Premier League - souhrn 26. kola

03.02.2018, 15:28, aktualizováno 05.02.2018, 22:55
Komentáře a souhrny
Watford přehrál oslabenou Chelsea. Harry Kane napodruhé proměnil penaltu a Tottenham tak bere ze šlágru s Liverpoolem aspoň bod. Man Utd naplnil roli favorita proti Huddersfieldu, na čemž se gólem podílel Sánchez. Zářil také druhý aktér ostře sledované výměny Mchitarjan, který se třemi asistencemi podílel na debaklu Evertonu 5:1. West Brom nezvládl důležité střetnutí se Southamptonem. Kolo odstartovalo na hřišti Burnley, které oloupilo Man City...

Watford FC - Chelsea FC 4:1

05.02.2018 21:00

Góly: 42. Troy Deeney (pen.), 84. Daryl Janmaat, 88. Gerard Deulofeu, 90+1. Roberto Pereyra - 82. Eden Hazard

Dvaadvacet let. Dvaadvacet let se nestalo, že by Chelsea prohrála dva ligové zápasy za sebou o tři góly. Až teď. A že k tomu byl potřeba opravdu silný kalibr. Až teprve Bournemouth a Watford dokázaly mocné Blues ponížit až na takovou úroveň. Základem děsivé prohry 1:4 byl přelomově příšerný výkon Bakayoka, který korunoval po půlhodině červenou kartou. No a Hornets vyučovali především ze smrtící efektivity....

Průšvih byl cítit už v úvodních okamžicích zápasu. David Luiz svůj návrat do sestavy místo zraněného Christensena nezvládl, byl zbrklý a způsobil několik zmatků v obraně. Jenže jeho kolega Bakayoko způsobil naprostý chaos. Během půlhodiny na hřišti pokazil dvě zpětné přihrávky, jimiž poslal Watford do šance, aby mu pak v rozmezí pěti minut dvakrát odskočil míč a vzápětí dvěma žlutými fauly poslal Chelsea do oslabení.

Ačkoli to pro anglického mistra nebyl instantní konec, rýsoval se velmi názorně. A krátce před pauzou dostal skutečně reálné obrysy. Janmaat až příliš snadno z půlící čáry poslal do vápna pas na Deulofeua, který se teatrálně převalil přes ležícího Courtoise a pískala se penalta. I přes divadelní provedení nutno říct, že zaslouženě. No a Troy Deeney ji podél stojícího gólmana bezpečně proměnil.

Druhá půle byla z pohledu Chelsea naprostý zmar. Nepomohl příchod tvořivé síly v podobě Cesca Fábregase, dokonce ani mušketýr Olivier Giroud nepřinesl kýženou efektivitu. Blues i v deset drželi míč skoro šedesát procent času, ale většinu z něj si jen posouvala míč. Watford hrál chytře na protiútoky, které vedl především skvěle hrající středopolař Doucouré.

Po několika náznacích šancí od domácích však Chelsea přece jen objevila jiskru naděje, kterou zábleskem geniality vykřesal deset minut před koncem Eden Hazard. Za hranicí šestnáctky si poradil s třemi oponenty a technickou střelou schoval míč za zadní tyč. Jenže to, co přišlo pak, bude fanoušky londýnského celku strašit ještě dlouho.

Jen o pár desítek vteřin později už totiž Watford zase vedl, Janmaat pronikl z pravé strany do vápna jako nůž máslem, narazil si s Pereyrou a za potlesku defenzivy Blues překonal Courtoise. Obratem Doucouré založil brejk pro Gerarda Deulofeua, který chtěl do souboje jeden na jednoho, ale Luiz mu jen ustupoval. A tak barcelonskému hostovi nezbývalo než sólo zakončit gólovou střelou. Na konečných 4:1 pak po dalším Doucourého pasu zvýšil velmi chladnokrevným způsobem Roberto Pereyra.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Tottenham Hotspur 2:2

04.02.2018 17:30

Góly: 3. Mohamed Salah, 90+1. Mohamed Salah - 80. Victor Wanyama, 90+4. Harry Kane (pen.)

Těžko hledat jednoduchá slova ke zhodnocení právě skončeného zápasu Liverpoolu s Tottenhamem. Zdánlivě poklidný duel hraný ve výtečném tempu dospěl do šíleného závěru se dvěma kandidáty (minimálně) na gól měsíce a dvěma penaltami. Dechberoucí čtvrthodina nakonec krásnému utkání přisoudila výsledek 2:2.

Jelikož se střetly dva celky vyznávající ofenzivní a ve většině případů i atraktivní pojetí hry, každý od zápasu očekával parádní útočnou podívanou. A tyhle představy se začaly plnit už po dvou minutách hry, byť s přispěním obrovské minely Erica Diera. Jeho zbrklou zpětnou přihrávku totiž zachytil Mohamed Salah, jenž zakončil snadný samostatný nájezd gólovou střelou k tyči.

Neuběhlo znovu ani pět minut a Liverpool mohl vést dokonce o dvě branky. Mané v silovém a běžeckém souboji přetlačil nedůsledného Sáncheze a na bránu uháněl pro změnu z úhlu. Přihrávku před bránu ale pokazil a z velké šance nebylo nic.

Ďábelský start Liverpoolu plný presinku po celém hřišti, tolik Kloppovsky typický pro úvody velkých zápasů, dělal Tottenhamu obrovské problémy - přesto se už v první polovině dostal k náznaku zajímavé příležitosti. Son dostal dobrý míč do vápna a jal se pálit, jenže v poslední chvíli mu do střely skočil Van Dijk.

Divokou dvacetiminutovku orámoval ještě James Milner, jehož tečovaný centr div nezapadl za Llorisova záda. Tempo zápasu neupadlo, ale šancí se ve druhé části prvního dějství rodilo méně. Po půlhodině hry lapil Lloris hlavičku Van Dijka, v dobrých pozicích se později ocitli Firmino i Alexander-Arnold, ale jejich zpětné pasy skončily kořistí zadáků Spurs. Krátce před pauzou pak poprvé vypálili i hosté, Dembélé se opřel do odraženého míče a Karius musel bryskně k zemi.

Ve druhé půli Liverpool poprvé propadl v defenzivě a krátce před odehranou hodinou musel Karius odvážně zastavit nájezd Sona. Gólem neskončila ani dorážka Alliho - pro Liverpool šlo každopádně o důrazné varování.

Varování, které si Reds očividně vzali k srdci, protože v dalších minutách bránili výtečně. Van Dijk s Lovrenem úpěnlivě odráželi veškeré pozemní i vzdušné útoky, nevyšel ani partyzánský úskok od Dele Alliho, jenž byl za simulaci ve vápně oceněn pouze žlutou kartou.

Již pověstně špatná obrana Liverpoolu ale nakonec přece jen zaúřadovala a odstartovala jednu z nejšílenějších pasáží letošní sezóny Premier League. Deset minut před koncem Karius nedůrazně vyrazil míč jen na hranici vápna, kde jej nedokázal odkopnout Emre Can a balón se stal kořistí fenomenální pumelice do šibenice od Victora Wanyamy. Jen o pět minut později Lovren promáchl pas Alliho na Harryho Kanea a Karius zastavil nejlepšího střelce ligy jen za pomoci faulu.

Tehdy se ale začal psát další bláznivý zvrat. Loris Karius totiž netradičně zůstal stát uprostřed brány a Kaneovu penaltu díky tomu hravě vyrazil. Forvard Tottenhamu pak nevěřícně kroutil hlavou, když Mohamed Salah na začátku nastaveného času předvedl úžasnou individuální akci, obešel ve vápně tři obránce a nakonec přehodil i gólmana Llorise.

Euforie na Anfield Road nemohla být větší, o to hořčeji pak chutnal úplný závěr. Na popud lajnového se sudí Jon Moss vrátil k situaci, kdy Van Dijk trochu neohrabaně nakopnul Lamelu ve snaze odkopnout míč a kopala se další desítka. Tu už Harry Kane svým jubilejním stým gólem v Premier League proměnil a ustavil konečný výsledek 2:2.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Newcastle United 1:1

04.02.2018 15:15

Góly: 55. Luka Milivojević (pen.) - 22. Momo Diamé

Veledůležitý zápas v boji o udržení skončil nic neřešící remízou. S bodem zvenčí musí být spokojenější Newcastle, který sice po gólu Diamého vedl, ale hlavně ve druhé půli mohl snadno ztratit i remízu. Výsledek 1:1 nakonec stanovil Milivojević z pokutového kopu.

Byli to však Eagles, kdo jako první zahrozil. Do obrovské díry v obraně Strak se vřítil Benteke, jenže samostatný nájezd po devíti minutách mu výtečným zákrokem zmařil Karl Darlow. A pak už úřadovali Magpies. Pérezův pokus Hennessey zastavil, ale když následný Kenedyho roh propadl na zadní tyč k Momo Diamému, zela před ním odkrytá svatyně.

Zápas pokračoval v parádním tempu nahoru dolů, a tak nebylo divu, když se okolo třicáté minuty urodilo na obou stranách. Zaha měl jednoznačně skórovat, ale jeho ránu zevnitř vápna zblokoval Yedlin. Vzápětí se v šestnáctce Palace uvolnil Kenedy a zasahovat musel opět Hennessey. Ten posléze zazářil i proti dorážce Péreze.

Gól, který stanovil konečný výsledek, se rýsoval už před pauzou, ale Bentekeho u brankové čáry zaskočil odražený míč, a tak mu zbyla jen hlava v dlaních. Krátce po přestávce ale Clark zatahal belgického útočníka ve vápně za dres a Luka Milivojević si i přes značné potíže s nařízenou desítkou poradil. V závěru sahali Orli po třech bodech, ale na brankové čáře zastavil jejich pokusy předchozí hříšník Clark.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Everton FC 5:1

03.02.2018 18:30

Góly: 6. Aaron Ramsey, 14. Laurent Koscielny, 19. Aaron Ramsey, 37. Pierre-Emerick Aubameyang, 74. Aaron Ramsey - 64. Dominic Calvert-Lewin

Výkony londýnského Arsenalu lze v letošní sezoně striktně rozlišit mezi domácími a venkovními zápasy. Zatímco na půdě soupeře se doposud Kanonýři trápí, jak se potvrdilo v minulém kole se Swansea, z Emitares Stadium se týmu Arséna Wengera podařilo vybudovat pevnost. Nyní se o tom přesvědčil Everton, který si odváží pětigólový příděl, který má na svědomí především autor hattricku Aaron Ramsey, jehož výtečnou bilanci vyrovnal pro změnu třemi gólovými přihrávkami Henrik Mchitarjan.

Arsenal do zápasu vstoupil v novém útočném složení s dortmundským duem Mchitarjan-Aubameyang a netrvalo dlouho, než spolupráce lednových posil Kanonýrů přinesla první plody. Právě po kombinaci této dvojky se v šesté minutě dostal k zakončení Aaron Ramsey, jenž přízemní Mchitarjanův centr chladnokrevně uklidil do sítě.

Než se zaražení hráči Evertonu stihli vzpamatovat z brzkého inkasovaného gólu, jejich manko se dokonce ztrojnásobilo. Nejprve Özilův rohový kop přizvedl na přední tyči Shkodran Mustafi a jeho kolega ve stoperské dvojici Laurent Koscielny snadno zblízka poslal míč do poloprázdné branky. Pět minut nato pak další povedená kombinace rozjetých Kanonýrů vyústila v Ramseyho střelu zpoza šestnáctky, která díky jemné teči stínujícího Mangaly zaskočila brankáře Pickforda a podobně jako v předešlém domácím zápase s Crystal Palace se Arsenal ujal drtivého vedení již v úvodní dvacetiminutovce.

Až po tříbrankové ofenzivní smršti soupeře se ke slovu dostali i hosté. Z rychlého protiútoku se dostal do nadějné šance Theo Walcott, jemuž se sice povedlo zbavit se Monreala, ovšem do jeho gólové rány ještě stihl vlétnout dobíhající Mustafi a odrazit míč mimo tři tyče.

Jen co se však evertonská obrana vysunula kupředu, dostal se ke slovu Pierre-Emerick Aubameyang. Úprk gabonského reprezentanta přes celou půlku hřiště ještě dokázal na brankové čáře zastavit Pickford, ale v sedmatřicáté minutě se historicky nejdražší posila v historii Arsenalu přece jen dokázala prosadit. Autorem kolmice za záda obranné linie Evertonu nebyl nikdo jiný než Henrik Mchitarjan a na druhý pokus již Aubameyang překonal Pickforda s lehkostí sobě vlastní. Hosté v tu chvíli marně reklamovali Aubameyangovo postavení mimo hru, což potvrdily i opakované záběry.

Ani v závěru první půle Arsenalu nechyběla verva navyšovat vedení a Nacho Monreal málem zaokrouhlil poločasové vedení domácích na pět branek, když jeho hlavičku zastavila až Pickfordova pravá tyč. Po změně stran již Monreal žádné další ofenzivní choutky nepředvedl, neboť jej v poločase vystřídal Sead Kolašinac.

Také Sam Allardyce sáhl ke změně hned po přestávce, když stažením Keana za Daviese změnil rozestavení k posílení záložní řady. Zvýšená aktivita hostí málem přinesla brzké snížení, když se o výtečný centr z pravé strany postaral Theo Walcott a Oumar Niassé měl před sebou odkrytou bránu s marně se natahujícím Čechem, avšak zakončení útočníka Tofees skončilo jen na tyči.

Hosté ovšem pokračovali ve snaze zmírnit gólovou ztrátu a po hodině hry se jim to po zásluze podařilo. Na průběžných 4:1 upravil tvrdou hlavičkou střídající Calvert-Lewin, jenž na trávníku nahradil jen pár minut předtím Thea Walcotta. Poté, co Petr Čech přišel o možnost ukončit čekání na jubilejní dvoustou vychytanou nulu v Premier League, přenechal kvůli zranění své místo v brance Davidu Ospinovi.

Doposud letargický Arsenal inkasovaná branka přece jen přinutila k větší aktivitě a čtvrthodinu před koncem si Kanonýři vzali čtyřbrankový náskok zpět. Třetí asistenci zápasu si připsal Henrik Mchitarjan, jenž opět přízemním pasem našel v šestnáctce volného Ramseyho a velšský záložník nekompromisní ranou na přední tyč vyšperkoval svůj výkon hattrickem. Arsenal tak při plnohodnotném debutu nových tváří s přehledem zvítězil 5:1 a před očekávaným derby s Tottenhamem si přinejmenším zvedl pošramocené sebevědomí.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Stoke City 2:1

03.02.2018 16:00

Góly: 70. Joshua King, 79. Lys Mousset - 5. Xherdan Shaqiri

Paul Lambert v čele Stoke City prožil svou první porážku a dle svých slov netuší, jak k ní vlastně došlo. Potters až do 70. minuty vedli, pak však dvakrát kapitulovali a přenechali Bournemouthu všechny tři body...

Stoke se vedení ujal velice brzy, když debutující Badou Ndiaye již po pěti minutách posadil míč na hlavu Shaqiriho a ten se nemýlil. Následně midlandský klub vypadal velice pohodlně a břevno dokonce odvrátila zdvojnásobení vedení skrze Petera Crouche. Ndiaye sám mohl skórovat po narážečce s Crouchem, potažmo při svém ambiciózním pokusu o gólové nůžky.

Pozdnímu comebacku Bournemouthu, který už po 13 minutách a zranění Cooka přetáčel formaci na 4-4-2, skutečně nic moc nenasvědčovalo, nicméně stalo se. A právě Joshua King, který Cooka nahradil, vše rozjížděl, když využil šťastného odrazu balonu a při zemi zamířil do sítě. O devět minut později pak o výhře domácích rozhodl Mousset svým prvním gólem v Premier League, když navázal na standardku Ibeho.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - West Ham United 3:1

03.02.2018 16:00

Góly: 8. Glenn Murray, 59. José Izquierdo, 75. Pascal Groß - 30. Javier Hernández

Brighton je zpátky na vítězné vlně, ze které vypadl krátce před Štědrým dnem. Dnes se mu podařilo v lize vyhrát poprvé od 23. prosince, a to skrze výrazně zlepšený výkon proti West Hamu, který prohrál 1:3 a na svého dnešního soka už nemá žádný náskok...

West Ham do utkání vstupoval na šestizápasové vlně neporazitelnosti, na jihu Anglie však v defenzivní formaci o třech stoperech a dvou defenzivních záložnících zklamal na celé čáře. Podruhé v sezoně tak WHU od Brightonu inkasovalo třikrát v jednom zápase (totéž Seagulls od října až doteď nezopakovali) a mohlo klidně i víckrát - kdyby si mezi tři tyče našlo z 21 střel cestu více než pět.

I ona pětice však bohatě stačila. Už v osmé minutě se nesmírně klidným finišem blýskl veterán Glenn Murray, jehož radost na chvíli anulovala Hernándezova rána odražená od břevna, ovšem po Izqueirdově zásahu z 59. minuty se už domácí rozhodit nenechali. Žádný zanďour, naopak nadále aktivní útočná hra, a odměnou byla pojistka z dílny Grosse, který využil špatné rozehrávky Collinse. V závěru ještě navíc mohli zvyšovat střídající Kayal s Marchem.

Více informací k zápasu

Manchester United - Huddersfield Town 2:0

03.02.2018 16:00

Góly: 55. Romelu Lukaku, 68. Alexis Sánchez

Alexis Sánchez se na svůj první gól v barvách Manchesteru United příliš nenačekal. Hned při svém prvním ligovém vystoupení na Old Trafford pojistil povinné vítězství nad Huddersfieldem a soupeře United tak pomohl poslat do sestupové zóny, zatímco Red Devils stahují náskok City na 13 bodů.



Zápasu předcházela minuta ticha na připomínku obětí mnichovské letecké katastrofy, která se stala před 60 lety. A možná i tento smutný pietní akt přispěl k tomu, že se následně hráči rozjížděli o něco pomaleji a první poločas mnoho vzruchu nenabídl. Zatímco v říjnu Huddersfield při výhře 2:1 Man Utd dokonale zaskočil, tentokrát se soustředil jen na brejky, které generovaly jedinou střelu a žádnou mezi tři tyče.

Red Devils mezitím zlobili pouze skrze dalekonosný pokus Alexise a brzkou šanci Lingarda, to po změně stran už jejich hra nabyla na flexibilitě a kreativitě. V padesáté páté minutě hosté "berlínskou zeď" Huddersfieldu, jak obranný val soupeře pojmenoval José Mourinho, konečně prolomili díky Lukakuově zakončení po centru Maty.

Hlavní okamžik utkání nadešel v 68. minutě, když Alexis Sánchez ve svém třetím soutěžním startu za svůj nový klub otevřel svůj střelecký účet. Nejednalo se nicméně o nic přímočarého - Chilan totiž nejprve soupeřův faul na vlastní osobu z penalty nepotrestal, z dorážky už se ale nemýlil.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Southampton FC 2:3

03.02.2018 16:00

Góly: 4. Ahmed Hegazy, 72. Salomón Rondón - 40. Mario Lemina, 43. Jack Stephens, 55. James Ward-Prowse

West Bromwich se před dnešním zápasem minutou ticha rozloučil se svou nedávno zesnulou legendou Cyrillem Regisem a jeho 112 gólů uctil dvěma zásahy, ani ty však na bod nestačily. Defenzíva WBA si totiž proti Southamptonu vybrala den volna a skrze tři inkasované branky, jež dělilo 15 minut, se podepsala pod prohru 2:3...

Saints šli do utkání s vidinou 13. po sobě jdoucího zápasu bez výhry a začal v souladu s nedávnou formou, když už po čtyřech minutách a hlavičce Hegazyho prohrával. Manažer Mauricio Pellegrino se nejspíš v tu dobu viděl, kterak přebírá zprávu o vyhazovu, místo toho však ještě na sklonku první půle přihlížel obratu, který mu určitě vyhrál nějaký ten čas navíc.

Svatí nejprve po zásluze vyrovnali ve 40. minutě, když do šibenice nekompromisně vypálil Lemina, a jenom za tři minuty se dominantní hlavičkou uvedl stoper Jack Stephens. WBA šlo tudíž do šaten pořádně opařeno a deset minut po obrátce mu bylo ještě hůře - Ward-Prowse tentokrát přízemní ranou z přímého kopu sám ze standardky zvýšil na 3:1.

Baggies vpředu nastoupili s Danielem Sturridgem, nová posila se však nevytasila s ani jednou přesnou střelou a ve druhé půli střídala. Snižovat tak musel obvyklý podezřelý, hlavičkující Salomon Rondón, jeho příspěvek však ani na plichtu nestačil. West Brom takhle zůstává poslední, se ztrátou čtyř bodů na záchranu.

Více informací k zápasu

Leicester City - Swansea City 1:1

03.02.2018 16:00

Góly: 17. Jamie Vardy - 53. Federico Fernández

Už sedm soutěžních zápasů v řadě zůstává Swansea neporažené, byť se v lize jedná o "pouhé" čtyři duely. Labutě každopádně díky prohrám Stoke City a Huddersfieldu poskočily mimo sestupovou zónu, o skóre před oba zmíněné kluby, a i vzhledem k průběhu utkání s Leicesterem budou spokojené...

První poločas byl totiž výhradně v režii Foxes, kteří však svou převahu promítli pouze do jedné trefy Jamieho Vardyho, jehož na steč vyslal Kelechi Iheanacho unikátní příhrou skrze nohy dvou protihráčů. Kromě Iheanacha následně intenzivně zlobil také Diabaté, jehož po půlhodině hry neuvěřitelně vychytal Fabianski, aby záhy dorážku nigerijského střelce hrudí zablokoval obránce Mawson.

Především tyto dvě šance se po obrátce Leicesteru vymstily. Ihned v 53. minutě si Fernández naskočil na roh Ki Sung-yuenga a bylo srovnáno. Swans vzápětí pokračovali ve zlepšeném výkonu, nejblíže gólu se však přesto ve zbytku utkání ocitl soupeř, když Ndidiho branka nebyla uznána pro těsný ofsajd.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Manchester City 1:1

03.02.2018 13:30

Góly: 82. Jóhann Gudmundsson - 22. Danilo

Původně to vypadalo na další rutinní, už 23. výhru Manchesteru City v sezoně. Pak ovšem Raheem Sterling 20 minut před koncem trestuhodně neproměnil obří šanci, publikum eruptovalo, postavilo se za Burnley a domácí tým nakonec v závěru přeci jen vydoloval alespoň hezký bod...

City se ujalo vedení skrze dalekonosnou bombu Danila poté, co brazilský obránce od rohového praporku obdržel přihrávku od Bernarda Silvy. Tak se stalo ve 22. minutě a hosté nadále dominovali, góly se jim však přidat nedařilo. Za vše mluví zmíněné selhání Sterlinga po přesném centru Walkera.

Odhodlané Burnley ale nezůstávalo bez šancí a jeho vyrovnání až takovým překvapením nebylo. Ještě předtím měli solidní šance Mee s Lennonem, než tvrdý halfvolej Gudmundssona v 82. minutě překonal Edersona. City takto nedokázalo triumfovat teprve ve svém čtvrtém ligovém utkání ročníku, zatímco Clarets sice už desetkrát v řadě nevyhráli, ovšem tentokrát si jako vítězové po zásluze alespoň přijdou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City26223174:1969
2.Manchester United26175451:1856
3.Liverpool FC26149359:3151
4.Chelsea FC26155646:2350
5.Tottenham Hotspur26147551:2449
6.Arsenal FC26136751:3545
7.Burnley FC2699821:2336
8.Leicester City2698938:3535
9.AFC Bournemouth26871130:3731
10.Everton FC26871129:4531
11.Watford FC26861237:4530
12.West Ham United26691132:4627
13.Brighton & Hove Albion26691121:3527
14.Crystal Palace26691124:3927
15.Southampton FC265111028:3826
16.Newcastle United26671324:3625
17.Swansea City26661419:3724
18.Stoke City26661426:5224
19.Huddersfield Town26661419:4624
20.West Bromwich Albion263111221:3720

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1558)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele