Evropská liga - preview pátých zápasů základních skupin

23.11.2017, 08:38, aktualizováno 23.11.2017, 08:38
Previews
Villarreal hraje v Astaně a výhra ho posune do vyřazovacích bojů, postup mu ovšem může zaručit i případná ztráta Slavie. AC Milán je favoritem souboje s Austrií Vídeň, Lyon v případě bodového zisku proti Apollonu stvrdí postup jak svůj, tak i Atalanty...
Skupina A
FC Astana - Villarreal CF  (čtvrtek 17:00)
Do Astana Areny zavítá favorizovaný Villarreal, který by si rád třemi body obhájil prvenství ve skupině a navýšil svůj náskok. Případná výhra hostí by pomohla i Slavii Praha, ale domácí Astana má samozřejmě jiné plány.

V tuto chvíli je Astana na druhém místě za Villarrealem a ztrácí na něj jen jediný bod. Z čehož vyplývá, že Villarreal nemůže polevit, pokud nechce ztratit své místo. Jeho cílem je nad Astanou vyhrát a nepustit ji před sebe. Astana zase cítí v domácím prostředí velkou motivaci a pro Žlutou ponorku nebude snadným soupeřem.

Toho jsou si hosté vědomi. Trenér Javi Calleja k tomu poznamenal: "Evropské poháry jsou pro nás velmi důležité a cenné, je to skvělá soutěž a velká zkušenost pro celý tým. Chceme se do pohárů dostávat každý rok, protože to ukazuje na fakt, že se jako klub zlepšujeme a posouváme. Vím, že proti Astaně to nebude snadné, ať už se jedná o dlouhou a náročnou cestu nebo o soupeře. Astana už minule ukázala, že se s ní rozhodně musí počítat," ví trenér Calleja.

Při posledním vzájemném duelu Villarreal nakonec vyhrál 3:1, ale herně to tak jednoznačné nebylo. Do kabin ještě o poločasu odcházel s hubeným náskokem jedné branky a hosté se pořádně prali o body. Villarreal ale přeci jen je favoritem na postup a měl by si své místo pohlídat. Navíc se mu dlouhodobě daří. V minulém kole Evropské ligy si dvěma góly poradil se Slavií a navázal na to i v LaLize.

Nejprve obral o všechny tři body Málagu a opět udržel čisté konto. To už se mu v posledním kole nepovedlo. V Bilbau sice začal mnohem lépe a po brance Manuela Triguerose dlouho nad domácími vedl 1:0, jenže patnáct minut před koncem udělal jednu chybu a pykal za to. Hostující trenér Javi Calleja nemá mnoho zraněných, mimo hru je jen Leo Suárez.

Astana je druhý tým tabulky a v tomto duelu se může za jistých okolností radovat z postupu stejně jako hosté. Tým, který vyhraje, postoupí do další fáze Evropské ligy za předpokladu, že Slavia ztratí body s Maccabi. Právě s ním odehrála Astana naposledy své utkání a možná trochu překvapivě si s domácím celkem poradila. O jedinou trefu se v 57. minutě postaral mladý útočník Patrick Twumasi a rozhodl.

Astana se opírá o velmi dobrou domácí formu. Už sedmnáct posledních domácích zápasů v rámci pohárů neprohrála! Shodou okolností ji doma naposledy porazil právě Villarreal, který si v roce 2014 odvezl pohodlnou výhru 3:0. Bude se historie opakovat, nebo Astana přeskočí Španěly?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.32 - 3.34 - 2.26
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Maccabi Tel-Aviv - Slavia Praha  (čtvrtek 21:05)
Slávisty čeká ve čtvrtek v Netanje proti Maccabi Tel Aviv zřejmě klíčový zápas v Evropské lize. Český šampion figuruje na třetím místě skupiny A, a aby nemusel spoléhat na výsledek druhého utkání v Astaně, potřebuje k uchování postupových nadějí v Izraeli bodovat. Soupeř už šanci na účast v jarních vyřazovacích bojích ztratil.

Slavia má po čtyřech z šesti kol pět bodů a ztrácí dva na druhou Astanu a tři na vedoucí Villarreal. Maccabi je s jedním bodem a bez vstřeleného gólu poslední.

Pokud by Astana nad Villarrealem v druhém čtvrtečním duelu doma zvítězila, museli by červenobílí k udržení postupových šancí v Izraeli bodovat. V případě, že Villarreal neprohraje, zůstanou slávisté ve hře, i kdyby v Netanje vyšli bodově naprázdno. Na závěr skupiny Pražané přivítají Astanu. Do jarní vyřazovací fáze postoupí první dva týmy.

"Matematika v tabulce nám velí minimálně držet krok s Astanou, aby se v posledním zápase ještě o něco hrálo. Chceme zítra vyhrát, věřím, že se nám to podaří a že v tom posledním zápase s Astanou se bude rozhodovat, kdo postoupí," řekl novinářům slávistický kouč Jaroslav Šilhavý.

Pražané proti Maccabi na úvod skupiny vybojovali dosud jediné vítězství, které gólem zařídil Tomáš Necid. Nyní zkusí triumf zopakovat. V evropských pohárech přitom venku už dvacetkrát po sobě nevyhráli.

"Hráči Maccabi jsou běhaví, živí, chtějí útočit. Teď nad sebou nemají bič, že musí, jsou už ze hry. Platit by na ně měl poctivý a organizovaný výkon jako doma a aktivita dopředu, abychom byli produktivní," řekl Šilhavý, jehož tým o víkendu porazil Duklu 5:0 a předtím v reprezentační pauze vyhrál přípravný duel v rumunské Craiově 4:0.

"V posledních dvou zápasech jsme byli produktivní, tak věřím, že i zítra budeme schopni dát nějakou branku a pokusit se o výhru," dodal kouč.

Maccabi jako jediné ze všech účastníků základních skupin ještě neskórovalo a už nemůže postoupit. "Nehráli od 7. listopadu, kdy hráli přátelský zápas, ale nemyslím, že to utkání ovlivní. Budou natěšení, jde o prestiž, je to Evropská liga, takže to určitě nepodcení," řekl Šilhavý.

Slavii nahrává i fakt, že kvůli rekonstrukci stadionu v Tel Avivu se bude hrát v Netanje, která je vzdálená asi 30 kilometrů. "Kapacita je nějakých 13 tisíc. Myslím, že přijde plný stadion, Maccabi má po celém Izraeli hodně fanoušků. Atmosféra bude na stejné úrovni, jako jsme zažili na Kypru proti APOELu," odhadl slávistický brankář Přemysl Kovář, který v letech 2014 až 2016 působil v nedaleké Haifě.

"Moc se těším. Vlastně hned po tom losu, co nám vytáhli Maccabi, jsem dostal pár zpráv od kamarádů z Izraele jako 'Vítej zpátky v Izraeli' a podobně. Mám tam spoustu kamarádů, už psali, že se přijedou podívat. Těším se na ně," dodala slávistická gólmanská dvojka.

Do Izraele neodcestovali zranění Jan Sýkora, Ruslan Rotaň, Muris Mešanovič a Dušan Švento a karetně potrestaný Jan Bořil. Zápas v Netanje začne ve čtvrtek ve 21:05 SEČ.
Maccabi Tel-Aviv - pravděpodobná sestava:
Rajkovič - Yeini, Babin, Tibi, Davidzada - O. Dasa, Battocchio, Rikan, Blackman - Kjartansson, Atar.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Frydrych, Jugas, Ngadeu, Sobol - Souček - Zmrhal, Hušbauer, Danny, Stoch - Škoda.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.59 - 3.40 - 2.21
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)42207:38
2.FC Astana (KAZ)42117:47
3.Slavia Praha (CZE)41214:55
4.Maccabi Tel-Aviv (ISR)40130:61
Skupina B
Skënderbeu Korça - Dynamo Kyjev  (čtvrtek 21:05)
Dynamo Kyjev prozatím naplňuje ve skupině B papírové předpoklady, po čtyřech odehraných zápasech má na kontě deset bodů a zajistilo si účast v jarní fázi EL. V tuto chvíli disponuje pětibodovým náskokem na srbský Partizan a nedostižným sedmibodovým náskokem na třetí Young Boys Bern. K jistotě první příčky potřebuje v Korce vyhrát. Pokud Partizan v souběžné hraném duelu neporazí Bern, tak bude první i přes závěrečné dvě prohry.

Dynamo na úvod skupiny porazilo albánského rivala 3:1, pak díky skvěle zvládnutému druhému poločasu ukořistilo všechny tři body také v Bělehradě (3:2). Vzápětí remizovalo 2:2 s Bernem, následně si spravilo chuť a ze Švýcarska si odvezlo všechny tři body po výhře 1:0. Skenderbeu je naopak po dvou porážkách a po dvou remízách v komplikované situaci. Prohra bude znamenat konec, remíza udrží naději jen v případě prohry Partizanu s Bernem.

Korce nemusí dokonce stačit ani tříbodový úspěch a to v případě, že srbský klub naopak švýcarského soka porazí. "Tento zápas rozhodně nebereme na lehkou váhu. Máme sice zajištěný postup, ale rádi bychom v obou případech zvítězili. Našim hlavním cílem bude první pozice, a pokud nepolevíme, tak máme velkou šanci tento úkol splnit. Nicméně nebude to jednoduché, Skenderbeu má své kvality," vyjádřil se lodivod Dynama Aljaksandr Chačkević.

Ten by měl mít k dispozici téměř kompletní výběr, chybět bude pouze vykartovaný záložník Bujalskyj. V domácí soutěži vyhrál kyjevský klub dvakrát v řadě, v generálce uspěl na půdě Zirky 2:0. Momentálně mu patří druhé místo s dvaatřiceti body. Na vedoucí Šachtar Doněck ztrácí body čtyři, avšak oproti soupeři má jeden duel k dobru. Korce letos nemá v nejvyšší soutěži téměř žádnou konkurenci, po jedenácti odehraných střetnutích vede se sedmadvaceti body.

Před druhým klubem Flamurtari Vlora je o úctyhodných sedm bodů. V Evropské lize musel projít všemi čtyřmi předkoly. V hlavní fázi nejprve podlehl Kyjevu, pak remizoval s Bernem (1:1) i s Partizanem (0:0). Před třemi týdny neměl v odvetě na bělehradské půdě šanci a prohrál 0:2. Příliš dobrou formou se neprezentuje ani v lize, neboť dvakrát po sobě nebodoval naplno, když se rozešel smírně 1:1 s Flamurtari i naposledy s Kamzou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.48 - 3.78 - 1.81
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FK Partizan - BSC Young Boys  (čtvrtek 21:05)
Pro oba dva čtvrteční protivníky bude vzájemný duel zřejmě rozhodující v boji o postup a dá se tedy říci, že pro Partizan i Bern se jedná o zápas podzimu. V tuto chvíli je na tom lépe srbský výběr, který doposud získal pět bodů a v tabulce se nachází na druhé pozici. Naopak jeho soupeř ani jednou nevyhrál a se třemi body je třetí, před posledním Korce má náskok jednoho bodu. K zachování naděje na jarní fázi potřebuje získat alespoň bod.

Bělehradský klub si zajistí postup v případě jakéhokoliv vítězství a i přes případný tříbodový zisk Korce s ukrajinským Dynamem Kyjev, neboť má s albánským rivalem lepší vzájemné utkání. Pokud uhraje remízu 0:0, tak k jistotě bude potřebovat bod na závěr v Kyjevě, při jiném nerozhodném výsledku by zřejmě musel zdolat favorizované Dynamo. Vzhledem k bouřlivé atmosféře bude považován za mírného favorita.

"V dosavadním průběhu jsme rozhodně měli na dosah více než pět bodů, na druhou stranu stále máme situaci pod kontrolou. Nyní nás čeká klíčový souboj s Bernem a bude to opravdu těžké klání, ve kterém chceme pracovat na 110 procent. Nesmíme hrát uspěchaně, bez trpělivosti na výhru myslet nemůžeme. Vzhledem k průběhu by nebyl k zahození ani bod, avšak spokojeni budeme pouze s výhrou a tedy s postupem," řekl velmi vážně trenér Miroslav Đukić.

Jeho svěřenci na úvod remizovali v Bernu 1:1, pak nešťastně prohráli s Dynamem (2:3) a s Korce vybojovali čtyři body po výsledcích 0:0 a 2:0. V lize mají poslední dobou skvělou formu, dokázali totiž vyhrát již šestkrát po sobě. V tabulce se nacházejí na druhé pozici s dvaačtyřiceti body a po sedmnácti odehraných zápasech ztrácejí na vedoucí Crvenou Zvezdu body čtyři. Young Boys by si také představoval vyšší bodový zisk.

Po remízách 1:1 s Partizanem a Korce se rozešel smírně také s ukrajinským favoritem (2:2), jenže před třemi týdny podlehl stejnému protivníkovi 0:1. V domácí soutěži se mu naopak vede nadmíru dobře, po patnácti střetnutích je první s třiatřiceti body o sedm před druhou Basilejí. "Jednoznačně to pro nás bude dosavadní nejdůležitější zápas v EL v této sezóně. Jedeme si tři body, jen v případě výhry budeme mít postup ve vlastních rukách," uvedl krátce kouč BSC Adi Hütter.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.79 - 3.29 - 2.62
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dynamo Kyjev (UKR)43109:510
2.FK Partizan (SRB)41215:45
3.BSC Young Boys (SUI)40314:53
4.Skënderbeu Korça (ALB)40222:62
Skupina C
SC Braga - TSG Hoffenheim  (čtvrtek 21:05)
Skupina C uvidí souboj druhého cdlku se třetím - domácí Braga bude strážit tříbodový náskok před německým Hoffenheimem a v případě vítězství by si již zajistila jistotu postupu do jarní fáze Evropské ligy.

Braga sice o víkendu vypadla z portugalského poháru, jinak se ale může pyšnit velmi solidní formou, když z posledních 10 zápasů 6 vyhrála, dva duely zremizovala a jen dvakrát odešla poražena. Tato série solidních výsledků je vynesla na čtvrté místo ligové soutěže a druhou pozici ve skupině Evropské ligy.

Hoffenheim je na tom za stejné časové období o poznání hůře, když za posledních 10 soutěžních utkání zvládl uhrát jen dva vítězné zápasy, čtyřikrát si z utkání odnesl alespoň bod, ovšem hned čtyřikrát odešel kompletně bez jakéhokoliv bodu. I tak ale na tom v ligové soutěži není německý celek vůbec špatně, momentálně okupuje šestou pozici. Osud evropského tažení tohoto klubu pak kompletně visí na výsledku čtvrtečního zápasu - podaří se tedy Hoffenheimu vyloupit portugalský celek?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.04 - 3.62 - 2.29
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Ludogorec Razgrad - Istanbul Başakşehir  (čtvrtek 21:05)
Ludogorci naposledy proti Braze jen o chlup unikl postup do jarní fáze Evropské ligy. Trošku překvapivě se nachází na samotném čele skupiny, a pokud se mu podaří tentokráte uzmout tři body nad posledním Basaksehirem, bude moci konečně slavit. Naopak šance tureckého celku se pohybují jen v teoretické rovině a musí v Bulharsku zvítězit.

Mužstvo trenéra Dimitara Dimitrova si v nelehké konkurenci vede velice dobře. Doposud ještě neprohrálo, obdrželo všudy všeho jen dvě branky a před třetím Hoffenheimem disponuje čtyřbodovým náskokem. I kdyby tedy v nynějším klání neuspělo, pořád bude mít situaci před posledním kolem plně ve svých rukou.

Samozřejmě že domácí ale plně myslí na postup už nyní. A tři body jsou pro ně jednoznačnou prioritou. "Doufám, že zvolíme takovou taktiku, abychom uspěli. Pro nás je nejdůležitější konečný výsledek," hlásal Dimitrov. "Před vlastními fanoušky se snažíme hrát útočný a otevřený fotbal a ten se budeme snažit prezentovat i teď."

Před reprezentační přestávkou sice Ludogorec utrpěl teprve svou třetí porážku v sezóně, vůbec první v lize, a to s CSKA Sofia, každopádně o minulém víkendu vyhrál na půdě Lokomotivu Plovdiv a uchoval si čtyřbodový náskok na čele tabulky. Pro Dimitrova hovoří také skutečnost o zcela zdravém a kompletním kádru.

V prvním utkání v Istanbulu uhrál razgradský celek bezbrankovou remízu. Aktuální souboj však bude o dost důležitější. "Tehdy nebyl výsledek prioritní, protože až nyní je v sázce opravdu hodně. Musíme vyhrát, musíme se kvalifikovat," burcoval Dimitrov. "Myslím si, že tlak je v tuhle chvíli velký. Já doufám, že ten těžký zápas zvládneme."

Ačkoli Basaksehir v Evropské lize dosud nevyhrál a spíše zůstává za svými očekáváními, o minulém víkendu se mu náramně zadařilo proti Galatasarayi, který zostudil pěti brankami. "A to už letos venku porazil třeba Fenerbahce. Pořád může v Evropské lize postoupit a myslím si, že se pokusí vyhrát za každou cenu," varoval Dimitrov.

Nejen povzbudivý výsledek z ligy může svěřence Abdullaha Avciho hodit do sedla, ale také historická bilance s bulharskými kluby hovoří v jejich prospěch. Turecké celky totiž s nimi v posledních jedenácti případech ani jednou neprohrály. Nicméně Ludogorec v evropských pohárech už sedmkrát v řadě neprohrál, přitom hosté nutně potřebují urvat tři body.

Opravdu velký pozor si domácí budou muset dát na Emmanuela Adebayora, jenž proti Galatasarayi zaznamenal hattrick a pomalu a jistě se dostává do své optimální pohody. Tedy pokud nastoupí, protože spolu se Gaëlem Clichym si odnesl lehké zranění, a jejich start je nejistý. Do hry se pak nakonec nepodívají ani Emre Belözoglu a Mahmut Tekdemir.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.87 - 4.82
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Ludogorec Razgrad (BUL)42205:28
2.SC Braga (POR)42115:57
3.TSG Hoffenheim (GER)41126:64
4.Istanbul Başakşehir (TUR)40223:62
Skupina D
AC Milán - Austria Vídeň  (čtvrtek 21:05)
AC Milán na starém San Siru uvítá návštěvu z Vídně s vědomím, že pokud se mu podaří vyhrát, zajistí si tím postup. V poslední době ale není jeho situace úplně snadná a kolem týmu se často hovoří o krizi. Oplatí vídeňská Austria milánskému gigantovi poslední pokoření?

AC vstoupilo do nového ročníku s ambicemi, obrovskou chutí a hvězdnými posilami. Trenér Vincenzo Montella vypadal dostatečně při chuti a připravený na velkou výzvu v podobě navrácení AC na přední příčky Serie A, vše se zdálo ideální. Rovněž start v Evropské lize sliboval gólové orgie, které se projevily v utkání právě s Austrií Vídeň na jejím stadionu.

Ta doma dostala od slavného celku hned pět branek, fanoušci hostů byli nadšení a věřili v brzký postup ze skupiny. O pár týdnů později je ale situace jiná. Kolem mužstva se vyrojily spekulace a komplikacích s pumpováním peněz do týmu, mužstvu se dlouhodobě nedaří a trenéra Montellu už potkalo několik nepříjemných schůzek s vedením. Naposledy poté, co jeho hráči prohráli s Neapolí a klesli na sedmé místo.

Ani v Evropské lize už to není tak suverénní jízda jako na začátku a AC má na prvním místě náskok jen dvou bodů. AEK Atény mají bodů 6 a doufá v postup také Austria, která se drží s body čtyřmi. Milánský celek těší alespoň vzpomínka na první klání s Austrií, v níž jí nadělil pět branek. Pokud AC nyní vyhraje, zajistí si tím postup. Prostředí mu také fandí, protože v posledních čtyřech domácích duelech evropských pohárů AC neprohrálo.

AC se v poslední době strachuje především o to, že jeho střelci nemají dostatek štěstí. Navíc se mu nedaří na půdě soupeřů, což vidí i někdejší hráč Alessandro Costacurta. "Sleduji AC dlouhodobě a nemám moc důvěry v to, co se teď děje. Chybí tomu koncept, jasný styl a dravost. Občas mi přijde, že se hráčům ani moc nechce a spoléhají jeden na druhého. Doufám, že trenér rychle něco vymyslí, protože AC patří mnohem výš. Klíčem je také to, aby AC dokázalo vyhrávat venku."

Austria také nemá zrovna ideální formu a její výsledky hovoří jasně. Za deset posledních soutěžních duelů vyhrála jen dvakrát. Naposledy v patnáctém kole doma podlehla Admiře 3:2. V Evropské lize jí patří třetí místo.

Její obrana není zrovna zárukou kvality. Inkasovala už totiž jedenáct gólů a pokud chce postoupit, musí zítra získat alespoň stejně dobrý výsledek jako konkurenční AEK. Pokud AEK vyhraje a Austria nedokáže na San Siru bodovat, končí. AC Milán ale s rakouskými týmy hrát umí a naposledy s nimi prohrálo v roce 1957.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.72 - 12.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AEK Atény - NK Rijeka  (čtvrtek 21:05)
AEK Atény přivítají v balkánské bitvě chorvatskou Rijeku a budou chtít potvrdit postupové ambice. Řekové mají v zádech dobrou formu i fakt, že dvakrát dokázali bodovat s AC Milán. Rijeka bude pod Akropolí v roli outsidera, vždyť o víkendu v lize bodovala poprvé po čtyřech porážkách v řadě.

Už tři remízy v řadě podpořené úvodní výhrou v Rijece si připsal AEK Atény. Řecký klub drží neporazitelnost a favoritem bude i ve druhém utkání s chorvatským celkem.

AEK má za sebou v listopadu těžké bitvy a vesměs s dobrým koncem. V řecké soutěži porazil PAOK Soluň 1:0 a remizoval s městským rivalem Panathinaikosem 1:1. V Evropské lize pak obral o další body AC Milán. Domácí také stále figurují v poháru, kde rozdrtili Larisas 7:0. Forma Ahén je tedy více než dobrá. Připomeňme ještě, že poslední porážku si připsaly 23.10. doma s Atromitosem.

Rijeka je ve skupině D na posledním místě, avšak zcela bez šancí na postup není. Je ale pravdou, že Chorvaté musejí v Aténách zvítězit, protože v opačném případě bude po nadějích. Aktuální forma tomu příliš nenasvědčuje. V lize naposledy Rijeka vyhrála 1.10. nad Rudešem a od té doby na tříbodový zisk čeká. Nedočkala se ho ani o víkendu, když remizovala 0:0 s Interem Zaprešić. Hosté tak v chorvatské lize vyklidili pohárová místa a jsou čtvrtí.

AEK první zápas s chorvatským soupeřem zvládl a díky brankám Petrose Mantalose a Lazarose Christodoulopoulose zvítězil 2:1. Podobný výsledek by pak Aténám dost možná zajistil postup do jarních bojů.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.59 - 5.41
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AC Milán (ITA)42208:38
2.AEK Atény (GRE)41304:36
3.Austria Vídeň (AUT)41128:114
4.NK Rijeka (CRO)41037:103
Skupina E
Everton FC - Atalanta Bergamo  (čtvrtek 21:05)
Everton jde před vlastními diváky do zdánlivě ztracené bitvy, protože za žádných okolností už nemůže postoupit ze skupiny. To ale neznamená, že si hostující Atalanta Bergamo může představovat snadné utkání s přísunem bodů na konci.

Everton je s přehledem největším zklamáním této skupiny Evropské ligy. Po čtyřech odehraných kolech má na kontě jen mrzký bod a hodně špatné skóre 3:10 k tomu. Kromě jedné remízy si ambiciózní celek, který ještě v létě zbrojil na pohárovou Evropu, připsal hned tři porážky! Naposledy dostal tři branky od domácího Lyonu a vracel se přes Lamanšský průliv hodně zklamaný.

Tímto výsledkem jen korunoval hodně špatnou sérii pěti soutěžních porážek v řadě. Poté sice doma vyhrál nad Watfordem, ale v minulém kole Premier League opět selhal. Remíza s Crystal Palace se totiž nedá považovat za úspěch. Navíc se Everton musí potýkat s mnoha absencemi. Před duelem s Atalantou budou domácí bez Morgana Schneiderlina, který v minulém kole dostal červenou kartu. Zraněni jsou hráči jako Phil Jagielka, Ross Barkley, Michael Keane nebo Seamus Coleman a nejistý je start také Jamese McCarthyho.

Pro Everton zkrátka hovoří jen máloco. Přesto Atalantě cosi dluží. Dluží jí alespoň takové představení, jaké Italové předvedli v prvním vzájemném utkání. Toffees přijeli jako favorit, jenže z Bergama jeli s vysokou porážkou 3:0, která vlastně tak trochu nastartovala smolnou sérii Angličanů a rozvrátila jejich sebevědomí.

Atalanta už se dokázala dostat hodně daleko a kvalifikovat se může v případě, že Apollon Limassol ztratí body v Lyonu. Prodloužila by tak své pohárové tažení, na němž se dlouhých 27 let nepodílela! Ačkoli nějakou dobu zvládala náročnost dvou soutěží zároveň, poslední dobou se zdá, že jí docházejí síly. Především výsledkově to je trápení a už čtyři soutěžní zápasy v řadě Atalanta nedokázala vyhrát.

Nejprve remizovala s Apollonem a první příčku si tím zkomplikovala. Následně se jí nedařilo ani v Serii A, kde remizovala s nováčkem Spalem. V minulém kole navíc prohrála, když o dvě branky nestačila na milánský Inter. Pohárové příčky se jí dál vzdalují a v současné chvíli je Atalanta Bergamo až na dvanáctém místě Serie A.

Trenér Gasperini se i proto upíná k úspěchu v pohárech. "Postup do další fáze by pro tento klub byl obrovským úspěchem a já doufám, že jej co nejdříve docílíme. Za to, jak hrajeme, si zasloužíme postup i lepší pozici v lize. Poslední dobou si všímám jisté únavy a máme smůlu v zakončení, ale věřím, že se velmi brzy znovu postavíme plnou silou na nohy a budeme vyhrávat. Everton nebude snadným soupeřem, ale náš cíl je postup."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.35 - 3.37 - 2.23
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - Apollon Limassol  (čtvrtek 21:05)
Lyonu stačí, když doma s Apollonem Limassol neprohraje, aby si zajistil postup. Kyperský celek musí naopak oba zbývající zápasy vyhrát, aby mohl vůbec pomýšlet na postup. První vzájemné utkání skončilo napínavou remízou.

Situace ve skupině E je následující. O první příčku se přetahují celky Olympique Lyon a Atalanta Bergamo, z nichž Italové mají díky lepšímu skóre navrch. Ještě je ale čeká vzájemný duel, a to v posledním kole skupinové fáze. Už je jasné, že anglický Everton se nepodívá nikam a skončí svůj výlet v pohárech hned po skupině. Apollon má ale stále šanci, i když hodně náročnou.

Aby se kyperský celek mohl podívat dál nebo v to alespoň doufat, musí vyhrát oba nadcházející duely, z nichž hned ten první bude nejnáročnější. Cestuje totiž do Lyonu. Je pravda, že v posledním vzájemném klání se Apollonu povedlo uhrát překvapivý bod díky gólu Sardinera z nastavení, ale doma se Lyon prezentuje mnohem lepší formou.

A to nejen v Evropské lize. Za posledních deset soutěžních duelů Lyon neprohrál doma ani jednou a bod si odtud odvezly Dijon, Atalanta a naposledy také Montpellier. Proti němu se Loynu moc nedařilo, jeho gólová smršť z předchozích utkání ustala a nakonec se body dělily po bezbrankové remíze. Možná i proto, že hráči mysleli především na Evropskou ligu, v níž chtějí zpět na první místo.

Maxwel Cornet před duelem s Apollonem prozradil: "Mrzí nás ta minulá remíza, je škoda, že jsme nedokázali překonat obranu našeho soupeře. Nicméně je pravda, že je před námi další důležité utkání a na to musíme pamatovat. Pro nás je klíčový postup do další fáze, ale kdybychom se dostali na první místo, bylo by to ještě lepší. Víme, že Apollon minule využil naší snad jediné větší chyby, takže teď si žádnou takovou dovolit nesmíme. Doufám, že našim divákům dopřejeme atraktivní fotbal."

Apollon se tak trochu specializuje na střílení hodně pozdních branek, což ostatně Lyon na vlastní kůži ochutnal. Gól ve čtvrté minutě nastavení ale dostala předtím také italská Atalanta a právě souboj až do posledních chvil může Lyon čekat také nyní. Ve skupinové fázi Lyon doma ještě ani jednou neprohrál, což bude pro Apollon výzva.

Kyperský celek se na toto utkání připravil velmi dobře, když domácí Alki Oroklini porazil jednoduše a vysoko 4:1. Aktuálně se drží na průběžném čtvrtém místě v domácí lize, což ale může trochu klamat. Vzhledem k nasazení v pohárech zatím Apollon odehrál podobně jako APOEL Nikósie jen devět duelů místo normálních dvanácti. Podaří se kyperskému týmu překvapit favorita?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 6.00 - 11.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Atalanta Bergamo (ITA)42208:38
2.Olympique Lyon (FRA)42207:38
3.Apollon Limassol (CYP)40315:73
4.Everton FC (ENG)40133:101
Skupina F
Lokomotiv Moskva - FC Kodaň  (čtvrtek 19:00)
Lídr ruské nejvyšší soutěže Lokomotiv Moskva si v minulém kole pořádně zavařil porážkou s Šeriffem Tiraspol a tentokrát musí v domácím prostředí bezpodmínečně zvítězit, pakliže chce postoupit do jarních bojů. Pokud by Rusové s Kodaní prohráli a Šeriff zároveň porazil Zlín, byli by ze hry venku.

Kdo by to byl ještě nedávno řekl. Lokomotiv válcuje ruskou ligu a dobře vstoupil také do Evropské ligy, kterou po třech kolech vedl. Jenomže přišel domácí zápas s Šeriffem Tiraspol a nečekaný kolaps. Lokomotiv prohrál 1:2 a výrazně si situaci zkomplikoval.

Pochopitelně ještě není všem dnům konec a Lokomotiv má stále velkou šanci do další fáze postoupit, nesmí však doma s Kodaní zaváhat. Mimochodem něco takové už historie pamatuje. V listopadu roku 2011 Lokomotiv doma prohrál 0:1 s Kodaní ještě v rámci tehdejšího Poháru UEFA a dánský celek neporazil ani v prvním zápase v Parkenu.

Co se týče formy domácích, tak je navzdory zmiňované porážce s Šeriffem stále dobrá. V domácí soutěži za poslední čtyři kola neprohráli a mimo jiné porazili Zenit Petrohrad či naposledy Machačkalu. Svěřenci Juriho Semina vedou ligu o tři body právě před petrohradským celkem.

Svojí soutěž naopak překvapivě nevede FC Kodaň. Dánský celek je v aktuální tabulce Superligaen až na šestém místě. Navíc jeho forma není vůbec dobrá, což potvrdila víkendová porážka v Sonderjyske, mimochodem už druhá v řadě. Ale v Evropské lize to zatím funguje. Kodaň se po hladké výhře nad Zlínem posunula do čela skupiny a má nejlepší výchozí postupovou pozici. Trenér Solbakken moc dobře ví, že jeho tým potřebuje v Rusku uhrát body, ale i v případě porážky ještě nebude situace ztracena, protože na závěr skupin Kodaň hostí Šeriff.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.91 - 3.40 - 4.47
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sheriff Tiraspol - Fastav Zlín  (čtvrtek 21:05)
Zlínští budou v 5. kole Evropské ligy na hřišti Šeriffu Tiraspol bojovat o udržení naděje na postup ze skupiny. Tu jim dá jen vítězství. V případě porážky či remízy budou v posledním kole hrát doma s Lokomotivem Moskva už jen o prestiž.

Zlín dosud ve skupině v obou domácích zápasech remizoval a venku oba duely prohrál 0:3. Na kontě má jen dva body a je na posledním místě. Stále však má šanci projít do jarních bojů. K tomu by ale musel vyhrát oba zbývající zápasy.

V Tiraspolu čeká český tým těžký úkol, jelikož domácí cítí šanci poprvé ve své historii postoupit ze skupiny. Po výhře nad Lokomotivem mají už šest bodů a výhra nad Zlínem by jim mohla dát definitivu, pokud zároveň Lokomotiv prohraje s Kodaní.

"Nečekal jsem, že Tiraspol vyhraje v Moskvě. Ukazuje se, že všichni tři naši soupeři jsou srovnatelně silní a těžko se s nimi hraje. Válka o postup mezi nimi bude až do posledního utkání. My bychom museli dvakrát vyhrát, abychom se dostali na osm bodů, a ani to nemusí stačit na postup," připustil trenér Zlína Bohumil Páník.

Šeriff má navíc velmi dobrou formu. Už 20 soutěžních utkání je neporažen, naposledy prohrál v srpnu s Karabachem. Neprohrál ani posledních sedm zápasů v Evropské lize včetně předkol, ale v šesti z nich jen remizoval. A to včetně úvodního měření sil se Zlínem (0:0). Tehdy však Ševci připouštěli, že měli štěstí.

"Pro nás je to úspěch, protože oni měli čtyři pět situací, zatímco my jednu, dvě. Bod je maximum, co jsme mohli vytěžit," řekl tehdy Páník. "Po šancích soupeře, které jsme přežili, bod musíme brát," dodal záložník Petr Jiráček.

Od té doby si ale Zlínští zvykli na evropské tempo. Proti Kodani předvedli dobrý výkon, ale doplatili na produktivitu soupeře. Nyní se budou snažit zaskočit Šeriff, i když aktuální formu nemají ideální a v posledních sedmi utkáních se radovali z vítězství jen po penaltách v poháru s druholigovou Vlašimí.

Utkání v Tiraspolu začne ve čtvrtek ve 21:05 v přímém přenosu Nova Sport 2.
Sheriff Tiraspol - pravděpodobná sestava:
Mikulič - Racu, Posmac, Kulušič - Sušič, Anton, Brezovec, Kendyš, Cristiano - Badibanga, Jairo.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Kopečný, Bačo, Gajič, Holzer - Ekpai, Traoré, Janíček, Jiráček, Vukadinovič - Diop.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.72 - 5.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Kodaň (DEN)41304:16
2.Sheriff Tiraspol (MDA)41303:26
3.Lokomotiv Moskva (RUS)41215:35
4.Fastav Zlín (CZE)40221:72
Skupina G
FC Lugano - Hapoel Beer-Sheva  (čtvrtek 19:00)
Také druhé utkání v rámci "plzeňské" skupiny G bude velmi důležité. Hapoel Beer-Sheva se v něm pokusí porazit Lugano a zajistit si co nejlepší výchozí pozici do posledního zápasu s Viktorií Plzeň. Šanci na postup má stále i Lugano.

Skupina G je s výjimkou rumunského FCSB hodně vyrovnaná a šanci na postup mají všechny zbylé tři týmy. Nejhorší výchozí pozici má švýcarské Lugano, které se představí v luzernském azylu proti návštěvě z Izraele. První zápas těchto soupeřů skončil výhrou Beer-Shevy 2:1, tedy nic přesvědčivého.

Lugano už sice není ve švýcarské lize poslední, stále je však považováno za papírového outsidera. Na druhou stranu podcenit tohoto soupeře by se vůbec nemuselo vyplatit, o čemž moc dobře ví Viktoria Plzeň. Právě domácí duel s Viktorií Lugano pořádně nakopl, protože od tohoto momentu začal loni třetí tým švýcarské soutěže pravidelně bodovat a v lize dokonce ani jednou neprohrál. Lugano se i díky víkendové výhře v St. Gallenu posunulo na sedmé místo.

Hapoel Beer-Sheva tak cestuje do Luzernu v tu nejméně vhodnou dobu, ovšem i jeho forma je dobrá. Hostující celek se dokonce dotáhl na vedoucí Hapoel Haifa, když o víkendu porazil Acre 3:1. Hapoel by samozřejmě rád pronikl do jarních bojů a svým způsobem k tomu má hodně blízko, potřebuje však v Luzernu nutně uspět. Jedině tak si i v případě výhry Viktorie nad FCSB udrží kontakt s druhým místem a o čtrnáct dní později bude mít situaci před vlastními diváky ve vlastních rukou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.01 - 3.42 - 2.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - FCSB  (čtvrtek 19:00)
Plzeňští ve čtvrtek zkusí na čtvrtý pokus v této sezoně porazit rumunský FCSB. Pokud svěřenci Pavla Vrby doma v předposledním utkání skupiny Evropské ligy zvítězí a současně Beer Ševa neporazí Lugano, doprovodí někdejší Steauu Bukurešť do vyřazovací fáze už před závěrečným zápasem v Izraeli.

FCSB ve skupině G získal deset bodů a už po čtvrtém kole si zajistil postup. Druhá Plzeň má díky dvěma domácím výhrám šest bodů, o dva více než Beer Ševa. Poslední Lugano je na třech bodech.

Plzeňští v předchozích třech zápasech na FCSB nenašli recept. Nejprve ve třetím předkole Ligy mistrů v Bukurešti remizovali 2:2 a doma schytali debakl 1:4, v úvodním zápase skupiny Evropské ligy pak prohráli na stadionu FCSB 0:3. "Viktoriáni" na premiérové vítězství nad rumunskými soupeři čekají už sedm pohárových duelů.

Domácí soutěží naopak plzeňští hráči dál procházejí bez zaváhání. Naposledy v sobotu suverénní lídři tabulky porazili Slovácko 4:1, v součtu s minulou ligovou sezonou zvítězili pošestnácté za sebou a vyrovnali vlastní rekord.

"Je to dlouhá série, za kterou stojí strašně moc práce. Kolikrát vyhráváme i vyrovnané zápasy, což dělá velké týmy. Teď nás ale čeká zápas proti FCSB v Evropské lize, Bukurešti máme co vracet," řekl záložník Jan Kopic.

Plzni bude podruhé za sebou chybět nejlepší střelec Michael Krmenčík, který má problémy s kotníkem. Mimo hru jsou i záložník Martin Zeman a dlouhodobě zraněný obránce Jan Baránek.

Bukurešťské mužstvo v pátek v rumunské lize podlehlo Iasi 0:1, prohrálo poprvé po 12 soutěžních zápasech a kleslo na druhé místo za Kluž. Trenér Nicolae Dica bude v EL šetřit některé hráče a do Plzně nevzal například záložníky Mihaie Pintiliiho a Filipeho Teixeiru nebo obránce Marka Momčiloviče.

Čtvrteční utkání začne ve Štruncových sadech v 19:00 pod vedením chorvatských rozhodčích v čele s Ivanem Bebekem. Přímý přenos odvysílá ČT sport.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Hájek, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Bakoš.
FCSB - pravděpodobná sestava:
Nita - Enache, Larie, Balasa, Maranhao - Filip, Nedelcu - Man, Budescu, Tanase - Gnohéré.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 4.13 - 5.03
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FCSB (ROU)43108:310
2.Viktoria Plzeň (CZE)42029:86
3.Hapoel Beer-Sheva (ISR)41125:74
4.FC Lugano (SUI)41036:103
Skupina H
BATE Borisov - FK Crvena Zvezda  (čtvrtek 19:00)
Velké drama slibuje skupina H, kde vedle suverénního Arsenalu mohou postoupit ještě všechny zbývající týmy. Duel mezi BATE Borisov a Crvenou Zvezdou je přímým soubojem o druhé místo. Lepší výchozí pozici má srbský mistr, který má o bod více.

Doma však Crvena Zvezda BATE neporazila a v Bělorusku to bude mít hodně složité. BATE svým způsobem potřebuje nutně zvítězit, pokud by totiž prohrálo, byl by postupovým nadějím konec. V podstatě nicneřešící by byla i plichta, protože BATE by na závěr skupiny nemělo situaci ve svých rukou a navíc bude hrát na půdě londýnského Arsenalu.

Co se týče formy, je na tom BATE dobře. Před nedávnem to sice vypadalo, že je jeho vedoucí postavení v běloruské lize ohroženo, ovšem série dobrých výsledků katapultovala BATE zpět do čela běloruské soutěže, kterou nyní vede o dva body před Soligorskem. V Evropské lize to sice žádná hitparáda není, ale postupové šance stále existují. Čtyři body posbírali domácí v zápasech s Crvenou Zvezdou (1:1) a respektive 1. FC Köln (1:0). V Německu však v minulém kole prohráli jednoznačně 2:5.

Druhé místo za vedoucím Arsenal zuby nehty drží Crvena Zvezda, přemožitel pražské Sparty z předkola této soutěže. Crvena Zvezda si v minulém kole připsala senzační remízu z Emirates Stadium a ta se může ukázat jako velmi klíčová.

Náskok mají Srbové jen jednobodový, přesto mají situaci ve svých rukou a pokud neprohrají na BATE Borisov, budou velmi blízko postupu do jarní fáze. Crvena Zvezda letos válí i v domácí soutěži, kterou vede o čtyři body před nenáviděným Partizanem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.72 - 3.22 - 2.73
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Köln - Arsenal FC  (čtvrtek 19:00)
Postup do vyřazovací fáze Evropské ligy má již londýnský Arsenal v kapse, ovšem v pátém kole si Kanonýři mohou vybojovat i jistotu výhodnějšího prvního místa ve skupině H. Postačí jim k tomu i jediný bod za remízu. Proti bude poslední Kolín, který po tříbodovém zisku s BATE Borisov stále zůstává plně ve hře o postupové druhé místo.

Přestože manažer Arsenalu Arséne Wenger ve všech dosavadních zápasech svůj tým masivně obměňoval a pravidelné porce minut se dostali i mladíčci z klubové akademie, na dosavadních výsledcích se to takřka vůbec negativně neprojevilo. Po čtyřech zápasech tak Arsenal suverénně drží první příčku se ziskem desíti bodů s pětibodovým náskokem na druhou Crvenou Zvezdu Bělehrad. Severolondýnský klub je navíc nyní v mimořádně dobrém rozpoložení, neboť si o víkendu v prestižním městském derby poradil s Tottenhamem výhrou 2:0.

Předešlý vzájemný zápas těchto dvou klubů přinesl očekávanou výhru Gunners, která se však zprvu nerodila vůbec lehce. Ještě v poločase kolínští na Emirates Stadium překvapivě vedli a až po přestávce přece proti favoritovi zakolísali a prohráli 3:1. Německý klub byl tehdy na samém dně Bundesligy a totéž nelichotivé postavení mu patří i nyní, navíc bez jediné ligové výhry.

Oproti předešlým zápasům se v sestavě Arsenalu tentokráte neobjeví Theo Walcott, jehož z nominace vyřadila nemoc. Nahradit anglického útočníka by měl jeho krajan Danny Welbeck, který se vrací do hry po měsíční absenci. Připravení naskočit by měli být také Olivier Giroud, David Ospina či obránci Holding s Chambersem. Místo na soupisce se stále našlo i pro talentované mladíky Reisse Nelsona, Ainsleyho Maitlanda-Nilese, Eddieho Nketiaha či Joea Willocka.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 3.50 - 2.32
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)43108:310
2.FK Crvena Zvezda (SRB)41212:25
3.BATE Borisov (BLR)41126:104
4.1. FC Köln (GER)41036:73
Skupina I
Konyaspor - Olympique Marseille  (čtvrtek 19:00)
Fotbalová matematika spojená s tímto utkáním je jasná a stručná. Pokud statečně bojující Konyaspor prohraje, z Evropské ligy vypadne, pokud naopak Marseille v Turecku zvítězí, zajistí si postup mezi třicet dva nejlepších. Už první vzájemné klání nabídlo poměrně vyrovnanou podívanou a nemuselo by tomu být jinak ani nyní.

Jestli se domácí loni na evropské scéně spíše ještě učili a sbírali zkušenosti, pak letos mohou udělat zase výrazný krok kupředu a postoupit. Na svého soupeře, který okupuje druhou příčku, ztrácejí totiž jen dva body. A ačkoli budou v tomhle duelu lehkým outsiderem, už letos prokázali, že v Evropské lize ani zdaleka nehodlají hrát druhé housle.

Třeba na Stade Vélodrome prohráli jen o branku, skolit se jim podařilo Vitórii, a v Salcburku uhráli naposledy bod. "Víme, že Marseille osmkrát v řadě v Ligue 1 neprohrála. Ale také víme, že dvakrát v Evropské lize venku padla," upozornil technický ředitel klubu Mehmet Özdilek. "Zápas je pro oba týmy nesmírně důležitý, my ovšem budeme doma."

Konyasporu se sice v domácí soutěži vůbec nedaří, v lize se nachází jen těsně nad sestupovým pásmem, ale na evropské scéně hodlá na vše zapomenout. "Máme k Marseille respekt. Ale nebojíme se jí," uvedl záložník Petar Filipovič. "Pokusíme se hrát nejlépe, jak umíme, a získat to, co chceme, abychom měli výhodu při útoku na postup."

OM by případná další porážka opravdu notně zkomplikovala život, protože by ani zdaleka neměl nic ve svých rukou před posledním zápasem se Salcburkem. Samozřejmě že americký majitel klubu Frank McCourt, jenž buduje na jihu Francie novou éru, považuje účast v jarní fázi Evropské ligy jako jasnou a neoddiskutovatelnou záležitost.

I když v lize se Les Phocéens slušně daří a nacházejí se na čtvrtém místě tabulky, v Evropské lize zůstávají překvapivě za očekáváním. Vedou si totiž v ne úplně nadupané konkurenci přesně na půl. Dvakrát vyhráli, dvakrát prohráli, po třech gólech vstřelili i inkasovali. "Jsme druzí a zůstat druzí minimálně musíme," vyhlásil jasný cíl kouč Rudi García.

Francouzský celek v rámci evropských pohárů na turecké půdě ještě nikdy nevyhrál, ze tří posledních utkání tam jen dvakrát remizoval a jednou prohrál. "Nepřijeli jsme sem remizovat, ale vyhrát. Nehodláme čekat až do posledního kola, abychom se kvalifikovali, i když k tomu opravdu ve finále může dojít," uvědomuje si hostující stratég.

Důležitým faktorem pro Olympique bude také vypořádat se s bouřlivou tureckou kulisou. García nicméně věří, že jeho tým s touto skutečností problém mít nebude. "Už na letišti jsme byli hezky přivítáni," prozradil. "Vždy je těžké hrát venku. Všechno je ale vlastně o tom, abyste respektovali svého protivníka dodržovali fair play."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.19 - 3.44 - 1.96
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Red Bull Salzburg - Vitória SC Guimarães  (čtvrtek 19:00)
Rakouský Salzburg je jednou nohou v jarní fázi Evropské ligy, v dosavadních čtyřech duelech skupiny I ani jednou neprohrál. Teď bude plnit úlohu velkého favorita s portugalským klubem Vitória SC Guimarães a za určitých okolností mu může k postupu stačit i bod. Red Bull je v tabulce na vedoucí příčce s osmi body a před francouzským týmem Olympique Marseille disponuje dvoubodovým náskokem.

Salzburg se svým čtvrtečním protivníkem hned na úvod skupiny remizoval v poměru 1:1. Vzápětí doma přehrál silnou Marseille 1:0 a poté uspěl v Konyasporu po výsledku 2:0. Nicméně se stejným soupeřem před třemi týdny zaváhal, před vlastními fanoušky nedokázal vsítit gól a získal pouze bod po nerozhodném bezbrankovém poměru. Pokud nyní dokáže zdolat Vitórii, tak ho o dvaatřicítku nejlepších v EL už nikdo nepřipraví.

Rakouský výběr si může také zajistit první pozici a to v případě, že získá tři body a Marseille v souběžné hraném střetnutí neporazí Koynaspor. Pokud Red Bull vybojuje remízu, tak k minimálně druhé příčce potřebuje, aby turecký klub francouzského rivala nezdolal. V domácí soutěži si vede poměrně slušně a po patnácti odehraných kolech je na prvním místě se čtyřiatřiceti body o dva před druhým Sturmem Graz.

"Postup jsme si v podstatě mohli zajistit už proti Konyasporu, i tak máme situaci ve svých rukách. Do zápasu s Vitórií musíme vstoupit koncentrovaně od samého začátku a našeho protivníka nesmíme podcenit. Ten dokáže hrozit ze standardních situací a je velice nebezpečný po rychlých protiútocích. Kvalita by měla být na naší straně, na druhou stranu potřebujeme odvést maximum," uvedl trenér Red Bullu Marco Rose.

Portugalský klub byl považován za největšího outsidera této skupiny, v tuto chvíli má stále šanci na postup. Pokud si chce zachovat naději, tak zřejmě potřebuje zvítězit. Ve čtyřech kláních získal čtyři body, po remíze se Salzburgem prohrál shodně 1:2 v Konyasporu i v Marseille. O velké překvapení se postaral naposledy proti Marseille, kdy vyhrál 1:0. V portugalské lize je po jedenácti odehraných kolech na osmé příčce se čtrnácti body.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.34 - 8.87
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Red Bull Salzburg (AUT)42204:18
2.Olympique Marseille (FRA)42023:36
3.Vitória SC Guimarães (POR)41124:54
4.Konyaspor (TUR)41122:44
Skupina J
Östersunds FK - Zarja Luhansk  (čtvrtek 19:00)
Švédský Östersunds si ve skupině J vede poměrně slušně a svými výkony si rozhodně říká o postup do další fáze. V tuto chvíli je považován za jedno z největších překvapení dosavadního průběhu EL a nyní může dosáhnout svého cíle. Pokud totiž v domácím prostředí porazí konkurenční Zarju Luhansk, tak si zajistí dvaatřicítku nejlepších minimálně z druhého místa. Momentálně je první se sedmi body, ukrajinskému klubu patří druhá příčka se šesti body.

Domácí FK hned na úvod vybojoval velmi cenné tři body na půdě Zarjy, když zvítězil 2:0. Poté dokázal zdolat berlínskou Herthu 1:0, následně se rozešel smírně v poměru 2:2 se španělským Bilbaem a stejnému soupeři podlehl před třemi týdny 0:1. Östersunds navíc musel projít hned třemi předkoly a za sebou tak má již deset utkání v evropských pohárech. Švédský tým má jako jeden z mála za sebou působení v domácí lize.

Ta totiž skončila začátkem listopadu a Östersunds obsadil pátou pozici s padesáti body, cesta do EL tak povede stejně jako loni pouze přes výhru v národním poháru. Domácí trenér Graham Potter doufá, že jeho svěřenci úspěšně dokončí výborně rozjetou jízdu. "Možná zbývá poslední krok, před vlastními fanoušky chceme zvítězit. Bude to nesmírně těžký zápas, nicméně všichni věříme, že to dokážeme," řekl odhodlaně anglický rodák Potter.

Hosté se prozatím postarali o dvě velká překvapení, když senzačně vyhráli v Bilbau 1:0 a poté doma přehráli Herthu 2:1. Naopak naposledy prohráli na německé půdě 0:2, před třetím Athleticem mají jednobodový náskok a před berlínským celkem jsou o body dva. Östersunds v dosavadních pěti střetnutích neprohrál před vlastními fanoušky ani jednou, hned čtyřikrát zvítězil a pouze jednou remizoval. Naopak Luhansku se na venkovních hřištích příliš nedaří.

Kromě úspěchu v Bilbau prohrál na cizích stadionech pětkrát. Zarja letos v domácí soutěži příliš nezáří, po šestnácti odehraných kolech je až šestá s dvaceti body a na vedoucí Šachtar ztrácí hned šestnáct bodů. "Dobře víme, že tři body by nás přiblížily k jarní části, které opravdu potřebujeme. I tak se bude rozhodovat za čtrnáct dní v Bilbau, kde to budeme mít opravdu složité. Tomuto soupeři především chceme oplatit prohru z úvodu skupiny," vyjádřil se kouč Jurij Vernidub.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.41 - 4.84
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Hertha BSC  (čtvrtek 19:00)
Athletic Club měl společně s Herthou vévodit skupině J, jenomže po čtyřech kolech je všechno jinak a právě zástupci španělské a německé kopané zaujímají nepostupovou třetí, respektive čtvrtou pozici. Postup si však stále mohou zajistit oba dva. Utkání na San Mamés bude z tohoto hlediska nesmírně klíčové.

Skupině J vévodí senzačně Östersunds a druhá Zarja Luhansk, až dalšími v pořadí jsou Athletic a Herta. Před losem základních skupin toto málokdo čekal. Ale realita je taková a jeden z dvojice (a možná oba) s velkou pravděpodobností nepostoupí do další fáze.

Athletic zatím prožívá hodně nepovedenou sezonu a neplatí to jen o Evropské lize, nýbrž i domácí LaLize. O víkendu Athletic ztratil remízou 1:1 s Villarrealem a stále se potácí ve druhé polovině tabulky. V Evropské lize sice prohrál jen jeden duel, ale porazit dokázal jen nováčka z Östersundsu, překvapivého lídra této skupiny.

Berlínská Hertha je na tom úplně stejně, ne-li dokonce hůře. Také bundesligový celek tápe na obou frontách. V Německu je dokonce šest bodů od sestupového pásma. Oproti loňské sezoně je to dost velké vystřízlivění. Hertha má před sebou těžký úkol zvítězit na San Mamés, protože v opačném případě nebude mít v závěrečném kole situaci ve svých rukou.

První zápas na Olympijském stadionu v Berlíně skončil naprosto nezáživnou remízou 0:0. Bezbrankový výsledek jakoby charakterizoval nemohoucnost obou celků ze začátku sezony.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 3.75 - 5.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Östersunds FK (SWE)42115:37
2.Zarja Luhansk (UKR)42023:56
3.Athletic Bilbao (ESP)41213:35
4.Hertha BSC (GER)41123:34
Skupina K
OGC Nice - SV Zulte Waregem  (čtvrtek 19:00)
V lize se loňskému třetímu celku Ligue 1 z Nice hrubě nedaří, ale útěchu jednoznačně může hledat v Evropské lize, kterou má rozehranou velmi slušně. Pokud se mu před vlastními fanoušky podaří skolit Zulte Waregem, o postup do jarní fáze ho už nikdo nepřipraví. Jenže belgickému celku se venku opravdu velmi dobře daří.

Svěřenci Franckyho Duryho totiž vyhráli hned čtyřikrát v uplynulých šesti případech na cizích hřištích v rámci evropských pohárů. Zvládli například minulý klíčový duel na půdě Vitesse a vrátili se do boje o první dvě příčky, jelikož právě francouzský výběr padl i podruhé s vedoucím Laziem. Mezi oběma týmy je aktuálně dvoubodový rozdíl.

S formou jsou na tom ovšem Essevee značně špatně. Od konce září od porážky v Římě totiž v celkově deseti utkáních padli sedmkrát, a to včetně minulého ligového klání s Genkem. "Udělali jsme všechno možné pro to, abychom skórovali. Ale soupeřova obrana byla příliš dobrá. Potřebuji, aby hráči co nejrychleji zvedli hlavy nahoru," hodnotil hostující stratég.

Zulte Waregem navíc čeká protivník, na kterého nemají vůbec, ale vůbec dobré vzpomínky. Hned na úvod skupinové části totiž s Nice padlo vysoko o čtyři góly. Až dvojduel s arnhemským klubem oživil jeho naděje na postup. "Náš plán? Udržet co nejdéle nulu a proměnit jakoukoli naši šanci," nastínil jasnou taktiku Dury.

Ani OGC si však nemůže v žádném případě vesele plesat. Jestli se totiž Zulte Waregem v belgické lize drží aspoň v klidném středu tabulky, pak Les Aiglons se nacházejí jen těsně nad sestupovým pásmem. Od minulé sezóny prožívají pořádný sešup dolů. Od října bodovali jen ve dvou případech, a to proti Dijonu a naposledy s Caen.

Aspoň na evropské scéně nechtějí svěřenci kouče Luciena Favreho zklamat. Situaci totiž mají pevně pod svojí kontrolou a stačí jim už jen nyní zvítězit. "Všichni jsme plně koncentrovaní," uvedl záložník Vincent Koziello. "Porazili jsme sice našeho soupeře v prvním utkání, nemůžeme si však myslet, že teď to bude úplně stejné."

Domácí se budou muset určitě obejít bez dlouhodobě zraněného Wylana Cypriena a Mickaëla Le Bihana, kteří do letošní sezóny ještě ani nezasáhli. Zcela určitě by se měl objevit v základu Mario Balotelli, jenž o víkendu do hry nenastoupil. "Prožíváme těžké chvíle. Evropská liga nás může vysvobodit z dění v lize," ví moc dobře Favre.

Hosté nebudou moci využít brankáře Sammyho Bossuta a forvarda Petera Olayinku, suspendovaný je pak obránce Kingsley Madu, který naposledy v Nizozemsku obdržel červenou kartu. "Začali jsme sezónu špatně, ale Evropskou ligu ne, protože je naší prioritou. Všichni bychom byli šťastní, kdybychom šli dál," zakončil Koziello.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.68 - 7.23
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - SBV Vitesse  (čtvrtek 19:00)
Lazio už má své místo jasné a úkol splněn. Ze skupiny římský celek postupuje jako její vítěz dvě kola před koncem! Ani to ale neznamená, že zápas s Vitesse před vlastními fanoušky nějak odbude, takže nizozemští hosté musí zapnout naplno.

Římané jsou první, ani jednou neprohráli a na jejich obdivuhodnou práci se nikdo ze skupiny nechytá. Skóre 9:3 možná není zase tak impresivní, ale první příčka, předváděná hra a 12 bodů ze čtyř zápasů už ano. Lazio pod vedením charismatického trenéra Simoneho Inzaghiho válcuje jednoho soupeře za druhým a dávno si pojistilo postup.

Teď má ale další velkou motivaci k tomu, aby vyhrálo. Poslední zápas se mu totiž hrubě nepovedl. Ne ten v Evropské lize, v ní si připsalo těsné vítězství nad francouzským Nice a ještě k tomu čisté konto, ale návrat do ligového kalendáře se mu vůbec nepovedl. A jeho fanoušky to mrzí o to víc, že se jednalo o téměř posvátné římské derby. Lazio v první půli nehrálo špatně, ale v rámci druhého poločasu dostalo dva rychlé góly a nakonec ani Immobileho proměněná penalta na body nestačila.

Hráči byli hodně zklamaní a unavení, což je něco, co musí tým trenéra Inzaghiho vyřešit. Mario Cecchi jakožto Inzaghiho spolupracovník ale slibuje: "Prohrát v derby vždycky hodně bolí a navíc máme před sebou další dvě důležitá klání. Ale děláme vše, co je v našich silách, abychom do hráčů dostali optimismus a novou krev. Máme jasné představy o tom, jak se znovu okamžitě postavit na nohy a věříme, že se nám to povede. Vrátíme se opět k vyhrávání a ukážeme, že máme dostatek kvality i vůle."

Před dalším ligovým kolem, v němž Lazio čeká Fiorentina, nemá trenér Inzaghi naštěstí moc absencí. Menší problémy má Wallace a Senad Lulić, ale jinak jsou všichni hráči v pořádku. Vitesse je na tom obdobně, protože doma nebude moci využít pouze služeb obránce Alexandera Büttnera, jenž je v karetním trestu.

Vitesse má ještě malou šanci na to, že se podívá do další fáze. Aby si tuto šanci uchovalo až do závěrečného kola, musí teď ale Lazio porazit a ještě doufat, že Zulte Waregem si s Nice jen rozdělí body. Což je dohromady hodně nereálný scénář. Vitesse se v poslední době opravdu hodně trápí a to nejen v Evropské lize.

Naposledy v ní padlo 2:0 právě od Zulte Waregem, což bylo docela šokující. A ani v Eredivisie se mu moc nedaří, neboť Vitesse je aktuálně až na šestém místě a nevyhrálo už čtyři soutěžní duely. V tom minulém dostalo čtyři góly od domácího Groningenu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.67 - 6.81
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SS Lazio (ITA)44009:312
2.OGC Nice (FRA)42029:56
3.SV Zulte Waregem (BEL)41124:84
4.SBV Vitesse (NED)40133:91
Skupina L
Zenit Petrohrad - Vardar Skopje  (čtvrtek 19:00)
Zenit si chce za každou cenu udržet svou současnou vedoucí pozici ve skupině a může ke svému cíli dojít už po pátém kole. Nemá však situaci úplně ve svých rukou, kromě toho, že potřebuje skolit Vardar, musí také doufat, že Real Sociedad zaváhá v Rosenborgu. V tomhle duelu bude mužstvo kouče Roberta Manciniho jasným favoritem.

V rámci Evropské ligy je Zenit nesmírně silný a doma ještě nikdy v historii neprohrál, přičemž hned patnáctkrát zvítězil a pouze v jednom jediném případě remizoval. Tohle tedy zajisté bude pořádná výzva pro Vardar, který z celého letošního pelotonu čtyřiceti osmi klubů nezískal ani bod a zároveň také inkasoval suverénně nejvíce branek.

Tenhle duel by měl být pro ruského giganta pouhou formalitou. Naprostý nováček Evropské ligy ze Skopje už předem avizoval, že chce hlavně nabírat zkušenosti v evropských pohárech, a už po minulé porážce v San Sebastiánu bylo jasné, že proklouznout mezi třicet dva nejlepších nemůže. V závěrečných dvou utkáních chce hlavně důstojně obstát.

Zatím se však hostům vůbec nedařilo, vstřelili všudy všeho jen jeden gól a dohromady jich obdrželi sedmnáct. V tuhle chvíli mohou usilovat ještě o třetí příčku, na kterou ztrácejí čtyři body. "Ve Španělsku jsme naposledy hráli s odhodláním a byl v naší hře vidět pokrok. Rozhodly jen drobnosti," hodnotil předchozí duel kouč Čedomir Janevski.

Pokud však ani v Petrohradu nebude makedonský klub bodovat, zůstane před posledním kláním s Rosenborgem jistojistě poslední. A že Janevskiho tým čeká opravdu pořádně těžká zkouška. Už před vlastními fanoušky totiž se Zenitem padl vysoko o pět branek, byť se tehdy o jeho síle hodně hovořilo, jelikož v předkole vyřadil slavné Fenerbahce.

Domácím se v lize zatím daří, během uplynulých sedmnácti kol vyhráli devětkrát a jen dvakrát prohráli, a na první Lokomotiv ztrácejí tři body. Výtečně jim zatím pracuje defenzíva, v ruské nejvyšší soutěži jsou jediným mužstvem, které má na kontě obdržených gólů jednociferné číslo. Nyní se u nich očekávají některé změny v sestavě.

Zenit si totiž spolu s Laziem, Arsenalem, Steauou a Dynemem Kyjev již zajistil postup do jarní fáze, příští víkend ho navíc čeká důležité střetnutí se Spartakem, a tak by Mancini měl dát proti papírovému outsiderovi šanci jiným. "Ano, základní jedenáctka bude jiná. Budou hrát ti, kteří dříve nehráli. To je normální. Ale ještě nevím, kdo to bude," avizoval Ital.

Co se absencí v ruském výběru týče, určitě se do hry nepodívá Aleksandr Anjukov, start brankářské jedničky Andreje Lunjova není vyloučený, ale spíše se do brány postaví nevytěžovaný Jurij Lodygin. Otazník také visí nad startem Sebastiána Driussiho. "Oba se cítí dobře. Ale uvidíme, jak to s nimi nakonec bude," prozradil Mancini.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 13.70 - 29.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rosenborg BK - Real Sociedad  (čtvrtek 19:00)
Real Sociedad San Sebastián jede do Norska, aby se zde postavil domácímu Rosenborgu Trondheim. Situaci na čele tabulky je hodně vyrovnaná, rovněž domácí mohou ještě doufat v kvalifikaci, a Real Sociedad ztrácí na první Zenit jen bod.

Jediný bod schází Realu Sociedad na Zenit Petrohrad a i když má ruský celek velmi hratelného soupeře v podobě Vardaru Skopje, nic není nemožné. Španělský celek proto věří, že se mu může podařit získat do konce skupinových bojů první místo. A to tím spíš, že v posledním klání skupiny hrají právě se Zenitem.

První úkol ale zní jasně, Real Sociedad chce tři body z Trondheimu. V něm by mohl slavit postup už teď, pokud by se mu povedlo neprohrát. To je ale pro hráče málo a chtějí až do konce bojovat o první místo. Hodně jim k tomu pomáhá také poslední duel s Vardarem, který vyhráli pohodlně 3:0 a mají na svého dalšího soka pohodlný náskok pěti bodů.

Záložník Asier Illarramendi před utkáním na tiskové konferenci prozradil: "Je jasné, že naším cílem je postup, takže budeme rádi i za druhé místo. Cítíme ale, že máme na první místo a chceme toho dosáhnout. Uděláme maximum, abychom se dostali do čela. V Trondheimu to bude docela náročné. Minule jsme je sice porazili o čtyři branky, ale to teď nic neznamená. Je to úplně nové utkání a jsem si jistý, že před vlastními fanoušky bude soupeř mnohem více motivovaný."

Španělům se daří i v LaLize. Za posledních deset soutěžních duelů prohrál Real Sociedad jen dvakrát, z toho jen jednou v nejvyšší španělské lize. Minulé kolo měl trochu smůlu, protože po dvou výhrách v řadě hráči evidentně mysleli opět na poháry. V sedmé minutě se sice hosté dostali v Gironě do vedení, ale třicet minut před koncem chybovali a dostali vyrovnávací branku od Stuaniho.

Ani Rosenborg se nevzdává svého snu o postupu, ale má velice složitou situaci. Aktuálně je na třetím místě se ztrátou pěti bodů na Španěly a pokud chce myslet na postup, musí vyhrát obě zbývající klání. Pozor si musí domácí dávat především v obraně, neboť Real Sociedad má nejlepší útok ve skupině a nasázel už 14 branek.

Rosenborg to navíc proti týmům ze Španělska moc neumí a za dvacet dosud odehraných soutěžních duelů prohrál hned dvanáctkrát. V rámci všech pohárových klání vyhrál Rosenborg jen třináct domácích duelů ve skupinové fázi. Trochu by domácí mohli počítat s únavou hostí, protože za sebou mají cestu dlouhou téměř 2400 kilometrů. Fotbalové regule má na starosti polský sudí Daniel Stefanski.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.32 - 3.77 - 1.84
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Zenit Petrohrad (RUS)431012:310
2.Real Sociedad (ESP)430114:39
3.Rosenborg BK (NOR)41125:94
4.Vardar Skopje (MKD)40041:170

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (22)

Přidat komentář
Pipo123

Inzaghi na tlačovke potvrdil že dostanú šancu náhradníci, má hrať Vargic, Patric, Luis Felipe, Basta, Crecco, Palombi, Nani, Murgia, Lukaku

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Nějaký typ na dobrou knihu o vesmíru pro úplného laika jako jsem já?

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Stručnější historie času od Hawkinga.

Reagovat
Biozdenda

Starman Jones

Reagovat
Coutinho10

a sakra...Astana vede

Reagovat
KingMaster13

Nervy ale je to tam. Ponorka nám udržela šance i v případě porážky Ale doufám, že využijeme tuhle výhodu a vyhrajeme, tudíž by nám doma stačil bod

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Astana nepadla doma ani v LM a teď když to potřbujete tak padne. štěstíčko

Reagovat
KingMaster13

Neumí na Villarreal to není štěstíčko

Reagovat
Coutinho10

j super je dobře, že nutně nemusíme vyhrát a v posledním zápase půjde v přímým duelu o vše

Reagovat
KingMaster13

Nicméně vyhrát by bylo o dost lepší. Je rozdíl kdyby Astana musela hrát a nebo kdyby jí stačil bod

Reagovat
Coutinho10

to je taky pravda, ale upřímně si myslim, že Astana a obecně tyhle týmy z východu (Rusko, Kazachstán apod.) by k tomu nepřistoupili stejně jako např. APOEL nebo Maccabi....neříkám, že Astana by za všech okolností hrála úplně otevřeně, ale nemyslim si, že by hráli totální beton a polehávání jako APOEL

Reagovat
KingMaster13

Je to tam, stačí remíza Nicméně věřím, že Astanu porazíme

Reagovat
Coutinho10

jj aspon se nam bude lip hrat

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
maras93

Neskutečný matláci, to neni možný. Když tu Juventini psali v létě o Leovi, tak jsem si myslel, že to přece nebude tak děsný. Ono je to ale ještě horší než psali. K smíchu všichni..

Reagovat
cervo

kde su tie zlate casy, ked bol Muntari kapitanom

Reagovat
maras93

nebo když za AC na hřišti běhal Král Mesbah

Reagovat
KingMaster13

A co teprve král Yepes

Reagovat
cervo

hej, na Yepesa mi nesahaj

Reagovat
maras93

Sandokan

Reagovat
cervo

uf, dame krasne stryri goly za polcas, ideme ako namazany stroj a hlavne Bonucci mi pride namazany

Reagovat
dinss

Hoffenheim, Arsenal, Everton.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele