Česká liga - preview 6. kola

09.09.2016, 08:35, aktualizováno 11.09.2016, 08:53
Previews
Třemi zápasy bude dnes dohráno třetí kolo české nejvyšší soutěže. Bohemians hostí Zbrojovku Brno a budou se chtít odpoutat od sestupových pozic podobně jako Dukla, která cestuje do Jablonce. Slavia sáhla ke změně trenéra a nového kouče Jaroslava Šilhavého čeká premiéra v Teplicích...
Bohemians Praha 1905 - Zbrojovka Brno  (neděle 15:00)
Fotbalisté Bohemians přivítají v Ďolíčku ambiciózní Zbrojovku Brno. Klokani naposledy doma vyhráli, když je spasilo dravé mládí Dominika Maška a otřelá zkušenost Tomáše Čížka. A právě na výhru s Jabloncem hodlají navázat.

Bohemka konečně zlomila letošní domácí prokletí a v Ďolíčku vyhrála. Radost byla o to větší, že soupeřem byl Jablonec, který si jistě dělá ambice na horní patra tabulky. Zároveň to pro Bohemku bylo první vítězství v sezoně.

Svěřenci trenéra Miroslava Koubka se tak znovu přesvědčili, že i proti papírově silnějším týmům mají nárok na úspěch. Ukázal to nejenom zápas v Plzni, ale především ten domácí s Jabloncem. Skvěle se přitom neuvedl jen Dominik Mašek, ale třeba i další mladík Martin Hašek.

Zbrojovka si v minulém kole rovněž vedla dobře a také ona vyhrála. Slovácko doma udolala jedinou brankou veterána Poláka 1:0. Svěřenci Svatopluka Habance tak ještě neprohráli, k jedné výhře si ještě připsali tři remízy. Úvodní utkání se Slavií bylo odloženo. Moravané také doufají, že neporazitelnost prodlouží, byť je v Ďolíčku čeká náročná práce a tradičně bouřlivá kulisa. "Jiné takové místo v lize není - prostor je opticky malý, hlasitý, nejsou moc slyšet pokyny. Při tréninku jsme se toto prostředí pokusili navodit," vysvětloval kouč Habanec.

"V jejich výkonech lze vysledovat vzestupnou tendenci. Bohemka hrála dobře už na Slovácku, kde byla více než důstojným protivníkem, poté porazila doma Jablonec. To už je zdobila typická bojovnost. Přece jen kádr prošel poměrně velkými změnami, odešel obertalent Schick a další hráči, změnil se trenér, sedalo si to," dodal Habanec.

Zbrojovka bude postrádat zkušeného Zavadila a k dispozici nebude ani Litsingi. Bohemka je na tom prakticky stejně, mimo je zkušený Čížek a Berger, naopak k dispozici je nová posila útočník Jan Holenda. "Bude nám chybět Čížek, který se v průběhu týdne zranil. Má svalový problém a vyjde to na tři až čtyři týdny léčení," a střelec z posledního zápasu s Jabloncem v tom není sám: "Otazník máme ještě u dalších dvou hráčů, ale ti pravděpodobně už budou v pořádku. Samozřejmostí je ještě Berger, který je na delší dobu mimo hru," potvrdil trenér Miroslav Koubek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - Dukla Praha  (neděle 17:00)
Jablonec po třech zápasech bez vítězství přivítá na domácí Střelnici Duklu, které se zatím nedaří podle představ a navíc po odchodu Jaroslava Šilhavého do Slavie je bez trenéra. Dokáže dočasný trenér Jaroslav Hynek překvapit a získat v Jablonci body?

Severočeši v prvních dvou kolech naplno bodovali, ale následně ztratili doma se Slováckem za remízu 2:2 a v dalších kolech dokonce dvakrát prohráli, aniž by přitom vstřelili branku. Kouč Zdeňko Frťala tak rozhodně nemůže být spokojen, zvláště se zápasem na půdě Bohemians. Jeho svěřence teď čeká další pražský klub Dukla. "Na to, jak kvalitní fotbal Dukla předvádí, nejsou zatím spokojení se svým bodovým ziskem. Pro nás je důležité, abychom se zaměřili hlavně na svůj výkon. Hlavně co se týče posledního utkání, náš výkon nebyl optimální. Věřím, že v zápase s Duklou předvedeme výkon, který potěší naše fanoušky, a budeme odměněni plným bodovým ziskem," říká k zápasu s Duklou Zdenko Frťala.

Jablonec trápí v úvodu sezony početná marodka a i proti Dukle tomu nebude jinak. "Se čtveřicí Bárta, Kysela, Breda či Matěj Kubista nelze počítat pro celý podzim. U Víti Beneše nastal pozitivní posun a doufáme, že se zapojí během následujících pár dní. Stejně tak i Martin Kouřil, který si přivodil svalové zranění na Bohemce. Standa Tecl už odtrénoval určité jednotky s týmem, ale jeho zdravotní stav také pořád není stoprocentní," dodal k absencím kouč Frťala.

Také v Dukle jsou, co se výsledků týče, zklamání. Pražané doposud získali jen čtyři body za jednu výhru a jednu remízu. Hned třikrát prohráli, z toho dvakrát doma na Julisce. A teď jsou i navíc bez trenéra, neboť Jaroslav Šilhavý odešel do ambicióznější Slavie. Nového kouče se zatím vedení nepovedlo představit, a tak tým do zápasu s Jabloncem povede dosavadní asistent Jaroslav Hynek.

"Jablonec má kvalitní mužstvo a zatím se jim, na rozdíl od nás, daří. Ještě navíc hrají v domácím prostředí, ve kterém jsou velmi silní, takže očekávám těžké utkání. Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom získali co nejvíc bodů," nechal se slyšet Jakub Považanec. Jablonec má s Duklou vyrovnanou bilanci a v zápasech padá poměrně dost branek. Loňskou sezonu doma Dukla zvítězila vysoko 6:1, v Jablonci ale těsně 1:2 prohrála.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Slavia Praha  (neděle 18:15)
Slavia zahájí novou éru pod trenérem Jaroslavem Šilhavým proti Teplicím a jiný cíl, než získat tři body, si nemůže klást. V Teplicích ji sice nečeká snadná práce, ale naposledy tu vyhrála a při pohledu na tabulku tři body potřebuje. Teplicím zatím patří sedmé místo.

Teplice před reprezentační přestávkou vyhrály v Jihlavě a odčinily tak domácí porážku s Mladou Boleslaví. S aktuálním sedmým místem už by na konci sezony panovala spokojenost, ale k dosažení tohoto umístění vede ještě dlouhá cesta. Svěřenci trenéra Šmejkala se musí zlepšit zejména doma, kde letos ze dvou zápasů ještě nevyhráli. "Moc se těšíme! Odehráli jsme zatím dva domácí duely s atraktivními soupeři, teď přijde ten třetí. Věřím, že body zůstanou doma," prohlásil trenér Šmejkal.

"Jsme doma. Ze dvou domácích zápasů máme jeden bod, budeme tedy chtít předchozí ztráty vynahradit a vyhrát!" přitakává stoper Michal Jeřábek. V Teplicích si všichni pamatují památné vítězství 7:0 na půdě Slavie, podobný výsledek se však pod Stínadly neočekává.

Slavia vstupuje do nové éry pod trenérem Jaroslavem Šilhavým a hned na úvod ji čeká nepříjemný zápas v Teplicích. "Těším se moc. Je to premiéra ve Slavii po hodně letech. Samozřejmě si uvědomuji situaci, která tady je. Potřebujeme bodovat a vyhrát a s tím tam pojedeme. Teplice, stejně jako Slavia, mají nového trenéra. Věřím, že se i naši hráči budou chtít ukázat," uvedl před utkáním trenér Jaroslav Šilhavý.

Slavia naposledy prohrála v Plzni 1:3, v této sezoně pak vyhrála jen dvě soutěžní utkání, v lize dokonce jedno jediné. Hostům zároveň nepomohou zranění Kenia, Souček a Ščuk a nejistý je start Van Burena.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.20 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Sparta Praha - FK Mladá Boleslav  (sobota 15:00)
Největším tahákem sobotního fotbalového "meny" v Česku bude bezesporu duel pražské Sparty a fotbalistů Mladé Boleslavi, tedy průběžně druhého týmu se třetím. Velkou událostí je vedle příchodů Rosického a Kadlece návrat Marka Matějovského právě do Mladé Boleslavi.

Příchod Tomáše Rosického je bezpochyby největší událostí přestupového období v české nejvyšší soutěži. Napsáno už ale bylo tolik, že netřeba tomu věnovat další řádky. Dalším zajímavým transferem je návrat Marka Matějovského do Mladé Boleslavi, kde prožil skvělé momenty své kariéry. Kdysi obávaný tandem Matějovský-Kulič vykopal pro Mladou Boleslav evropské poháry, dokonce předkolo Ligy mistrů a sám Matějovský věří, že je možné něco podobného zopakovat. "Z návratu mám radost, od té doby, co jsem odešel, často jsem si v mysli maloval, že se v Boleslavi objevím znova a jsem rád, že se tak stalo. Věřím, že navážu nějakým způsobem na podobné týmové úspěchy, jaké pamatuji při předchozím boleslavském působení a že zopakujeme účast Boleslavi v základní skupině Evropské ligy," nechal se slyšet navrátivší záložník, který si zahrál i anglickou Premiere League.

Matějovský však není jedinou posilou hostů, z Hradce Králové ještě přišel Petr Mareš a opačným směrem putoval Roman Polom.

Mladá Boleslav vykročila do sezony dobře a pokračuje v tom i po příchodu nového trenéra Leoše Kalvody. Tomu se sice premiéra vůbec nevydařila (domácí porážka s Karvinou), ale další zápasy už středočeši zvládli na jedničku, Teplice i Hradec porazili. "Myslím si, že vstup do sezony byl dobrý, že se nám povedl. Z pěti zápasů čtyři výhry, to bychom před začátkem všichni brali, takže si myslím, že můžeme být v pohodě. Zápas na Spartě je v té sezoně vždycky jeden z největších a nejlepších, ale je to zápas jako každý jiný a my se na to musíme připravit a uhrát tam co nejlepší výsledek," prohlásil Jakub Diviš.

Lépe už je na tom po rozpačitém začátku Sparta, která se vyrovnala z vyřazením z Ligy mistrů i s nesnázemi v kabině a v lize zatím stejně jako Zlín neprohrála. Sparťany teď čeká v domácím prostředí těžká zkouška, na druhou stranu proti Mladé Boleslavi se jí dlouhodobě daří - vyhrála sedmkrát v řadě! V minulé sezoně vyhrála v Boleslavi divokým výsledkem 4:2 a doma pak kontrolovala výhrou 2:0. Spartu teď čeká náročný program, vedle zápasu s Bolkou hraje už ve čtvrtek Evropskou ligu na půdě anglického Southamptonu.

Zdali už nastoupí Tomáš Rosický není jisté, vedení Sparty nicméně jeho start připustilo. Otazník visí i nad Frýdkem a absolutně je vyloučený start Bořka Dočkala. Na druhé straně vedle Matějovského do hry nenastoupí zraněný Rada.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - Vysočina Jihlava  (sobota 17:00)
Fotbalisté Karviné se potřetí v této sezoně představí doma a soupeřem jim bude Jihlava, která zatím výsledkově tápe. Hosté z Vysočiny doposud získali pouhé dva body, hůře už je na tom jen Příbram.

Karviná se před reprezentační přestávkou střetla s vedoucím Zlínem a nedopadlo to pro ní dobře. Dvě branky Diopa a jedna Holíka znamenaly porážku 0:3. Karvinští však nemusejí zoufat, se sedmi body jim patří solidní sedmá pozice, navíc v dalším zápase proti tápající Jihlavě mají velkou šanci na další body.

Jihlava zatím výsledkově nenaplňuje předsezonní očekávání, na druhou stranu herně to z její strany zas tak špatné není. S Plzní, Libercem i Slavií sehrála vyrovnanou partii a dokonce získala dva body. Proti soupeřům, se kterými by měla Vysočina bodovat, to však nevyšlo. S Hradcem o gól prohrála a Teplicím dokonce doma podlehla 0:2. Parta kouče Michala Hippa se tak rázem propadla na předposlední místo, které by po třicátém kole znamenalo sešup.

Hosté tak potřebovali reprezentační přestávku jako sůl, aby zreorganizovali své síly a co nejlépe se připravili na následující důležitá střetnutí. "Celý týden jsme dvoufázově trénovali. Výjimkou byla středa, kdy jsme sehráli modelové utkání proti naší juniorce. Hrálo se 3 x 30 minut a zkoušeli jsme některé taktické záměry a poziční postavení. Byl jsem rád, že celé utkání odehrál Zoubele, že dostali prostor všichni fotbalisté našeho kádru a že jsem si mohl udělat širší obraz o hráčích juniorky," nechal se slyšet kouč Michal Hipp.

Karviná má s Jihlavou vyrovnanou vzájemnou bilanci, nicméně poslední měření sil proběhlo na půdě druhé nejvyšší soutěže před čtyřmi lety.

Jihlavě budou nadále scházet Kryštůfek a Novotný. U domácí Karviné visí otazník pouze nad startem Voltra.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - 1. FK Příbram  (sobota 17:00)
V souboji dvou kandidátů na celkový sestup přivítá nováček z Hradce prozatím marnou Příbram. Hosté ještě nebodovali a v hradeckém azylu v Mladé Boleslavi je nejvyšší čas to napravit.

Hosté ale nejenže nebodovali, dokonce nevstřelili ani gól. Tristní bilanci je potřeba zlepšit a dopomoci by k tomu měly nové posily Tomáš Borek a španělský záložník José Casado. "Zatím jsme nebodovali a ani neskórovali, od Josého si slibujeme větší kreativitu ve hře směrem dopředu. Útoční hráči potřebují dostat přihrávku a to od Casada očekáváme. Nyní dohání tréninkové manko,"  uvedl pro klubový web příbramský boss Jaroslav Starka.

Příbramští pochopitelně během reprezentační přestávky nezaháleli a mimo jiné sehráli už v Boleslavi přípravný zápas. "Během reprezentační přestávky jsme trénovali normálně, protože jsme v pátek hráli přátelské utkání v Boleslavi, takže v tom rytmu žádná změna nebyla," nechal se slyšet asistent trenéra Karel Tobiáš. "Chystáme se na soupeře, který je nováček v lize a který má kvalitu, to jsme viděli, když jsme sledovali zápasy. Musíme se na to nachystat, protože se potřebujeme odrazit," dodal Tobiáš.

Hradec ale nebude v nikterak velké roli favorita. Utkání s Příbramí ho čeká stále v mladoboleslavském azylu, kde zatím dokázal zvítězit jen jednou proti Jihlavě. Pravdou ale je, že v tabulce jsou na tom Votroci o poznání lépe. Se šesti body jim patří umístění v první desítce, respektive na devátém místě. "Dobře si pamatuji, když Petr Rada přijel do Hradce Králové s  Jihlavou, která měla taky nula bodů. Vyhráli tady 3:0 a odrazili se ke středu tabulky. Je to velezkušený trenér, který bude chtít jistě něco vymyslet, aby ta jejich negativní série skončila," varuje před soupeřem trenér Bohuslav Pilný.

"Je to důležitý zápas pro obě mužstva. Když střetnutí zvládneme, tak vnímáme, že budeme v  klidném středu tabulky. Samozřejmě Příbram dosud nevyhrála, nedala gól, ale o to duel bude těžší," dodal Pilný.

Votrokům budou chybět zranění Vlkanova a Trubač a u dvojice Janoušek, Krátký je start nejistý. Co se týče Příbrami, mimo je Nikolič a zdali dostanou prostor už nové posily Borek s Casadem, zůstává rovněž otázkou.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.40 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - Viktoria Plzeň  (sobota 20:15)
Sobotní program odstartuje ostře sledovaný duel mezi Spartou a Boleslaví a zakončí ho neméně prestižní utkání Liberce s úřadujícím mistrem z Plzně. Slovan i Viktorka si zároveň střihnou generálku na základní skupiny Evropské ligy, která se hraje už ve čtvrtek.

Liberec se sice do základních skupin EL kvalifikoval až nečekaně snadno, vyhrál všechna utkání, ovšem v domácí lize šly výsledky tak trochu na vedlejší kolej. Svěřenci trenéra Trpišovského zabrali až v posledním zápase před reprezentační přestávkou a slabou Příbram udolali na jejím hřišti 1:0. V tabulce se tak posunuli na dvanácté místo, což rozhodně není žádná sláva.

Slovan čeká před odletem do dalekého Baku těžká generálka s Plzní, tedy s celkem, se kterým nemá zrovna lichotivou bilanci. Liberec nedokázal Západočechy už tři roky porazit. Naposledy se mu to povedlo v květnu 2013, ale bylo to v době, kdy už měli Viktoriáni takřka jistý titul. Porazit Viktorku se nepovedlo ani v květnu 2012 v přímém souboji o titul. Tehdy ale Štajnerovi a spol. stačila bezbranková remíza.

Také Viktorku čeká ve čtvrtek Evropská liga, do Doosan Areny zavítá slavný AS Řím! Ještě ale než tato sláva vypukne, je třeba se vypořádat se zápasem v Liberci, který rovněž nebude jednoduchý. "Nikdy se tam nehrálo jednoduše. Nesmíme prohospodařit začátek zápasu a dostat zbytečnou branku jako v zápase se Slavií. Pořád utkání otáčet a honit výsledek, to nám už příště nemusí vyjít. Chceme navázat na povedený druhý poločas zápasu se Slavií," prohlásil reprezentační záložník Jan Kopic.

Zápas s Libercem bude prestižním pro Marka Bakoše, který ještě minulou sezonu na severu hrál a který pochopitelně může pomoci s přípravou. "Baky občas něco řekne. Když jsme se dnes připravovali u videa, měl taky pár poznámek, které nám určitě pomůžou. Připraveni jsme dobře, teď to jen přenést na hřiště," uzavírá Kopic. Viktoriáni doposud nasbírali deset bodů a na vedoucí Fastav Zlín ztrácejí tři body.

Liberec se musí obejít bez zraněného Patrika Ševčíka a bohižel i Egona Vůcha, který sice nelaboruje se zraněním, ale do hry ho nepustí vzájemná dohoda klubů. Plzeň pak obligátně nenasadí Václava Pilaře a tak jediné, co dělá trenéru Pivarníkovi starosti, je nejistý start Tomáše Hořavy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.30 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - Fastav Zlín  (pátek 18:00)
Šesté kolo české ligy odstartuje v pátek a rovnou prestižním derby mezi Slováckem a Zlínem. Obě města od sebe dělí zhruba pětadvacet kilometrů, v tabulce je pak rozdíl markantnější. Zatímco Zlín senzačně vede, Slovácko je s pěti body až jedenácté.

Slovácko pod vedením Stanislava Levého zatím výsledkově nepřesvědčuje a po porážce v Brně se na hráče snesla kritika. Jedno prohrané moravské derby ale stačilo a domácí teď budou moci vše odčinit v prestižní bitvě se Zlínem. "Je to derby. Oba stadiony jsou od sebe pětadvacet kilometrů, takže rivalita obou klubů mezi fanoušky je cítit. Zlínu se podařil vstup do soutěže a jsou teď v euforii. V pěti kolech ještě neprohráli a ztratili jen dva body. Ale my hrajeme doma a věřím, že bojovným výkonem a s podporou našich fanoušků utkání zvládneme," říká kapitán Slovácka Veliče Šumulikoski.

V minulé sezoně Slovácko nedokázalo Ševce ani v jednom případě porazit. V Uherském Hradišti si týmy rozdělily body za remízu 1:1 a ve Zlíně Slovácko padlo 1:2. "Máme Zlínu co vracet, protože v minulé sezoně jsme s nimi uhráli pouze bod, což je málo. Zlín sice nyní vede ligu a ještě neprohrál, ale to neznamená, že půjdeme do zápasu se strachem. Naopak, musíme se pořádně vyhecovat a zápas vyhrát," říká nejlepší střelec Slovácka Jaroslav Diviš. Slovácko zatím nasbíralo jen pět bodů a v tabulce mu patří až jedenácté místo. Kouč Stanislav Levý však věří, že jeho svěřenci budou tabulkou stoupat a dopomoci by k tomu měla i nová posila, vytáhlý útočník Benjamin Tetteh.

Kdo by to byl řekl, že po pěti odehraných kolech bude vedoucím celkem ligy Fastav Zlín. Ševci z pěti kol ztratili jen v jednom případě, ale i na Slavii do poslední chvíle drželi vedení. Jak dlouho nastavenou laťku svěřenci Bohumila Pánika udrží?

V kádru Zlína došlo během reprezentační přestávky ke změnám. Především do Plzně odešla opora ofenzivních řad Tomáš Poznar, na druhou stranu přišel ex-jihlavský Haris Harba a Ševce rovněž posílil exotický záložník Ibrahim Benjamin Traoré, který přichází z Táborska. "Kluci už mi říkali, že je to tady na Moravě velké derby. Vždycky je to vyhecované, takže já se moc těším na tu atmosféru a vše kolem něj. Doufám, že přijede i co nejvíce našich fanoušků, aby nás podrželi a my pokračovali v těch výkonech, které jsme podávali do teď," těší se nově příchozí Haris Harba.

Slovácko vyrukuje v plné zbroji, trenéra Levého netrápí marodka ani počet nasbíraných karet. Zlín je na tom o něco hůře, zranění jsou Pazdera se Štípkem a pro karty nemůže nastoupit Traoré. Utkání začne v 18 hodin a řídit jej bude sudí Proske.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Chvátal, Daníček, Košút, Reinberk - Šumulikovski, Biolek, Ťok, Havlík - Kerbr - Diviš
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Jugas, Hájek, Hnaníček, Kopečný, Matějov - Vukadinovič, Živulić, Holík - Diop - Harba
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Fastav Zlín541011:313
2.Sparta Praha541010:213
3.FK Mladá Boleslav54019:312
4.Viktoria Plzeň53119:510
5.FK Teplice52214:28
6.FK Jablonec52129:117
7.MFK Karviná52128:117
8.Zbrojovka Brno41302:16
9.FC Hradec Králové52035:76
10.Slavia Praha41217:65
11.1. FC Slovácko51228:85
12.Slovan Liberec51223:65
13.Dukla Praha51136:74
14.Bohemians Praha 190551133:84
15.Vysočina Jihlava50233:72
16.1. FK Příbram50050:100

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (860)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele