Gambrinus liga - souhrn 15. kola

16.11.2012, 19:54, aktualizováno 19.11.2012, 19:56
Komentáře a souhrny
Boleslav v dohrávce smetla Duklu a poskočila na páté místo. Plzeň otočila skóre ve šlágru kola v Liberci a zajistila si vedení v tabulce po polovině soutěže. Druhá je Sparta, která udolala Teplice, třetí je po výhře v Olomouci Jablonec. Tři body získaly také Baník, Brno, Jihlava a Hradec Králové...

FK Mladá Boleslav - Dukla Praha 3:0

19.11.2012 18:00

Góly: 50. Lukáš Magera, 64. Petr Johana, 69. Petr Johana

Dvě branky stopera Petra Johany výrazně přispěly ke konečnému vítězství Mladé Boleslavi nad pražskou Duklou 3:0. Hosté se v prvním poločase ještě drželi, ale poločasový bezbrankový výsledek ve druhém poločase neudrželi. Lukáš Magera otevřel skóre a po něm následovaly přesné zásahy hrdiny utkání Petra Johany.

Mladá Boleslav se v posledních utkání prezentovala hodně tvrdou hrou, ale hráčům Dukly to vůbec nevadilo. Pražané hráli svůj typický technický fotbal a rozhodně byli domácím více než vyrovnaným protivníkem, tedy alespoň v prvním poločase. Ve 34. minutě se odhodlal ke krásné střele mladoboleslavský Jan Bořil, ale jen těsně minul Radovu šibenici. Oba týmy si vypracovaly několik náznaků šancí, ale výsledek 0:0 se za prvních pětačtyřicet minut nezměnil.

Městský stadion v Mladé Boleslavi se poprvé rozjásal pět minut po změně stran. Brunclíkův centr na hlavu Nešpora sice gól neznamenal, ale na zadní tyči dotlačil míč do branky Lukáš Magera - 1:0 pro Mladou Boleslav.

V této fázi zápasu už byli domácí lepším týmem a po více než hodině hry zdvojnásobili a posléze ztrojnásobili své vedení. Brunclíkův další přesný centr dopravil do sítě hlavou Petr Johana a tentýž muž opět ze vzduchu vstřelil i třetí branku! Dukla byla na kolenou a na tři zásahy nedokázala najít odpověď. Po dlouhé době se tak stalo, že vyšla střelecky na prázdno, v Mladé Boleslavi utrpěla jasnou porážku 3:0.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Baumit Jablonec 0:1

18.11.2012 18:00

Góly: 14. David Lafata

David Lafata opět úřadoval, dnes jeho gól porazil celek Olomouce. Hanáci jsou čtvrtí, vítězný Jablonec je o tři body třetí.

Atraktivní zápas týmů z nejvyšších příček rozhodla jediná branka, šťastným střelcem je David Lafata. Ten si již ve čtrnácté minutě ve vápně počkal na přihrávku aktivního Tomáše Čížka a tváří v tvář gólmanovi Zlámalovi se nemýlil - 1:0 pro hosty.

Spolupráce mladíků Pospíšila s Navrátilem skončila neúspěšně, první jmenovaný napálil míč mimo Valešovu bránu. Poslední slovo první půle si do závěrečných okamžiků nechal veterán Karel Piták, který obehrál několik protihráčů a přesně vypálil. Míč ale skončil několik centimetrů nad Zlámalovou bránou.

Podobně již v druhém poločase střílel Michal Ordoš, který se také spíše zastřeloval. Domácí Michal Vepřek svého kolegu napodobil stejně neúspěšně, gólman Valeš byl pozorný a ránu vyrazil.

Tomáš Čížek poslal míč jen do dobře postavené hradby domácí obrany, z otočky se o zakončení snažil Tomáš Jablonský. Ani jedna ze střel ale branku nezasáhla. Po nijak záživné druhé polovině ale gól už nepadl. Nic na tom nezměnila ani snaha Michala Ordoše, který nezamířil po Pospíšilově nahrávce právě nejpřesněji.

Sigma Olomouc před zraky vlastních diváků prohrává a dívá se na záda právě svému dnešnímu soupeři. David Lafata zaznamenal již jedenáctou branku.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - 1. FK Příbram 1:0

18.11.2012 17:00

Góly: 9. Milan Lutonský

Fotbalisté Brna navzdory početnému oslabení zdolali v 15. kole české nejvyšší soutěže Příbram nejnižším možným rozdílem 1:0. Vítězství zařídil gólem již v 9. minutě domácí Lutonský. Domácí celek tak ukončil čtyřzápasové čekání na výhru a v tabulce se posunul na páté místo, zatímco Příbram si připisuje čtvrtou porážku v řadě na hřištích soupeřů a nadále zůstává poslední.

I přes absenci několika útočníků měli Brněnští v zápase územní převahu. Na hrotu Mezlíka totiž doplňoval jinak defenzivně laděný Přerovský. Domácí byli hned od začátku aktivnějším týmem a již v deváté minutě otevírali skóre. Zásluhu na tom měl obránce Lutonský, jenž překonal příbramského brankáře Hrušku.

Tento rychlý gól ještě víc povzbudil domácí hráče a zvýšili svoji aktivitu na hřišti, ale do gólových příležitostí se dostávali málokdy. Postupem času si hosté dokázali vytvořit pár brejků, kterým však chybělo přesnější zakončení. Ve 25. minutě hlavičkoval hostující Wágner do gólmana Doležala, který pak o několik okamžiků později zlikvidoval střelecký pokus Trappa. Zvýšit na 2:0 mohl domácí útočník Mezlík, ale ten těsně minul bránu. Na konci poločasu došlo k vyloučení poté, co obdržel červenou kartu Mezlík pravděpodobně za ohnání se po soupeři.

Ve zbytku zápasu tak měli příbramští hráči početní převahu, ale na trávníku to nebylo vůbec znát. Brněnští o jednoho hráče méně pohodlně hlídali jednobrankový náskok a nepouštěli soupeře do vážných šancí. Pouze jednou za celý druhý poločas hosté zahrozili před brněnskou bránou. V 63. minutě přistál nebezpečný centr zleva na hlavě volného Wágnera, ten však na hranici malého vápna hlavičkoval hodně nepřesně. Do závěrečného hvizdu rozhodčího se už nic zajímavého neudálo, a tak Brno zvládlo v početném oslabení, které trvalo 53 minut, ubránit jednobrankové vedení.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Slavia Praha 3:2

18.11.2012 17:00

Góly: 17. Dušan Uškovič, 33. Dušan Uškovič, 78. Emir Halilović - 10. Milan Nitrianský, 64. Karol Kisel

Hradec Králové nakonec udolal Slavii, v utkání padlo pět branek. Hosté sice vedli, ale ze tří bodů se po závěrečném hvizdu radují domácí hráči.

Utkání se vyznačovalo nervózní atmosférou již od začátku. Přeci jen, Slavia není zvyklá pohybovat se kolem devátého místa, naopak Hradečtí se museli velmi snažit, aby se dostali do klidnějšího pásma. To se jim nakonec daří, i když utkání vůbec nebylo jednoznačnou událostí.

Už v deváté minutě jsme viděli první vážnější akci zápasu, do zakončení se dostal Milan Škoda. Útočník hostí ale nezamířil přesně. Diváky to ale mrzet nemuselo, protože o pouhou minutu později se Slavia již prosadila. Po práci obránce Martina Latky, který vracel míč zpět do ohně se prosadil jeho kolega Milan Nitrianský a Slavia vedla.

O osm minut později ale bylo srovnáno. Martin Berkovec musel kapitulovat po závaru v pokutovém území, k míči se dostal Dušan Uškovič a dal domácímu týmu naději.

Tu proměnil v konkrétnější obrysy opět Uškovič. Slovenský útočník technickou střelou trefil přímo šibenici Berkovcovy brány a domácí vedli!

Ve druhé půli se hnal na slavistickou bránu Šísler, z celé situace ale byl pouze rohový kop. Brankář Tomáš Koubek musel hasit šanci Milana Škody, po ní se už ale opět měnilo skóre. Vývoj utkání řádně zdramatizovala Slavia, po Juharově přihrávce se prosadil Karol Kisel!

Inkasovaná branka ale Hradec nezlomila. Naopak, deset minut před koncem se domácí opět dočkali vedení v zápase. Celý stadion mohl slavit po technické střele Emira Haliloviče, která znamenala konec naději hostí a tříbodový zisk pro domácí celek! To sice mohl narušit Martin Latka, ale v závěru utkání ve velké šanci selhal.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FK Teplice 1:0

17.11.2012 20:15

Góly: 84. Bekim Balaj

To byly nervy! Sparťané sice měli nad Teplicemi převahu a spálili celou řadu šancí, ale nakonec se jim ten jeden jediný gól podařilo vstřelit až 6 minut před koncem. Hrdinou utkání se stal domácí útočník Bekim Balaj, jeho nejlepším hráčem pak zřejmě skvělý Hušbauer.

Pražský klub se v prvním poločase dostal k ohrožení Grigarovy brány třikrát; jednou z toho byla střela mimo, jednou nastřelená branková konstrukce, potřetí už musel zasahovat reprezentační gólman. Po čtvrthodině hry vyzval Hušbauera ke skórování Krejčí, mladý záložník vtrhl do šestnáctky a octnul se tváří v tvář Grigarovi, ale v jasné gólovce minul levou tyč.

Po čtyřech minutách si narazili pro změnu Pamić s Balajem a chorvatský obránce vypálil bodlem z 18 metrů, ale jeho střelu zastavila tyč. Grigar se poprvé výrazněji předvedl až deset minut před pauzou, kdy vychytal úplně volného Balaje; albánského forvarda vyslal do šance perfektní Hušbauer.

Tentýž hráč se podepsal i pod první příležitost druhé půle, když vyzval na hraně ofsajdu startujícího Krejčího, ale Grigar si s jeho střelou výtečně poradil. V 65. minutě pak střílel i samotný Hušbauer, ale strážce teplické svatyně byl opět bezchybný a vyrazil jeho ránu na roh.

Šance Sparty s ubíhajícími minutami přibývaly, ale prostor mezi třemi tyčemi netrefil ani po Jarolímově poziční hrubce Matějovský, ani následně z dálky Přikryl. V 73. minutě se do zakončení dostal Balaj, ale koncovku po akci Matějovského s Jarošíkem vyloženě pokazil a pouze nechal vyniknout Grigara.

Veledůležitý zákrok si připsal i sparťanský gólman Vaclík. V 76. minutě totiž Mahmutović po ztrátě soupeře bez váhání poslal míč Ljevakovićovi, před kterým musel Vaclík famózně odvracet v poslední možný okamžik; z následující akce na druhé straně minul po další z Hušbauerových nahrávek Krejčí.

Šest minut před koncem už to vypadalo, že Teplice cenný bod na Letné ubrání, jenže potom se domácí konečně prosadili. Nejprve se k hlavičce dostal Jarošík, od nějž se míč opřel do břevna a dost možná za brankovou čáru; hra však pokračovala a dorážet tak mohli postupně Zápotočný (neúspěšně) a konečně úspěšný Balaj.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 1:2

17.11.2012 18:20

Góly: 19. Miloš Bosančić - 62. David Štípek, 79. Vladimír Darida

Jan Nezmar si poslední ligový zápas představoval poněkud jinak. Slovan Liberec v souboji posledních dvou mistrů podlehl Viktorii Plzeň před vlastním publikem 1:2, přestože měl zápas jasně ve svých rukou. Slovan po prvním poločase vedl, navíc hrál v početní převaze, jenže ani to nestačilo na bodový zisk. Viktoria senzačním obratem zápas ovládla a Nezmarovu rozlučku pokazila.

Nebyla to zrovna optimální první půle v podání Viktorie Plzeň. Domácí Slovan hrál dobře a svého soka přehrával. Převaha domácích pak vyeskalovala v devatenácté minutě vedoucí brankou v síti Západočechů. Vynikající práci uvnitř pokutového území předvedl Miloš Bosančič, obrana plzeňských se proměnila v slalomové kužely a Bosančič svojí akci dotáhl do úspěšného konce - 1:0 pro Slovan Liberec. Úřadující ligový šampión pokračoval v dobré hře a Plzni dělal velké problémy. Delarge upaloval na Kozáčikovu branku a až na poslední chvíli jej zastavil stoper Procházka. Viktorka se předvedla až v závěru prvního poločasu, kdy pěknou akci zakončil nepřesnou střelou Vladimír Darida.

Ve 43. minutě přišel jeden ze zlomových okamžiků prvního poločasu. Procházka jasně fauloval unikajícího Delargeho a sudí Kocourek poslal hostujícího stopera předčasně do sprch! Vrbovi svěřenci navíc mohli do šaten v ještě větším oslabení. Chvilku nato totiž Bakoš neudržel nervy na uzdě a ve vzájemné strkanici udeřil Blažka do obličeje. Slovenský reprezentant měl velké štěstí, že mu Kocourek ukázal jen žlutou kartu, stejně jako libereckému útočníkovi.

Každopádně Liberec měl utkání velmi dobře rozehrané, vedl 1:0 a hrál v početní převaze. Navíc na začátku druhého poločasu měl velkou šanci navýšit skóre Jan Blažek, jenže v jasně tutovce selhal a tento okamžik ho nakonec musel mrzet. Oslabená a notně otřesená Plzeň se totiž vzchopila a po hodině hry srovnala skóre. Po rychlém brejku přihrával Ďuriš na Štípka, který překonal brankáře Bičíka - 1:1. Opakované televizní záběry však ukázaly, že plzeňský mladík skóroval z ofsajdu.

Zhruba za dalších sedm minut měl na kopačce znovu vedoucí gól střídající Hadaščok, jenže na rozdíl od Štípka nedokázal trefit prostor mezi třemi tyčemi. V 72. minutě se naplnil čas velké hvězdy české ligové kopané. Jan Nezmar, člen elitní skupiny ligových kanonýrů, za potlesku stadionu U Nisy opustil hrací plochu s drobným zraněním. Byl to dozajista dojemný okamžik. Možná ještě dojemnější byly následující minuty, které musely již vystřídaného Nezmara šokovat. Liberecká defenzíva totiž zcela selhala a Plzeň vstřelila vedoucí branku. Vladimír Darida ve vápně překonal Bičíka a zajistil svému týmu nečekaný obrat - 1:2.

Minutu před koncem zápasu se síly na hřišti vyrovnaly. Lukáš Vácha sice fauloval Štípka, ale druhá žlutá z rukou sudího Kocourka byla přeci jenom dost přísná. Vácha musel opustit hřiště v letošní sezoně už potřetí! Viktorka vedení 2:1 udržela a z Liberce si odváží plný počet bodů. Navíc se stává ligovým "půlmistrem".

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - 1. FC Slovácko 2:1

17.11.2012 16:00

Góly: 68. Tomáš Majtán, 82. Vladan Milosavljev - 80. Tomáš Košút

Ostravský Baník doma porazil Slovácko 2:1 a ve 14. zápase sezony získal teprve druhou výhru. Tříbodový zisk sice Baníkovce z poslední příčky nevytáhl, ale alespoň je přiblížil na jediný bod patnácté Příbrami. Slovácko je šesté.

Utkání mělo pro domácí existenciální příchuť, a vítězný gól z kopačky Mirosavljeva pouhých osm minut před koncem tak zažehnal skutečně černá oblaka. Oba celky si pro diváky připravily to nejnapínavější až na konec: po nudné první půli poslal 20 minut před závěrečným hvizdem Baník do vedení Majtán, jenže Košút v 80. minutě vyrovnal. Výhru tak zajišťoval až Mirosavljev parádním přímým kopem.

V úvodním dějství se sice oba celky dokázaly dostat do určitých náznaků šancí, ale jinak se žádná fotbalová nádhera nekonala a bazalské ochozy čekaly na gólovku marně. Celý poločas se nesl spíše ve znamení tvrdé hry, což rozhodčí Bílek ocenil hned sedmi (!!!) žlutými kartonky, a nejdůležitějším bodem bylo - bohužel pro domácí - zranění elitního forvarda Václava Svěrkoše, který po Valentově zásahu do kolene odkulhal ze hřiště a musel být střídán.

Po pauze stavidla trochu povolila a oba soupeři trefili brankovou konstrukci. Nejprve hostující Valenta hlavičkoval po centru z pravé strany do břevna - to bylo ve 49. minutě - a poté o 17 minut později stejně dopadli i domácí, když Kaprálik nedokázal po Lukešově rohu rovněž hlavou usměrnit míč do Melichárkovy sítě.

Pak už ale Baník vstřelil vedoucí branku - Lukeš s Krautem rozjeli rychlou brejkovou akci a druhý jmenovaný namazal před bránu Majtánovi, který nemohl minout. Slovácko nicméně srovnalo za necelou čtvrthodinku - Košút po pouhých několika vteřinách pobytu na hřišti vsítil na 1:1, když vtrhl na přímý kop do vápna a před Bártovou brankou se zorientoval nejlépe ze všech.

Jenže o pouhé dvě minuty později se Baník dostal opět do vedení, které už nepustil. Tradiční exekutor přímých kopů Lukeš tentokrát k zahrávání pustil Vladana Mirosavljeva, proti jehož parádní ráně neměl Melichárek šanci. Emotivní závěr, v němž se hráči obou týmů hlasitě dohadovali ve středu pole, už na výsledku nic nezměnil.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Dynamo České Budějovice 1:0

16.11.2012 18:00

Góly: 89. Tomáš Kučera

Jediná branka Tomáše Kučery z 89. minuty rozhodla o nejtěsnějším vítězství Jihlavy nad Českými Budějovicemi. Utkání nenabídlo příliš hezkou podívanou. Až na gólový okamžik se téměr nic neudálo a diváci na Vysočině se víceméně nudili.

Bohužel první poločas divákům opravdu nic nepřinesl. Oba celky jakoby se neměly čím překvapit a vyrovnaná podíváná přinášela jen náznaky šancí. V 16. minutě hlavičkoval nepřesně Řezníček a o chvíli později rovněž hlavou zakončoval Sedláček, brankář Daněk jeho pokus lapil. Do pokutových územích sice létaly centry, ale žádný z nich výraznejší nebezpečí neznamenal. Pět minut před koncem prvního poločasu pálil hodně nad Obert a tím vlastně skončilo první dějství.

Ve druhém poločase se obraz hry nezměnil. Domácí byli mírně lepší, hned tři minuty po úvodním hvizdu zakončoval Kučera, ale znovu to bylo mimo tři tyče. Jihlavě velice citelně scházely dvě opory, mozek hry Václav Koloušek a kanonýr Stanislav Tecl. Bez nich to zkrátka nešlo.

Utkání pomalu směřovalo ke svému remízovému konci, když tri body pro domácí Vysočinu vystřelil Tomáš Kučera. V 89. minutě si na hranici pokutového území zpracoval míč a trefil se přesně k tyči - 1:0 pro Jihlavu. Jihočeši se z gólového direktu už nevzpamatovali. Vysočina vstřelila rozhodující branku na poslední chvíli a nepříliš záživné utkání nakonec ovládla nejtěsnějším rozdílem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň1594226:1131
2.Sparta Praha1593323:1230
3.Baumit Jablonec1585226:1429
4.Sigma Olomouc1575323:1426
5.FK Mladá Boleslav1563618:2021
6.Zbrojovka Brno1563620:2521
7.Dukla Praha1547423:2219
8.1. FC Slovácko1554620:1919
9.Slovan Liberec1554622:2219
10.Vysočina Jihlava1547421:2619
11.Slavia Praha1546519:1718
12.FC Hradec Králové1537515:1716
13.České Budějovice1543815:2215
14.Baník Ostrava1535720:2814
15.FK Teplice1534815:2513
16.1. FK Příbram1526712:2412

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (425)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele