Představení účastníků MS 2018 - Polsko

12.06.2018, 19:00
Profily, historie
Na světové kolbiště se vrací po 12 letech a s ohledem na sestavu, kterou do Ruska vysílají, docela ve velkém stylu. Špičkový útočník, který každou sezonu střílí mraky gólů a touží po něm téměř každý velkoklub v Evropě. Gólman, který po telecích letech konečně dospěl do stádia, kdy ho lze označit za oporu a velmi dobrou volbu v brankovišti. Mladý středopolař, který v Neapoli dorostl v jednoho z nejzajímavějších hráčů na tomto postu vůbec. To vše doplňuje správná dávka dravého mládí i zkušeností.

U Poláků se toho od předloňského ME, kde vypadli ve čtvrtfinále smolně s pozdějšími šampiony z Portugalska, příliš nezměnilo. Kapitán Robert Lewandowski stále platí za jednoho z nejlepších forvardů zeměkoule, pravý kraj obrany dál brousí zkušený Lukasz Piszczek z Dortmundu a na lavičce tomu všemu šéfuje stále Adam Nawalka.

Poláci rozhodně mají potenciál dojít třeba mezi nejlepších osm - záleží ale na tom, zda papírové předpoklady dokáží převést i do praxe. Zda bude Lewandowski tím šutérem, co v Bundeslize (a nikoliv tím, co v závěrečných duelech play off Ligy mistrů), jak bude bez případně zraněného Kamila Glika z AS Monaco fungovat defenziva a zda Polsko nepřekvapí ve skupině třeba Senegal, který se na mistrovství světa vrací po ještě delší době.

Historie


Poláci jedou na svůj osmý šampionát a na to, jak málo turnajů světové špičky se zúčastnili, mají dobrou bilanci. Na kontě mají hned dva cenné kovy, konkrétně bronzy - jeden z Německa 1974, kde skončili hned za domácí reprezentací a Nizozemskem a forvard Grzegorz Lato byl dokonce se sedmi brankami nejlepším střelcem turnaje.

Druhý o osm let později ze Španělska, kde k titulu dokráčela Itálie, které Poláci podlehli 0:2 v semifinále. V boji o třetí místo si ale spravili chuť, když 3:2 porazili Francii i s Michelem Platinim na hřišti.

Na evropských šampionátech mají (na rozdíl třeba od naší reprezentace) Poláci daleko, daleko horší bilanci než na MS. Ač se to zdá neuvěřitelné, poprvé se naši sousedé na evropský turnaj kvalifikovali až v roce 2008, kdy skončili hned v základní skupině. O čtyři roky později měli pak účast na turnaji jistou, protože Euro spolu s Ukrajinou pořádali.

Tenkrát si mysleli na postup ze skupiny, o ten ale Poláky připravil český mančaft, když v posledním skupinovém zápase o všechno nad domácími zvítězil 1:0 a Polsko tak na svém druhém Euru znovu skončilo už ve skupině.

Do třetice už to vyšlo a na evropském šampionátu před dvěma lety došli Poláci do čtvrtfinále, když nejprve v osmifinále porazili na penalty Švýcary, v souboji o postup do semifinále už ale stejnou disciplínu tak dobře nezvládli a prohráli s pozdějšími šampiony Portugalci.

Infograficky



autor: Jakub Tymčík

Cesta na šampionát


Deset zápasů, osm výher, dvacet pět bodů. Poláci jízdu na šampionát zvládli bez větších zaškobrtnutí, ve své kvalifikační skupině dokráčeli s pětibodovým náskokem nad Dány k prvnímu místu a suverénně postoupili přímou cestou na světový šampionát.

Pomohl jim k tomu nepřekvapivě především Robert Lewandowski - šutér Bayernu se postaral o 16 branek a stal se nejlepším střelcem evropské části kvalifikace a společně se dvěma kolegy mimo Evropu i králem kanonýrů v kvalifikačních bojích celkově. Když navíc vezmeme v potaz, že Poláci v kvalifikaci nastříleli 28 branek, najdeme podpis týmového kapitána i tahouna pod více než polovinou vstřelených gólů. Úctyhodná bilance.

Faktem ale je, že jediná prohra, kterou museli Nawalkovi svěřenci strpět, byla docela bolestivá. V září 2017 dostali Poláci 0:4 v Kodani od Dánska, což by mohlo posloužit jako dobrý varovný signál před přílišnou bohorovností, která by se na MS, kde se o všem rozhodne v pouhých 3 duelech, nemusela vyplatit.

Trenér — Adam Nawalka


Dnes šedesátiletého chlapíka, který je od roku 2013 hlavním trenérem reprezentace, znají polští fanoušci už z dob jeho kariéry hráčské. Téměř celou kariéru tento bývalý záložník zasvětil Wisle Krakow, jejíž je odchovancem.

V tomto klubu pak působil i po pověšení kopaček na hřebík, ale spíše v jiných než trenérských funkcích. Fungoval tu jako skaut, jenž vyhledával nové talenty a později i jako sportovní ředitel. Několikrát usedl i na lavičku, ale spíše v roli prozatímního kouče v dobách, kdy byl z Wisly dosavadní trenér odvolán a čekalo se na jmenování nového.

V letech 2007 a 2008 působil u národního týmu jako asistent Lea Beenhakkera, slavného nizozemského kouče, jenž čtyři roky trénoval i Polsko a dovedl ho na evropský šampionát před deseti lety.

Když se pak po zpackané kvalifikaci na MS v Brazílii hledala náhrada za odvolaného Waldemara Fornalika, šéf svazu a bývalá hráčská legenda Zbygniew Boniek ukázal právě na Nawalku.

Ten pro bosse polského fotbalu přitom nebyl samozřejmě žádnou neznámou, neboť ho dobře znal ze společných hráčských let v národním dresu na konci sedmdesátých let minulého století.

Nawalka přitom jako hráč udělal na světovém šampionátu docela díru do světa - na mistrovství v roce 1978 byl dokonce nominován do all-star výběru turnaje. Zda se mu povede jeho první šampionát i v roli trenéra, ukážou následující týdny.

Tahoun týmu — Robert Lewandowski (Bayern Mnichov)



zdroj: przegladsportowy.pl

Špičkový útočník, gólostroj, hvězda první velikost, miláček polských fanoušků. Ale také muž, který leckterým příznivcům Bayernu začíná už drobně lézt na nervy. Což o to, pokud jde o nejvyšší německou soutěž, gólů dává stále dost a trofej pro nejlepšího střelce ligy pro něj není ničím cizím.

Pro zhýčkaného fanouška mnichovského celku už je ale titul z Bundesligy něco jako samozřejmost, ze které na záda nepadnou. To, co příznivce i vedení nejlepšího německého klubu zajímá především, je Liga mistrů. A tam už je to horší.

Bavorům se od roku 2013, kdy celou soutěž vyhráli, nepodařilo dojít do finále. Vždy jim cestu do souboje o triumf zavřelo španělské mužstvo - třikrát Real Madrid, jednou Atlético a Barcelona. Čtyřikrát u toho byl i Robert Lewandowski, který mužstvo doplnil v létě 2014 právě proto, aby v klíčových soubojích byl tím rozdílovým hráčem. To se ale neděje.

Lewandowski je v zápasech o všechno na evropské klubové scéně pravidelně neviditelný a to už začíná fanoušky Bayernu štvát. Když k tomu navíc připočteme jeho občas ne úplně správné chování (viz jeho výrok po předminulé sezoně, že ho měli spoluhráči více podporovat, aby získal Zlatou kopačku, kterou nakonec získal Aubameyang) či stále intenzivnější spekulace o jeho přestupu, které ostatně některými kroky (změna agenta atd.) zesiluje sám "Lewa".

Nebylo by tedy nic překvapivého, kdyby mnichovský velkoklub Lewandowski před začátkem nové sezony opustil. Nejdřív ho ale čeká mistrovství světa v dresu Polska, kde je situace samozřejmě poněkud jiná.

V národním trikotu je muž s devítkou na dresu pochopitelně miláčkem fanoušků a tahounem mužstva. Bilance 94 duelů a 53 gólů ostatně mluví jasně. V kvalifikaci pak Lewa nastřílel neuvěřitelných 16 gólů a ovládl tak pořadí kanonýrů evropské části kvalifikace.

V bílém dresu Polska je zkrátka Lewandowski zaslouženým hrdinou. Pokud má tým Adama Nawalky dojít v Rusku daleko, musí to být on, kdo přiloží ruku k dílu jako první. A tím přesvědčí třeba i některé fanoušky Bayernu, že je skutečně nejlepším útočníkem na světě.

Na prahu slávy — Piotr Zieliński (Neapol)



zdroj: przegladsportowy.pl

Kdybyste šli před dvěma lety na mistrovství Evropy kolem polské kabiny v době, kdy Nawalkovi svěřenci hráli druhý poločas svého zápasu ve skupině s Ukrajinou, slyšeli byste pláč. To plakal Piotr Zieliński, kluk, kterému se vůbec nepovedla první půle, tak ho na tu druhou trenér ze sestavy vyndal.

Zielińskimu se první dějství duelu skutečně nepovedlo, méně přihrávek za 45 minut zkompletoval jen Łukasz Fabiański - gólman. Nawalka se tak rozhodl poslat na hřišti místo mladého záložníka Udinese zkušeného Jakuba Blaszczykowskiho a pro Zielińskiho šampionát skončil. Na turnaji, na kterém nakonec Poláci došli mezi nejlepších 8, si už nezahrál.

Střih. O dva roky později je Zielinski základním stavebním kamenem sestavy Neapole, dlouhodobě druhého nejlepšího celku italské ligy. A v národním týmu je fotbalistou, na kterého celé Polsko spoléhá. Jestliže Lewandowski je hvězdou číslo 1, Zielinski je tím, kdo ho musí v ofenzivní snaze podpořit.

A kvalitu na to rozhodně má. V kvalifikaci nasbíral šest asistencí a patřil mezi důležité články polského kádru, který po 12 letech postoupil na mistrovství světa. V dresu Neapole i reprezentace ukazoval svůj herní přehled a vysokou fotbalovou inteligenci. Inu, dnes už bývalý manažer italského celku Maurizio Sarri věděl, proč si ho do svého týmu vybral. "Bude z něj nový Kevin De Bruyne," pronesl poté, co Zielinski do jeho klubu přestoupil.

Chválu dnes 24letý ofenzivní univerzál slyší ze všech stran, i od spoluhráčů z národního mančaftu. "Já hodně rychle běhám, ale Piotr hodně rychle přemýšlí. Má skvělou techniku, ví přesně, kam poslat balon. Dokáže předvídat, co se stane a vybrat to nejlepší možné řešení. Je jako hráč šachu. Je to největší polský talent," vysekl svému mladšímu kolegovi monumentální poklonu Kamil Grosicki.

Ne nadarmo se o hráče dlouhodobě zajímá i Jürgen Klopp. Zájem o Zielińskiho charismatický trenér měl už v úvodu svého liverpoolského angažmá na začátku roku 2016 a v posledních týdnech se o zájmu celku z Anfieldu znovu spekuluje. Pokud se ale Zielinskému šampionát povede, bude o něj finalista letošní Ligy mistrů ještě muset svést pořádnou bitvu.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu





Polští fanoušci se možná ještě dnes otřesou hrůzou při vzpomínkách na některé hrubky Artura Boruce. Tohle už ale dnes řešit nemusí - Wojciech Szczęsny to sice má na klubové úrovni docela těžké, neboť sotva se zbavil božského Gigiho Buffona, přivedlo mu Juve dalšího konkurenta v podobě mladého Mathiase Perina, v národním týmu je ale jasnou a spolehlivou jedničku a svůj tým by měl podržet i na MS v Rusku.

Na pozici stoperů musel Nawalka řešit jeden vážně nepříjemný problém. Zkušený lídr obrany Kamil Glik se totiž před šampionátem na tréninku zranil a z finální nominace tak musel být vyřazen. Pak se ale vše otočilo a 30letý bek Monaka nakonec dostal zelenou a na šampionát mohl odjet. Zda bude natolik fit, aby hrál, se uvidí. Pokud ne, místo vedle Glikova vrstevníka Michala Pazdana z Legie Varšava zaujme nejspíše mladý Jan Bednarek ze Southamptonu, který v anglickém celku dostal šanci v posledních týdnech ligy a nevedl si vůbec zle.

Pravá strana obrany je v Polsku už řadu let vyhrazena muži jménem Lukasz Piszczek. Zkušený krajní bek si drží svůj standard už celá léta, i v dobách, kdy obrana BVB nepůsobí nejjistějším dojmem. Jeho kolega z druhého konce defenzivy bude univerzál Maciej Rybus z Lokomotivu Moskva, který v případě potřeba zaskočí i napravo nebo na levém křídle.

Na double pivotu najdeme Karola Linettyho ze Sampdorie Janov, který stejně jako Zielinski sbírá v mladém věku zkušenosti v Serii A. Jeho parťákem bude Grzegorz Krychowiak - chlapík, kolem něhož byl před dvěma lety ohromný hype a s velkou slávou přestoupil do PSG - tam si ale téměř nekopl a poslední sezonu strávil na hostování v Premier League, konkrétně ve WBA. Co s ním bude dál, se uvidí po mistrovství. Nejradši by se prý sám fotbalista vrátil do Sevilly, pokud naváže na své výkony z Eura a znovu bude tím neúnavným bojovníkem ve středu zálohy, třeba ještě do nějakého lepšího klubu přestoupí.

Uprostřed tříčlenné ofenzivní lajny, která bude doplňovat osamoceného hroťáka Roberta Lewandowského, najdeme již zmíněného Piotra Zielińskiho. Společnost mu budou dělat starší a zkušenější kolegové, reprezentační inventář Jakub Blaszczykowski a Kamil Grosicki.

Na hrotu pak nenajdeme nikoho jiného než Roberta Lewandowského. Ten však samozřejmě není jediným forvardem, které může Nawalka do hry poslat. Především se nabízí Arkadiusz Milik, který zaujal už před dvěma lety na Euru, což mu vyneslo přestup do Neapole.

Tam ale bojuje jednak se zraněními, kvůli kterým vynechal i část této sezony, jednak s konkurencí v podobě Belgičana Driese Mertense. I tak ale může být vítaným prvkem, jak polskou ofenzivní hru oživit.

Pokud by se na trávník dostal, zaujme nejspíše místo Zielinskiho, který se přesune nalevo a Grosicki se bude ze sestavy pakovat.

Výhodou polské sestavy je, že na rozdíl např. od Švédů či Belgičanů nesází nezbytně na jediné rozestavení. Základní formací na hřišti je sice 4-2-3-1, z něj je ale možno utvořit 4-4-2, pokud by Nawalka poslal na hřišti Areka Milika, nebo pravděpodobněji 3-4-3, kde je možnost využít zkušeností, přehledu a ofenzivní zdatnosti Piszczeka s Rybusem, ze kterých by se stali obstojní wingbeci.

Slabším prvkem v polské sestavě může být hra křídelních hráčů - Grosicki i Blaszczykowski už nejsou nejmladší a nepředvádějí většinu času zrovna oslnivou formu. V případě využití Zielinskiho nalevo se pak nejedná o klasické křídlo, nýbrž o ofenzivně laděného středopolaře. Ve finále by tak sázka na wingbeky a 3-4-3 mohla být celkem rozumnou variantou.

Tak či tak, Polsko veze do Ruska silný tým, jehož minimálním cílem rozhodně musí být postup ze skupiny. Lewandowskému táhne na třicet, je v nejlepších fotbalových letech a rozhodně si svou spektakulární formu z kvalifikační skupiny bude chtít přenést i na samotný turnaj. K úspěchu na MS budou ale kromě vlastních dovedností potřebovat i štěstí. Zda s Glikem nakonec na turnaj odjede s polským nároďákem i Glück, ukážou už příští týdny.

Tip redakce na umístění: konec ve skupině


Program zápasů - skupina H

19.06.2018
17:00
Polsko
1:2
Senegal
Moskva
24.06.2018
20:00
Polsko
0:3
Kolumbie
Kazaň
28.06.2018
16:00
Japonsko
0:1
Polsko
Volgograd

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Bartosz Białkowski
06.07.1987
Ipswich Town
Łukasz Fabiański
18.04.1985
Swansea City
Wojciech Szczęsny
18.04.1990
Juventus FC
Obránci
Datum nar.
Klub
Jan Bednarek
12.04.1996
Southampton FC
Bartosz Bereszyński
12.07.1992
UC Sampdoria
Thiago Cionek
21.04.1986
SPAL 2013
Kamil Glik
03.02.1988
AS Monaco
Artur Jędrzejczyk
04.11.1987
Legia Varšava
Michał Pazdan
21.09.1987
Legia Varšava
Łukasz Piszczek
03.06.1985
Borussia Dortmund
Záložníci
Datum nar.
Klub
Jakub Błaszczykowski
14.12.1985
VfL Wolfsburg
Jacek Góralski
21.09.1992
Ludogorec Razgrad
Kamil Grosicki
08.06.1988
Hull City
Grzegorz Krychowiak
29.01.1990
West Bromwich Albion
Rafal Kurzawa
29.01.1993
Górnik Zabrze
Karol Linetty
02.02.1995
UC Sampdoria
Sławomir Peszko
19.02.1985
Lechia Gdańsk
Maciej Rybus
19.08.1989
Lokomotiv Moskva
Piotr Zieliński
20.05.1994
SSC Neapol
Útočníci
Datum nar.
Klub
Dawid Kownacki
14.03.1997
UC Sampdoria
Robert Lewandowski
21.08.1988
Bayern Mnichov
Arkadiusz Milik
28.02.1994
SSC Neapol
Łukasz Teodorczyk
03.06.1991
RSC Anderlecht

Autor: Jan Pikous

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2018 - Japonsko
13.06.2018, 17:55
Představení účastníků MS 2018 - Senegal
13.06.2018, 14:04
Představení účastníků MS 2018 - Kolumbie
13.06.2018, 09:15
Představení účastníků MS 2018 - Anglie
12.06.2018, 15:54
Představení účastníků MS 2018 - Tunisko
12.06.2018, 10:28
Představení účastníků MS 2018 - Panama
11.06.2018, 22:46
Představení účastníků MS 2018 - Belgie
11.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Korejská republika
11.06.2018, 10:27
Představení účastníků MS 2018 - Švédsko
10.06.2018, 21:00
Představení účastníků MS 2018 - Mexiko
10.06.2018, 12:28
Představení účastníků MS 2018 - Německo
10.06.2018, 09:00
Představení účastníků MS 2018 - Srbsko
09.06.2018, 21:30
Představení účastníků MS 2018 - Švýcarsko
09.06.2018, 14:40
Představení účastníků MS 2018 - Kostarika
09.06.2018, 11:04
Představení účastníků MS 2018 - Brazílie
08.06.2018, 18:20
Představení účastníků MS 2018 - Nigérie
08.06.2018, 12:42
Představení účastníků MS 2018 - Island
08.06.2018, 09:21
Představení účastníků MS 2018 - Argentina
07.06.2018, 17:37
Představení účastníků MS 2018 - Chorvatsko
07.06.2018, 13:58
Představení účastníků MS 2018 - Dánsko
06.06.2018, 20:00
Představení účastníků MS 2018 - Peru
06.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Austrálie
06.06.2018, 12:11
Představení účastníků MS 2018 - Francie
06.06.2018, 07:52
Představení účastníků MS 2018 - Maroko
05.06.2018, 16:28
Představení účastníků MS 2018 - Írán
05.06.2018, 12:00
Představení účastníků MS 2018 - Španělsko
04.06.2018, 22:32
Představení účastníků MS 2018 - Portugalsko
04.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Uruguay
04.06.2018, 12:34
Představení účastníků MS 2018 - Egypt
03.06.2018, 23:52
Představení účastníků MS 2018 - Saúdská Arábie
03.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Rusko
03.06.2018, 12:00

Komentáře (186)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Můj černý kůň turnaje, skvělá generace, Lewandowski ukáže maximum, podpora diváků, můžou jít hodně moc daleko po dlouhé době.

Reagovat
mayday

Mají slušnej tým

Reagovat
Mr. International

Ve skupině Kolumbie > Polsko

Reagovat
juveforever

Reagovat
Kepy_FCB

Do třetice třetí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mr. International

Nicméně myslím, že Polsko spolu s Kolumbií postoupí. Tip redakce mi vzhledem k ostatním soupeřům ve skupině dost nesedí.

Reagovat
robbik

Reagovat
KnoxXx

sedi, postupi Kolumbia/Senegal

Reagovat
smazaný uživatel

Snad

Reagovat
fabec1222

Reagovat
havrys99

Reagovat
Mr.Mike

já věřím Japoncům společně s Kolumbií

Reagovat
smazaný uživatel

Taky

Reagovat
mikelinos

Kolumbie/Senegal a Polsko

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Liquid

Reagovat
Superme

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Tam redakce neumí tipovat, to tu či každý

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Adyss

Lewa zlatá kopačka?

Reagovat
dexik

Dal jsem za kilo ☺️

Reagovat
mikelinos

Nejsympatičtější tým na turnaji.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Benfica

OT: Super by bolo keby stranka bola prisposobena aj pre mobili.. az hanba ze najlepsi cz-sk portal o futbale stale neni prisposobeny.. a dnes ma to mega stve..

Reagovat
Riviera Kid

Co? Já sem chodím jenom přes mobil a žádný problém jsem nikdy neměl.

Reagovat
Benfica

Zerie data viac, stale priblizovat posuvat.. to asi jedina stranka co neni prisposobena co poznam.. ale tak mozno sa to raz zmeni dakedy..

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Azazelo RD

Tak už sk portál? Migranti internetový, fuj.

Reagovat
Benfica

Myslel som ze na slovensku nic lepsie neni..

Reagovat
Filipow

Zkurvení internetoví migranti...

Nicméně, umím si představit, že to bude další Okamurovo téma, až vytuneluje SPD.

Reagovat
Azazelo RD

Tak Okamura je owny, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pospec7

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mayday

Tak to nechápu. Já už používám EF jen přes mobil, samozřejmě je potřeba si nastavit prohlížeč tak, jak ti vyhovuje naskakování stránek, velikost textu apod. Žádný problém.

Reagovat
Benfica

ja tomam predatavene a neviem s tym velmi robit..

Reagovat
smazaný uživatel

2x na to kliknes, to je vse...

Reagovat
Uwe háže buly

Mě teda ty mobilový mutace stránek neskutečně serou

Reagovat
Pato44

Taky mam radeji klasicke stranky a ne ty mobilni.

Reagovat
Ragazzo d'oro

Reagovat
oddy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
OnderCZ

Mně jak u čeho, někde je to paráda a opravdu to na mobilu pomůže přehlednosti. Někde zase naopak a nejvíc mě dokáže naštvat, když hledám nějaký odkaz, který vím, že na webu je a v mobilní verzi chybí, to mě dokáže vytočit nejvíc.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
TopinB

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
OnderCZ

Máš pravdu, nebylo by to vůbec od věci v roce 2018.

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
havrys99

Nestor Pitana zahájí turnaj, nejlepší volba horší než Nishimura to ani být nemůže, takže snad VAR zahájí dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

Se Szczęsnym jako jasnou jedničkou bych byl opatrný, vůbec by nebylo překvapení, kdyby první zápas chytal Fabiański.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Věřím v postup z druhého místa.

Reagovat
smazaný uživatel

neuvěřitelný shodl jsem se váma skoro uplně ve všem... jen Maroku věřim ,,jen´´ na osmifinále a Chorvaty tipuju na čtvrtfinále...

Reagovat
smazaný uživatel

tady to bude 1.Kolumbie,Senegal,Polsko,Japonsko

Reagovat
smazaný uživatel

1. Polsko

2. Senegal

3. Kolumbie

4. Japonsko

Reagovat
oli9

TA jejich skupina je super

Reagovat
smazaný uživatel

Tipuji konec v semifinále.

Reagovat
stas87

Ten tip na koniec v skupine...ja neviem teda v com ma Senegal lepsi tim. Jediny problem je absencia Glika a to, ze s Pazdanom Bednarek nehral a ktovie ako to bude fungovat v defenzive. Podla mna postupi, pretoze do ofenzivy maju viac hracov, co su schopni dat gol ako ma Senegal. A posledna vec...pod Nawalkom dokazu hrat velmi pragmaticky, neotvori to vzadu a trpezlivo si pockaju na svoju sancu. Skratka dokazu hrat, ako to Mundial vyzaduje.

Reagovat
smazaný uživatel

Píšeš to dobře, ale lepší tým vždy nemusí znamenat lepší výsledek. Redakce tipla umístění, může rozhodovat momentální forma, styly obou týmů apod. Fandím Polsku, ale Senegal rozhodně může postoupit.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale zase obrana často hořela už v kvalifikaci, a jak to teď bude vypadat v případě absentujícího Glika je docela ve hvězdách. Naštěstí ta skupina není zase tak extra těžká, aby se to nedalo zvládnout i bez Glika. Ale absence druhýho nejdůležitějšího hráče se stejně tak jako tak někde projevit musí.

Reagovat
DelPiero137

Lebo Sane a Koulibaly (ktory v konfrontacii najlepsich bude chybovat).

Reagovat
smazaný uživatel

Bratrům přeji úspěch

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli myslíš bratry z Rakouska-Uherska, tak těch máme na MS tak třetinu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
smazaný uživatel

Čech a Lech.

Reagovat
Knight_in_fire

a Rus.

Reagovat
mistr129

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TopinB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Titul!

Reagovat
stas87

U tej historie nerozumiem tomu, preco z piatich odstavcov su Mundialu venovane dva a tri su o ME. Sa tam dalo rozpisat viacej ako o dvoch turnajoch kde boli treti. A uz vobec nerozumiem tomu, preco sa do toho miesa ceska reprezentacia.

Reagovat
Rezan

trhni si nohou

Reagovat
smazaný uživatel

Postoupi. Se Snegalem. No ale i tak Polaci muzou vyhoret a nepostoupit, protoze jsou to labilove, kteri dokazou prehrat naprosto kohokoliv a pak se z nicehonic rozsypat behem jedne minuty...Jestli budou bez Glika, tak se to riziko nepostupu jeste zvysuje. Ale verim jim, hraji nadhernej fotbal, kdyz se jim dari a je tam fura sympataku

Reagovat
smazaný uživatel

Konečne majú špičkové mužstvo..

Na 98% vypadnú vo štvrťfinále s Brazíliou.

Reagovat
Trapný diskutér

Postoupit můžou, ale jenom nějakou autobusáckou haluzí, jako na minulym MS Řecko. Kolumbie a Senegal jsou fotbalově úplně jinde.

Reagovat
Superme

Reagovat
smazaný uživatel

Jasné, Senegal je úplne inde. Asi preto dokázal posledné zápasy remizovať s Uzbekistanom, Bosnou, Luxemburskom! a prehrať s Chorvátmi. Proste úplne inde

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Trapný diskutér

Ještě si vzpomeneš na má svatá slova. A nešavluj tady pouťáčkama, ty fanatiku.

Reagovat
JuveGrandeAmore <3

Senegal fotbalově? Mozno tak geograficky...

Reagovat
smazaný uživatel

Ctíš svoji přezdívku

Reagovat
Hokaido

Na Krychowiaka jsem extra zvědavej. Před sezonou bych ho klidně bral i do Chelsea, ale ve WBA hrál otřesně a má celkem slušnej podíl na sestupu. Nedivil bych se, kdyby proti Senegalu úplně vyhořel. Proti takovýmu týmu se mu bude hrát strašně špatně.

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
Liquid

Reagovat
Kucka

Reagovat
Spalovač šancí

Už se těším na bitky Poláků s Rusy

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že se k Polákům připojí Angláni. Mají co vracet.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mayday

Poláci, Anglani, Turci, Chorvati/Srbi... Bude to zajímavý

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

mizerný výsledky v případě, v kádru jedna megastar Lewandowski, ale zbytek hráčů i ti kteří měli našlápnuto ke skvělé kariéře jako Blaszczykowski uvadají, Milik zase často zraněný, Rzeznicak už ani ve výběru není, působí na mě tak nesourodě, na blízském MS v Německu nestačili na "slabý" Ekvádor, historie se bude opakovat a tentokráte se budou muset sklonit před Senegalem, uznávám, že Polsko je po Kolumbii asi větší favorit na postup, ale zase selžou, Mané si polské obránce posadí na prdel, kor pokud je ještě navíc Glik zraněn

Reagovat
bayern987

Hodně vyrovnaná skupina, řekl bych, že Polsko vyhraje nad Senegalem a postoupí s Kolumbií.

Reagovat
stas87

Glik a Pazdan su rocniky 88 a 87, cize este minimalne dva roky potiahnu. Potom musi prist niekto mladsi. Bednarek je tym hracom a idealne by bolo, ak by sa zlepsoval aj Kaminski. Celkom urcite je to pre Kubu posledny turnaj a Lukasz toho tiez pred sebou uz vela nema. Zo zalohy je este Grosicki starsi hrac. Ale Polsko tych mladikov ma a verim tomu, ze sa casom podari stavajuce opory nahradit tak, ze to na kvalite nebude velmi poznat.

Glika by mohol nahradit Dawidowicz, dalej je tam Jach. Ale oni musi hravat pravidelne a musi napredovat. Lukasza snad nahradi Kedziora. Po prestupe do Dynama hraval pravidelne. Nie je tam tolko talentu, ze by uplne bezproblemov nahradili sucasnych reprezentantov. Ale mozu to zvladnut tak, ze na WM postupi raz za cas a nebudu absentovat trebars dva turnaje po sebe. V utoku je variant po konci Lewu dost.

Tieto WM by mali byt vrcholom toho timu, pretoze v obrane su skuseni hraci. Zaloha je doplnena o mladikov a v utoku je vyborny utocnik. Ja im skratka verim, ze ten postup dokazu uhrat.

Reagovat
Sosi

OT: Není nad to, když člověk kouka na záznam z finále MS 1998 a slyší nadčasového Čapouna

Reagovat
Urs

Toto MS považuju za začátek té generace kolem Zidaneho, Henryho, Trezequeta nebo třeba Vieiry, Roberta Carlose, Ronalda, Rivalda apod. každopádně, oproti předchozích dvou MS 90,94 teď vysílaných tohle dnes bude to nejlépe koukatelný.

Reagovat
Sosi

Reagovat
lajka30

neskutečnej fotbal

Reagovat
Urs

Mně se to líbí, oproti předchozím dvou finále o dost rychlejší fotbal a žádné taktizování a čekání ne chyby soupeře. Thuram a Desailly fantastičtí.

Reagovat
Bakary3

A Zidane... Neskutecnej...

Pro me proste se vsi uctou k Xavimu, Iniestovi, Ronaldinhovi.. Nejlepsi tvurce hry, ty jeho prostrkavacky, finty, stahovacky.. Genius

Reagovat
Urs

Reagovat
valloire

pravdu díš....a takhle se to hraje na MS

Reagovat
technecium

Prostrkávačky a fintičky jsou znakem hráče, který si nevěří a musí honit sebevědomí trapnými fígly.

Reagovat
valloire

Ty to neumíš. Musíš se ještě učit od mistra. Stejně jako Messi. Je to právě přesně naopak. Prostrkávačky, fintičky a stahovačky značí sebevědomí, jenž přenášené na spoluhráč, nakonec soupeře drtivě rozdrtí. Viz finále 1998.

Reagovat
Lifted

Reagovat
Urs

Jinak před tímhle zápasem měl Ronaldo ten kolaps, takže se říká že od těchto chvil to nebyl už potom on, což se v tomhle finále projevilo, kdo ví jak by to tenkrát dopadlo, kdyby byl v plný formě...

Reagovat
Sosi

I když to tak porovnám předchozím MS, tak vlastně s Čapounem je to o neuvěřitelný kus vepředu ten komentář, takže si ho asi budu víc vážit, že to někam posunul...

Reagovat
Neutron

pre mna top MS...

Reagovat
smazaný uživatel

Pre mňa obľúbený tím spolu s Nemcami ako na väčšine šampionátov. Poliaci majú momentálne top generáciu a Nawalka na lavičke je tiež konečne po rokoch trefa do čierneho. Na poslednom Eure sa predviedli výborne a verím, že teraz na to nadviažu, ten tím je minimálne rovnako kvalitný, plus okrem Lewu pribudol aj druhý rozdielový hráč Zielinski. Obrovská škoda toho zranenia Glika, kvôli tomu môže defenzíva dosť utrpieť, rovnocenná náhrada za neho nie je, tak snáď sa stihne dať do poriadku. Ináč si myslím, že v základe bude aj Milik a bude sa hrať 4-4-2, prípadne 3-4-3.

Skupina je náročná, ale verím, že cez Senegal sa dá postúpiť, majú síce silné individuality, ale organizácia nie je ich silná stránka a Poliaci sú pod Nawalkom naopak takticky na dobrej úrovni. Ten prvý zápas bude asi najdôležitejší, v prípade prehry to už bude veľmi náročné, ale myslím, že to bialoczerwoni na úvod nepokazia a minimálne remízu so Senegalom uhrajú. Kolumbia je silná, ale taktiež je to zápas 50 na 50 a rozhodnú maličkosti, s Japoncami by si mali poradiť. Ja dúfam v 5 bodov a postup aspoň z druhého miesta.

Reagovat
Urs

JInak teď na ČT Sport jak dávají Francie-Brazílie MS 98, tak snad troufám si říct v tom zápase nastoupila nejlepší čtveřice beků za posledních 30 let. Lizarazu-Thuram a Robert Carlos-Cafú.

Reagovat
Hokaido

Tady asi moc nepochodím, ale R. Carlos mi přijde hodně přeceňovanej. Podle mě je třeba Marcelo lepší hráč. Ashley Cole a Phillip Lahm jsou srovnatelný. Maldini pak byl nejspíš ještě lepší.

Reagovat
Urs

To asi ano, ale myslím co se týče v tom zápase FRA-BRA, že to byl zápas, kdy se takhle kvalitní beci sešli a hráli proti sobě, ale u Carlose je spíše známá jeho kopací technika, kterou takovou nikdo neměl a dodnes nemá, proto je tak dodnes uznávaný.

Reagovat
cristiano.K.

R. Carlos až na ty střely nebyl nikdy žádný zázrak. Branění slabé, prcek. Marcelo má oproti němu vše i to bránění, které je slabší.

Reagovat
valloire

co to?

Reagovat
Hokaido

Hele jakej byl Baresi? Já ho včera viděl v tom záznamu a hrál jako naprostej král.

Reagovat
Generalní Gladiator

Nejlepší stoper všech dob, v 94 mu už bylo 34, taloši 90,94 měli děsivě skvělý týmy, pokud jsi poslouchal pozorně,vyjmenoval capoun komplet náhradní obranu, která by v tej době i tak zase patřila mezi top 3..

Reagovat
Generalní Gladiator

Nějak se stalo,že jsem vždycky fandil týmům proti němu, skvě dirigoval obranu,četl hru,rychlej,tvrdej,nekompromisni, ale uměl čistě..když už se zdálo,že se útočník konečně dostal ke střele, najednou se na poslední chvíli zjevil baresi a utnul to..jak ten mě sral, dnes bych z tý jejich obrany uchcával...

Reagovat
valloire

máme to stejný taky mi sral, ale velkej respekt mu

Reagovat
valloire

No přesně takovej. Král obrany. Vůdce. Lídr. Milánu jsem ho vždycky záviděl. Je to jeden z těch hráčů, který chceš mít ve svým týmu. Díky němu se Brazílie neprosadila v tom finále (a to hrál po zranění), za což jsem ho nesnášel. Ale dle mýho názoru, kterej je vždycky směroplatnej že, je to nejlepší italskej obránce všech dob, což je samo o sobě vizitka nejvyšší kvality. V konkurenci Burgnicha, Facchettiho, Bergomiho, Cabriniho, Gentileho, Maldiniho, Cannavara atd. On byl Milán, ne Van Basten, Rijkaard, Gullit. No více takových zápasů, abyste si uvědomili, že i dřív byli skvělí hráči a i lepší než dnes.

Reagovat
Generalní Gladiator

No tak zrovna stopeři těžce zaostávaj za 80,90 a poč.milénia....ramos,hummels,godín se jednodušu nechytaj, možná poslední byl puyol,ikdyž jemu trvalo dlouho,než se vypracoval na top hráče, baresi byl top snad skoro 20 let..

Reagovat
valloire

no Ramos se srovnat dá co by lídr, kapitán, ale je fakt, že Baresi to měl bez těch excesů....takže máš pravdu

Reagovat
Generalní Gladiator

Na exesy já seru,ty u mě nesnižují jeho fotbal.kvalitu,jenom lidskou...on za ním zaostává hlavně defenzivně...beckenbauera jsem nezažil,takže za mě baresi

Reagovat
valloire

Ramos je dost dobrej, ale Baresi byl lepší. Beckenbauer byl hlavně skvělej jako šéf hry týmu, vyvážením míče. Ta obranná fáze není to, proč se na něj vzpomíná. Pepé je taky lepší stoper než Ramos, ale celkově se vším všudy, s vlivem na hru je to Ramos, kdo je před ním. Noa le kdybych měl napsat stoperskou dvojici všech dob, bylo by to Beckenbauer - Baresi.

Reagovat
Generalní Gladiator

Nalevo maldini a vpravo tech možností je víc,dal bych přednost thuramovi, ikdyž velkej dojem na mě udělal brehme.. Jsem velmi zvědavej na ramose,2006,10 hrál beka, šéfem byl puyol, 14 hrál konečně stopera, ale špatně hráli všichni kolem, takže letos to je na něm,tým na to maj, vidím to na finále brasil spanelsko,pokud se nepotkaj dřív

Reagovat
valloire

Změnili trenéra....

Reagovat
Hokaido

Díky oboum. Přiznám se, že jsem ho znal jen podle jména, ale hned jak jsem ho viděl, tak jsem si myslel, že to musel být výjimečný hráč. Zase jsem o něco moudřejší.

Reagovat
Generalní Gladiator

rychlej,skvelej do kombinace,vytecny centry...s tou obranou souhlas,ale on byl hodne zabavnej,neslo mu nefandit

Reagovat
Lamskej#RMCF

to je nějaká nemoc..

Reagovat
Neutron

a nikto nespomenie Zambrottu?

Reagovat
smazaný uživatel

Čapek je obří kkt, jak to klasicky komentuje bez emocí a znuděně, jako by o nic nešlo vyloučení ve finále MS a on: hmmm, tak Marcel Desaillly je vyloučený, nooo. Je to teprve třetí červená v historii MS. Na jeho místo se posune... Zlatí jihoamerčití komentátoři

Reagovat
Urs

Tak aspoň to vždy mělo nějaké kouzlo to jeho komentování, myslím ty jeho výrazy a vyslovování jmen, za mně zcela v pohodě, když vidím že dnes tam je Vlášek, tak rozhodně bych raději za mně bral Čapka. Tak taky to komentuje už bez emocí tenhle poločas jakoby tušil, že i přitom vyloučení Desaillyho se nic nestane jakoby věděl, že to Francie udrží

Reagovat
smazaný uživatel

Mě to prostě sere a vím, že zrovna u něho je to alibismus...pamatuju na nějaký zápas, snad Sparty v závěru ligy pár let zpátky, kdy u gólů zcela výjimečně řval jak blázen, protože v tom měl nějaký osobní vklad. Když se jedná o finále MS, tak tomu prostě mají odpovídat emoce.

Reagovat
Urs

Je to věc názoru no, je to tak. To že je Sparťan tím se snad ani nějak netajil.

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry, teď si uvědomuju, že to bylo naopak...šlo o titul, byl to zápas Plzně a góly komentoval naprosto otráveně a znuděně, i když šlo o hodně. Ale pointa se tím nemění no

Reagovat
Urs

Jasný, ale jo nekomentuje třeba s takovými emocema ijako Bosák nebo Záruba, ale to kouzlo komentování prostě měl, on to zase komentuje dost "vážně"

Reagovat
Azazelo RD

Tak když komentuje záznam a ví, jak to dopadlo.

Reagovat
lajka30

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mistr129

Čapkův hlas byl hlavně příjemný, klidný. Radši bych zpátky jeho než všechny ty komentátory, co tam teď jsou

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

strašně mě bil do očí ten trávník... to je tenkrát nenapadlo to trochu víc pokropit? Míč neustále poskakoval, zastavoval se... dnešní fotbal je daleko rychlejší a podle mě se něj určitě i líp dívá.

Reagovat
Puskas

Maldini.

Reagovat
smazaný uživatel

Poláky mám sice rád, ale věřím spíše Japoncům

Reagovat
cink

strasnej overhype. nepostoupi ze skupiny

Reagovat
Kokesh

To my Polacy.

Reagovat
smazaný uživatel

3.místo granica państva

Reagovat
Stannis Baratheon

Dám si na ně jednu rundičku Wsciekliego psa

Reagovat
Knight_in_fire

1. Polsko

2. Japonsko (bo jsem hentai)

3. Kolumbie

4. Senegal.

Reagovat
Realita

Já bukkake, ale přeji to spíš Kolumbii :)

Reagovat
Knight_in_fire

Hanteci nejsou silni?

Reagovat
smazaný uživatel

Kľúčový záložník Zielinsky je kvalitný, ale neviem či to sedí v článku, nerobil väčšinu sezony náhradníka Hamšíkovi? Odohral veľa zápasov, ale len ako striedajúci hráč, pričom to nebola veľká sláva, ale je možné že v repre dáva lepšie výkony ked je hra na nom.

Reagovat
salm0n

Co ty stopeři? Bednarek se mi na U21 celkem líbil.

Reagovat
smazaný uživatel

Malá vsuvka k historii. V 82 o třetí místo Platini na hřišti nebyl, ikdyž se v článku píše opak. On a jiní frantíci po semifinále kdy s Německem vedli během prodloužení 3:1 a padli na penalty, nenašel na boj o třetí místo motivaci.

Reagovat
mr.Silver

Ten Peszko tam

Ten tip redakce je vazne vtip, dotahnou to snad do ctvrtfinale

Reagovat
mickey mouse

Vítěz skupiny

Reagovat
Kepy_FCB

Poznat pryč z Baníku díky bohu!

Reagovat
Kepy_FCB

*Poznar

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Aby teď nezačali dávat góly

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíte že Bereszynski opravdu nebude v základu?

Reagovat
kiciN

Rekl bych ze Nawalka bude sazet na Piszczka, kazdopadne by si Bere nejaky zapas zaslouzil.

Reagovat
Puskas
Reagovat
C-M@ster

OT:

Tak kurva co si myslet o té Kostarice v představení účastníků se píše, jakej je kouč znalec přes taktiku a na tiskovce se ukáže, že nezná Hazarda...

Reagovat
smazaný uživatel

Koho?

Reagovat
Counter

Kostarický trenér řeší jen soupeře ve skupině, všechno ostatní vyselektoval, protože by mu to v hlavě jen zabíralo místo

Reagovat
frankiefcb

V podstatě pochopitelné.

Reagovat
fejfi24

Fabianski > Szczesny

Reagovat
Seydou Doumbia

Jemu u labuti vyhovovalo, kdyz byl v tempu cely zapas a mel porad praci... podle me je dost nedoceneny

Reagovat
kiciN

Nikde nemuzu dohledat proc misto Dragowskiego jede Białkowski, ja chapu ze mel super sezonu ale snad vychazejici talent potrebuje sbirat vic zkusenosti nez 30 lety golman.

Reagovat
kiciN

Malem bych zapomnel, JAZDA chlopaki! Postup ze skupiny musi byt!

Reagovat
smazaný uživatel

Něco málo z historie mistrovství světa, kdo může tak případně ohodnotit, děkuji.

https://www.chance.cz/blogy#/detail/ms-ve-fotbale-historie/560

Reagovat
Jolly Roger

Chyba! Nawalka jako hráč nebyl v žádném all stars výběru MS 1978.

Pokud se tedy nejedná o výběr Gazety Wyborcza nebo časopisu Kolejarz.

Reagovat
valloire

možná Przeglad Sportowy

Reagovat
smazaný uživatel

Kapustka nejede?

Reagovat
Knight_in_fire

Ne, kariera zahranicna ho vykoncila.

Reagovat
Messiáš

2. misto ve skupine. Senegal smaznou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele