Když čeští zástupci oblékali dres Fiorentiny: Kubík, Řepka, Ujfaluši, ale i ztracení talenti

10.04., 09:23
Profily, historie
Tomáš Ujfaluši u poháru pro vítěze Konferenční ligy (© AFP)

Pouze čtyři čeští hráči v téměř stoleté historii klubu si dokázali vybojovat stálé místo v prvním týmu italské Fiorentiny. Není to mnoho, v kolébce renesance ale zanechali výraznou stopu. Vášniví fanoušci vzpomínají na skvělou levačku Luboše Kubíka, tvrdost Tomáše Řepky i vůdcovské schopnosti Tomáše Ujfalušiho. Nyní si libují při pohledu na střelce klíčových gólů Antonína Baráka. Právě ten se ve čtvrtek pokusí pomoci Viole k postupu do semifinále Evropské konferenční ligy přes Viktorii Plzeň.

Luboš Kubík

69 zápasů, 9 branek

Cesta prvního českého hráče do šatny Fiorentiny vedla přes dva útěky ze socialistického Československa. Poprvé Luboš Kubík emigroval v roce 1988 se spoluhráčem ze Slavie Ivem Knoflíčkem. Oba byli domluveni na přestupu do anglického Derby County, kvůli disciplinárnímu trestu si ale na Ostrovech nikdy nezahráli.

Kubík se po anglickém nezdaru vrátil zpět do Československa, kde mu tehdejší vedení fotbalového svazu slíbilo prominutí trestu. Ještě v létě revolučního roku 1989 se ale vydal za hranice znovu. Tentokrát zamířil do Itálie. V ikonickém fialovém dresu Fiorentiny naskočil poprvé v srpnu 1989 a odstartoval tak dvě úspěšné sezony, které na Apeninském poloostrově strávil.

Za Violu odehrál 69 zápasu ve kterých nastřílel devět branek. Hned v prvním Kubíkově ročníku sahala Fiorentina po evropské trofeji, ve finále Poháru UEFA ale podlehla Juventusu 1:3. S Florencií se šikovný český středopolař rozloučil v létě 1991, kdy zamířil do francouzských Mét.

Tomáš Řepka

128 zápasů, 32 žlutých a 6 červených karet

Sedm let ve Florencii čekali na Kubíkova českého nástupce. V létě 1998 se dočkali. Namísto fotbalového virtuóza se skvělou levačkou se ale dočkali bouřlivého tvrďáka Tomáše Řepky. Tehdy čtyřiadvacetiletého stopera si ve Spartě vybral legendární trenér Giovanni Trapattoni, jenž českého reprezentanta ihned zařadil do základní sestavy.

Řepka trenérské legendě splatil důvěru výbornými výkony. V první sezoně pod ním odehrál 31 ligových zápasů, pravidelně naskakoval v evropských soutěžích a pomohl týmu až do finále Italského poháru. V domácí odvetě dal dokonce gól na 1:1 na vysněný titul si ale nesáhl. Zápas skončil remízou 2:2, která nakonec přisoudila trofej Parmě.

Právě trefa ve finále poháru byla tou poslední, kterou řízný stoper ve fialovém dresu vstřelil. Ve zbylých dvou sezonách se neprosadil ani jednou. I přesto si spolehlivými výkony a nesmlouvavou tvrdou hrou řekl o přestup do Premier League. Po sezoně 2000/2001 zamířil za 8 milionů eur do londýnského West Hamu.

Tomáš Ujfaluši

149 zápasů, 2 góly, 4 asistence

Žádný český hráč nezanechal v Toskánsku takovou stopu jako Tomáš Ujfaluši. Rodák z Rýmařova do Florencie zamířil po bronzovém EURU 2004. Český fotbal měl v Evropě skvělé jméno a dlouhovlasý stoper toho na severu Itálie dokonale využil.

Fiorentina si Ujfalušiho vytáhla z Hamburku a český reprezentant se rázem stal jednou z hlavních tváří nové éry ikonického klubu. Viola se před ročníkem 2004/2005 po bankrotu vrátila zpět mezi italskou elitu a Ujfaluši od začátku angažmá patřil mezi základní stavební kameny sestavy.

Po úvodní sezoně, v níž na stadionu Artemia Franchiho tak tak udrželi prvoligovou příslušnost, čekala Ujfalušiho plodnější léta. Trofeje se sice nedočkal, v posledním roce ve fialovém dresu si ale zahrál semifinále poháru UEFA a s kapitánskou páskou pomohl týmu ke čtvrtému místu v Serii A. V roce 2008 se český obránce vydal do Atlétika Madrid.

Ondřej Mazuch

2 zápasy v italském poháru

Další český stoper přišel do města proslaveného renesančním historickým centrem v roce 2007. Z Brna se na první zahraniční štaci vydal osmnáctiletý talent Ondřej Mazuch. Italský tým za něj na jih Moravy poslal téměř tři miliony eur, příliš vydařená investice to ale nebyla.

Mazuch za tři roky ve Fiorentině odehrál pouhé dva zápasy v italském poháru. Většinu času strávil v mládežnických týmech nebo na hostování v bruselském Anderlechtu, kam v roce 2010 nakonec přestoupil.

Jan Hable

38 zápasů v mládežnických týmech

Společně s Mazuchem do Fiorentiny zamířil také hradecký středopolař Jan Hable. Jeho přestup se však vydařil ještě méně. Český mládežnický reprezentant se do prvního týmu vůbec neprobojoval a svou toskánskou anabázi zakončil s 38 odehranými zápasy v mládežnických soutěžích.

Violu opustil stejně jako Mazuch po třech letech. Uvadající kariéru narozdíl od stejně starého stopera nenastartoval. Největší stopu zanechal v řecké lize, kde odehrál jednu sezonu za tým AOK Kerkyra.

Martin Graiciar

2 zápasy v mládežnických týmech

Cesta přes mládežnické celky je pro české fotbalisty ve Florencii zapovězená. Třetím talentem, který se rozhodl zkusit štěstí v mládeži tradičního italského celku, byl Martin Graiciar. Ani jeho příběh ale neskončil kýženým průlomem. Šikovný útočník do Fiorentiny zamířil poté, co během podzimu 2017 nasázel čtyři góly v dresu Liberce. Namísto herního posunu ale přišla stagnace.

Po nevydařených hostováních ve Spartě a Mladé Boleslavi Graiciar zamířil do kanadského Yorku, kde však kvůli zranění hlavy neodehrál jediný zápas. Velký talent českého fotbalu tak ve 23 letech ukončil kariéru.

"V Yorku jsem měl zdravotní problémy po úrazu hlavy, těžký otřes mozku a nějakou dobu to přetrvávalo. Poslední roky nebyly z fotbalového hlediska optimální a já jsem se rozhodl ukončit kariéru. Neustálé návraty po zranění, věnovat tomu hrozně času, věřit a pak se znovu zranit. Věděl jsem, že se budu cítit líp a svobodněji, když skončím a budu se věnovat něčemu jinému," vysvětlil Graiciar v podcastu Livesport Daily.

Antonín Barák

70 zápasů, 12 gólů, 4 asistence

Necelé dva roky stačily Antonínu Barákovi k tomu, aby se ve Florencii stal nejlepším českým střelcem. Ofenzivní záložník do Toskánska zamířil po skvělém ročníku 2021/2022, ve kterém dal v dresu Verony 11 ligových branek, pevnou součástí základní sestavy se ale doposud nestal.

V aktuální sezoně bojoval s vážnými zdravotními problémy a od začátku naskočil pouze v deseti procentech ligových zápasů. Lépe na tom je v Evropské konferenční lize, kde odehrál zhruba polovinu herního času a vstřelil tři branky. Zdárně tak navazuje na minulý ročník, v němž pěti góly dotáhl Fiorentinu až do pražského finále nejmladší evropské pohárové soutěže.

Barák si diváky na stadionu Artemia Franchiho získal góly v posledních minutách. Ten nejdůležitější vstřelil v květnu 2023, kdy Fiorentině v Basileji vystřelil první postup do Evropského finále od roku 1990. "U fanoušků jsem získal přezdívku ‘člověk z Basileje’, takže jsem se tím spoustě lidem vryl do paměti," vzpomínal český reprezentant.

Italský celek ve finále v Edenu podlehl West Hamu, nyní má ale šanci na reparát. Ve čtvrtfinále však stojí česká překážka - v aktuálním ročníku EKL neporažená Viktoria Plzeň.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Svoboda

Komentáře (34)

Přidat komentář
Frank Lampard 8

Reagovat
Moshe Dajan

Král Hable

Reagovat
ratusek

Stačila podcast expreska

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Kily

Hable talent snad ani nebyl, většina jeho talentu byla o tom, že byl v mládeži narostlejší a silnější než ostatní, jakmile se přiblížil přechod mezi dospělé, tak bylo po talentu

Reagovat
ratusek

za nás hrál dobře v té době temna

Reagovat
Puskas

Fanoušci ho moc rádi neměli, říkali mu Huble.

Reagovat
PL28

To je ale většina našich ,, talentů''. I ty fyzický předpoklady na tu naši ligu stačí.

Myslíš, že třeba Zima byl v mládeži Sigmě nejlepší po fotbalové stráncem? S bídou průměr, ale vždycky těžil z toho, že byl minimálně o hlavu větší než ostatní. Měl ty fyzické předpoklady pro dospělý fotbal dříve, než ostatní. Na naši ligu to stačí, kor ve Slavii, kde má vedle sebe vždy fodbalovejsiho kolegu. Navíc Slavia v 90% případů tlačí soupeře, takže tam toho tlaku na stopery není za zápas tolik.

Na tu naši ligu ty fyzický předpoklady prostě stačí. Nějaký dostupovani, souboje, hra v bloku, když vezmu třeba ten stopersky post, to během zápasů jak se vyhraješ do sebe dostaneš. Ale venku směrem na západ to chce umět už něco víc i s tím balónem no.

Reagovat
j_mrazik

Tak zrovna Zima není s balonem úplně marnej, ne? Sice působí krapet těžkopádně, ale fotbalově a rychlostně je na tom na stopera slušně.

Reagovat
dave30

Vyhrává hlavičky a ke své figuře je celkem pohyblivý. To je tak vše.

Reagovat
j_mrazik

A co chceš víc od stopera? Aby ti tam děla zidanovky? Jako lidi by na to asi chodili, ale trenéra by určitě trefilo. Občas jsem ho viděl vyvézt balon, rozehrává slušně… za mě na stopera ok. Jenom potřebuje znova to sebevědomí, co měl, když odcházel ze Slávie.

Reagovat
dave30

Tak to uměli třeba i Suchý, Kúdela či Kalas a nadávalo se na ně...

Reagovat
j_mrazik

To mi moc nepřijde, že by se na ně nějak extra nadávalo. Ti kluci udělali slušnou kariéru a prosadili se i v zahraničí a repre.

Reagovat
Bakary3

Navíc zima ani není žádná hrana. To mi fakt nepřijde jako správný příklad.

Reagovat
Hlahart

Reagovat
Pokahontas

,,POUZE" čtyři čeští hráči si dokazali vydobýt stálé místo v sestavě Fiorentiny

Božemůj,to je věta...Nebylo by připadnější misto ,,pouze" napsat ,,HNED" , či ,,DOKONCE "?

O kolika jiných špičkových italských klubech se dá něco podobného napsat a nelhat při tom ?

Kolik našich hráců hrálo v jiných klubech širší špičky Serie A v základu ?

V Neapoli ? Jankulovski.

V Laziu ? Nedvěd,Kozák

V Miláně ? Jankulovski

V Janově ? Skuhravý

V Juventusu ? Vycpálek,Nedvěd

V Římě ? Schick

V Sampdorii ? ?

V Interu ? ?

V tomto směru nemá Viola konkurenci.Ale hlavně že ti čeští hráči v jejím základu byli ,,POUZE" čtyři

Reagovat
Braunau-jihozápad

jankta si samozřejmě záměrně vynechal ze všech klubů, kde hrál základ (což byly všechny).. ty úchyle homofobní

Reagovat
lampas

Za Lazio hrál ještě Poborský a Rozehnal. A za Juventus Grygera

Reagovat
Pablos

Když tam máš Sampdorii… proč si nedal i Udine ?

Reagovat
GabrielBatistuta

No spíš, když tam má tu Sampdorii, proč tam nedal Schicka?

Reagovat
dave30

Myslím, že v tom máš bordel...

Reagovat
Puskas

V Laziu ještě Poborský, ale jinak souhlas.

Reagovat
Kily

Grygera v Juve

Reagovat
Puskas

Rozehnal v Laziu ještě, v té Sampdorii Schick.

Reagovat
lampas

Reagovat
Pablos

Tohle jsou pecka články Ne nečetl jsem to, šel jsem hned do diskuze… ale cením

Reagovat
Firkraag

Jak se chtěl pochlubit, že umí nečíst

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Braunau-jihozápad

kdo tvrdí, že šel hned do diskuze, čte ten článek doteď

Reagovat
Zdechlina

Ja čtu jen články. Naopak do diskuzí nechodím vůbec

Reagovat
Braunau-jihozápad

pššt

Reagovat
Sigma Olomouc

Právě jsi do ní přišel.

Reagovat
Salfovic

Já jsem šel opravdu jen do diskuse. Nedávno jsem se prokecl, že jsem četl článek, tak si teď na to dávám pozor.

Reagovat
dave30

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele