Evropská liga - souhrn druhých zápasů základních skupin

04.10.2012, 19:59, aktualizováno 04.10.2012, 23:02
Komentáře a souhrny
Udinese zvítězilo v Liverpoolu a tři body si připsaly také Inter s Laziem, jen Neapol dostala za vyučenou v Eindhovenu. Newcastle doma přejel Bordeaux, Fenerbahce veze vítězství z Gladbachu a Marseille rozstřílela Limassol. Lyon v přestřelce udolal Shmonu, Tottenham remizoval na Panathinaikosu a po dvou výhrách si připsaly kluby z Ruska a Ukrajiny...
Skupina A

Liverpool FC - Udinese Calcio 2:3

04.10.2012 21:05

Góly: 23. Jonjo Shelvey, 75. Luis Suárez - 46. Antonio Di Natale, 70. Sebastián Coates (vl.), 72. Giovanni Pasquale

Liverpool si návrat do evropských pohárů vážně užívá. Tedy - užívá, co se nespoutaného projevu týče. V obou dosavadních soubojích se s protivníkem přestřeloval, přičemž tentokrát doma dokonce prohrál. Brendan Rodgers v pozápasovém rozhovoru správně lamentoval nad tím, že je až příliš snadné vstřelit jeho týmu gól.

Nejprve 5:3, teď 2:3; celkem šest inkasovaných branek. Tristní bilance pro mužstvo, které přitom loni ve vlastní soutěži platilo za jedno z nejlépe fungujících, co se defenzívy týče. Teď však Rodgersův "nový" mančaft naráží; dnes narážel zejména na virtuose jménem Di Natale. Italský veterán na Anfieldu doslova vyučoval - vykouzlil jednu překrásnou gólovou přihrávku, úvodem druhého dějství pak zahájil velkolepý obrat z 0:1 a 3:1.

Udinese vlastně představovalo přesný opak svého protivníka. Před bránou si počínalo neohroženě, až mazácky, v poli neústupně a odhodlaně. Liverpool takto sice ovládl úvodní 45minutovku, zaslouženě o pauze vedl, předvedl pár zajímavých ofenzivních manévrů - jenže stavět na tom prostě nedokázal. Shelveyho široká narážečka s Downingem, jež ve 24. minutě znamenala první zářez večera, jednoduše nemohla stačit.

Ostatně Italové se už před přestávkou neobešli bez šancí. Di Natale se rozehřál dvěma střelami, které svorně donutily Reinu k rutinním zákrokům, přičemž jeden těžší musel Španěl vytáhnout proti přízemní ráně Benatii. Po změně stran byl už takřka výhradně divákem.

Uběhlo jenom pár sekund z druhého poločasu a Johnson byl hnedka zaskočen výpadem právě vystřídavšího Lazzariho, jenž naservíroval míč Di Natalemu. Ten přesně v čase 46:32 jemně pošoupl míč za Reinu a zahájil parádní obrat. Ani nástup hvězdného dua Gerrard-Suárez už Liverpoolu neměl pomoci zpět k taktovce. Rozhodla jedna dvouminutovka ohraničená číslovkami 70 a 72. Nejprve Coates nešťastně hlavičkoval skrz vlastního brankáře, pak Di Natale "pirlovsky" našel za obranou skórujícího Pasqualeho.

Anfield oněměl; aby se do konce utkání řádně probudil už jen jednou, když zanedlouho vykřesal pro Reds jiskru naděje Suárez fantastickým projektilem z přímého kopu. Potom ovšem sám Uruguayec hned dvakrát odmítl na svou trefu navázat, takže LFC už potřetí v řadě na domácím stánku padlo.

Více informací k zápasu

Anži Machačkala - BSC Young Boys 2:0

04.10.2012 18:00

Góly: 62. Samuel Eto'o (pen.), 90. Samuel Eto'o

Fotbalisté ruské Machačkaly opět potvrdili svou dobrou formu v této sezóně a dále kráčí Evropou bez větších problémů. Jedno z největších překvapení celé soutěže, které se v letošní sezóně objevilo z ničeho nic, dokázalo získat své první tři body ve skupině a po první remíze s Laziem se opět přiblížilo svému cíli, tedy postupu ze skupiny. Se švýcarským celkem Young Boys mělo dlouhou dobu problémy, nakonec ho ale spasil opět Samuel Eto'o.

S ním v sestavě kráčí Machačkala suverénně i domácí soutěží a jen zřídkakdy ztrácí body. Kamerunský útočník Eto'o potvrzuje, že je stále střelcem světové úrovně a nyní při výhře 2:0 vsítil obě branky. Švýcarský celek se ale dlouho statečně držel, jene po hodině hry inkasoval a nakonec v nastavení musel otevřít obranu, čehož kamerunská hvězda využila. Hosté přitom začali lépe a už v 7. minutě mohli jít do vedení.

Po rohovém kopu na bližší tyč vypálil z první Nef, nicméně jeho střelu mířící mezi tři tyče dokázal včas odkopnout Tagirbekov. Ten musel kvůli zranění opustit hřiště už v 17. minutě a hosté byli do půl hodiny hry lepší. Do velké šance se dostal také český krajánek Jan Lecjaks, jenže jeho pokus z úhlu skvěle vyrazil gólman Gabulov. Ihned na to zahrozil na druhé straně Eto'o, včasný obranný zákrok ale předvedl Lecjaks.

Po změně stran pokračoval český hráč ve skvělém představení, kdy gólovou přihrávkou vybídl ke skórování Bobadillu, ten ale po špatném převzetí míče vystřelit nedokázal. Ruskému celku hodně pomohla odpískaná penalta v 62. minutě, kterou s přehledem proměnil Eto'o. Ten poslal gólmana švýcarského celku na druhou stranu a klub z Bernu musel útočit. Jenže to se mu moc nevedlo a na hřišti nadále řádil Eto'o.

Ten se v 70. minutě dostal do další velké možnosti, jenže jeho rána letěla těsně nad branku. Hosté se poté snažili útočit, jenže se jim to nevedlo a v závěru dali do útoku všechno, což se jim nakonec nevyplatilo. Eto'o využil rychlého protiútoku a v tváří tvář hostujícímu gólmanovi Wölflimu uspěl. Prokázal totiž svou zkušenost a střelou kolem jeho těla upravil stav na konečných 2:0 pro Machačkalu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anži Machačkala (RUS)21103:14
2.Udinese Calcio (ITA)21104:34
3.Liverpool FC (ENG)21017:63
4.BSC Young Boys (SUI)20023:70
Skupina B

Académica Coimbra - Hapoel Tel-Aviv 1:1

04.10.2012 21:05

Góly: 47. Salim Cissé - 90. Omar Damari

Académica doma proti izraelskému Tel Avivu dlouho držela vítězný stav, který by jí v konkurenci Atlética s Plzní hodně pomohl. Hosté však dokázali ve třetí minutě nastavení srovnat skóre, a oba celky se tak rozcházejí nic neřešící remízou.

Pro domácí je to hodně smutné - před domácími fanoušky se v Evropě představili po 41 letech a jejich poslední výhra se datuje až do roku 1969, kdy to odnesl FC Magdeburg. Salim Cissé sice rozjásal tribuny v Coimbře krátkometrážní ránou ze začátku druhé půle, ale hlavička Omara Damariho, která přišla jako vyústění poslední akce celého zápasu, portugalskou radost anulovala.

Je však nutno říci, že remíza je celkem zaslouženým výsledkem, protože svoje šance měly oba týmy. Nejdříve Tel Aviv, který zahrozil střelou Toto Tamuze z blízké vzdálenosti a činit se musela kopačka domácího gólmana Nunese Ricarda. Na druhé straně své obranné umění ukázal osmatřicetiletý veterán Walid Badir, když zastavil pokus Reinera.

Tamuz byl v prvních fázích zápasu nejnebezpečnějším hráčem Hapoelu a Ricardo proti němu musel zasahovat i vzápětí. A domácí na to opět dokázali promptně zareagovat, ale i Edel Apoula dokázal svoji svatyni uhájit. Krátce po první půli se však už skóre měnilo, a to na straně Coimbry - diváci se ještě ani nestačili pohodlně usadit, když Tomas Marinho utekl na pravém křídle, nahrál do vápna a našel Cissého, který neměl problém najít místo v síti - 1:0.

Po pěti minutách to málem bylo o dvě branky; Ricardo našel dlouhým pasem Cleytona, jehož hlavička se opřela pouze do tyče. Coimbru vstřelený gól namlsal, ale zvýšené úsilí v ofenzivě vedlo pouze k dalšímu dobrému zákroku Apouly, tentokrát proti hlavičce Wilsona Eduarda, a především k druhé nastřelené tyči v zápase! Nešťastníkem byl Marinho, a Académicu mohly tyto zmařené příležitosti hodně mrzet. Tribuny už slavily, když Damari v poslední vteřině zápasu zavěsil do Ricardovy sítě - 1:1.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Viktoria Plzeň 1:0

04.10.2012 21:05

Góly: 90+3. Cristian Rodríguez

Česko-Španělsko 1:1. Atlético se na posledních deset minut přeci jen probralo, aby dalo vzpomenout na svou nálepku obhájce trofeje, přesto fanouškovy oči během tohoto klání trpěly. A to i proto, že Plzeň dnes nepředvedla ten svůj klasický nebojácný fotbal, jakým se v Evropě prezentovala loni i letos.

Jestliže na Letné se střílelo ostrými a navýsost efektivně, jiný český zástupce v Evropské lize se svým sokem sehrál o mnoho hůře koukatelnou partii. Ospalý projev z obou stran provázela jakási nevědomost atletů, kterak si vepředu počínat bez svého vrchního střelce Falcaa. Plzeň pro změnu bez lídra záložní řady, dirigenta Horvátha, musela sázet striktně na brejky - a ani to jí nevyhovovalo.

Zejména od Atlétika to pak byla dost úporná taktika "všechno na Adriána". Falcao očividně velmi chyběl. Jeho kolega se totiž v úvodní části předvedl maximálně pádem v pokutovém území po kose Limberského, která možná i mohla být potrestána penaltou. Nicméně nebyla, a tak se madridští nejvíce přiblížili brance po Kokeho individuálním průniku a prachmizerné koncovce. Tu dříve představil také Bakoš, když plzeňští v 38. minutě konečně sebevědomě vyrazili dopředu, po své oblíbené pravé straně.

To bylo od úvodní části zhruba všechno, ta druhá začala optickým tlakem domácích, černí se ovšem dál celkem v pohodě bránili. Navíc o sobě brzy dali opět vědět táhlou Procházkovu ránu z přímého kopu, po níž se efektně vrhl Asenjo. Tento štiplavý projektil vlastně šlo mít v inkriminované 57. minutě za největší příležitost dosavadního průběhu utkání. Smutná, leč neoddiskutovatelná pravda.

Ke smůle všech přítomných pak koukatelnosti duelu nikterak nepřispěl ani asistent rozhodčího, který v 72. minutě anuloval krásnou akci tandemu Darida-Hanousek. Jakkoliv by pak stejně zněla pouze tyčka, alespoň by divák nepřišel o ojedinělý (a legitimní) vzruch; a podobně na tom byla i situace z 86. minuty, kdy pro změnu zdvižený praporek zřejmě odepřel hostům zajímavé přečíslení 2 na 1.

Naproti tomu Atlético ještě hrozilo dovoleným způsobem; snad poprvé doopravdy, hned natřikrát a jednou úspěšně. Střídající Raúl García nejprve v ideální pozici nezakončoval ideálně, podruhé už nechal vyniknout parádní reflex Kozáčika. A pak přišla Rodriguezova nádhera. Ve druhé minutě nastavení si někdejší křídelník Porta za vápnem lehce nadhodil míč do vzduchu, aby se nadechl k úžasné pumelici, s níž si Kozáčik nemohl vědět rady.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid (ESP)22004:06
2.Viktoria Plzeň (CZE)21013:23
3.Académica Coimbra (POR)20112:41
4.Hapoel Tel-Aviv (ISR)20111:41
Skupina C

Olympique Marseille - AEL Limassol 5:1

04.10.2012 21:05

Góly: 42. Rod Fanni, 61. Lucas Mendes, 76. Loïc Rémy, 89. André-Pierre Gignac, 90. Loïc Rémy - 22. Edwin Ouon

Bez větších komplikací zvládla Marseille své první domácí představení v Evropské lize proti papírově nejslabšímu účastníkovu skupiny C z Limassolu a díky pěti brankám z tohoto utkání vede tabulku o skóre před druhým Fenerbahce. Hosté zaznamenali jen jeden světlý moment, a to když skóroval Edwin Ouon.

I když OM zápasu hned od úvodních chvil dominoval, obdržel první gól od soupeře on. Byť N'Koulou zkraje hlavičkoval jen nad branku, stejně v koncovce dopadli i Rémy s Fannim, kteří mezi tři tyče rovněž nezamířili, ve 21. minutě byl celý Stade Vélodrome v úžasu, kterak se AEL dostal do vedení.

Monteiro poslal svůj centr z rohového kopu na Ouona, jenž z blízkosti neměl problém překonat gólmana Mandandu. Dédé byl následně blízko navýšení náskoku, Marseille se však dvě minuty před koncem také dočkala své vstřelené branky. Inkasovat dvě minuty před přestávkou po hlavičce Fanniho nebylo pro Limassol úplně to nejlepší.

Ve druhém dějství se už naplno rozjel marseillský gólostroj. Po hodině hry se dokázal prosadit Mendes, který stejně jako jeho kolega Fanni usměrnil rohový kop Valbueny hlavou za záda gólmana Degry. V 76. minutě zajistil již klidný náskok, a zase hlavou, Rémy, který dobře zužitkoval pas od J. Ayewa.

V závěrečných minutách dokázal Olympique svého kyperského soka potupit ještě dvěma zásahy. Ten první zařídil Gignac po přihrávce od Rémyho, o druhý se zasloužil ještě jednou Rémy, jenž skóroval až v nastaveném čase. A to se přitom v 86. minutě mohl Gignac trefit také, kdyby jeho střelu nezastavila tyčka.

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - Fenerbahçe SK 2:4

04.10.2012 21:05

Góly: 18. Luuk de Jong, 74. Igor De Camargo - 25. Cristian, 41. Raúl Meireles, 71. Dirk Kuijt, 87. Cristian

Svěřenci Luciena Favreho za sebou mají další velice nepovedený večer, nad síly celku z Dolního Porýní se stalo Fenerbahçe, které se v Borussia-Parku prosadilo rovnou čtyřikrát! Borussia tak momentálně ztrácí na své rivaly (Marseille) tři body.

Vysoká porážka na Westfalenstadionu si z pohledu die Fohlen pochopitelně vybrala svoji daň a to hned několikanásobně: Marx, Stranzl, Cigerci, Ring a de Jong se na trávníku představili místo pětice Jantschke, Álvaro Domínguez, Herrmann, de Camargo a Hanke. I na hostující straně jsme se oproti zápasu s Marseille neobešli beze změn: Korkmaz, Kuijt a Cristian nahradili trojici Yobo - Topuz - Alex.

Turci měli od úvodního hvizdu více ze hry, pochopitelně tak ve větší míře drželi balón a postupně se kombinací posouvali k soupeřově brance. Byl to však pozorný ter Stegen, kdo držel akcie svého týmu nad vodou, zvláště proti ráně Sowa. Hned vzápětí se však odhodlal ke střele Cigerci, strážce hostující svatyně míč bez problémů lapil - tato chvíle však otočila list! Hra Borussie se najednou proměnila jako den a noc: Arangův volný přímý kop ale našel pouze připraveného Kuijta. V 18. minutě už se ovšem domácí hráči dočkali: Nordtveit posadil centr od rohového praporku na hlavu de Jonga, který se po vyhraném souboji s Topalem nemýlil - 1:0.

Krátce nato však bylo srovnáno. Cristian se postavil ke standardce z velké dálky a parádně umístěnou ranou nedal ter Stegenovi sebemenší příležitost zasáhnout - 1:1. Hrálo se nahoru dolu. Porýnskému celku mohl vrátit výhodu taktéž z volného přímého kopu Arango, venezuelský reprezentant ale do prostoru branky tak jako tak nemířil. Pět minut před odchodem na přestávku definitivně otočil skóre Meireles, jehož přízemní rána zapadla přesně k tyči - 1:2.

Patnáctiminutový oddech Hříbatům evidentně pomohl a zejména vrátil na kopačky tolik chybějící herní jistotu. Byl to znovu Arango, kdo se ocitl tváří v tvář před Demirelem, ani napotřetí však domácí opora neuspěla. Švýcarský kormidelník Mönchengladbachu dělal všechno možné i nemožné - poslal do hry de Camarga, jenž se záhy po svém nástupu mohl stát hrdinou, avšak Demirel ve spolupráci s Gönülem nebezpečí přestál!

Další kutou lekci museli domácí hráči skousnout v sedmdesáté první minutě, kdy Erkinův nadýchaný balón oslovil Kuijta, který se již z bezprostřední blízkosti nemohl zmýlit - 1:3. Vzápětí reagoval de Camargo, jehož hlava se spojila s centrem Aranga a snížení tak mohlo spatřit světlo světa - 2:3. Na očekávaný tlak Gladbachu jsme mohli v závěrečných minutách zcela zapomenout, naproti tomu Cristian po rychlé akci upravil na konečných 2:4.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Marseille (FRA)21107:34
2.Fenerbahçe SK (TUR)21106:44
3.Borussia Mönchengladbach (GER)20112:41
4.AEL Limassol (CYP)20111:51
Skupina D

Club Bruggy - CS Marítimo 2:0

04.10.2012 21:05

Góly: 57. Carlos Bacca, 71. Björn Vleminckx

Pro portugalské kluby to dnes nebyl vůbec šťastný den. Potvrdilo to i vystoupení Marítima, které si do Brugg přijelo pro porážku 0:2. Zejména v první půli navíc hosté nehráli nijak špatně.

Bruggy šly do zápasu s vědomím, že jejich úvodní evropský duel v Bordeaux skončil ponižujícím skóre 0:4, a jako by to na nich bylo znát: Marítimo vstoupilo do utkání aktivně a domácí vypadali hodně zranitelně. Za belgickým gólmanem dokonce ještě za stavu 0:0 zazvonily dvě břevna po střelách Rodriga Antonia a Nascimenta; výsledek nakonec zajistily až branky Baccy a Vleminckxe.

První zákrok si přitom připsal gólman Marítima Romain Salin po přímém kopu Victora Vazqueze, ale potom už zvonila konstrukce za domácí brankou; Antoniovu dělovku dělily od sítě centimetry. V další šanci se musel vyznamenat domácí brankář Bojan Jorgačević. A hosté za svoji nepřesnost v zakončení zaplatili po necelé hodině hry. Kolumbijský útočník Bacca předvedl pěknou individuální akci, když zpracoval míč, prohnal se přes poslední bránící instanci Valentina Robergeho a propálil bezmocného Salina - 1:0.

S vedoucím gólem v kapse Bruggy zahrozily ještě nadějnou střelou Vleminckxe, který zprvu přestřelil, ale po 70 minutách už mířil přesně. Dlouhý míč Figuerase našel Baccu, který přiťukl Vleminckxovi a belgickému reprezentantovi stačilo dorážet do prázdné brány - 2:0. Danilo Días se na druhé straně ještě pokoušel s výsledkem něco udělat, ale jeho střelu zpoza pokutového území fantasticky vyrazil Jorgačević, který dokázal vytáhnout míč nad břevno. Po tomto zákroku už si Bruggy pohodlné vedení pohlídaly a utkání dovedly do vítězného konce.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Girondins Bordeaux 3:0

04.10.2012 21:05

Góly: 16. Shola Ameobi, 40. Henrique (vl.), 49. Papiss Cissé

Severoanglický tým dokázal navázat na poslední úspěšné výsledky a snadnou výhrou nad Girondins Bordeaux si do tabulky zapisuje tři body, jež ho rázem katapultují o bod na první místo. Straky tak vyjma utkání na Stamford Bridge zatím ještě neprohrály.

Francouzský tým se mohl pochlubit úctyhodnou sérií sedmnácti neprohraných utkání v řadě, což má pochopitelně jen ty nejlepší možné účinky na psychiku. Toho jsme si ostatně mohli všimnout také na začátku utkání, kdy měli hosté více ze hry, avšak jejich snaha postrádala potřebné vyústění, nástavbu, prostě cokoliv. NUFC i se sedmi změnami v základní sestavě (Alan Pardew šetřil hráče na neděli, kdy severoanglický tým čeká utkání s Man Utd) pohodlně odolával a Cabayeho rána divže se z ničeho nic nesnesla k zadní tyči nepozorného Carrassa!

Magpies se však přece jen dočkali po čtvrthodině hry, francouzská spolupráce po ose Cabaye - Obertan dopravila kulatý nesmysl k Sholovi Ameobimu a před domácím kapitánem už stál jednoduchý úkol - dopravit míč za brankovou čáru - 1:0. Girondins kontrovali možností Gouffrana, ten však pálil jen do připraveného Williamsona.

Z hodně velké dálky to ve třicáté deváté minutě zkoušel Sané a Elliot měl plné ruce i nohy práce, aby mičudu vytěsnil z prostoru branky! Hned záhy se však mohli domácí opětovně radovat: Simpsonův centr sice chtěl zachytit Carrasso, avšak nedostatečně komunikoval s Henriquem, který si na to srazil míč do vlastní branky - 2:0.

Hned po příchodu z kabin navíc mladičký Ferguson posadil míč na hlavu Cissého a bylo definitivně rozhodnuto - 3:0. Pro senegalského kanonýra se jednalo teprve o druhý (!) zásah této sezóny. Zbytek utkání už se odehrával v poklidném tempu, Newcastle držel jeho otěže při sobě a Padrew si mohl dovolit takový luxus, že po hodině hry stáhnul ze hřiště jak Cabayeho, tak později Tiotého, ani to už však na výsledku nic nezměnilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Newcastle United (ENG)21103:04
2.Girondins Bordeaux (FRA)21014:33
3.Club Bruggy (BEL)21012:43
4.CS Marítimo (POR)20110:21
Skupina E

Molde FK - VfB Stuttgart 2:0

04.10.2012 21:05

Góly: 58. Jo Inge Berget, 88. Daniel Chima Chukwu

Trápení Stuttgartu evidentně nebere konce! Tradiční celek navazuje na "své" již proslulé podzimní výsledky a vyjma bundesligy zatím nezhoubný virus pronikl i do Evropské ligy, kde VfB odjíždí z Molde bez bodu.

Na poloprázdném Aker Stadionu se začalo ve slušném tempu. Po taktické stránce lépe připravení Švábi drželi častěji míč na svých kopačkách, avšak jako první mohlo z ničeho nic udeřit na opačné straně: Dioufovu ránu však Ulreich zpacifikoval. Odpověď si přichystal Traoré, jeho rána si to však nasměrovala pouze do levé tyče Pettersenovy svatyně, dorážka pro změnu mířila vysoko nad branku!

To bylo na dlouhou dobu jediné vzrušení, když teda nepočítáme nepřesné pokusy z kopaček Dioufa a Eikrema. Aktivní Diouf musel být po půlhodině hry nahrazen Bergetem, čímž domácí přišli nejen o největší ofenzivní zbraň, ale také o vítr z plachet. Naopak VfB s přicházejícím odchodem do kabin výrazně přidalo a výsledkem byly možnosti Harnika, Hajnala a Ibiševiče, ani jednomu se však nepovedlo nasměrovat svoje úsilí do vymezeného prostoru.

Krátký oddech z nastoupeného trendu neubral! Byli to znovu Ibišević a Traoré, ani jednomu z nich se ale nepodařilo nalézt prostor branky. Svěřencům Bruna Labbadii evidentně nebylo přáno, což jasně deklarovaly další příležitosti Harnika a Kuzmanoviče, přičemž na opačném pólu hřiště stačilo opravdu málo: Linnes narýsoval perfektní centr do pokutového území, kde chyboval Tasci a střídající Berget tak měl před sebou snadnou úlohu - 1:0. Po hodině hry mohl přidat pojistku Chima, nejdříve však hlavičkoval do tyče, aby Berget následně zamířil do opačné tyčky stuttgartské branky! Když ze standardek neuspěli ani Gentner a Ibišević, tak dvě minuty před koncem střídající Mönstrom oslovil Chimu a ten nekompromisně uzavřel na 2:0.

Více informací k zápasu

Steaua Bukurešť - FC Kodaň 1:0

04.10.2012 21:05

Góly: 82. Stefan Nikolić

Steaua Bukurešť potvrdila dobrou formu a v Evropské lize zaznamenala už druhé vítězství v řadě. Rumunský celek dnes přehrál FC Kodaň 1:0 díky jediné brance osm minut před koncem, kterou vstřelil Nikolič.

První poločas na horké rumunské půdě příliš fotbalové krásy nenabídl. Hosté měli zajímavou možnost už po čtvrthodině, ale přímý kop z nadějné pozice skončil na domácí zdi. Na druhé straně až ve 38. minutě rozjel dobrou akci Adrian Popa, ale k bezprostřednímu ohrožení kodaňské branky nedošlo, neboť dánská defenzíva střelu zablokovala. To bylo z prvního poločasu vše.

Druhé dějství přeci jenom přineslo více vzrušení. Po Tanaseho centru pálil Nikolič, ale Wiland s touto střelou neměl žádné potíže. O dvě minuty později bylo rušno i na druhé straně, před Corneliusem na poslední chvíli zasáhl obránce Matei. Kodaň zůstávala u míče, další velkou šanci spálil hlavičkující Gíslason. Vůbec největší šance utkání přišla v 71. minutě, ale Nikolič zblízka doslova trestuhodně netrefil branku! Naštěstí pro domácí tým si Nikolič celou situaci vynahradil. Osm minut před koncem utkání ho trefil Tanase a míč se od Nikoliče se štěstím dostal do sítě - 1:0.

Kodaň se ve zbývajících minutách snažila něco vymyslet, ale již neměla dostatek sil. Steaua vyhrála i druhý zápas ve skupině a je v jejím vedení.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Steaua Bukurešť (ROU)21103:24
2.Molde FK (NOR)21013:23
3.FC Kodaň (DEN)21012:23
4.VfB Stuttgart (GER)20112:41
Skupina F

AIK Solna - Dněpr Dněpropetrovsk 2:3

04.10.2012 21:05

Góly: 5. Helgi Daníelsson, 45. Henok Goitom - 41. Nikola Kalinić, 74. Vitalij Mandzjuk, 83. Jevhen Selezňov

AIK byl před vlastními fanoušky blízko tříbodovému zisku - nad Dněpropetrovskem, papírovým favoritem utkání, totiž v poločase vedl. Po obrátce se však ukrajinský celek probral a dvěma brankami strhl vítězství na svou stranu.

Dněpr se tak se šesti body propracoval na čelo tabulky F, zatímco AIK zůstává bez bodu poslední. V dnešním utkání to však dlouho vypadalo, že průběžné pořadí bude vypadat jinak - už po pěti minutách se totiž prosadil domácí Helgi Danielsson, a když čtyři minuty před přestávkou vyrovnal Nikola Kalinić a zdálo se, že si stockholmští odnesou pověstný gól do šatny, navrátil AIK vedení v posledních vteřinách první půle Henok Goitom. Po změně stran však Dněpr přitlačil a brankami Manzjuka ze 75. a Selezňova z 83. minuty stanovil konečné skóre.

Než se favorit stačil na hřišti rozkoukat, už prohrával - na Danielssonův "angličan" z voleje hostující defenziva zareagovat nedokázala. Trvalo však pouze čtvrt hodiny, než stihli Ukrajinci ukázat svoji sílu, když hvězdný Konopljanka vyslal centr Selezňovi, jehož hlavička donutila gólmana Ivana Turinu k famóznímu zákroku.

Hosté dominovali ve hře a měli i šance, ale střely Alijeva a Kaliniće zůstaly nevyslyšeny. Do zaslouženého vyrovnání si tak museli počkat až do závěru poločasu, kdy agilní Kalinić uklidil za záda svého krajana Turiny dlouhý míč Ruslana Rotaňe. V nastaveném čase první půle však přišla další studená sprcha - Stockholm, který se na hřišti prakticky pouze bránil, najednou díky Goitomově střele po Danielssonově centru opět vedl.

Ducha Dněpropetrovsku to však nezlomilo a do druhé půle nastoupil se stejnou vervou; Turina však byl za domácího hrdinu, když postupně zlikvidoval šance Selezňova a Kaliniće. AIK sice drželo tenký náskok, ale vypadalo to, že ukrajinskou ofenzivu dlouho udržet nedokáže - a to se taky stalo, když Strinić posadil míč na Mandzjukovu hlavu a bylo vyrovnáno. To jakoby silný Dněpr ještě více vyprovokovalo a výsledkem byl vítězný gól, který po obranné hrubce Niklase Backmana vsítil za záda nešťastného Turiny aktivní Selezňov.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - SSC Neapol 3:0

04.10.2012 21:05

Góly: 19. Jeremain Lens, 41. Dries Mertens, 52. Marcelo

Mělo to být vyrovnané utkání dvou silných soupeřů, ale nakonec bylo vše jinak: PSV si s Neapolí vůbec nedělalo hlavu a odevzdaného soupeře porazilo zaslouženě vysokým skóre 3:0.

Nizozemský celek šel do utkání s vědomím, že cokoliv jiného než bodový jej po úvodní prohře s Dněpropetrovskem odsoudí do prekérní situace, a ve "zkoušce ohněm" obstál výborně; italské lize vévodící Neapol naopak po úvodní drtivé porážce AIK poznala poprvé chuť prohry. Branky zařídili Jeremain Lens, Dries Mertens a Marcelo.

PSV do utkání vstoupilo mnohem aktivněji, a když se v 19. minutě poprvé měnilo skóre, měl už za sebou italský gólman Antonio Rosati dva zákroky proti střelám Narsingha a van Bommela. Gólová akce se zrodila z kopačky Timothyho Derijcka, který vyslal dopředu dlouhý míč; ten zpracoval Lens a střelou do pravého dolního rohu propálil Rosatiho - 1:0.

Neapolský brankář se poté musel činit proti přízemní ráně Atiby Hutchinsona, ale čtyři minuty před poločasovou pauzou kapituloval podruhé. Narsingh předložil na hranici pokutového území míč Mertensovi a belgický záložník jej poslal do horního rohu hostující brány - 2:0.

PSV i nadále tlačilo a Rosati se v brance nenudil, avšak ani jeho dobrá práce proti šlapající nizozemské ofenzivě nic nezmohla. Frustrovaný brankář potřetí kapituloval v 53. minutě - krátce poté, co kvalitním zákrokem vyrazil Derijckovu hlavičku na roh. K tomu se však postavil Mertens, ve vápně se nejlépe zorientoval Marcelo a byl z toho další zářez - 3:0.

A ani v závěru utkání se napoletánci nezmohli na nějaký symbolický tlak - i nadále to byl Eindhoven, kdo se snažil vylepšit si co nejvíc gólové skóre. V závěrečné půlhodině se jen samotný Mertens dostal do tří dobrých šancí, ale ani on, ani Hutchinson už Rosatiho nepřekonali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)22005:26
2.SSC Neapol (ITA)21014:33
3.PSV Eindhoven (NED)21013:23
4.AIK Solna (SWE)20022:70
Skupina G

FC Basilej - KRC Genk 2:2

04.10.2012 19:00

Góly: 71. Marco Streller (pen.), 85. Marco Streller - 10. Benjamin De Ceulaer, 38. Jelle Vossen

Útočník Marco Streller svými dvěma trefami v utkání proti Genku vystřílel Basileji alespoň remízu. Genk až do 71. minuty vedl už 2:0, domácí se však nadchli v závěrečných minutách k náporu a dokázali rovněž dvakrát skórovat. Hosté i přes zisk jednoho bodu vedou tabulku skupiny G, pro FCB je to již druhý nerozhodný výsledek.

Genku se podařilo skórovat už po deseti minutách hry. A byl to hodně šťastný gól, který si na své konto připsal De Ceulaer. Původně jeho přihrávka směřovala na nabíhajícího Vossena, který se snažil do míče nějakým způsobem drknout. To se mu nakonec nepodařilo, přesto byla celá situace hodně nepřehledná.

A tak De Ceulaerova původní přihrávka skončila nakonec za zády váhajícího gólmana Sommera. Basilej mohla v prvním dějství hrozit leda tak z rohových kopů, se kterými si však defenzíva KRC nějakým způsobem vždy poradila. Osm minut před přestávkou zvýšil na 2:0 konečně Vossen, jemuž do skvělé pozice patičkou nahrál De Ceulaer.

Ve druhém poločase se přece jenom domácí celek vzpamatoval. Už v 52. minutě si vytvořil svou první vážnější šanci zápasu, když Díazův pokus skončil po lehké teči gólmana van Houta na tyči. Zpátky do zápasu Basilej vrátil devatenáct minut před koncem Streller, jenž proměnil penaltu po faulu Koulibalyho na Stockera.

Nejlepší kanonýr švýcarského klubu za poslední tři sezóny zařídil v 86. minutě svému týmu pořádně vydřený bod. Genk si zkrátka v poslední dvacetiminutovce vybral slabší chvilku a soupeř toho dokázal náležitě využít. Streller si nejlépe naběhl na centr z rohového kopu od Freie a van Houta překonal podruhé.

Více informací k zápasu

Videoton FC - Sporting CP 3:0

04.10.2012 19:00

Góly: 15. Vinícius, 21. Filipe Oliveira, 35. Nemanja Nikolić

Fotbalisté Videotonu se možná postarali o největší překvapení večera a dokázali porazit favorizovaný Sporting rozdílem třídy. Domácí totiž měli skvělý první poločas a díky třem brankám v úvodních pětatřiceti minutách získali cenné vítězství. Ve druhé půli už domácí skvěle bránili a opařenému portugalskému celku nedovolili ani snížit. Po úvodní prohře na půdě belgického Genku v poměru 0:3 se tak dostali na druhé místo skupiny.

Mají totiž na kontě tři body a vzhledem k remíze 2:2 belgického celku se švýcarskou Basilejí se dostali na postupové místo. Sporting je naopak za očekáváním a s jedním bodem na kontě klesl prozatím na poslední místo skupiny. Domácí se dostali do vedení po první vážnější akci zápasu přesně po čtvrthodině hry. Po střele Nikoliče dokázal gólman Rui Patricio vyrazit jen před sebe a s dorážkou neměl problém Paul Vinicius.

O dvě minuty později měli světlejší chvilku také hosté, nicméně sólo Rojy dokázal fantasticky zlikvidovat gólman Božovič. Ve 21. minutě Videoton zvýšil svůj náskok, když po centru Tótha zakončil přesně hlavou Filipe Oliveira - 2:0. Ve 35. minutě to už vypadalo s portugalským celkem hodně špatně, tříbrankové vedení totiž zajistil svému celku Nikolič, který získal míč po hrubé chybě Roja a s přehledem zakončil.

Hosté mohli snížit po šanci Rikyho van Wolfswinkela, jeho hlavičkový pokus skvěle zlikvidoval Božovič. Domácí poté skvěle bránili do konce poločasu a stejná situace byla k vidění i po změně stran. Teprve v 66. minutě se Sporting dostal do velké šance, jenže Jeffrona Suaréze skvěle vychytal opět kouzelník Božovič. Domácí následně už nadějný stav ubránili bez ztráty korálku a radují se tak z naprosto senzačního vítězství.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.KRC Genk (BEL)21105:24
2.Videoton FC (HUN)21013:33
3.FC Basilej (SUI)20202:22
4.Sporting CP (POR)20110:31
Skupina H

Rubin Kazaň - FK Partizan 2:0

04.10.2012 18:00

Góly: 45. Gökdeniz Karadeniz, 48. Aleksandr Rjazancev

Fotbalisté Rubinu Kazaň potvrdili velice dobrou formu v duelu se srbským Partizanem a v domácím prostředí ho dokázali porazit 2:0. Tím tak navázali na úvodní remízu 2:2 z půdy Interu Milán, kde dlouho sahali i po vítězství. Nakonec se museli spokojit s bodem a nyní vše napravili. Naopak bělehradský celek nepřenesl dobrou formu z ligy do pohárového vystoupení a postup ze skupiny se mu lehce vzdálil.

Srbský tým totiž získal v úvodním zápas skupiny H pouze bod s ázerbájdžánským celkem Neftči Baku a nyní pravděpodobně bude muset překvapit italského favorita z Milána. Domácí rozhodli o svém vítězství v jinak vyrovnaném zápase na konci úvodního a na začátku druhého dějství, kdy vstřelili druhou branku a byl rozhodnuto, Partizan se totiž na žádnou odpověď nezmohl.

Kazaň mohla jít do vedení už ve 3. minutě. Po zmatku hostující defenzívy se odraženému míči dostal Rondón, ten ale z hranice penalty a mířil těsně vedle. Poté se ale hra srovnala a šance k vidění nebyly, teprve po půl hodině hry zahrozili hosté. Z rohu vápna totiž nebezpečně vypálil Ninkovič, nicméně brankář Ryžikov dokázal vyrazit míč před sebe. Nicméně v poslední minutě úvodního poločasu se domácí dostali do vedení.

Z osmnácti metrů vypálil Eremenko a gólman Stojkovič dokázal míč vyrazit jen před sebe, kde stál nikým nehlídaný Karadeniz. V nastavení mohl zvýšit vedení domácích Rondón, jenže jeho střelu vyrazil Stojkovič a následná dorážka skončila v zámezí. Ihned z kraje druhého dějství po krásné kolmici předvedl sprint Rjazancev a technickou střelou překonal Stojkoviče.

Domácí následně kontrolovali průběh zápasu, nicméně v 58. minutě mohli hosté utkání zdramatizovat. Po centru Ninkoviče se ocitl před prázdnou brankou Milijkovič, toho ale ne poslední chvíli odzbrojil César Navas. Hosté se k další vyložené možnosti už nedostali a Kazaň dohrála utkání s čistým štítem, v dalších bojích v základní skupině H tak může hrát ve větším klidu než jeho srbský protivník.

Více informací k zápasu

Neftçi Baku - Inter Milán 1:3

04.10.2012 18:00

Góly: 53. Nicolás Canales - 10. Philippe Coutinho, 30. Joel Obi, 42. Marko Livaja

Inter Milán v ázerbájdžánském Baku nepřipustil žádné překvapení a zvítězil pohodlně 3:1. Nerazzurri na domácí Neftci vlétli a o výsledku celého zápasu rozhodli už v prvním poločase. Trefili se Coutinho, Obi a Livaja. Jedinou branku domácích měl na svědomí Canales.

Favorizovaní hosté nechali dle očekávání šetřit své největší hvězdy, ale na hřišti to vůbec nebylo znát. Už v 10. minutě našel Guarín na malém vápně Coutinha a brazilský ofenzivní hráč nezaváhal - 0:1. Neftči mohlo za šest minut srovnat, po neshodě Cambiassa s Handanovičem prováhal dobrou příležitost Canales. Ale Inter byl lepším týmem a brankář Stamenkovič měl štěstí, že střela Coutinha minula těsně branku. Nerazzurri vstřelili druhou branku přesně po půlhodině hry, Guarín znovu odvedl výbornou práci a před prázdnou branku naservíroval míč úplně volnému Obimu - 0:2.

Tím první poločas rozhodně nekončil. Po krásné akci se do zakončení dostali domácí, konkrétně Sadygovov, ovšem chyběla mu větší přesnost, a tak se korigace výsledku nekonala. Neftči svoje dobré šance neproměnilo a ještě do poločasu potřetí inkasovalo. Livaja se na malém vápně dostal k dorážce a bez problému skóroval - 0:3.

Zápas byl tedy rozhodnut už po prvním poločase. Inter se nadále nikam nehrnul a v poklidu si hlídal své luxusní vedení. Neftči se ale snažilo něco s výsledkem udělat. Krátce po změně stran musel Handanovič likvidovat nebezpečnou ránu Bertrucciho a Shukurovovu ránu vyrazil na rohový kop. Aktivita Neftči byla oceněna v 53. minutě snižující brankou. Nicolas Canales byl blízko branky úplně volný, dostal přihrávku a tu zužitkoval - 1:3! To byla poslední branka zápasu, nějaké šance se sice ještě vyskytly, ale nic, co by mělo vliv na konečný výsledek. Inter tak nedopustil překvapení, vyhrál 3:1 a udělal důležitý krok za postupem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán (ITA)21105:34
2.Rubin Kazaň (RUS)21104:24
3.Neftçi Baku (AZE)20111:31
4.FK Partizan (SRB)20110:21
Skupina I

Ironi Kiryat Shmona - Olympique Lyon 3:4

04.10.2012 19:00

Góly: 7. Shimon Abuhatzira, 51. Lior Levi, 66. Shimon Abuhatzira (pen.) - 17. Gueïda Fofana, 22. Fabián Monzón, 31. Anthony Réveillère, 90+2. Gueïda Fofana

Skvělý zápas hned se sedmi góly se hrál na půdě Kirjatu Šmona, příštího soupeře pražské Sparty. Lyon si i bez Michela Bastose nakonec odváží všechny body, byť mu vítězství zařídil až v 90+2. minutě Fofana. Mladý a nezkušený domácí kouč Barak Bachar, který převzal funkci hlavního stratéga teprve v úterý, se však nemusí s Ironi za nic stydět.

Domácí vstoupili do zápasu nejlépe, jak mohli. Soupeře zaskočili už v 7. minutě, když po přihrávce Adriana Rocheta do vápna poté v pohodě zacílil volný Abuhatzira. Lyon se však přece jenom dokázal vzpamatovat, v 17. minutě poslal svou dělovku za záda bezmocného gólmana Amose nádherně Fofana.

A za dalších pět minut Les Gones vsítili již svou druhou branku. Lisandro López byl faulován těsně za hranicí šestnáctky obráncem Hasarmaou, odtud si pak exekuci standardky vzal na starost Monzón a přesnou ránou poslal hosty do vedení. Ve 32. minutě Olympique přidal ještě jednu uklidňující trefu.

Réveillére využil chyby domácí obrany a po hezkém pasu se před Amosem ani on nemýlil. Gardeho hoši ovšem stejně jako v prvním dějství začátek druhého zaspali. Kirjat Šmona nic nevzdal a moc se mu to vyplatilo. V 51. minutě snížil na 2:3 Levi, jenž se z dvaceti metrů s ničím nemazlil a poslal míč přesně do horního růžku.

Soupeř znervózněl a izraelský celek se nakonec dočkal i vyrovnání. V 66. minutě srazil ve vápně Koné probíhajícího Cohena a kopala se penalta. Vše na sebe vzal Abuhatzira a ani napodruhé nezklamal - zapsal si do statistik druhý gól zápasu. Od té doby se hra hodně vyrovnala. A až do nastavení to vypadalo na konečnou remízu.

Pro domácí mužstvo je to přitom velká škoda, protože s favoritem utkání drželo až překvapivě dobře krok. Benzia našel svým centrem nehlídaného Fofanu a všichni příznivci Ironi si oddychli, že nejprve trefil jen břevno. Míč se ovšem k lyonskému záložníkovi odrazil zpátky a tentokráte už ho za brankovou čáru doklepnul.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Athletic Bilbao 3:1

04.10.2012 19:00

Góly: 26. Tomáš Zápotočný, 41. Bekim Balaj, 56. Josef Hušbauer (pen.) - 63. Óscar de Marcos

Nečekaně jasně vyznělo dnešní střetnutí na Letné. Domácí tápajícímu Athleticu uštědřili hned tři kruté rány, s nimiž se Španělé po úvodní domácí remíze dostávají do nezáviděníhodné situace. Naopak Pražané si spravili chuť po odvážném, avšak neobodovaném výletu do Lyonu.

Snad cimrmanovská derniéra, snad slejvák, který se hlavním městem prohnal chvíli před výkopem, zapříčinily, že dnes do letenských ochozů vpravdě mnoho diváků nedorazilo; alespoň tedy ne pro počáteční pasáže. Ti věrní nicméně přihlíželi celkem nebojácnému úvodnímu projevu domácího mužstva, jež působilo lehce aktivněji - jakkoliv byla zprvu hra poznamenána četnými nepřesnostmi a hrálo se spíše mezi oběma vápny než kdekoliv jinde.

Šance se tak začaly servírovat teprve s odbitím 20. minuty. Tehdy nedobře pálil de Marcos, aby se Aduriz marně pokoušel jeho levou snahu napravit. Na druhé straně zase Kadlecova rána po nádherném obloučku Pamiće skončila na tyči. Právě sparťané si ovšem ihned chuť spravili. Dvojice Zápotočný-Matějovský zařídila úvodní branku, přičemž rozhodně nešlo o nějakou suchou standardku, jakou by kdekdo mohl předpovídat. Naopak - Zápotočný se trefil poměrně netradičně zpoza šestnáctky, když golmana Iraizoza zaskočil i jen ranou doprostřed brány.

Španělský klub z Bilbaa se tak ocitl v pozici, kterou z letoška důvěrně zná: prohrával. Že by se s ní ale zvládal vypořádat, to ani ne. Athletic málem okamžitě odpověděl, když de Marcos z voleje pořádně protáhl hbitého Vaclíka, jenže pak se do přestávky ještě dvakrát třásl, aby z toho jednou kapituloval. Balaj se ve 35. minutě sice neprosadil vinou zásahu jednoho z bránících protihráčů, po pěti minutách už však jiného z nich, útočníka Adurize, donutil k jakémusi polovlastenci. Sám Balaj hlavičkoval, přičemž Aduriz jeho projektil omylem srazil do protipohybu zoufalého golmana.

Teprve po krátkém oddychu jako by se do toho Španělé konečně pustili. Spartu zasypali mnohými centry od rohových praporků, přičemž po jedné ze standardek divže neskóroval hostující kapitán Gurpegui. Další jistý zákrok předvedl Vaclík. A to už se Pražané nadechovali k definitivnímu úderu. V 55. minutě Athletic opět zradila štěstěna, neboť penaltový zákrok na Kadlece sice nebyl dovolený, avšak správně z něj měl kápnout pouze přímý kop.

Inkasovat z pokutového kopu, jako se dnes stalo po sebevědomé ráně Hušbauera, to samozřejmě nikdy není žádný med; pro Athletic to navíc byla neformální konečná. Rohy nakonec byly tím jediným, čím borci z Bilbaa hrozili, zatímco Sparta se solidně ukazovala při brejcích - po jednom takovém se málem radoval Hušbauer.

Místo toho se Athletic přeci jen dočkal alespoň kosmetické úpravy skóre, když aktivní de Marcos zužitkoval zpětný pas Muniaina. Tak se stalo v 73. minutě, od té doby se už jen marně pokoušel navázat Llorente. Jinak na sebe dál strhával pozornost spíše Albánec Balaj, jenž v rudém dresu podal vskutku parádní výkon.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon (FRA)22006:46
2.Sparta Praha (CZE)21014:33
3.Ironi Kiryat Shmona (ISR)20114:51
4.Athletic Bilbao (ESP)20112:41
Skupina J

SS Lazio - NK Maribor 1:0

04.10.2012 19:00

Góly: 62. Ederson

Lazio splnilo roli favorita, ale v utkání se slovinským Mariborem se pořádně nadřelo. Italové vyhráli jedinou brankou Edersona 1:0 a díky současné remíze Panathinaikosu s Tottenhamem se vyhoupli do čela skupiny. Závěr utkání nedohrál hostující Vidović a nařízenou penaltu neproměnil Hernanes.

Maribor začal na Olympijském stadionu hodně nebojácně a jako první si vytvořil stoprocentní příležitost. Po rohu Cvijanoviče hlavičkoval Rajčevič jen do břevna! O další dvě minuty později se znovu ukázal Cvijanovič, ale z hranice vápna napálil míč jen do připraveného brankáře Bizzarriho. Lazio přispěchalo se svojí šancí v 19. minutě, Candreva z ostrého úhlu vypálil a hostům pomohla tyč. Následné minuty patřily zcela jednoznačně Laziu. Candreva hodně zaměstnával obranu Slovinců a po půlhodině hry zachránilo Maribor břevno - už druhé v utkání!

V prvním poločase branka nepadla a diváci si na tento okamžik museli počkat až do druhého dějství. To ale opět zahájil lépe Maribor. Na zadní tyči zakončoval Tavares, jenže od země minul branku. Na druhé straně pálil do boční sítě aktivní Candreva.

V 63. minutě se domácí fanoušci konečně dočkali. Gonzalez krásně vysunul Floccariho, jeho střelu ale Handanovič vyrazil, ovšem na dorážku Edersona už byl krátký - 1:0 pro Lazio. Biancocelesti mohli pojistit výsledek čtvrthodiny před koncem, kdy Vidović fauloval ve vápně Floccariho. Nařízenou penaltu ale Hernanes neproměnil a výsledek 1:0 pro domácí nadále trval. Maribor si ale zápas zkomplikoval, neboť Vidović byl za penaltový okamžik vyloučen. Lazio v závěru utkání žádné drama nedopustilo, výsledek 1:0 uhájilo a vede svojí skupinu.

Více informací k zápasu

Panathinaikos FC - Tottenham Hotspur 1:1

04.10.2012 19:00

Góly: 77. Toché - 35. Michael Dawson

Tottenham na horké půdě aténského Panathinaikosu dlouho vedl, ale nakonec bere pouze bod za remízu 1:1. Klíčovou postavou zápasu se stal hostující obránce Michael Dawson, který nejprve vstřelil vedoucí gól svého týmu, ale nakonec se zásadní měrou podepsal pod ten inkasovaný.

Manažer André Villas-Boas zkušenému stoperovi dosud příliš mnoho šancí nedával, avšak dnes jej postavil do základní sestavy a osmadvacetiletý hráč se mu odměnil prvním gólem, když uklidil do brány centr Huddlestonea. Po přestávce si však na něj vyšlápl domácí útočník Toche, prohnal se přes něj a prostřelil Llorise. Největší zásluhu na této brance však měl ještě jiný muž, autor vynikající přihrávky Giourkas Seitaridis.

Dawson byl v létě nabídnut dokonce na přestup, ale šokovaní fanoušci si nakonec mohli oddechnout, když jeho přesun do QPR ztroskotal; nedostatek herní praxe a fyzičky však zapříčinily, že dnes několikrát nestíhal držet krok s řeckými forvardy. Nelze ovšem svalovat vinu pouze na něj; Spurs mohli mít rozhodnuto už před vyrovnávacím gólem, byli totiž po většinu zápasu lepším týmem a zraněními a špatnou formou sužovaný Panathinaikos přehrávali.

Zejména po první půli, v níž byl hodně vidět rtuťovitý Gareth Bale na levém křídle, mohl být náskok Tottenhamu vyšší, jenže Jermain Defoe, Clint Dempsey ani Tom Huddlestone své šance neproměnili. Po pauze hosté trochu polevili a dovolili tak Řekům propracovat se k prvnímu bodu letošního ročníku; oni sami mají prozatím dva.

Spurs začali zostra a už po dvou minutách se dožadovali penalty. Gareth Bale se postavil k rohovému kopu a nacentroval na hlavu Caulkera, který prodlužoval směrem na Dawsona a trefil přitom pravačku bránícího André Pinta. Píšťalka rozhodčího Floriana Meyera však zůstala němá.

Po 19 minutách přišel na řadu Dempseyho přímý kop, který letěl těsně vedle. Panathinaikos zahrozil na druhé straně spoluprací Seitaridis - Toche, kdy druhý jmenovaný obehrál Dawsona a vypálil - napoprvé to však ještě ke gólu nevedlo, proti byl Lloris. Francouzský gólman poté zlikvidoval i střelu Chistodoulopoula, kterého do šance vyslal Quincy Owusu-Abeyie; na vině byl opět Dawson, který se však rychle vykoupil vedoucím gólem. Huddlestone centruje, zkušený stoper míří na zadní tyč - 0:1.

Řecký gólman Orestis Karnezis poté dvakrát krátce po sobě odvracel pokusy Huddlestonea a Balea, zatímco Dempsey se sice ke střele nedostal, ale zato se dožadoval penalty za stažení ve vápně minutu před koncem poločasu. Meyer byl však opět jiného názoru.

První šanci druhé půle zaznamenal domácí Ibrahim Sissoko, ale byl zablokován obětavým Kyle Walkerem. Panathinaikos začal po přestávce dobře a Owusu-Abeyie vytáhl ze svého repertoáru další nebezpečný centr, který sebral spolehlivý Lloris. Na druhé straně pálil po chytré přihrávce Dempseyho Defoe, ale úspěšný nebyl, stejně jako o něco později Bale. Osmnáct minut před koncem se blízko ke skórování dostal opět Defoe a zdálo se, že Tottenham má vše ve svých rukou.

Jenže o pět minut později se Seitaridis zbavil Caulkera a fantasticky uvolnil Toucheho, který za sebou nechal nebohého Dawsona a propálil Llorise - 1:1. Panathinaikos mohl i vyhrát, ale Caulker - naštěstí pro fanoušky Spurs - poslední nebezpečnou střelu ze závěru utkání skvěle zablokoval.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SS Lazio (ITA)21101:04
2.NK Maribor (SLO)21013:13
3.Tottenham Hotspur (ENG)20201:12
4.Panathinaikos FC (GRE)20111:41
Skupina K

Metalist Charkov - Rapid Vídeň 2:0

04.10.2012 19:00

Góly: 66. Edmar, 80. Cleiton Xavier

Fotbalisté Charkova zaznamenali první výhru ve skupině, když dokázali porazit papírově nejslabšího účastníka skupiny a opět potvrdili rostoucí úroveň ukrajinské ligy. Po velmi cenné remíze 0:0 na půdě německého Leverkusenu nyní znovu tradičně neinkasovali a díky skvělé závěrečné půlhodině vyhráli nakonec 2:0. Rakouský celek ale nepředvedl vůbec špatný výkon a ukázal, že se v boji o postup rozhodně nechce vzdát.

Po dvou zápasech má Rapid sice na kontě 0 bodů a náleží mu poslední místo tabulky, ovšem rozhodně ještě není konec. První dvacetiminutovka nenabídla žádnou výraznější šanci a teprve poté se poprvé ozvali hosté. Po střele z hranice vápna zazvonila na ukrajinském stánku tyč a dorážku Alara dokázal skvělým zákrokem zlikvidovat gólman Gorjajnov. Rakouský celek pokračoval v náporu a deset minut před koncem pálil těsně vedle Hofmann.

Po změně stran se ale síly na hřišti obrátily a Charkov začal tlačit. V 54. minutě se k odraženému míči ve vápně dostal Sosa, jenže napálil jen stojícího gólmana Königshofera. Charkov se dostal do vedení v 66. minutě po dlouhém centru do středu vápna se k hlavičce probojoval Edmar a přesně zakončil. Rapid poté musel otevřít obranu, jenže směrem dopředu nic zajímavého nevymyslel a naopak inkasoval deset minut před koncem.

Po narážečce střídajícího Williana se dostal do zakončení Xavier Cleiton a přesnou střelou k tyči dal ukrajinskému celku jistotu. Utkání se následně pouze dohrávalo a ve třetí nastavené minutě přišla další pohrom pro rakouský tým. Nervy na uzdě neudržel Guido Burgstaller, který naprosto surovým faulem poslal k zemi spoluhráče a sudí byl nekompromisní, přímá červená karta byla naprosto zasloužená.

Více informací k zápasu

Rosenborg BK - Bayer Leverkusen 0:1

04.10.2012 19:00

Góly: 76. Stefan Kießling

Leverkusen to v Norsku rozhodně neměl lehké, ale nakonec domácí Rosenborg v důležitém utkání udolal nejtěsnějším rozdílem a odváží si domů všechny tři body.

Autorem vítězné branky se stal útočník Stefan Kiessling, který do utkání naskočil z lavičky a čtvrt hodiny před koncem ukončil trondheimské naděje na bodový výsledek. Smutným hrdinou utkání je naopak domácí brankář, jenž neudržel lehký balon Sidneye Sama a dovolil tak Kiesslingovi dorážet.

Výsledek je však zasloužený, jakkoliv těsný a tvrdě vybojovaný; Rosenborg mohl prohrát i vyšším rozdílem, jenže Junior Fernandes a Gonzalo Castro trefili brankovou konstrukci. Finální hvizd určitě potěšil sportovního ředitele německého celku Rudi Völlera, který prohlásil, že po úvodní remíze s Charkovem bere pouze vítězství; Trondheim se naopak po úvodní porážce Rapidu vrací zpět na zem.

Běžely sotva čtyři minuty zápasu, když se publikum poprvé zachvělo: Rade Prica dobře vypálil na branku Bernda Lena, který však odolal. Po 25 minutách hry pak přišla ke slovu rána Fernandese a nastřelená tyč, na což Rosenborg odpověděl opět Pricou - a Leno musel vytahovat další zákrok. Deset minut před přestávkou se k další zajímavé střele ze střední vzdálenosti dostal Lars Bender a poprvé zaměstnal také domácího gólmana Daniela Orlunda.

Jestliže prvních 45 minut nabídlo relativně otevřený fotbal, po obrátce oba celky utáhly šrouby a hrálo se opatrněji. Leverkusen měl však mírnou převahu a byl v útoku nebezpečnější, což se projevilo v 72. minutě při voleji Sidneyho Sama, který však letěl příliš vysoko. O tři minuty později však hřiště opustil Fernandes, jako náhradník byl vyslán Kiessling, a osud domácích bojovníků byl zpečetěn.

Leverkusen mohl následně své vedení ještě zdvojnásobit, když Bender vyzrál na ofsajdovou past domácích a vyslal do šance Castra, ale ten před osamoceným Orlundem neproměnil. To však hostující celek nakonec mrzet nemuselo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Metalist Charkov (UKR)21102:04
2.Bayer Leverkusen (GER)21101:04
3.Rosenborg BK (NOR)21012:23
4.Rapid Vídeň (AUT)20021:40
Skupina L

Hannover 96 - Levante UD 2:1

04.10.2012 19:00

Góly: 21. Szabolcs Huszti, 49. Didier Ya Konan - 10. Míchel Herrero (pen.)

Ani brzké vyloučení Karima Hagguie domácí neposlalo ke dnu, ještě do přestávky srovnal krok, také z penalty, Huszti a po obrátce pak definitivně přetočil kormidlo Ya Konan. H96 se tak dostává o bod před svého soupeře do čela.

Nepodařené utkání v Imtech Areně si "odnesl" pouze Manuel Schmiedebach, jehož místo zaujal vyléčený Artur Sobiech - tato volba již před samotným začátkem naznačovala, jakým směrem bychom se asi mohli ubírat... Hotové zemětřesení však bylo k vidění na druhé straně, Juan Jiménez od posledního ligového utkání v Pamploně (4:0) vyměnil hned sedm (!) hráčů.

96ky podle očekávání hned od první chvíle ovládaly hru, avšak jejich taktické záměry vzaly brzy za své, konkrétně po deseti minutách. Z ničeho nic se v pokutovém území ocitl Gekas, jenž po kontaktu s Hagguiem svůj pád zdatně přifilmoval a sudí Liany reagoval jasně - pokutový kop a navrch vyloučení pro tuniského reprezentanta! Zieler sice vystihl směr Michelovy rány, zastavit ji však už nedokázal - 0:1.

Domácí tak čekalo předlouhých osmdesát minut v početní m oslabení. Ani tato skutečnost ale dolnosaský celek nedonutila zatáhnout ruční brzdu a po chvíli přišla odměna, dokonce ze stejného soudku. Iborra zastavil Husztiho centr ve vápně pouze za cenu ruky a maďarský křídelník tak mohl vzápětí zkušeně srovnat na 1:1. Také ve zbytku prvních pětačtyřiceti minut pokračovala převaha německého týmu, ovšem ani na jedné straně už jsme se k ničemu podstatnému nedostali.

Po změně stran se pokračovalo ve stejném duchu. Cherundolo našel ve 49. minutě hlavu Sobiecha, ten však neuspěl, přičemž následující dvě Stindlovy rány byly shodně zablokovány. Do třetice se ovšem balónu uchopil Ya Konan a z bezprostřední blízkosti zavěsil k levé tyči - 2:1. Zbytek druhého dějství už valencijské mužstvo ovládalo...

...a během deseti minut mohli opětovně srovnat krok hned dvakrát Gekas a po něm také Rodas, ani jeden z nich však úspěch neslavil. Severoněmecký tým se však držel velice statečně, dokonce zvládl vyrovnat hru, ovšem definitivní tečku mohl v nastaveném čase udělat Pedro Rios, avšak Zieler již po několikáté podržel!

Více informací k zápasu

Helsingborgs IF - FC Twente 2:2

04.10.2012 19:00

Góly: 7. Nikola Đurđić, 43. Nikola Đurđić - 74. Rasmus Bengtsson, 88. Douglas

Nevydařená poslední čtvrthodina ze strany domácího celku rozhodla o konečné remíze 2:2 mezi Helsinborgsem a nizozemským Twente. Nejprve se dvěma trefami prezentoval Nikola Djurdič, po nichž Švédové vedli 2:0. McClarenovi svěřenci však zásluhou Bengtssona a Douglase dokázali ještě vyrovnat.

Djurdič ukázal, že jeho šest branek ze švédské ligy v šesti odehraných zápasech za Helsinborgs nejsou nijak náhodné. Už v 7. minutě Mahlangu poslal skvělý centr na srbského útočníka, jenž hlavou překonal brankáře Mihajlova poprvé. Domácí jinak i nadále nepolevovali v útočné hře a přidat mohli i další branky.

Nejprve mohl udeřit Lindström, jehož volej pravačkou zamířila jen těsně vedle pravé tyče. Andersson následně poslal svůj pas z rohového pasu tak šikovně, že na něj Mihajlov prostě nedosáhl, přesto za něj mezi třemi tyčemi zaskočil dobře obránce Douglas. Mihajlov si zachytal poté ještě jednou při pokusu Bedoy.

Hosté si vytvořili první větší šanci zápasu až díky Castaignosovi, toho ovšem také dobře vychytal pozorně brankář Hansson. Ve 43. minutě Helsinborg přetavil svůj velký tlak i v druhý zasloužený gól. A byl u toho zase nebojácný Djurdič, který střílel úplně do prázdné branky, jelikož Mihajlov řešil už těžkou situaci předtím.

Po přestávce však Helsinborgs polevil a to byla asi hlavní příčina konečné dělby bodů. Už zkraje druhé půle zahrozil Schilder, jeho střela skončila na břevně. Twente snížilo čtvrthodiny před koncem, když Bengtsson doklepl hlavou míč za brankovou čáru. A dvě minuty před koncem zasadil poslední úder ke smutku domácích také hlavou Douglas.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Hannover 96 (GER)21104:34
2.Levante UD (ESP)21012:23
3.FC Twente (NED)20204:42
4.Helsingborgs IF (SWE)20112:31

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (83)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Baby Inter porazil Baku

Reagovat
The Krupy

To je teda megaúspech

Ale vážne, som rád za bodíky do koeficientu...

Reagovat
smazaný uživatel

http://cs308429.userapi.com/v308429322/2172/sVfqnITwVqo.jpg

Fanoušci CSKA Moskva jeli podpořit srbský Partizan do Kazaně.

Reagovat
Neuro

Reagovat
smazaný uživatel

Co jiného čekat od takové spodiny?

Reagovat
Neuro

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím proč mi dáváš palec dolů, normální fanoušek bude fandit za tým ze země z které pochází, tohle pro mě nejsou fanoušci, možná ani lidi...

Reagovat
Neuro

ruské kluby hrají běžně LM nebo EL, pro ně to není jak pro nás že je úspěch když se někdo náš někam dostane.. prostě přijeli podpořit klub co hraje proti rivalovi, co je na tom těžkého a ubohého?

Reagovat
Pokahontas

Ani ne tak proti rivalovi,jako podpořit spřátelený Partizan hrající relativně blízko.

Fandové Partizanu-Grobari mají přeci s Armějcema jak známo silné přátelství(podobně jako Delije se Spartakem).

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A to, že je tu pravoslavné přátelství mezi Srbskem a Ruskem, to nic neznamená

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

ty jsi fakt zakomplexovaný. Naopak bych ocenil fanatiky CSKA, že jeli 800 Km. podpořit srby proti tatarům

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem zakomplexovaný? Aha a v čem spočívá má zakomplexovanost? Že nechápu tenhle jejich čin? Že je odsuzuji protože vnich není ani špetka patriotismu?

Reagovat
smazaný uživatel

Právě že je v nich kapka patriotismu.

Reagovat
smazaný uživatel

Okej, nebudu se s váma hádat, možná tohle je pro vás patriotismus, pro mě rozhodně ne. Ted'ka jsem četl diskuze na championat.com tam to taksi jaksi nechápou...

Reagovat
domingo

Prave naopak, patriotismu v tom je az az.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Trochu inak chapany, ako mozu podporovat ruski fanusikovia srbskych? Co maju spolocne?

Reagovat
Neuro

u nás je taková situace s Baníkem a Gieksou u nich je to jen "větší" a národní

Reagovat
smazaný uživatel

Ale v com narodne? Vysvetlite mi to? Vsak tie narody su diametralne odlisne.

Reagovat
smazaný uživatel

třeba že to je věřící národ, co vyznává stejně (pravoslavné) náboženství?

Reagovat
smazaný uživatel

Co to melete za..., co stím má společného náboženství? Díky že jsi mi řekl novinku že Tatarstán je muslimský region, normální fanoušek CSKA fandil Rubinu a věř mi že to tak je, a víra v tom nehraje žádnou roli.

Reagovat
domingo

tak nabozenstvi je ve vetsine sveta extremne dulezity faktor

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš že náboženství hraje roli (jestli vůbec nějakou) v Ultras CSKA? Myslím že je tam mizivé procenstu věřících.

Reagovat
Neuro

a 95% nevěřících nesnáší islám

Reagovat
smazaný uživatel

A to číslo jsi vzal kde, to že ty nesnášíš Islám (o kterém víš určitě všechno ) mi je líto, mě nevadí žádný náboženství. Ale podle tvých kometářů patříš do stejné kategorie těch kdo přijel podporat Partizan.

Reagovat
Neuro

no tak nějaký extrémní fanda z kotle nejsem ale Partizan i Hvězda jsou mi docela sympatičtí.. rozhodně víc než Kazaň... a z ruska mám nejoblíbenější klub právě CSKA.. a tady jde o to že většina fandů z takového jádra jsou vesměs extrémnisti.. kteří opravdu nemají rádi že v jejich státě je nějaká muslimská část

Reagovat
smazaný uživatel

Tak bys měl vědět že většina lidí z toho "jádra" má IQ přesahujicí maximálně 60, a že to není jejich země ale patří stejně jak muslimskému obyvatelstvu tak ostatním.

Reagovat
domingo

Ale to, ze jejich zeme patri stejne tatarskym muslimum, kamcatskym eskymakum a moskevskym nacionalistum je prece jina otazka

Reagovat
domingo

Tak cisla neznam, ale rekl bych, ze to mizive procento nebude

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba před rokem v Bělehradě se hrál přátelský zápas CZ Bělehrad-Spartak Moskva a ve VIPce byly k vidění nejen fotbaloví bafuňáři ale i vedení Gazpromu či nejvyšší hlavy ruské federace (Putin, Medvěděv) a Srbska.

Reagovat
smazaný uživatel

a?

Reagovat
smazaný uživatel

a bé ty vole Poukazuju na vřelé rusko-srbské vztahy, které nejsou jen na bázi fanoušků...

Reagovat
smazaný uživatel

A cé ty vole, podle komentářů tady od vás mi připadá jako by jste si mysleli že Kazaň leží někde v Mongolsku, leží ve stejné zemi kde se narodily ty "fandové" CSKA, a tohle je to co nedokážu pochopit, a žádný patriotismus ve vašem podání to není.

Reagovat
Pokahontas

Už jsem to psal výše,ale stojí za to znovu upozornit na silné vazby i mezi fanoušky právě těchto 2 konkrétních týmů-CSKA a Partizanu,některými dokonce považované téměř za družbu.Takže Armějci by jistě podpořili Grobary i proti kterémukoliv jinému týmu v dosahu,že to bylo zrovna proti Rubinu je náhoda způsobená losem.

Reagovat
domingo

Kazan je hlavni mesto Tatarstanu, hlavni etnikum jsou Tatari, coz je turkicky narod vyznavajici islam. Moskevsti fanousci CSKA budou mit rozhodne bliz k Srbum jako slovanum a pravoslavnym krestanum.

Reagovat
domingo

Oni to berou spis etnicky, protoze tak se to v Rusku proste dela

Reagovat
smazaný uživatel

Odkedy su Srbi chaani ako cisti Slovania? Na zaklade slovanskeho jazyka? Jedine to nabozenstvo , inak cela ta akcia ma skor nenavistny charakter, nez fanusikovsku podporu, moj nazor.

Reagovat
herbage

sorry, ale Srbové a Rusové toho mají mnoho společného, hlavně jazyky jsou si velmi podobné a i povahově jsou si velmi podobní. Tohle je zkrátka fanouškovská podpora, žádná nenávist vůči Kazani

Reagovat
smazaný uživatel

Narod , ktory ma v sebe tolko tureckeho, ze sa ani omylom neda oznacovat za cisto slovansky. Srbi su povahovo viac horkokrvni, impulzivny, emocionalnejsi. Skutocne tam vidim pojitko len v tom nabozenstve, v nicom inom. To uz potom mozu byt i Poliaci s Rusmi priatelia

Reagovat
herbage

tady přeci nejde o nějaký genofond, ale o společnou kulturu. Bavíme se o fanoušcích Partizanu, což je dost kulturně homogenní skupina stejně jako třeba fanoušci Sparty, bavíme-li se o tvrdém jádře. Stejně tak fanoušci CSKA jsou z Moskvy, což je rovněž dost homogenní skupina fanoušků. Společné mají nejen náboženství, ale i jazyk (Srbové píší cyrilicí), který je velmi podobný. Stejně tak historicky je Srbsko dlouhodobým spojencem Ruska, narozdíl od Polska či Ukrajiny. Navíc spojovat polské katolíky s pravoslavnými Rusy, to je fakt dost mimo mísu. Hlavně vzhledem k sousedství a sporům Polska, Ukajiny a Ruska nelze očekávat nějakou vzájmenou vřelost vztahů narozdíl od Srbska, kdy toto spojenectví přináší oběma zemím užitek. Navíc pod SSSR měla Jugoslávie svojí nezávistlos a Bělehrad byl mocenským centrem. Po pádu železné opony Sbrsko ztrácí vliv a bylo během 20 let okleštěno na zlomek původní velikosti, o mezinárodním vlivu a ztrátě prestiže nemluvě. Rusko jako jedno z mála zemí nepodpořilo v OSN návrh na odtržení Kosova a Kosovo jako samostaný stát neuznává. Dalo by se spojovatelů najít více, ale těžko ti vysvětlovat, když neznáš souvilosti

Reagovat
smazaný uživatel

No vsak prave, skor nez historicky by som k nabozenskej spojitosti pripojil politicky. No stale neverim tomu, ze ti fanusikovia su prevteleni anjelici a prichadzaju sledovat futbal

Reagovat
herbage

ale politicky si mohou být země blízké právě kvůli společné kultuře, na což má náboženství rovněž velký vliv

Reagovat
smazaný uživatel

Tak po rozpadnuti Juhoslavie sa Srbi , hlavne po obcianskej vojne citili velmi politicky oslabeni, tak spojili sily, ci zosilnili spolupracu s Rusmi. Co si vsak spominam koncom minuleho storocia, pred bombardovanim Srbska sa Rusi od nich odvratili, a kecy zostali len kecmi.

Reagovat
Pokahontas

To bylo koncem pro Rusko krizových 90.let,na sklonku vlády slabého,nemocného a nerozhodného Jelcina,který se neodhodlal postavit za Srby dostatečně silně,úplně nesouměřitelně s tím,jak Západ podporoval jeho nepřátele z UCK či dříve např.Tudjmanovo Chorvatsko při operaci Bouře.

S Putinem v čele se částečně vrátilo Rusku sebevědomí a vzájemné vztahy obou zemí jsou opět na vzestupu-zvláště poté,co na jaře voliči v Srbsku ukončili experiment s vyhraněně prozápadní vládou pod vedením DS a jejím prezidentem Tadičem.

Reagovat
stas87

nemas pravdu s tym ZSSR,ta nezavislost juhoslavie bola draho vykupena,tito spravil reformy komunismu ktore sa moskve nepacili a stalina to velmi rozhnevalo,preto urobil embargo na vyvoz potravin a surovin do juhoslavie,tymto tita dostal do uzkych a ten bol nuteny vyjednavat o hospodarskej pomoci so zapadom,vztahy boli vtedy velmi napjate a obcania ZSSR pocitovali ked si trosku zaprehanam nenavist a nevrazivost titova myslenka socializmu bola spravna ale bohuzial nemohla platit vtedajsich pomerov

Reagovat
herbage

nemyslel jsme to jako nějaké vyložené přátelství, ale že na tu dobu obyčejní Srbové vzpomínají v dobrém, protože tehdy byli jako stát někdo a dnes jen vzpomínají na staré časy

Reagovat
stas87

no za rozpad juhoslavie su oznacovany srbi lebo stale aj pocias juhoslavie zivili myslienku toho ze na balkane budu dominantnym statom,tie iste ambicie malo aj chorvatsko,velka skoda bola diljasa ktoreho tusim priamo tito nechal odstranit

jadro sporu medzi ZSSR a juhoslaviou bolo v zahranicnej politike,tito chcel robit nezavislu politiku ale to sa moskve nepacilo lebo stalin chcel jednotny sovietsky blok v celej vychodnej europe a aj na balkane,sak tito sa otvorene postavil sovietom po ich vpadu do ceskoslovenska,po jeho smrti ho srbi obvinovali z federalismu a nadrziavaniu chorvatom lebo tito pochadzal z chorvatska

Reagovat
smazaný uživatel

Hej hej, pamatam, za Titovej Juhoslavie bola ta krajina vysoko respektovanou, jeho tvrda ruka dokazala drzat pokope tolko narodov v jeden silny stat. Tito preferoval socializmus, nie komunizmus tvrdeho jadra diktovanej z Moskvy, ale pokial viem, v 80 rokoch to polavilo, po jeho smrti a hlavne po smrti Brezneva, ked ti dalsi jeho nastupcovia posli rad za radom po roku ako hmyz (povinne sledovanie pohrebov na skolach a pracoviskach, 3 za 3 roky )

Reagovat
božský John

Jugoši se tehdá měli dobře, předcházek si je západ i východ a bylo to tam volnější. Po konci socialismu se o ně přestali zajímat a průser byl na střeše

Reagovat
smazaný uživatel

černenko,andropov

Reagovat
smazaný uživatel

kvoli nimi som musel sobotu do školy...

Reagovat
smazaný uživatel

pred nimi samozrejme breznev, mal prednost, lebo bola to mumia najvacsia Inak viete aky bol rozdiel vtedy medzi Reaganom a Breznevom? Reagan mal Spojene staty a Breznev spojene obocie

Reagovat
smazaný uživatel

a to ich mal

Reagovat
stas87

tito sa aj snazil presvedcit cechoslovakov aby boli viac nezavisly na sovietoch,neskorsie o to iste stal aj causescu,rusi este viac pritvrdili a chceli silou mocou tuto rebeliu potlacit,problemy mali aj v polsku,doteraz rusi beru polsko len ako pritaz a problemov hovori sa ze kebyze rusi nemaju problem v afghanistane ci ine zahranicne problemy tak by rusky vojaci boli nonstop v polsku...

Reagovat
stas87

vyse k teme-urcite fan skupiny cska maju vazby na fanusikov partizana,preto su v kazani na zapase tatarov sa nevrazivost narodnostnych mensin az tak netyka,asi spolocnym a jedinnym nepriatelom rusov su kavkazani,konkretne severny kavkaz,toto je vyjadrenie rusa k problematike kavkazu:

Proč jste šli 11. prosince demonstrovat na Manéžní náměstí?

Byla to hlavně politická akce. Šli jsme tam vyjádřit protest proti korupci a pouliční zvůli Kavkazanů. Tihle lidé nikdy nežili ve městech, živili se vždy hlavně krádežemi a loupežemi. U nich na Severním Kavkaze panuje největší nezaměstnanost a korupce v rámci celé země a nyní přijíždějí své zvyky praktikovat do Moskvy. Nepřijíždějí sem pracovat, ale krást, vraždit a loupit. A zkorumpovaná vláda jim to umožňuje - podezřelí z vraždy Jegora Sviridova (fanoušek Spartaku, který byl zabit při rvačce s Kavzkazany - pozn. red.) byli propuštěni za 100 tisíc rublů (asi 60 tisíc korun - pozn. red.) na každého zadrženého.

Myslíš, že se budou opakovat nepokoje z Manéžního náměstí i v budoucnu? Proč?

Samozřejmě že se budou opakovat, protože systém se nezmění. Ruská vláda Severokavkazany privileguje a dává jim všelijaké kvóty při přijímání na univerzity. Tam si kupují diplomy a pak se přes příbuzné dostanou na dobré posty ve státní správě, aniž by k tomu měli sebemenší kvalifikaci. Vláda nemá představu, co se děje na ulicích. Že zločiny Kavkazanů vypadají podle následujícího scénáře: někoho z nich zadrží za ublížení na zdraví - mají právo na jeden hovor, takže zavolají příbuzným - ti zkontaktují svou diasporu v Moskvě, včetně advokátů a byznysmenů - ti seberou potřebné množství peněz na podplacení policie. Sehnat pro nějakou kavkazskou diasporu milion rublů není žádný problém. Pomocí korupce a mnohdy i otevřeného zastrašování dosahují svých cílů na úkor ostatních. Nedodržují zákony, pouze svá klanová pravidla. V centru Moskvy tancují lezginku (tradiční lidový kavkazský tanec - pozn. red.) jako výzvu, vzkaz, kterým říkají: "Jsme tady a nemáme strach. Moskva je naše a vy s tím nic neuděláte." Jsou připraveni zabíjet, protože vědí, že diaspora je vyseká z průšvihů.

samozrejme nic nie ciernobiele a rusi maju tiez na svojich rukach spinu ale pokial je tato citacia presna tak k tej nenavisti a podzrievavosti maju rusi dovod(pre blbov-neobhajujem ich)

Reagovat
božský John

Je fakt, že kavkazani jsou fakt odpad Moskvy. Narozdíl od Turkménů, Uzbeků a podobnejch sedláků, který aspon makaj, dělaj řidiče busů, taxikáře, prodávaj na trhu a tak

Reagovat
smazaný uživatel

Znám pár kavkazanů co žíjí v Moskvě a ejhle: Jeden který mě nechal u sebe přespat, protože letadlo letělo až další den, je policejní generál, další má bar v centru Moskvy, takže všichni se nechovájí jak je v tom rozhovoru nahoře který je zveličován, ale ano kavkazané v Moskvě se chovájí agresivněji než na Kavkaze, ale to možná taky proto že Moskvané jsou jedni z nejarogantnějších a nejnamyšlenějších lidí které jsem poznal, ale tím chování kavkazanů v Moskvě neschvaluju.

Reagovat
božský John

No, nemam až tak na mysli tyhle lidi ,ale spíš ty moskevský "cikány", co Tě v noci klidně zapíchnou, fakt z nich jde strach.

Reagovat
stas87

tak pokial je pravda co pise BJ ze kavkazani nemaju ochotu pracovat a zivi sa kriminalnou cinnostou tak ta arogancia a zlost je pochopitelna,uplacaju aj rusi ale ak boli prepusteny za 100 tisic rublov tak toto uz je prilis,nezda sa ti?

Reagovat
božský John

Nejsou určitě všichni, ale těhle Čečenců a podobný zvěře tam je dost. Prostě něco jako cikáni no...

Reagovat
stas87

no a ten pomer pracujucich ciganov a flakacov v cz ci na sk je srovnatelny s moskvou a kavkazanmi?ak sa to teda vobec porovnat da

Reagovat
smazaný uživatel

Srovnatelný to není, protože takhle jako "cikání" se chovají mladí kavkazani kteří tam přijeli buď studovat nebo "za prací", normální kteří přijeli vidělávat tak vidělávájí normální prací.

Reagovat
božský John

To ne. Tech, co nemakaj tam je vic. Ale zlatý cikáni u nás, to jsou jen velký držky

Reagovat
smazaný uživatel

Tak proč byli arogantní a namyšlení i na mě?

Reagovat
stas87

pisem o vacsine,nie o pocitoch jednotlivca..

Reagovat
smazaný uživatel

?Tuhle větu jsem nepochopil.

Reagovat
stas87

pisem obecne,nie o konkretnom pripade ako ty co cakas od moskvana ked vidi kavkazanov co maju peniaze z kriminality a do roboty nechodi?nehovorim ze aj moskvania taky nie su ale ak ich vlada vsemozne podporuje a oni robia bordel tak to nie je fer

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ta vláda udělala hlavně bordel na kavkaze, tak se pak nemůže divit že pak jdou za lepším. A už se k tomuto problému vyjadřovat nebudu, tam to je stejný jako tady, tady někdo uvidí rusa v kožené bundě a hned si řekne "Tohle je mafián, ten je nebezpečnej" a podobné píč..., to samé je v Rusku uvidí někoho kdo je trochu černější než oni a řeknou si to samí.

Reagovat
stas87

v poriadku akurat citam zaujimavy clanok o tomto probleme,ja myslim ze velkou chybou je vojensky zasah v dagestane,cecne atd. za cara boli tiez problemy ale car sa s nimi dokazal dohodnut,nezakazoval im ich tradicie a zvyky,problemom bolo to ze kavkazske narody odmietali pravo ktore platilo po celom rusku,rusi zasa odmietali sariu a to tiez k mieru neprispelo,nakoniec bol Alexander II. nuteny urobit kompromis-slubil ze sa rusko nebude miesat do nabozenstva na kavkaze,ponecha im sariu a zvyky a vymenov zato ziadal svoju nadvladu a ruske peniaze,fungovalo to,dost ludi sa dokonca stalo doktorami ci dostojnikmi a pri tom mohli byt cecenci ci moslimovia

za cias ZSSR sa kavkazania pripojili k rusku,sovieti im slubili rozvoj a pokrok,ci uz islo o polnohospodarstvo,zdravotnictvo ci obecny blahobyt chudakov,po case sovieti zakazali nabozenstvo a tradicie a zacalo nutene vystahovanie

potom prisiel k moci breznev a rusko opat investovalo do kavkazu,obnovovali sa mesta po 2.sv.vojne a na kavkaz jazdili rusi na rekreacie,velkym problemom ale bola v tych casoch armada,vojaci si nerozumeli kedze ZSSR bolo obrovske,odtial vznikala etnica nenavist

po rozpade celej rise vlastne zaniklo pravo a to bol problem ktory je zrejme doteraz,aj ked bol ZSSR tak nadeje na nezavislost na rusku v kavkazanoch nikde nevyhasla po rozpade zacal sepatatizmus a nacionalizmus,zacala vladnut mafia no aj tak moslomovia tuzili po silnom a jednotnom rusku-hlavne preto ze mohli cestovat do roznych oblasti ruska vcetne moskvy a mohli predavat tovar za vacsie peniaze ako na chudom kavkaze

dalsim problemom po rozpade a okolo roku 2000 bolo miesanie rusov do politiky a samospravy na kavkaze,miestny si svoje problemy chceli riesit sami,bohuzial rusi nechapu ze kavkazania su natolko hrdym narodom ktory sa nepodrobi rusifikacii a stale to skusaju,kadirov veril ze si urobi poriadok sami bez cudzej pomoci,putin ma zaujem na tom aby sa do dagestanu a cecenska investovalo a neboli tam narodnostne konflikty

podstatne pri rieseniu podla mna tohto konfliktu je aby aj kavkazani v ramci ruska mali rovnake prava ako rusi,to znamena moznost studovat to co je im blizke,oni su treba skvelymi vojakmi,su disciplinovany a tento potencial moze vyuzit cela ruska armada

celkom zaujimave je ze ty bojovnici co ziju v horach nie su nezamestany chudaci,su to ludia co pochadzaju z radov inteligencie a z lepsich pomerov

problemom je tiez to ze mladi moskvania casto veria nepodlozenym informaciam ktore siri proti islamske a proti kavkazske nalady,ten trend zovseobecnovania je mor

ak mam mylne info tak mi napis co z toho nie je pravda,v rusku som nikdy nebol a nema ziadne skusenosti,zaujima ma tvoj nazor na tuto problematiku

Reagovat
Pospovič

ještě Atletico a výhra je doma

Reagovat
The Krupy

Pekne Calcio

Reagovat
M11

az na ostudu Neapole

Reagovat
The Krupy

Jo to som písal ešte pred tým ako som videl výsledok...poriadna hanba, ale dve výhry sa cenia.

Reagovat
smazaný uživatel

no cenia sa najma zaváhania bayernu, stuttgartu,monchengladbachu etc

Reagovat
Pospovič

proč je hanba prohrát na půde PSV pro tým jako Neapol ?

Reagovat
smazaný uživatel

Udinese vyhrálo ani neví jak.

Reagovat
Wat

Reagovat
tomasinho

Reagovat
smazaný uživatel

liverpool by se od nich mohl učit

Reagovat
cristiano.K.

výhra jim spadla do náruče

Reagovat
cristiano.K.

ted koukám na nejlepší střelce EL a vede Jonjo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele