LaLiga - souhrn 17. kola

06.01.2017, 22:36, aktualizováno 09.01.2017, 22:39
Komentáře a souhrny
Valencia opakovaně ztratila vedení a odváží si z Pamplony pouze bod. Real Madrid přes svátky očividně nezahálel a ihned v prvním novoročním ligovém utkání roznesl Granadu. Naopak Barceloně zajistil Messi bod proti Villarrealu až v poslední chvíli. Za Celtu Vigo opět řádil Iago Aspas. Atléticu uspělo v Eibaru, Sevilla dominovala v San Sebastianu. Tři body má i Las Palmas s Betisem...

CA Osasuna - Valencia CF 3:3

09.01.2017 20:45

Góly: 7. Oriol Riera, 62. Roberto Torres, 90+2. Carlos Clerc - 2. Munir El Haddadi, 45. Oriol Riera (vl.), 73. Martín Montoya

Po šesti porážkách v řadě se poslední Osasuně podařilo získat alespoň bod. Proti letos rovněž trápící se Valencii musela hned třikrát vyrovnávat, přitom poslední trefu utkání zaznamenal ve druhé minutě nastavení Carlos Clerc. V tabulce se tak vůbec nic nezměnilo, domácí zůstali poslední, hosté okupují i nadále sedmnáctou pozici.

Oba celky měly před svým vzájemným zápasem jedno společné, naposledy totiž dokázaly v LaLize naplno bodovat v rámci osmého kola, tedy skoro před třemi měsíci. V tabulce je dělilo celkem pět bodů, takže se jednalo o důležitý duel v boji o záchranu. Valencia mimochodem s Osasunou neprohrála už osmkrát za sebou.

A že se Los Che na tohoto protivníka daří, ukázaly už úvodní vteřiny utkání. Sotva rozhodčí Alfonso Álvarez souboj zahájil, už se do velké šance dostal Santi Mina, nicméně svou střelu usměrnil mimo. Další akce již Valencii vyšla gólově. Guilherme Siqueira z levé strany poslal centr do vápna, odkud z voleje zacílil Munir El Haddadi.

Pamplona ovšem vyrovnala záhy. V 7. minutě stál Oriol Riera v brankovém území ve správný čas na správném místě a potrestal velkou hrubici svého soka snadným zakončením z blízkosti. Následující branka na řadu přišla až v závěru první půle. Oriol Riera si pokazil dobrý pocit ze vstřelené branky a tentokráte hlavou zamířil do vlastní sítě.

V 62. minutě se Los Rojillos podařilo upravit průběžný stav podruhé. Torres napřáhl za šestnáctkou, ovšem jeho první pokus byl zablokovaný, balón se k němu ale hned odrazil, a tentokráte ho domácí záložník usměrnil přesně do šibenice. Čtvrthodinu před koncem si Valencia navrátila vedení znovu na svou stranu.

Munir El Haddadi prostrčil přihrávku do vápna na Martína Montoyu, a ten pak balón poslal ke vzdálenější tyči podél vyběhnuvšího brankáře Maria Fernándeze. Osasuna se však nevzdala a dokázala ještě zareagovat. Mario Fernández nejprve zlikvidoval penaltu Daniho Pareja. A o pár chvil na to skóroval Carlos Clerc po krásné kombinaci.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - FC Barcelona 1:1

08.01.2017 20:45

Góly: 49. Nicola Sansone - 90. Lionel Messi

Barcelona ani ve svém druhém soutěžním zápase v roce 2017 nedokázala vyhrát a z Villarrealu může být ráda alespoň za bod. Žlutá ponorka se dostala do vedení krátce po změně stran a nadějný výsledek držela až do 90. minuty, kdy Katalánce spasil Lionel Messi.

Pro Enriqueho svěřence jde pochopitelně o velkou ztrátu v boji o titul, naopak Villarreal se udržel v kontaktu s pozicemi zaručující Ligu mistrů, i když i on byl po závěrečném hvizdu zklamán. Přeci jenom ho od vítězství drželo pár minut.

Barca se každopádně dostala do první vážnější situace, ale proti Neymarovi pohotově zasáhl brankář Asenjo. Vzápětí na druhé straně promarnil stoprocentní šanci Dos Santos, když přestřelil branku. Villarreal zůstával u balónu a další nebezpečí v podání Dos Santose musel likvidovat obraným zákrokem Digne. V prvním poločase si ještě připsali nepřesné pokusy Neymar a v samotném závěru hlavičkující Messi. Proti argentinské superhvězdě se vytáhl Asenjo, jenž pokus vyškrábl na rohový kop.

Ambice Barcelony na tříbodový zisk utrpěly vážné trhliny krátce po změně stran. Ve 49. minutě vyslal Pato kolmici na rozeběhnutého Sansoneho a ten překonal ter Stegena - 1:0 pro Villarreal. Barcelona pak samozřejmě přidala plyn, ale dlouho se nemohla dostat do finální fáze. Čtvrthodinu před koncem vypálil Messi a Asenja zachránila tyčka! Tlak Barcelony se ale stupňoval a Messi byl čím dál více vidět. Jeho další střelu opět vychytal Asenjo.

Villarreal držel nadějné vedení až do 90. minuty, kdy před vlastní šestnáctkou fauloval a nabídl Kataláncům volný přímý kop z velice nadějné pozice. Lionel Messi nezahálel, z přímáku vymetl šibenici a zajistil Barceloně alespoň bod. Messi byl navíc při chuti a v nastavení se ještě snažil strhnout vedení na stranu Barcy, při jednom z průniků ho nedovoleně zastavil Costa a po druhé žluté kartě se musel poroučet ze hřiště. Další branka už ale nepadla a tak utkání skončilo remízou 1:1.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Málaga CF 3:1

08.01.2017 18:30

Góly: 7. Iago Aspas, 60. Daniel Wass, 73. Iago Aspas - 86. Daniel Wass (vl.)

Celta Vigo navázala na své poslední dvě vítězství a před vlastními fanoušky jasně přehrála trápící se Málagu, která od konce listopadu pětkrát v řadě neuspěla naplno. První trefu zaznamenal Iago Aspas, aktuálně druhý nejlepší střelec LaLigy, druhou pak přidal Daniel Wass, který si trošku pošramotil svou reputaci vlastencem v závěrečných minutách, a skóroval též Andreu Fontás.

Ačkoli si domácí brankář Rubén Blanco hned v úvodu připsal dva úspěšné zákroky, s nimiž, nutno podotknout, neměl výraznější potíže, o pár chvil později na druhé straně Celta poprvé udeřila. Po dlouhé přihrávce Jonnyho Castra se v šestnáctce soupeře objevil Iago Aspas, který se obvykle v těchto pozicích nemýlí, a po chytré zasekávačce snadno zacílil.

Ve 29. minutě mohl vyrovnávat Mikel Villanueva, nicméně jeho hlavičku dokázal u tyčky tygřím skokem zlikvidovat Rubén Blanco. Další zajímavá situace přišla na řadu vlastně až po přestávce a ihned se z toho stalo dvoubrankové domácí vedení. Bongonda z levé strany přihrál do malého vápna na Wasse, jenž si v koncovce snadno poradil.

Málaga se nechtěla vzdát, pořád cítila šanci, a v 65. minutě se propracoval do vyložené možnosti střídající Juanpi Aňor. Dostal se ovšem až do přílišné blízkosti Rubéna Blanca, který včasným vyběhnutím možnému snížení stavu zamezil. Definitivně rozhodnuto o vítězi bylo nakonec sedmnáct minut před koncem.

Hosté si nedokázali pohlídat standardku, Iago Aspas z pravé strany poslal balón do pokutového území, kde se sice Gustavo Cabral do míče netrefil, nicméně Andreu Fontás už ano, a snadno zakončoval za záda gólmana Carlose Kameniho. Čtyři minuty před koncem přece ještě došlo na úpravu skóre, Wass si totiž centr Ramíreze srazil hlavou do vlastní sítě.

Více informací k zápasu

Real Betis - CD Leganés 2:0

08.01.2017 16:15

Góly: 51. Rubén Castro, 85. Cristiano Piccini

Betis v souboji dvou celků z dolní poloviny tabulky získal potřebné vítězství, odpoutal se od sestupového pásma na rozdíl devíti bodů a po dvou porážkách s tímto soupeřem včas přerušil tuhle negativní bilanci. Leganés naopak prodloužil svou sérii šesti utkání bez výhry napříč všemi soutěžemi a i nadále se nachází v LaLize na vachrlaté šestnácté pozici.

Oba kluby se naposledy střetly před dvěma sezónami v rámci druhé nejvyšší ligy a v obou případech dokázal uspět ten z madridského předměstí. Tentokráte se však zaradoval sevillský tým, a to díky dvěma gólům z druhého poločasu. Ne že by Pepineros byli vyloženě horším mužstvem, každopádně na rozdíl od svého soka své šance neproměnili.

První dějství toho moc zajímavého nenabídlo. Úvodní střelu na branku vyslal Unai López, ovšem domácí brankář Antonio Adán si poradit dokázal, na druhé straně se dvakrát k zakončení propracoval Durmisi, avšak kýžený prostor netrefil. Poměrně aktivní se snažil být například též Dani Ceballos, nicméně hostujícího gólmana Champagneho výrazněji neohrozil.

V 51. minutě se Betis ujal vedení, které už svému protivníkovi nepřipustil. Rubén Castro potvrdil dobrou formu, Dani Ceballos mu naservíroval parádní kolmici do šestnáctky, a domácí forvard následně v tutovce neselhal. Pro nejlepšího šutéra sevillského družstva to byla již celkově osmá přesná trefa v tomto ročníku.

Hosté se na nějaký zvrat v utkání jednoduše nezmohli. Dvacet minut před koncem mohl hned ze dvou šancí navýšit náskok Martin, jenže v prvém případě těsně minul bránu a ve druhém byl jeho pokus zablokovaný. Přece se v 85. minutě ještě jednou zatřepotala síť, to když Alegría přihrál do vyložené pozici Piccinimu, a ten si sám před Champagnem hravě poradil.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Deportivo Alavés 0:0

08.01.2017 12:00

Góly: -

Baskické derby mezi Bilbaem a Alavésem, které se uskutečnilo po více jak dlouhých deseti letech, skončilo smírně. Favorizovaní domácí, kteří byli po nedávném vítězství nad Barcelonou pořádně nažhaveni, tentokráte na San Mamés Barria nedokázali skórovat. A hosté si z horké půdy odvezli velmi cenný výsledek.

Sedmkrát v řadě, tolikrát Athletic Club dokázal před vlastními fanoušky vyhrát. Až nyní se mu své příznivce naplno potěšit nepodařilo. Tohle přerušení pozitivní bilance mrzí hlavně z důvodu, že především v první půli byl daleko aktivnějším a nebezpečnějším celkem. Deportivo mělo v mnoha situacích pořádnou dávku štěstí.

Uběhlo jen osm minut a už musel být hostující gólman Adrián Ortolá na pozoru, to se totiž k zakončení v místech zhruba u pokutové značky propracoval Raúl García, nicméně svůj pokus z voleje poslal jen do rukavic svého protivníka. O pár chvil později se na zadní tyči objevil nehlídaný Laporte, jenže hlavičkou trestuhodně přestřelil.

Bilbao si s pravidelností vytvářelo gólové možnosti i nadále, Iker Muniain to například zkusil individuálně a celkem snadno si poradil se soupeřovými obránci, ovšem následný pokus nebyl z jeho strany povedený. Nezahálel ani Beňat Etxebarria, jemuž se podařilo pořádně protáhnout Adriána Ortoláou.

Ve druhém dějství už Los Leones nebyli tak dominantní. Naopak to mohli být oni, kdo mohl ve finále inkasovat, hlavně Deyverson působil na hřišti velmi slušně. Vůbec tu největší šanci Alavése neproměnil ve 36. minutě Víctor Camarasa, jenž po svém úniku trefil pouze tyčku. To už mimochodem stál mezi třemi tyčemi Gorka Iraizoz, jenž nahradil zraněného Kepu.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Sevilla FC 0:4

07.01.2017 20:45

Góly: 25. Wissam Ben Yedder, 29. Wissam Ben Yedder, 73. Pablo Sarabia, 83. Wissam Ben Yedder

Poslední zápas sobotního programu sedmnáctého kola La Ligy ovládla až nečekaně snadno Sevilla, která na půdě Realu Sociedad zvítězila rovnou 4:0. Hrdinou večera se stal Wissam Ben Yedder, jenž si připsal již druhý hattrick v posledních třech zápasech a k tomu ještě připravil gól pro střídajícího Sanabriu. Andaluský klub tak poskočil dokonce na druhé místo za doposud nedostižný Real Madrid...

Domácí se přitom na stadionu Anoeta těšili dlouhodobě výtečné formě, neboť zde prohráli naposledy v prvním kole právě proti Realu. Ovšem proti Seville byl baskický klub jen stínem mašiny, která se v posledních týdnech probojovala až na pohárové příčky, a zaslouženě kapituloval. Již v pětadvacáté minutě poslal hosty do vedení Ben Yedder z dorážky střely Franca Vázqueze, s níž si měl brankář Geronimo Rulli poradit lépe. Brzy nato tentýž hráč pro změnu po hrubce Yuriho Berchicheho upravil skóre na 2:0 a pro Sociedad již nebylo návrato.

Rulli pak sice svou chybu do jisté míry odčinil, když skvělými zákroky vychytal Samira Nasriho se Sergiem Escuderem, avšak ani on nezabránil dalším dvěma gólům. Nejprve nezastavitelný Ben Yedder využil špatného odkopu Gorky Elustonda a vyslal do šance střídajícího Sanabriu, který vsítil třetí gól zápasu, a poté sedm minut před koncem sám dokonal hattrick stejně jako v předvánočním pohárovém zápase s Formenterou, čímž zaokrouhlil počet vstřelených branek v letošní sezoně na rovných patnáct.

Sevilla tak v ligové tabulce poskočila dokonce o dva body nad druhou Barcelonu, kterou čeká večerní utkání na půdě ambiciózního Villarrealu. Sociedad zůstává i nadále šestý.

Více informací k zápasu

UD Las Palmas - Sporting Gijón 1:0

07.01.2017 18:30

Góly: 55. Nabil El Zhar

Sporting Gijón na Kanárských ostrovech žádnou díru do světa neudělal a domácímu Las Palmas podlehl po jediné brance El Zhara nejtěsnějším výsledkem. Výhra Los Amarillos byla naprosto zasloužená.

Utkání bylo zcela v režii domácího celku, který za celý zápas Gijón do ničeho výrazného nepouštěl. Sám byl blízko vedoucí trefě už po deseti minutách, kdy se kopal volný přímý kop. Viera kopl standardku dobře, ale v ještě lepším světle se ukázal brankář Cuellar, jenž střelu fantastickým skokem zneškodnil. Jasně lepší Las Palmas dal pokračovalo v udávání tempa, ale na další větší šanci si muselo počkat až do závěru prvního poločasu. To se El Zhar zjevil za hostující obranou, ale tváří v tvář brankáři neuspěl. Jeho hvězdná chvíle přišla až později.

Přesněji po změně stran, ještě konkrétněji v 55. minutě. Centr Boatenga nadělal obraně Sportingu pořádné starosti, Cuellar dokonce zabránil vlastenci, ale El Zhar se dostal ještě k dorážce a ta už znamenala vedení Las Palmas 1:0.

Gijón se do žádného souvislejšího tlaku nedostával, vlastně si nedokázal v celém zápase vytvořit jedinou výraznější šanci. Snad jen Rodríguezova hlavička by se za ní dala považovat, gólman Varas však při ní nemusel zasahovat. Los Amarillos měli v 79. minutě vynikající příležitost výsledek pojistit, ale Boateng nedokázal do prázdné branky zakončit. Utkání tak nakonec rozhodla jediná trefa El Zhara a Las Palmas se díky ní posune v tabulce vzhůru na osmé místo.

Více informací k zápasu

SD Eibar - Atlético Madrid 0:2

07.01.2017 16:15

Góly: 54. Saúl Ñíguez, 74. Antoine Griezmann

Vítězně vstoupilo do nového roku Atlético Madrid, které zvítězilo v Baskicku na půdě osmého Eibaru 2:0. Hosté se prosadili až po změně stran, kdy nejprve otevřel skóre utkání Ňíguez a čtvrthodiny před koncem pečetil výhru obvyklý střelec Griezmann.

Atlético bylo v pozici jasného favorita a to nejen díky lepšímu postavení v tabulce, ale také proto, že Eibar na Atlety od roku 2001 nevyzrál! A to už je dost dlouhá doba. Eibar ani tentokrát smutnou sérii utnout nedokázal.

Bohužel celkový obraz hry hodně ovlivnil špatný terén hřiště, který měl do dokonalosti a dobré připravenosti hodně daleko. Kombinační hra vázla, pochopitelně na obou stranách, a tak byl k vidění spíše tuhý boj o každý balón. Až po půlhodině hry se naskytla dobrá příležitost domácím. Po standardní situaci Eibaru došlo před Moyou k závaru, při kterém chorvatský obránce Vršaljko zahrál rukou, ovšem sudí posoudil situaci nesprávně a hosty uchránil před případnou pohromou. Těsně před koncem prvního poločasu přežili hosté další zajímavou situaci před vlastní brankou. Dani García posunul balón do vyložené šance Enrichovi, který sice zpracoval, ale kulatý nesmysl mu okamžitě odskočil a bylo po nadějích.

Los Colchoneros si v průběhu prvního poločasu prakticky nic nevytvořili, přesto šli v 54. minutě do vedení. Po nakrátko rozehraném rohovém kopu poslal přesný centr do šestnáctky Filipe Luis a hlavičkující Saúl Ňíguez poslal Atlety do vedení! Nicméně ani po vstřelené brance to ze strany favorita nebyl optimální výkon a Pedro León mohl v 71. minutě trestat, z dobré pozice však chybělo trefit branku. Eibar zkrátka své šance promarnil a Atlético vytěžilo z minima maximum, čtvrthodinu před koncem spolu zakombinovali Griezmann s Gameirem a prvně jmenovaný pojistil konečné vítězství. Zmar Eibaru podtrhl ještě nastavený čas, kdy se už podařilo Moyu překonat, ale na brankové čáře zasáhl Giménez.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Granada CF 5:0

07.01.2017 13:00

Góly: 12. Isco, 20. Karim Benzema, 27. Cristiano Ronaldo, 31. Isco, 58. Casemiro

Real Madrid po zimní pauze navázal přesně tam, kde loni skončil a drtivou domácí výhrou nad Granadou v poměru 5:0 již vyrovnal historický rekord 39 zápasů bez porážky za sebou, který doposud držela pouze Barcelona. Vše podstatné se událo již během úvodní půlhodiny, kdy Bílý balet nasázel bezmocnému soupeři hned čtyři góly a zbytek utkání už pohodlně dohrával.

Byl to mimochodem právě Real, kdo v minulé sezoně výhrou na Camp Nou ukončil zmíněnou barcelonskou šňůru. Nyní se svěřenci Zinedina Zidana, kteří naposledy poznali chuť porážky v dubnu od německého Wolfsburgu, mohou ve světě španělských historických statistik osamostatnit, pokud neprohrají ani ve čtvrteční odvetě osmifinále Copa del Rey na půdě Sevilly. S andaluským celkem pak lídr La Ligy shodou okolností sehraje i ligové střetnutí jen tři dny nato.

Hned od úvodního hvizdu domácí zatlačili granadské hluboko na vlastní polovinu a brzy se také dočkali průlomu skóre. V šesté minutě ještě Benzema s Carvajalem po centru Marcela neuspěli, avšak v minutě dvanácté se míč po ose Casemiro - Benzema dostal až k Iscovi, jenž chladnokrevně překonal brankáře Guillerma Ochou.

Osm minut nato pak přidal pojišťovací druhou branku Karim Benzema, který zareagoval jako první na vyraženou ránu Modriće a pohodlně míč doklepl do sítě. Ani v tu chvíli ovšem Real neměl dost a zoufalí hosté inkasovali v rychlém sledu ještě dvakrát. Nejprve se na listinu střelců zapsal Cristiano Ronaldo přesnou hlavičkou po centru Marcela a na přelomu půlhodiny hry si připsal druhý zásah odpoledne Isco, jemuž předložil tutovku na stříbrném podnose aktivní Modrić. Španělský záložník mohl ještě do přestávky dokonce zkompletovat hattrick, avšak do třetice si již s přízemní ranou na Ochou nepřišel.

Mexický gólman ve službách Granady se musel navzdory hrozivému skóre pořádně ohánět i po změně stran, když vychytal Benzemovu ránu z hranice šestnáctky, ovšem v osmapadesáté minutě musel přesto lovit míč ze sítě už popáté. Kulatý výsledek 5:0 zařídil Casemiro, jehož našel ze standardní situace James Rodríguez, a brazilský středopolař si zblízka na zadní tyči připsal první zásah sezony. Real tak s přehledem zvítězil a nadále kraluje španělské lize, přestože má kvůli účasti na Mistrovství světa klubů odehráno o zápas méně.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Deportivo La Coruña 1:1

06.01.2017 20:45

Góly: 63. Gerard Moreno - 59. Celso Borges

Asi spravedlivou remízou skončil vůbec první duel roku 2017 v rámci LaLigy. Oba celky mají opačné starosti, zatímco Espanyol usiluje o přiblížení se k pohárovým příčkám, La Coruňa by se ráda vzdálila co nejdále sestupovému pásmu, takže tři body by se jim zajisté notně hodily. Ty si ovšem ani jeden z nich jednoduše nezasloužil.

Možná bylo v prvním poločase vidět, že se hráči ještě tak trochu neoprostili od vánočních svátků, a na hřišti to vlastně jiskřilo jen díky několika nedovoleným a nevybíravým zákrokům. O něco aktivnější byli pravděpodobně přece jenom domácí, například Pablo Piatti dvakrát až třikrát mírně zahrozil, ovšem bez kýženého úspěchu.

Zato první čtvrthodinka druhého dějství byla pořádně zajímavá. Tu největší možnost měl v 51. minutě Celso Borges, ke své smůle však trefil pouze brankovou konstrukci. O osm minut později se již Deportivo právě zásluhou Kostaričana ujalo vedení. Hezky si naskočil na centr Colaka z rohového čtvrtkruhu a hlavou pohotově zavěsil.

Remízový král španělské nejvyšší soutěže, pro něhož byl konečný nerozhodný výsledek již osmým v sezóně, dokázal srovnat stav jen o čtyři minuty později. Aarón Caricol poslal z levé strany centr do šestnáctky, kde míč nedokázal odkopnout obránce Sidnei, toho využil Moreno, který před brankářem Tytoňem nezaváhal.

V poslední minutě utkání se po druhé žluté kartě a následné červené nechal vyloučit Juanfran a barcelonské mužstvo málem své krátkodobé početní výhody využilo. José Manuel Jurado jen pár chvil na to orazítkoval svým pokusem břevno, balón se ještě odrazil k Fuegovi, jenže ten si ve vyložené pozici nepotykal s koncovkou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid16124045:1440
2.Sevilla FC17113336:2136
3.FC Barcelona17105242:1735
4.Atlético Madrid1794431:1431
5.Villarreal CF1786326:1230
6.Real Sociedad1792628:2529
7.Athletic Bilbao1783622:1927
8.UD Las Palmas1766527:2424
9.Celta Vigo1773728:3224
10.SD Eibar1765622:2223
11.Espanyol Barcelona1758421:2323
12.Deportivo Alavés1757515:1722
13.Málaga CF1756626:2921
14.Real Betis1763820:2921
15.Deportivo La Coruña1745823:2817
16.CD Leganés1744913:2916
17.Valencia CF1634924:3213
18.Sporting Gijón17331117:3412
19.Granada CF17161014:389
20.CA Osasuna17151116:378

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (462)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele