Gambrinus liga - preview 14. kola

09.11.2012, 08:37, aktualizováno 11.11.2012, 09:13
Previews
Gambrinus liga dnes nabídne utkání obhájce titulu i obou zástupců v Evropské lize. Mistra z Liberce čeká duel na hřišti posledních Teplic, Sparta přivítá Brno a Plzeň se ve šlágru kola utká s lídrem z Olomouce. V Plzni se střetnou dva týmy s výbornou aktuální formou. Viktoria prohrála v lize jediný z posledních deseti zápasů, Olomouc je neporažena už dvanáct kol.
FK Teplice - Slovan Liberec  (neděle 15:00)
Tradiční severočeský šlágr bude k vidění v Teplicích. Na Stínadla přijede s trápícími se domácími bojovat mistrovský Liberec.

Pouhá dvě vítězství a jen deset bodů v dosavadním průběhu soutěže dokázal vybojovat vždy ambiciózní celek z Teplic. Poslední místo po třináctém kole si žlutomodří nepředstavovali ani v nejhorších snech, ale za předváděné výkony se nemohou ničemu divit. Zatím týmu nepomohla ani výměna trenéra a kouč Ščasný bude mít ještě hodně práce, aby teplické mužstvo vytáhl v tabulce na vyšší pozice. Zápas s Libercem bude pro fanoušky Teplic prvním ze tří, na které budou mít vstup zadarmo. S dvanácti góly jsou Teplice nejhůře střílejícím týmem ligy.

"Jsme v situaci, kdy musíme pracovat, pracovat a pracovat. Já bych především chtěl poprosit diváky, aby nám přišli pomoct v téhle těžké situaci, do které jsme se sami dostali. Chci, aby hráči utkání odmakali opravdu na sto procent," prohlásil teplický kouč Zdeněk Ščasný.

Liberec do Teplic jezdí nerad. V posledních šesti zápasech na Stínadlech prohrál, v posledních sedmi dokonce neskóroval. Slovan po ne zrovna vydařeném začátku těžko navazuje na loňskou skvělou jízdu, nicméně v posledních utkáních jde herně nahoru a v tabulce se nachází za vedoucím kvartetem. V Teplicích bude k dispozici i klíčový středopolař Lukáš Vácha, jenž pykal za karetní trest.

"Chceme v Teplicích uspět a navázat na poslední výkony. Teplice nejsou v jednoduché pozici a vnímáme, že budou mít obrovskou motivaci. My se jim ale v motivaci musíme vyrovnat a fotbalovou kvalitou získat navrch. Nechci, aby to znělo nabubřele, ale v Teplicích chceme vyhrát," uvedl liberecký kouč Jaroslav Šilhavý.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Lüftner, Rosa, Podaný - Jursa, Ljevakovič - Jarolím, Vůch, Vachoušek - Mahmutovič
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Ljulka, Karišik, Kelič, Fleišman - Šural, Janů, Vácha, Blažek - Štajner, Delarge
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.25 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - Zbrojovka Brno  (neděle 18:00)
Ve 14. kole Gambrinus ligy v neděli na sebe narazí týmy Sparty a Brna. V tomto zápase budou chtít domácí potvrdit roli favorita a dotáhnout se na čelo tabulky.

Dva body, takový je rozdíl mezi vedoucí Olomoucí a čtvrtou Spartou. Toto manko se domácí pokusí smazat, k tomu však potřebují doma porazit Brno. Letenským se navíc v domácím prostředí daří, v osmi z posledních devíti zápasů slavili výhru. "V nahuštěném programu se musíme postarat hlavně o to, abychom rychle obnovili síly a otřepali se i ze čtvrtečního zápasu Evropské ligy. Zápas s Brnem nás čeká 48 hodin poté, co se vrátíme z Izraele. Ale musíme se s tím vyrovnat. V minulém zápase v Boleslavi jsme dva body ztratili, teď musíme doma zabrat a udělat všechno pro to, abychom se udrželi v kontaktu s čelem tabulky," řekl trenér domácích Vítězslav Lavička, jehož tým má za sebou čtvrteční duel v Izraeli, kde vyválčil remízu 1:1 proti Šmoně.

Brno se momentálně nachází v klidném středu tabulky, konkrétně na devátém místě s 18 body. Hráči z moravské metropole v posledních třech zápasech moc nebodovali, připsali si pouhý bod za remízu v Ostravě. Do Prahy jedou s cílem potrápit favorita a pokusit se urvat nějaký bodík. "V posledních třech zápasech jsme nepodali dobré výkony. Máme ve hře výkyvy. Sparta je doma velkým favoritem, pokud chceme uspět, tak musíme přidat k bojovnosti i precizní hru v obraně spojenou s osobním nasazením. Když nezlepšíme důraz a osobní nasazení, tak nemůžeme počítat s bodovým ziskem," prohlásil brněnský kouč Petr Čuhel.

Domácí budou postrádat oba zraněné hráče Kadlece a Pavelku, nejistý je start Pamiče. Hosté přijedou bez tří marodů Švancary, Husára a Halašky. Hrát také nebude kvůli červené kartě Sus a kvůli dohodě mezi kluby nenastoupí Brabec a Jurdík.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Jarošík, Hybš - Holek - Skalák, Hušbauer, Matějovský, Krejčí - Kweuke.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Petr - Král, Kaufman, Pernica, Pašek - Glaser, Šoljič, Zavadil, Lutonský - Mezlík, Škoda.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc  (neděle 20:00)
Ve 14. kole české nejvyšší soutěže si fotbaloví fanoušci určitě přijdou na své. V neděli se totiž odehraje šlágr kola, který obstarají celky Plzně a Olomouce. Ligu vedou právě hosté s jednobodovým náskokem před Plzní, s níž se v přímém souboji utkají o první místo!

Plzeň v posledních obou ligových duelech naplno bodovala a po třetím vítězství v řadě dychtí i v neděli proti Olomouci, kterou může sesadit z čela tabulky. Západočechům se proti Hanákům nedaří, vyhráli pouze jediný z posledních pěti vzájemných zápasů. Navíc budou chtít moravskému soupeři odplatit domácí porážku 0:4, kterou utrpěli na jaře. "Potkáme se se skvělým mužstvem, které dozrává poslední tři roky. Myslím, že teď má skvělou formu. Je to soupeř, který s námi bude bojovat o ty nejvyšší příčky. Samozřejmě se na zápas těším, určitě nás zase čeká těžká zkouška jako třeba s Jabloncem nebo na Slavii. Věřme tomu, že podáme dobrý výkon a doma zvítězíme," je přesvědčený trenér domácích Pavel Vrba.

Olomouc je ve vynikající formě. S ní se v boji o titul před sezonou až tak nepočítalo, ale po 12 kolech je nutno s ní počítat. Vede totiž tabulku společně s Jabloncem, který v sobotu překvapivě vyšel bodově naprázdno po domácí prohře s Mladou Boleslaví. Fotbalisté Sigmy se tedy mohou osamostatnit na prvním místě, pokud si ze Štruncových sadů odvezou aspoň bod. V opačném případě přenechají pozici lídra Plzni. "Význam zápasu jsem v týdnu před hráči nechtěl zvýrazňovat. Plzeň znám asi nejlíp ze všech mužstev, je hodně v televizi, odehrála hodně pohárových utkání a bude důležité, abychom to dokázali na ploše využít. Plzeň je kombinačně silné mužstvo, doma dokáže vyvinout obrovský tlak. Celé mužstvo je kvalitní, mají řadu individualit, dokážou měnit jednotlivé řady. Hrát na ně osobně by bylo složité, musíme se na ně přichystat jako na tým. Ale věřím, že mužstvo si s tím poradí a dokáže silné stránky Plzně eliminovat a využít našich předností. I my se v kombinaci stále zlepšujeme," tvrdí trenér Sigmy Roman Pivarník, jehož svěřenci už 12 kol neprohráli.

Domácí budou postrádat zraněnou trojici Pavlík, Rajtoval a Hanousek. To hosté nastoupí v plné síle, nejsou totiž hlášeny žádné absence.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Čišovský, Ševinský, Limberský - Horváth, Darida - Štípek, Kolář, Ďuriš - Bakoš.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Rossi, Dreksa, Škerle, Vepřek - Hořava, Pospíšil, Ordoš - Petr, Klesnil, Navrátil.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.65 - 3.75 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - FC Hradec Králové  (sobota 16:00)
O důležité body v přímém boji o záchranu se v sobotu utkají dva týmy z nižších pater tabulky. Domácí Příbram hostí Hradec Králové.

Domácí na svém stadionu s Hradcem šestkrát za sebou neprohráli, před vlastními diváky se jim navíc daří i v poslední době. S Plzní i s Baníkem v posledních duelech u Litavky dokázali vyhrát a připsat si svá první letošní vítězství. Svěřenci kouče Marka se navíc jistě budou chtít omluvit za týden starý debakl v Olomouci.

"Je to pro nás podobně důležitý zápas, jaký jsme sehráli naposledy doma s Ostravou. Obě mužstva potřebují uspět. My jsme si rozebrali chyby z utkání s Olomoucí a snad se z nich poučíme," řekl příbramský trenér Karol Marko.

Východočeši zvítězili jen dvakrát z posledních osmnácti ligových utkání a přestože se v tabulce pod nimi nacházejí ještě 4 týmy, mohou být po víkendu i poslední. Tak vyrovnanou tabulku nabízí letošní ročník. Venku Hradec nevyhrál devětkrát za sebou. Body sbíral spíše v domácím prostředí, kde až do týden starého duelu s Českými Budějovicemi neprohrál. Nyní si tak budou muset Votroci vzít ztracené body z domácího prostředí i někde venku. Povede se to v Příbrami? Kouči Plíškovi bude chybět vykartovaný Šisler.

"Dostali jsme se do nepříjemné situace. Místo toho, abychom se vzdálili pásmu sestupu, nás prohra s Českými Budějovicemi dostala dolů. Příbram je pro nás první šancí, jak to napravit a zase se vzdálit dnu tabulky. Soupeř je v podobné pozici a hraje o všechno. Za každou cenu nás musí porazit. Vyhrát v Příbrami není vůbec snadné. Přesvědčila se o tom třeba Plzeň, která tam prohrála," uvedl hradecký kouč Jiří Plíšek.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Jugas, Dejmek, Mišůn, Divíšek - Krbeček, Mareš, Trapp, Šlapák - Střihavka, Wágner
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Koubek - Holeš, Jánošík, Fukal, Poděbradský - Halilovič, Pávek, Hochmeister, Štěpán - Dvořák, Uškovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FC Slovácko - Vysočina Jihlava  (sobota 17:00)
Šestnáctibodoví sousedé z tabulky se proti sobě postaví v Uherském Hradišti. Domácí Slovácko hostí nováčka z Jihlavy.

Slovácko po špatném úvodu a změně trenéra prohrálo z posledních deseti kol jen dvakrát. Z toho jednou právě v posledním kole na půdě Liberce, což s předchozími dvěma remízami znamená, že se bodový přísun pod Buchlov přece jen trochu zpomalil. Důležité tři body před vlastními diváky nemůže pomoci vybojovat Reinberk, který v Liberci viděl červenou.

"Jihlava je nevyzpytatelný soupeř, který má dost divoké a překvapivé výsledky. V týmu je velké množství rychlostních hráčů, na které se budeme muset nachystat. Mimo hru jsou sice Tecl s Kolouškem, ale i tak si budeme muset dát pozor. Snad jsme si smůlu v koncovce vybrali v posledním domácím zápase s Hradcem a fanoušci uvidí víc branek," prohlásil slovácký kouč Svatopluk Habanec.

Jihlava je se sedmi nerozhodnými výsledky spolu s Duklou remízovým králem ligy. Borci z Vyočiny ve dvanácti podzimních zápasech skórovali, ale zároveň ve všech třinácti inkasovali. Poprvé bez vstřelené branky odešli z utkání právě před týdnem v duelu s Jabloncem, kde jim citelně chyběli hráči s čichem na góly Koloušek a Tecl. A nejinak tomu bude i v Uherském Hradišti.

"S příchodem kouče Habance se ve Slovácku vše otočilo. Tým začal sbírat body a zvedl se i herně. Čeká nás zkušené mužstvo, se kterým jen tak něco neotřese. Hraje velmi dobrý fotbal a v zápase je favoritem. My se chceme prezentovat kvalitní hrou, z níž budeme mít dobrý pocit, a především se nechceme vracet bez bodového zisku," nechal se slyšet Komňacký.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kuncl, Trousil, Košút, Mezlík - Hlúpik, Daníček, Valenta, Volešák - Došek, Lukáš
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Obert, Tlustý, Šourek, Josl - Masopust, Jungr, Rada, Kučera, Vaculík - Mešanovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baumit Jablonec - FK Mladá Boleslav  (sobota 19:00)
Jablonec doma přivítá Mladou Boleslav. Zatímco domácí se budou chtít udržet v čele, to hosté budou atakovat střed tabulky. Baumit patří s Olomoucí mezi nejlépe střílející týmy, kdežto Boleslavští mezi nejméně skórující.

Jablonečtí a Olomouc zatím vládnou nejvyšší české ligové soutěži. Oba týmy mají shodně 26 bodů a díky lepšímu skóre vedou tabulku Hanáci. Severočeši potřebují bodovat, pokud nechtějí riskovat případnou ztrátu kontaktu se Sigmou. Navíc doma ve čtyřech ze sedmi zápasů této sezony nevyhráli. "Očekávám, že Boleslav přijede hrát fotbal a to by nám mohlo vyhovovat. Musíme si ale dávat pozor na jejich kvalitní hráče, především Nešpora, Kuliče nebo Štohanzla. Věříme, že smolnou sérii z domácích zápasů protrhneme a vyhrajeme. Šancí si vytváříme dostatek, v předchozím utkání se Slavií jsme jich měli také dost. Věřím, že i vysoké úterní vítězství v poháru nám pomůže k tomu naše šance realizovat," připomněl hladké vítězství svých svěřenců 7:1 nad Ústím v rámci prvního zápasu osmifinále Poháru České pošty trenér domácích Václav Kotal.

I Mladá Boleslav v tomto týdnu hrála v tuzemském poháru, ale ne tak dobře jako její sobotní ligový protivník. Na hřišti třetiligového Třince uhrála jen remízu. Středočeši by ale rádi navázali na výkon z uplynulého kola, kdy vyválčili remízu 1:1 s aktuálně čtvrtou Spartou. "Po pohárovém zápase s Třincem jsem byl velmi zklamaný výkonem jednotlivých hráčů i mužstva jako celku. Věřím však, že v Jablonci navážeme na poslední ligové utkání s Spartou, ve kterém jsme předvedli bojovný výkon," řekl trenér hostí Ladislav Minář, jeho tým okupuje dvanáctou příčku se čtyřbodovým náskokem od sestupových pozic.

V táboře domácích nejsou hlášeny žádné absence. To hosté budou postrádat hned několik hráčů. Hrát nebude pětice marodů Chramosta, Rolko, Smejkal, Zahustel, Brunclík. Dále nenastoupí kvůli červené kartě Mareš a otazníky visí nad startem Ondřejky, Nešpora a Šírla.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Kysela, Beneš, Novák - Kopic, Čížek, Loučka, Piták, Kovařík - Lafata.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kysela, Johana, Dosoudil, Bořil - Ščuk, Kúdela - Sivrič, Magera (Fillo), Štohanzl - Kulič (Bulut).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - Baník Ostrava  (pátek 18:00)
V pátek se předehrávají hned dva zápasy 14. kola české nejvyšší soutěže. Tím prvním duelem, který otevře další víkendové kolo, je Dukla versus Ostrava. V lepší výchozí pozici se nacházejí fotbalisté pražské Dukly, ti pobývají v klidném středu tabulky. To hráči Baníku v uplynulém víkendu opustili sestupové pásmo.

Dukle patří po 13 odehraných zápasech osmé místo s pětibodovým odstupem od sestupových pozic. Pražané doma prohráli pouze s Plzní a v letošní sezoně uhráli celkem sedm remíz, což je společně s Jihlavou nejvíc ze všech týmů. Nyní doma vyzvou Baník, jenž se po výměně trenéra v uplynulém kole zvedl. "Letos máme docela štěstí, že vždycky dostaneme soupeře, ve kterém dojde k výměně trenéra. To na mužstvo vždycky nějak zapůsobí, co se týká zvýšení motivace a větší chutí do tréninku. A když je to podpořené dobrým výsledkem, jako se to Ostravě povedlo v minulém kole, tak určitě přijedou s chutí získat další body. Ale já doufám, že naše mužstvo je v úplně stejné situaci. Potřebovali jsme takovou injekci, jaká se nám povedla v Brně, a budeme se snažit, abychom tři body potvrdili doma," prohlásil trenér domácích Luboš Kozel. Ten bude postrádat vykartovaného Štetinu.

Ostravě zřejmě prospěla změna na trenérské lavičce, když Látala nahradil nový kouč Martin Pulpit. Pod jeho vedením Baník v minulém víkendu doma zdolal Teplice 3:2 a ukončil devítizápasové čekání na výhru. Díky tomu se odlepil ze samotného dna tabulky a posunul se o dvě příčky vzhůru, ale stále se ocitá na hraně sestupových pozic. Má totiž stejný počet bodů jako předposlední Příbram. "Vítězstvím nad Teplicemi nám spadl kámen ze srdce, ale vyhráno není. Jsem rád, že si to uvědomují hráči, je na nich znát koncentrovanost a soustředění. Před zimní přestávkou bychom chtěli získat patnáct bodů, což je hranice, která dává šanci na hru v klidném středu tabulky. Chybí nám čtyři body a pokusíme se část z nich získat už na Dukle. Její hru tvoří středová trojka Gedeon, Malý, Borek, na kterou se musíme připravit a snažit se ji pokrýt. Ale pozor si musíme dát i na oba krajní záložníky Bergra a Svatonského. Víme, že tam je velká podpora útočné fáze ze strany obou krajních obránců," řekl Pulpit, jenž nebude moci počítat se zraněným Vomáčkou a vykartovaným Milosavljevem.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Romera, Vorel, Božič, Vrzal - Malý, Gedeon, Borek - Berger, Pospěch, Svatonský.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Bárta - Zawada, Frydrych, Kaprálik, Mach - Kraut, Droppa, Fantiš, Lukeš, Kukec - Majtán.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
České Budějovice - Slavia Praha  (pátek 20:15)
Na jihu Čech bude v pátek večer pokračovat již 14. kolo nejvyšší fotbalové soutěže. Domácí České Budějovice hostí pražskou Slavii.

Jihočeši na Slavii neumí - porazili ji jen v jednom z posledních dvanácti zápasů. Doma však budou chtít potvrdit svůj první letošní úspěch z venkovního hřiště, když před týdnem vybojovali všechny tři body v Hradci Králové. Stalo se tak i díky jedinému gólu Dynama z posledních tří utkání. Budějovická ofenziva tedy rozhodně nemá být na co hrdá. Domácím nadále chybějí Riegel a Linhart a stoprocentně fit není ještě ani Klesa. Disciplinární trest běží Řepkovi.

"Zápas podle mě nemá jednoznačného favorita, my bychom chtěli zopakovat výhru i výkon z Hradce. Slavia je silný ligový tým, ani takové mužstvo jako Plzeň jí branku nedalo a prohrála jen vinou vlastního gólu. Teď jsou slávisté bez Latky a rádi bychom si v té souvislosti vzali příklad ze Slovácka," prohlásil budějovický trenér Miroslav Soukup.

Slavii budou chybět vykartovaní Latka a Nitrianský. Když důležitý defenzivní článek Latka kvůli zranění chyběl slávistům v 10. kole na Slovácku, Slavia dostala výprask 3:0. Pražanům se navíc nedaří venku, kde již čtrnáctkrát za sebou nevyhráli a v posledních pěti zápasech neskórovali. Na marodce zůstávají také Vošahlík a Zákostelský. Slávističtí fotbalisté Nitrianský, Latka, Dobrotka, Vlček a Lukáš Jarolím v minulosti hráli právě ze České Budějovice.

"Hned po nešťastné prohře s Plzní jsem hráčům v kabině říkal, ať dají hlavy nahoru. Musíme se z toho oklepat a připravit se na další zápas. Absence Latky a Nitrianského jsou pro nás samozřejmě nepříjemné ztráty, ale musíme se s tím vypořádat. Šanci dostanou hráči, kteří tak často momentálně nenastupují. Ale od toho jsou tady, aby ukázali svoji kvalitu," uvedl hostující kouč Petr Rada.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Novák, Halama, Lengyel, Machovec - Javorek, Benát, Rýdel, Sandro - Táborský, Řezníček
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Dostál, Cicman, Hubáček, Juhar - Koreš, Petrák, Zmrhal, Mičola - Kisel, Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.40 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sigma Olomouc1375123:1026
2.Baumit Jablonec1375123:1126
3.Viktoria Plzeň1374221:1025
4.Sparta Praha1373320:1224
5.Slovan Liberec1354421:1719
6.Slavia Praha1346316:1218
7.Zbrojovka Brno1353519:2318
8.Dukla Praha1337321:1916
9.1. FC Slovácko1344516:1716
10.Vysočina Jihlava1337320:2316
11.FK Mladá Boleslav1343612:1815
12.FC Hradec Králové1326512:1512
13.České Budějovice1333713:2012
14.Baník Ostrava1325618:2511
15.1. FK Příbram1325612:2311
16.FK Teplice1324712:2410

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (408)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele