Gambrinus liga - souhrn 17. kola

27.02.2010, 17:55, aktualizováno 01.03.2010, 19:28
Komentáře a souhrny
V pondělí se v boji Plzně s Baníkem po bezbrankové remíze body dělily. Včera Jablonec navázal na výborný podzim, doma přehrál Bohemians 1905 3:0 a je v čele. Teplice zaváhaly v Budějovicích, kde hrály bez branek. Olomouc porazila Slovácko a Kladno veze tři body z Mladé Boleslavi. V sobotu vyhrála Slavia, kdežto Sparta brala jen bod.

Viktoria Plzeň - Baník Ostrava 0:0

01.03.2010 17:30

Góly: -

Dohrávka 17.kola nejvyšší fotbalové ligy proti sobě poslala dva týmy z nejvyšších pater tabulky. Baník měl na úvod utkání více ze hry, ovšem s postupujícím časem přebírala otěže zápasu domácí Plzeň. I díky velké zbrklosti svých hráčů v zakončení však nedokázala využít žadnou ze svých šancí a jen remizovala 0:0.

Velká pozornost se od prvních minut poutala na mladíka v hostujícím dresu, Matěje Vydru. Ten se náležitě uvedl, neboť několikrát prokázal na svůj věk dobré čtení hry a výběr místa. Horší to ovšem bylo se stabilitou, či jak to nazývají jiní, s filmováním. Nutno také dodat, že v některých pasážích zápasu mu chyběl větší klid a rozvaha. Především centry byly uspěchané a ve většině případů nepřesné. Dá se však říci, že ve své premiéře, kdy dostal přednost před Slovákem Zeherem, rozhodně nezklamal.

I sedmnáctiletý talent sledoval ve třetí minutě překrásnou akci, kdy domácí Petržela začal "Pražské jaro" prvním ze svých několika houslových koncertů. V tomto případě přešel díky svojí mrštnosti hned přes dvojici protihráčů, narazil si s Horváthem a objevil se v pokutovém území. Ve velké příležitosti si ale míč zbrkle ukopl.

A diváci se ani v následujících minutách nenudili. V sedmé minutě stál Rajtoral na konci dalšího rychlého plzeňského kontru. Přistrčil si míč do středu hřiště a krásnou střelou protáhl brankáře Baránka.

Ve čtrnácté minutě pak probíhalo chvilkové obléhání západočeské tvrze. To skončilo krásným pokusem Maria Ličky, jehož rána z velké dálky potěšila prochladlé a notně prořídlé ochozy.

Jestliže úvod utkání patřil Baníku, který k soupeři rychle přistupoval a snažil se o nátlakovou hru s velkým důrazem, pak s postupujícím časem začala převažovat hra Plzně. Obrovskou pochvalu si zaslouží agilní Petržela, který se prezentoval neskutečným pohybem, skvělou technikou a již zmíněnou řadou pohledných "housliček". Z potupné aktivity domácích vyústila ve 33.minutě Radova střela z dvaceti metrů. Té chybělo snad pár centimetrů, aby se vešla mezi tři tyče a překvapila brankáře Ostravy.

Pokud se v prvním poločase servírovala poměrně kvalitní podívaná, pak dějství druhé nabídlo pořádnou ligovou bídu. Oba týmy ztratily na elánu, kazily přihrávky, nenacházely spoluhráče a souboj jeden proti jednomu byl pro ně nepřekonatelnou překážkou.

Diváky tak ve druhé části opět bavil především Milan Petržela. Nejprve se krátce po přestávce dostal k míči na hranici šestnáctky, v rychlosti si přehodil míč na svou levou nohu a nebezpečně vystřelil. V horším světle se ovšem představil v minutě dvaasedmdesáté. To dostal jako na zlatém podnose přihrávku od Horvátha, v rychlém náběhu ovšem ,stejně jako v první části, zazmatkoval a téměř sám před vyběhnuvším brankářem Baránkem ani nezakončil.

Ještě o moment předím, konkrétně v 53.minutě, se před brankou Baníku strhla velká mlýnice, která vyústila střelou Rezka. Gólman Baránek poté děkoval Nevesovi, který vyrážel míč na brankové čáry pryč z pokutového území.

Diváky pak musela zahřát i další příležitost Plzně. Na jejím začátku byl Bakoš, který proběhl okolo dvou soupeřů, perfektně přihrál do běhu Petrželovi, jehož prihrávka našla v dobré pozici Radu. Ten v dobré příležitosti z otočky minul.

V samotném závěru utkání se urodila nejdříve šance Baníku. Po zaspání obrany Západočechů se k poklidné hlavičce dostal Varadi, ovšem po hříchu neskóroval.

Tečku za utkáním udělala znovu domácí parta. Horváth se probojoval k rohovému kopu, z něhož vznikla ve vápně velká "trma, vrma". Výsledkem byla velká šance Rýdela, který však z voleje míč trefil jen nad.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko 1:0

28.02.2010 17:00

Góly: 57. Michal Ordoš

Sigma doma porazila Slovácko 1:0 brankou Ordoše. Ten potrestal špatné vyběhnutí brankáře Filipka a hlavičkou do prázdné brány rozhodl o výhře Olomouce.

Olomouc mohla vstřelit branku již v páté minutě. Petr posunul na Ordoše a ten střílel z úrovně penalty těsně vedle. O chvíli později vytáhlý Ordoš zahrozil podruhé, když nebezpečně hlavičkoval, ale Filipko vytáhl na roh. Po něm se do míče ještě hlavou opřel Dreksa, ale netrefil bránu. Z ničeho nic se mohlo ujmout vedení Slovácko. Ondřejka rozehrál standardku a na zadní tyči hlavičkoval Abrahám, ovšem těsně minul. V závěru poločasu pak ještě spálil tutovku olomoucký Ordoš. Ten v dobré pozici nedokázal zpracovat míč a ani nevystřelil, kdyby se mu to povedlo Sigma by vedla a on by se nemusel chytat za hlavu.

V 51. minutě přišla do té doby největší šance zápasu. Ondřejka prošel středem obrany a vypálil těsně vedle levé šibenice Lovásika. Branka přišla o šest minut později a vstřelil ji aktivní Ordoš. Hubník vyslal míč na Petra, ten u něj byl dříve než vybíhající Filipko, odcentroval a Ordoš lehce hlavičkoval do prázdné brány. Vyrovnat mohl rychle Cléber, ale trefil jen olomouckého Janotku na brankové čáře. Definitivní podobu pak mohl dát zápasu Dreska, který hlavičkoval z malého vápna, ale slovácký gólman jeho míč vyrazil a tak Sigma porazila Slovácko pouze 1:0.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - SK Kladno 0:1

28.02.2010 17:00

Góly: 4. Tomáš Strnad

Mladá Boleslav doma překvapivě podlehla předposlednímu Kladnu, když prohrála 0:1. Jedinou branku vstřelil již ve čtvrté minutě Strnad.

Do první velké šance se dostal již ve třetí minutě domácí útočník Chramosta. Ten se pokusil přehodit kladenského gólmana, ale ani nadvakrát se mu branku dát nepodařilo. A přišel trest. Po čtyřech minutách hry šlo do vedení Kladno. Strnad využil zaváhání v obraně Boleslavi a poslal míč střelou k tyči - 0:1. Po čtvrthodině hry o sobě opět dali vědět domácí borci. Míč poskakoval po brankové čáře kladenských, ale ani Zahustel, ani Chramosta nebyli dostatečně důrazní a skore se tak neměnilo. Poločas tak skončil poměrně překvapivým vedením Kladna 0:1.

Boleslav měla první šanci i v druhé půli. Kulič centroval a Zahustel hlavičkoval přímo do náruče brankáře Tesaře. Dále následovala poměrně dlouhá hluchá pasáž, kdy přítomní divácí neviděli nic kloudného. Tu utla až 87. minuta a tutovka domácího Sylvestreho. Sylvestre měl míč na noze před odkrytou bránou, ale zblízka nepochopitelně volil prudkou silnou střelu, která sice otřásla břevnem, ale vyrovnání nepřinesla.

Kladno si tak odváží z Boleslavi tři body za těsnou výhru 0:1.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Bohemians 1905 3:0

28.02.2010 15:00

Góly: 6. Petr Pavlík (pen.), 9. David Lafata, 69. Jan Kovařík

Jablonec doma díky gólům Pavlíka, Lafaty a Kovaříka rozstřílel vršovickou Bohemku 3:0 a průběžně vede ligu. Bohemians jsou na dvanáctém místě prvoligové tabulky.

Domácí měli raketový start a v desáté minutě vedli již 2:0. Nejprve se trefil z pokutového kopu Pavlík a následně zvyšoval Lafata. Penalta se pískala po faulu Cseha na Vošahlíka v rohu pokutového území. Míč k exekuci si vzal Pavlík a proměnil i přesto, že Sňozík si na míč sáhl. Záhy zvýšil vedení Lafata. Ten převzal míč v pokutovém území a křižnou střelou prostřelil brankáře hostí. Autor druhé branky mohl záhy přidat i třetí gól, ale po nahrávce Vošahlíka trefil jen boční síť. Poločas tak skončil za pro domácí velmi přiznívého stavu 2:0.

Klokani mohli snížit v úvodu druhé půle. Kaufman využil zaváhání Drska a poslal míč Bálkovi. Ten jej ovšem ve skluzu minul. A tak se slavilo opět na straně domácího celku. Na 3:0 zvyšoval dvacet minut před koncem Kovařík. Po Haurdičově akci se zmiňovaný Kovařík dostal k míči a pár metrů za šestnáctkou napřáhl ke střele, která s pomocí teče zapadla za Sňozíkova záda. Jablonec byl i nadále nebezpečný a do další šance se dostal Lafata. Střídající Pekhart hlavičkou posunul míč na Lafatu a ten střílel, jeho střelu ale Sňozík vyrazil. V závěru mohl ještě kosmeticky upravit stav hostující Pávek, ale po rohu pálil zblízka mimo tři tyče.

Jablonec tak doma porazil Bohemians 1905 3:0 a připisuje si tři body, což mu zaručuje první místo v tabulce Gambrinus ligy.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Teplice 0:0

28.02.2010 15:00

Góly: -

Teplice v Budějovicích jen remizovaly 0:0 a nevyužily tak šanci jít do čela. To je však nemusí až tak moc mrzet, neboť na první místo ztrácí pouhý bod a mají zápas k dobru.

Zajímavá akce přišla až po pětadvaceti minutách hry. To střílel domácí Riegel a Slavík míč na čáře kryl. Hned z protiútoku potom spálil stoprocentní tutovku Ljevakovič, který mířil do prázdné brány, ale trefil jen spoluhráče Mahmutoviče. Další možnost měli domácí. Černákovu střelu se teplickým sice zblokovat podařilo, ale proti Meszárošovi už musel zasahovat Slavík. Ten vypálil tvrdě k tyči a teplický brankář robinsonádou zachránil svůj tým. Do šaten se šlo za bezbrankového stavu 0:0.

V druhém dějství o sobě dali jako první vědět hosté. Vidlička zpraca odcentroval a Ljevakovič v pádu poslal míč hlavou těsně vedle. Čtvrthodinu před koncem pálil po Mahmutovičově nahrávce Verbíř, jeho ránu ale vytáhl Kučera na roh. Stoprocentní gólovku spálil na druhé straně Hudson. Ten z malého vápna nedokázal usměrnit balon do prázdné brány. Další možnost měl Stráský, ale ani on gól nedal a nastřelil jen teplického brankáře Slavíka. V úplném závěru mohl Teplicím darovat tři body střídající Došek, ale stejně jako předtím na druhé straně Hudson neproměnil a zápas tak skončil remízou 0:0.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - Slavia Praha 0:1

27.02.2010 18:20

Góly: 26. Peter Grajciar

Slavia na Strahově porazila Střížkov. Utkání skončilo výhrou sešívaných 1:0 a o jedinou branku se postaral Peter Grajciar v prvním poločase.

Jediná branka padla v podstatě z první vážnější situace. Peter Grajciar ve 26. minutě krásně napřáhl a nedal Beláňovi pražádnou šanci. Bohemka mohla záhy odpovědět, když Dobeš nejprve dobře obešel několik obránců, ale následně špatně zakončil a gól tak nedal. Na druhé straně o sobě dal vědět opět Grajciar. Ten svou střelou ale bránu netrefil. Do šaten se tak šlo za stavu 0:1 pro červenobílé.

Hned z kraje druhé půle střílel Vlček. Jeho střela však mířila jen do boční sítě. V 54. minutě přišla velká šance střížkovského týmu. Ibe utekl obraně a postupoval sám na Seneckého, ten ale dobře vyběhnul a zabránil mu ve vstřelení branky. Další příležitost měl domácí Pospíšil, jeho střela ale trefila padajícího Seneckého. Deset minut před koncem pak pálil z malého vápna vedle Marek Kincl. Potvrdit výhru mohl nakonec na druhé straně po centru Grajciara Kysela, ale jelikož ani on gól nedal Slavia vyhrála těsně 0:1.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - Slovan Liberec 1:0

27.02.2010 16:00

Góly: 44. Tomáš Polách

Brno v úvodním jarním kole doma porazilo Liberec 1:0. Jediný gól utkání vstřelil minutu před přestávkou Tomáš Polách, který se netradičně prosadil hlavou.

Brno začalo aktivně a od úvodních minut si vytvořilo tlak na tým soupeře. V první tutovku vyústila převaha domácích hráčů ve 24. minutě hry. Hodek se dostal k míči, dobře odcentroval na Kalabišku, který zpracoval a vystřelil. Brankář hostí Hauzr střelu s notnou dávkou štěstí nohou vyrazil na roh. Velké štěstí měli liberečtí i o chvíli později. Došek našel aktivního Kalabišku a ten sám před Hauzrem vystřelil. Brankáře překonal, ovšem gólu zabánilo břevno. Domácí se branky dočkali těsně před přestávkou. Kalabiška získal míč, nahrál na Dostálka a brněnští se dostali do přečíslení, jež dostálek vyřešil perfektně, když lehoučkým centrem našel hlavu Tomáše Polácha, který se nemýlil a dal na 1:0.

Liberec mohl srovnat stav utkání deset minut před koncem. Dvorník chyboval a útočník Smetana stál sám tváří v tvář brankáři Burešovi. Míč ovšem trefil špatně a gólman domácích jeho střelu v pohodě kryl. Vyrovnání viselo ve vzduchu i nadále. V 88. minutě napřáhl z dvaceti metrů Dočkal a jeho umístěnou střelu do horního rohu Bureš vytáhl jen s velkou námahou. Liberec se nedočkal ani v poslední minutě, kdy Kerič hlavičkoval a už už slavil gól, který ovšem nepadl, neboť míč z brankové čáry vykopl Jílek.

Brno tak díky gólu Tomáše Polácha ze 44. minuty zvítězilo 1:0 a připisuje si do tabulky tři body. Liberec pojede domů s prázdnou, když nedokázal přetavil v gól ani jednu ze svých příležitostí ze závěru zápasu.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - 1. FK Příbram 1:1

27.02.2010 16:00

Góly: 22. Wilfried Bony - 77. Tomáš Wágner

Sparta doma nedokázala porazit níže postavenou Příbram a bere jen bod za remízu 1:1. Skóre otevřel ve 22. minutě Bony Wilfried a za hosty vyrovnal v 77. minutě Tomáš Wágner.

První nebezpečnou střelu vyslali hosté, jmenovitě Šmejkal. Ten v desáté minutě střílel z dobré pozice, ale brankář Blažek míč vyrazil a domácí se ubránili. Následně se do šance dral na druhé straně Kušnír, ale brankář Krbeček včasným vyběhnutím zabránil nebezpečí pro jeho tým. Nezabránil však již gólu Wilfrieda z 22. minuty hry. Útočník Sparty postupoval sám a nakonec se odhodlal i ke střele, když z dvaceti metrů poslal balon do pravého dolního rohu příbramské branky. O chvíli později střílel hráč hostí Klesa, ovšem ani on na domácího Blažka nevyzrál. To se nepovedlo ani Rodriguezovi, Blažek byl vždy na svém místě. Vážnější šanci měli hosté až po půlhodině hry. Hušbauer odcentroval a Šmejkal hlavou trefil břevno.

Zvýšit mohl z kraje druhé půle Sionko, ovšem míč netrefil ideálně a tak z toho nic nebylo. Na druhé straně se mohl do nebezpečné pozice dostat Fantiš, ale Řepka spolu s Blažkem situaci včas vyřešili. Vyrovnání přišlo v 77. minutě. Nová sparťanská akvizice a bývalý kapitán Slavie, Brabec, se nedohodl s brankářem Blažkem, čehož využil Wágner, který se zmocnil míče a skóroval do prázdné brány. Sparta mohla záhy opět vést, ale nebezpečnou situaci se domácím podařilo odvrátit a nakonec sami ještě mohli utkání otočit. Sedm minut před koncem si s domácí obranou pohrál autor branky Wágner a domácí se ubránili s velikým štěstím.

Zápas tak skončil remízou 1:1 a Sparta rozhodně nepotvrdila pověst momentálně nejlepšího týmu u nás a nakonec mohla i prohrát. Svůj debut bude chtít rychle zapomenout Brabec, který se podepsal pod vyrovnávacím gólem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Jablonec17104320:1234
2.FK Teplice1696129:1633
3.Sparta Praha1789020:833
4.Baník Ostrava1795323:1532
5.Slavia Praha1776422:1427
6.Viktoria Plzeň1676317:1327
7.Sigma Olomouc1774628:1725
8.FK Mladá Boleslav1774628:2225
9.1. FK Příbram1773718:1824
10.Slovan Liberec1762918:2320
11.1. FC Brno1755714:2220
12.Bohemians 1905174589:1617
13.České Budějovice1736813:2115
14.1. FC Slovácko17421114:2414
15.SK Kladno17421113:2714
16.Bohemians Praha17311315:3310

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (563)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele