Gambrinus liga - preview 17. kola

17.02.2012, 08:15, aktualizováno 20.02.2012, 08:14
Previews
První jarní kolo české nejvyšší soutěže tradičně uzavře pondělní dohrávka, v níž tentokráte nepůjde o nic jiného než o záchranářský boj. Patnáctá Sigma Olomouc přivítá třinácté České Budějovice a oba týmy si mohou hodně pomoci, protože jejich konkurenti v pátek a o víkendu ztratili...
Sigma Olomouc - České Budějovice  (pondělí 18:00)
Souboj zkušených trenérů rozehraje jaro na Hané. K předposlední Olomouci se vrátil Petr Uličný, kterému bude chtít znepříjemnit začátek František Cipro. Důležitá dohrávka sedmnáctého kola může leccos napovědět.

Největší mediální pozornost získal samozřejmě přestup Tomáše Řepky na jih Čech, který by mohl zúročit anglické zkušenosti s bojem o udržení. Za ním bude v brance z Plzně hostující Daněk, dlouholetá opora Kučera si za Budějovice již nezahraje. Svou kariéru pak ukončila další ikona týmu David Horejš. Naopak o svou šanci chtějí bojovat nadějní mladíci Sajtl, Němec, Kadula a Linhart, kterým při startu jara hraje do karet zraněný Stráského, Brezinského a Bakaly a červený trest Nováka.

Sigma trápící se odečtem bodů musí bezpodmínečně vyhrát. V případě prohry bude na svého pondělního oponenta ztrácet devět bodů a situace by od prvního jarního kola byla výrazně kritická. Příchozí trenér Uličný má navíc problém s klíčovými hráči. Hořava si ještě pár týdnů nezahraje vůbec, Rossiho by mohla limitovat delší tréninková absence, tedy jestli vůbec nastoupí, a Janotka pyká za disciplinární prohřešky. K nim se pak ještě přidává útočník Petr, který se zotavuje po operaci.

Těšit ho naopak může Ordošův návrat z rakouského hostování a také dvojice sparťanských půlročních hostů Podaného s Jiroušem, kteří se v přípravě jevili jako zdatné posily do těžkých jarních bojů. Proti Budějovicím by se pak mohl ukázat i zkušený Heinz, který dvě ze čtyř podzimních branek vstřelil právě na Střeleckém ostrově.

Na Andrově stadionu se můžeme těšit na souboj hrozivých sérií. Zatímco domácí naposledy vyhráli před osmi koly, během kterých získali pouhé tři body, hosté zase nepřivezli tři body z výjezdu od května 2010, tedy třiadvacet utkání v řadě, čímž podtrhuje statistickou nulu v kolonce výher na olomoucké půdě v samostatné české lize.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Hála, Kučera, Škerle, Vepřek - Ordoš, Rossi, Heinz - Varadi, Jirouš, Podaný
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Krajčík, Lengyel, Řepka, Machovec - Klesa, Otepka, Javorek, Sandro - Řezníček, Ondrášek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.63 - 3.50 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Baník Ostrava  (neděle 15:00)
Nedělní program 17. kola první ligy odstartuje ve tři hodiny odpoledne zápasem mezi Mladou Boleslaví a Ostravou. Zatímco domácí budou hrát na jaře o poháry, hosté o prvoligové přežití.

Mladá Boleslav zakončila podzim na čtvrtém místě, z něhož se pokusí zaútočit na elitní trojku. Na třetí Plzeň ztrácí pouhé dva body, takže ji v případě nedělního vítězství může přeskočit minimálně na dvě hodiny. "Čeká nás nebezpečný soupeř s dobrou organizací hry, který bude hrát úporný fotbal, neboť bojuje o svůj ligový život. Věřím, že máme sílu utkání zvládnout a vyhrát. Z čehokoli jiného než z tříbodového zisku bych byl zklamaný a rozčarovaný," řekl trenér domácích Miroslav Koubek, jehož uspokojí jen výhra.

Ostrava má za sebou velice špatnou první polovinu ligové sezony. Aktuálně se pohybuje na čtrnáctém místě pouhé tři body od sestupového pásma. Před Baníkem tedy stojí jasný úkol: vyhnout se pádu do druhé ligy. "Úvod jara bude nesmírně důležitý, v prvních čtyřech, pěti kolech se může lámat chleba. Mladou Boleslav jsem si byl prohlédnout v Turecku v utkání proti Metalurgu Doněck, ve kterém hrála velmi dobře. V zimě trochu okysličila kádr, ale stále hraje fotbal typický pro trenéra Koubka: agresivní, běhavý s velice slušným presinkem a především disciplinovaný. Jestliže chceme uspět, musíme se jim vyrovnat právě v disciplíně," zdůraznil trenér Baníku Pavel Malura.

Mladoboleslavští se v neděli budou muset obejít bez rekonvalescentů Opiely a Fabiána, hrát rovněž nebude kvarteto marodů Kysela, Táborský, Johana a Synek. Za hosty nenastoupí trojice zraněných Vomáčka, Ferenčík, Krbeček a vykartovaný Poliaček.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Dimitrovski, Rolko, Šírl - Ščuk, Kúdela - Zahustel, Kulič, Fillo - Chramosta.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pietrzkiewicz - Zawada, Frydrych, Adámik, Cverna - Marek, Droppa - Vrťo, Greguš, Fantiš - Svěrkoš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.42 - 4.10 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians 1905 - FK Jablonec  (neděle 17:00)
Bohemians 1905 odstartují ligové jaro v neděli zápasem s Jabloncem. Původně se mělo hrát již v pátek, ale v ten den se konal pohřeb bývalého ředitele Bohemians Lukáše Přibyla.

12. místo, takové je aktuální postavení Klokanů po ligovém podzimu. Sice se pohybují o tři místa od sestupového pásma, ale na sestupové pozice mají náskok dvanácti bodů. V zelenobílém táboře by však chtěli mít jistotu záchrany co nejdříve za sebou. A tak by rádi začali jaro domácím vítězstvím. Proti nim však stojí velice silný Jablonec, kterého neporazili již třináctkrát za sebou. Naposledy se z výhry radovali před 12 lety. "Vše jsme směřovali právě k začátku jara a jsme připraveni. I přes tragickou událost se budeme plně koncentrovat na zápas a půjdeme do něj s velkou bojovností, odhodláním a vůlí vyhrát. Chceme co nejrychleji získat tři vítězství, abychom měli klid, a nejlepší by bylo začít jaro výhrou nad Jabloncem," prohlásil trenér domácích Pavel Medynský.

Jablonec figuruje po podzimu na pátém místě, z něhož chce útočit na ty nejvyšší pozice. Sny o titulu se už nesou v teoretické rovině, takže jeho reálnými ambicemi jsou evropské poháry. Například na třetí Plzeň ztrácí jen tři body. Na úvod vyrazí do Prahy, kde se střetne s Bohemians. "Bohemka je se svým zarputilým stylem nepříjemná pro každé mužstvo. Připravujeme se i na to, že terén nebude ideální. To vše dohromady z toho utkání pro nás dělá docela složitou záležitost. Na druhou stranu my jsme přes zimu neoslabili a až na nějaká zranění v obraně je mužstvo v pořádku. Nepojedeme do Prahy s nějakou defenzivní taktikou, chceme hrát na tři body. Jedině to nás udrží ve hře o evropské poháry," řekl jablonecký kouč František Komňacký.

Sestava Bohemians bude ochuzena o zraněného Nikla a o dva vykartované Nešpora a Jindřiška. Za hosty nenastoupí trio zraněných Beneš, Štochl, Kocourek a otazníky visí nad starty Nováka a Eliáše.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Moravec, Pavel Lukáš, Cseh, Žižka - Budínský, Borek, Abraham, Bartek - Hartig, Vyhnal.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Zábojník, Pavlík, Jablonský - Loučka - Kopic, M. Jarolím, Piták, Kovařík - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.60 - 3.25 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - Viktoria Plzeň  (neděle 17:00)
Do Teplic v neděli přijede třetí Plzeň, která se ještě pokusí na jaře obhájit svůj mistrovský titul. Na první Spartu však momentálně ztrácí deset bodů. Oba týmy mohou na trávník poslat to nejlepší, co mají. Nejsou dosud hlášeny žádné absence.

Teplice zakončily podzim v klidném středu tabulky, konkrétně na sedmém místě. Severočeši by se rádi během jarních bojů probojovali mezi elitní pětku. Jaro zahájí zápasem s úřadujícími mistry. "Plzeň bude mít menší výhodu, že hrála se Schalke, ale zase bude mít větší zatížení. My se ale soustředíme jen na sebe, chceme doma vyhrát, porazit se dá každý. Porazili jsme Slask Wroclaw, který vede polskou ligu, tak proč bychom nemohli porazit Plzeň," říká zkušený kouč Teplic Petr Rada.

Plzeňští naostro vstoupili do jarní sezony již ve čtvrtek, kdy v prvním zápase osmifinále Evropské ligy remizovali s bundesligovým celkem Schalke 04. Ačkoli výsledek 1:1 jim moc nevoní pro odvetu v Německu, tak Vrbův výběr předvedl kvalitní výkon a na ten bude chtít navázat v utkání Gambrinus ligy v Teplicích. "Myslím, že hráči s přeorientováním se z poháru na ligovou soutěž nebudou mít žádný problém, protože jsme to zažili už v podzimní části. Určitě budeme chtít v Teplicích hrát fotbal, který je nám delší dobu vlastní, a budeme chtít bodovat. Na podzim jsme zápas s Teplicemi zvládli velmi dobře a já bych byl rád, aby se to opakovalo i v neděli. Soupeř je ale hlavně v domácích zápasech velmi nepříjemný," uvedl trenér Plzně Pavel Vrba.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Petr Lukáš, Rosa, Matula - Ljevakovič, Čajič - Stožický, Vachoušek, Vůch - Mahmutovič.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Čech - Rajtoral, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.70 - 3.25 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FK Příbram - Slavia Praha  (sobota 14:00)
V sobotu již ve 14.00 odstartuje jarní část sezóny v Příbrami. U Litavky přivítají domácí Slavii Praha.

Příbram vstupuje do bojů na lichotivém šestém místě s pouhou třibodovou ztrátou na třetí místo! Rvát se na jaro o pohárové příčky tak nemusí být žádnou utopií, samotné vedení je však v odhadech střízlivější.

"Rádi bychom opět předváděli atraktivní fotbal, který by bavil především naše diváky, a přitom uhráli co nejvíce bodů. Určitě bychom si všichni přáli co nejlepší umístění a jsem přesvědčen, že pro něj udělají všichni maximum. Co se týče evropských pohárů, spíš než cíl je to asi takové přání či sen," uvedl ředitel klubu Petr Větrovský.

Z Příbrami odešel tahoun ofenzívy Tomáš Vágner a talent Dominik Mašek. Kádr posilnil zkušený útočník Tomáš Krbeček, talentovaný Martin Kraus a navrátilec Milan Mišůn. Před prvním jarním výkopem se Slavií trápí kádr četná zranění. Příbrami se na podzim doma dařilo, ze sedmi utkání dokázala vyhrát pět.

Ke změnám došlo také v kádru pražské Slavie. Na podzim trápící se útok posilnili fyzicky zdatní borci - Škoda z Bohemians a Böhm ze Žižkova. Slavia v této sezóně dokázala venku vyhrát pouze jednou. Pozice ve středu tabulky, kde je Slavia v bezpečí před sestupovými příčkami, ovšem také daleko od evropských pohárů, může sešívaným do jarní část dodat klid.

"Pro obě mužstva bude důležité, v jakém stavu bude terén. Jestli na něm půjde hrát kombinační fotbal, který chceme hrát my i Příbram. Jedeme tam s tím, že chceme vyhrát, tak doufám, že to bude vidět a že se nám to povede," pronesl kapitán Slavie Lukáš Jarolím.

Také Slávisté se budou muset obejít bez několika zraněných hráčů. Problémy s lýtkovým svalem nepustí do hry brankáře Kamila Čontofalského. Trenér Straka nebude moci využít služeb ani dlouhodobých marodů Pospěcha, Koreše a Frejlacha. Podzimní duel v Edenu vyhrála domácí Slavia 3:1.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Štochl, Ricka, Krejčí, Divíšek - P. Pilík, T. Pilík, Kraus, Mareš, Pleško - Šlapák
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Hrubeš - Nitrianský, Latka, Cicman, Čonka - Prošek, L. Jarolím, Petrák, Hurka - Škoda, Böhm
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.90 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - FC Hradec Králové  (sobota 16:00)
Liberec zahájí jarní ligovou sezonu domácím duelem s Hradcem Králové. Zatímco pro domácí to bude boj o evropské poháry, tak hosty pro změnu čeká hra o záchranu.

Docela příjemnou výchozí pozici mají po podzimu fotbalisté Liberce. Figurují totiž na druhém místě a na lídra tabulky Spartu ztrácí šest bodů. Za nimi je se čtyřbodovým odstupem třetí Plzeň. Severočeši to doma na Hradec umí, naposledy s ním prohráli v roce 1994. "Začínáme dvěma zápasy doma, ale je ošidné tvrdit, že je to výhoda. Na podzim pro nás v některých zápasech domácí prostředí až takovou výhodou nebylo. Věřím ale, že teď to změníme a domácí zápasy budeme zvládat. Papírově jsme zdánlivě favoritem, tak to musíme potvrdit. Bude to ale těžké, Hradec rozhodně nepodceňujeme," podotkl trenér domácích Jaroslav Šilhavý, jenž se bude muset obejít pouze bez zraněného Krystana.

Hradec odstartuje jaro na jedenáctém místě a bude si chtít co nejdříve zajistit setrvání v nejvyšší soutěži, momentálně má od sestupového pásma náskok dvanácti bodů. "Přes zimu jsme příchodem Mrázka, Jedunova či Šislera zvedli kvalitu týmu. Teď to tito hráči ale i další musí potvrdit proti týmu, jakým je Liberec. V Liberci se toho během zimy mnoho nezměnilo, stále má vysokou kvalitu a bude na nás, jak se s tím vypořádáme. Jestliže dáme prostor třeba Štajnerovi, ale i ostatním, je zle. Je potřeba se toho vyvarovat," upozornil trenér Hradce Václav Kotal. Ten nebude moci počítat s kvartetem zraněných Fischerem, Plašilem, Rezkem a Dvořákem.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Karišik (Polák), Fleišman - Šural, Vácha, Janů, Breznaník - Štajner - Rabušic.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Pávek, Hochmeister, Fukal, Poděbradský - Malinský, Jedunov, Janoušek, Zelený - Mrázek, Černý.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.37 - 4.40 - 8.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - 1. FC Slovácko  (sobota 18:20)
Sparta načne jarní část ligy domácím zápasem se Slováckem. Letenští budou chtít ve druhé ligové polovině udržet první místo a získat titul, zatímco Soukupovi svěřenci by rádi navázali na své výsledkové postavení z podzimu.

Během zimní přestávky došlo ke změnám v realizačním týmu Letenských, tou nejvýraznější je příchod Jaroslava Hřebíka coby generálního sportovního manažera. V přípravě na jarní sezonu se sparťanům příliš nedařilo v koncovce, to budou chtít změnit v úvodním jarním ligovém kole. Se Slováckem navíc mají velmi dobrou bilanci vzájemných zápasů, osmkrát v řadě se z vítězství totiž radovali Letenští. "Proti podzimu nechceme dělat v týmu nějakou revoluci, mělo by jít spíš o evoluci. Chceme ještě vylepšit nějaké detaily. V přípravě jsme měli velmi dobrý pocit ze hry, ale ne až tak dobrý pocit z výsledků a počtu vstřelených gólů. Nijak nás to neznervózňuje a věříme, že góly začnou padat, až to bude důležité," řekl trenér domácích Martin Hašek, jehož tým drží šestibodový odstup před druhým Libercem.

Slovácko může být spokojené s průběhem ligové sezony, po podzimu mu patří osmé místo. Trenér hostí Miroslav Soukup vítá, že jeho svěřenci jaro začnou hned na hřišti favorizovaného celku. "Začít jarní část ligy proti favorizované Spartě na její půdě vítám, měření s kvalitním protivníkem hned v úvodu soutěže se nebojíme. Jsem zvědav, jak se projeví na trávníku zprávy, které Spartu předcházely. Na jarní část sezony jsme se připravili kvalitně, ale naši skutečnou výkonnost potvrdí až první ligové utkání. Za důležité považuji, že se nám podařilo podstoupit poslední dva tréninky na přírodní trávě," prohlásil Soukup.

V sestavě domácích budou chybět rekonvalescent Kadlec a nemocný Přikryl, za hosty nebude hrát zraněný Fujerik.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Švenger - Vidlička, Zápotočný, Jarošík, Pamič - Sionko, Matějovský, Holek, Krejčí - Kerič, Kweuke.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Mezlík, Košút, Kubáň - Volešák, Kordula, Valenta, Daníček, Ondřejka - Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - Viktoria Žižkov  (pátek 20:15)
Po více jak dvou měsících se ze zimního spánku probouzí i česká nejvyšší liga. Start jarní části bude ryze v režii pražských nováčků ligy. Zatímco Juliska prožila klidnou přestávku, teď ji čeká příjezd prakticky nového prvoligového soupeře.

Vše začalo už koncem listopadu, kdy na poslední dvě kola podzimu přišel trenér Nádvorník. Od té doby se pak dveře v kabině Viktorky netrhly. Čtrnáct odchodů a dvanáct příchodů naprosto změnilo tvář žižkovského celku. Podle klubového vedení jde kromě snahy o výrazné zlepšení projevu z první části ročníku také o vybudování větší základny stálých hráčů.

V bráně však Vaclíka nahradí opět pouze hostující Martin Ticháček. Síla posledního celku tabulky by ovšem měla spočívat především v ofenzívě. Svou kvalitu a zkušenosti budou chtít v záchranu přetavit hráči jako Hílek, Kotyza, Bálek a Milosavljev. A do Gambrinus ligy by mohlo také zabloudit oko estonského diváka, aby v akci vidělo útočníka Tenna či obránce Kiidrona.

Právě v posilování defenzívy však Viktorce hned dvakrát zbyl v ruce Černý Petr. Bystroňova dopingová aféra zamezila příchodu Ševinského, Pavel Ricka pak ještě stihl absolvovat soustředění s pražským výběrem, následně si ho však Příbram stáhla mezi své. Pozitivnější zprávou je pak finanční situace, kde se i přes novelu loterijního zákona daří klubu splácet závazky a minimalizovat dluhy na platech hráčů.

Jak už bylo psáno výše, na zrekonstruované Julisce se spalo podstatně klidněji. Nepochybnou příčinou je i slušné deváté místo, ze kterého je dokonce blíže k pohárům než k sestupu. Sestava se tak obešla bez výraznějších změn. Na hostování do Plzně odešel pouze Tomáš Berger, do týmu naopak přišli chorvatský obránce Božić a útočníci Marek s Engelmannem.

Dukla se po únorových vysokých výhrách v přípravě může těšit na návrat mezi vlastní tribuny. 7. února byl totiž kromě stadionu samotného schválen i vytápěný trávník a jaro se tak odstartuje Na Julisce, kde se domácí budou chtít pomstít za prohru ve třetím kole, kterou zařídil svým jediným podzimním gólem Nestorovski.

Pátek bude patřit nejen v pražském sportovním světě rozloučení s velkým fanouškem Bohemians, Lukášem Přibylem, a samotný start jarní části tak začne o dvě hodiny později oproti plánu. Čtvrthodinky po osmé pak kvůli zranění nenastoupí dukelský Pospíšil a viktoriánský Kalod.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Vorel, Švejdík, Vrzal - Podrazký, Gedeon, Hanousek - Malý, Lietava, Pázler
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Ticháček - Bartl, Kiidron, Procházka, Tusjak - Lafrance - Kotyza, Valenta, Sloboda, Sivrič - Hílek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.42 - 4.00 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha16131233:1240
2.Slovan Liberec16104238:1934
3.Viktoria Plzeň1693438:2230
4.FK Mladá Boleslav1684427:1728
5.FK Jablonec1683538:1827
6.1. FK Příbram1690728:2827
7.FK Teplice1673618:1924
8.1. FC Slovácko1672716:1823
9.Dukla Praha1655620:2020
10.Slavia Praha1655615:2020
11.FC Hradec Králové1654713:2019
12.Bohemians 19051654712:2719
13.České Budějovice1634917:3213
14.Baník Ostrava16241012:2710
15.Sigma Olomouc1637615:207
16.Viktoria Žižkov16211310:317
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (441)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele