Gambrinus liga - souhrn 14. kola

09.11.2012, 19:54, aktualizováno 11.11.2012, 21:50
Komentáře a souhrny
Plzeň opanovala šlágr kola, porazila Olomouc a posunula se do čela tabulky. Sparta přehrála Brno a na druhém místě střídá Jablonec, který nestačil na Mladou Boleslav. Teplice neměly slitování s Libercem. Dukla Praha porazila Baník, České Budějovice doma udolaly pražskou Slavii. Příbram se doma rozdělila o body s Hradcem, Slovácko si poradilo s Jihlavou.

Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 3:0

11.11.2012 20:00

Góly: 11. Daniel Kolář, 38. Vladimír Darida, 70. Jakub Hora

Očekávaný šlágr čtrnáctého kola nabídl až nečekaně jednoznačnou záležitost v podání domácí Viktorie Plzeň, která o svém vítězství rozhodla už v podstatě za úvodních pětačtyřicet minut. Sigma se tak propadá až na čtvrtou příčku.

Domácí začali od prvního fouknutí do píšťalky hodně aktivně a tlačili se dopředu, jejich snaze však častokrát chybělo to nejdůležitější - přesnost. Přesto se však záhy kýžené ovoce dostavilo: Procházka se vydal na útočný výlet, následně posunul balón do strany na svého obraného kolegu Limberského, který poslal přesný centr do pokutového území, kde už si hlavičkující Kolář poradil na jedničku podtrženou - 1:0.

Reprezentační bek se o slovo přihlásil i ve 24. minutě, když se po chytrém uvolnění z dálky do míče, jeho projektil ovšem Zlámal nadvakrát zkrotil! Plzeňská nadvláda pokračovala. Procházka opět na útočné polovině odcentroval do ohně, kde na kulatý nesmysl o fous nedosáhl Ďuriš. Ani to však svěřence Pavla Vrby nemuselo dvakrát mrzet. Sedm minut před odchodem na přestávku vrátil Ďuriš mičudu pod sebe na Daridu, který se zbytečně nerozpakoval a přízemní ránu usměrnil k tyči - 2:0.

Také po změně stran se pokračovalo v zajetém trendu a nic nenasvědčovalo tomu, že by se Hanáci měli ještě pokusit utkání zdramatizovat. Přesto se tak mohlo stát: Vepřek vyslal do vápna nadýchaný centr, na který si naskočil Ordoš, vytáhlý kanonýr však z bezprostřední blízkosti neuspěl a prostor branky nenašel! Jinak se ovšem dění na trávníku odehrávalo výhradně podle plzeňských not...

...poctivou kontrolu míče tak umně doplňovaly rychlé kontry do otevřené obrany, které musely dříve nebo později přinést definitivní vyústění. To mohl zaznamenat aktivní Ďuriš, po dlouhém pasu však hostující brankář likvidoval! Zanedlouho ale bylo definitivně jasno, slovenský reprezentant našel svým centrem hlavu čerstvě příchozího Hory (ten byl v tu chvíli na hřišti sotva tři minuty), který přidal definitivní pečeť na tříbodový úspěch Viktorky - 3:0. Sigma nakonec měla ještě dvě nadějné možnosti ke snížení, ty však nevyužila, a tak si ze západu Čech odjíždí se sklopenou hlavou.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Zbrojovka Brno 2:0

11.11.2012 18:00

Góly: 50. Leonard Kweuke, 90. Leonard Kweuke

Pražská Sparta porazila v domácím prostředí Zbrojovku Brno 2:0 a využila zaváhání Jablonce a vzájemného duelu Plzně s Olomoucí. Hrdinou zápasu byl dvougólový kamerunský obr Leonard Kweuke.

Do první zajímavé situace se dostali překvapivě hosté, ale sami sparťané jim ji přichystali. Jarošík ve snaze odvrátit balón pouze prodloužil a za Vaclíkem se "ozvalo" břevno! Následně bylo pro hosty velkou škodou, že se Škoda nedostal k dorážce. Na druhé straně vymyslel krásnou přihrávku Matějovský, Krejčí následně procpal míč na Kweukeho, který ale těsně nedosáhl. Ve 33. minutě předvedli sparťané další dobrou akci, na jejímž konci byl znovu Kweuke a Krejčí. Druhý jmenovaný nakonec zakončil a dobrý zákrok předvedl brankář Petr.

První poločas tedy branku nepřinesl. Diváci na Letné si museli počkat do 51. minuty, Pamičův centr parádně zužitkoval Leo Kweuke. Individuálně se zbavil svého strážce a zblízka prostřelil Petra - 1:0 pro Spartu. Letenští pořádně ožili a na branku Brna se valil jeden útok za druhým. Krejčí minul a Přikryla vychytal Petr.

Šance Sparty neustále přibývaly a bylo takřka jasné, že padne ještě jeden gól a to do brněnské sítě. Tato slova se nakonec potvrdila, byť až v devadesáté minutě. Hušbauerův centr dopravil do sítě opět Leonard Kweuke a svojí druhou brankou v utkání se stal jednoznačnou hvězdou večera. Sparta doma porazila Zbrojovku Brno 2:0.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Slovan Liberec 3:0

11.11.2012 15:00

Góly: 1. Aidin Mahmutovič, 35. Michael Lüftner, 76. Marek Jarolím

Fotbalisté Teplic zdolali ve 14. ligovém kole mistrovský Liberec 3:0 a odlepili se ode dna ligové tabulky. Zápas plný šancí a pohledných akcí strhl na jejich stranu už po 21 vteřinách Mahmutovič, další góly přidali Lüftner a Jarolím. Obhájce titulu po čtvrté prohře z posledních pěti venkovních duelů ztrácí kontakt s čelem soutěže a navíc prodloužil svou smolnou sérii na Stínadlech, kde dal v lize gól naposledy před 805 minutami hry v květnu 2005.

Za celých 16 let v první fotbalové lize Teplice nikdy nespadly na poslední příčku ligové tabulky. Před zápasem s Libercem ale na samé dno dosedly a vedení klubu začalo vymýšlet, jak ze svízelné situace ještě před příchodem zimy ven. Mělo pomoct i volné vstupné, v deštivém a studeném odpoledni ale dorazily jen tři tisíce diváků. Od první minuty se jim na poměry podzimního teplického trápení dostávalo výborného fotbalu.

Časomíra odpočítala jen 21 sekund a domácí vedli. Mahmutovičovi se vyplatilo napadat libereckou rozehrávku, po níž se dostal k míči, utekl soupeřům a jeho střela ze strany zapadla přesně k tyči. Nejrychlejší gól v historii ligy to ale nebyl, sparťan Lustrinelli se v roce 2006 trefil ještě o 10 sekund dřív. Liberec mohl rychle odpovědět, jenže Delarge po závaru ve čtvrté minutě trefil před brankou jen bránícího Vondráška.

Na mokrém terénu se hrál běhavý fotbal a oba týmy se dostávaly hodně rychle přes střed hřiště. Ve 23. minutě se protlačil na malém vápně ke sražené střele Kerič a těsně minul bližší tyč, na druhé straně vzápětí položil do střely po rohovém kopu Blažek a těsně přestřelil.

Teplice byly na pohled o nebezpečnější a ještě do pauzy daly i druhý gól. Jarolímovu ránu z 25 metrů k tyči brankář Bičík ještě vyrazil, jenže týž hráč kopnul parádně i roh, na který si na bližší tyči naskočil teprve osmnáctiletý stoper Lüftner a usměrnil ho do sítě. Hráč, kterého si trenéři vytáhli z dorostu, se trefil už ve čtvrtém ligovém zápase.

Liberec dal v Teplicích poslední gól v lize 21. května 2005 a od té doby odváží jen samé prohry. Nezlepšilo se to ani tentokrát, i když okolo pauzy jeho hráči přitvrdili v soubojích a začali domácí tlačit před vápno. Tam ale většinou jejich akce pohořely a co prošlo, zneškodnil Grigar. V 55. minutě vychytal Bosančiče, pak i střídajícího Mustaphu. Hostům citelně chyběl Štajner, kterého před zápasem vyřadily svalové problémy.

Nebezpečné byly i brejky domácích. Mahmutovič nejprve neuspěl, ale jeho další sprint v 76. minutě už marný nebyl. Míč ještě posunul doprava na Jarolíma, který se trefil přesně nad Bičíkovo rameno.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - FK Mladá Boleslav 2:3

10.11.2012 19:00

Góly: 42. Karel Piták, 76. David Lafata - 25. Lukáš Magera (pen.), 35. Jan Štohanzl, 74. Martin Nešpor

Parádní fotbalová podívaná se špatným koncem pro domácí celek byla k vidění v Jablonci. Baumit v oslabení podlehl Mladé Boleslavi 2:3 a odmítl možnost posunout se znovu do čela soutěže před Sigmu Olomouc.

Klíčový moment celého utkání nastal ve 22. minutě, brankář Špit chyboval a ve snaze napravit chybu fauloval Nešpora. Sudí odpískal faul a penaltu zároveň. Michal Špit uviděl červenou kartu a na pokutový kop se do branky postavil Valeš. Nicméně Lukáš Magera penaltu proměnil a Bolka vedla 1:0. O několik minut později inkasoval Baumit podruhé. Při závaru v pokutovém území domácích se nejlépe zorientoval Jan Štohanzl a s Jabloncem to v tuto chvíli vypadalo hodně zle - 2:0 pro Mladou Boleslav.

Jenže domácí, i za na první pohled beznadějného stavu, se nevzdávali. Čtyři minuty před koncem prvního poločasu snížil na rozdíl jediné branky Karel Piták. Po krásné akci mu adresoval centr Loučka a Piták se trefil přesně hlavou - 1:2.

Po změně stran si oba celky vypracovaly dostatek příležitostí a skóre se mohlo měnit hned několikrát. Úplně volný Sivrič nedokázal usměrnit míč do sítě a na druhé straně Piták hlavičkoval zblízka nad! Jablonec i v oslabení dokázal defenzívu Boleslavi hodně trápit. Piták v další šanci opět neuspěl a čtvrthodiny před koncem zvýšil na 3:1 Martin Nešpor. Důrazný útočník se z malého vápna nemýlil a výrazně přiblížil tříbodový zisk hostí.

Ani v tento moment se Jablonec nevzdal a okamžitě odpověděl. Miller dalekonosný pokus pouze vyrazil a David Lafata dorážkou snížil opět na rozdíl jediné branky - 2:3. Baumit se dral dopředu a v závěru mohl srovnat. Po Kovaříkově centru se zjevil před brankou nehlídaný Beneš a brankář Miller předvedl výborný zákrok a domácím nakonec zachránil tři body. Mladá Boleslav vyhrála v Jablonci 3:2 a domů si veze velmi cenné tři body.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Vysočina Jihlava 3:0

10.11.2012 17:00

Góly: 30. Libor Došek, 50. Libor Došek, 69. Vlastimil Daníček

Fotbalisté Slovácka odčinili porážku z Liberce a dnes jednoznačně porazili Jihlavu 3:0. Hned dvěma brankami se blýskl Libor Došek a dvacet minut před koncem pečetil výhru domácích Daníček.

Slovácku se naskytla první šance už po sedmi minutách, avšak Kovář místo koncovky volil přihrávku na lépe postaveného Doška, což bylo v tu chvíli špatné rozhodnutí a celou akci zhatilo. O několik minut později znovu zafungovala spolupráce Kováře s Doškem. Druhý jmenovaný vystřelil těsně vedle branky. Slovácko bylo lepší a po půlhodině hry šlo zaslouženě do vedení. Hlúpik odvedl dobrou práci, přihrál následně Doškovi, který nezaváhal - 1:0 pro Slovácko. Vedení domácích mohlo být po prvním poločase ještě výraznější, ale Kovářův velice nebezpečný centr odvrátila defenzíva Vysočiny.

Druhé branky se diváci v Uherském Hradišti dočkali krátce po změně stran. Volešákův centr zasáhl nohou Libor Došek a míč skončil za zády brankáře Blažka podruhé - 2:0 pro Slovácko. Jihlava toho směrem dopředu příliš nevymyslela, přesto mohla zápas zdramatizovat. Šourek ale na hranici značky pokutového kopu trestuhodně minul branku!

Záhy přišel trest. Došek sice hattrick nezkompletoval, ale v 70. minutě si naběhl na zadní tyč Vlastimil Daníček a bylo to 3:0. O osudu utkání tím bylo rozhodnuto. Jihlavě nakonec nebyl přán ani čestný gól, tři minuty před koncem se o něj pokusil Kučera, jenže minul branku. Slovácko vyhrálo 3:0 a znovu potvrdilo, že obrat ho doma o body je velice složitý úkol.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - FC Hradec Králové 0:0

10.11.2012 16:00

Góly: -

Příbram se v souboji dvou sestupem ohrožených týmů rozešla s Hradcem Králové remízou 0:0. Domácí jsou aktuálně čtrnáctí s jednobodovým náskokem na patnáctý Baník, Votroci se nacházejí o jedinou příčku výše.

Příbramští byli v utkání lepším celkem a vytvořili si několik gólových šancí, ale protlačit některou z nich za záda brankáře Koubka se ukázalo jako neřešitelný problém. Aktivní byl hlavně domácí křídelník Šlapák, který o sobě dal poprvé vědět už po pěti minutách, kdy se uvolnil na své straně a předložil do vápna míč Wágnerovi; ten však vystřelil vedle.

Koubek se poprvé předvedl chvíli po půlhodině hry, kdy musel likvidovat rychle postupně střely Trappa a Krbečka, ale nelehký úkol zvládl bravurně. Hradecký gólman se pak stal hrdinou zápasu těsně před poločasovou pauzou, kdy v největší šanci první půle vychytal Šlapákův samostatný nájezd.

Druhou polovinou odemkl svojí šancí Wágner, který v 51. minutě zničehonic vystřelil a jeho lob nakonec skončil na břevně hostující branky. Největší příležitost druhé přetačtyřicetiminutovky měl o čtvrt hodiny později Wágner, ale selhal - po skvělém centru Mareše před ním na malém vápně zírala prázdná branka, ale míč z jeho kopačky zamířil nepochopitelně vedle.

Hradečtí poprvé vážněji zahrozili až v 72. minutě, ale Schwarz nedokázal proměnil Holešův centr v gól a hlavičkoval příliš vysoko. A když se neprosadil dorážkou v závěrečné skrumáži ani Mišůn - to už běžel nastavený čas - rozešly se oba týmy nic neřešící remízou.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Slavia Praha 2:1

09.11.2012 20:15

Góly: 15. Jaroslav Machovec, 21. Ivo Táborský - 80. Milan Škoda

Všeobecně známá fakta se opět potvrdila - Slávisté jsou na hřištích soupeře nejvíce ze všeho neškodní a při absenci největší opory v osobě Latky, měly České Budějovice už před utkáním napůl vyhráno, přičemž těsné vedení Dynamo nakonec uhájilo.

Pražané se museli na jihu Čech obejít bez dvou defenzivních opor: Martin Latka a Milan Nitrianský si museli shodně odsedět trest za žluté karty a na obrané souhře SKS to bylo záhy citelně znát. Dynamo zaznamenalo v předešlých třech kolech jen jedinou branku, tentokráte však začalo po čtvrthodině hry pracovat na nápravě - přímý volný kop rozehrál Machovec, balón i díky teči zaplul až na místo určení - 1:0.

Netrvalo dlouho a bylo to o dvě branky. Postaral se o to Sandro, jenž dostal chvíli času, který brazilský středopolař využil měrou vrchovatou a Táborský už jen uklízel balón nekompromisně k tyči - 2:0. To Daňka na opačné straně zaměstnal jen nepřesný pokus Kisela a mezi tři tyče nedokázal zamířit ani Juhár. Petr Rada následně ještě do pauzy vyvodil z chyb důsledky a místo Cicmana poslal do hry Dostála.

Svěřenci Miroslava Soukupa se po změně stran zatáhli a zcela nepochopitelně přenechali iniciativu červenobílým. Slavia toho okamžitě využila a zanedlouho mohl zadělat na drama Kisel, jeho ránu však zlikvidoval parádním reflexem Daněk! Nápor hostující družiny nabíral na síle... Dvacet minut před koncem pálil Mičola, bývalý dlouholetý brankář plzeňské Viktorky však jeho ránu vyrazil jen ke Škodovi, ten však z úhlu nasměroval kulatý nesmysl pro změnu do tyče, od které se míč odrazil zpátky k domácímu brankáři!

Obraná tvrz nakonec byla prolomena v osmdesáté minutě: Koreš posadil mičudu na hlavu Škody, a ten už se tentokráte nemýlil (Slavia se venku dočkala branky po 541 minutách!) - 2:1. Hosté tam měli ještě celých deset minut na kýžené vyrovnání, hned dvě nadějné možnosti pak měl před sebou posledně jmenovaný, ovšem nejprve hlavičkoval do středu branky, aby následně v nadějné pozici pro změnu uklouzl.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Baník Ostrava 2:0

09.11.2012 18:00

Góly: 1. Zbyněk Pospěch, 25. Jan Svatonský

Těsná výhra s Teplicemi znamenala pro Ostravu konečné opuštění nelichotivé poslední příčky, ovšem možná se z ní slezský klub nebude moci radovat dlouho - porážka na Dukle může hosty opět klidně uvěznit až na chvostu.

Armádní celek se mohl opět spolehnout na tradičně silný začátek - tentokráte doslova! Neuběhla ještě ani minuta hry, když Svatonský po rychlé akci nacentroval do pokutového území, kde se nejvýše vyšrouboval Pospěch a hlavičkou ke vzdálenější tyči nedal Bártovi šanci zasáhnout - 1:0. Hosty však ani tento moment z míry nevyvedl, jejich neutuchající snaha však povětšinou končila daleko před vápnem.

Velký rozdíl mezi oběma stranami hrálo sebevědomí, které bylo naprosto logicky na domácí straně, a Dukla toho plnými doušky využívala. To bylo ideálně vidět na střele Malého, která byla od začátku odsouzená k neúspěchu, přesto proběhla, naproti tomu Kraut z nadějné pozice branku trestuhodně přestřelil!

Další povedený zápas hrál Tomáš Borek, který na sebe mimo jiné upozornil v sedmnácté minutě, kdy se po individuálním průniku středem pole odhodlal zpoza vápna ke střele - tvrdý projektil divže nepřerazil břevno ostravské branky! Zanedlouho však poslal další centr do ohně Berger a Svatonský si tentokráte pro změnu vyzkoušel roli střelce, a také zde byl bezchybný - 2:0.

Michal Bárta však ještě dostal prostor, aby mohl přesvědčit o tom, proč z něho nový kormidelník Martin Pulpit udělal jedničku. Bývalý brankář olomoucké Sigmy nejdříve po půlhodině hry zlikvidoval další hlavičkový pokus Pospěcha, načež posledně jmenovaný krátce před odchodem na přestávku ještě připravil střeleckou parketu pro Bergra, ani jemu však Bárta parádním zákrokem radost nedopřál!

Druhých pětačtyřicet minut pokračovalo pod taktovkou pražského mužstva, které však už žádnou z útočných akcí do zdárného konce nedotáhlo a v kombinaci s doslovnou impotencí Baníku, toho k vidění příliš nebylo. Filip Rada se tak po delší odmlce znovu dočkal nuly.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň1484224:1028
2.Sparta Praha1483322:1227
3.Baumit Jablonec1475225:1426
4.Sigma Olomouc1475223:1326
5.Dukla Praha1447323:1919
6.1. FC Slovácko1454519:1719
7.Slovan Liberec1454521:2019
8.Slavia Praha1446417:1418
9.FK Mladá Boleslav1453615:2018
10.Zbrojovka Brno1453619:2518
11.Vysočina Jihlava1437420:2616
12.České Budějovice1443715:2115
13.FC Hradec Králové1427512:1513
14.FK Teplice1434715:2413
15.1. FK Příbram1426612:2312
16.Baník Ostrava1425718:2711

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (368)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele