Představení účastníků MS 2018 - Egypt

03.06.2018, 23:52
Profily, historie
Zaujalo nás
Legendární Mohamed Aboutrika, dle mnohých nejlepší severoafrický fotbalista všech dob, se nedočkal. Mohamed Salah, který by klidně jednou mohl aspirovat na tentýž titul, už Egyptu radost z mistrovství světa vrátit zvládl. Jak se asi Faraoni po dlouhých 28 letech odprezentují?

Egypt dlouhá léta platil za neobyčejnou enigmu svého kontinentu, a vlastně nejen jeho. Tři africká zlata v řadě, a přece nula účastí na mistrovství světa v témže období. S ohledem na MS 2006 čistě útočný Egypt zradila defenzíva, když Shehatův tým zaostal za Pobřeží slonoviny i Kamerunem; o čtyři roky později Faraony vyřadil krutý dodatečný zápas s Alžírskem (0:1) poté, co závěrečná káhirská výhra 2:0 znamenala, že oba týmy měly 13 bodů a totožné skóre.

První Salahova kvalifikace byla potřísněná stěží uvěřitelným debaklem 1:6 od Ghany v prvním utkání baráže. Tentokrát už nic takového nehrozilo, neboť se změnil systém a Egyptu stačilo opanovat jednu skupinu před Kongem, Ugandou a... opět Ghanou. Revanš vyšla, a sladké porevoluční faraoní zmrtvýchvstání je dokonáno.

Právě revoluční starosti roku 2011 činí celý tento egyptský hiatus na velké scéně alespoň do jisté míry pochopitelným. Po dva roky byla koneckonců egyptská liga pozastavena, zatímco Al Ahly se Zamalekem alespoň soupeřili s kontinentálními soky v Lize mistrů jako poslední mistři a vicemistři. Nyní je vše zpátky při starém, když loni Al Ahly dokonce hrálo finále LM.

Pro výše zmíněné důvody má letošní účast na mistrovství světa pro celý Egypt obří symbolický význam, to asi netřeba zdůrazňovat. Právě Egypt a nejspíš Nigérie se pyšní těmi nejfanatičtějšími fanouškovskými základnami, v tom dobrém i horším slova smyslu. Byly to koneckonců tisícovky příznivců Al Ahly, kdo svou měrou přispěl ke svržení diktátora Mubaraka.

Nejen pro ně je tedy ruský svátek, navazující na Salahmánii, nesmírnou satisfakcí — jakkoliv se politická situace v zemi sotva zlepšila. Je čas učinit pyšný národ ještě pyšnějším, a nechat ho zapomenout na veškeré bolesti, které uplynulá léta přinesla...

Historie


Egypt patří k nejúspěšnějším fotbalovým zemím v africké historii. V době, kdy každý velebí strůjce zlatého hattricku v Lize mistrů Zinedinea Zidana, se Faraoni můžou už nějaký ten rok chlubit Hassanem Shehatou. Legendární kouč egyptského nároďáku dotáhl svůj tým mezi roky 2006 a 2010 ke třem po sobě jdoucím titulům v Africkém poháru národů. Celkem Egypťané na kontinentálním šampionátu uspěli sedmkrát a drží v tomto ohledu rekord.

Osu zlatého týmu na začátku milénia tvořili kromě matadorů Ahmeda Hassana se stále aktivním brankářem Essamem El-Hadarym taky střelci Amr Zaki či Mohamed Aboutrika. Nyní se Egypt modlí k jinému Mohamedovi, aby pomohl hrdému národu vyšplhat po náročném pavouku i v celosvětovém měřítku. Na tomto turnaji mu totiž pšenka doposud ani trochu nekvetla.

Už jen skutečnost, že na účast na vrcholné scéně mezinárodní fotbalové elity čekali Egypťané dlouhých 28 let, hovoří za vše. Předtím navíc šílenství v podobě mistrovství světa vyhlíželi ještě mnohem déle — rok 1990 znamenal vysvobození po více než půl století.

Přesto se dá zcela objektivně konstatovat, že mezi africkými nároďáky není většího pionýra. Egypt byl skutečně absolutním průkopníkem kontinentu na světových šampionátech; jejich účast na mistrovství v roce 1934 byla něco mimořádného — dokonce tak mimořádného, že to až do léta 1970 žádný jiný africký celek nezopakoval. Hlavním důvodem však byla skutečnost, že organizace fotbalu se obecně nacházela kdesi ve sportovním středověku.

Většinou Egypt z turnaje diskvalifikovaly důvody, které už se dnes zdají nepředstavitelné, což jen potvrzuje, jakým se fotbal v posledních dekádách stal obrovským fenoménem. Už v roce 1930 se kdysi starověká velmoc mohla prvního MS zúčastnit — do Uruguaye však neodcestovala kvůli vysokým finančním nákladům. Tentýž problém se opakoval i za osm let, kdy peníze vyřadily arabský tým z barážového klání proti Rumunsku. Spekuluje se však, že reprezentanti odmítli nastoupit do zápasu v období ramadánu. Hrát fotbal bylo tehdy prý doslova nemožné.

Ročník 1962 zůstal Egyptu zapovězen, protože FIFA odmítla povolit změnu termínu baráže se Súdánem. Mančafty přitom jen nechtěly hrát v období, kdy v okolí Sinaje hrozily monzuny. Za další čtyři roky celá Afrika mistrovství světa bojkotovala pro nespravedlivou distribuci účastnických míst (jediná místenka pro Afriku a Asii dohromady). No, a a na turnaj v roce 1970 se Egypťané nestihli nachystat po válce s Izraelem zpřed tří let.

Infograficky



autor: Jakub Tymčík

Cesta na šampionát


Jsou to známé scénky. Když na hrací plochu vběhne někdo, kdo tam nemá co dělat, každému z nás vytane na mysli houf mužů v oranžovém, kteří se po něm sápou, dokud ho nesloží k zemi. Míra Bosák tradičně prohodí něco o pitomcích a daný exhibicionista se zpravidla už na fotbal nepodívá. Ne tak v Egyptě, kde prostě postupovou penaltu místního boha Mohameda Salaha slaví v nastaveném čase v jednom houfu polonazí fanoušci, hráči, funkcionáři, fotografové a snad i v sáčku odění partneři reprezentačního týmu...

Pro tyhle scénky — nebo fotky "dědy" El-Hadaryho slavícího na břevně své branky — zastínil rozhodující zápas s Kongem (2:1) celou cestu Egypta na mistrovství světa, která čítala dohromady skromných osm zápasů. Jen málokdo si proto vybaví, že ještě před boji v tradiční čtyřčlenné skupině, kde kromě Konga čelil taky Ugandě a Ghaně, měl Egypt co dělat v předchozím kvalifikačním dvojutkání s Čadem.

První zápas na jeho hřišti totiž v listopadu 2015, a bez Salaha, prohráli "Faraoni" 0:1 a o tři dny později museli otočit kormidlo o sto osmdesát stupňů. To se naštěstí podařilo a ještě v prvním poločase Čad smetli čtyřmi góly. Na hlavní kvalifikační cyklus zvolil trenér Héctor Cúper podobnou strategii: doma všechno vyhrát a na hřištích soupeře už to nějak došolíchat k postupu.

Tým ze severovýchodu Afriky může těžit vedle fanatických fanoušků ještě z toho, že jich na každý domácí zápas nacpou do ochozů ohromné množství. Klíčový duel s Kongem sledovalo 75 tisíc příznivců, předchozí klání zhruba 60 a 70 tisíc. Atmosféra v Alexandrii na Borg El Arab Stadium je vždy úžasná a táhne domácí fotbalisty freneticky za úspěchem.

Povedlo se, vedle třech triumfů v Alexandrii získali navíc Egypťané tři body ještě v Kongu. A to stačilo. Remízový zápas na stadionu Ghany už neměl žádnou váhu — a opět, nebyl u něho hrdina Mohamed Salah. Vězte, že liverpoolský klenot byl až do posledního duelu úplně u všech gólů Egypta v kvalifikaci. Na dva nahrál a pět jich sám dal. Pět, včetně toho nejdůležitějšího...

Trenér — Héctor Cúper


Jeden by tak nějak automaticky očekával, že trenér, který reprezentaci po třech absencích na kontinentálním šampionátu okamžitě dovedl do jeho finále, a jenž tu samou reprezentaci po 28 letech vrátil mezi světovou smetánku, nebude mít v dané zemi o podporu žádnou nouzi. Jenže to by se onen trenér nesměl jmenovat Héctor Cúper, kterému se v Egyptu pro neutuchající náklonnost Boha či paní štěstěny začalo posměšně přezdívat "šejk". Shehatovy týmy hrály atraktivní fotbal, to Cúperův Egypt je navýsost pragmatický — a to holt mnohým fandům nefoní, stejně jako Brazilcům nevoněla Dungova naruby převrácená "samba".

Bývalý trenér Valencie či Interu Milán, který se zhruba v roce 2003 dočista vytratil z povědomí běžného fanouška evropské kopané, nicméně pro výše uvedené úspěchy nikdy nemůže být kritizován z naprosto plných plic. Ano, dvě výhry z posledních devíti zápasů jsou alarmující. Cúperova konzervativní nátura a celý zástup oblíbenců, na nichž nic nezměnily ani tři soutěžní prohry v loňském roce, stejně tak. Ovšem předešlé kvalifikační výbuchy se už pod jeho velením zkrátka neopakují a současný kádr se k těm zlatým blíží také velkou soudržností. Cúper, který k deltě Nilu jako jeden z mála neafrických koučů natrvalo přesídlil, tradičně temperamentní Egypťany sblížil, takže o sobě jednotliví členové kádru nyní hovoří jako o "rodině". Naučil je zkrátka hrát jako tým. A to zde může dost dobře zafungovat; zvláště ve společnosti dramaticky přestavěného Ruska a změnami trenérů (neméně dramaticky) rozklížené Saúdské Arábie.

Dvaašedesátiletý veterán má každopádně na svém prvním mistrovství světa co dokazovat. Příležitost napravit či dále pošramotit svou tristní finálovou bilanci, která se loni vyšplhala už na šest nedotažených pohárových jízd, tady Cúper těžko dostane, ovšem jeho status v očích Egypťanů i budoucnost u reprezentace jsou v sázce téměř určitě. Egyptský svaz jde argentinskému stratégovi bezvýhradně na ruku a chtěl s ním prodloužit kontrakt již nyní, sám Cúper však požádal o odložení takového aktu až po skončení MS. Dojde k němu vůbec?

Tahoun týmu — Mohamed Salah (Liverpool)



zdroj: thenational.ae

Po několik dní bylo Salahovo rameno nejžhavějším tématem fotbalových kuloárů. Hysterie následující jeden velký zlý sen jménem finále Ligy mistrů 2017/18 neznala mezí: Jürgen Klopp ihned po závěrečném hvizdu neuváženě hovořil o "zlomené ramenní či klíční kosti", experti přes bojová umění se bez vyzvání začali předhánět v detailních analýzách úmyslů Sergia Ramose, a petice žádající trest pro španělského obránce mezitím sahala k hranici půl milionu podpisů, přičemž egyptský právník předkládal FIFA žalobu požadující odškodnění za "fyzickou i psychologickou škodu na Salahovi i celém egyptském lidu" ve výši jedné miliardy eur. Vše se zdálo ztraceno. Dokonce i autor těchto řádků spráskl ruce a jal se zoufale hledat druhořadého, ne-li rovnou třetiřadého tahouna namísto bezkonkurenčního fenoménu posledních týdnů.

Nakonec nic zas až tak zlé není. Levé rameno Mohameda Salaha, které je zvlášť pro dribléra na pravém křídle tak důležitou pomůckou, se ukázalo být pouze vykloubené a na základě nejhorších prognóz egyptskou hvězdu připraví o první dvě utkání s Uruguayí a Ruskem.

Význam takové, v rámci možností optimistické, diagnózy pro celý Egypt lze jenom stěží přecenit. S výjimkou jediné branky v závěrečném utkání, kdy už měli Faraoni postup do Ruska zajištěný, měl Salah prsty ve všem, co jeho národní tým vyprodukoval v závěrečné kvalifikační fázi. Na loňském stříbrném Africkém poháru byla situace obdobná: Salah se podílel na čtyřech pětinách gólů (2+2) tuze defenzivně laděného mužstva. A, hergot, už při neúspěšném kvalifikačním tažení pět až šest let zpátky to na tehdy ještě basilejském mlíčňákovi taky z velké části stálo; Egypt vsítil 19 branek a Salah nechyběl u 10 z nich (6+4). Tvrzení, že sám 25letý forvard dlouhodobě dělá většinu egyptské ofenzívy, věru není žádnou přeháňkou.

A i kdyby snad za Salaha v Rusku nemluvily výkony, Egypt se bezesporu plánuje opírat alespoň o mimořádně oslnivou auru, která držitele naprosto všech individuálních ocenění za uplynulou sezonu Premier League (včetně Afrického fotbalisty roku) poslední měsíce provází. Ona zmíněná vlna hysterie po kyjevském nezdaru koneckonců dokonale korespondovala s rozsahem mánie, kterou do té doby neutuchajícím způsobem živily Salahovy senzační výkony. Bývalá hvězda AS Řím si Liverpool, který dosud nepoznal produktivnější debutovou sezonu (32 ligových tref, k tomu dalších deset v Lize mistrů), i celou nejvyšší anglickou soutěž podmanila s nevídanou přesvědčivostí. Salah se třikrát stal hráčem měsíce PL (poprvé v dějinách ligy) a svou celkovou gólovou bilancí strčil do kapsy Suáreze, Shearera, Ronalda i Henryho.

Kromě toho, že je samo sebou fenomenálním fotbalistou, navíc Salah vystupuje jako sympatický mladík. Salahova rodná víska Nagrig díky němu získala přístup k čistírně odpadních vod, mešitě a dialyzačnímu přístroji, mezitímco nepřímo benefituje ze Salahových dotací tamním nemocnicím a školám. Vybraní jedinci dokonce svou modlu za její peníze pojedou sledovat do Ruska naživo. Ba co víc, Salahova nezměrná popularita nám rovněž slouží coby neoficiální důkaz manipulace březnových prezidentských voleb, když úřadující hlava státu Sisi údajně obdržel 97 % hlasů, přestože více než milion Egypťanů "volil" fotbalistu od řeky Mersey.

Nejsou to přitom pouze Salahovi krajané zpátky doma, kdo je z liverpoolského kanonýra dočista paf. Britské muzeum v Londýně dočasně ozdobilo svou egyptskou kolekci Salahovými kopačkami, zatímco letmá návštěva Nagrigu si jednoho večera našla svou cestu až do hlavní zpravodajské relace BBC. Africká televizní stanice SuperSport donedávna vysílala dokumentární medailonek o strmém vzestupu útočníkovy kariéry rovnou několikrát denně. Saúdská Arábie inspirativní muslimské osobnosti věnovala kus půdy v posvátné Mecce.

Salahova brilantní sezona i skromná povaha jsou zkrátka učiněným vzorem pro miliony lidí napříč celou planetou, a už jen proto bude každý jeho start v Rusku svým způsobem milníkem. Narozeninový dárek v podobě premiérového startu na MS se sice téměř jistě konat nebude (Salahovi je 26 v den duelu s Uruguayí), ale ryzí pohádky holt fotbal píše jenom zřídka.

Na prahu slávy — Mahmoud "Trézéguet" Hassan (Anderlecht/Kasımpaşa)



zdroj: nilesports.com

Egyptská nominace je skoupá na překvapení a vyloženě mladé zázraky. Předběžná nominace čítala pouze tři hráče mladší 23 let, z nichž žádný není teenager (talentovaný 19letý forvard Al-Ahly Salah Mohsen si bohužel nominaci nevysloužil) a zároveň žádný patrně nebude hrát základ. Jednadvacetiletý Ramadan Sobhi by na tomto místě připadal v úvahu, kdyby mu Cúper věřil aspoň o polovinu víc, a kdyby za sebou sám neměl otřesnou sezonu ve Stoke. Ahmed Hegazy by zde měl co dělat, kdyby mu nebylo už 27, a kdyby klub kalibru WBA (kde patřil ke světlým bodům) nepředstavoval jeho pravděpodobný strop. To 23letý Trézéguet určitě má našlápnuto výše.

Kmenový hráč belgického Anderlechtu strávil uplynulý ročník na hostování v turecké Kasımpaşe a zničehonic se vytasil se životní sezonou. Levé křídlo přispěchalo se 16 soutěžními brankami a osmi asistencemi, přičemž platilo za nejspolehlivějšího střelce i nejefektivnějšího dribléra osmého týmu tabulky Süper Lig. Už začátkem března se Trézéguet stal historicky nejproduktivnějším Egypťanem v Turecku, když překonal počin bývalého kapitána národního týmu Ahmeda Hassana ze sezony 2004/05 (10 soutěžních gólů), a to si ještě to nejlepší schovával až na závěr sezony. Od začátku dubna zavěsil celkem pětkrát a při demolici Trabzonsporu (5:2) měl v květnu prsty ve všech gólech svého týmu. Statistický server WhoScored potom na konci sezony Trézégueta označil rovnou za největší hvězdu ligy.

Speciálně pokud Salah dle očekávání nestihne úvodní duel s Uruguayí, bude se Egypt v první řadě obracet právě na Trézégueta, který pod Cúperem tradičně obstarává útoky po druhém křídle. Na loňském Africkém poháru sice nezazářil, ale v kvalifikaci se o něho opřít dalo. Trézéguet nic nevypustí, vydatně vypomáhá defenzívě a byl to právě on, kdo proti Kongu v závěru utkání vyhrál pokutový kop, který následně Salah proměnil a poslal tak Egypt na MS.

Předpokládaná sestava a taktický profil týmu




Od Afrického poháru 2017 se na egyptském projevu téměř nic nezměnilo. Faraoni budou opět sedět vzadu a protiútočit skrze mnohdy poslepu rýsované diagonály na Salaha. Plán bez Salaha není znám zhola nikomu; však i plán B se Salahem, jakmile Egypt inkasoval coby první tým v zápase, se jevil být rýsován za chodu, od oka, a ve výsledku působil chaotickým dojmem. Nenadarmo se Egypt za poslední kvalifikační cykly na otočení zmohl pouze proti Kongu; naopak 0:1 padl v Ugandě, Čadu (kvalifikace na MS) i v Tunisku (kvalifikace na příští APN).

V brance bude i nadále vystupovat legendární brankář Essam El-Hadary, který se ve 45 letech tutově stane nejstarším aktérem dějin mistrovství světa. Ačkoliv ho Didier Drogba kdysi prohlásil za svou kontinentální Nemesis, El-Hadary už nepůsobí dojmem trojnásobného nejlepšího brankáře Afrického poháru. I po historickém přestupu do Saúdské Arábie, kde si teď vydělává jako vůbec první Egypťan, sice El-Hadary zůstává klíčovým organizátorem defenzívy s parádními reflexy na čáře, ale občas mu schází koncentrace a síla ve vzduchu.

Není to tedy ani tak El-Hadary, jako spíš defenzivní linie před ním, kdo dělá egyptskou obranu tradičně neprostupnou. Od Cúperova nástupu ke kormidlu v březnu 2015 Faraoni v soutěžním utkání inkasovali víckrát než jednou pouze ve finále loňského APN, což je z velké části zásluha stoperské dvojice ve složení Ahmed Hegazy-Aly Gabr. Oba spoluhráči z WBA jsou poměrně komplexními stopery, byť občas mohou vypadat nemotorně. Hegazy je zdatnější na balonu a větší hrozba při útočných standardkách, přičemž zároveň aktivněji čistí. Gabr se zdá být nahraditelnější, a také ho vzhledem k prosezenému jaru stáhnout lze. V takovém případě by ho nejspíš nahradil Saad Samir z domácího Al Ahly. Černým koněm nominace je potom další statný stoper, Amro Tarek z amerického Orlanda, který zahraje i na levém beku.

Na krajích obrany se Cúper musel loni v Gabonu zkraje turnaje přizpůsobovat, když se Ahmed Fathi přesouval zprava doleva nahradit zraněného Mohameda Abdel-Shafyho. Nyní to zpočátku argentinský kouč zkusí zase stejně, s oběma ostřílenými, spolehlivými zadáky — tentokrát doufaje, že už nebude muset sahat k nouzovému plánu. Na Africkém poháru měli oba beci v podstatě zakázáno podporovat ofenzívu, od té doby se občas vytahuje alespoň jeden z nich. Otázkou je, zdali taková varianta nebyla přípustná pouze pro "lehčí" kvalifikační zápasy. Opatrnost je koneckonců Cúperovým prostředním jménem.

Střed zálohy nikoho nenadchne. Tarek Hamed se soustředí vyloženě jenom na to, aby nekazil (což se mu leckdy až tak nedaří) a ucpával prostory před stoperským duem, Mohamed Elneny se potom v reprezentaci rovněž zpravidla drží zkrátka. Po menším vzepjetí v barvách Arsenalu si navíc Elneny závěrem sezony poranil kotník, a tak je otázkou, v jaké kondici se v Rusku představí. Pokud by to nebylo ono, další konzervativní variantou je neokoukaný Mahmoud Abdel-Aziz, který se vedle Hameda blýskl v přípravě proti Kuvajtu.

Cúper uprostřed pole za každou cenu potřebuje nic nekomplikující pracovité hráče, pročež také do Ruska nevzal odvážnějšího Amra El-Sulayu, a pročež zároveň opomenul ofenzivního záložníka Saleha Gomu, který má problém vydržet celých 90 minut. Místo toho se na pozici AM představí stěží konzistentní Abdallah Said, který za ideálních okolností tvoří hru a odebírá nepatrnou část tlaku z beder Salaha. Zajímavější variantou se zdá fantom Shikabala, který byl kvůli svému temperamentu dříve zcela odstaven koučem Shehatou, ale nyní se vkrádá zpět na scénu. Ne snad že by tak činil ve velkém stylu, ovšem proti Ghaně v závěrečném kvalifikačním duelu orchestroval hru egyptského "béčka" a jeho dynamický, hladový projev by rozhodně mohl fungovat alespoň z lavičky. Právě on je Cúperovou nadějí na funkční plán B.

Obě startující křídla, Mohameda Salaha a Trézégueta, jsme vám představili už výše, nicméně především to pravé se zdá být zkraje turnaje otevřené k soutěži. Salahovo rameno otevírá příležitost Amrovi Wardovi a Kahrabovi poprat se o místo na slunci. Na základě vytížení v nároďáku je favoritem Kahraba, který zkraje kvalifikace startoval na místě zraněného Salaha oba duely s Čadem; na základě klubové formy je favoritem Warda, kterému se povedla sezona v řeckém Atromitosu, kde se zařadil mezi hvězdy ligy. Mnozí egyptští fanoušci by každopádně na místě obou preferovali jak nedoléčeného Salaha, tak Husseina El-Shahata, který si získal publikum ve Spojených arabských emirátech (jež ho vyhlásilo nejlepším hráčem ligy), ale prapodivně unikl pozornosti Cúpera, který ho nezařadil ani na seznam náhradníků.

Kontroverzní volby se potom Cúper dopustil také na druhém křídle, kde ignoroval kvalitní sezonu i solidní minulé výkony v reprezentaci v podání Walida Solimana (Al Ahly), a místo toho to opět zkouší s mladíkem Ramadanem Sobhim, který od triumfu v anketě o Africký příslib roku 2016 nejen, že neprodělal progres, nýbrž spíš vrchem udělal pár kroků vzad. Jednadvacetiletý mladík trpí na nedostatek důvěry manažerů Stoke, přičemž sám dost zmatkuje. Jeho nejlepší výkony navíc přicházely z pozice playmakera, kterou mu Cúper upírá.

Pozice hrotového útočníka je evidentním slabým i podvyživeným místem egyptské nominace. Už na Africkém poháru byl Cúper dohnán k vystrčení záložníka, protože kvůli zraněním a kartám jednoduše neměl kudy. A i při plném zdraví žádná z dostupných možností nebudí příliš respektu. Dny, kdy Ahmed "Koka" Hassan zářil v portugalské Braze, jsou dávno tytam, a tak by nakonec ztrápený, pouze pětigólový lavičkář mohl přepustit své místo běhavějším dělníkům širého pole, tedy Marwanovi Mohsenovi (který ovšem po vyléčení vážného zranění ze čtvrtfinále loňského APN rovněž ošklivě tápe) či ještě fyzičtějšímu Ahmedu Gomovi.

(Mimochodem, pokud ani po přečtení tohoto článku nevěříte na "bezbřeze konzervativního Cúpera", vězte, že naše předpokládaná sestava pro Africký pohár, který se rozehrál rok a půl zpátky, se od té výše znázorněné neliší na ani jednom postu.)

Tip redakce na umístění: osmifinále


Program zápasů - skupina A

15.06.2018
14:00
Egypt
0:1
Uruguay
Jekatěrinburg
19.06.2018
20:00
Rusko
3:1
Egypt
Petrohrad
25.06.2018
16:00
Saúdská Arábie
2:1
Egypt
Volgograd

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Sherif Ekramy
10.07.1983
Al Ahly
Essam El Hadary
15.01.1973
Al Taawon FC
Mohamed El Shenawy
18.12.1988
Al Ahly
Obránci
Datum nar.
Klub
Mohamed Abdel Shafy
01.07.1985
Al Fateh FC
Ayman Ashraf
09.04.1991
Al Ahly
Ahmed Elmohamady
09.09.1987
Aston Villa
Ahmed Fathi
10.11.1984
Al Ahly
Omar Gaber
30.01.1992
Los Angeles FC
Ali Gabr
10.01.1989
West Bromwich Albion
Mahmoud Hamdi El Wensh
01.06.1995
Zamalek SC
Ahmed Hegazy
25.01.1991
West Bromwich Albion
Saad Samir
01.04.1989
Al Ahly
Záložníci
Datum nar.
Klub
Mohamed Elneny
11.07.1992
Arsenal FC
Tarek Hamed
24.10.1988
Zamalek SC
Mahmoud Kahraba
13.04.1994
Al Ittihad FC
Sam Morsy
10.09.1991
Wigan Athletic
Abdallah Said
13.07.1985
KuPS Kuopio
Shikabala
05.03.1986
Al Raed
Ramadan Sobhi
23.01.1997
Stoke City
Trézéguet
01.10.1994
Kasimpaşa SK
Amr Warda
17.09.1993
Atromitos FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Marwan Mohsen
26.02.1989
Al Ahly
Mohamed Salah
15.06.1992
Liverpool FC

Autor: Tomáš Daníček, Marek Ustohal

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2018 - Japonsko
13.06.2018, 17:55
Představení účastníků MS 2018 - Senegal
13.06.2018, 14:04
Představení účastníků MS 2018 - Kolumbie
13.06.2018, 09:15
Představení účastníků MS 2018 - Polsko
12.06.2018, 19:00
Představení účastníků MS 2018 - Anglie
12.06.2018, 15:54
Představení účastníků MS 2018 - Tunisko
12.06.2018, 10:28
Představení účastníků MS 2018 - Panama
11.06.2018, 22:46
Představení účastníků MS 2018 - Belgie
11.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Korejská republika
11.06.2018, 10:27
Představení účastníků MS 2018 - Švédsko
10.06.2018, 21:00
Představení účastníků MS 2018 - Mexiko
10.06.2018, 12:28
Představení účastníků MS 2018 - Německo
10.06.2018, 09:00
Představení účastníků MS 2018 - Srbsko
09.06.2018, 21:30
Představení účastníků MS 2018 - Švýcarsko
09.06.2018, 14:40
Představení účastníků MS 2018 - Kostarika
09.06.2018, 11:04
Představení účastníků MS 2018 - Brazílie
08.06.2018, 18:20
Představení účastníků MS 2018 - Nigérie
08.06.2018, 12:42
Představení účastníků MS 2018 - Island
08.06.2018, 09:21
Představení účastníků MS 2018 - Argentina
07.06.2018, 17:37
Představení účastníků MS 2018 - Chorvatsko
07.06.2018, 13:58
Představení účastníků MS 2018 - Dánsko
06.06.2018, 20:00
Představení účastníků MS 2018 - Peru
06.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Austrálie
06.06.2018, 12:11
Představení účastníků MS 2018 - Francie
06.06.2018, 07:52
Představení účastníků MS 2018 - Maroko
05.06.2018, 16:28
Představení účastníků MS 2018 - Írán
05.06.2018, 12:00
Představení účastníků MS 2018 - Španělsko
04.06.2018, 22:32
Představení účastníků MS 2018 - Portugalsko
04.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Uruguay
04.06.2018, 12:34
Představení účastníků MS 2018 - Saúdská Arábie
03.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Rusko
03.06.2018, 12:00

Komentáře (78)

Přidat komentář
nani92

Salah, Trezeguet a priemeraci

Reagovat
LeonardoUžoa

Elneny, elmohamady, sobhi taky dobri.

Reagovat
nani92

Dobrý = 3

3 = priemer

Stačilo dať palec hore

Reagovat
LeonardoUžoa

Tak hlavne ze trezeguet neni prumer ty keket.

Reagovat
nani92

Čo tie urážky bratu? Žena ti pred spaním nedala?

Reagovat
LeonardoUžoa

Reagovat
fenixLFC

africke portugalsko

Reagovat
nani92

Asi áno, škoda že tieto MS tam bude ale portugalský Trezeguet chýbať

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalsko > Egypt.. Mistři Evropy!!!

Reagovat
fenixLFC

Si to evidentne pochopil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

el neny je muze dotahnout klidne do osmifinale

Reagovat
smazaný uživatel

Jakože 3x 0:0?

Reagovat
Frantszek

Elneny by jistě zásluhu na těch nulách neměl. Větší tragéd na defenzivních záložnících nehraje.

Reagovat
smazaný uživatel

The Egypt squad opted for a new hotel in Grozny, Chechnya, which is being built in the east of the city specially for the World Cup.

http://www.grozny-inform.ru/LoadedFiles/0s7/2_w1000_h700.jpg

The hotel is located right next to Akhmat Arena, where the Egyptian footballers will be training. The 30-thousand stadium, which is the home base of the local FC Akhmat, meets all applicable international standards. The Russia national team has played here once.

http://img-fotki.yandex.ru/get/5408/ruslan-katsaev.e/0_5b0cd_8373a4c0_XXXL.jpg

http://stadiums.at.ua/_nw/156/37987643.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

4 brankári? To načo.

Reagovat
smazaný uživatel

Budou hrát v rozestavení 4-5-Salah

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě se mi někde shoval El Neny

Reagovat
Usty

Ještě neoznámili konečnou nominaci, takže je tam furt 27 lidí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pasha

Reagovat
Pasha

pre starú belú

Reagovat
smazaný uživatel

Feťak

Reagovat
Pasha

Váž slová, Oľo

Reagovat
smazaný uživatel

Boje

Reagovat
Liquid

To fakt berou 4 brankáře, vždyť i ten třetí je většinou jen do počtu? Každopádně tento tým bude největším zklamáním na celém MS, skoro všichni ho vidí na postup, ale selže na plné čáře a bude z toho jediný bod a ostuda jak Brno.

Reagovat
ttopi

Taky nechápu. Ten si nezachytá na 99,99%. Ten třetí si nezachytá na 99%. Ten druhej si na 50% zachytá.

Jen 3 útočníci, včetně Salaha, kterej je nejistej. To měli fakt vzít někoho do útoku navíc (ikdyž nevím samozřejmě, jestli ještě měli někoho, kdo má tu kvalitu na MS jet, ikdyž na druhou stranu furt lepší než 4 golmani :D.

Reagovat
FC Porto FC

Hoši....

Reagovat
ttopi

Ano?

Reagovat
Stannis Baratheon

spočítejte si hráče

Reagovat
ttopi

28 - takže chyba autora článku. Je tam psáno "Konečná nominace"

Reagovat
fantomas

Pardon, vyhodnotili sme, že je lepší mít tam aspoň nekonečnou než nic.

Reagovat
ttopi

O nic nejde. Jen že jsme si pak mysleli, že berou 4 brankáře.

Reagovat
fantomas

Už je to aktualizovaný. A samozřejmě, že nás Cúper vypekl (s Kokou hlavně).

Reagovat
LFC & STEVEN 8

to je zatím předběžná...4 borci ještě budou vyřazeni

Reagovat
mayday

Hoši, by ten fotbal sledujete od včerejška nebo jste teď tři roky spali nebo co? Copak se berou na turnaj čtyři gólmani? Soupiska má vždy 23 hráčů, z toho tři gólmani, je to tak už několik desetiletí, tak nechápu, jak se furt v době uzávěrek nominace může divit, že tam jsou kurva čtyři brankáři.

Reagovat
Kucka

Reagovat
ttopi

"Konečná nominace" - tím to celé začlo. Ale už je to vyřešeno, není třeba to dále řešit.

Reagovat
Liquid

vole bylo tam napsáno konečná nominace či definitivní a zároveň jen 3 útočníci

Reagovat
mayday

Dobře, ale čtyři gólmani se nikdy nikam neberou, tak z mýho pohledu zbytečný dávat udivenej článek, zjevně tam byla chyba v nadpisu.

Reagovat
oli9

druhé místo. Těším se na ně. Snad se Mo dá dopořádku

Reagovat
smazaný uživatel

To je hodně smutný to složení turnaje

Reagovat
smazaný uživatel

Chybí ti tam naše vlaječka?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak když když ostatní účastníci na MS až na výjimky jsou nevěřící, tak by jim to Alláh měl zajistit ne.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Nie, pretože boli hriešny, boh na nich zoslal pocit utrpenia. 10 rán egyptských. Mor, Žaby, Kobylky, Komáre, Tma, Krv, Ovady, Vredy, Ramos, Putin

Reagovat
frankiefcb

Až na to, že většina účastníků je se zemí, kde je víra velmi silná (ať islám anebo křesťanství) ty výjimko.

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť tam není jediná ateistická země

Reagovat
Lacko_Boh

AHA!

Reagovat
smazaný uživatel

Najdi si nějaký žebříček nejateističtějších zemí na světě. Kromě Číny a ČR bude celý zbytek top 10 na šampionátu.

Reagovat
frankiefcb

řekl bych, že taková Korea, Austrálie, Anglie, Švédsko jsou dost ateistické, ale samozřejmě převládají tam státy, ve kterých hraje víra prim.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v Koreji je ateistů a agnostiků dohromady 46 % -> většina obyvatel tvoří věřící

V Austrálii je naprostá většina věřících, v Anglii je věřících 75 % a ve Švédsku je věřících více než 90 %...

Jako ateistickou zemi si představuju třeba ČR, kde je věřících max pětina obyvatel.

Reagovat
kylo ren

Veris v boha?

Reagovat
ttopi

Existuje něco, nějaký důkaz, který by měl člověka přesvědčit?

Ale chápu, pak by to nebyla víra, ale spíš kult.

Reagovat
cetto

Sejde na tom, co považuješ za důkaz. Pokud jen něco hmotného, tak tím pádem nemáme důkaz ani naší samotné existence. Ale většinou se za důkazy dají považovat (a taky považují) i poněkud abstraktnější záležitosti

Reagovat
smazaný uživatel

Ne

Reagovat
smazaný uživatel

no minimalne s tim Švédskem mas nejaka divna data, spolu s ceskem a estonskem z evropy veri v boha nejmene.

Reagovat
smazaný uživatel

Mám to z wiki, jiný data jsem nikde nenašel.

Reagovat
smazaný uživatel

na anglicke pisou neco jineho

Reagovat
diastan

Nepostoupi ze skupiny ....

Reagovat
Hokaido

Hegazy světlým bodem WBA? To je minimálně diskutabilní tvrzení. On na PL nemá a mít nebude. Na sestupu má osobně velkou zásluhu. Chápu, že v repre asi hraje jinak a je to stoper číslo jedna.

Jinak skvělý prevko, tohle se čte samo.

Reagovat
juveforever

Tipoval som Egypt na postup ale keď Salah nehrá tie dva zápasy tak nevím. aj keď stále možu. Rusi a Arabi nič moc teda

Reagovat
smazaný uživatel

Tady bude záležet, jestli se dostanou do osmifinále bez Salah, protože pokud ano, tak to můžou celé vyhrát. Tip: Konec ve skupině/finále.

Reagovat
LeonardoUžoa

tos nic netipl vole

Reagovat
Rochlitz

"Míra Bosák tradičně prohodí něco o pitomcích..." ... změnil bych to na "joudu" :-)

https://www.youtube.com/watch?v=uv5RVGeGz-s ...

Reagovat
Stannis Baratheon

co měl na triku?

Reagovat
Carrick

Neviděl jste tady náhodou Františka Joudu?

Reagovat
johnik

Ten stejný herní projev od afrického poháru by mohl být v téhle skupině spíše plus. Rozhodně proti rusům a saudům by pevná defenziva a hra na brejky platit mohla.

Reagovat
Nikikrew

Co je na tom pravdy ze Sane nie je v konecnej nominacii Nemecka?

Reagovat
Kily

všechno

Reagovat
Nikikrew

Co je na tom pravdy ze Sane nie je v konecnej nominacii Nemecka?

Reagovat
Bandita_Harry

vsetko

Reagovat
Kepy_FCB

alles

Reagovat
smazaný uživatel

Ahmed "Koka" Hassan není v nominaci na MS 2018, tak jak ho můžete dát do základní sestavy?

Reagovat
fantomas

Přijít takle po uzavření nominací je dost jednoduchý tehdy ještě sesekaná nebyla.

Reagovat
johnik

A nechcete to "aktualizovat"?

Reagovat
fantomas

"Dny, kdy Ahmed "Koka" Hassan zářil v portugalské Braze, jsou dávno tytam, a tak by nakonec ztrápený, pouze pětigólový lavičkář mohl přepustit své místo běhavějším dělníkům širého pole, tedy Marwanovi Mohsenovi (který ovšem po vyléčení vážného zranění ze čtvrtfinále loňského APN rovněž ošklivě tápe) či ještě fyzičtějšímu Ahmedu Gomovi."

Tohle by mělo stačit. Hrát tam téměř jistě bude Mohsen. Vyměnit grafiku je složitější, než se zdá

Reagovat
johnik

Tak on v podstatě nemá kdo jiný tam hrát. Při Mohsenově zranění to bude potom 4-6-0.

Reagovat
smazaný uživatel

Do play off nepôjdu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele