Představení účastníků MS 2018 - Švýcarsko

09.06.2018, 14:40
Profily, historie
Švýcaři jsou tradičním černým koněm velkých turnajů. Kompaktní tým s výbornou obranou, to je ve vyřazovací fázi vždycky silný kalibr. V přítomnosti jednoho z největších favoritů už v základní skupině však budou svěřenci Vladimira Petkoviće bojovat prakticky jen o druhé postupové místo za Brazílií. A přestože se jim na světových šampionátech obvykle daří, letos se nad nimi vznáší oblak nejistoty.

Už v základní skupině proti zemi helvétského kříže stojí soupeři, kteří oplývají rozhodně větším množstvím ryzího fotbalového talentu. O Brazílii nemusíme mluvit, o dvě postupové pozice se kromě Kanárků budou ucházet taky Srbové a Kostarika. Švýcarsko bude muset vsadit především lepší týmovost a organizaci hry, s níž se mu dařilo vyhrávat na nedávných turnajích.

Švýcarsko jako stát je složeno s různorodých a ne vždycky úplně sourodých kantonů - a podobně vypadá i jejich fotbalový mančaft. Čistokrevných Švýcarů je v nominaci menšina, o pořádný národnostní mix se starají především potomci kosovských Albánců a bývalých Jugoslávců, kteří ze svých zemí stačili emigrovat na přelomu 80. a 90. let. V sestavě se pak rozhodně dočkáme i borců s africkými nebo jihoamerickými kořeny.

Vladimir Petković je muž, který je snad předurčen k tomu, aby téhle bandě dokázal suverénně velet. Tenhle zkušený hyperpolyglot se narodil v Bosně a Hercegovině, ale svou kariéru věnoval takřka výhradně Švýcarsku. Tenhle rys je přitom shodný s každým jedním mužem v jeho mančaftu - ať už se mezi Alpami narodil, nebo ne.

Na posledním mistrovství světa skončili tehdy svěřenci Ottmara Hitzfelda v osmifinále na kopačkách Argentiny, a to jediným gólem až v prodloužení. Není bez zajímavosti, že až na pár mladičkých výjimek je většina současné ideální jedenáctky pamětníky tohoto zápasu. A to se musí Švýcarsku nechat - jen málokterý kádr vydržel tak dlouho pohromadě.

Historie


Asi nikoho nepřekvapí, že Švýcarsko patřilo k sedmi zakládajícím asociacím, které vytvořily mezinárodní fotbalový stroj jménem FIFA. Není tedy divu, že z prvních osmi světových mistrovství se ukázali hned na šesti. V roce 1954 šampionát dokonce pořádali. Tím však také skončily jejich relativně zlaté časy a nastala doba temna.

Vůbec největší úspěchy švýcarského národního týmu se datují do fotbalového starověku. Léta 1934, 1938 a zmíněný rok domácího turnaje znamenaly shodně postup do čtvrtfinále světového šampionátu, což poté nikdy nezopakovali. V šedesátých letech prohrálo Švýcarsko všech šest zápasů v základních skupinách a předznamenalo tím blížící se krizi.

Mezi lety 1968 a 1992 však země helvétského kříže selhala na třinácti kvalifikacích v řadě, protoeže vedle mistrovství světa nezavítala ani na Euro. Návrat mezi elitu a rok 1994 znamenal hned postup do osmifinále v USA, kde tým okolo útočníka Chapuisata skončil až jako kořist Španělska. Iberijcům to Švýcarsko vrátilo před 12 lety - výhra ve skupině ale nakonec k postupu nestačila.

Přesto se červenobílému týmu paradoxně víc daří na turnajích světových, nežli na Euru. Zatímco tam pronikl ze skupiny teprve nedávno ve Francii, na mistrovství světa okusili Švýcaři chuť vyřazovacích bojů i v roce 2006 a 2014.

Infograficky



autor: Jakub Tymčík

Cesta na šampionát


Jestli některá z kvalifikačních poutí evropských týmů byla skutečně spektakulární, pak je to Švýcarsko. Shaqiri a spol. vytvořili v deseti utkání rekord, který už nikdo při současném systému nemůže překonat. Ne, nedokáže to ani Ronaldo nebo Zidane. Zkrátka to není možné. Vyhrát 9 z 10 zápasů a přesto nepostoupit na mistrovství světa přímo, to se skutečně do dějin kvalifikací zapíše nesmazatelným písmem - a to neříkáme pouze obrazně.

Švýcaři kráčeli celou kvalifikací bez ztráty kytičky až do samotného závěru, pročež se jejich suverenitě dokázali v celé Evropě rovnat jen podobně mimořádní Němci. Švýcaři hned v úvodu kvalifikace porazili největšího soupeře Portugalsko, no a potom si dvakrát vyšlápli na úplně všechny zbylé účastníky, kteří se proto stali pouhými sparing partnery dua favoritů.

Petkovićova skvadra přestřílela Maďarsko 3:2 a 5:2, Lotyšům naložila v součtu 4:0, což zopakovala i proti Faerským ostrovům. Netrápila se ani s Andorrou, jíž porazila taktéž dvakrát, dohromady čtyřgólovým rozdílem. Jenže Portugalci kromě úvodního neúspěchu postupovali úplně stejně, a tak se muselo rozhodnout v posledním desátém kvalifikačním zápase.

Protože v kvalifikaci na světový šampionát záleží na skóre, které mělo Portugalsko o poznání lepší, poslala porážka 0:2 Švýcary do baráže. Spolu se Severním Irskem vytvořili absolutně nejnudnější dvojici v dějinách, dvojzápas viděl jediný gól Ricarda Rodrígueze, a to ještě z pokutového kopu. Střetnutí jen zdůraznilo prvek švýcarské hry, kvůli kterému mu málokterý nezaujatý nadšenec bude na blížícím se turnaji přát - těžko naleznout pragmatičtější mančaft, než je právě Švýcarsko.

Trenér — Vladimir Petković


Čistokrevní Švýcaři se v konečné nominaci reprezentace helvétského kříže dají počítat na prstech dvou rukou, Bosňan Vladimir Petković se proto ke svému národnímu týmu hodí prakticky dokonale. Rodilý Jugoslávec zvládá ukočírovat třeba i temperamentní hřebce Shaqiriho, Xhaku nebo Seferoviće, ke kterým má díky svému původu ještě blíže.

Abychom na nějaké pozitiva nezapomněli, Petkoviće k práci ve švýcarském nároďáku předurčuje i jeho mimořádné jazykové vzdělání. Vedle domácí bosenštiny a chorvatštiny zvládá všechny oficiální řeči užívané ve Švýcarsku: italštinu, němčinu i francouzštinu. Navíc mluví samozřejmě i anglicky, španělsky a rusky - to snad kdyby mu chtělo vedení svazu v budoucnu přihrát posily i z dalších krajin.

Vzhledem k tomu, co za světa kraj v životě procestoval, není se vlastně ani čemu divit. Jakmile ještě coby hráč opustil Bosnu a Hercegovinu, vyzkoušel si angažmá hned v šesti švýcarských klubech. Bellinzonu dokonce vedl i jako hrající trenér, a tak se v zemi zaslíbené skvělému sýru, hodinkám či bankovnímu systému usadil natrvalo.

Krátce si vyzkoušel angažmá v tureckém Samsunsporu, trénoval i v Laziu, pro který vyhrál italský pohár. "Domů" ho to ale pořád táhlo, a tak po roce a půl v Římě bez svolení předsedy Biancocelesti kývnul na nabídku reprezentace Švýcarska a bylo vymalováno. Z Lazia ho hnali ještě půl roku předtím, než začala platit jeho smlouva u národního mužstva.

O srdci bijícím pro ty správné barvy nemusí mít švýcarští fanoušci obavy. A snad ani o trenérskou zdatnost, vždyť pod Petkovićovým vedením mohli slavit postup do osmifinále Eura 2016 a o spanilé kvalifikační cestě za letošním turnajem jsme už psali výše. Švýcarům však pořád chybí ten maličký frr do komůrečky, totiž vedle účelné kopané začali hrát i fotbal v pravém slova smyslu pohledný a kreativní.

Petković vyznává svižnou hru, kterou rád táhne po křídlech, o čemž si povíme více v taktickém profilu. Umí zahrozit i z protiútoků a nechybí ani postava rozdílového hráče v Xhedranu Shaqirim, který technickou finesou, skvělým centrem nebo výstavním gólem umí sem tam strhnout hru na svou stranu. Něco však Švýcarsku chybí a zatím pořád odděluje od světové špičky. Ale to už patrně nebude mít s postavou čtyřiapadesátiletého kouče nic moc společného.

Tahoun týmu — Xhedran Shaqiri (Stoke City)



zdroj: stokecityfc.com

Je to trošku klišé - a vzhledem k zaměstnavateli tohoto záložníka snad i částečně nepatřičné - ale hra Švýcarska zkrátka a dobře nejvíce stojí na Xhedranu Shaqirim. V kádru jsou možná hráči v lepší formě, od Sommera, přes Schära nebo Rodrigueze až po některou z mladých hvězd. Jedno je však jisté, a to, že podobný hráč jako Shaqiri v týmu Vladimira Petkoviće není. Jeho kreativní schopnost je pro Švýcary zcela klíčová.

Nepomohl Stoke City k záchraně v Premier League, jak by mohl Švýcarsku pomoct k úspěchu na mistrovství světa, chtělo by se ptát. Problémem Shaqiriho, který nejvíc vnímají právě fanoušci Potters a švýcarského národního výběru, je jeho nekonzistence. Šestadvacetiletý svalovec není hráčem, který by dokázal sám táhnout klub. U reprezentace, krátkého turnaje a při dobré formě, toho být schopen může. A proto padla volba v této rubrice na něho.

Bývalý křídelník Basileje nebo Bayernu vlastně neměl ve Stoke úplně špatnou sezónu. Osm gólů dal, na sedm přihrál a byl suverénně nejproduktivnějším hráčem v týmu. Celkem zařídil skoro 43 procent všech zásahů Stoke a v celé Premier League se za uplynulý ročník našlo jen 21 borců, kteří měli prsty ve více brankách než Shaqiri. Problémem je, že jeho přísun přicházel ve vlnách a s každým přílivem souvisel i odliv trvající měsíc i dva.

A něco takového si logicky při světovém šampionátu dovolit nesmí. V jeho prospěch hraje fakt, že v reprezentaci hraje vždycky o něco líp než v klubu. Za 68 zápasů dal 20 gólů a na 18 jich přihrál - to je třeba lepší bilance než mají v nároďáku Paul Pogba, Ángel Di María nebo Christian Eriksen. Prakticky stejnou porcí "kanadských bodů" na zápas jako Shaqiri se pyšní třeba Antoine Griezmann a David Silva.

Zapomínat nesmíme ani na to, že velké šampionáty jsou borci s dělovou levačkou docela zaslíbené. Na posledním mistrovství světa nasázel Shaqiri hattrick Hondurasu, no a na jeho fenomenální nůžky v osmifinále nedávného Eura proti Polsku občas tajně před spaním myslíme ještě teď.

Oproti Stoke by pak ve Švýcarsku měl mít větší podporu od spoluhráčů. Seferović se v kvalifikaci konečně jakž takž rozstřílel a snad by mohl do jisté míry nahradit zdánlivě nenahraditelného Alexandera Freie. Pomoct by mohl i mladík Embolo, který v dobrém zdravotním stavu zvládá křídlo i post na hrotu. A pak, Švýcaři přece hrají hlavně přes kraje, kde úřadují obránci Lichsteiner s Rodríguezem.

Na prahu slávy — Manuel Akanji (Borussia Dortmund)



zdroj: newdayng.com

Že bychom se konečně zbavili Johana Djouroua zprostředka švýcarské obrany? Našlápnuto k tomu měl už Nico Elvedi, který se už v devatenácti začal usazovat v základní sestavě Borussie Mönchengladbach, ale v reprezentaci zatím nezaujal Petkoviće natolik, aby z něj udělal regulérního "startéra". Stoper Borussie Dortmund Manuel Akanji však dost možná konzervativního kouče přesvědčí.

V zimě tenhle dvaadvacetiletý syn nigerijského otce a švýcarské matky přestoupil už coby relativně ostřílený zadák Basileje do Borussie Dortmund a nenechal na své výborné výkony dlouho čekat. Brzy vytlačil ze středu obrany kapitána Schmelzera, který se chtě nechtě musel opět uklidit na levý kraj. Už tohle je jasná indicie, že taky švýcarská reprezentace by vedle Schära mohla získat dalšího kvalitního a velmi perspektivního stopera.

Mimochodem, ne snad, že by to byla jen jeho zásluha, ale když na podzim opouštěl švýcarskou metropoli, ztrácela Basilej na Young Boys Bern pouhé dva body. Sezónu nakonec zakončila s patnáctibodovou ztrátou...

V Akanjim má Dortmund a Švýcarsko každopádně velmi zajímavý produkt. Mladý stoper prakticky nemá slabinu - je 187 centimetrů vysoký, silný a mimořádně rychlý. Je schopný zahrát i na obou krajích obrany, ale nejvíc se mu líbí uprostřed. Je velmi silný na míči a má skvělou rozehrávku, což může ulevit z beder dvornímu tvůrci Xhakovi. Akanjiho specialitou je každopádně vyvážení míče středem pole.

Podle svých slov má Manuel stále rezervy v taktické hře, což je vzhledem k jeho věku pochopitelné. Zároveň ale nutno ocenit jeho skromnost a sebereflexi. Taky totiž zkritizoval svou hru hlavou, kterou by taktéž rád zlepšil. Dobrý základ k budoucí roli lídra v reprezentaci, kde plným počtem minut pomohl už v baráži k postupu na šampionát. Věřme, že mu Petković svěří post v základní sestavě i pro samotný turnaj.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Švýcarská hra je založena na propracované defenzivě. To je známá věc. A když se na pětici obranářů podíváme, musíme jen souhlasit, že hlavní síla Petkovićova výběru tkví právě tam. Už na postu brankáře to má bosenský kouč dost dobře pokryté. Yann Sommer se vypracoval v ryzí gólmanskou osobnost, která - byť za sebou v Mönchengladbachu nemá zrovna nejlepší sezónu - značí velkou jistotu. Dvojkou je Roman Bürki, který jinak střeží svatyni v Dortmundu. Co by za takové duo dal kdejaký jiný nároďák.

Jak jsme už zmínili výše, taky stoperská dvojice by konečně po dobách Djourouů a Senderosů mohla na budoucí roky fungovat stále a spolehlivě. Fabian Schär je jasnou reprezentační stálicí i po přestupu do Deportiva La Coruňa, a pokud nastoupil v tandemu s mladým Manuelem Akanjim - zdá se to skoro neuvěřitelné, ale Švýcarsko ani jednou z pěti zápasů neinkasovalo.

Síla obranné řady však není jen ve schopnosti skvěle bránit. Petković spoléhá i na ofenzivní vlohy krajních beků - kapitána Stephana Lichsteinera a levonohé torpédo Ricarda Rodrígueze. Oba dva v průběhu kvalifikace vstřelili tři branky, gólovou produkci znamenaly i jejich četné výpady po lajně a následné centry do šestnáctky. Rys, na který se ve hře Švýcarska musíme nachystat.

Jak ale postupujeme sestavou vzhůru, nadšení nás pomalu opouští. Petković dlouhé roky praktikuje systém 4-2-3-1, případně jeho variaci 4-3-3, ať tak, či tak, dva střední záložníci mají vždy trošku defenzivnější úlohy. Pro letošní MS to vypadá, že vedle Granita Xhaky bude nastupovat mladík z Mönchengladbachu Denis Zakaria. Dilema, zda na pivot stavět dva borce s výrazným sklonem k impulsivnosti, Petkovićovi mizí s vědomím, že alternativou je Valon Behrami...

Protože ofenzivní univerzál Admir Mehmedi kvůli zranění do Ruska nejede, na kraje záložní řady si kromě Xhedrana Shaqiriho brousí zuby i Steven Zuber, který odehrál celou baráž. Největším rivalem - a taky příležitostný taktický žolík - je Breel Embolo, jenž má v nohách motorek a dokáže nastoupit jak na hrotu, tak kdekoli pod ním. Kdykoli byl stoprocentně fit, hrál, ale v Rusku mu post v základu nenáleží.

Role desítky, jak už je ve švýcarské sestavě nějaký ten pátek zvykem, připadne Blerimovi Džemailimu, který by o svůj výsadní post neměl přijít za žádných okolností, zdravotní trable vyjímaje. Nad ním začne Haris Seferović, střelec čtyř kvalifikačních gólů a nástupce Alexandera Freie. Tedy taky by si to aspoň fanoušci Švýcarska přáli. Skutečností je, že útočník Benfiky se legendárnímu kanonýrovi zatím ani nepřibližuje a zůstává Achillovou patou jinak vyrovnaného výběru.

Tip redakce na umístění: konec ve skupině


Program zápasů - skupina E

17.06.2018
20:00
Brazílie
1:1
Švýcarsko
Rostov
22.06.2018
20:00
Srbsko
1:2
Švýcarsko
Kaliningrad
27.06.2018
20:00
Švýcarsko
2:2
Kostarika
Nižnij Novgorod

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Roman Bürki
14.11.1990
Borussia Dortmund
Yvon Mvogo
06.06.1994
RB Lipsko
Yann Sommer
17.12.1988
Mönchengladbach
Obránci
Datum nar.
Klub
Manuel Akanji
19.07.1995
Borussia Dortmund
Johan Djourou
18.01.1987
Antalyaspor
Nico Elvedi
30.09.1996
Mönchengladbach
Michael Lang
08.02.1991
FC Basilej
Stephan Lichtsteiner
16.01.1984
Juventus FC
François Moubandje
21.06.1990
Toulouse FC
Ricardo Rodríguez
25.08.1992
AC Milán
Fabian Schär
20.12.1991
Deportivo La Coruña
Záložníci
Datum nar.
Klub
Valon Behrami
19.04.1985
Udinese Calcio
Blerim Džemaili
12.04.1986
Bologna FC
Gelson Fernandes
02.09.1986
Eintracht Frankfurt
Remo Freuler
15.04.1992
Atalanta Bergamo
Xherdan Shaqiri
10.10.1991
Stoke City
Granit Xhaka
27.09.1992
Arsenal FC
Denis Zakaria
20.11.1996
Mönchengladbach
Steven Zuber
17.08.1991
TSG Hoffenheim
Útočníci
Datum nar.
Klub
Josip Drmić
08.08.1992
Mönchengladbach
Breel Embolo
14.02.1997
Schalke 04
Mario Gavranović
24.11.1989
Dinamo Záhřeb
Haris Seferović
22.02.1992
SL Benfica

Autor: Marek Ustohal

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2018 - Japonsko
13.06.2018, 17:55
Představení účastníků MS 2018 - Senegal
13.06.2018, 14:04
Představení účastníků MS 2018 - Kolumbie
13.06.2018, 09:15
Představení účastníků MS 2018 - Polsko
12.06.2018, 19:00
Představení účastníků MS 2018 - Anglie
12.06.2018, 15:54
Představení účastníků MS 2018 - Tunisko
12.06.2018, 10:28
Představení účastníků MS 2018 - Panama
11.06.2018, 22:46
Představení účastníků MS 2018 - Belgie
11.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Korejská republika
11.06.2018, 10:27
Představení účastníků MS 2018 - Švédsko
10.06.2018, 21:00
Představení účastníků MS 2018 - Mexiko
10.06.2018, 12:28
Představení účastníků MS 2018 - Německo
10.06.2018, 09:00
Představení účastníků MS 2018 - Srbsko
09.06.2018, 21:30
Představení účastníků MS 2018 - Kostarika
09.06.2018, 11:04
Představení účastníků MS 2018 - Brazílie
08.06.2018, 18:20
Představení účastníků MS 2018 - Nigérie
08.06.2018, 12:42
Představení účastníků MS 2018 - Island
08.06.2018, 09:21
Představení účastníků MS 2018 - Argentina
07.06.2018, 17:37
Představení účastníků MS 2018 - Chorvatsko
07.06.2018, 13:58
Představení účastníků MS 2018 - Dánsko
06.06.2018, 20:00
Představení účastníků MS 2018 - Peru
06.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Austrálie
06.06.2018, 12:11
Představení účastníků MS 2018 - Francie
06.06.2018, 07:52
Představení účastníků MS 2018 - Maroko
05.06.2018, 16:28
Představení účastníků MS 2018 - Írán
05.06.2018, 12:00
Představení účastníků MS 2018 - Španělsko
04.06.2018, 22:32
Představení účastníků MS 2018 - Portugalsko
04.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Uruguay
04.06.2018, 12:34
Představení účastníků MS 2018 - Egypt
03.06.2018, 23:52
Představení účastníků MS 2018 - Saúdská Arábie
03.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Rusko
03.06.2018, 12:00

Komentáře (140)

Přidat komentář
db18

"levonohé torpédo"

Jinak očekávám minimálně 2. místo ve skupině.

Reagovat
smazaný uživatel

Co za pubertální cocoty píše ty kraviny o druhém místě za Brazílií? Brazilci budou rádi když ho před Švýcarama udrží. Miluju tyhle rádobyredaktůrky, česky to pořádně neumí, ale ještě MS nezačlo a už bezpečně ví že vyhrát ho může jedině Brazílie. Hlavně že posledně bylo taky vše jasný a pak jeli s ostudou po výprasku od němčourů. Chlapec by se měl naučit že ve fotbale není nikdy nic jasný, zvlášť na MS kde už i několik obhájců by mohlo vyprávět o ,,jasné,, skupině.

Reagovat
mayday

Dávají ke každýmu profilu tip na výsledek na MS, tak holt tipli Brazilce na mistra, no. Tak se z toho neposer.

Reagovat
icemike

Reagovat
smazaný uživatel

ty jsi hodne slaby troll, sorry

Reagovat
Kang & Kodos

To i Liquid je proti němu klasa

Reagovat
Spalovač šancí

Možná proto, že Luquid tomu věří

Reagovat
TopinB

Reagovat
Baronne

Reagovat
smazaný uživatel

Tým složený ze zkušených a především kvalitních hráčů. Nevidím důvod odsuzovat něčí názor. Fotbal je o náhodě a vždy se může stát takřka cokoliv, ale Brazílie rozhodně patří mezi favority na celkové vítězství..

Reagovat
Liquid

druhá shoda s redakcí, také říkám konec ve skupině, toto je nejvyšší úkaz parodie na reprezentaci a je s podivem, že FIFA povolí hrát svoje soutěže 3 Albánským repre, repre A je toto, repre B se nazývá Albánie a repre C je Kosovo

Reagovat
Rudnevs

Švajčiarsko je špecifické a pojem národ znamená vo Švajčiarsku trochu niečo iné, už som ti to tu minule vysvetloval...

A pokiaľ dobre rátam, tak hráči s albánskymi koreňmi sú tam štyria, rozhodne nie celá reprezentácia...

Reagovat
Trapný diskutér

ano, správně. švajc neni založenej na nějakejch stupidních národnostních hovadinách z 19. století, nýbrž na oblastních, rodových a náboženských principech.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Artaxerxes

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu komu to pořád vadí. Za to, že jsou ve Švýcarsku můžou povětšinou jejich rodiče.

Viz anglická wikipedia:

"Xhaka was born in Basel, Switzerland to Albanian parents originally from Kuršumlija, Serbia."

"Shaqiri was born in Gjilan, SFR Yugoslavia to Kosovar Albanian parents. He emigrated to Switzerland in 1992 with his parents and three siblings."

Džemaili was born to Fekredin and Shemije Džemaili, an Albanian family from Bogovinje, in Macedonia. At age four, he and his family migrated to Zürich, Switzerland.

atd...

Reagovat
Liquid

pokud byses narodil v Anglii a oba rodiče bys měl Čechy, doma byste mluvili česky, budeš se víc cítit jako Čech nebo Angličan

Reagovat
smazaný uživatel

A toto je problém na ktorom môžu pohorieť .

Deti emigrantov...neviem ako budú potiť tričká za Schweiz

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
smazaný uživatel

Nemcum to funguje.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Gundogan a Ozil sú už ďalšia generácia, vnuci a pravnuci emigrantov . Boateng, Khedira po matke Nemci.

Reagovat
smazaný uživatel

Moc tem recem o narodu neverim. Sportovci hraji predevsim za sebe. O nove smlouvy, popularitu. Jsou to profici, kteri o tom srdicku umi hezky povidat stejne jako politici.

Reagovat
smazaný uživatel

Presne. A ješte jedno.

V dnešnej dobe sú mnohí z nominovanýh hráčov kráľovsky platení, ďalší sú platení nad pomery.

A ešte sa stále objavia hádky o výšku prémií. Pritom by malo ísť , ako sa nám to tvrdí, o česť reprezentovať.

Reagovat
db18

A zrovna Gündogan s Özilem teď mají kvůli tomu problémy, protože se vyfotili se svým prezidentem.

Ilkay se k tomu aspoň nějak staví před médii a bere i ty reakce na něj, kdežto Mesut děla mrtvého brouka a vše za něj jakoby řeší svaz, který to ale ve skutečnosti jen zametá pod stůl a vůbec tomu nijak nepomáhá...

...a teď to podle mne bude dost kazit pohodu mužstva.

Reagovat
Rudnevs

Tak on Gündogan k tomu pridal najmä i ten odkaz pre Erdogana, kde ho označil za svojho prezidenta... To Özil nespravil.

Je fajn, že sa k tomu Gündogan takto stavia, ale úprimne mi to príde skôr také umelé a trebárs u mňa si tým kredit moc nezvýšil...

Reagovat
db18

Já bych škrtnul z nominace oba... jen mi přijde Ilkayův následný přístup o chlup lepší než Mesutův.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Özil jede tezce v islamu. Staci kouknout na jeho profily na soc sitich.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak kdo. Deti jsou ve skole, v krouzkach nebo venku. To znamena, ze travi vice casu s Anglicany nez s rodici. Vim o cem mluvim.

Reagovat
Uwe háže buly

Přesně napůl..

Reagovat
Mastný Chobot

hej, lebo to dáva úplný zmysel, že sa budeš cítiť viac ako príslušník krajiny, v ktorej si nikdy nebol, že? Čo z toho, že do škôlky, do školy, na vysokú si chodil v Anglicku, pracuješ v Anglicku, všetkých kamarátov máš Angličanov, ale smola - tvoja mama sa volá Jitka, tak musíš byť Čech. To je tak idiotská úvaha, že ma vôbec neprekvapuje, že ju píše ten najpovolanejší Liquid. A nielenže ti toto dáva zmysel, ešte ideš aj iným kázať, ako kto sa majú cítiť a koho reprezentovať.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to subjektívne, Dom. Veľa ľudí sa cíti byť príslušníkmi iného národa, ak vyrastáš v komunite v inom štáte. Turci v Nemecku napr. Aj napr. slovenská komunita žijúca v Rumunsku či Srbsku. Netreba to zjednodušovať ani z jednej strany, ani z druhej. Je to o ľuďoch.

Reagovat
Mastný Chobot

Prečo s tým reagujes na mňa, keď to isté píšem?

Reagovat
smazaný uživatel

Nepíšeš teda ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icemike

Pokud bych se narodil v Anglii, vyrůstal tam a studoval, tak bych se cítil jako Angličan

Reagovat
smazaný uživatel

Takový blbiny se řeší bože..co potom Němci nebo Francouzi kdy jeden čas měli každý jedinýho rodáka čistýho v repre( France Lizarazu vs 10 Surinamců, Germany Kahn vs Podolski, Gomez, atd. Turci Brazilec Poláci)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak 10 Surinamců měli spíš Holanďani Francouzi tak měli týpky z Guadeloupu nebo Martiniku, ale to ještě šlo. dneska je to už verbež..

Reagovat
smazaný uživatel

Tí rádoby francúzski chlapci sa budú síce veľmi emotívne držať za plecia pri marsellaise a možno si ju aj zaspievajú, ale stačí nejaký nový Anelka, trpiaci problémami s identitou, pocitom krivdy a rozloží kabínu.

Reagovat
Neutron

jj Sagnol, Candela, Blanc, Deschamps, Pires, Petit, Leboeuf su cisty Surinamci. A este ked vezeme do uvahy, ze Surinam bola holandska kolonia, nie francuzska tak proste trepes picoviny.

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Thab

Reagovat
db18

To spíš švýcarský fotbal tam má tři reprezentace..

Reagovat
smazaný uživatel

Já mám třeba tetu vs Švýcarsku a už nemá český občanství ale je Švýcarka. A kamaráde řeknu ti, že sehnat občanství ve Švýcarsku je, ale kurva těžký, tam právě uprchlíci nejsou vůbec, protože přes hranice se do Švýcarska nedostaneš, každý tam v té zemi zná každého je to rodinný stát. Hele mě se nelíbí třeba naturolizovany hráči viz Jorginho, ale když se hráč narodil ve Švýcarsku, 20 let žil ve Švýcarsku, tak je Švýcar. Jo a každý, kdo dokončil základní školu by měl vědět, že nejvíce genů dědime po matce, kdo z těch hráčů má Švýcarskou mámu je z 3/4 genů Švýcar...

Reagovat
Neutron

to si kde zobral, ze najviac genov dedime po matke? z tvojej vety v podstate vyplyva, ze od matky dedime 75% genov, coz je totalna kokotina.

Reagovat
Azazelo RD

V čem jsou oni černý kůň? Spíš tradiční outsider do počtu, ne?

Reagovat
Usty

Tak ze skupiny poslední dobou postupují dost pravidelně, což se třeba nedá říct o Anglii, natožpak třeba Itálii nebo Nizozemsku.

Reagovat
Azazelo RD

Ale to z nich nedělá černého koně turnaje.

Reagovat
Spalovač šancí

nebo o Španělsku

Reagovat
smazaný uživatel

Veru, Španieli v minulosti x krát pohoreli. Ja som už ani neveil, že niekedy vyhajú MS, ME.

Reagovat
icka

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
raduinho

Reagovat
Benfica

Nech sa im dari.. asi to bude bud oni alebo srbi.. no neviem seferovic vs zivkovic..

Reagovat
Reggie

Fanousek Benfici, to se hodi... Hele prosimte v cem je dobrej ten Seferovic? Ja jsem na nej hrozne vysazenej, protoze me prijde jako docela kopyto bez nejakejch silnejsich stranek. Muzes mi trosku priblizit? Protoze nechapu, jak udelal takovou karieru . Diky!'

Reagovat
Benfica

noooo, ono to je trocha zložitejšie, isto vie kde má byť, aby dal gól.. úvod do sezóny mal parádny, ale potom mu to absolútne nešlo, tak veľmi veľa toho nenahral, tak veľmi kvality hodnotiť nemôžem na základe pár zápasov.. ale ja fakt, že keď začala sezóna a dával góly tak som myslel, že aspoň 20 ich dá, ale zastavil sa na 7 a to ich dal v mesiacoch august/september možno október a nič..

Reagovat
Reggie

Me taky prave pripada, ze krom solidniho vyberu mista na nem vubec nic neni. Nebo se pletu? Jakoze rychlej ani pohyblivej urcite neni, ve vzduchu to taky neni asi zadnej zazrak a technika taky slaba.. Proste mi prijde marnej na Benficu

Reagovat
Benfica

hej máš pravdu on má dobrý výber miesta.. ale cez leto asi odíde, lebo až na ten začiatok sezóny tak trochu sklamanie.. ale tak ešte stále je hráč Benficy tak budem mu priať.. nesom Sportingista..

Reagovat
Reggie

Reagovat
icka

Reagovat
David143

Švýcary nemám rad odjakživa, velmi nesympaticky tým.. stěží bych našel horší

Reagovat
smazaný uživatel

Česko

Reagovat
Stannis Baratheon

Ty jsi mi ale originální vtipálek.

Reagovat
Trapný diskutér

co je na tom vtipného?

Reagovat
Stannis Baratheon

Právě že nic, je to trpaný, jako tvoje přezdívka

Reagovat
Uwe háže buly

Portugalsko, Srbsko, obě irska, Skotsko, Anglie, USA, Austrálie, Rusko..

Reagovat
Stannis Baratheon

Srbsk, Austrálie

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko. Ta parta potetovanych a nagelovanych idiotu, co maji v hlave vymalovano, nesnese konkurenci.

Reagovat
David143

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Niekto tazko nezvlada ze mame silnejsiu repre...

Reagovat
bayern987

Reagovat
Azazelo RD

Španělsko, Neměcko.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad skončej před Srbama

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim, jak vznika ten tip na umisteni, ale minimalne pro me tak 50% fskt mimo

Reagovat
Counter

Xhaka

Reagovat
Kepy_FCB

Kosovo je Srbsko !

Reagovat
Liquid

Reagovat
Shevchenko

není

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Snatus

Srbsko je Kosovo!

Reagovat
raduinho

ani piču

Reagovat
Artaxerxes

Reagovat
smazaný uživatel

1 hráč z ligy

Reagovat
Liquid

a to tam maj i zástupce chorvatské ligy

Reagovat
Rudnevs

A čo je na tom zlé?

Reagovat
Liquid

no Švýcarská liga by měla být na vyšší úrovni než Chorvatská, je to podobné jako by v české repre byl Čech co hraje ligu na Slovensku, byť uznávám, že Chorvatská má kvalitou blíže ke Švýcarské než Slovenská k té naší

Reagovat
Rudnevs

No a? V útoku ich trochu tlačí bota a je to len jeden hráč, ktorý hrá za klub, ktorý patrí v Chorvátsku medzi špičku, navyše má skúsenosti i z Bundesligy a zo švajčiarskej ligy. Navyše chorvátska liga oproti tej švajčiarskej nie je žiaden prales.

Nechápem tú kritiku na Švajčiarsko - snáď v každom článku o nich je tu x komentárov o tom, aká je to hnusná reprezentácia, lebo tam hrajú hráči, ktorí majú zmiešaný pôvod, pričom je všeobecne známe, že Švajčiarsko je v tomto tak trochu iné... Teraz mi príde, ako by ste dokonca chceli kritizovať za to, že nemajú dostatok hráčov z domácej ligy, čo je úplne normálne v prípade, že má nejaka krajina slabšiu ligu a pomerne silnú reprezentáciu.

Reagovat
Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli je to i na mě tak mě to jen zarazilo, že tam není víc hráčů z Basileje (OF LM) nebo Bernu (titul). Ale pravda že tam mají dost cizinců v týmech. Jinak to že se někomu nelíbí jejich herní projev na turnajích je subjektivní. Mě se taky nelíbí a je to pro mě nesympatický tým. (původ hráčů je mi fuk)

Reagovat
Rudnevs

Ok, to beriem...

Reagovat
Benfica

Reagovat
db18

Mne hlavně dostává, že jede Mvogo.

Reagovat
Milan.B

hnus narod

Reagovat
adalbertus

presne

Reagovat
Shevchenko

Jakože postoupí Srbsko? To dost pochybuju.

Reagovat
mayday

První místo je jasný, z těch tří zbývajících věřím Srbsku nejmíň. Tam se něco posere v kabině nebo něco. O druhej flek si to rozdá spíš Kostarika a Švýcarsko.

Reagovat
smazaný uživatel

Francie ✓

Švýcarsko ✓

Německo

Švédsko

Zatím stačí popcorn.

Reagovat
Stannis Baratheon

Já myslel, že Albánie a Srbsko v jedné skupině být nemůžou.

Reagovat
smazaný uživatel

Jdi s tím už do prdele.

Reagovat
ladyboy arsenal

Reagovat
Kucka

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Artaxerxes

Reagovat
oddy

Ani nejsou.

Reagovat
REPLIKATOR

Švýcaři hrají na každým šampionátu sračku.

Reagovat
Swarley

ale alespoň hrají...

Reagovat
Spalovač šancí

Totálně nesympatický tým, méně sympatický už je jenom Island. Ale Island alespoň občas hraje zajímavě, to Švýcaři mají naprosto nudný herní systém. Tak snad nebudou zabírat místo v osmifinále, i když je po pravdě vidím na favority skupiny.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dzemaili dřevák stoleti

Reagovat
smazaný uživatel

Zbytoční hráči zbytočnej krajiny sú v skupine len do počtu. 1.BRZ 2. SRB 3. COS. 4.. SUI

Reagovat
mike.84
Reagovat
johnik

To je balada

Reagovat
smazaný uživatel

Akanji

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Xindl.

Reagovat
Liquid

mě zas překvapuje, jak německá media a media u nás začmáravají oči a nezveřejňují příjmení, ale v Anglii i v Israeli to naprosto bez cenzury dají https://www.timesofisrael.com/suspect-in-murder-of-german-jewish-teen-arrested-in-iraq/

Reagovat
Kepy_FCB

Organizace jako Červený kříž a Caritas jsou proti, protože považují nucené podrobení rentgenovým paprskům za ublížení na zdraví, tudíž neetické

Jistá německá firma u Chebu rentgenuje zaměstnance denně při odchodu z práce...

Reagovat
Snatus

Presumpce neviny

Reagovat
smetos

Embolo neni zaklad proc? V schalke to je spatny? Byl tusim dlouho zraneny ale to by melo byt davno

Reagovat
smazaný uživatel

Xhaka je dovede k titulu Mistru sveta, nejvic mu budu fandit a snad ten Svajc neco zahraje...Potencial Xhedran, Dzemaili, Zuber, na beku Rodriguez, na druhe strane Lichty, v golu Burki, Sommer je, ale oni vzdy hraji mrdku

Reagovat
Seydou Doumbia

Na druhou stranu ti hráči Švýcarska to taky není žádná sláva. Shaqiri možná Rodriguez, Xhaka, Akanji...ale vidím tam dost průměrných hráčů a to nemusí stačit ani na ten postup...více věřím teda Srbsku

Reagovat
smazaný uživatel

ale i s takovou partickou zbytku tymu co treba nejsou tak dobri jak Shaquiri se da udelat dobrej tym. Ale oni hrajou vzdy skaredej fotbal at vedou, prohravaj nebo je to plichta..

Reagovat
Seydou Doumbia

Je to tak. Kvalifikační výsledky toho důkazem. Hrajou na výsledky ne na krásu fotbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

tak kvaldu si davali v pohode ne? Porazili i Portugalce a meli nejakou serii nez je zas zpatky porazili Portugalci..

Mne jde o ten fotbal na turnajich, hnus, bez systemu a vzdy mas z toho pocit, ze maji na vic

Reagovat
Seydou Doumbia

Mám z nich podobný pocit.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemám nic proti multikulturalismu obecně ale Švýcarsko ve fotbale je vážně takovej zvláštní paskvil. Je to ještě jiný jak třeba Francie a Belgie a nedá se tomu podle mě moc fandit.

Reagovat
TrueCommunist

Co je divný na Francii? A taky nechápu, co všichni máte s tím multikulturalismem, vždyť to je v dnešním světě úplně normální

Reagovat
smazaný uživatel

Já si myslím to stejný - je to normální. Jen prostě na poli mezinárodní kopané a národních mužstev mi příjde, že za švýcarsko žádná národnost nehraje, prostě tam hrají tak nějak všichni a to je mi nesympatický. Ne v rámci země, ale v rámci reprezentačních výběrů.

Ve Francii mi to příjde jiný, tam mají vliv bývalý kolonie a nemám s tím takovej problem.

Reagovat
TrueCommunist

Já to na tom třeba nevidím nic divnýho a ani bych nad tím nějak nepřemýšlel. Souhlas s těma koloniema, vždycky se divím, co za jelita se tady diví, že za Anglii nebo za Francii hraje tolik černochů.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně já to tak taky vnímám To švýcarsko ale vnímam speciálně, protože mi příjde, že švýcarská národnost nebo "být švýcar" v podstatě ani neexistuje. Je to taková země kde prostě bydlí všichni a i ti původní místní lidi jsou v podstatě němci nebo francouzi

Reagovat
smazaný uživatel

Ono samotné ponímanie vlastenectva je u rôznych národov rozdielne. Aj jednotliví ľudia sa líšia v tom, ako vlastenectvo berú.

Takí Ameičania majú bežne vo všedný deň Stars and stripes na baráku. Hymnu spievajú pred obyčajným zápasom základnej časti.

Munir keď neuspel v repre Španielska, skúšal Maroko. Veď on to berie ako klub. Nevzali ma tam, skúsim týchto...

Reagovat
fenixLFC

Neexistuje v zmysle ako sa to ponima na vychode teda na zaklade prislusnosti k narodu. Skor mi to pripomina francuzov alebo britov s urcitymi samozrejmymi uprqvami

Reagovat
fenixLFC

*k narodu na zaklade etnicity

Reagovat
smazaný uživatel

A co Miistři Světa Germáni ? kolik je tam rodilých Němců?

Turci, Poláci, Boateng....

Reagovat
smazaný uživatel

Nejde o přistěhovalce. Němci mají jaké si propojení například s tureckem, takže brát tureckého němce jako němce mi příjde v pohodě. Já mluvil o tom, že Švýcarsko ani jako stát v podstatě nemá svoje vlastní obyvatele (myšleno Švýcary), protože už ti švýcaři jsou vlastně němci, francouzi a občas italové. A když k tomu připočtu fakt, že za ně navíc hraje směska celýho světa, tak to snad ani není národní tým v pravým slova smyslu.

Nicméně pravdu mají i Abner s fenixLFC. Záleží na úhlu pohledu.

Reagovat
fenixLFC

*k narodu na zaklade etnicity

Reagovat
smazaný uživatel

Drahí Švajčiar,

futbal nie je ľadový hokej! Konkurencia je tu 10x násobne väčšia.

Skončíte už v základnej skupine, snáď tretí za Srbmi.

Reagovat
smazaný uživatel

Drahí Švajčiari,

futbal nie je ľadový hokej! Konkurencia je tu 10x násobne väčšia.

Skončíte už v základnej skupine, snáď tretí za Srbmi.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele