Představení účastníků MS 2018 - Tunisko

12.06.2018, 10:28
Profily, historie
Čtyři mundialy, čtyři konce v základní skupině, jedno vítězství. Tunisané od pohledu jedou do Ruska jako čistí sparing partneři, tým do počtu. Ovšem nenechte se mýlit, Orli z Kartága se v posledních letech na domácím kontinentu tiše rozvíjeli v přední baviče, a na tomto turnaji klidně mohou leckoho zaskočit...

Tuniské výběry po léta provázela pověst labilních, leč talentovaných kolektivů, které psychika a nevypočitatelnost dříve nebo později fatálně zradí. A spíše dříve než později; tenhle národní tým koneckonců dále než do prvního vyřazovacího klání Afrického poháru národů dokráčel jen třikrát z posledních 13 pokusů, od svého návratu do popředí kontinentální scény roku 1994.

Tuto pověst skrze hrozivou hrubku brankáře Mathlouthiho potvrdilo prodloužení čtvrtfinále Afconu 2012 s Ghanou, výjimkou nebylo ani dění ve skupině příštího kontinentálního mistrovství s Pobřeží Slonoviny (kdy Tunisané po vyhraném derby s Alžírskem bouchli 0:3 a už se nevzpamatovali), a vše potom korunovalo čtvrtfinále nadcházejícího APN 2015 s outsiderem z Rovníkové Guineji, pohodlně jeden z nejostudnějších zápasů v celých dějinách šampionátu.

Už sedmkrát v řadě na srazu africké elity Tunisané došli nejdále do čtvrtfinále, což dvojnásobným finalistům a trojnásobným semifinalistům z let 1996-2004 těžko může lichotit. Tenhle postup na světový šampionát nicméně vážně vypadá jako potenciální začátek nové éry.

Espérance Sportive de Tunis v letech 2010-12 ani jednou nechyběl ve finále africké Ligy mistrů, přičemž ve finále druhé nejprestižnější soutěže na kontinentu, CAF Konfederačního poháru, nemělo Tunisko v rozmezí let 2006-13 své zástupce jen v letech 2009 a 2012 (edice 2008 dokonce pojala za své čistě tuniské finále). Přesně tyhle mimořádné úspěchy na klubové scéně nyní do značné míry podpírají současný nároďák, a sám trenér Nabil Maâloul je koneckonců pod jedním z nich sám tučně podepsán (viz níže).

Tunisko se teď jednoduše zdá stabilnější, sebejistější a schopné zajímavých výsledků. V přípravě na tento světový šampionát přece jenom trápilo Španěly i Portugalce, když mistrům Evropy na jejich hřišti uštedřilo dva góly (což se jim stalo teprve potřetí od února 2013), přičemž dominovalo většině druhé půle. A už jen to, že se Tunisané při výběru soupeřů pro přátelské duely neštítili takových velikánů, ukazuje, že se v žádném případě nebudou bát ani Angličanů s Belgičany...

Historie


Tunisko sehrává v povědomí nezaujatých pozorovatelů zvláštní roli: všichni tak nějak víme, že se kdysi párkrát na mistrovství světa mihlo, ale zaboha si s ním nespojíme žádný milník, nic.

Inu, zde je jeden kandidát: nedávno uplynulo přesně 40 let od doby, kdy se Tunisané stali prvním africkým národem, jenž si na světovém šampionátu připsal vítězství. Což není žádný malý úspěch; právě tato událost totiž Africe o čtyři roky později přihrála prostor pro druhého účastníka. Ironické přitom je, že Tunisko roku 1978 nikam ani cestovat nemuselo — zrovna si totiž odpykalo dvouletý zákaz účinkování na mezinárodním poli po útěku z utkání Afrického poháru 1976 s Nigérií.

"Francouzi měli své 68ky, revolucionářské studenty, kteří zanechali nesmazatelnou stopu na společenské a kulturní scéně své země. My máme své 78ky, generaci fotbalistů, kteří byli (jako první) výjimeční," přemítal po průlomovém šampionátu kouč Abdelmajid Chetali, který si po vyčerpávajícím turnaji vybral desetiletou pauzu od trénování.

Skutečně, Tunisko dokázalo to, co předtím fotbalisté Zairu, Maroka a Egypta nikoliv — uspěli hned při svém úplném debutu na velké scéně, ve svém premiérovém vystoupení. Mexiko s teprve 19letým Hugem Sánchezem tehdy sice vedlo, nakonec ale prohrálo 1:3. Prvním střelcem Tuniska v dějinách světových šampionátů se stal obránce Ali Kaabi, abychom o něm ani o dalších dvou šťastných borcích záhy již vlastně nikdy neslyšeli.

Vytratilo se totiž Tunisko jako celek, které si návrat na prkna, jež znamenají svět, odbylo zas až za dvacet let ve Francii, s generací Hatema Trabelsiho, Riadha Bouaziziho či Adela Sellimiho. Těmhle chlapíkům už nicméně střílení branek dělalo o poznání větší problémy, a tak se stalo, že na gól ze hry Tunisané na mundialu vcelku čekali zdánlivě nekonečných osm zápasů a zhruba 24 let. Roku 1998 se zmohli akorát na jeden zářez z penaltového puntíku.

Tunisané obecně nyní v Rusku mají co vylepšovat: od roku 1998 je jejich maximem jedna remíza a tři vstřelené branky, přičemž si zároveň napříč danými turnaji, stejně jako Africkými poháry, získali poměrně přiléhavou pověst cynického, vždy v první řadě nepříjemně hrajícího soka. Po znovuzrození roku 2014 už tahle nálepka Orlům z Kartága v žádném případě nesluší, naopak se jedná o jeden z technicky nejzdatnějších afrických ansámblů, což mají nyní jedinečnou příležitost před zraky širého publika názorně ukázat. Dokážou to?

Infograficky



autor: Jakub Tymčík

Cesta na šampionát


Tunisko popravdě těžilo z poněkud lehké čtyřčlenné skupiny, z níž se kvalifikovalo neporažené a s jedním zápasem k dobru. Ano, DR Kongo sice příjemně překvapilo na loňském Africkém poháru národů, a v cílové rovince za Orly z Kartága technicky zaostalo o pouhý bod, už předtím ovšem mělo horší vzájemný zápas poté, co Tunisany nedokázalo udolat ani na vlastním hřišti.

Tuniská kvalifikace měla zhruba tři poznávací znamení: zaprvé netradičně velkou psychickou sílu, která Maâloulův tým vedla ke dvěma úspěšným obratům a jednomu klíčovému comebacku (z 0:2 na 2:2) na žhavé konžské půdě; zadruhé silnou defenzívu, která pokládala základy úspěšného cyklu třemi nulami; a konečně zatřetí proměnlivou identitu rozhodujících činitelů, když se o 15 kvalifikačních branek Tuniska postaralo rovnou jedenáct odlišných hráčů, včetně dvou stoperů, a pouze Wahbi Khazri si své zásahy rozprostřel do více utkání (konkrétně dvou).

Trenér — Nabil Maâloul


Nabil Maâloul loni v dubnu značil návrat tuniské fotbalové federace takříkajíc ke kořenům. Po třech zahraničních trenérech se národního týmu znovu ujal muž, který s ním byl přímo i nepřímo spjatý po léta, respektive dekády. Bývalý záložník nejprve svou krajinu sám více než 70krát reprezentoval, když si zahrál mimo jiné na Olympijských hrách v Soulu (1988); potom Francouzi Lemerreovi pomáhal jako pravá ruka na cestě za historicky prvním a posledním tuniským triumfem na Africkém poháru národů (2004); a následně se do trenérského štábu vracel ještě v letech 2006 a 2013, než se loni stal druhým Tunisanem v dějinách, který svou zemi dotáhl na světový šampionát (byť mančaft přebíral již na čele kvalifikační skupiny).

S tuniskou reprezentací byl přitom Nabil Maâloul de facto spjatý i v dalších letech, speciálně jakožto kouč Espérance Sportive de Tunis. V jeho historických análech zůstává zapsán jako první a stále poslední kouč, který pro ES vybojoval cenný treble (2011; roku 1994 kontinentálním i tuniským šampionům scházel ke zlatému hattricku národní pohár). Jeho úspěšný mančaft tehdy táhla hvězdička Youssef Msakni, až do svého dubnového zranění také hlavní opora současné tuniské reprezentace, přičemž ES Tunis roku 2011 národní tým zásoboval také dalšími tvářemi, především Oussamem Darragim.

Nyní 55letý internacionál se zkušenostmi z německého Hannoveru je na africkém kontinentě znám jako schopný taktik, jenž hned při svém debutu v kvalifikaci o APN 2019 zvládl vynulovat Salaha a převézt Egypt ve vysoce taktické bitvě (1:0), ale také ten typ kouče, který výborně vychází se svěřenci i novináři. V Tunisku se těší velkému respektu, na němž mu v nedávné minulosti pranic neubralo ani ignorování kultovního hrdiny (s pofidérním chováním) Ahmeda Akaïchiho či vynechání Lionela Messiho z top3 při hlasování o výherci Zlatého míče 2017.

Tahoun týmu — Wahbi Khazri (Rennes/Sunderland)



zdroj: soccer24.co.zw

Hovořit o Wahbim Khazrim jako o tahounovi reprezentace je navýsost ošemetné. V přípravě těsně před mistrovstvím jsme ho kvůli poraněnému stehennímu svalu mohli uzřít na ubohých 16 minut, v kvalifikaci pod Maaloulem na stále zanedbatelných 82 minut, a pokud bychom se měli bavit o jeho předpokládané roli na trávníku, ve hře je ofenzivní záložník, levé křídlo i falešná devítka. Navíc je nutno mít na paměti, že se bavíme o známém bouřlivákovi, jenž se roku 2016 nechal vyloučit proti Mauretánii (!) za udeření soupeře, který ho nevybíravě skosil.

Sedmadvacetiletý korsický rodák tedy klidně v Rusku může spektakulárním způsobem vybouchnout, zvlášť pokud uvážíme, že bude mít speciální motivaci proti Anglii, neboť tam vedle Syama Ben Youssefa (Leyton Orient, 2012) jako jediný další člen nominace působil a technicky, coby stále ještě kmenový hráč Sunderlandu, vlastně v tuto chvíli také pořád působí. Jenže pokud se řídíme jeho výkony napříč uplynulou sezonou Ligue 1, není na výběr — právě tohle je při absenci Msakniho ta hlavní star, o níž se bude Tunisko v první řadě chtít opírat.

Wahbi Khazri si za Rennes odbyl debut teprve v polovině září, a hned po dvou minutách otevíral skóre v Marseille. Na prostoru svých prvních 11 soutěžních startů za červenočerné potom Tunisan měl prsty rovnou v osmi gólech, přičemž sedm z nich obstaral na vlastní pěst. A že se tedy nijak neschovával v těch nejsložitějších duelech; v Coupe de la Ligue zásadní měrou přispěl k osmifinálovému vyřazení Marseille, v lize zase slavil v Monaku i Lyonu. Jeho skvostné výkony vedly v prosinci 2017 Khazriho (polo)krajana a tou dobou přímého nadřízeného Sabriho Lamouchiho k vytažení pozoruhodného titulu "bretaňského Cavaniho".

To je samozřejmě nadnesené přirovnání, pokud se bavíme o herním stylu, avšak ne až tak z hlediska důležitosti pro daný tým. Když se Khazri k týmu po pár kolech připojil, nemělo Rennes na kontě ani výhru. Nakonec s ním finišoval na skvělé páté příčce poté, co se dokonale aklimatizoval na jemu do té doby cizí pozici falešné devítky, kterou má nyní zastávat i v nároďáku. Jeho silový driblink, tvrdá střela i štiplavé standardky nyní mají zlobit také v Rusku.

Na prahu slávy — Ferjani Sassi (Al Nassr)



zdroj: tunisie-foot.com

Afričtí fotbaloví nadšenci obecně napříč výběry staronových účastníků mistrovství světa identifikují dva borce, u nichž se v podstatě jako jeden muž nemohli dočkat jejich premiér na nejsledovanějším pódiu planety — 33letého marockého generála Mbarka Boussoufu a jeho mladší tuniskou verzi, Ferjaniho Sassiho.

Šestadvacetiletý saúdskoarabský legionář si kdysi vysloužil přezdívku "arabského Pirla", a jakkoliv jsou taková přízviska věnovaná asijským či africkým hráčům obvykle mimo, v tomto případě se nikomu nechce příliš cokoliv namítat. Sassi je mimořádně elegantním dispečerem, který se navíc fotbalem zkrátka baví. Proti Libyi v kvalifikaci naskočil na hřiště a po třech minutách se do centru položil rabonou. Proti Alžírsku se na loňském APN vyšvihl s tímto lahodným obloučkem. Když má zrovna den, na africkém kontinentě tradičně nenachází sobě rovného a dělá si vyloženě, co chce.

Přitom to ani není tak, že by Sassi nebyl prověřený na mezinárodní úrovni. Na svůj první Africký pohár vyrazil už roku 2015, přičemž zhruba v tom období zároveň platil za široko daleko jediného fotbalového hráče prvoligových francouzských Mét. Ještě dříve byl navíc naprosto stěžejní součástí ověnčeného mužstva CS Sfaxien, které roku 2013 uhrálo ceněný double skrze triumfy v lize (kde přerušilo hegemonii Espérance Tunis) a CAF Konfederačním poháru.

Právě kostra tehdejšího Sfaxienu ve složení Ali Maâloul, Syam Ben Youssef, Sassi a Yassine Khenissi do značné míry pomáhala revitalizovat uvadlý tuniský nároďák; a právě hbitý špílmachr Sassi do značné míry vedl celou stylistickou evoluci tuniské reprezentace od cynického, defenzivně laděného, všemi nenáviděného výběru ke kolektivu, který vyznává pohledný, kombinační styl.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Nabil Maâloul je u týmu jen něco přes rok, pročež se mužstvo od Kasperczakova APN takticky příliš neposunulo (a ne snad že by to potřebovalo). Tunisané jsou teď akorát o něco více orientovaní na držení míče, čemuž by měla napomáhat i absence klasického hrotového útočníka. Tuniské branky mohou přijít v podstatě odkudkoliv, a v pozici falešné devítky se může postupně vystřídat hned několik hráčů (vedle Khazriho se tam zkoušeli i Sliti či Badri), což jsou pro všechny soupeře bez výjimky, tedy včetně Anglie s Belgií, velmi zrádné faktory.

Pozoruhodné je, že ačkoliv hroťák č. 1 Yassine Khenissi prohrál svůj rok dlouhý boj se zdravotními problémy, rozdílový hráč č. 1 Youssef Msakni (který v rozhodujícím kvalifikačním utkání s Guineou třikrát zavěsil a jednou asistoval) na poslední chvíli vypadl se svým vlastním zraněním, a tak dále, Tunisané nevypadají o tolik neškodnější, natož méně zajímaví. Ve svých řadách mají pořád nepřeberné množství šikovných krajánků, ostřílených zvláště z kolbišť francouzské ligy.

V tuniské brance by měl začít designovaný kapitán týmu a člen nejlepší jedenáctky působící na africkém kontinentě v roce 2017, Aymen Mathlouthi. Jeho popis dosud nezněl špatně, že ano? Nicméně vězte, že jeho dlouhodobě stabilní pozice podobně jako v případě marockého Munira rázem až tak neohrožená nevypadá. Bývalý mládežnický reprezentant Francie, 23letý Mouez Hassen, sice debutoval teprve letos v březnu, avšak při té příležitosti okamžitě vychytal Kostaričany, a momentálně úpěnlivě tlačí na o 10 let staršího veterána, který za sebou má zlé jaro na Blízkém východě a je též schopen donebevolající hrubky.

Uprostřed obrany bude asi každý postrádat Aymena Abdennoura, jednu z těch rozeznatelnějších tuniských tváří, která se ani nevešla do 23členné nominace. To se na pohled může jevit jako chyba, ovšem Orli z Kartága takhle ve skutečnosti přišli o jednu horkou hlavu navíc, jež na loňském Africkém poháru ani neměla blízko k tomu být nejlepším obráncem týmu a v uplynulé sezoně paběrkovala v Marseille. Abdennour svůj poslední celý soutěžní zápas odehrál v lednu a v nedávné době tak nedal Maâloulovi žádný důvod, aby se odchýlil od tandemu, na nějž sází v podstatě od počátku svého angažmá, ve složení Syam Ben YoussefYassine Meriah. První jmenovaný je už v Tunisku známou firmou, jeho kolega byl dočista odstaven Kasperczakem, ale v nové éře vyzařuje jistotu na balonu i suverenitu ve vzduchu. Záda jim bude krýt excentrický Benaloune, který teprve nedávno "přeběhl" z Francie.

Na pravém beku se schyluje k překvapení: neohrožený startér z loňského Afrického poháru Hamdi Nagguez čelí konkurenci v osobách dvou univerzálů, původně stoperů, přičemž Rami Bedoui (dosud v osmi reprezentačních startech stále neporažený) nakonec může vyjít zkrátka ze souboje s nejméně tunisky znějícím Tunisanem v dějinách, Dylanem Bronnem. Pokud si Tunisané v poslední době cení útočně laděných beků, a Ali Maâloul na druhé straně v tomto ohledu zosobňuje naprostou kontinentální špičku, potom právě 22letý legionář z belgického Gentu musí mít přede všemi navrch — vpředu je totiž obvykle hrozbou. Když mimochodem Kasperczak pro čtvrtfinále loňského APN Maâloula neuváženě posadil, de facto tak kompletně odstřelil Khazriho levou lajnu a Tunisané si při svém krachu vytvořili pramálo. Tak důležitý je někdejší nejlepší střelec tuniské ligy (se 16 góly!) pro ofenzívu svého nároďáku.

O co by se Tunisané na turnaji bezesporu měli opírat, to je střed pole. Především double pivot ve složení Ferjani SassiMohamed Ben Amor má v Africe konkurenci akorát v El Ahmadim s Boussoufou, co se výváženosti, houževnatosti a čisté, nápadité rozehrávky týče. Ben Amor sice v lednu učinil riskantní přestup do Saúdské Arábie, přesto by však jeho místo nemělo být v ohrožení; nepostradatelné se zdají být jeho vůdčí schopnosti i síla v obranném zákroku. Na 26letého středopolaře si skutečně radno dávat zvláštního majzla; se Sassim loni v lednu bez nejmenších problémů vládli středu pole proti Alžírsku i Egyptu.

Ben Amora může ohrozit snad akorát rapidní vzestup Ellyese Skhiriho. Třiadvacetiletý kapitán Montpellieru je zvláštním úkazem: od útlého věku vyrůstal ve Francii, jako junior reprezentoval Tunisko, a přece se pro dospělé Tunisko rozhodl teprve zkraje tohoto roku. Ihned od počátku nicméně tento mistr vystihnutých přihrávek a utnutých průniků vypadá, že Ben Amora se Sassim perfektně doplňuje, zatímco varianta s Khaouim jakožto ofenzivním záložníkem před double pivotem prozatím trenéra v letošní přípravě přesvědčit nemohla, a kvalifikační stálice, přizpůsobivý Chaalali si zatím Maâloulovu důvěru vydobýt nedokázal.

Primární rozestavení Tuniska by tedy mohlo vypadat spíše jako 4-3-3, namísto familiárnějšímu 4-2-3-1, a to i navzdory relativnímu přehršli ofenzivních univerzálů schopných zahrát napříč celou šířkou pole. Tenhle popis platí pro tahouna ES Tunis Anice Badriho, pětigólového střelce právě probíhajícího ročníku africké Ligy mistrů a učiněnou reprezentační kometu posledních měsíců, která téměř v každém přáteláku zaujala svým uměním i seběvědomím (a udeřila proti Turecku i Portugalsku), stejně jako Naïma Slitiho.

Sliti je po Khazrim dalším prototypem vrtošivé ofenzivní hvězdy, u níž v první řadě záleží, jak se zrovna vyspala. Slitiho driblink se letos v celé Evropě řadil k těm bezvadnějším (zkompletoval až 80 % svých sól, takže mezi častými dribléry zaostával jen za Hazardem) a jeho kreativita bude zvlášť při absenci Msakniho mimořádně potřeba, ovšem tato star Dijonu, která svým stylem hry velmi připomíná Hatema Ben Arfu, se stále musí naučit nepředržovat balony.

Pokud by Sliti na velké scéně pohořel, což se klidně může stát, ke své velké show bude v záloze připraven teprve 20letý Bassem Srarfi, který si loni z domácí ligy vysloužil přestup do Nice, a byť ve Francii zprvu tápal tváří v tvář zvýšeným fyzickým požadavkům, oproti Slitimu nabízí větší přímočarost, tah na bránu (také on by měl každopádně více zapojovat své spoluhráče). Srarfi to má jako levák nejradši zprava, ale například Lille střílel gól i z pozice levého křídla.

Na hrotu máme zakresleného Wahbiho Khazriho, ale jak už bylo předem avizováno, protáčet se tam v průběhu turnaje téměř dozajista bude více hráčů, včetně Slitiho. Relativně osvědčenou, opravdu hrotovou variantou je potom Fakhreddine Ben Youssef, který má ze všech povolaných borců asi nejblíže (leč stále poměrně daleko) k čistokrevnému kanonýrovi a i přes 189 cm ostatním kolegům pohodlně stačí i co do rychlosti pohybu. Jeho zranění dříve Tunisko nehezky paralyzovalo vpředvečer nepovedeného Afrického poháru 2015.

Tip redakce na umístění: konec ve skupině


Program zápasů - skupina G

18.06.2018
20:00
Tunisko
1:2
Anglie
Volgograd
23.06.2018
14:00
Belgie
5:2
Tunisko
Moskva
28.06.2018
20:00
Panama
1:2
Tunisko
Saransk

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Farouk Ben Mustapha
01.07.1989
Al Shabab
Mouez Hassen
05.03.1995
LB Châteauroux
Aymen Mathlouthi
14.09.1984
Al Batin FC
Obránci
Datum nar.
Klub
Rami Bedoui
19.01.1990
Étoile Sahel
Syam Ben Youssef
31.03.1989
Kasimpaşa SK
Yohan Benalouane
28.03.1987
Leicester City
Dylan Bronn
19.06.1995
KAA Gent
Oussama Haddadi
28.01.1992
Dijon FCO
Ali Maâloul
01.01.1990
Al Ahly
Yassine Meriah
02.07.1993
CS Sfaxien
Hamdi Nagguez
28.10.1992
Zamalek SC
Záložníci
Datum nar.
Klub
Mohamed Ben Amor
03.05.1992
Al Ahli SC
Ghilane Chalali
28.02.1994
Espérance ST
Ahmed Khalil
27.12.1994
Club Africain
Saif-Eddine Khaoui
27.04.1995
ES Troyes
Ferjani Sassi
18.03.1992
Al Nassr FC
Ellyes Skhiri
10.05.1995
Montpellier HSC
Bassem Srarfi
25.06.1997
OGC Nice
Útočníci
Datum nar.
Klub
Anice Badri
18.09.1990
Espérance ST
Fakhreddine Ben Youssef
21.06.1991
Al Ettifaq FC
Saber Khalifa
14.10.1986
Club Africain
Wahbi Khazri
08.02.1991
Stade Rennes
Naïm Sliti
27.07.1992
Dijon FCO

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2018 - Japonsko
13.06.2018, 17:55
Představení účastníků MS 2018 - Senegal
13.06.2018, 14:04
Představení účastníků MS 2018 - Kolumbie
13.06.2018, 09:15
Představení účastníků MS 2018 - Polsko
12.06.2018, 19:00
Představení účastníků MS 2018 - Anglie
12.06.2018, 15:54
Představení účastníků MS 2018 - Panama
11.06.2018, 22:46
Představení účastníků MS 2018 - Belgie
11.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Korejská republika
11.06.2018, 10:27
Představení účastníků MS 2018 - Švédsko
10.06.2018, 21:00
Představení účastníků MS 2018 - Mexiko
10.06.2018, 12:28
Představení účastníků MS 2018 - Německo
10.06.2018, 09:00
Představení účastníků MS 2018 - Srbsko
09.06.2018, 21:30
Představení účastníků MS 2018 - Švýcarsko
09.06.2018, 14:40
Představení účastníků MS 2018 - Kostarika
09.06.2018, 11:04
Představení účastníků MS 2018 - Brazílie
08.06.2018, 18:20
Představení účastníků MS 2018 - Nigérie
08.06.2018, 12:42
Představení účastníků MS 2018 - Island
08.06.2018, 09:21
Představení účastníků MS 2018 - Argentina
07.06.2018, 17:37
Představení účastníků MS 2018 - Chorvatsko
07.06.2018, 13:58
Představení účastníků MS 2018 - Dánsko
06.06.2018, 20:00
Představení účastníků MS 2018 - Peru
06.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Austrálie
06.06.2018, 12:11
Představení účastníků MS 2018 - Francie
06.06.2018, 07:52
Představení účastníků MS 2018 - Maroko
05.06.2018, 16:28
Představení účastníků MS 2018 - Írán
05.06.2018, 12:00
Představení účastníků MS 2018 - Španělsko
04.06.2018, 22:32
Představení účastníků MS 2018 - Portugalsko
04.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Uruguay
04.06.2018, 12:34
Představení účastníků MS 2018 - Egypt
03.06.2018, 23:52
Představení účastníků MS 2018 - Saúdská Arábie
03.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Rusko
03.06.2018, 12:00

Komentáře (68)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Vidím to na tři remízy a těsný nepostup na úkor Anglie, která vypadne hned v osmifinále s Kolumbii.

Reagovat
pantondavo

Villas-Boas do Realu

Reagovat
smazaný uživatel

To je škoda ,že tam sou tyhle hovna na úkor Itálie,Holandska,USA,SVK

Reagovat
fantomas

Někdo by si už konečně měl vyhledat význam slovního spojení "na úkor".

Reagovat
Shevchenko

USA a SVK

Reagovat
smazaný uživatel

Panama a Tunisko

Reagovat
Shevchenko

Dej si facku

Reagovat
smazaný uživatel

Poctivě se kvalifikovali, takže jsou tam právem. Itálie, Nizozemsko a spol. se nekvalifikovali, takže tam právem nejsou.

Reagovat
mistr129

Reagovat
rave

Ty tomu nějak rozumíš.

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
Liquid

Slováci teď s podobnýma hovnama prohráli

Reagovat
Seydou Doumbia

Maroko je úplně jinde než Tunisko.

Reagovat
fantomas

No úplně někde jinde zas ne

Reagovat
Azazelo RD

Obojí v Africe.

Reagovat
TheTopFootbaler

Ale level minimálně.

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Free_player

Společně se Saúdskou Arábií asi nejmíň zajímavý tým ...

Reagovat
Fakt

Reagovat
smazaný uživatel

Nejmíň zajímavý je Švédsko

Reagovat
bobis21

Reagovat
smazaný uživatel

To Švédsko, které dalo ve stejné kvalifikační skupině o 8 gólů víc než Francie?

Reagovat
smazaný uživatel

To Švédsko, který se na všech velkých akcích probrání skupinou.

Reagovat
fantomas

A ne snad že by taková baráž nasvědčovala jinýmu přístupu.

Reagovat
Free_player

hmm to spíš ještě Írán

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Whitemedia

Reagovat
fantomas

Saúdy dovedu pochopit, tohle ani ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Prečo?

Reagovat
fantomas

Tak když pominu zajímavý hráče mimo Evropu, maj nabitou zálohu šikovnýma klukama z Francie. Nic extra obskurního

Reagovat
smazaný uživatel

Ktovie-aki znami hráči širokou verejnostou to nie sú.

Reagovat
fantomas

To nic neznamená, sou to hráči prověření velkou ligou a pozorovateli tý velký ligy taky opěvovaný (Khazri, Sliti, Skhiri)

Reagovat
smazaný uživatel

Prosim ,ešte si rozmyslite,ze budete nahrávat denné podcasty z každého dňa MS,

Reagovat
Pablos

OT: včera jsem tak trochu přemýšlel, proč ČT to opakování těch finálových zápasů nenaplánovalo tak, aby to vyšlo do začátku MS ...docela mě to bavilo na to koukat, protože jsem byl hladovej na začátek tohoto MS ...ale jestli to maj naplánovaný, že to budou dávat i během turnaje tak už to pro mě lehce zanikne, protože se furt bude něco dít okolo fotbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tvoje starosti bych chtěl mít

Reagovat
PP

a co ti brání je nemít?

Reagovat
fantomas

Reagovat
Pasha

starosť a problém je iba slovo v hlave. Kto nechce, tak ich nemá. Ja napríklad slovo problém a starosť nepoznám.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pasha

Reagovat
Pablos

ale no tak, nebuď tak vážnej

Reagovat
technecium

Zkoušel jsem koukat na pár dílů, ale ten fotbal dřív býval tak strašně pomalý a nezáživný, že jsem to vzdal

Reagovat
ttopi

Včera jsem u ITA-BRA vydržel asi 10 minut. Každá druhá nahrávka do hráče, nic vzduchem, všechno na pár metrů... Fakt nekoukatelný

Reagovat
technecium

Nechápu, jak si někdo může myslet, že ty tehdejší statický figurky by v excelovaly i v dnešní době

Reagovat
Bakary3

Třeba proto, že i tihle hráči by byli nucení hrát ve vyšším tempu, kterýmu by se museli přizpůsobit?

On i Messi vyrůstající v takovým fotbale by nebyl dnešním Messim, že jo..

Reagovat
technecium

Ale Messi vyrůstající v dnešním a hrající v tehdejším, to by byl celkem rozdíl

Reagovat
Bakary3

Z logiky věci to je jasný, ale diskuze byla snad o tom, že tehdejší hráči by se dnes nedokázali prosadit, ne? ...

Reagovat
ttopi

Ach... To si nikdo nemyslí a je to i logický. Jiný nároky, jiný metody, jiné doplňky, vyšší medicina... Přesouvat "figurky" v čase je samozřejmě nesmysl, ale při posouzení talentů hráčů z různých dob - to by tak půlka tý Brazílie byla dnes na MS.

Reagovat
mayday

To bylo strašný. Hlavně snad každou minutu nebo dvě se nějakej hráč pustil nesmyslně do sóla mezi tři soupeře, míč ztracen. Ne že by to bylo úplně v chůzi, ale tak nějak jsem měl pocit, že běhá zrovna jen ten co má balón + nejbližší soupeř. Obránci kolikrát jen kam byl otočenej, tam to letělo... Fakt hroznej fotbal, ale tak je to pětadvacet roků.

Reagovat
Pablos

jo mám na to stejnej názor.. a právě proto jsem se těšil na ty novější zápasy ...např. ten včerejší 94 sice hrůza, ale přesto mě to už zajímalo, protože to bylo mé dětství.. ale i tak jsem to nedokázal celé pečlivě koukat, spíš jsem to měl jako kulisu a občas jsem se mrknul.

Reagovat
TheTopFootbaler

Koukal jsem na to Holandsko-Argentina, ale fakt se to nedalo, strašný komentář i fotbal.

Reagovat
Shevchenko

No podle programu bude už jen dneska finále 98

Reagovat
Pablos

a já se zrovna těšil na ty novodobější proto mě ,,mrzí" že to takhle naplánovali

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
smazaný uživatel

Půjdou z druhého místa za Belgií, zrovna na ně se i těším

Reagovat
Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

Som docela rád, že niekto napíše i väčšiu sprostosť ako ja.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejslabší tým turnaje

Reagovat
Liquid

výborné výsledky v přípravě, s Panamou bod, potrápit by mohli Anglii, ale od Belgie dostanou, výsledky ukazují, že už by to nemusel být tak splašený tým jako dřív, šance na postup je možná větší než u Egypta, na druhou stranu menší než u Senegalu, u kterého tipuji jediný africký postup

Reagovat
fantomas

Takže z áčka ti postupuje Rusko?

Reagovat
Pablos

to není moc nereálný ...podle mě dokonce z prvního místa, což už troufalé je to přiznávám

Reagovat
fenixLFC

to by ich museli rozhodcovia tlacit ako svojho casu koreu...takze v rusku nic nemozne

Reagovat
Liquid

přesně tak, za podpory fanoušků, FIFA, rozhodčích, Putina - na to jeden polomrtvej pseudočečenec Salah nemůže stačit

Reagovat
Liquid
Reagovat
Y.N.W.A

To dělání si srandy z Anglie v diskuzích u všech účastníků je dobrej folklór

Reagovat
smazaný uživatel

po zásluhe

Reagovat
smazaný uživatel

Zbytočný štát, zbytočná reprezentácia, zbytoční hráči. A ... áno aj zbytočný komentár.

Reagovat
smazaný uživatel

Bura od Anglie a je hotovo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele