van Dijk si v týdnu odpočal a měl by hrát.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Karius - Gomez, Matip, Van Dijk, Robertson - Henderson, Can, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mané
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Trippier, Sánchez, Vertonghen, Davies - Dier, Dembélé - Eriksen, Alli, Son - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.01 - 3.83 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Burnley FC - Manchester City  (sobota 13:30)
Svůj patnáctibodový náskok budou fotbalisté Manchesteru City hájit na hřišti Burnley, které už letos dokázalo potrápit nejednoho favorita.

Pravdou však je, že parádní forma svěřenců Seana Dycheho, která je zdobila v podzimních bojích, už přece jenom tak nějak vzala za své. Momentálně totiž tahají sérii osmi ligových zápasů bez jediného vítězství, přičemž v tomto období zaznamenali jen čtyři body za čtyři remízy. Ani zhoršená forma však neznamenala propad tabulkou, Burnley se totiž stále nachází na sedmém místě, což je pro tento klub samozřejmě obrovský úspěch.

To Manchester City si naprosto pohodlně kráčí pro svůj třetí mistrovský titul v posledních sedmi sezónách. Na čele tabulky mají naprosto komfortní patnáctibodový náskok a vypadá to, že je dokonce ročníku již nikdo neohrozí. V zimním období sice i Citizens poztráceli nějaké body - konkrétně za remízu na hřišti Crystal Palace a všechny tři body pak přenechali Liverpoolu, který je na Anfieldu porazil po výsledku 4:3 - ovšem žádná dlouhodobější krize se nekoná, což potvrdil i dominantní výkon při výhře 3:0 nad West Bromwichem Albion.

Domácí budou postrádat záložníka Steva Defoura, kterého zraněné koleno vyřadí ze zbytku celé sezóny. Dalším absentérem bude obránce James Tarkowski, tím ale výčet zraněných na straně domácího celku končí. Na straně hostí se otazník vznáší nad stavem Davida Silvy, načež čtveřice Leroy Sane, Gabriel Jesus, Benjamin Mendy a Fabian Delph k dispozici s určitostí nebude.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.60 - 5.48 - 1.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Bournemouth - Stoke City  (sobota 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.91 - 3.64 - 4.41
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Brighton & Hove Albion - West Ham United  (sobota 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.09 - 3.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester United - Huddersfield Town  (sobota 16:00)
Po špatném středečním výkonu a jasné porážce od Tottenhamu se fotbalisté Manchesteru United pokusí složit reparát proti Huddersfieldu, který se v sobotu odpoledne představí na Old Trafford. Nováčka soutěže čeká po duelu s Liverpoolem další těžký zápas a jistě doufá, že tentokráte se mu zadaří více.

Manažer Jose Mourinho již definitivně odpískal šance svého celku na zisk mistrovského titulu, zároveň však podotkl, že je nutné, aby jeho svěřenci skončili nejhůře druzí. United se vůbec nevydařil duel ve Wembley s Tottenhamem, který ukončil třízápasovou šňůru výher v jejich podání. Proti Huddersfieldu by však jakákoliv ztráta bodů představovala pořádné překvapení a zároveň velkou komplikaci, Rudí ďáblové totiž mají jen pětibodový náskok na pátý Tottenham.

Huddersfield mezitím prožívá tradiční nováčkovskou krizi, která na postoupivší celky velmi často padne v období okolo prosince či ledna. Svěřenci Davida Wagnera nevyhráli už 7 zápasů, naposledy se radovali v polovině prosince na půdě Watfordu. Rapidně se také zhoršilo jejich postavení v tabulce, momentálně se nachází jen jednu příčku nad sestupovou propastí s náskokem pouhého jednoho bodu.

V dresu United se na Old Trafford s největší pravděpodobností poprvé představí nová lednová posila Alexis Sanchez, chybět ovšem bude trojice Zlatan Ibrahimovič, Marouane Fellaini a Eric Bailly. Hosté se musí obejít bez Dannyho Williamse, Chrise Lowa a Eliase Kachungy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 6.91 - 16.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Bromwich Albion - Southampton FC  (sobota 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.94 - 3.12 - 2.76
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Leicester City - Swansea City  (sobota 16:00)
Sobotní program přinese také souboj Leicesteru City s rozjetou Swansea, která si značně zvedla sebevědomí výhrami nad Liverpoolem a Arsenalem.

Lišky neprožily vůbec špatný leden, vstoupily do něj vítězstvím nad Huddersfieldem Town, následně podali vynikající výkon na hřišti Chelsea, kde si jenom díky smůle nepřipsali všechny tři body, následovala výhra nad Watfordem a tuto jízdu předloňského mistra ukončil až Everton, který v Goodison Parku díky dvěma trefám Theo Walcotta vyhrál 2:1.

Zato Swansea byla ještě na začátku roku 2018 považována prakticky za jasného sestupujícího, nový kouč Carvalhal však do týmu přinesl svěží vítr a skomírající celek pořádně oživil. Labutě nejprve díky pozdnímu obratu přehrály Watford, následně získaly bod ze hřiště Newcastlu, na což navázaly dvěma senzačními výhrami - nejprve Swansea těsně porazila Liverpool, v minulém kole si zase poradila s Arsenalem, k čemuž ji dopomohla i obří chyba Petra Čecha.

Leicesteru nepomůže křídelník Mahrez, který si postavil hlavu a po nezrealizovaném přestupu do Manchesteru City ještě ani netrénoval. Svalové zranění do hry zase nepustil stopera Wese Morgana. U hostů visí otazník nad startem staronové posily Andre Ayewa, chybět pak bude také Renato Sanches, který laboruje se zraněným stehnem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.48 - 5.04
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arsenal FC - Everton FC  (sobota 18:30)
Po nadmíru rušném závěru zimního přestupového období přichází na řadu opět samotný fotbal. Sobotní program Premier League uzavře večerní duel Arsenalu s Evertonem, jež shodně aktivitou na trhu hýřily a čerstvé posily jako Pierre-Emerick Aubameyang či Eliaquim Mangala se mohou vůbec poprvé objevit na hřišti v novém dresu.

V případě nyní již bývalého kanonýra Borussie Dortmund si ovšem možná budou muset diváci na Emirates Stadium počkat. Aubameyanga totiž v posledních dnech po příchodu do Arsenalu za rekordní sumu v klubové historii trápí onemocnění. "Budu muset zkontrolovat, v jakém fyzickém stavu se dnes nachází a jak se cítí," prohlásil na páteční tiskové konferenci manažer Arsenalu Arséne Wenger. "Měl horečku, takže trénovat moc nešlo. Včera už se do tréninku vrátil, ale úplně zdravý ještě nebyl. Poradím se o jeho startu s naším lékařským týmem."

Stejně jako Aubameynang se s nemocí potýká také Jack Wilshere, zatímco Danny Welbeck zůstává mimo hru vinou poranění. To další lednový příchozí Henrik Mchitarjan, jenž na severu Londýna nahradil Alexise Sáncheze, by měl být k prvnímu startu v základní sestavě plně připraven. Arménský ofenzivní záložník naskočil již do předešlého utkání Arsenalu se Swansea z lavičky, ovšem ani on prohře 1:3 nezabránil.

Everton v posledním kole uťal černou sérii sedmi zápasů bez vítězství, když na domácí půdě přehrál Leicester 2:1. O oba góly se postaral Theo Walcott, dlouholetá nedílná součást kádru Arsenalu, jenž posílil tým Sama Allardyce rovněž během tohoto přestupového období. "Klíčové bude vynulovat silné stránky Arsenalu," nastiňuje evertonský manažer. "V defenzivě jsou slabí kvůli počtu hráčů, které posílají dopředu. Pokud dokážeme pracovat s míčem chytře a provedeme správné náběhy dopředu, máme na to je ohrozit."

Pro Allardyce půjde o jubilejní pětistý odkoučovaný zápas v Premier League a pomoci k dobrému výsledku mu již může pomoci i Eliaquim Mangala, jehož do liverpoolského klubu uvolnil Manchester City na hostování. Cenným posílením je také návrat Seamuse Colemana po vážné zlomenině nohy, ovšem není jisté, zda irský bek nastoupí po debutu proti Leicesteru i hned do dalšího kola.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Koscielny, Mustafi, Monreal - Ramsey, Xhaka, Wilshere - Özil, Mchitarjan - Lacazette
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Holgate, Keane, Mangala - Coleman, Schneiderlin, Gueye, Martina - Walcott, Sigurdsson - Niasse
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.56 - 9.82
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City25222173:1868
2.Manchester United25165449:1853
3.Liverpool FC25148357:2950
4.Chelsea FC25155545:1950
5.Tottenham Hotspur25146549:2248
6.Arsenal FC25126746:3442
7.Burnley FC2598820:2235
8.Leicester City2597937:3434
9.Everton FC25871028:4031
10.AFC Bournemouth25771128:3628
11.Watford FC25761233:4427
12.West Ham United25691031:4327
13.Crystal Palace25681123:3826
14.Newcastle United25661323:3524
15.Brighton & Hove Albion25591118:3424
16.Stoke City25661325:5024
17.Huddersfield Town25661319:4424
18.Southampton FC254111025:3623
19.Swansea City25651418:3623
20.West Bromwich Albion253111119:3420

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2402)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele