Gambrinus liga - preview 15. kola

16.11.2012, 08:41, aktualizováno 19.11.2012, 08:36
Previews
Mladá Boleslav přivítá v dnešní dohrávce patmáctého kola první ligy Duklu Praha. Souboj týmů, které v tabulce dělí jediný bod, rozhodne o tom, kdo bude po první polovině soutěže nejblíže nejsilnější čtyřce a vzdálí se boji o udržení.
FK Mladá Boleslav - Dukla Praha  (pondělí 18:00)
Zajímavý duel dvou celků, které se na závěr podzimní části sezóny dostaly do formy, nabídne pondělní dohrávka patnáctého kola. Mladá Boleslav v ní hostí Duklu Praha.

Mladá Boleslav se po špatném úvodu sezóny dostává do tempa a v posledních třech utkáních neprohrála. V posledním kole si dokonce vyšlápla i na Jablonec na jeho vlastní půdě. Pro ambiciózní tým kouče Ladislava Mináře ještě není nic ztraceno. V případě vítězství nad Duklou se díky vyrovnanosti tabulky mohou domácí posunout na páté místo za vedoucí čtveřici, která již má přeci jen větší náskok. S úvodní polovinou sezóny mužstvo z města aut výsledkově spokojeno být nemůže. S výhledem na návraty klíčových hráčů do jarní části sezóny se však Mladá Boleslav jistě bude chtít ještě poprat o pohárové příčky.

Zatímco Boleslav letos počítala spíše zraněné, hosté z Prahy na podzim počítali především remízy. Dukla, která má pouze o bod více než pondělní soupeř, má stejně porážek jako například druhá Sparta. Řada nezvládnutých závěrů a nedotažených utkání do vítězného konce však tým Luboše Kozla v aktuální sezóně stojí lepší umístění v tabulce. I tak se však Dukla stále drží v horní polovině tabulky a proti Boleslavi bude chtít navázat na sérii tří neproher v řadě.

"Boleslav je mužstvo velice agresivní s hráči typovĕ velice silnými a dynamickými. Mají velmi dobrý přechod do útoku. Silné útočné standardní situace. Nic lehkého nás nečeká, ale samozřejmĕ tam nepojedeme předem odevzdaní, budeme chtít hrát svoji hru. Očekáváme podobný zápas jako byl v Brnĕ, kde domácí hrají na hranici agresivity. Když jsme se s tím dokázali vyrovnat tam, tak se o to budeme snažit i v Boleslavi," uvedl Luboš Kozel.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kysela, Johana, Dosoudil, Bořil - Ščuk, Kúdela - Sivrič, Mareš, Štohanzl - Nešpor
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Romera, Vorel, Božič, Vrzal - Malý, Gedeon, Borek - Berger, Pospěch, Svatonský
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.50 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Zbrojovka Brno - 1. FK Příbram  (neděle 17:00)
Jedenácté Brno hostí poslední Příbram. Domácí budou chtít vylepšit nepříznivou bilanci vzájemných zápasů, když v posledních třech duelech s Příbramí nebodovali ani jednou a svému protivníkovi už 228 minut nevstřelilo gól.

Brnu se v předcházejících kolech moc nedařilo, když poslední tři duely prohrálo a již 4 kola neví, jak chutná pocit vítězství. Konečně vyhrát se pokusí v neděli, kdy přivítá poslední tým tabulky. "Po třech porážkách potřebujeme nutně zabrat a bodovat, abychom měli klidnější zimní přípravu. Nesmíme hrát bojácně, budu od hráčů vyžadovat útočnou aktivitu s častější střelbou. V Příbrami jsem sice působil a některé hráče znám, ale kádr se dost obměnil. Postavení v tabulce neodpovídá síle příbramského kádru," řekl brněnský trenér Petr Čuhel, jehož svěřenci mají pětibodový náskok před sestupovými pozicemi.

Co nejdříve opustit dno tabulky, s takovým cílem pojedou do moravské metropole fotbalisté Příbrami. Pouze výhra jim pomůže dostat se ze sestupového pásma. Markovy svěřence trápí výsledky na hřištích soupeřů, protože v posledních třech duelech venku pokaždé prohráli. Naposledy si vysloužili debakl 1:6 od Olomouce. "Poslední výjezd na Moravu se nám nepovedl. V Olomouci jsme dostali šestku, ale před cestou do Brna nás to nijak nestraší. Jestli jsou hráči profíci, z takových věcí se musí oklepat. Navíc zápasy jdou v rychlém sledu za sebou. V minulém zápase s Hradcem bylo pozitivní, že jsme po debaklu v Olomouci neinkasovali, ale mrzely nás i čtyři zahozené gólové šance. Na tom je třeba hodně pracovat a zlepšit to třeba už v Brně," prohlásil trenér Příbrami Karol Marko.

Brno bude postrádat trojici zraněných Švancaru, Husára a Halašku a vykartovaného Škodu. Za hosty nenastoupí oba zranění Tarczal a Koukal. Otazníky visí nad startem příbramského Valenty.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Petr - Pašek, Brabec, Pernica, Lutonský - Glaser Kaufman, Zavadil, Šoljič - Mezlík, Jurdík.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Jugas, Dejmek, Mišůn, Divíšek - Kalivoda, Trapp, Mareš, Šlapák - Střihavka, Wágner.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.30 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - Slavia Praha  (neděle 17:00)
Nešťastné číslo "13" nyní symbolizuje aktuální formu domácího Hradce. Na jeho stadion zavítá pražská Slavia, která ale na deváté příčce také nemůže svou situaci označit za oslnivou. Kterému týmu se bude dařit víc?

Hradec Králové v posledním utkání pouze remizoval s Příbramí, předtím dokonce prohrál s Českými Budějovicemi. Většina utkání mezi těmito týmy skončila remízou, často bezgólovou. Naposledy se ale Slavia chytla a nastřílela Hradci pět branek. K nešťastnému výsledku se vyjadřuje i kapitán týmu Milan Fukal.

"To utkání je již pryč. V přípravě jsme Slavii zase dali čtyři góly my. Samozřejmě v neděli bychom chtěli bilanci vítězstvím srovnat," nabádá odhodlaně své spoluhráče.

Trenér Jiří Plíšek ale zároveň nepodceňuje sílu soupeře a vidí na jeho situaci pozitiva. Obrací se i ke stoperu Martinu Latkovi, který si svými výkony řekl o pozvánku do reprezentace. "Slavia není jenom o Latkovi, který se po zásluze dostal do reprezentace, ale má také ve svém středu velké individuality, které v minulosti dokázaly vyhrávat tituly a hrát o evropské poháry. Kádr je velmi silný, počínaje gólmanem Čontofalským, přes Latku, Kysela v záloze až po Škodu, který je velmi nepříjemný a schopný rozhodovat utkání," říká trenér Plíšek.

Co na takové komplimenty říká jeho protějšek, slávistický trenér Petr Rada? "Do Hradce pojedeme s jasným cílem, a to vstoupit do utkání mnohem lépe než v Českých Budějovicích a získat tři body. První poločas musí být z naší strany úplně jiný než ten, který jsme sehráli před týdnem v Budějovicích."

Také Slavia se bude muset obejít bez řady klíčových hráčů. S Latkou a Nitrianským sice počítat může, to se ale nedá říci o Zákostelském, Vošahlíkovi, Veselém a Petrákovi s Mičolou, kteří stojí za karty. O své pocity se rozděluje také novopečený reprezentant Martin Latka.

"Jsem moc rád, že jsem se dostal na hřiště. Navíc na celý poločas a ještě jsem ho odehrál po boku Marka Suchého, takže jsme navázali na starou spolupráci," říká stoper a dodává: "V Hradci uděláme s klukama všechno pro to, abychom konečně přivezli tři body ze hřiště soupeře a napravili tak poslední nepovedená utkání."
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Tomáš Koubek - Tomáš Holeš, Peter Jánošík, Milan Fukal, Jiří Poděbradský - Emir Halilovič, Petr Schwarz, Radek Hochmeister, Vojtěch Štěpán - Dušan Uškovič, Tomáš Strnad
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kamil Čontofalský - Milan Nitrianský, Martin Latka, David Hubáček, Matúš Čonka - Štěpán Koreš, Lukáš Jarolím, Karol Kisel, Jaromír Zmrhal, Martin Juhar - Milan Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.20 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sigma Olomouc - Baumit Jablonec  (neděle 18:00)
Olomouc v 15. kole české nejvyšší soutěže doma vyzve Jablonec. Oba týmy potřebují odčinit své nezdary z uplynulého kola a musely opustit čelo tabulky. Nyní okupují třetí, respektive čtvrté místo se šestibodovou ztrátou na vedoucí Plzeň. Ta v sobotu zvládla utkání v Liberci, kde vyhrála 2:1.

Hanáci nezvládli potvrdit svou skvělou formu poté, co dostali od domácí Plzně debakl 0:3. Pro Sigmu to znamenalo zastavení dvanáctizápasové série bez porážky a také ztrátu vedoucího postavení v tabulce. "Měli jsme v týdnu čtyři hráče v reprezentacích a jsem rád, že všichni se více nebo méně podíleli na výsledcích svými výkony. Přál bych si, aby se tohle všechno přeneslo do zápasu s Jabloncem. Lafata dlouhodobě potvrzuje, že je výborný koncový hráč. Jeho nejsilnější stránka je určitě výběr místa v šestnáctce, tam je velmi nebezpečný," prohlásil trenér domácích Roman Pivarník, jehož svěřenci stále drží ligovou neporazitelnost v domácích zápasech.

Ani Jablonci se nedařilo před týdnem, když doma nečekaně podlehl Mladé Boleslavi 2:3. Toto utkání bylo výrazně ovlivněno brzkou červenou kartou domácích a následnou penaltou. Severočeši se pokusí získat ztracené body na Andrově stadionu, kde se zaskvěl dvěma góly v mezistátním utkání se Slovenskem český reprezentant a jablonecký kanonýr David Lafata. "Olomouc prohrála v Plzni a bude se chtít doma rehabilitovat. My bychom chtěli na ten výkon Plzně navázat. Čekám velice těžké utkání, protože Olomouc je doma velice silná, zvlášť v útočné fázi. Příbrami dala šest gólů. My se budeme snažit něco získat z protiútoků. Ani jeden z týmů nehraje žádného 'zanďoura', takže by to mohl být dobrý zápas před dobrou atmosférou," tvrdí trenér hostí Václav Kotal.

Domácí by měli nastoupit v kompletním složení, to hosté budou postrádat vykartovaného Špita.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Rossi, Dreksa, Škerle, Vepřek - Pospíšil, Hořava, Ordoš - Petr, Klesnil, Navrátil.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Eliáš, Kysela, Beneš, Novák - Kopic, Loučka, Čížek, Piták, Kovařík - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - 1. FC Slovácko  (sobota 16:00)
Ostravský Baník má před sebou další veledůležitý duel, tentokráte doma hostí nevyzpytatelné Slovácko. Domácí pod trenérem Pulpitem zatím jednou vyhráli a jednou prohráli a v tabulce jim patří až poslední místo. Slovácko je na tom výrazně lépe, z šesté pozice nenápadně atakuje první pětku.

Po odvolání trenéra Radoslava Látala se kormidla Baníku ujal Martin Pulpit a hned při své premiéře se mohl radovat z vítězství. Ostrava doma přestřílela Teplice 3:2 a alespoň na chvíli opustila sestupové pozice. Bohužel pro domácí se tam další týden ihned vrátila. Baník totiž prohrál na půdě¨Dukly Praha 2:0 a spadl opět na poslední místo. Nyní Slezané přivítají šestý tým tabulky Slovácko a nic jiného než vítězství neberou.

Pravdou ale je, že Slovácko se momentálně nachází ve zcela jiném rozpoložení, než je tomu o Baníku. I když bude postrádat klíčového útočníka Libora Doška. "Rozhoduje se ale na hřišti. Určitě je pravda, že Slovácko nebude moct praktikovat styl nakopávaných míčů na Doška, který je pak sklepává. Ale má tam i další vysoké hráče Košúta nebo Trousila. Slovácko není jen o Doškovi, budeme se muset připravit i na jiné věci," nechal se slyšet trenér Baníku.

Slovácko je an tom zcela opačně. V lize se mu náramě daří, což dosvědčuje aktuální šestá pozice. Velkou zásluhu na hře hostí má trenér Svatopluk Habanec.Slovácko v minulém kole porazilo Jihlavu zcela jednoznačně 3:0 a další překážkou bude poslední tým tabulky Baník Ostrava.I přes rozdílné postavení v tabulce trenér Habanec své svěřence varuje.

"Myslím si, že útočná fáze Baníku je silnější jak ta obranná. Proto zvýšenou pozornost musíme dávat na hráče, jako jsou Kraut, Kukec a samozřejmě Lukeš, který má nadprůměrnou kopací techniku a je nebezpečný při standartkách a umí dát finální přihrávku," varuje trenér Slovácka Svatopluk Habanec.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Bárta - Zawada, Frydrych, Kaprálik, Mach - Droppa, Lukeš - Kraut, Fantiš, Kukec - Majtán
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kuncl, Trousil, Košút, Reinberk - Hlúpik, Mezlík, Daníček, Valenta, Volešák - Kovář
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.30 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - Viktoria Plzeň  (sobota 18:20)
V sobotu jsou na programu tři zápasy 15. kola české nejvyšší soutěže. Nejzajímavější z nich se odehraje v Liberci, kde dojde k souboji posledních dvou ligových mistrů. Obhájce titulu Liberec doma vyzve předloňského mistra z Plzně. Útočníka Slovanu Jana Nezmara čeká loučení s domácím publikem, po podzimu totiž ukončí svou hráčskou kariéru.

Liberec se v sobotu pokusí vylepšit své dosavadní sedmé místo a využít jednu z posledních šancí, jak se přiblížit k čelním příčkám. Na vedoucí Plzeň ztrácí devět bodů. Severočeši mají s předloňským šampiónem nepříznivou bilanci vzájemných zápasů, v pěti posledních duelech ani jednou neslavili výhru a navíc doma vyhráli nad plzeňskými fotbalisty před pěti lety. A to se pokusí změnit. "Plzeň je ve velké fazoně, její hráči hrají v pohodě a předvádějí opravdu nejlepší fotbal v lize. V posledním zápase o čelo tabulky jednoznačně přehráli Olomouc a myslím, že jsou v sobotu favoritem. Ale chci věřit tomu, že duel bude stejně dramatický jako ten poslední v minulé sezoně a že padnou nějaké góly. Honza Nezmar určitě nastoupí, ale v tuhle chvíli nechci prozradit, jestli hned od začátku nebo ne. Přál bych mu, aby na rozlučku přišlo hodně lidí a aby třeba dal gól," řekl trenér domácích Jaroslav Šilhavý.

Plzeňští se nacházejí ve skvělé formě. O tom svědčí jejich poslední tři ligový výhry bez jediné inkasované branky. A díky tomu se vyšvihli do čela tabulky, kde by rádi i přezimovali. To však nejprve musejí ještě zvládnout dva duely. Ten nejtěžší mají hned před sebou a to na půdě mistrovského Liberce. "Na jaře se v tomto utkání rozhodovalo o titulu. Situace obou klubů je teď ale jiná, takže to nebereme jako odplatu, ale jako běžné utkání 15. kola. Liberci odešli klíčoví hráči na krajích hřiště, což by zamávalo s každým mužstvem. Přesto patří k mužstvům, které hrají ofenzivně, je dobře poskládané a může bojovat o pohárové příčky. Rádi bychom se udrželi v popředí tabulky, ale rozhodovat se bude až po 30. kole. Chceme však mít do koncovky co nejlepší postavení, což znamená bodovat v každém zápase. Asi to bude mít kvůli Nezmarovi slavnostnější atmosféru, ale zápas by to ovlivnit nemělo," prohlásil trenér Plzně Pavel Vrba.

Domácí sestava bude ochuzena o čtveřici zraněných Štajnera, Musiola, Butenina a Ljulku. Hosté budou postrádat stejný počet marodů jako jejich soupeř, na hřiště se nepodívají Pavlík, Rajtoval, Kolář a Hanousek.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Kušnír, Karišik, Kelič, Fleišman - Šural, Janů, Vácha, Bosančič - Delarge (Hadaščok), Blažek.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Čišovský, Ševinský, Limberský - Horváth, Darida - Štípek (Hora), Ďuriš, Zeman - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.50 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - FK Teplice  (sobota 20:15)
Fotbalisté Sparty v 15. kole Gambrinus ligy v domácím prostředí přivítají celek z Teplic. Zatímco domácí okupují nejvyšší pozice tabulky, to hosté se pohybují na hranici sestupového pásma.

Sparťany čeká druhé domácí utkání v řadě, po výhře nad Brnem 2:0 narazí na teplický tým, s nímž prohráli pouze v jednom z posledních 9 vzájemných duelů. V sobotu si budou chtít Letenští udržet svou neporazitelnost, která trvá pět zápasů. Hlavním cílem však je atakovat lídra tabulky z Plzně, na kterého ztrácí pouhý bod. "Čekají nás poslední dva ligové zápasy, z nichž chceme vytěžit šest bodů. Proto musíme uspět už s Teplicemi. Ale jsme si vědomi toho, že Teplice poměrně lehce přehrály Liberec, zatímco nás vítězství s ním stálo asi více sil. Útočník Leo Kweuke se dostal zase do formy, začal střílet góly a je škoda, že ho teď budeme postrádat. Ale budeme věřit, že ho ostatní zastoupí. Bekim Balaj třeba trpělivě čeká na svoji šanci a pokud ji dostane, věříme, že ji zúročí," doufá trenér Sparty Vítězslav Lavička, jehož mrzí absence nejlepšího útočníka mužstva Kweukeho.

Teplice se po třech zápasech bez výhry konečně opět dočkaly plného bodového zisku, když v uplynulém kole nečekaně smetly úřadujícího mistra z Liberce 3:0. Tento výsledek zlepšil jejich atmosféru v kabině a jedou na pražskou Letnou se zvýšeným sebevědomím. "Nálada je podstatně lepší, to vítězství nad Libercem nám pomohlo. Ale už je to historie, čekají nás další zápasy. Sparta je na domácím hřišti velmi silná, ale rádi bychom už někde prolomili neúspěšnou sérii venku," připomněl trenér hostí Zdeněk Ščasný nepříznivou sérii 7 utkání venku, kde jeho svěřenci získali jediný bod.

Domácí nebudou moci počítat s oběma zraněnými Kadlecem a Pavelkou. Hrát nebude ani již zmiňovaný Kweuke, jenž bude pykat trest za 4 žluté karty. Otazník visí nad startem domácího Hybše. Hosté by měli nastoupit v kompletním složení až na Keriče a Podaného, ti nebudou hrát kvůli dohodě mezi oběma kluby.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Jarošík, Pamič - Hušbauer - Kadeřábek, Matějovský, Přikryl, Krejčí - Balaj.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Lüftner, Rosa, Chovanec - Ljevakovič, Jursa - Vůch, Jarolím, Čajič - Mahmutovič.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - České Budějovice  (pátek 18:00)
Páteční předehrávku patnáctého kola obstarají sousedé z tabulky. V boji o důležité body nad pásmem sestupu hostí v předposledním kole před zimní pauzou Vysočina Jihlava České Budějovice.

Start do sezóny nováčkovi vyšel, nyní již ale elán vyprchal. Zatímco v úvodních sedmi kolech Jihlava neprohrála, v posledních týdnech táhne šňůru pěti zápasů bez vítězství. Týmu kouče Komňackého totiž v posledních zápasech citelně scházejí ofenzivní opory, konkrétně zkušený režisér hry Koloušek a mladý střelec Tecl. Nyní se k nim navíc přidali Mešanovič a Marek, nejistý je také start Masopusta.

"Pohled na zdravotní stav našeho kádru skutečně nevypadá příliš nadějně. Ale soustředíme se na to, abychom bez nosných hráčů naší ofenzivy dali dohromady jedenáct odhodlaných mužů, kteří se poperou o co nejlepší výsledek. Na domácím hřišti jsme schopni hrát s větším důrazem, agresí i nasazením. Z hráčů musíme vyždímat maximum a zároveň si pohlídat rychlé protiútoky Táborského s Řezníčkem," uvedl trenér František Komňacký.

České Budějovice se s příchodem trenéra Soukupa zvedly. Dva poslední zápasy vyhrály, přestože nastoupily na stadiónu nebezpečného Hradce a doma proti Slavii. Dynamo má na rozdíl od jihlavského mužstva kádr prakticky kompletní. S Tomášem Řepkou, který dostal trest na pět utkání, již totiž prý nepočítají.

"Hráče upozorňuji na to, že zápasy v Hradci i se Slavií jsme zvládli jen na základě velké disciplíny, týmového ducha a také díky tomu, že se nám povedly určité nadstandardní věci. Nebylo to tak, že bychom soupeře jednoznačně přehráli. Určitě však chceme bodovat a prezentovat se dobrým výkonem," prohlásil budějovický kouč Miroslav Soukup.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Obert, Tlustý, Šourek, Josl - Kučera, Jungr, Rada, Karlík, Vaculík - Sedláček
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Novák, Halama, Lengyel, Machovec - Javorek, Rýdel, Benát, Sandro - Táborský, Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.55 - 3.30 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň1484224:1028
2.Sparta Praha1483322:1227
3.Baumit Jablonec1475225:1426
4.Sigma Olomouc1475223:1326
5.Dukla Praha1447323:1919
6.1. FC Slovácko1454519:1719
7.Slovan Liberec1454521:2019
8.Slavia Praha1446417:1418
9.FK Mladá Boleslav1453615:2018
10.Zbrojovka Brno1453619:2518
11.Vysočina Jihlava1437420:2616
12.České Budějovice1443715:2115
13.FC Hradec Králové1427512:1513
14.FK Teplice1434715:2413
15.1. FK Příbram1426612:2312
16.Baník Ostrava1425718:2711

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (438)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele