Představení účastníků MS 2018 - Saúdská Arábie

03.06.2018, 16:00
Profily, historie
Zaujalo nás
Uplynulá kvalifikace zažila po delší době explozi arabských týmů; a vedle afrického trojlístku Egypt-Maroko-Tunisko se svého zástupce poprvé od roku 2006 dočkala také Asie. Saúdská Arábie ukončila dekádu napěchovanou nekompetencí na leckteré úrovni a může se tak těšit na svůj pátý mundial...

Od roku 1990, kdy se spolu s Jižní Koreou na mistrovství světa podívaly Spojené arabské emiráty, drží Zelení sokoli na asijském kontinentě jakýsi arabský monopol na účast na největším fotbalovém svátku. A po třech nezdarech v první fázi turnaje si tentokrát Saúdové mohou i směle brousit zuby na postup ze skupiny, která se zdá na pohled tou nejslabší.

Byť si mužstvo stále ještě zvyká na teprve nedávno dosazeného kouče Juana Antonia Pizziho, za poslední tři roky — od zpackaného Asijského poháru 2015 — ušlo hned několik kroků kupředu. V jednu chvíli se Saúdové zdáli být vedle Íránu nejsilnějším týmem kvalifikace, a jakkoliv to dle minutáže nevypadá, rozhodnutí odeslat tři ofenzivní hráče na jarní hostování do Španělska neslo kýžené ovoce alespoň po směru kvalitnější kondiční a technické přípravy.

Takový Salem Al-Dawsari, který se před třemi lety jevil tak akorát jako zbrklý janek, je rázem mnohem efektivnější a v tuto chvíli to vypadá, že by se po převážně prosezené kvalifikaci mohl rázem zařadit mezi opory nového Pizziho mančaftu. Právě případ 26letého pravého křídla a dramatický propad saúdskoarabských klubů (podruhé za tři roky nyní SA nemá jediného zástupce ve čtvrtfinále Ligy mistrů, což se jí v letech 2009-15 nepřihodilo ani jednou) nakonec dává mnohým fanouškům pádný důvod domnívat se, že by z přesunu do Španělska bývali mohli těžit také další hráči. I pouhý trénink v Evropě má proti zápasové praxi v Asii své výhody.

Dobře zdokumentovaná dohoda saúdskoarabského fotbalového svazu s tím španělským je součástí většího plánu. Na jeho základě také Saúdové letos společně strávili celkem pět týdnů ve španělské Marbelle, kam se po dvou týdnech v březnu opět vrátili měsíc poté. Pizziho realizační tým o 25 členech je dle výpovědí hráčů důslednější než kterýkoliv minulý štáb. Ještě nedávno vysmívaný padlý gigant najednou zase dává smysl a měl by budit patřičný respekt. Zvláště ve schůdné skupině A ho neradno automaticky odepisovat...

Historie


Nejúspěšnější blízkovýchodní reprezentace se konečně vrací na největší fotbalovou scénu. Po letech útlumu a hledání patřičné organizace na hrací ploše i ve vyšších patrech se Saúdská Arábie zdá být opět při síle. Po dlouhá léta měli Saúdové na asijské scéně postavení tak trochu korespondující s tím jihoafrickým či egyptským na africké scéně; reputaci dříve opěvovaného, avšak fatálně povadlého týmu s nadále pyšnou, až bláhovou fanouškovskou základnou. Zvláště změny trenérů těsně před otevřením mezinárodního turnaje (Asijský pohár 2015, MS 1998 a 2006) či dokonce těsně po jeho zahájení (Asijské poháry 2000 a 2011, MS 1998) platily za vítaný zdroj posměchu vůči této mimořádně hrdé zemi. Houfné podrážděné reakce byly zaručeny, a vzhledem k silné saúdské prezenci na sociálních sítí jich též nikdy nebyl nedostatek.

Historicky je přitom pozice Saúdské Arábie na asijské scéně zcela neotřesitelná, to bez debat. Na Poháru Perského zálivu Zelení sokoli posbírali celkem 17 medailí z 23 ročníků; v rámci Asijského poháru drží spolu s Jižní Koreou rekord v počtu finálových účastí (6), přičemž hned třikrát také triumfovali; a čtyři po sobě jdoucí saúdskoarabské účasti na světovém šampionátu (1994-2006) značí konzistenci, které se třeba doma rovněž dominantní Írán ani nepřiblížil.

Také po individuální stránce se ze Saúdské Arábie rekrutovaly osobnosti, které dodnes řadíme na samotný piedestal asijského kontinentu. Speciálně v případech brankáře Mohameda Al-Deayeai a kanonýra Majeda Abdullaha lze hravě debatovat o tom, zdali na svých postech náhodou nebyli těmi vůbec nejlepšími Araby v dějinách. Fahad Al-Bishi má nárok na titul nejlepšího exekutora standardních situací v historii Asie. Sami Al-Jaber pak zase coby střelec gólů na třech různých MS aspiruje na nejlepšího blízkovýchodního fotbalistu té největší scény.

Jakožto kolektiv každopádně Saúdové udělali díru do světa pouze na jednom srazu světové fotbalové smetánky, a to pozoruhodně rovnou při své premiéře. Vzhledem ke svému pozdnímu připojení k Asijské fotbalové konfederaci (1972) a hořkým selháním především s ohledem na ročníky 1978 a 1990 se Zelení sokoli na globálním pódiu poprvé představili teprve roku 1994 ve Spojených státech, a ani tehdejší úspěch se neobešel bez komplikací — pozdější hrdina, trenér Jorge Solari, byl k týmu přiveden teprve v březnu téhož roku.

Přestože se jednalo o jeho první a poslední angažmá u národního týmu, které trvalo jenom pár týdnů, argentinský kouč se stihl nesmazatelně zapsat do dějin celé blízkovýchodní kopané. Ze saúdského debutu na MS přece uplynulo pouze 19 minut, a hle, už se senzačně vedlo nad nabušeným nizozemským týmem v čele s Koemanem, bratry de Boerovými či Bergkampem. Saúdové nakonec v závěru inkasovali srdceryvný gól na 1:2, ovšem z úvodní prohry se v mžiku oklepali skrze těsnou výhru nad Marokem, aby záhy zaskočili do té doby nepokořitelné, stoprocentní semifinalisty MS 1986 z Belgie. Během pouhých pěti minut si svým dechberoucím sólem o nesmrtelný status řekl Saeed Al-Owairan — a zkoprnělý soupeř už nevyrovnal.

Osmifinále se Švédskem už bylo nad síly překvapujícího arabského mančaftu, ale celkový pozitivní dojem z turnaje i přes prohru 1:3 samozřejmě přetrval. Al-Owairan následně získal individuální ocenění pro Asijského hráče roku, ovšem stejných výšek už nikdy nedosáhl. A totéž platilo i pro Saúdskou Arábii jako celek. Na příštích třech MS zelení nezaznamenali ani výhru, přičemž si o větší pozornost řekli leda tak roku 2002 velkolepým nastartováním rekordního Kloseho řádění na světových šampionátech.

Infograficky



autor: Jakub Tymčík

Cesta na šampionát


Všichni byli natolik zvyklí na selhávající Saúdskou Arábii, že se v podstatě v žádném bodě kvalifikace o Zelených sokolech nehovořilo jako o vážných adeptech na postup do Ruska. Všichni se raději soustředili na australské trápení s novou formací na tři vzadu, potažmo na ambiciózní, leč mizerné SAE s takzvanou "zlatou generací", které napříč dvěma kvalifikačními fázemi na Saúdy vyzrály teprve na čtvrtý pokus, kdy už to měly vesměs spočítané.

Saúdská Arábie skutečně činila vše možné, aby se na ní nikdy nekladlo příliš tlaku. Po domácím debaklu rivalů ze SAE (3:0) se tudíž dostavilo obligátní vystřízlivění v podobě prohry v Japonsku (1:2); po dvou triumfech a čistých kontech z března 2017 přišla defenzivní selhání v červnu, respektive srpnu, kdy na prostoru dvou duelů Saúdové dohromady inkasovali hned pětkrát. No, a potom došlo na září, pokoření vedoucího Japonska a bujaré oslavy mohly vypuknout.

Komu hlavně Saúdové vděčí za svůj první mundial od roku 2006, to není těžké identifikovat — Bert van Marwijk byl sice peskován lokálními médii pro nevelký zájem o saúdskou ligovou scénu, ovšem tamější hvězdy vedl pevnou, informovanou rukou. Do sestavy v podstatě nesahal a v jednu chvíli si vystačil i bez zraněných opor, útočníka Al-Sahlawiho a beka Al-Shahraniho. Saúdové činili malé krůčky vpřed zdánlivě s každým zápasem: postupně inkasovali méně faulů v nebezpečných zónách, byli přesvědčivější při bránění rohových kopů a sebevědomější v útoku,... jenže potom se Van Marwijk nepohodl se svazem, zničehonic odešel, a s příchodem Edgarda Bauzy jako by se okamžitě začínalo od (krajně frustrující) nuly.

Z potenciálního černého koně turnaje (v kontextu slabší skupiny) byl rázem jen rozhozený outsider. A teď je tedy otázkou, zdali Bauzovo promptní odvolání přišlo dostatečně včas na to, aby Pizzi stihl Saúdy srovnat do latě. Poslední přátelské zápasy tomu zlehka nasvědčují.

Trenér — Juan Antonio Pizzi


Ještě loni v květnu byl spojován s uvolněným křeslem trenéra Barcelony, nyní vede Saúdskou Arábii. To na první poslech zní jako pořádný sešup, ale Juan Antonio Pizzi měl vždy rád výzvy. V prosinci 2013 neváhal skočit po kormidlu španělské Valencie, toho času uprostřed značně turbulentního období, aby vzápětí napravil špatný podzim a dovedl ji až do semifinále Evropské ligy. O pár let později se pak nebál postavit do čela euforického Chile se složitou úlohou navázat na Jorgeho Sampaoliho. Úvodní zápas výroční Copy Amériky 2016 nikoho nepřesvědčil, na konci zlatého turnaje se už nicméně hovořilo o "ještě vybroušenějším Chile". V semifinále si Chile za periodického užití krásného bielsovského rozestavení 2-4-4 namazalo na chleba Pekermanovu Kolumbii, ve finále pak Chilané kompletně vynulovali Martinovu Argentinu, která po porážce svého finálového soupeře na samý úvod turnaje v příštích čtyřech utkáních nasázela dohromady 16 branek, aby se záhy na cynickém Chile dočista zasekla.

Pro Saúdskou Arábii možná jedině dobře, že se Pizzi k jejímu vedení přihlásil až před mistrovstvím světa. Jen krátce po druhé zlaté Copě totiž jeho Chile v kvalifikaci nikdo nepoznával. Vyznavač agresivního, vysokého presinku, který si po chvilce odporu začínají osvojovat i Zelení sokoli, by se v Rusku dost možná mohl ukázat jako učiněný turnajový specialita. I finálovou účast na loňském Konfederačním poháru lze koneckonců brát za úspěch.

Pizziho Chile bylo pragmatické a navzdory své živelnosti si dovedlo postrážit vedení. Že se teď argentinský kouč snaží Saúdy vést k podobnému profilu, to je zcela evidentní. Na tréníncích se klade velký důraz na fyzičku, což se projevilo v přátelácích s Řeckem i Alžírskem, kdy arabský mančaft své soupeře uběhal a zdolal hlavně skrz přímočarost, pozůstatek Van Marwijkovy éry.

Tahoun týmu — Nawaf Al-Abed (Al-Hilal)



zdroj: sandalsforgoalposts.com

Kometa Poháru Perského zálivu 2014, kde v podstatě sama dotáhla Saúdskou Arábii do finále a vysloužila si ocenění pro nejlepšího hráče turnaje, po uplynulých několik let platila převážně za "toho druhého v řadě", krčícího se ve stínu větší osobnosti. Právě Nawaf Al-Abed byl totiž obvykle Saúdy používán coby protiváha vůči jinému špílmachrovi se záblesky ryzí geniality, Omarovi Abdulrahmanovi. A dlouho také platilo, že tato přirovnání vytahovali pouze Saúdové; o tom, kdo daný minisouboj vyhrával netřeba dlouze mluvit. Al-Abed nikdy nebyl dostatečně konzistentní, elegantní a obecně cool na to, aby se "Amoorymu" zcela vážně vyrovnal.

Teď už je tento diskurz passé; Nawaf Al-Abed má definitivně navrch. Pro teď a nejspíš navždy. Nejen, že si totiž na rozdíl od miláčka SAE zahraje na mistrovství světa, on má v první řadě na postupu svého týmu lví podíl. Kdyby zpočátku kvalifikace třikrát nezachoval chladnou hlavu na penaltovém puntíku, Saúdové by byli dost možná okamžitě ze hry. A co teprv krásná příhra na rozhodující gól v rozhodujícím střetnutí s Japonskem? Nebo tahle druhá asistence!

Ofenzivní stálice Al-Hilalu konečně vyspěla. Al-Abed se naučil lépe vyhodnocovat jednotlivé situace a neodevzdávat zbytečně balony; jeho přihrávky jsou pronikavější, jeho styl úspornější, resp. vypočítavější. Skoro by se tedy chtělo říct, že světový šampionát pro Al-Abeda přichází v nejlepší možnou chvíli — je mu koneckonců 28 let, ideálnější věk neexistuje.

Ovšem zde je jeden významný zádrhel: na přelomu roku se nevzrostlý playmaker zranil a na jaře dosud v lize i repre neodehrál ani minutu, takže ho nový kouč Pizzi naživo stále neviděl hrát. To teoreticky může omezit Al-Abedovu roli na turnaji, ale pokud bude zdravý, měl by určitě startovat; jeho nynější aura se totiž v saúdskoarabském kontextu klidně dá přirovnat k té Salahově.

Na prahu slávy — Fahad Al-Muwallad (Al-Ittihad)



zdroj: newindianexpress.com

Na tomto místě bychom mohli profilovat úplně kteréhokoliv z trojlístku španělských legionářů a byli bychom v právu, nakonec nicméně volíme toho nejmladšího z nich — byť je u něj zkraje turnaje asi nejmenší šance na start v základu. To totiž 23letému Fahadu Al-Muwalladovi, který si na jaře odbyl dvě camea v dresu španělského prvoligového Levante, nikdy nijak nepřekáželo v dělání rozdílu. Jeho neuvěřitelné zrychlení, drzost při přechodu 1 na 1 (mnohdy ústící v penaltu) a sem tam i nějaké to parádní zakončení fungují z lavičky snad vůbec nejefektivněji.

Bert van Marwijk to věděl moc dobře a miláček fanouškovské základny Al-Ittihadu, který se v Jeddahu narodil a doposud se odtamtud natrvalo nikam nehnul, se mu odvděčil několika důležitými zásahy. Al-Muwallad nenačínal žádný z tuctu kvalifikačních duelů, do nichž zasáhl, ovšem právě jeho góly rozhodly zcela klíčové domácí duely se SAE (3:0) a Japonskem (1:0). V obou utkáních Al-Muwallad střídal jediného klasického hroťáka, aby po zbytek zápasu operoval coby falešná devítka, což pro Pizziho též představuje potenciálně zajímavou variantu.

Fahad Al-Muwallad vyletěl velice brzy — v reprezentaci debutoval už na prahu dospělosti a za Al-Ittihad pravidelně hrával ještě dříve, pročež se v listopadu 2016 stal historicky nejmladším stovkařem v dějinách saúdskoarabské ligy. Ani jemu, respektive celému Al-Ittihadu, se sice nevyhnulo hlušší období následující raketový start spojený s obligátní, línou přezdívkou "saúdskoarabského Messiho", ovšem z toho se už Al-Muwallad stihl oklepat. V loňské sezoně se poprvé vyšplhal na hranici 10 ligových branek, přičemž velká část jeho tref byla výstavních.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Bert van Marwijk byl přísným vyznavačem klasického 4-2-3-1, a pakliže Edgardo Bauza nakrátko vše rozrušil skrze experimenty s novými tvářemi, ba dokonce i rozestavením se třemi stopery, Juan Antonio Pizzi nyní vše vrací do normálu. Saúdská Arábie bude oproti kvalifikaci aktivnější v presinku a na základě přátelského duelu s Itálií se zdá, že možná i pevnější vzadu. (Dobrou zprávou pro tuto chvíli je, že Pizzi evidentně buduje na Van Marwijkových základech, a neopakuje Carlose Alberta Parreiru, který pro MS 1998 zcela zatratil vybrané kvalifikační opory, a jakmile se nové tváře začaly topit, po druhém utkání spráskl ruce a od týmu odešel.)

Al-Deayeaova škola je v Saúdské Arábii zdá se neexistujícím konceptem; brankářský post je totiž dle mnohých pozorovatelů potenciální Achillovou patou tohoto týmu. Van Marwijk v kvalifikaci protočil čtyři více či méně průměrné jedničky dvou předních domácích klubů. Momentálně se zdá, že si to Yasser Al-Mosailem rozdá se svým kolegou z Al-Ahli Mohammedem Al-Owaisem. Třetím do party je pak Abdullah Al-Maiouf, který postupně v Al-Hilalu vytlačil bývalou jedničku reprezentace Sharahiliho. Všichni gólmani mají vcelku dvě věci společné: příliš si věří na rozehrávce a občas vyrobí hrozivý poziční lapsus.

Na stoperu se vám budou plést dva borci stejného jména (a odlišných rodin): kapitán Osama Hawsawi se s největší pravděpodobností postaví vedle Omara Hawsawiho, a aby toho nebylo málo, vyloučit se nedá ani zapojení nejmladšího Motaze. Za zvláštních časů Franka Rijkaarda si oba Hawsawiové získali reputaci přeceňovaných, chybujících stoperů, poslední kvalifikace se jim však z hlediska konzistence výkonů vydařila.

Obsazení krajů obrany se předvídá velmi těžko, když právě tam zatím Pizzi nejvíc rotoval. Mohammed Al-Burayk má na pravém beku všechny předpoklady pro to překvapit; jedná se o energetického, ofenzivního zadáka Al-Hilalu, který by se však nakonec mohl uklidit za fyzičtějšího, zkušenějšího Saeeda Al-Muwallada. Nalevo už je volba jednodušší: Yasser Al-Shahrani, schopný zahrát i napravo přes nohu, je ve své zemi regulérní celebritou, když se dokonce objevil na obálce počítačové hry FIFA 2016. Vrcholu sice dosahoval cca tři roky zpátky, ovšem i jeho letošní slabší sezona stačila na (dopředu garantované) místo v týmu roku.

Druhá polovina sestavy si v kvalifikaci užila notné dávky stability. Bert van Marwijk se uprostřed za každou cenu opíral o bořiče Abdulmaleka Al-Khaibariho, komplexního pavoučího muže Salmana Al-Faraje a nestárnoucího Taisira Al-Jassima. Ačkoliv Al-Faraj od února marodí, jeho cestování po hřišti, rozhodovací schopnosti a tvorba hry v hloubi pole jsou pro Saúdy nepostradatelnými atributy. Veterán Al-Jassim potom operuje nejvýše jakožto pracovitý ofenzivní záložník, který se tolik nesoustředí na finální přihrávky, jako spíš rozumné propojování kolegů. Jedna změna oproti Van Marwijkově režimu, kterou Pizzi podle všeho chystá, je pak dosazení elegantní komety posledních měsíců Abdullaha Otayfa na místo podstatě destruktivnějšího Al-Khaibariho. Taková varianta se nabízí pro zápas s pasivním Egyptem, Uruguay by však pravděpodobně hravě následovala příklad Itálie a využila absence klasického defenzivního záložníka k několika hladkým, osudovým přechodům do útoku.

Křídelní duo je vzhledem k Al-Abedovým zdravotním trablím rovněž nevyzpytatelné. Na levé křídlo se dále nabízí Al-Muwallad, ačkoliv Yahya Al-Shehri může volně cestovat sestavou a operovat i ze středu či zleva, čímž by uvolnil místo pro Salema Al-Dawsariho. Jedno je zřejmé na první pohled: pokud nastoupí Al-Abed s Al-Shehrim, bude mít Saúdská Arábie na hřišti dva přemýšlivé, dostředivé špílmachry, z nichž zvláště Al-Shehri — po dlouhá léta zosobňující přeplacenou, línou hvězdu domácí soutěže, nyní však regulérní tahoun nároďáku — neustále rýsuje zajímavé pasy za obranu, přičemž zvládá sem tam krásně udeřit i z přímého kopu. To Al-Dawsari s Al-Muwalladem nabízí pro změnu variantu s ostrými křídly plnou neúnavého napadání a nekvalitních centrů zprava, takže se hodí spíš pro závěry zápasů.

O obsazení hrotu útoku by před dvěma, třemi lety nebylo nejmenších pochyb. Al Nassr mezi roky 2013 a 2015 zcela vládl saúdskoarabské ligové scéně a jeho klíčový forvard Mohammed Al-Sahlawi si v klubu nabyté sebevědomí pravidelně zvládal odnášet na mezinárodní scénu. Během roku 2015 tak Al-Sahlawi v kvalifikaci nasázel 18 gólů na prostoru pouhých devíti startů, čímž stanovil národní rekord pro nejplodnější kalendářní rok v reprezentaci. Celá Asie mu tehdy klečela u nohou. Vysoce instinktivní kanonýr, který byl ve vápně zdánlivě vždy ve správný čas na správném místě, a přes nevelkou postavu poměrně často skóroval i hlavou, se však záhy kompletně vytratil. Předloni se v nároďáku prosadil jen jednou, loni dvakrát. A uplynulá ligová sezona Al-Sahlawimu taky nevyšla, když vsítil všehovšudy pět branek ze hry a málokdy měl dostatek energie na to, aby jakž takž přispíval déle než hodinu.

Pizzi tak pravděpodobně bude muset dříve nebo později zkusit buď druhého třicátníka Assiriho, o němž ale nikdo není příliš přesvědčen (a který v kvalifikaci vůbec nefiguroval), anebo zkusit hrát na falešnou devítku s Al-Muwalladem či Mohamedem Kannem (zvyklým z Al-Ettifaqu), který bude zároveň krýt záda Al-Jassimovi coby potenciální podhrotový žolík.

Tip redakce na umístění: konec ve skupině


Program zápasů - skupina A

14.06.2018
17:00
Rusko
5:0
Saúdská Arábie
Moskva
20.06.2018
17:00
Uruguay
1:0
Saúdská Arábie
Rostov
25.06.2018
16:00
Saúdská Arábie
2:1
Egypt
Volgograd

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Abdullah Al Maiouf
23.01.1987
Al Hilal FC
Yasser Al Mosailem
27.02.1984
Al Ahli SC
Mohammed Al Owais
10.10.1991
Al Ahli SC
Obránci
Datum nar.
Klub
Mohammed Al Burayk
15.09.1992
Al Hilal FC
Mansour Al Harbi
19.10.1987
Al Ahli SC
Yasir Al Shahrani
25.05.1992
Al Hilal FC
Ali Albulayihi
21.11.1989
Al Hilal FC
Motaz Hawsawi
17.02.1992
Al Ahli SC
Omar Hawsawi
27.09.1985
Al Nassr FC
Osama Hawsawi
31.03.1984
Al Hilal FC
Záložníci
Datum nar.
Klub
Salem Al Dawsari
19.08.1991
Villarreal CF
Salman Al Faraj
01.08.1989
Al Hilal FC
Taisir Al Jassim
25.07.1984
Al Ahli SC
Abdullah Al Khaibari
16.08.1996
Al Shabab
Abdulmalek Al Khaibari
13.03.1986
Al Hilal FC
Hussain Al Moqahwi
24.03.1988
Al Ahli SC
Yahya Al Shehri
26.06.1990
CD Leganés
Hattan Bahbri
16.07.1992
Al Shabab
Abdullah Otayf
03.08.1992
Al Hilal FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Fahad Al Muwallad
14.09.1994
Levante UD
Mohammad Al Sahlawi
10.01.1987
Al Nassr FC
Muhannad Assiri
14.10.1986
Al Ahli SC
Mohammed Kanno
22.09.1994
Al Hilal FC

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2018 - Japonsko
13.06.2018, 17:55
Představení účastníků MS 2018 - Senegal
13.06.2018, 14:04
Představení účastníků MS 2018 - Kolumbie
13.06.2018, 09:15
Představení účastníků MS 2018 - Polsko
12.06.2018, 19:00
Představení účastníků MS 2018 - Anglie
12.06.2018, 15:54
Představení účastníků MS 2018 - Tunisko
12.06.2018, 10:28
Představení účastníků MS 2018 - Panama
11.06.2018, 22:46
Představení účastníků MS 2018 - Belgie
11.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Korejská republika
11.06.2018, 10:27
Představení účastníků MS 2018 - Švédsko
10.06.2018, 21:00
Představení účastníků MS 2018 - Mexiko
10.06.2018, 12:28
Představení účastníků MS 2018 - Německo
10.06.2018, 09:00
Představení účastníků MS 2018 - Srbsko
09.06.2018, 21:30
Představení účastníků MS 2018 - Švýcarsko
09.06.2018, 14:40
Představení účastníků MS 2018 - Kostarika
09.06.2018, 11:04
Představení účastníků MS 2018 - Brazílie
08.06.2018, 18:20
Představení účastníků MS 2018 - Nigérie
08.06.2018, 12:42
Představení účastníků MS 2018 - Island
08.06.2018, 09:21
Představení účastníků MS 2018 - Argentina
07.06.2018, 17:37
Představení účastníků MS 2018 - Chorvatsko
07.06.2018, 13:58
Představení účastníků MS 2018 - Dánsko
06.06.2018, 20:00
Představení účastníků MS 2018 - Peru
06.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Austrálie
06.06.2018, 12:11
Představení účastníků MS 2018 - Francie
06.06.2018, 07:52
Představení účastníků MS 2018 - Maroko
05.06.2018, 16:28
Představení účastníků MS 2018 - Írán
05.06.2018, 12:00
Představení účastníků MS 2018 - Španělsko
04.06.2018, 22:32
Představení účastníků MS 2018 - Portugalsko
04.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Uruguay
04.06.2018, 12:34
Představení účastníků MS 2018 - Egypt
03.06.2018, 23:52
Představení účastníků MS 2018 - Rusko
03.06.2018, 12:00

Komentáře (122)

Přidat komentář
bobis21

pro mě asi nejméně zajímavý tým na turnaji. Prostě nemám vůbec motivaci sledovat žádný z jejich zápasů ... ani nemůžu říct jestli jsou i nejhorší, protože jsem prostě z těch hráčů viděl možná jednoho jednou hrát když bude pršet a nebudu mít co dělat tak se na ně možná podívám

Reagovat
smazaný uživatel

Já na ně mrknu večer s Peru. Když ne oni tak Peru bude hrát určitě super fotbal. Jinak sem je viděl akorát s belgií a to ak koukám na ostatní přáteláky sem si nevybral moc dobře. Tam to bylo fakt o ničem a kdyby Lukaku nebyl dřevo, tak to mohl být ještě větší debakl.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nemrknu. Nikde na webu nic funknčího není

Reagovat
stas87

Vorisku, to vies ze stream na ten zapas je. Len musis lepsie hladat.

http://livetv.sx/enx/eventinfo/665937_saudi_arabia_peru/#webplayer_alieztv|65418|665937|950342|5|1|en

Reagovat
smazaný uživatel

Díky

Reagovat
smazaný uživatel

ještěže si nám to prozradil

Reagovat
Seydou Doumbia

s Egyptem je rozhodně sledovat nebudu...s Uru a Ruskem se ale mrknu

Reagovat
Kucka

Reagovat
anarchochuligan

4x Mohammed 1 v bráně a 3 x minovém poli

Reagovat
smazaný uživatel

Fanta bargains

Reagovat
cink

hraje se fanta tady na eurofotbal?

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě jo.

Reagovat
cink

mohl bys mi dat web a kod?

Reagovat
smazaný uživatel

Začne myslim až 7.6. Pak tu k tomu asi budou články, nevim.

Reagovat
cink

Dik

Reagovat
smazaný uživatel

Nejslabsi a nejmene zajimavej tym na MS.

Reagovat
fantomas

Kolikrát si je teda viděl hrát, abys tohle byl schopnej prohlásit?

Reagovat
smazaný uživatel

Asi sedmadvacetkrat.

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Nihilister

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fabec1222

Je Panama

Reagovat
Aspara

Panama je proč nejméně zajímavý tým?

Reagovat
Shevchenko

Ani náhodou.

Reagovat
Liquid

v podstatě souhlasím, kdybych srovnal všechny týmy na MS od roku 98 tak bych Saudy taky řadil jako pravděpodobně ten nejméně zajímavý tým i s nejhůře pamatujícími jmény prakticky trvale bez legionářů, pamatuji si jen toho golmana a střelce Jabera

Reagovat
fenixLFC

trinidad

Reagovat
Liquid

ten byl náhodou hodně zajímavej, dost hráčů hrálo v Anglii, Dwight Yorke, Kenwyne Jones...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
TopinB

Reagovat
fantomas

Týhle logice "zajímavej tým = má hráče z lig, který pravidelně sleduju" uplně nerozumim teda... proč by se člověk (mimoto) netěšil i na objevování něčeho jemu neznámýho?

Reagovat
Liquid

může být, ale přeci jenom, toto MS by všeobecně tu i na Slovensku mělo taky větší sledovanost být tam oba 2 nároďáky - stejná logika, bohužel ale snad až na Kostariku posledně žádnej poněkud neznámej tým díru do světa na MS v poslednách 20ti letech neudělal, skupinu mají teď Saudové lehkou tak uvidíme, ale myslím že všeobecně se fanoušci fotbalu více těší na hráče co znaj a to i třeba na africkým poháru než na ty neznámý hráče, u těch Saudů jsou pro mě ty jména vždycky těžce zapamatovatelný, MS 94 jsem viděl akorád finále, na tom MS Saudové postoupili, ale z posledních 9 zápasů na MS jen 2 body a na nich mě nezaujali tak proto

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Shaka Hislop

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Reagovat
goodbay

Stern John, Shaka Hislop

Reagovat
pobody's nerfect

Nezapomenu na Angolu 2006 a ovládnutí jednoho jejich hráče v anketě ČT o nejlepšího hráče turnaje

Reagovat
Liquid

jj Fabrice Akwa Akwalinea, i já pro něho hlasoval a polotričko samsung co jsem vyhrál nosím doma doteď + další 2 výhry jsem tam měl, repre triko T-Mobile a míč myslím...

Reagovat
Seydou Doumbia

v té době jsem ještě fotbal moc nesledoval...jak se Angola na tom šampionátu prezentovala?

Reagovat
Benfica

celkom sympatický bojovala o postup nakoniec len 2 body, ale mexiko malo 4 a keby v poslednom zápase vyhrala nad iránom tak by postúpila, ale nestalo sa.. (moje prvý WC.. )

Reagovat
Liquid

a Akwa zastřihal v 5.minutě proti Portugalcům nůžkama a byl z něho miláček české veřejnosti

Reagovat
Seydou Doumbia

díky hoši

Reagovat
Liquid

tehdy jsem ještě ty zápasy dokonce nahrával na DVD + dělal k tomu speciální obaly ze stránek fify kde byli důležitý infa + man of the match a pěknej screen

Reagovat
Benfica

Reagovat
Seydou Doumbia

to musíš mít solidní sbírku co?

Reagovat
Liquid

jj nahrával jsem takto i Africké poháry a někeré zápasy z premier league v době tragického Derby, aj LM i tu Slavii s Ajaxem tam snad mám někde...

Reagovat
smazaný uživatel

Společně s Tuniskem.

Reagovat
frankiefcb

podle mě druhý nejslabší po Panamě.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
Stannis Baratheon

Nezajímavé, už jenom kvůli tomu, že nemohu pozorovat jedotlivé hráče, protože se jmenují stejně. jako Jižní Korea

Reagovat
Pablos

přesně

Reagovat
Kucka

Reagovat
Wambasen

Podle mě ten kádr i přes nižší kvalitu může uhrát zajímavé výsledky. Třeba již proti Rusku, které nemá pevnou obranu a bude určitě nervózní, můžou být ty rychlé křídla nebezpečná. Každopádně díky za kvalitní článek.

Reagovat
Liquid

na závěr remízují s Egyptem a tím pomůžou Rusům dál

Reagovat
Jeňa

Tahle skupina je až na Uruguay strašně slabá. SA Egypt horký kandidát na nejnudnější zápss na turnaji

Reagovat
juveforever

Arabský koň

Reagovat
smazaný uživatel

Slabej tým, ale tohle mistrovství by jim mohlo sednout.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek

Reagovat
Jeňa

Pizzi by byl skvělý pro náš nároďák. Jestli má rád výzvy

Reagovat
FruFru

U nás neumí mluvit zahraničně.

Reagovat
Stannis Baratheon

To v Arábii tam je každej druhej odoborník na lingvistiku.

Reagovat
FruFru

Upřímně věřím, že tam umí anglicky líp než naši.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to se hodně mýlíš.

Reagovat
Elliasson

Vážně? Já bych právě řekl, že v Saudské Arábii je ta angličtina hodně vyspělá. Co koukám na fotky, tak minimálně většinu nápisů mají v arabštině a v angličtině.

Reagovat
smazaný uživatel

V průměru mluví Saudi určitě hůře anglicky než my. Ty anglické nápisy všude v zemi jsou hlavně kvůli tomu, že v SA pracuje velké množství cizinců a spousta z nich ze západu.

Reagovat
smazaný uživatel

Černý kůň skupiny.

Reagovat
cink

>DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Reagovat
Realita

To si zase ti kluci řeknou: Ježiši, skvělé by bylo neprohrát.. Snad to ukopeme na kříž a pak se radostí vožerem

Reagovat
fantomas

Saúdové fakt betonovat nemůžou a nebudou.

Reagovat
smazaný uživatel

"Allahu", "snad to ukopeme na Koran"

Reagovat
Realita

A pak se všichni společně pomodlíme

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevím, pro mě jsou Saúdové teda mnohem zajímavější než třeba Rusko. Neznámý tým, zase jiný způsob hry, právě kvůli tomuto se na MS vždy těším vice, než na ME..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

konecne normalny nazor. Saudska Arabia je exotika a prave na to sa tesim, i ked je podla mna kvalitativne o level pod inymi muzstvami z Europy a S.Ameriky, ktore sa na MS kvoli kvalifikacii nedostali.

Reagovat
Benfica

Reagovat
Wambasen

Reagovat
adoxx

Moje řeč

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
QooBo

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
fantomas

Presne, co sem se nahore snazil sdelit Liquidovi

Reagovat
smazaný uživatel

Snažit se cokoliv psát Liquidovi je ztráta času..

Reagovat
wishmaster

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Noustress

poznám z toho mančaftu jediného hráča napriek tomu ( a zrejme aj práve preto ) im hodne prajem a dúfam, že oživia tú inak napohlad celkom nudnú A skupinu, výhra nad Rusmi a remíza s Egyptom by v konečnom dôsledku mohli znamenať postup

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

Jedinu spomienku ktora sa mi vybavi u tejto repre co sa tyka Mundialu je to, ked dostali od nemcov 8-0 a Klose robil salta po svojich goloch. Pre mna slaba a nicim zaujimava repre, prekvapit mna mozu len tym, ze neskonci na poslednom mieste v skupine. Ovela viac som sa tesil dva roky spät na Albansko. A to ma rozhodne nesklamalo, skor prijemne prekvapilo.

Reagovat
raduinho

Allah akbar.

Reagovat
cink

Ja myslim, ze ta Asijska kvalifikace zas tak lehka nebude.w Podle me muzou prekvapit. Myslim ze budou bodovat hned s ruskem a znici miliony tiketu hned na zacatku at si vsichni presadi

Reagovat
smazaný uživatel

The Saudi Arabian team have elected to stay at Belmond Grand Hotel Europe, the oldest luxury hotel in St. Petersburg, on Mikhailovskaya Ulitsa in the very centre of the city.

http://cdn.welcome2018.com//upload/longreads/2430927/img/tild3634-6135-4462-a136-353939303964__belmondgrand.jpg

The training facility that comes with this accommodation choice is the base of St. Petersburg's FC Zenit in Udelny Park, about a 20-minute drive from the centre.

https://scontent-sjc3-1.cdninstagram.com/vp/5ea72f6757bd52a81b63799e80cff288/5BAD2F73/t51.2885-15/e35/22499649_418401068562042_3110941586695913472_n.jpg

Reagovat
oli9

super prewiew díky. I když tato repre nejspíš nikoho mc nezajímá já se na ně rád mrknu, vůbec je neznám , hráčem ,hru určitě bude zpestření MS.. ale 4., místo ve skupině je asi nemine

Reagovat
smazaný uživatel

To bude velký zpestření. Zoufalý 3 zápasový maraton a zápas s Ruskem bude učiněný vrchol turnaje Zpestření a zaímavý fotbal čekám od jiných týmů než tohohle.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by ne? Neříkám, že to nutně tak bude vzhledem ke kvalitě kádru, ale Pizzi není žádný defenzivní stratég.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Včera to bylo super za půli jediný ohrožení branky dva centry zprava a ednou tam něakej borec uklouzl ve vápně. Mám pocit že snad ani nevystřelili na bránu.

Reagovat
smazaný uživatel

Fajn, já se dopředu přiznám, že jsem neviděl ani jeden jejich zápas, jen odvozuju od trenéra. Nečekám, že to nějak výrazně otevře, ale ani neočekávám nějaký přehnaný beton. Na základě jednoho zápasu bych to neodvozoval, ještě v rámci přípravy, takže se nechám překvapit.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo tak mě zajímalo Peru, tam u nich sem viděl celou přípravu. Od Arábie sem čekal teda něco jinýho než takovou bídu v generálce na MS. Ikdyž chápu že Peru se teď těžko zastavuje

Reagovat
fantomas

Nebyla to jejich generálka, tu maj s Německem, ale zkusils. Hroznej žvanil fakt

Reagovat
smazaný uživatel

Neříkal jsem, že to nebude beton?

Reagovat
smazaný uživatel

Já neříkal že nebude jen že to bude bída od nich. A to byla vždyť ani nevystřelili na bránu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, já si dělal srandu. Čekal jsem od nich podstatně víc, ale bylo to hrozně slabý až na úvodních 10 minut.

Reagovat
fantomas

Vždyť to byla béčková sestava převážně mě vždycky baví tihleti experti, co soudí na základě jednoho přáteláku, nebo ještě líp dolarův typ na základě prvních 20 minut přáteláku.

Reagovat
smazaný uživatel

Deja vu

Reagovat
oli9

Reagovat
oli9

uvidímě..třeba budou hrát zápasy 4:2 atd..

Reagovat
smazaný uživatel

Rád bych tomu věřil.

Reagovat
ttopi

Jak může někdo napsat, že tohle je černý kůň skupiny. Přes koho by jako "mohli" postoupit?

Reagovat
technecium

Tak tady máš Uruguay na postup z prvního a pak tři černý koně skupiny...

Reagovat
ttopi

Ale noták. Rusko doma určitě před sebe Araby nepustí. Jsem si na 99,9% jist, že Arábie nepostoupí a může k tomu mít klidně blízko. Ale nepostoupí...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Al-Abed nakonec nic, chybí v nominaci pro zranění.

Reagovat
Darren Fletcher

rusko - saudska arabia 2 (9.00)

co myslite, daju ich v otvaracom zapase? za ten kurz hriech neskusit, asi idem na to, kym klesne

Reagovat
smazaný uživatel

Tipuju plichtu.

Reagovat
Bucky

Kvůli bídě Ruska v obraně a Pizzimu věřím, že je Saúdové v prvním zápase turnaje vezmou. S těmi kurzy by byl hřích na ně nedat aspoň 02.

Reagovat
DrQQ

Verím Abdullahovi Al Maioufovi. :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Skvost sĺz potu a krvi,

bez gólov nedôjdu prvý,

na konci tabuľky,

bez výhry a postupu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele