FORTUNA:LIGA - souhrn 22. kola

06.03.2021, 16:18, aktualizováno 07.03.2021, 20:26
Komentáře a souhrny
Slavia si poradila s Ostravou a odklidila další překážku na cestě za titulem. Liberec zvítězil v Příbrami a upevnil si čtvrtou příčku o bod za Slováckem. Naplno bodovala také Plzeň, která si poradila s Olomoucí. První jarní vítězství oslavily Teplice, které vyhrály nad Opavou. Zlín se rozešel bez gólů s Bohemians.

Slavia Praha - Baník Ostrava 2:1

07.03.2021 18:30

Góly: 7. Lukáš Masopust, 33. Nicolae Stanciu (pen.) - 53. Taras Kačaraba (vl.)

Ačkoliv tři body slávisté získali, výkon zejména ve druhé půli si opravdu za rámeček nedají. V generálce na Rangers proti Baníku hráli od třetí minuty v přesilovce, čehož brzy využili Masopust a Kuchta. Po vlastenci Kačaraby se ale o vítězství 2:1 do poslední sekundy báli.

Hned ve třetí minutě se udál zřejmě klíčový moment utkání. Martin Fillo totiž mimo hru udeřil Jana Bořila, což neuniklo zraku sudího, který ostravského křídelníka okamžitě poslal do šaten. Netrvalo dlouho a sešívaní toho využili. Za vápnem se dostal k balónu Lukáš Masopust, jehož výstavní technický pokus skončil za Laštůvkovými zády.

Nedlouho poté se až na hrot vysunul Bořil, který po Masopustově centru hlavičkoval tak, že s tím měl gólman plné rukavice práce. A Bořil se i nadále zapojoval do ofenzivy, tentokráte zpoza vápna vypálil nad břevno. Když byla odehrána půlhodina, přišla pro Slezany další rána. Ndefe zahrál rukou, což neuniklo zraku sudího a kopala se penalta. Té se ujal Nicolae Stanciu a s naprostým přehledem proměnil.

Ve zbytku první půle to ještě zajímavě zkoušeli Bah a Provod, ani jeden z nich se ovšem z branky neradoval. A po přestávce se obraz hry úplně otočil. Baník začal hrát mnohem aktivněji a odměnou mu za to bylo poměrně brzké snížení. Holzerovu standardní situaci zakončoval Svozil, balón si pak ještě do vlastní sítě srazil Taras Kačaraba. Na opačném konci hřiště záhy zakončoval Stanciu, kterého vychytal Laštůvka. A ostravský brankář byl úspěšný i v dalším minisouboji po Rumunově přímáku z ostrého úhlu.

Následně se v tutové příležitosti zjevil po Holešově pobídce Kuchta, ten ale na balón dosáhl jen špičkou a pro brankáře se jednalo o velice snadnou práci. Slabší chvíli si i v tomto zápase vybral Ondřej Kolář, který neodhadnul svůj výběh a nechal se obehrát Sorem. Nigerijský rychlík z úhlu sice poslal kulatý nesmysl směrem do odkryté brány, bez větších potíží jej však ještě zastavil Kačaraba.

Další zaváhání ve slávistické obraně mohl potrestat Holzer, jenž sice vypálil tvrdě, nýbrž nepřesně. A proti Provodovi se na druhé straně předvedl dalším povedeným zákrokem Laštůvka. Možná největší příležitost Slezanů přišla v nastavení. Červenobílí se úplně zapomněli při návratu a Tetour si tak nerušeně mohl navést z pravé strany balón do středu. Dostal se až do vápna, jeho střela pak proskákala těsně vedle levé tyče Kolářovy brány.

Slavia si tak do tabulky připsala mimořádně cenné tři body, díky kterým aktuálně disponuje čtrnáctibodovým náskokem. Druhá Sparta má nicméně dvě utkání k dobru. V případě Baníku se vzhledem k odložení zápasu Pardubic a porážkám všech jeho zbylých tabulkových konkurentů nic nemění, nadále zůstává devátý.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav 1:3

07.03.2021 14:00

Góly: 84. Patrik Brandner - 17. Dominik Mašek, 90+5. David Šimek, 90+8. David Douděra

Tak taková ztráta bodů zamrzí. České Budějovice doma proti Mladé Boleslavi brzy zaostávaly po trefě Maška, po zahozené Čolićově penaltě dokázal srovnat až Brandner. Jenže hosté předvedli v nastavení smršť a díky Šimkovi s Douděrou vyhráli poměrem 1:3.

Už v šesté minutě mohl skóre otevřít Dominik Mašek, který po Douděrově centru pohrdnul tutovkou a zcela nebráněn zamířil mimo prostor tří tyčí. Vše ale napravil po čtvrthodině, kdy se znovu zjevil úplně osamocen před Drobným a tentokráte už udělal to, co se sluší a patří.

Nepříjemnost potkala Středočechy krátce po návratu ze šaten. Vinou zdravotních potíží musel střídat Diviš, jehož v bráně nahradil Šeda. A ten brzy dostal náročný úkol. Po faulu na Králika se totiž kopala penalta. Čolić ji ovšem nezahrál vůbec dobře a dal Šedovi možnost vyniknout.

Srovnání přišlo až ve čtyřiaosmdesáté minutě, kdy Talovierov našel ve vápně Patrika Brandnera a ten se už nemýlil. Jak se ale později ukázalo, to ještě nebyl všem dnům konec...

V páté minutě nastavení totiž přišel přímý kop, na jehož konci Škoda vrátil balón Davidu Šimkovi, kterému se povedlo do poloodkryté klece zakončit. Následně se na rohový kop vysunul i Drobný, čehož z protiútoku využil Douděra, jenž zatloukl hřebíček do budějovické rakve.

Mladoboleslavští se tak v tabulce vzdálili sestupovému pásmu na rozdíl čtyř bodů, Dynamo nadále zůstává desáté.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Zbrojovka Brno 1:1

07.03.2021 14:00

Góly: 11. Rafael Tavares - 66. Luděk Pernica

Zprvu se zdálo, že Karviná se v domácím prostředí oklepe z porážky v Mladé Boleslavi a doma snadno porazí slabé Brno. Jenže povedený úvod vzal rychle za své. Více příležitostí si ve zbytku utkání vypracovali hosté, kteří si pod Špilberk odvezli zasloužený bod.

Nejprve brankáře Zbrojovky Flodera rozchytal z přímého kopu Bartošák, posléze z nadějné pozice pálil nad břevno Smrž, v jedenácté minutě už ale Karviná vytěžila z úvodní aktivity vedoucí branku. Po skrumáži v pokutovém území se míč odrazil k volnému Tavaresovi, který po zemi vystřelil přesně k tyči.

Ani Brno však nebylo v první půli bez šancí. Krátce po úvodním gólu musel domácí zachraňovat gólman Bolek, jenž zblízka vychytal Růska. Těsně před přestávkou zkoušel štěstí také Štepanovský, Bolek ale opět podržel Slezany.

Po změně stran zahrozil jako první v 59. minutě Štepanovský, jenž z úhlu i za pomoci teče jednoho z bránících hráčů pálil do boční sítě. Nedlouho poté přišla přímo smršť příležitostí. Nejprve si Herc po přihrávce od Tavarese nepřekonal na přední tyči Flodera, z protiútoku pak nedotlačil balón do sítě Růsek. Po následném rohovém kopu ovšem centr Pachlopníka doslova přistál na hlavě Pernicy, který zblízka vyrovnal skóre.

V samotném závěru mohl obrat dokonat Růsek, jenže útočník Zbrojovky pouze potvrdil, že střelecké kopačky již nějakou dobu hledá. Růskova střela totiž proletěla vedle tyče. Brno tak zůstává v sestupovém pásmu, Karviná nadále trůní na šedivém dvanáctém místě.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 1:0

06.03.2021 18:30

Góly: 56. Jean-David Beauguel

Opět žádný gólostroj, opět bez rozebrání protivníka na součástky. Přesto Plzeň může slavit třetí ligovou výhru v řadě. Viktoria podruhé za sebou zvítězila 1:0 a zřejmě našla i svého klíčového kanonýra, neboť ji stejně jako v Brně spasil Jean-David Beauguel.

Dle očekávání se od úvodu tlačili směrem dopředu obzvlášť Západočeši, kteří si taky v osmnácté minutě vypracovali první velkou šanci. Beauguel prodloužil Havlův odkop na rozběhnutého Buchu, ten ale z levé strany nevyzrál přízemní střelou na olomouckého brankáře Mandouse. Nedlouho poté zkusil Bucha štěstí z větší vzdálenosti, ovšem Mandous i tentokrát dobře zasáhl, když míč vyrazil.

Postupem času se ale začali osmělovat také hosté a Plzeň měla musela po bezbrankové první půli přemýšlet, jak na připraveného soupeře vyzrát. Odpověď na hádanku přinesla zcela jednoduchá akce jedenáct minut po změně stran. Falta poslal autové vhazování na Beauguela, ten se uvolnil okolo bránícího Poulola a ránou pod břevno překonal na přední tyči Mandouse - 1:0.

V 73. minutě mohl Beauguel přidat další branku, jenže po přihrávce hlavou od Šulce zakončoval na dlouhou nohu a Mandouse tentokrát nepřekonal. Gólman Sigmy podržel svůj celek též o dalších sedm minut později, kdy zneškodnil hlavičku Mihálika, jenž si naskočil na Buchův rohový kop. A když už Šulc v 86. minutě přece jen propasíroval kulatý nesmysl za Mandouse, zaskočil za svého spoluhráče Hubník, který jako správný kapitán zachránil Olomouc na brankové čáře. Po závěrečném hvizdu se však z výhry radovala Viktoria.

Více informací k zápasu

FK Teplice - SFC Opava 3:1

06.03.2021 16:00

Góly: 3. Pavel Moulis, 62. Ladislav Kodad, 82. Jakub Mareš - 45. Aleš Nešický

Důležitý záchranářský souboj byl k vidění v Teplicích. Domácí tým hostil Opavu a povedlo se mu dostat do bezpečnějších končin, zvítězil totiž 3:1. Na Moulisovu trefu sice ještě dokázal odpovědět Nešický, branky Kodada a Mareše ovšem zůstaly bez odezvy.

Už ve třetí minutě se zrodila první gólová situace utkání. Trubačův centr z pravé strany dokázal šikovně tečovat Pavel Moulis, Fendrich se proti tomu natahoval marně. Vzápětí mohl Moulis udeřit podruhé, tentokráte však zamířil nad břevno. A po půlhodině tentýž hráč hrozil znovu, tentokráte horní tyč skutečně orazítkoval.

Bleskově mohl na opačném konci hřiště vyrovnat Smola, jenže ani on si neseřídil mířidla. Navýšit skóre naopak mohl Trubač, který trestuhodným způsobem zahodil tutovku. A za to přišel trest. Žídkův balón prodloužil do ohně Smola, Aleš Nešický už jej pak dokázal umístit mezi tři tyče a vstřelit klasický gól do šatny.

Po přestávce byli domácí nebezpečnějšími celkem, jenže Trubač i Moulis mířili vysoko a Gabriela vychytal Fendrich. Po hodině hry "Skláře" vysvobodil Ladislav Kodad. Ten zužitkoval Moulisův centr a hlavou vstřelil svůj první ligový gól v kariéře.

Nedlouho před koncem dokázali domácí potvrdit své vítězství. Žitný pobídl Jakuba Mareše, který tváří v tvář Fendrichovi uspěl a rozvlnil síť. Tepličtí se tak na minimálně do neděle vzdálili sestupovým vodám, naopak Opava je poslední a vypadá to s ní špatně.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Bohemians Praha 1905 0:0

06.03.2021 16:00

Góly: -

Nepříliš záživný duel, bezbrankový výsledek. Tak by se dal asi nejlépe charakterizovat zápas mezi dvěma tabulkovými konkurenty Zlínem a Bohemians. "Ševci" mohli rozhodnout z penalty, Simerský ji ale zahodil a konečný výsledek tak zněl 0:0.

Na začátku druhé desetiminutovky mohl "Klokany" poslat do vedení Hůlka, hlavičkou ale obrovskou příležitost zahodil. Na opačném konci hřiště to z přímého kopu z hranice vápna zkoušel po zemi Hlinka, proti Le Giangovi ovšem neuspěl. A nevedlo se ani Schumacherovi, jehož pokus zblokoval Fantiš.

Po návratu ze šaten se v dobré pozici zjevil Puškáč, jehož hlavička skončila nad zlínskou brankou. Když byla odehrána hodina a čtvrt, fauloval Hůlka v pokutovém území, výsledkem čehož byl nařízený pokutový kop po zásahu VAR. K té se však postavil Dominik Simerský, který poslal balón nad břevno.

Žádný gól tak v zápase k vidění nebyl a soupeři se rozešli nerozhodným výsledkem. Oba si tak v tabulce polepšili o místo, tedy alespoň než svůj duel odehraje Karviná.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Slovan Liberec 0:2

06.03.2021 14:00

Góly: 61. Jakub Pešek, 62. Michal Sadílek

Trvalo to poněkud déle, avšak přece jen Liberec naplnil roli favorita a zvítězil v Příbrami. Vynikající formu potvrdil vedle autora první branky také Michal Sadílek, který krásným zásahem skóroval potřetí v posledních dvou ligových zápasech.

Krátce po úvodním výkopu se chtěl jako první do listiny střelců zapsat Pešek, z úhlu ale bránu Příbrami netrefil. V nejvyšší soutěži debutující gólman Šiman nemusel zasahovat ani v devatenácté minutě, kdy Karafiát z přímého kopu přestřelil. Domácí na svoji příležitost čekali dlouho, avšak těsně před pauzou pořádně zahrozili, když Nový po rohovém kopu z dálky napálil břevno.

Slovan nakonec defenzivu Středočechů prolomil až po půlhodině hry. Po závaru v pokutovém území Příbrami přihrál Mara míč hlavou Peškovi, který se otočil kolem svého strážce a vystřelil pod břevno - 0:1. Další gól přišel hned vzápětí. Tentokrát Liberec zaútočil z levé strany, v šestnáctce si balón převzal Michal Sadílek, jenž nádherným obloučkem přehodil nebohého Šimana.

Nutno říct, že strážce domácí svatyně posléze ještě svůj celek podržel, když skvěle vychytal Rondiće i Koscelníka. Přesto se na vítězi duelu nic nezměnilo. Příbram totiž po změně stran nepředvedla do útoku zhola nic a Slovan si snadno pohlídal další bodový zisk, díky němuž se v tabulce dotáhl na Jablonec. Příbram setrvává spolu s Opavou na dně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha22184063:1558
2.Sparta Praha20142443:2444
3.1. FC Slovácko21124541:2140
4.Slovan Liberec22116534:1939
5.FK Jablonec21123636:2539
6.Viktoria Plzeň22114739:2637
7.FK Pardubice2194821:2831
8.Sigma Olomouc2279629:2530
9.Baník Ostrava2286827:2330
10.Dynamo České Budějovice2279626:2830
11.Fastav Zlín22751021:2926
12.MFK Karviná2268825:3426
13.Bohemians Praha 19052267923:2725
14.FK Teplice22641223:4322
15.FK Mladá Boleslav22471127:3719
16.Zbrojovka Brno22361317:3615
17.1. FK Příbram21261316:4212
18.SFC Opava22261414:4312
Zbývající zápasy
05.03. 18:00FK Pardubice - 1. FC Slovácko
07.03. 16:00FK Jablonec - Sparta Praha

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (452)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele