Gambrinus liga - souhrn 8. kola

19.09.2009, 18:02, aktualizováno 21.09.2009, 21:23
Komentáře a souhrny
Jablonec a Teplice své zápasy vyhrály, proto zůstaly na první a druhé příčce. Pozice si ale v pondělí měnila pražská "S". Slavia dokázala otočit zápas proti Baníku a je třetí, kdežto Sparta jen remizovala v Brně. Kladno vyhrálo v Olomouci a uniká ze sestupových příček, na nich je stále Střížkov, přestože porazil Příbram.

Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav 2:1

19.09.2009 16:00

Góly: 9. Pavel Horváth (pen.), 90. František Ševinský - 42. Marek Kulič

Až do posledních chvil si museli plzeňští fanoušci počkat na zodpovězení otázky, zda jejich tým podruhé za sebou doma získá všechny body. Šťastným gólem v nastavení se tak Plzeň dostala před svého dnešního soupeře, který dohrával poslední fázi utkání o deseti.

Boleslav začala aktivně, nicméně ofenzivní choutky jí byly k ničemu v deváté minutě. Horváthova přihrávka za obranu našla Střihavku, který si chytře posunul míč do strany a přepadl přes neobratně si počínajícího Šedu. Ten pak sice vystihl směr penalty od plzeňského kapitána, putování míče do sítě ale nezbránil.

Čtvrthodinku relativního klidu pak mohl přetnout Lemessa, který ale zatáhl míč až do velkého úhlu a nepovedenou ranou Daňka nepřekonal. Dvakrát se pak neúspěšně pokoušel o střelu pod břevno Rajtoral, který vždy ztroskotal na dobře chytajícím Šedovi. Ten vychytal jak střelu z vápna, tak souboj tváří v tvář.

Ani Limberský nepochodil se svou tvrdou ránou. Když Horváthovi nevyšel lob z poloviny hřiště, který skončil pouze na horní síti, tak tři minuty před koncem přišlo vyrovnání. Kulič si naběhl na centr od levé lajny a pohotovou střelou nedal Daňkovi mnoho šancí. Do šaten se tak především díky hostujícímu brankáři šlo za nerozhodného stavu.

Druhý poločas začal obdobně, jak probíhal ten první. Limberský opakovanou střelou z přímého kopu nechal opět vyniknout Šedu, na druhé straně pálil z první Kulič jen do boční sítě. Aktivní Boleslav se konečně dostávala do šancí. Tu další vychytal po Djalovičovo centru Daněk, který musel čelit prudké hlavičce Rajnocha.

Plzeňský brankář bravurním zákrokem vychytal i dobře hrajícího Fabiána. Na druhé straně střílel chytře a mířil hůře Petržela z vápna, když procpal míč mezi dvěma bránícími hráči. Čtvrt hodiny před koncem zkazil dojem ze svého vystoupení hostující Fabián, když během dvou minut dvakrát fauloval za cenu žluté karty a musel předčasně do sprch.

To samozřejmě vyústilo v tlak domácích, Boleslav se však úporně bránila. Petrželův pokus zpacifikoval Šeda, přímý kop Horvátha zase skončil těsně nad břevnem. Nakonec tak přišla druhá nastavená minuta. Horváth rozehrál přímý kop od lajny, jeho centr se snášel k brankáři, před kterým však tečoval hlavičkou k zadní tyči Ševinský a rozjásal už s remízou se smiřující Štruncovy sady.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Slovan Liberec 2:1

19.09.2009 18:15

Góly: 16. Petr Zábojník, 63. David Lafata - 39. Miloš Bosančić

Pět set prázdných sedaček sledovalo solidní severočeské derby, ve kterém uspěl nezvyklý favorit z Jablonce. Tři body a hlavně čest vyhrál díky letošní premiérové trefě kanonýra Lafaty. Liberec prodloužil sérii marných výsledků a po čtyřech letech Jablonci podlehl.

Už prvních deset minut ukázalo, že se ani jeden tým nespokojí s remízou. První dvě velké šance měl hostující Kerič. V obou případech se dostal za obranu, aby poté jen těsně netrefil vzdálenější tyč Špitovy branky. Na druhé straně se do dobré střelecké pozice z vápna dostal Eliáš. Jeho přízemní střelu k tyči vychytal Hauzr.

Další pokus ale liberecký brankář pokrýt nedokázal. Liberečtí obránci si sice poctivě hlídali při rohu všechny hlavní hrozby, k míči se však na zadní tyči dostal Zábojník a parádní hlavičkou rozvlnil síť. V další moment to s týmem trenéra Škorpila mohlo vypadat ještě hůře, když se Pavlíkův centr snášel přímo pod břevno a Hauzr s vypětím všech sil vytlačil míč před branku.

V další šanci se po dobrém zpracování ocitl už jednou úspěšný Zábojník. Tentokrát jeho přízemní střela z úhlu sice překonala Hauzra, nicméně branku netrefila. Značně nabuzený Jablonec pokračoval ve slibných příležitostech. Po rychlém přechodu do útku nahrával na penaltu Lafata Pavlíkovi, který míč netrefil ideálně a branku minul.

Pár minut před koncem poločasu tak přišel trest. Bosančič, který neuhlídal při gólovém rohu Zábojníka, se tentokrát prodral do vápna, kličkou se zbavil obránce a střelou ke vzdálenější tyči překonal i Špita. Vedení mohl a měl vrátit těsně před poločasem Lafata, který se díky nekoncentrovanému obránci objevil na penaltě sám před Hauzrem. Jablonecký útočník si nechal míč jednou spadnout a následně tvrdě vypálil doprostřed branky. Liberecký brankář tak skvělým reflexem stihl vyrazit míč do bezpečí a uhájit poločasovou remízu.

Změna stran přinesla i určité uklidnění hry, největší šanci měl v úvodu poločasu Bosančič, ale gólovou střelou sestřelil pouze Hubera. Jablonečtí se po hodině hry zase začali tlačit před branku hostí a chvíli poté mohli sklízet ovoce.

Na centr Haurdiče si před malým vápnem naskočil Lafata a přesnou ráznou hlavičkou vsítil svůj první letošní ligový gól. Jablonec se tak opět nadechl k ofenzivní hře, kterou mohl zmrazit po dlouhém běhu Blažek, jenže z úhlu neprostřelil brankáře Špita.

Zhruba deset minut před koncem pomohl domácímu Jablonci rozhodčí, když unikajícího Diviše fauloval skluzem Drsek, píšťalka totiž zůstala němá. Libereckého hráče, který by jinak uháněl nikým neatakován na brankáře, trefil jablonecký zadák natolik šikovně, že trajektorie pohybu míče napovídala spíše o čistém zákroku.

Na to se ale liberečtí hráči nemohou vymlouvat. Očekávaný závěrečný tlak se změnil jen v hodně slabý odvar honby za vyrovnávacím gólem. Jablonec si tak vítězné prestižní derby osladil posunem na první příčku.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - SK Kladno 1:2

20.09.2009 17:00

Góly: 77. Lukáš Bajer (pen.) - 6. Jan Procházka, 48. Antonín Holub

Mizerný výkon Olomouce musel tři a půl tisíce diváků otrávit. Kuriózní gól z úvodu zápasu jako by srazil svěřence trenéra Psotky do šedivého podprůměru, naopak Kladno si s přehledem vedení hlídalo.

Hned úvod zápasu poznamenala fatální chyba Drobisze. Procházka místo rychlého brejku volil střelu z vlastní poloviny. I trajektorie dlouhá přes padesát metrů ale olomouckému brankáři nestačila k lepší reakci, než obdivnému pohledu na přesný pokus mezi tři tyče. To se zprvu mohlo zdát jako skvělé osvěžení do dalšího vývoje, opak byl pravdou.

Ve dvacáté minutě ještě dokonce mohl zvýšit vedení Tatanašvili, kterého zblízka Drobisz dokázal vychytat. Poté ale diváci sledovali pětadvacet minut trápení Olomouce, která outsidera nedokázala dostat pod žádný tlak. Pochvalné ódy byste tak až do konce poločasu na Andrově stadionu nezaslechli.

Šok pak znamenala třetí minuta druhé půle, kdy Holubův pokus tečoval Rossi tak nešťastně, že přehodil vlastního brankáře a Drobisz musel lovit míč ze sítě podruhé. Brzy mohl naděje na body vrátit Ordoš, jenže na malém vápně mu obětavě vypíchl míč jeden z obránců. Bezmocná Olomouc na tom mohla být ještě hůře jednadvacet minut před koncem, kdyby Szabovu přihrávku lépe využil Tatanašvili, který před brankářem slabou střelou selhal.

Konečně se začali projevovat i domácí, když Šultesovu střelu bravurním zákrokem pohltil brankář Pavlík. Jen pár minut poté se šťastný střelec prvního gólu nešťastně dotkl rukou míče ve vápně a kopala se penalta. K té se postavil Bajer a střelou po zemi nedal Pavlíkovi šanci.

V další minutě mělo být zase hůře pro Olomouc, když pokus z kopačky Tatanašviliho zastavil Drobisz rukou mimo pokutové území. K jeho štěstí nebyl rozhodčí pozorný. Poslední minuty pak byly paradoxní, kdy jasný favorit z Hané nedokázal svého soupeře zatlačit, i když byl o jednu branku pozadu.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Bohemians 1905 1:0

20.09.2009 17:00

Góly: 78. Michal Smejkal

Teplice si doma poradily s Bohemians 1905 a vyhrály 1:0. Jediný gól dal v 78. minutě Smejkal a zhruba po hodině hry byl vyloučen hráč pražanů Rychlík.

První zajímavou střelu vyslal po půlhodině hry na Grigara Róth. Ten tvrdě vypálil, ale brankář zasáhl a vytlačil míč na roh. Rána pro hosty přišla v 57. minutě. To Jiří Rychlík fauloval Vachouška a po druhé žluté kartě musel předčasně pod sprchy. Teplice se následně málem ujaly vedení. Verbíř z přímého kopu výborně odcentroval na zadní tyč a Klein hlavou orazítkoval tyč. Gól přišel v 78. minutě. Po rohu pálil Mareš, jehož střela se neujala a míč tak do brány poslal až dorážející Smejkal, který tak stanovil konečné skŕe - 1:0. Těsně před koncem mohl zdvojnásobit vedení Teplic Mahmutovič. Ten běžel sám na Sňozíka, ale jeho lob letěl nad bránu.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - 1. FK Příbram 1:0

20.09.2009 17:00

Góly: 35. Pavel Macháček

Střížkov si doma poradil s Příbramí a vyhrál 1:0. Gól dal v 35. minutě Macháček.

První šanci měl domácí Dobeš. Tomu přenechal odražený míč Zoubek a zmiňovaný Dobeš tvrdě vypálil levačkou. Míč ale proletěl těsně nad břevnem. Na druhé straně hlavičkoval jen těsně vedle příbramský Huňa. Po pětadvaceti minutách hry se ke slovu opět dostal Dobeš, ale těsně minul. Gólu se domácí dočkali o deset minut později. Po rohu míč propadl k Macháčkovi, ten jej lehce poslal do brány a dal tak pátý gól Střížkova v sezóně.

Tento gól stanovil konečné skóre a domácí si tak připisují tři body za těsnou výhru 1:0.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - 1. FC Slovácko 0:0

20.09.2009 17:00

Góly: -

Budějovice doma remizovaly s nováčkem soutěže z Uherského Hradiště 0:0. Hráč hostí Cléber v závěru zápasu trefil tyč.

Domácí tým mohl jít do vedení ve čtrnácté minutě utkání. To se po Doležalově rohu opřel hlavou do balonu Horejš a nechal vyniknout brankáře Vaška. Ten včas zasáhl a na brankové čáře chytil jistý gól. Dvě minuty před koncem mohl poslat domácí do vedení Benát, ale ten netrefil prázdnou bránu, když Vašek zůstal po předchozím zákroku na zemi. Těsně před přestávkou ještě pálil tentokrát na druhé straně Cleber, ale jeho ránu vyrazil brankář ven. Dorážka Valenty šla potom mimo.

V druhé půli stojí za zmínku až příležitost z konce utkání. To se do balonu opřel Cleber a orazítkoval tyč brány domácích. Oba týmy si rozdělí po bodu za bezbrankovou plichtu.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Baník Ostrava 3:1

21.09.2009 17:30

Góly: 43. Adam Hloušek, 65. Adam Hloušek, 89. Peter Grajciar - 36. Martin Lukeš

Slavia dokázala otočit utkání s Baníkem a po dvou gólech Hlouška a také střídajícího Grajcara ustrážila domácí neporazitelnost.

Zkušený gurmán tuzemského fotbalu bystřil své chuťové buňky. V dnešní televizní dohrávce se totiž střetly dva týmy, které se v posledních týdnech prezentovaly vždy velice kvalitním a útočným pojetím hry. Avšak kdo čekal, že se bude podávat prvotřídní menu, musel především v prvním poločase být z průměrné ligové "šlichty" zklamán

A to přesto, že Baník nastoupil hned od úvodních minut v rozestavení se třemi útočníky a Nevesem v obraně místo zraněného Bolfa. Nicméně pozdější praxe ukázala, že jediným skutečným hrotovým hráčem byl slovenský Zeher.

Co se tedy dělo? Šancí jen poskrovnu, neboť hra byla poseta snad všudypřítomnou nepřesností, zkaženými přihrávkami nebo nechápajícími spoluhráči. Leckterý natěšený fanoušek musel být z předváděné hry v úvodu utkání tuze zklamán.

Mimochodem, první vážnější ohrožení jednoho z brankářů přišlo až ve čtyřiadvacáté minutě, kdy se octl Ragued v nadějné pozici, ovšem jeho střela postrádala lepší umístění i razanci.

Blesky se tak snesly až na druhé straně. Ostravský Neuwirth totiž v exkluzivní pozici skvěle a do protipohybu brankáře hlavičkoval, nicméně čaroděj Vaniak svým následným zákrokem strčil do kapsy kdejakého kouzelnického učně.

Čím dál viditelnější snaha Baníku o útočení nebyla slávisty nikterak bržděna a když Lukeš vyzrál na offsidovou past domácích a přihrál do obrovské příležitosti Zeherovi, musel brankář Pražanů vytáhnout z rukávu další hvězdný zákrok a vytěsnit míč na roh.

Jenže sešívaní si ani tuto výstrahu nevzali k srdci a hned v 35.minutě rozehrál Lukeš standartní situaci natolik přesně, že se k ní nedostal vyskočivší Neves ani žádný z jeho protihráčů a míč tak proletěl k překvapení všech až do sítě - 0:1.

Vše nasvědčovalo tomu, že se hráči rozejdou do kabin, když se Naumov vešel do ofsajdové hranice, vylákal na sebe vyběhnuvšího gólmana Bučka a před prázdnou svatyni nahrál Hlouškovi, pro kterého nebyl problém srovnat - 1:1.

Druhá půle nabídla přeci jen kvalitnější fotbal. Byli to především slávisté, kteří se hned několikrát postarali o vzruch v ochozech. Nutno však podotknout, že hra byla i s postupujícím časem protkána spoustou nepřesností a zbytečných přihrávek navíc.

Srdce diváků pak muselo zaplesat při standardní situaci domácích, ze které parádně vystřelil Hloušek a jeho zhruba třicetimetrová rána propálila roztrhanou zeď i rukavice levitujícího brankáře Bučka - 1:2.

Jestliže byl důležitou postavou utkání právě Hloušek, nesmíme zapomenout i na brankáře Vaniaka. Způsob, kterým likvidoval jednoznačně gólové situace v prvním poločase, totiž zopakoval i v pasáži následující, když si v 78. minutě poradil se skluzujícím Strnadem, který sám před brankářem ani nadvakrát nedokázal zužitkovat "hrubici" sešívané obrany.

Když vše nasvědčovalo závěrečnému tlaku hostí, Hable trestuhodně ztratil míč, svěřenci trenéra Jarolíma se vydali na rychlý výlet před bezmocného Bučka a po sérii rychlých přihrávek vystřídavší Peter Grajcar pumelicí napříč pokutovým územím rozhodl o osudu utkání.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - Sparta Praha 1:1

21.09.2009 19:30

Góly: 64. Tomáš Došek - 81. Jan Holenda

Sparťané v dramatickém závěru nedosáhli v ligové dohrávce na více než jeden bod, který zařídil Holenda, když jako jediný z hostujících hráčů dokázal odpovědět na gól Tomáše Doška z 64. minuty.

Loňský vicemistr zavítal na půdu druhého největšího města České republiky, Brna. Kdo očekával pěknou fotbalovou podívanou, musel být v prvním poločase zklamán.

Hned v první minutě Moravané rozehráli rohový kop, Dvorník se dokázal propracovat k hlavičce a zblízka protáhl brankáře Blažka, který míč zpacifikoval na brankové čáře.

Následná předlouhá pasáž vybízela spíše ke konzumaci tradičních českých klobásek než na nudnou fotbalovou podívanou. Hra byla protkána nesmyslnými přihrávkami, častým velice špatným zpracováním míče a v neposlední řadě i spoustou nepřesností.

Oba týmy se v úvodu utkání soustředily především na defenzivu a ani jeden z nich si nedokázal vytvořit převahu ve středu pole. Občasné výlety křídelních hráčů mnohdy končily jen nepřesným centrem či kvalitním obranným zákrokem.

Stadionem to jen zahučelo, když se po půlhodině hry dral do samostatného úniku Michna, který však následně nepochopitelně udělal ještě jednu kličku navíc, čímž poskytl Spartě dostatek času na zformování jinak rozhozené obrany. Hned z protiútoku vypálil krásnou pumelici Vacek, ani on však nebyl z velké dálky úspěšný.

Pražané se museli obejít bez, zřejmě zraněného, stopera Hubníka na jehož místě musel naskočit Hoheneder, který však výraznější problém v prvním poločase neměl. Na druhé straně zase chyběl kvůli maturitě mladíček Šural, avšak ani jeho absence nebyla nikterak znatelná.

Do druhé půle zařadily oba kluby o rychlostní stupeň navíc, a tak se velice solidně zaplněný stadion dočkal atraktivnější podívané. V úvodu půle bylo držení míče poměrně vyrovnané, byli to však domácí, kteří se v 52. minutě dostali do velké šance. Došek se totiž po podklouznutí Kušníra dostal do velké příležitosti, avšak z pár metrů přestřelil.

Následnou nudnou "mezihru" vyplnila menší potyčka pražských "individualit" s pořadateli. V dalších minutách se postupně dostával do permanence i brankář Bureš, který se nejdříve musel postarat o několik centrů a především o Kuckovu pumelici z velké dálky, kterou tygřím skokem vyrazil na roh.

Vše nasvědčovalo tomu, že se svěřenci trenéra Chovance nadechují k tlaku, když v tom uprchl po pravé straně hřiště Dostálek, který z rychlého protiútoku přihrál Tomáši Doškovi, jehož jedinou myšlenkou byla otázka pro gólmana Blažka "kam to chceš" - 1:0.

V postupujícím trendu zvýšené hostující aktivity pokračovaly i další minuty, když se po rohovém kopu dostal míč na hranici vápna ke Kuckovi, jehož střela z voleje opět nechala vyniknout moravského strážce svatyně.

Pak ovšem přišla jedenaosmdesátá minuta. Holenda převzal na hranici vápna přihrávku, odstavil si nedůrazného bránícího hráče a zblízka neměl problém správě zacílit - 1:1.

Co se dělo potom se dá nazvat jedině "přikováním" Brňanů před vlastní pokutové území. Centry létaly, sražené střely se odrážely, nepřesné přihrávky kazily tlak Sparty. Nic však neznamenalo nebezpečí pro Bureše. V samotném závěru tak stojí za zmínku jenom šance Holendy, který v dobré příležitosti mířil vedle a udělal tak tečku za osmým ligovým kolem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Teplice853015:618
2.FK Jablonec852111:817
3.Slavia Praha843113:715
4.Sparta Praha83508:314
5.Baník Ostrava84229:814
6.Viktoria Plzeň841311:1013
7.1. FC Brno83328:612
8.FK Mladá Boleslav832313:911
9.1. FK Příbram83237:711
10.Bohemians 190582334:49
11.Slovan Liberec822411:138
12.Sigma Olomouc81438:107
13.1. FC Slovácko82158:127
14.SK Kladno82156:127
15.Bohemians Praha82065:146
16.České Budějovice81254:125

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (304)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele