Premier League - preview 1. kola

11.08.2017, 08:22, aktualizováno 13.08.2017, 08:41
Previews
Poslední čtyři celky v neděli čeká vstup do nové sezony anglické Premier League. Newcastle United je po roce zpět mezi elitou a čeká ho těžký úvod, na jeho půdě se totiž představí Tottenham. Velké ambice má jako již tradičně Manchester United, ten začne proti West Hamu...
Newcastle United - Tottenham Hotspur  (neděle 14:30)
Huddersfield senzačně smetl Crystal Palace na jeho stadionu, Brighton odvážně držel zkrátka Manchester City až do sedmdesáté minuty, tak co předvede třetí nováček z Newcastlu? Taky Magpies jsou při vstupu do Premier League jasným outsider, jelikož v St. James‘ Parku přivítají jeden z nejlepších týmů posledních let. Tottenham však podle všeho nečeká tak slavná sezóna jako loni či předloni...

Fotbaloví experti pasují Spurs jako kandidáty na TOP 4 - zcela po právu. Jakpak by taky ne, vždyť právě Harry Kane a spol. dokázali jako jediní celou sezónu konkurovat loni suverénní Chelsea. A před dvěma lety předvedli totéž s Leicesterem. Jenže v létě šéf klubu Levy podivně zahálel, Tottenham dosud nepřivedl jednu jedinou posilu, což popudilo už i Dannyho Rose ke kritickému rozhovoru pro The Sun.

Širší kádr je při účasti v Lize mistrů povinností, tedy pokud Kohouti neplánují podobnou evropskou ostudu jako před rokem. A už s tím taky začali něco dělat, když nabízí Ajaxu za supertalentovaného stopera Davinsona Sáncheze. Jenže fakt, že se z White Hart Lane stěhují na neoblíbené Wembley, kde byli loni slabší než na hřištích soupeře, se změnit nedá...

V Newcastlu jim tahle starost logicky odpadá, ale natěšený nováček bude obtížným soupeřem tak jako tak. Magpies se pokusí navázat na senzační úspěch Huddersfieldu na hřišti Crystal Palace - a vlastně proč ne? Vždyť před dvěma lety v sestupové sezóně porazili Tottenham v obou zápasech a doma mu při rozlučce se sezónou i Premier League nasázeli bůra.

Newcastle navíc oproti Spurs příkladně doplnili kádr. Trvale ho posílil Christian Atsu, přišel i další křídelník Jacob Murphy známý z anglické jednadvacítky. Rafa Benítez získal i stopera Floriana Lejeuna nebo obránce Javiho Manquilla. Zajímavou posilou může být i mladičký Španěl Mikel Merino, který zvýšil konkurenci v záloze coby host z Dortmundu.

V závěru přípravy však chyběl Dwight Gayle, a i když už je nejlepší střelec fit, stejně asi od začátku nezačne. Úplně mimo je pravý bek DeAndre Yedlin. Tottenham má problémy hlavně v obraně, kde postrádá jedničky na obou krajích v Trippierovi a Roseovi. Dlouhodobě mimo hru je i Lamela, zápas se pravděpodobně nebude plně týkat ani Sona.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Elliot - Manquillo, Lejeune, Clark, Dummett - Ritchie, Shelvey, Hayden, Atsu - Ayoze - Mitrović
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Dier, Alderweireld, Vertonghen, Davies - Dembélé, Waynama - Sissoko, Alli, Eriksen - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.25 - 4.05 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester United - West Ham United  (neděle 17:00)
S velkými cíli vstupuje do sezóny Manchester United. U kormidla zůstává José Mourinho, který pokračuje s přestavbou kádru a do nového ročníku vyrukuje s drahými posilami - Lindelofem, Matićem a především Lukakuem. Poměrně výrazně se nicméně na přestupovém trhu činil také West Ham, kteří v prvním kole právě na Old Trafford přicestují.

V Divadle snů nastává doba porooneyovská. Ikona Manchesteru vyhrála s United prakticky všechny možné trofeje, s postupem času však dostávala na trávníku stále méně a méně prostoru, a tak se po třinácti letech Wayne Rooney vrátil zpět do Goodison Parku, kde poprvé nakoukl do velkého fotbalu. Kromě něj opustil klub v letní přestávce také Zlatan Ibrahimović, jehož budoucnost ale údajně ještě není úplně vyřešena.

"To, co zde Zlatan minulou sezónu dokázal, pro něho nebylo dost. Má pocit, že může ukázat více. Chce nadále pokračovat ve fotbale na nejvyšší úrovni, takže společně diskutujeme o možnostech jeho pokračování v druhé polovině tohoto ročníku," uvedl na tiskové konferenci José Mourinho, přičemž připomněl, že švédský kanonýr bude kvůli vážnému zranění mimo hru zhruba do prosince.

Zatím tak budou fanoušci Red Devils spoléhat na gólovou potenci vytoužené akvizice z Evertonu - Romelua Lukakua, jenž by stejně jako Nemanja Matić neměl scházet v základní sestavě. Chybět naopak stoprocentně budou dlouhodobě zranění Luke Shaw, Marcos Rojo a Ashley Young.

Kouč West Hamu Slaven Bilić ovšem musí řešit ještě početnější marodku. Mimo hru se nachází Michail Antonio, Manuel Lanzini, Cheikhou Kouyaté, Andy Carroll a Diafra Sakho. Každopádně zcela fit by měl být Javier Hernández, jedna z letních posil a někdejší hráč právě Red Devils. Novými členy v kádru Hammers jsou pak ještě rakouský reprezentant Marko Arnautović (za rekordní sumu 25 milionů liber), brankář Joe Hart a zkušený Pablo Zabaleta.

Nutno dodat, že ačkoliv West Ham před rokem Manchester doma (tehdy ještě v Upton Parku) porazil, na vítězství na Old Trafford čeká již deset let - v květnu 2007 vystřelil senzační tři body Hammers Carlos Tévez. Pokud by se jim tuto nepříznivou sérii povedlo přerušit, došlo by k zároveň k prolomení osobních statistik Josého Mourinha, který v nedělních zápasech během své kariéry dosud nepoznal hořkost porážky (v 112 duelech) a navíc v Premier League nikdy neprohrál zahajovací utkání sezóny.

"Není to úplně ideální začínat zrovna na Old Trafford, na druhou stranu je to úžasné, neboť se jedná o jeden z nejlepších venkovních zápasů v soutěži," myslí si Slaven Bilić, jehož svěřenci tímto střetnutím uzavřou premiérové kolo letošní Premier League.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Jones, Bailly, Darmian - Valencia, Herrera, Matić, Pogba, Rashford - Mchitarjan - Lukaku
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Hart - Zabaleta, Reid, Fonte, Masuaku - Fernandes, Obiang, Noble - Ayew, Hernández, Arnautović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.65 - 11.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Watford FC - Liverpool FC  (sobota 13:30)
Sobotní program prvního kola Premier League v sezóně 2017/2018 zahájí duel Watfordu s Liverpoolem. Celek z Vicarage Road jde do sezóny s cílem vyhnout se bojům o záchranu, zatímco Reds, kteří se po třech letech kvalifikovali do Ligy mistrů, touží po příčkách nejvyšších.

Na Anfield Road přes léto přivedli dvě zajímavé posily do ofenzivy - mladíka Dominica Solankeho z Chelsea a především Mohameda Salaha, jehož minulost je mimochodem také spjata s Blues, za 34 milionů liber z AS Řím. Konkurenci v obraně by pak měl zvýšit Andy Robertson ze sestoupivšího Hullu. Jürgenu Kloppovi se na druhé straně povedlo kádr udržet pohromadě, odešli pouze Lucas, Wisdom a Stewart.

V posledních dnech se však hodně hlasitě hovoří o odchodu nejlepšího střelce minulé sezóny Philippa Coutinha, kterého si vyhlédla Barcelona jako náhradu za Neymara. Jürgen Klopp nechtěl na tiskové konferenci o této záležitosti příliš mluvit, přiznal však, že Coutinho momentálně není šťastný. "Není to ale nic pro vás, je to mezi mnou a hráči v kabině. Všemi hráči, ne jenom Phillem," zdůraznil německý kouč. Brazilský křídelník v sobotu bude tak jako tak chybět, údajně kvůli problémům se zády. Mimo něj nenastoupí ani Daniel Sturridge a Adam Lallana.

Ve Watfordu, jako již tradičně, došlo v létě ke změnám včetně té na trenérské pozici - Waltera Mazzarriho nahradil Portugalec Marco Silva. Ambicióznímu manažerovi vedení přivedlo několik posil - rekordní je čerstvá akvizice Andy Gray z Burnley za 18,5 milionů liber. Přišel ale také Tom Cleverley a talentovaní mladící Will Hughes, Nathaniel Chalobah, Daniel Bachmann a Brazilec Richarlison.

Marco Silva se nicméně v sobotu bude muset obejít bez klíčového stopera Craiga Cathcarta a Christiana Kabaseleho. Nejistý je navíc start Troye Deeneyho, jenž se nedávno podrobil chirurgickému zákroku. Dá se tak očekávat, že hned několik letních posil i kvůli těmto absencím uvidíme v základní sestavě už proti Liverpoolu.

"Naším hlavním cílem zůstává nadále udržení se v Premier League, ovšem chceme, aby se nám dařilo více než v předchozích dvou sezónách. Důležité je, abychom pracovali týden co týden, šli zápas od zápasu a dali do utkání všechno," uzavřel klasickým klišé pro média lodivod Hornets, jimž se proti mužstvu z Anfield v posledních duelech příliš nedařilo. Z předcházejících tří střetnutí má Liverpool plný počet bodů a skóre 9:1.

Zda Liverpool vstoupí do nového ročníku vítězně stejně jako v posledních čtyřech letech, či naopak Watford poprvé v historii své utkání na "opening day" vyhraje, to se dozvíme v sobotu po poledni. Na dodržování pravidel bude dohlížet zkušený sudí Anthony Taylor.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Janmaat, Kaboul, Britos, Holebas - Chalobah, Doucouré - Ambrabat, Cleverley, Pereyra - Gray
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Alexander-Arnold, Matip, Lovren, Moreno - Milner, Henderson, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.60 - 4.25 - 1.56
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Chelsea FC - Burnley FC  (sobota 16:00)
Fanoušci Chelsea trnou hrůzou. Letošní letní příprava totiž neblaze připomíná tu zpřed dvou let, kdy se tehdejší Mourinhova družina taktéž dostávala z mistrovské kocoviny. A všichni moc dobře víme, jak to tehdy dopadlo. Bodová ztráta už při vstupu, jako tenkrát se Swansea, je nepřijatelná. Proti Burnley musí Blues nastartovat sezónu vítězně.

Vyhrát Premier League znamená v posledních letech takřka výhradně selhat při pokusu o obhajobu. Naposled nezklamal Manchester United v sezóně 2011/12, kdy nesmrtelnému Siru Alexi Fergusonovi ukradl druhý titul v řadě až neméně legendárním gólem v poslední vteřině sezóny Sergio Agüero. Od té doby zůstal mistr vždy za očekáváním. A podle předsezónních výhledů to podobně vypadá i tentokrát.

Antonio Conte vstupuje do sezóny snad ještě s užším kádrem než loni, přestože hraje o soutěž víc. Zda je to chyba chladného a až příliš upřímného přístupu italského trenéra, nebo neschopností vedení přivést adekvátní posily/náhrady, to je otázka na povolanější osoby. Conte má každopádně před sebou extrémně těžký úkol a prognóza Jamieho Carraghera, kterýžto tipuje jeho vyhazov ještě před koncem ročníku, není zas až tak úplně mimo mísu.

O genocidě mladých hráčů i dřívějších opor se toho namluvilo i napsalo spousty, stejně jako o neúspěšné snaze Chelsea kádr naopak rozšířit. Věc se má zkrátka tak, že do utkání s Burnley vstupují Londýňané se třinácti plnohodnotnými členy A týmu, mezi nimiž jsou navíc i mladičký a nezkušený Charly Musonda nebo Loïc Rémy, který je na odstřel.

Vysílat signál všem protivníkům v boji o čelo tabulky bude Chelsea bez zraněných Edena Hazarda, Pedra, Tiemouého Bakayoka i Victora Mosese, který je pro změnu suspendován za vysimulovanou červenou kartu z květnového finále FA Cupu. Král střelců dvou nedávných mistrovských sezón Diego Costa se uraženě připravuje na přestup z klubu neznámo kde. A tak zbylo z kádru šampiona nedůstojné torzo...

Dost ale o Chelsea, zápas na Stamford Bridge se úplně stejně týká i Burnley, které sice taky oproti minulému ročníku oslabilo, ale u něj jsme zvyklí na sveřepé boje a mnohdy nečekané úspěchy zvyklí i s papírově mizerným mančaftem. Až čas ukáže, jak budou exity klíčových opor Michaela Keana, Andrého Graye a sázkařského magnáta Joeyho Bartona bolet.

Útočníka číslo jedna by měl suplovat Jon Walters, který by měl rovnou začít osamocen na hrotu. Sam Vokes totiž není úplně fit. Střed zálohy pak nově vyztužil Jack Cork, shodou okolností někdejší hvězdička dorosteneckého týmu Chelsea.

Burnley každopádně nemá na Stamford Bridge co ztratit. Čert vem papírové předpoklady, ale Clarets jsou mimo svůj stadion nikoli poloviční, ale zhruba tak desetinoví. Z 21 pokusů v minulé sezóně v lize a pohárech vyhráli jedinkrát! Stéblem naděje budiž listopad roku 2008, kdy hosté vyřadili Chelsea v jejím království na pokutové kopy.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Rüdiger, Luiz, Cahill - Azpilicueta, Fábregas, Kanté, Alonso - Willian, Batshuayi, Morata
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Lowton, Mee, Tarkowski, Ward - Arfield, Hendrick, Cork, Westwood, Brady - Walters
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.50 - 11.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Crystal Palace - Huddersfield Town  (sobota 16:00)
Po dlouhých 45 letech se do nejvyšší ligové soutěže vrací Huddersfield, který na samý úvod svého tažení vycestuje na půdu Crystal Palace. Podle papírových prognóz Premier League dost možná ještě nikdy neměla takhle jasného outsidera, to však samozřejmě neznamená, že by nováček nemohl příjemně překvapit.

Domácím se loňská sezóna pranic nepovedla, sérii neuspokojivých výsledků nejprve odnesl Alan Pardew, jehož nahradil Sam Allardyce, nicméně i ten se svým týmem dlouho jen klopýtal. Pořádnou formu pak Eagles chytili až v dubnu, přičemž definitivní tečku na jejich záchranu dala výhra 4:0 nad Hullem City v předposledním kole. Do nového ročníku však celek z jihu Londýna povede zcela jiný muž, Crystal Palace totiž na svou lavičku přivedlo legendárního Franka de Boera, od kterého očekávají zatraktivnění herního stylu. Dá se ovšem říct, že jde o trochu riskantní krok, přece jenom poslední angažmá Nizozemce v italském Interu dopadlo vskutku neslavně. Svůj tým doposud posilnil o středního obránce Ajaxu Jaira Riedewalda a dva mladíky z předních anglických klubů - Timothy Fosu-Mensaha z Manchesteru United a Rubena Loftus-Cheeka z Chelsea. Kádr pak opustili převážně veteráni, odešel brankář Steve Mandanda, po ukončení smlouvy se pakovali také Fraizer Campbell, Joe Ledley či Mathieu Flamini.

To nováček soutěže zažil po šokujícím přestupu přece jenom poněkud rušnější léto. Trenér David Wagner si byl plně vědom toho, že pokud jeho ovečky mají mít byť jen minimální naději na úspěch, musí svůj celek pořádně posílit. A vedení Huddersfieldu se rozhodně činilo - svému kouči přivedlo hned 9 nových posil za více než 43 miliónu eur. Tou největší posilou je bezesporu útočník Steve Mounié, který nováčka posilnil z Montpellieru a za něhož vedení vyplázlo 13 miliónů eur.

Oba celky svůj poslední vzájemný zápas v rámci nejvyšší soutěže odehrály v roce 1972 a skončil bezbrankovou nudou. Historicky se však Eagles na Huddersfield vůbec nedaří, z 12 utkání zvítězili jen jedinkrát, jinak ještě zaznamenali 7 proher a čtyřikrát odešli ze hřiště poraženi.

Domácí v sobotu nemohou počítat s pěticí Cabaye, McArthur, Sako, Wickham a Souare, všechny totiž ze zápasu vyřadí zdravotní problémy. Hostům bude zase chybět dvojice Jonathan Hogg a Nahki Wells - oba hráče trápí potíže s kotníkem.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Milivojevič, Dann, Riedewald - Towsnesnd, Loftus-Cheek, Puncheon, Van Aanholt - Schlupp, Benteke, Zaha
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lössl - Smith, Schindler, Zanka, Löwe - Mooy, Williams - Palmer, Ince, Kachunga - Mounié
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.63 - 4.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Stoke City  (sobota 16:00)
Svůj první ligový start na Goodison Parku v barvách domácího Evertonu si po 13 letech odbude Wayne Rooney - takový je suverénně největší tahák úvodu druhé sezony Ronalda Koemana v čele Toffees. Sezony, která začíná bez střelce Lukakua, a přece s většími ambicemi. Jako první Karamelkám stojí v cestě Stoke City...

Z hlediska umístění nebyla pro Everton minulá, přechodová sezona velkým úspěchem, ale ani zklamáním; sedmá příčka pořád znamenala alespoň účast v předkolech Evropské ligy, kde příště na Toffees čeká hratelný soupeř z chorvatského Splitu. Liverpoolští tak ročník PL načínají rozehraní.

Ostrému startu Stoke mezitím nasvědčuje pramálo. Klub se na přestupovém poli příliš nečinil, ztratil hvězdného Marka Arnautoviće poté, co Rakušan formálně požádal o odchod, a Bruna Martinse Indiho přivedl zpátky teprve v předvečer tohoto utkání.

Dlouholetý manažer Mark Hughes navíc plánuje sázet na neortodoxní rozestavení 3-4-2-1, přestože nemá klasického pravého křídelního beka a musí tam využívat útočníka Dioufa. S tímto se Potters pokusí konečně opět vyhrát v zahajovacím utkání sezony, což se jim dříve povedlo jen roku 2009.

Hughesovy týmy jsou notoricky známé pro svou neschopnost bodovat venku, což platí i o letošním Stoke (dvě výhry v tomto kalendářním roce), zatímco Everton letos před vlastním publikem pálí ostrými a jeho 30 vstřeleným brankám se v lize vůbec nikdo nevyrovná. Minule navíc na domácím stánku zažil nejsilnější sezonu za posledních sedmadvacet let s pouhými dvěma prohrami. Favorit je tudíž jasný.

To ale neznamená, že Koemanovi nic nekomplikuje život - se zraněními jsou mimo hru záložníci Ross Barkley a James McCarthy. Na debuty se ovšem těší defenzivní posily, brankář Pickford a stoper Keane. Hughes patrně představí Fletchera, Choupo-Motinga a Zoumu; útočník Saido Berahino je podle manažera ve skvělé kondici a připraven táhnout ofenzívu Potters.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Holgate, Keane, Williams, Baines - Klaassen, Schneiderlin, Guéyé - Sandro, Rooney, Calvert-Lewin
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Cameron, Shawcross, Zouma - Diouf, Allen, Fletcher, Pieters - Shaqiri, Bojan - Berahino
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.57 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Bromwich Albion - AFC Bournemouth  (sobota 16:00)
Ještě před sedmi lety hráli v League Two a na fotbalové mapě Anglie by Bournemouth našli jen fajnšmekři. Po spanilé jízdě do nejvyššího patra ligového fotbalu se však očekávaný sešup dolů zatím nekoná - ba naopak, Cherries svou druhou sezonu mezi kluby Premier League zvládli s noblesou a pohodlně se vyhli bojům o záchranu, o čemž svědčí konečné deváté místo v loňské tabulce.

V klubu sázejí na koncepční práci a schopnosti Eddieho Howea, který mužstvo z jihozápadní Anglie vede s krátkou přestávkou, kdy si odskočil do Burnley, devátým rokem. Fanoušci tak mohou být před novou sezonou nabití optimismem - klubu se podařilo udržet ofenzivního tahouna Joshuu Kinga, o něhož se zajímal Tottenham, a na jiných postech tým dokonce oproti minulému ročníku posílil.

Zatímco loni se Nathan Aké na Dean Court jen ohřál a už ho povolala do služby domovská Chelsea, po letním přestupu a vyplacení rekordní částky v historii klubu je holandský defenzivní univerzál v AFC nastálo.

I v útoku má Howe o poznání lepší možnost volby. Léto bylo v devátém celku minulé sezony ve znamení twitterových výkřiků příznivců, bažících po přestupu Jermaina Defoa - volání fanoušků vedení klubu nakonec vyslyšelo a zkušený kanonýr, jenž se do klubu vrací po šestnácti letech, bude více než zajímavou alternativou k Afobemu či Wilsonovi, pokud se rodák z Coventry uzdraví.

Solidní posilu získali Cherries i na brankářském postu - Artur Boruc sice loni svými výkony Bournemouth držel nad vodou a utkání proti United v jarní části sezony bylo doslova show polského gólmana, brzy mu však bude už osmatřicet let - a zisk Asmira Begoviče, jenž působil na Stamford Bridge coby dvojka za Courtoisem, je pro fanoušky AFC rozhodně důvodem k radosti.

Úvodní duel sezony čeká na kapitána Francise a jeho partu na hřišti West Bromwiche. Baggies sice v loňském ročníku nasbírali jen o bod méně než Bournemouth a skončili desátí, svěřenci Tonyho Pulise mají však co napravovat. Závěr sezony se hráčům v modrobílých dresech vůbec nepovedl - na parádní vítězství 3:1 proti bídnému Arsenalu Robson-Kanu a spol. nenavázali a z posledních devíti utkání nasbíral West Brom pouhé dva body.

Ani přestupové období nebylo na Hawthorns zdaleka tak pohodové jako v Bournemouthu. Fanoušky zasáhl odchod Darrena Fletchera do Stoke a je otázkou, zda se přehled a lídrovské schopnosti zkušeného středopolaře podaří Baggies nějakým způsobem nahradit.

Těšit tak příznivce WBA může alespoň nákup Jaye Rodrígueze, jenž do Bromwiche zamířil za dvanáct milionů liber ze Sotonu. Zda anglický forvard se španělským původem opepří Begovičovu premiéru v novém působišti gólem, ukáže už sobotní odpoledne.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Dawson, Ahmed Hegazy, Evans, Nyom - Yacob, Livermore - Phillips, Chadli, Rodriguez - Rondón
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Begovič - Francis, Cook, Aké, Daniels- Arter, Surman - Fraser, King, Pugh - Defoe
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.26 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Southampton FC - Swansea City  (sobota 16:00)
V sobotu odpoledne přivítají novou sezónu také diváci na St. Mary’s, kde domácí Southampton přivítá hostující Labutě. Oba celky jistě doufají, že se jim v této sezóně povede lépe - domácí sice opět skončili v horní polovině tabulky, nicméně zejména s formou na vlastním hřišti a vůbec ofenzivou mužstva rozhodně nemohli být spokojeni, zatímco celek z Walesu bojoval až do úplného závěru o holé přežití.

Přestupové okno na jihu Anglie se nese v duchu stále ještě nevyřešeného osudu Virgila van Dijka. Ten dal po konci minulého ročníku najevo svou touhu odejít, nicméně Liverpool si v jednáních nepočínal zrovna obezřetně, kvůli čemu museli jeho činovníci popřít zájem o nizozemského reprezentanta. Ten se ale nehodlá smířit s tím, že by měl zůstat, a tudíž podal oficiální žádost o přestup. Mezi nejvážnější zájemce stále patří dvojice Chelsea - Liverpool, poslední týdny přestupového období tak velmi pravděpodobně přinesou definitivní rozuzlení této ságy.

Sluší se zmínit, že domácí do nové sezóny vstupují pod vedením nového kouče - Clauda Puela nahradil Mauricio Pellegrino, kterého Svatí přetáhli z Deportiva Alavés. Kádr přes léto doplnili o Jana Bednarka a Maria Leminu - prvně jmenovaný dorazil z Lechu Poznaň, ten druhý z italského Juventusu. Naopak z klubu se poroučel krajní obránce Cuco Martina, Martín Cáceres a hlavně Jay Rodríguez, který zamířil do West Bromwiche Albion.

To Labutě pokračují s mužem, který je na poslední chvíli v Premier League udržel - Paul Clement se klubu upsal až do konce ročníku 2018/19. Svůj kádr posílil o tři hráče - ze Španělska dorazil záložník Roque Mesa, z holandského Heerenveenu náhradní brankář Erwin Mulder a z londýnské Chelsea pak na jednoroční hostování útočník Tammy Abraham. Klub však opustila trojice Jack Cork, Modou Barrow a Franck Tabanou. Nejistá je i budoucnost hlavní tahounů Llorenteho a Sigurdssona, přičemž zejména o druhého jmenovaného přes léto jevil vážný zájem Everton, v současnosti to ovšem vypadá, že k žádnému dalšímu oslabení již nedojde.

Co se vzájemných zápasů obou soků týče, lépe je na tom Southampton, který vyhrál hne 6 z posledních 8 střetnutí. Labutě na St. Mary’s vyhráli v rámci Premier League jen jedinkrát - v roce 2015. Zajímavostí pak ještě je, že Svatí v rámci ligové soutěže ještě nikdy nevyhráli zahajovací utkání na vlastní půdě, z devíti pokusů si připsali jen pět remíz a čtyři porážky.

Domácí mají k dispozici takřka kompletní kádr - ze zdravotních důvodů by neměl absentovat vůbec nikdo, chybět tak bude akorát Virgil van Dijk, jehož budoucnost zůstává ve hvězdách. Swansea bude z podobných důvodů postrádat Gylfiho Sigurdssona, kvůli zdravotním patáliím pak nemůže počítat s Ki Sung-yuengem, Nathanem Dyerem a Fernandem Llorentem.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Pied, Yoshida, Stephens, Bertrand - Davis, Romeu - Tadič, Ward-Prowse, Redmond - Gabbiadini
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Fernández, Mawson, Olsson - Britton - Fer, Carroll - Routledge - Jordan Ayew, Abraham
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.15 - 6.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Brighton & Hove Albion - Manchester City  (sobota 18:30)
Vrcholem soboty v Premier League bude duel mezi nováčkem Brightonem a jedním z hlavních aspirantů na titul - Manchesterem City. Do přímořského města na jihu Anglie se nejvyšší anglická soutěž vrací po dlouhých čtyřiatřiceti letech. Paradoxní je, poslední soupeř, se kterým se tady Seagulls mezi elitou utkali, byli právě Citizens.

Konečně tedy přichází čas na právoplatnou odvetu, Manchester v Brightonu tehdy zvítězil 1:0. Kouč domácích Chris Hughton však tuší, že ho čeká jeden z nejsilnějších protivníků. "City byli v předsezóně vynikající, disponují obrovskou kvalitou," ví Hughton. "Bude to úžasný den pro klub a naše fanoušky, první zápas v Premier League, nicméně my musíme dosáhnout toho, aby to byl dobrý den i pro naše mužstvo," dodal.

Na Falmer Stadium se po postupu dle očekávání snažili tým co nejlépe posílit. Z PSV Eindhoven přišel nizozemský reprezentant, záložník Davy Pröpper, novou jedničkou mezi třemi tyčemi se stal Australan Matthew Ryan z Valencie. Kvalitu má přinést také duo z Ingolstadtu - Josh Kerr a Markus Suttner nebo mladík Izzy Brown na hostování z Chelsea.

Hosté z Etihad Stadium si na jih jedou pro tři body, všechno ostatní by bylo velkým zklamáním. Pep Guardiola ustál loňský nevydařený ročník, letos už však musí získat velkou trofej. Pomoci k tomu mají další hvězdné posily, za astronomické sumy přišli obránci Kyle Walker z Tottenhamu, Danilo z Realu Madrid a Benjamin Mendy z Monaka, brankář Ederson z Benfiky Lisabon a záložník Bernardo Silva rovněž z Monaka.

Španělský manažer na tiskové konferenci prohlásil, že takové posílení bylo vzhledem ke kvalitě kádru zcela adekvátní. "Klub za posledních sedm let nepřivedl žádného křídelního obránce. Manchester City měl jeden z nejstarších týmů v Evropě," podotkl Guardiola.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Bruno, Dunk, Duffy, Suttner - Knockaert, Stephens, Sidwell, March - Gross - Murray
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Stones, Kompany, Otamendi - Walker, De Bruyne, Fernandinho, Silva, Danilo - Gabriel, Agüero
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.30 - 5.95 - 1.31
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arsenal FC - Leicester City  (pátek 20:45)
Horečka páteční noci přivane do našich životů tolik postrádanou součástku. Ano, Premier League je zpět a vrací se hned třaskavým soubojem Arsenalu s Leicesterem. Oba celky zažily loni velké zklamání - Lišky se při obhajobě tak tak vešly do horní poloviny tabulky, když po Vánocích dokonce na čas sestupovaly. No a Wengerova ekipa po 21 letech vypadla z top čtyřky...

Francouzský manažer rozhodně protrpěl nejhorší sezónu kariéry. Sezónu, během níž okusil nevoli fanoušků, kteří ho nesčetnými způsoby vyháněli z klubu. Uchlácholil je až překvapivým vítězstvím ve finále FA Cupu, kde Arsenal výborným výkonem porazil mistrovskou Chelsea. Na londýnském rivalovi si pak Kanonýři smlsnuli i v anglickém superpoháru, byť až po pokutových kopech.

Jenže už tehdy fanoušci Gunners museli skousnout nemastný neslaný výkon a výrazný zásah do vysněné ofenzivní vozby, kterou měl zdokonalit příchod šutéra Alexandra Lacazetta. Oba jeho wingmani jsou však mimo hru - zatímco Alexis Sánchez je stoprocentně out vinou bolestí břicha, Mesut Özil teprve začal trénovat po zranění kotníku a jeho start by byl velkým překvapením.

To však není zdaleka všechno, podobné problémy má Wenger i v obranných řadách. Laurent Koscielny je suspendovaný, Shkodran Mustafi není po prodlouženém volnu způsobeném účastí na Konfederačním poháru v optimální kondici a Per Mertesacker má vinou Cahillova loktu významně pocuchaný ciferník. Gabrielova absence už je takovým koloritem, takže na stoperu možná zaskočí další letní posila, povahou spíš krajní bek Sead Kolašinac. K marodům přidejme ještě Cazorlu, Ramseyho, Wilshera či Gibbse.

Rozsáhlý seznam raněných je u Arsenalu tradiční, Leicester se pak opakovaně už třetí přestupové období zaobírá otázkou odchodu Riyada Mahreze. Sám manažer Craig Shakespeare přiznal, že pokud přijde adekvátní nabídka, Alžířan King Power Stadium opustí. V generálce navíc nejlepší hráč Premier League sezóny 2015/16 začal jen na lavičce.

Stejně jako nová ofenzivní hvězda Kelechi Iheanacho, jenž se vymanil z rostoucí konkurence Etihad Stadium a spolu s Jamiem Vardym by mohl vytvořit nebezpečný útočný tandem. V závětří navíc číhá Islam Slimani, který už netrpí bolavou nohou, ale jeho start je nepravděpodobný. Mimo jsou Danny Drinkwater, Robert Huth a další letní posila Vicente Iborra.

Leicester by fanouškům rád nabídl něco podobně nádherného jako před dvěma lety a mají k tomu lepší podmínky než loni. Ligu mistrů by sice Foxes uvítali znovu, bez ní však budou v Premier League bezpochyby konkurenceschopnější. Už při vstupu do nového ročníku by mohli využít marodky Arsenalu a postarat se o překvapení. Pravdou však je, že na jeho půdě nevyhráli už 44 let.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Holding, Monreal, Kolašinac - Bellerín, Xhaka, Elneny, Oxlade-Chamberlain - Welbeck, Lacazette, Iwobi
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Maguire, Morgan, Fuchs - Mahrez (Gray), James, Ndidi, Albrighton - Vardy, Iheanacho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.45 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC00000:00
 Leicester City00000:00
 Huddersfield Town00000:00
 Brighton & Hove Albion00000:00
 AFC Bournemouth00000:00
 West Bromwich Albion00000:00
 Watford FC00000:00
 Stoke City00000:00
 Southampton FC00000:00
 Crystal Palace00000:00
 Chelsea FC00000:00
 Burnley FC00000:00
 West Ham United00000:00
 Tottenham Hotspur00000:00
 Newcastle United00000:00
 Manchester United00000:00
 Manchester City00000:00
 Liverpool FC00000:00
 Everton FC00000:00
 Swansea City00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2951)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele