Gambrinus liga - souhrn 11. kola

21.10.2011, 22:07, aktualizováno 24.10.2011, 20:22
Komentáře a souhrny
Sparta zvládla pondělní dohrávku v Teplicích a na čele tabulky má opět osmibodový náskok. Hubené vítězství hostům zařídil už v šesté minutě Miroslav Slepička...

FK Teplice - Sparta Praha 0:1

24.10.2011 18:30

Góly: 6. Miroslav Slepička

Sparta přijela, vstřelila gól a odvezla si tři body. O moc víc toho v dohrávce 11. kola k vidění skutečně nebylo.

Sparťané v Teplicích měli o motivaci postaráno. Na Stínadlech totiž nevyhráli již hrozivých 10 let a hlavně chtěli odčinit týden starý debakl s Libercem. První šance utkání patřila domácím. Vachoušek se šikovně obtočil kolem obránce a křížnou ránou vystrašil Švengera. Gólový úder ovšem přišel na druhé straně. Matějovského rohový kop vracel před bránu Hušek a sparťanský signál dokončil přesnou hlavičkou Slepička - 0:1. Úvodní branka demonstrovala, že se sparťané umí prosadit ve vápně i bez Kweukeho.

Následné minuty mnoho vzruchu nepřinesly. Hosté vycházeli z tradičně dobře organizované obrany, nikam se zbytečně nehnali a domácí tak měli pro útočení o to těžší podmínky. Nepříliš pohlednou bitvu o střed pole nenarušily ani sparťanské protiútoky a standardní situace, ani teplická snaha o vstřelení vyrovnávací branky. Větší kreativita a mírná převaha však byla k závěru první půle přeci jen na kopačkách hostů, teplické pokusy často končily ještě v zárodku akce v hloubi pole.

Stejně jako v úvodu zápasu, i v prvních minutách druhého poločasu zahrozili jako první žlutomodří. Stožického nebezpečné centry ovšem ke gólu nevedly. S narůstající hrací dobou se na míčí více a více drželi domácí, k vážnějšímu ohrožení brány Švengera se ale ne a ne dostat. Centrované míče totiž nebyl schopen nikdo zakončit.

Zničehonic se z nudy vynořila obrovská šance domácích. Čerstvý Čajič rozjel akci, míč nebezpečně prodloužil podél Švengera Jindráček a jen centimetry chyběly Vachouškovi, aby ve skluzu dotlačil balón do prázdné brány. Bohužel pro domácí se stav neměnil, dle obrazu hry však bylo patrné, že se Sparta soustředí už jen na bránění hubeného náskoku.

A hostům se to mohlo zle vymstít, v závěrečných minutách totiž domácí rozpoutali peklo. Nejprve dobrou střelu Jindráčka vyrazil Švenger, následná dorážka Rosy byla zblokována na roh. O pár vteřin později se předvedl prozměnu Vůch, jeho krásná rána ale mezi třemi tyčemi neskončila. Před závěrečným hvizdem pak marnou snahu domácích korunovala nedotažená akce po dalším nebezpečném Jindráčkově centru.

Velmi špatná první půle domácích tak rozhodla o tom, že si Sparta nakonec dokráčela pro tři body. Holt, hrát pořádně jen deset minut v závěru utkání je málo.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Viktoria Žižkov 4:1

23.10.2011 17:00

Góly: 51. Milan Petržela, 62. Václav Pilař, 73. Marián Čišovský, 76. Marek Bakoš - 67. Jiří Böhm

Viktoria Plzeň si připsala další tři body a nadále hodlá stíhat vedoucí Spartu. Viktoriáni dnes uštědřili Žižkovu porážku 4:1. Výsledek je pro Pražany ještě dost milostivý, Plzni totiž rozhodčí neuznal tři branky.

Obhájce ligového prvenství začal hodně aktivně a už ve 14. minutě měl na kopačce vedoucí branku Václav Pilař. Reprezentační záložník se dostal ve skrumáži k míči a orazíkoval tyč! Za Žižkov byl nejvíce vidět David Kalivoda, ale byli to domácí, kteří udávali tempo zápas. Jejich převaha byla místy drtivá, ovšem fanoušci Plzně se branky ne a ne dočkat.

Ve 48. minutě to ale málem byl Žižkov, kdo se mohl dostat do vedení. Čermákův centr překvapivě skončil na tyčce Pavlíkovy branky. Za další tři minuty už Plzeň trestala. Utočník Ďuriš postupoval sám na branku, všiml si ještě nabíhajícího Petržely a tak mu předložil míč. Petržela zakončil a Plzeň vedla 1:0. V 59. minutě to mohlo být už o dvě branky, Kolář ale stál v ofsajdu a rozhodčí gól neuznal. Účastníka Ligy mistrů to nemuselo mrzet, vše si totiž vynahradili vzápětí prostřednictvím Pilaře. Ten zužitkoval přesný centr Koláře na výbornou, v klidu zpracoval a zakončil - 2:0 pro Plzeň.

V 66. minutě přišel neuznaný gól číslo dvě. Opět byla hlavním problémem ofsajdová past. Žižkov ohrožoval domácí branku jen sporadicky, nicméně nakonec dokázal snížit a alespoň na chvíli utkání zdramatizovat. Böhmova rána překvapivě skončila za zády Pavlíka - 2:1. To ale nebylo vše, následně Böhm vyzval Kalivodu a ten promarnil velkou šanci na vyrovnání. Pak už bylo po dramatu, neboť Plzeň opět utekla na rozdíl dvou branek. Bakošův centr dopravil do sítě hlavou stoper Číšovský - 3:1 pro Plzeň.

O čtyři minuty později už to bylo 4:1. Petrželův krásný lob našel Bakoše, který hlavou překonal Vaclíka. S Žižkovem to mohlo dopadnout ještě hůře, to by ale musel být uznán další gól, který Plzenští vstřelili - ofsajdovým viníkem byl tentokrát Číšovský. V nastaveném čase ještě uviděl druhou žlutou kartu Bodeček a byl vyloučen. Na konečný výsledek zápasu to ale nemělo vliv.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Bohemians 1905 2:0

23.10.2011 17:00

Góly: 14. Ondřej Zahustel, 78. Václav Procházka

Boleslav díky dvěma zásahům přeskočila svého pražského soupeře a počtvrté v řadě neprohrála. Fanoušky Klokanů však bude cestou určitě provázet debata o neuznaném gólu - nególu Nešpora po hodině hry, která by v tu chvíli znamenala vyrovnání.

Domácí vstoupili do utkání aktivně a po čtvrthodince se tak zaslouženě dostali do vedení, když se po rohovém kopu dostal na malé vápno Zahustel a zblízka skóroval. Dvacetiletý záložník se tak trefil podruhé za sebou.

Značně lepší domácí pokračovali v dobrém výkonu, gólových příležitostí se jim však nedostávalo. Optická převaha však vyústila k jediné nebezpečné střele do konce poločasu. Tu vyslal z dálky Šírl a Sňozík musel ukázat své kvality, aby balón dokázal vyrazit.

Závary v šestnácte hostů po změně stran nemusel v konečném resultu Sňozík řešit, Boleslavští si tak mohli v 62. minutě pořádně vydechnout, když Nešpor rozezvučel břevno a míč se, alespoň podle verdiktu rozhodčích, jen o centimetry neodrazil za brankovou čáru.

Boleslavské snažení o pojištění tak přeci jen mělo zdárný konec, když jedenáct minut před koncem napálil odražený balón ve vápně Procházka neomylně k tyči. Spokojenost domácích fanoušků v posledních minutách se pokoušeli podpořit i pražští návštěvníci, pyrotechnika však zahřála pouze činící se hasiče.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - 1. FC Slovácko 0:1

23.10.2011 15:00

Góly: 35. Vit Valenta

Hradečtí už pět prvoligových zápasů čekají na vítězství nad Slováckem, které si připsalo letošní druhou výhru na hřišti soupeře. Zatímco Votroci tak už tři zápasy čekají na vstřelený gól, svěřenci trenéra Soukupa za posledních osm kol prohráli pouze jednou a na svém kontě mají pět výher.

Už v šesté minutě zvedali ruce nad hlavy domácí fanoušci, když se za obranu dostal Fischer a do ložené šance přihrával Zelenému, ten ale z pár kroků přestřelil. Ve 20. minutě se už zaskvěl brankář Filipko, který nohou vyrazil nadějnou akci, která po ose Zelený - Černý - Fischer končila v šestnáctce u Dvořáka.

Pět minut po půlhodině hry tak přišla ledová sprcha pro Hradecké. Mezlík poslal přízemní centr do vápna, Valenta šikovně tečoval a překvapil tak všechny včetně brankáře Lindra. Do poločasu navíc mohlo být ještě hůře, ale Ondřejkův pokus zpoza vápna mířil nad branku.

V 50. minutě měl možnost srovnat Fischer, po centru Zeleného v těžké pozici bez přípravy minul. Za deset minut se tak mohl za hlavu chytat Jeleček, který se šťastně dostal k míči v dobré pozici, ale pojištění poslal nad břevno.

Šestadvacátá a šestapadesátá minuta měly mnoho společného. Především osobní souboje Plašila s Pavelkou, které byly v obou případech oceněny žlutou kartou. Slovácko tak posledních 35 minut dohrávalo v deseti.

K nemilému překvapení domácích diváků to však nemělo přímý vliv na šance domácích, závěr utkání se tak obešel bez gólových příležitostí a v Hradci nezůstal ani bod.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Dynamo České Budějovice 2:0

23.10.2011 15:00

Góly: 47. Petr Janda, 82. Martin Hurka

Slavia po vydařeném výkonu může spílat své koncovce, že si Budějovičtí neodváží vyšší příděl. Jihočeši po třech remízách nedokázali vzdorovat v oslabení porážce, přesto se lepší atmosféry dostalo trenéru Ciprovi.

První dějství ovládala bez většího překvapení nepřesnost v přihrávkách i střelbě. Výraznější šance přišla po třiadvaceti minutách, kdy výkop Čontofalského prodloužil Pospěch na Trubilu, který tváří v tvář brankáři minul vzdálenější tyč.

Stejná dvojice stála i v akci za dvě minuty později, tentokrát se po centru Trubily dostal míč k Blažkovi. Jeho střelu dokázal nohou vyrazit Křížka. Na další vzrušení se pak čekalo až do poslední minuty, kdy Horejš skluzem sejmul Trubilu a červená karta vylétla nad hlavu Jecha okamžitě.

Početní výhoda přinesla ovoce již dvě minuty po změně stran. To se odražený míč dostal na vápno k Jandovi, který pohotově vypálil a zamířil přesně do šibenice. Po necelé hodince hry pak musel své kvality ukázat Křížka. Nejprve se po téměř ztraceném kontru dostal k míči Janda a z dálky donutil budějovického brankáře balón vyrazit, poté se o pojistku snažil Blažek střelou do protipohybu, ale Křížka opět dokázal svůj tým podržet.

A neuspěl ani Pospěch v 67. minutě, těsně po třetím střídání trenéra Straky, když Hurkův centr nedokázal z deseti minut usměrnit mezi tyče. Tím začal sérii šancí domácích, ale Trubila střelou k tyči nechal pouze vyniknout Křížku a následně Milutinovič o metr branku minul.

Třináct minut před koncem trefil Hurka z dálky břevno, odzvonil si tak svůj premiérový gól v lize pět minut poté. Osmnáctiletý talentovaný záložník dostal míč od Pospěcha a levačkou k tyči pojistil vítězství.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Baumit Jablonec 1:3

22.10.2011 18:20

Góly: 23. Marek Hanousek - 54. Vít Beneš, 73. Petr Zábojník, 76. Karel Piták

Jablonec i bez gólového příspěvku Davida Lafaty otočil nepříznivě se vyvíjející duel na hřišti Dukly a po výhře 3:1 se vrátil na druhé místo ligové tabulky. Skóre otevřel v polovině prvního dějství domácí Hanousek, Jablonec ale třemi góly po přestávce dokázal strhnout vítězství na svou stranu. V dresu vítězů se prosadili Beneš, Zábojník a Piták.

Dukla se kvůli špatnému stavu hřiště na Julisce musela pro dnešní zápas přestěhovat na Strahov a v úvodu se zdálo, že má přesun výborný účinek. V sedmé minutě totiž našel Vrzal Lietavu, ten však v čisté gólové příležitosti minul. Minuta osmnáctá přinesla spolupráci Lietavy s Bergerem, druhý jmenovaný ale pozorného Špita nepřekonal.

O pět minut později už to ale Dukle vyšlo, po centru Šimla se ještě nedokázal prosadit Svatonský, pohodlná dorážka Hanouska už ale znamenala vedení domácích 1:0. Po inkasované brance se Jablonec přecijen trochu zvedl a začal také útočit. Zajímavá rána Pitáka však skončila po zákroku Rady rohem. Ještě do poločasu měli další dvě výborné možnosti hráči Dukly, tutovky Svatonského a Bergera ale gólem neskončily.

Druhá pětačtyřicetiminutovka už jasně patřila hostům. Sedm minut po pauze ještě Kopic branku netrefil, ovšem o dvě minuty později už bylo vyrovnáno. Nakrátko rozehraný rohový kop vyústil v krásný centr Kopice a gólovou hlavičku stopera Víta Beneše. Po hodině hry mohl otočit průběh zápasu Jarolím, na přihrávku Kopice ale nedosáhl ideálně a minul.

Sedmnáct minut před koncem dostal hosty do vedení další obránce Zábojník, jehož tečovaná rána z hranice šestnáctky přeletěla bezmocně plachtícího Radu a zapadla do sítě. V sedmdesáté šesté minutě pak ještě Kovařík našel ideálním centrem naběhnutého Pitáka, který nezaváhal a definitivně rozhodl. Jablonec porazil Duklu 3:1 a stáhl ztrátu na první Spartu, Dukla zůstává sedmá.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Sigma Olomouc 4:1

22.10.2011 16:00

Góly: 36. Lukáš Pleško, 59. Martin Šlapák, 82. Zdeněk Koukal, 90. Zdeněk Koukal - 84. Adam Varadi

Příbram v sobotním utkání jedenáctého kola Gambrinus ligy přestřílela Olomouc 4:1 a posunula se do první poloviny tabulky, je osmá. Sigma zůstává po devítibodovém odpočtu v přímém ohrožení sestupu, nachází se na čtrnácté příčce a od patnáctého Baníku jí dělí jen skóre. Domácí vedli už 3:0, Olomouc pak sice dokázala vykřesat naději na body, ovšem všechny komplikace Příbram rázně odmítla dalším gólem v závěru.

Domácí začali lépe a k první výraznější příležitosti se propracovali už po dvou minutách, kdy hlavičkoval Šlapák, Zlámal si však s míčem nakonec poradil. Ve čtrnácté minutě vypálil z velké dálky Pleško a po nejistém zákroku Zlámala dorážel zblízka Krejčí, hostující brankář ale zasáhl skvěle.

V šestatřicáté minutě se domácí dostali do zaslouženého vedení 1:0. Standardní situaci z nějakých třiadvaceti metrů zakroutil přesně k tyči Pleško a i přesto, že si Zlámal na balón sáhl, nedokázal ho vytěsnit mimo tři tyče. Ještě do přestávky mohli příbramští vést o dvě branky, když šli do přečíslení dvou na jednoho, Šlapák však Wágnerovi přihrál nepřesně, a tak akce vyústila nepříliš nebezpečnou ranou.

Druhý poločas nabídl více zajímavých ofenzivních akcí i gólů. Po hodině hry vysunul Wágner v další spolupráci Šlapáka, ten utekl olomoucké obraně a uklidil balón k tyči. Poté přišla pětiminutovka Sigmy, ve které si hosté vytvořili hned tři čisté gólové šance. Nejprve z bezprostřední blízkosti minul Vepřek, o dvě minuty později pak Sigma vyslala svou vůbec první střelu na bránu, na Rossiho hlavičku ovšem dokázal reagovat na brankové čáře stojící Tarczal. A v sedmdesáté druhé minutě trefil Varadi tyč.

Osm minut před koncem normální hrací doby ale udeřilo na druhé straně a bylo rozhodnuto. Nádhernou ranou z dálky se uvedl Valenta, míč se od břevna odrazil těsně před brankovou čáru a z mírného ofsajdu těžící Koukal neměl problém zvýšit vedení Přibrami na 3:0.

O dvě minuty později se po rohovém kopu dokázal prosadit hostující Varadi, poslední slovo však měli znovu domácí. V nastaveném čase potáhl míč přes polovinu hřiště Papšys, předložil ho před prázdnou bránu Koukalovi a bylo to 4:1. Příbram tak dokázala zareagovat na debakl od Jablonce a je osmá, Sigma se zřejmě boji o holé přežití nevyhne.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Baník Ostrava 3:2

21.10.2011 20:15

Góly: 19. Vojtěch Hadaščok, 38. Jan Nezmar, 90. Jan Nezmar - 27. Václav Svěrkoš, 66. Václav Svěrkoš

Liberecký Slovan se v domácím utkání proti Baníku Ostrava pořádně nadřel, ale nakonec bere všechny tři body. Severočeši pokaždé vedli, ovšem Baník vždy srovnal. Na rozhodující trefu Jana Nezmara v nastaveném čase už nicméně neměl čas odpovědět.

Zápas začal dost opatrně, Liberec měl častěji míč na svých kopačkách, nicméně branku ohrozil až v 19. minutě a hned z toho byla úvodní trefa. Na Breznaníkův centr si naskočil Hadaščok a jeho hlavička znamenala vedení Slovanu 1:0. Baník s odpovědí nečekal dlouho, hned o osm minut později předvedl nenápadnou akci, na jejímž konci byl osamocený Svěrkoš! Někdejší útočník francouzského Sochaux se v těchto situacích zpravidla nemýlí - 1:1.

Obraz hry se ale ani po dvou brankách nezměnil. Stále se hrálo dosti opatrně, co je však důležitější - i nadále padaly branky. Ve 37. minutě zahrávali liberečtí rohový kop a Jan Nezmar hlavou poslal míč za brankovou čáru. Tedy poslal, míč se schoval mezi těly hráčů, ale hlavní sudí po poradě s pomezním branku uznal - 2:1 pro Liberec. Domácí mohli ještě do poločasu zvýšit, Breznaníkovu střelu ale zlikvidoval Pietrzkiewicz! Zakrátko to mělo domácí mrzet.

Místo dvoubrankového vedení totiž později přišlo vyrovnání. V 58. minutě ještě neuspěl Cverna, jeho pokus minul tyčku. O dalších osm minut se to ale povedlo. Poliaček krásným lobem vyzval Svěrkoše, pro kterého nebyl problém vstřelit svojí druhou branku v zápase a srovnat na 2:2.

Liberec nesložil zbraně a své vedení chtěl opět zpátky. Baníkovci ale dobře bránili a soupeře do ničeho většího nepustili. Už se zdálo, že utkání skončí remízou, když v tom probudil své kanonýrské vlohy Jan Nezmar! V nastaveném čase parádně odcentroval kapitán Janů a Nezmar v pádu překonal Pietrzkiewicze, čímž vlastně rozhodl celé utkání - 3:2 pro Liberec.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha11100124:730
2.FK Jablonec1171332:1122
3.Viktoria Plzeň1163224:1521
4.Slovan Liberec1163223:1421
5.FK Mladá Boleslav1154216:1119
6.Bohemians 19051153310:1318
7.1. FC Slovácko1152411:1117
8.Dukla Praha1143415:1315
9.1. FK Příbram1150618:2215
10.FK Teplice1142511:1514
11.Slavia Praha113358:1412
12.FC Hradec Králové113267:1211
13.Viktoria Žižkov112188:207
14.Sigma Olomouc1135314:145
15.Baník Ostrava111288:235
16.České Budějovice110478:224
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (310)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele