LaLiga - preview 17. kola

06.01.2017, 08:46, aktualizováno 09.01.2017, 09:02
Previews
Dnes se bude víkendové kolo dohrávat akorát ve Španělsku, kde se poprvé po rezignaci kouče Cesareho Prandelliho představí v akci Valencia. A činit tak bude proti jednomu z hrstky klubů, který se dá považovat za ještě intenzivněji tápající - Osasuně...
CA Osasuna - Valencia CF  (pondělí 20:45)
Pako Ayesterán, Cesare Prandelli a nyní "Voro" González. Třetí změna trenéra a krize Valencie zdá se nebere konce. Netopýři vstupují do nového roku 2017 s cílem zachránit se a tuto misi začnou na půdě poslední Osasuny. Celek z Pamplony dosud nasbíral pouhopouhých sedm bodů a také on by rád vybředl z krize.

Osasuně se v podzimní části vůbec nedařilo a byla suverénně nejhorším týmem celé LaLigy. V lize naposledy zvítězila 17. října, kdy dobyla Eibar výsledkem 3:2 a ve stejném měsíci ještě remizovala v Bilbau 1:1. Od té doby se však po bodech "slehla zem". Jediným pozitivem tak zůstává postup do osmifinále poháru, ovšem po domácí porážce 0:3 od Eibaru je Osasuna na pokraji vyřazení. Domácí mají před sebou nelehký úkol, a to za každou cenu zachránit ligu. V 17. kole je čeká klíčový soupeř - sedmnáctá Valencia.

Krize Valencie se přes vánoční svátky pořádně vyostřila, načež rezignoval kouč Cesare Prandelli. Důvodem byly neshody s vedením, které nebylo sto splnit tužby italského lodivoda a mimo jiné přivést do týmu i jeho krajana Simoneho Zazu. Konec potkal i sportovního ředitele Jesúse Garcíu Pitarcha, kterého nahradil José Ramón Alesanco. Co se týče trenérského postu, týmu se ujal Salvador González Maro, známější pod přezdívkou "Voro". Jedná se o bývalého hráče Valencie, který v klubu již několik let působí.

Každopádně fanoušci valencijského klubu prožívají krušné chvíle. Netopýři jsou mimo sestupové pozice jen vinou lepšího skóre a na to jejich příznivci rozhodně nejsou zvyklí. Valencia proto v novém roce musí přidat plyn a hned na úvod roku 2017 jí čeká důležitá bitva na půdě poslední Osasuny.

I přes všechny problémy zůstává Valencia v tomto souboji favoritem. S Osasunou má výrazně lepší vzájemnou bilanci, i když poslední návštěva stadionu El Sadar skončila remízou 1:1.

Oba tábory hlásí několik absencí, Osasuně nepomohou Javier i Manuel Flaňovi, dále Digard a Romero. Nejisté jsou starty Fausta, Fuentese, Méridy a Cuevase. Valencia je na tom sice lépe, ale chybět bude klíčový stoper Garay i potrestaný Cancelo, Abdennoura zase čeká africký šampionát.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Nauzet - Clerc, García, García, Oier - Torres, Fausto, Causič, Berenguer - Riera, León
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alvés - Montoya, Mangala, Santos, Gayá - Parejo, Suaréz, Pérez - Rodrigo, Munir, Nani
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.74 - 3.46 - 1.92
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Athletic Bilbao - Deportivo Alavés  (neděle 12:00)
Hodně nažhavené je po vánočních svátcích Bilbao, které před pár dny udolalo v Copa del Rey slavnou Barcelonu, a rozhodně si bude věřit i v baskickém derby proti Alavési. Jen krůček mu chybí k definitivnímu se posunutí na pohárové pozice, především pak chce potvrdit bilanci na San Mamés Barria, kde vyhrálo v lize z osmi případů hned šestkrát.

O zábavu by mezi fanoušky mělo být postaráno, vždyť k tomuhle duelu naposledy došlo v roce 2006, tedy před více jak deseti lety. Nováček soutěže nebude mít v Bilbau co ztratit. Nejenže je v tabulce níže postavený, už v poměrně dávné minulosti se mu na tohoto soupeře nedařilo. V posledních sedmi vzájemných zápasech padlo Deportivo pětkrát.

Domácí evidentně neztratili pohodu ani po novém roce. A na vlastní půdě vyhráli napříč všemi soutěžemi už sedmkrát v řadě, nepřetržitě od začátku listopadu. Jejich nynější sok by jim neměl stát příliš v cestě. Každopádně derby je derby. Chybět navíc budou obránce Yeray Álvarez a asi i jeho kolega z defenzívy Iñigo Lekue, takže ostražitost bude potřeba.

Každopádně družina Ernesta Valverdeho určitě hodlá jaksi navázat na euforii z pohárového klání. Vždyť katalánský gigant se neporáží každý den. A to navíc už od začátku hrál i s Lionelem Messim a Bilbao navíc dohrávalo o devíti. "Byl to těžký zápas se spoustou napětí. Každý se chce proti Barce vytáhnout," hodnotil domácí trenér.

Uvidíme, jakou roli bude hrát únava. I Alavés však absolvoval utkání Copa del Rey, v La Coruně remizoval 2:2, takže síly by měly být v tomhle ohledu přece jenom vyrovnané. "Nebylo to poprvé, co jsme proti Barce hráli takovýmhle způsobem," mnul si ruce Valverde. "Myslíme si, že je to nejlepší cesta, jak proti ní hrát."
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Kepa - Iňigo Lekue, Laporte, Eneko Bóveda, Mikel Balenziaga - Beňat Etxebarria, Mikel San José - Iňaki Williams, Raúl García, Iker Muniain - Aritz Aduriz
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Fernando Pacheco - Kiko Femenía, Víctor Laguardia, Feddal, Raúl Garcia - Marcos Llorente, Manu García - Edgar Méndez, Víctor Camarasa, Ibai Gómez - Deyverson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 3.64 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - CD Leganés  (neděle 16:15)
Fotbalisté Betisu přivítají v domácím prostředí téměř souseda v tabulce Leganés. Oba týmy se nacházejí až v dolní polovině tabulky a rozhodně nejsou mimo sestupové nebezpečí, oba také budou postrádat své velké opory.

Betis je v tabulce čtrnáctý, Leganés šestnáctý, avšak pro oba jsou sestupové pozice pořád hodně blízko.

Domácí zatím nemohou být s vývojem sezony plně spokojeni, což podtrhl závěr roku. Nejprve ligová porážka v Alavésu a poté vypadnutí z poháru v La Coruni. Betis si na Riazor přivezl slušný výsledek z prvního zápasu (výhru 1:0), ten však v odvetě promarnil a nakonec se z poháru poroučel. Kouč Víctor Sánchez del Amo našel v zápasech i pozitiva, nicméně trápí jej fakt, že jeho tým není schopen venku uhrávat lepší výsledky. "Je to pro nás těžké. Venku jsme ještě neuhráli žádný velký výsledek. Doma jsme se učinili silnými, to je zajímavé, ale musíme se více snažit, abychom byli venku více konkurenceschopnější, protože až příliš platíme za naše chyby," zoufal si kormidelník. Béticos vyhráli venku jen dvě utkání - ve Valencii a na půdě beznadějně poslední Osasuny.

Vyskakovat si příliš nemůže ani Leganés, který po slušném začátku poněkud ztratil dech. Vyhrát dokázal naposledy v listopadu, když také porazil marnou Osasunu. Na druhou stranu od této doby podlehl jen Espanyolu, neboť další zápasy zremizoval (Villarreal, Las Palmas, Eibar).

Leganés není radno podceňovat a na půdě Betisu určitě není bez šance. Koneckonců s tímto sevillským celkem má i lepší vzájemnou bilanci. Betis a Leganés se potkaly při svém působení v Segunda División v sezoně 2014/2015 a Pepineros dvakrát slavili vítězství.

Víctor Sánchez del Amo bude postrádat ikonu klubu, zraněného Joaquína a na marodce zůstává také Felipe Gutiérrez. Z hostování se vrátil zpět do Chelsea i Belgičan Charly Musonda. Jeho protějšek Asier Garitano není v o moc komfortnější pozici, spíše naopak. Počítat nemůže s útočníkem Szymanowskim, Ricem, Ibáňezem, Serantesem, Koném i potrestaným Herrerínem.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Bruno, Pezzella, Carlos - Dumisi, Ceballos, Donk, Petros, Piccini - Sanabria, Castro
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Champagne - Bustinza, Insúa, Mantovani, Díaz - Alberto, Timor - Ramos, Gabriel, Machís - Guerrero
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.00 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Málaga CF  (neděle 18:30)
Napínavý souboj celků ze středu tabulky nabídne večer utkání Celty Vigo s Malagou, v němž může vítěz pomýšlet na boj o vysněnou pohárovou Evropu, zatímco poražený protivník se musí spíše nervózně poohlížet za sebe do dolních pater tabulky. Mírným favoritem bude domácí Celta, avšak Malagu po čerstvé změně trenéra není radno podceňovat.

Oba týmy se před sedmnáctým kolem srovnaly na zisku podprůměrných jednadvaceti bodů, ovšem galicijský klub se může v novém roce těšit alespoň z ligového poháru, neboť před pár dny deklasoval tápající Valencii na jejím vlastním stadionu v poměru 4:1, když hned v úvodní dvacetiminutovce zásluhou Aspase, Jiméneze a Wasse nabyli tříbrankové vedení, které už díky trefě střídajícího Guidettiho uhájili až do konce. Odveta tak již bude nejspíše jen formalitou a svěřenci Enriqueho Berrizza se mohou těšit na čtvrtfinále.

To Malaga se již s Copa del Rey rozloučila dvěma prohrami s druholigovou Córdobou, přičemž obzvláště ta druhá byla pro příznivce andaluského celku obzvláště bolestivá, neboť Malaga na vlastním stadionu inkasovala hned čtyřikrát. Z posledních pěti zápasů Andalusané ani jednou nezvítězili a není tak divu, že se trenér Juande Ramos na konci roku dohodl klubem na předčasném ukončení spolupráce. Nového kouče Marcela Romera nyní nečeká nic jednoduchého...

Zatímco domácí se opírají především o střeleckou fazonu Iaga Aspase s deseti ligovými góly na kontě, hosté zase spoléhají na Sandra Ramíreze, který si branek v La Lize připsal pro změnu sedm. Celta na stadionu Balaidos ovládla vítězně pět z posledních šesti ligových kol a pouze jedinkrát remizovala, přestože ani v jedném případě se jí nepovedlo uhájit čisté konto. Domácí se budou muset obejít bez zraněného Orellany a suspendovaného Roncaglii, zatímco Malaga na půdě soupeře nezvítězila v posledních jedenácti případech a v neděli se bude pokoušet o zlomení této černé série bez účasti dua Koné - En-Nesyri, které již dříve odcestovalo na Africký pohár národů.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Rubén - Mallo, Cabral, Fontás, Jonny - Radoja, Díaz - Wass, Hernández, Bongonda - Aspas
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Llorente, Villanueva, Carlos - Fornals, Camacho - Ontiveros, Juanpi, Castro - Sandro Ramírez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.34 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - FC Barcelona  (neděle 20:45)
Barcelona po dvou letech domácích úspěchů za sebou poprvé výrazněji strádá a v neděli večer musí na hřišti Villarrealu nutně naplno bodovat, jestli dokonce nechce přijít alespoň o druhou příčku v ligové tabulce za suverénním Realem Madrid. Katalánského giganta totiž předskočila dokonce i ambiciózní Sevilla, která se pod vedením kouče Sampaoliho podle všeho zbavila nálepky klubu, který nedokáže bodovat na hřištích soupeřů, a drtivě zvítězila na půdě Realu Sociedad 4:0.

Ztráta Barcelony na první místo činí momentálně šest bodů, přičemž kvůli účasti Realu na mistrovství světa klubů budou mít svěřenci Luise Enriqueho po dohrání sedmnáctého kola odehráno o zápas více. Situace Katalánců momentálně nevypadá růžově ani při obhajobě ligového poháru, neboť v prvním zápase s Athleticem Barcelona na stadionu San Mamés prohrála na úvod nového roku 2:1. Přesto Enrique nehází flintu do žita.

"Vsadil bych se, že se nenajde tým, který by vyhrál každý ligový zápas až do konce sezony," naráží Enrique na doposud fantastickou jízdu Realu Madrid bez porážky, která již napříč všemi soutěžemi čítá rekordních 39 zápasů. "Ale je pravda, že se nenacházíme v pozici, jaká by se nám líbila. Jediný způsob, jak můžeme lídra dostat pod tlak, je vyhrávat vlastní zápasy. Do konce sezoně je ještě pořád daleko."

"Čeká nás zápas s Villarrealem a víme, jak moc je to letos dobrý tým," pokračoval španělský kouč Barcelony. "Nikdo letos neinkasoval méně, trenér (Fran Escribá) zde odvádí fantastickou práci. Stále se drží herní filozofie z předešlých let a hrají velmi ofenzivní fotbal, vytváří si spoustu šancí, ovšem zároveň se i poctivě vrací a výborně brání. Musíme si jít pro tři body, k čemuž budeme potřebovat vydat ze sebe maximum. Bude to velmi náročný zápas, ale kdo ví? Můj plán rozhodně zůstane stejný bez ohledu na to, co se stalo před pár dny."

Také Villarreal se musí vypořádat s pohárovou prohrou, kterou mu na stadionu Anoeta uštědřil v poměru 3:1 Real Sociedad. Žlutá ponorka navíc bude bez útočníka Cédrica Bakambúa, který již odcestoval na Africký pohár národů, kde reprezentuje Demokratickou republiku Kongo.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Musacchio, Ruiz, Costa - Dos Santos, Trigueros, Bruno, Soriano - Pato, Sansone
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Roberto, Piqué, Mascherano, Alba - D. Suárez, Busquets, Iniesta - Messi, L. Suárez, Neymar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.95 - 4.35 - 1.48
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - Granada CF  (sobota 13:00)
Sobotní poledne patří ve španělské fotbalové scéně duelu mezi domácím Realem Madrid a hosty z Granady. Domácí ekipa má za sebou úspěšný rok a bude chtít ještě zvýraznit své postavení lídra na čele tabulky. Hostům se v Madridu navíc moc nedaří.

Hlavní město Španělska je pro Granadu začarované. Množství lidí proudí do Madridu v touze vytěžit a zažít co nejvíc z kultury, památek či sportu, pro Granadu je ale výlet do této metropole hodně smutnou událostí. Ještě nikdy v historii soutěžních duelů na stadionu Santiaga Bernabéua nevyhrála a od roku 2012 zde nastřílela pouhopouhé dvě branky. Obě bilance by si ráda vylepšila právě v sobotu.

Po zvládnutém finále nad Kashimou mohl Real Madrid v klidu bilancovat rok 2016 a spolu s čerstvým držitelem Zlatého míče Cristianem Ronaldem jej označit jako velmi úspěšný. Navíc se po první polovině sezóny vyhřívá na první příčce LaLigy a aby toho nebylo málo, má k dispozici jedno odložené utkání. Ligovou tabulku i bez tohoto duelu vede o tři body a dosud je jediným týmem, který ještě neprohrál ani jednou.

Menší problémy by mohl mít snad jen s únavou. Real má totiž za sebou duel se Sevillou, takže mnozí hráči budou nastupovat po krátké době. Granada tento "problém" řešit nemusí, protože Copa del Rey se jí už netýká. Kromě toho musí trenér Zinedine Zidane řešit přestupové spekulace a mimo jiné také mnohá zranění. Přítomen například nebude Lucas Vázquez nebo záložník Mateo Kovačić, o které Real přišel během finále mistrovství světa klubů. Připraven pak nebude ani zraněný stoper Pepe a dlouhodobou absencí je Gareth Bale.

Poslední duel LaLigy sehrál Real v polovině prosince, když si v rámci 15. kola poradil s Deportivem. A na tento výsledek by trenér Zidane rád navázal. "Po delší době se vracíme zpátky do dění LaLigy a chceme načít rok 2017 dalším úspěchem. Nic jiného si v Realu ani nelze připouštět. Máme za sebou mnoho náročných duelů a trpíme některými absencemi, ale je naší povinností dívat se neustále kupředu a bojovat o každý bod. Doufám, že se nám proti Granadě povede sehrát skvělé utkání," přeje si Zidane.

Granada minule na Santiago Bernabéu prohrála jen 1:0, ale návštěva předtím se jí nevydařila mnohem víc. Od domácích dokonce dostala devět branek a dosud na tento den vzpomíná s hrůzou v očích. Minulé kolo Granadě vůbec nevyšlo, protože všechny tři body si odvezl Real Sociedad San Sebastian, kterému stačily dvě trefy ve druhé půli. I proto je Granada až předposlední. Přesto jsou hráči odhodláni se proti favorizovanému Realu na jeho půdě ukázat.

Brankář Guillermo Ochoa mimo jiné prozradil: "Real Madrid je pojmem, je to největší klub na světě s obrovskou tradicí a hvězdným kádrem. To ale neznamená, že by byl automaticky vždy vítězem. Každý zápas začíná za nerozhodného stavu a my se pokusíme, abychom si nějaký bod odvezli. Známe Real i jeho největší zbraně, ten tým prakticky nemá slabiny. My jen musíme využít každou šanci, protože těch šancí nejspíš nebude moc. Každý z nás musí podat maximální výkon a všichni budeme táhnout za jeden provaz," dodal zkušený brankář.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Danilo, Nacho, Varane, Marcelo - Isco, Casemiro, Modrić - Rodriguez, Benzema, Ronaldo
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Foulquier, Saunier, Lombán, Silva - Pereira, Samper, Uche - Boga, Kravec, Cuenca
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.04 - 15.00 - 36.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Eibar - Atlético Madrid  (sobota 16:15)
Atlético Madrid se neustále vzdaluje od prvních příček, na které vyhlásilo boj před začátkem sezony. Nový rok chce parta trenéra Simeoneho začít mnohem lépe a první větší příležitost k tomu má na půdě Eibaru, kam se v sobotu odpoledne dostaví.

Estadio Municipal de Ipurua se stane dějištěm zajímavého střetu mezi domácím Eibarem a hosty z Madridu. Atlético Madrid musí zabrat, protože současné umístění mu nemůže stačit. Colchoneros jsou až na 6. místě a na jejich kontě zatím přistálo 28 bodů. Pokud by se jejich příčka nezlepšila, přišli bychom o Atlético v Lize mistrů a místo ní by patřilo do Evropské ligy. Netřeba předbíhat, ale faktem zůstává, že Atlético poslední dobou není ve formě.

A moc mu nepomohla ani situace kolem trenéra Diega Simeoneho, který měl podle mnoha médií předčasně ukončit své angažmá v Atléticu. Další problémy, které Atlético sužovaly, se týkaly střelecké potence. A to zvláště u Antoina Griezmanna. Francouzský střelec je poslední dobou kritizován za gólový půst, který jej potkal. Jeho čekání na gól se totiž protáhlo až na devět zápasů, což u něj nebývá zvykem.

Sám hráč se ale nenechává sklíčit a věří, že jeho přínos pro mužstvo není třeba škatulkovat jen na počet vstřelených branek. "Vím, že se mi teď moc nedařilo, ale přesto věřím, že svému týmu pomáhám i jinak. Když je třeba, bráním. Vždycky dělám maximum pro podporu celého týmu. V rozhodujících momentech jsem už dřív dokázal, že je na mne spolehnutí. A mnoho klíčových utkání jsem rozhodl. Chápu, že se fanoušci zlobí, ale každý hráč má taková období. Vím, že jsme dost kvalitní na to, abychom se zase zvedli."

Eibar není v první španělské lize moc dlouho, takže zatím s Atléticem odehrál jen čtyři duely. A nemůže na sebe být moc hrdý, neboť zatím nevyhrál ani jeden duel. Při obou návštěvách Eibaru vyhráli hosté vždycky o dvě branky. Jinak se ale Eibaru daří a je ve formě, takže možná nadešel čas i na skalp Atlética. Eibar prohrál za posledních deset duelů jen dvakrát a spokojeně se vyhřívá na současné osmé příčce.

Na kontě má 23 bodů a na evropské poháry ztrácí jen pět bodů. Shodou okolností drží poslední pohárovou příčku ve své moci právě Atlético Madrid. V LaLize tým trenéra Josého Mendilibara naposledy jen remizoval s nováčkem z Leganés, ale radost svým fandům dělá především počínáním v Copa del Rey. Po Sportingu Gijón si poradil také s Osasunou a první osmifinálové klání zvládl poměrem 3:0. Hostům stále chybí brankář Oblak, vedle něj nenastoupí ani Yannick Carrasco.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Capa, Gálvez, Lejeune, Luna - León, Rico, García, Inui - Peňa, Enrich
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Vršaljko, Savić, Godín, Luis - Juanfran, Níguez, Gabi, Koke - Gameiro, Griezmann
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.15 - 3.40 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UD Las Palmas - Sporting Gijón  (sobota 18:30)
Sporting Gijón prochází velmi náročným obdobím, ve kterém, se týmu vůbec nedaří. Herně ani výsledkově to není ono, což budou chtít hosté změnit. Ideální šanci k tomu budou mít v sobotu odpoledne, kdy se představí na půdě Las Palmas.

Sporting bije na poplach. Celek z Gijónu prožívá hodně špatné období, které se promítá do osmnáctého místa v tabulce. Za posledních deset soutěžních duelů vyhrál Sporting jen jedinkrát a jeho forma je pryč. Minulý rok zakončil klasicky ve svém stylu, tedy prohrou. V rámci poháru Copa del Rey byl nad jeho síly Eibar, který vyhrál oba duely.

A tak zatímco vedení horečně shání vhodné posily do bojů o záchranu, první tým se soustředí na přípravu k utkání s Las Palmas. Připravuje se bez několika hráčů, mezi kterými chybí například Lillo, Carlos Castro nebo Dani Ndi. Ani Las Palmas nebude úplně kompletní, protože problémy svalového rázu stále trápí duo Montoro, Sergio Araujo, které tak zřejmě nenastoupí.

Sporting by rád konečně prolomil smůlu, která ho neustále trápí. Potvrzuje to například mladík Burgui, který v rozhovoru pro klubové stránky poznamenal: "Las Palmas nabízí hodně svižný fotbal a hraje velmi dobře. Čeká nás náročné utkání, ve kterém může rozhodnout i třeba jediná chybička. Té se nesmíme dopustit. Především ve středu má náš soupeř silné hráče, kteří nám určitě budou dělat potíže. My se ale nevzdáváme a chceme ukázat, že umíme bojovat až do posledních chvil."

Las Palmas nemá takové starosti jako jeho další soupeř a za posledních deset soutěžních duelů okusilo hořkost porážky jen třikrát. Přitom ta poslední porážka byla k vidění v Copa del Rey proti favorizovanému Atléticu. Na něj Las Palmas narazilo také v minulém kole LaLigy a rovněž to nedopadlo dobře. Domácím totiž stačila jediná trefa, o kterou se postaral Saul Níguez. Podaří se Las Palmas setřást ze sebe stín Atlética, nebo se Sporting konečně probere?
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Macedo, Bigas, Garcia, Lopes - Viera, Mesa, Gómez - Tana, Livaja, Boateng
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Douglas, Babin, Rodriguez, Mére, López - Carmona, Álvarez, Rachid, Gómez - Cop
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.55 - 3.90 - 5.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Sociedad - Sevilla FC  (sobota 20:45)
Real Sociedad nabírá formu a směle útočí na vyšší příčky, než na jaké byli jeho fanoušci dlouho zvyklí. Teď na stadion Anoeta zamíří Sevilla, která sice na svého soka shlíží shora, ale proti La Realu jí to moc nejde.

Real Sociedad už dokázal vyhrát ve třech minulých duelech se Sevillou, která se mu v sobotu večer bude chtít patřičně pomstít. A má nejvyšší čas, protože poslední dobou se hra Sevilly trochu komplikuje. Real Sociedad naopak dává jasně najevo, že myslí na poháry. Že už ho nebaví přežívání ve středu tabulky, ale že se chce ucházet o poháry.

Zatím se mu to daří velmi dobře. Aktuálně je La Real a skvělém pátém místě a to by mu po sezoně zaručilo Evropskou ligu. Proč se ale spokojit s EL, kdy můžete mít Ligu mistrů? Ačkoli z tábora Realu Sociedad jasně zní, že budoucnost se neplánuje a cíle plánovány nejsou, po očku všichni pomrkávají po slavné soutěži. Na Ligu mistrů a čtvrtou příčku obsazenou Villarrealem totiž La Real ztrácí jen lepší skóre!

Za vším můžeme hledat především uvolněnou atmosféru v kabině i celém klubu, který neženou a nesvazují velká očekávání fanoušků spojená s velkým jménem. La Real prostě "jen" rozproudil stojaté vody na čele LaLigy. Velký podíl na tom má samozřejmě především trenér Eusebio Sacristán, kterému zpočátku nikdo nevěnoval pozornost, ale který si o ni začíná postupem času hlasitě říkat.

Za posledních deset duelů jeho tým prohrál jen jednou a Sacristán má důvod k úsměvu. "Máme výborný tým, který především táhne za jeden provaz. Mým úkolem a snem bylo vytvoření jedné rodiny, která se opírá o jednotný projev. Každý ví, co má hrát a jak. Přirozeně k tomu patří také kousek štěstí, bez něhož se žádný sportovec neobejde. Teď nás čeká velká zkouška v podobě Sevilly, která produkuje výborný fotbal. Už se na to hodně těším," dodal trenér pro deník Marca.

Velkým problémem, který bude muset vyřešit, je absence obránce Carlose Martineze, který utrpěl vážné zranění kolene a bude mimo hru až do konce sezony. Sevilla se na druhé straně musí obejít bez obránce Kolodziejczaka, který přestoupil do Mönchengladbachu. Kromě toho ji trápí také fakt, že přišla o svou sérii neporazitelnosti, protože naposledy nestačila v rámci Copa del Rey na Real Madrid.

S hvězdným souborem francouzského trenéra Zidaneho prohrála v rámci prvního osmifinále 3:0. Předtím si ale špatně rozhodně nevedla, ať už do toho počítáme exhibiční výsledek 9:1 v poháru nad Formenterou nebo dvě vysoké výhry z ligy nad Celtou Vigo a naposledy v minulém kole nad Málagou. S ní si Sevilla poradila i přesto, že 30 minut hrála v poli oslabena. Hodně jí pomohly dva zásahy střelce Luciana Vietta.

Třebaže forma Sevilly není konstantní, trenér Jorge Sampaoli vyzdvihuje jasné cíle: "Mám určitý styl a chci, aby se mé týmy tím stylem prezentovaly, aby bylo jasně poznat, jak hrajeme. Tento styl by měl vyhovovat nejvíce prostředí španělského fotbalu, proto jsem přišel do Sevilly. Chci tady zanechat určitý otisk, památku na mé působení. Zatím si to hodně užívám a doufám, že se Sevillou něco vyhraji. Jsem tu moc spokojený a největší radost mám z toho, že naši fanoušci mohou být na mužstvo hrdí," dodává Sampaoli.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldúa, Navas, Martínez, Yuri - Prieto, Illarramendi, Zurutuza - Vela, José, Oyarzabal
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Mariano, Pareja, Mercado, Escudero - Iborra, N'Zonzi, Nasri - Vitolo, Vietto, Sarabia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.20 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - Deportivo La Coruña  (pátek 20:45)
Zimní přestávka je u konce a jako první dva týmy se ze spánku proberou Espanyol Barcelona a Deportivo La Coruña. Pro hosty to bude hodně důležité utkání, protože v rámci páteční předehrávky budou na Estadi Cornellà-El Prat bojovat o zachování odstupu od pásma sestupu.

Ten jim hrozí poměrně reálně, protože Deportivo je aktuálně na 15. místě a od osmnáctého Sportingu jej dělí jen čtyři body. Postavení v tabulce tedy není příliš pozitivní, což se dalo ostatně ještě nedávno říct i o předváděné hře. Ta se naštěstí pro výběr trenéra Garitana ke konci roku zlepšila. Po těsné prohře v Madridu s tamním Realem se Deportivu podařilo vyhrát nad Osasunou a navíc si dobrou formu přeneslo i do Copa del Rey.

Královský pohár doma zachránila výhra nad Realem Betis, takže se Deportivo v osmifinále utkalo s Alavésem. První utkání mezi nimi skončilo remízou 2:2 a vše je otevřené. Deportivu bude ale od nynějšího data chybět jedna velká persóna. Tou je útočník Ryan Babel, který se dostal do formy, jenže měl podepsanou smlouvu jen do konce prosince a nyní již působí v tureckém Besiktasi.

Bez něj čeká Deportivo náročný boj o záchranu a ví to i trenér Gaizka Garitano. "Když se dívám na naše poslední výsledky, je z nich vidět, že se umíme prát a ještě jsme neřekli své poslední slovo. Musíme ale zapracovat na mnoha slabinách. Především dostáváme mnoho branek v závěru utkání, což je pro naši psychiku hodně špatné. Teď je navíc leden, kdy se může kádr změnit. My ale potřebujeme posílit. Zvlášť poté, co nás opustil Ryan Babel."

Deportivo sehrálo s Espanyolem už množství duelů Při minulém klání v Barceloně se radovali domácí, kterým pomohl ke třem bodům jedinou brankou utkání mladíček Marco Asensio. Domácí by teď hodně potřebovali další body, protože poslední dva soutěžní duely prohráli. Tým trenéra Quiqeho Sáncheze Florese nejprve dostal čtyři góly od Barcelony na Camp Nou a naposledy nestačil na Alcorcón, který jej senzačně vyřadil z Copa del Rey.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Roberto - Sánchez, López, Reyes, Caricol - Pérez, Jurado, Fuego, Piatti - Moreno, Caicedo
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Tytoň - Juanfran, Albentosa, Sidnei, Navarro - Borges, Guilherme - Gama, Colak, Moreno - Andone
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.00 - 3.53
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid15114040:1437
2.FC Barcelona16104241:1634
3.Sevilla FC16103332:2133
4.Villarreal CF1685325:1129
5.Real Sociedad1692528:2129
6.Atlético Madrid1684429:1428
7.Athletic Bilbao1682622:1926
8.SD Eibar1665522:2023
9.Espanyol Barcelona1657420:2222
10.UD Las Palmas1656526:2421
11.Málaga CF1656525:2621
12.Deportivo Alavés1656515:1721
13.Celta Vigo1663725:3121
14.Real Betis1653818:2918
15.Deportivo La Coruña1644822:2716
16.CD Leganés1644813:2716
17.Valencia CF1533921:2912
18.Sporting Gijón16331017:3312
19.Granada CF1616914:339
20.CA Osasuna16141113:347

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (671)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele